Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.02.2014 10:15 - Заплатите в АЕЦ "Игналина" (Литва) и АЕЦ "Козлодуй" - сравнение.
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 9726 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 10.02.2014 10:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Много рядко, да не кажа почти невъзможно, се случва да се намери информация за заплащането на труда в средите на ядрената мафия, независимо за кой неин клон по света става въпрос. Но за ваше щастие се случват и изключения и сега ще можете да научите малко повече по темата, а също така и да видите някои сравнения, които да ви накарат да се замислите.
Видно от заглавието ще правим сравнение между заплащането на труда на персонала в АЕЦ "Игналина" и родната АЕЦ "Козлодуй". За да съм коректен трябва да започна с констатацията, че АЕЦ "Игналина" е в процес на извеждане от експлоатация. По-подробно за това от
нейната интернет страница:

image

Видно от информацията в тази АЕЦ са се експлоатирали два блока, с реактори от типа РБМК-1500 (от т.нар. чернобилски тип, но с 50% по-мощни), които са спрени навеки в края на 2004-та и 2009-та години, съответно. От тогава и до сега в централата върви процес на извеждане от експлоатация. Сравнението между нашата и литовската АЕЦ има смисъл и в светлината на факта, че и в Козлодуй тече също процес на извеждане от експлоатация на блокове от 1 до 4, спрени по двойки в края на 2002-ра и 2006-та години, съответно. Установената мощност на спреното оборудване у нас е 1760 МВт, срещу 3000 МВт в Литва. Но за разлика от тях ние имаме още 2000 МВт мощности в експлоатация - блокове 5 и 6. На горната снимка с зелен правоъгълник съм оградил линка към страничката с информацията, за заплащането на персонала в АЕЦ "Игналина", по тримесечия. Ето как изглежда оригиналната таблица за последното 4-то тримесечие за 2013-та година:

image

За ваше удобство аз съм я превел на български език, като за целта съм използвал актуалния курс на валутите на Българска народна банка:

image

Ето и преведената таблица:

image

Според друга подстраничка на сайта на литовската АЕЦ (линка над зеления правоъгълник, на първата снимка), към 2-ри ануяри 2014-та година общата численост на персонала е била 2103 човека (2103 employees worked at INPP on 2 January 2014).

А сега да видим, какво става в АЕЦ "Козлодуй". Информацията, която ще ви предложа е общодостъпна на сайта на Търговския регистър и се отнася към края на 2012-та година.


image
Разходите за заплати на целокупния персонал е малко над 100 милиона лева, за цялата 2012-та година.

image

Разходите за заплати на тричленния състав на Съвета на директорите 227 000 лева, което прави около 6 500 лева на човек, на месец, в това число и за изпълнителния меринджей. Това прави близо ТРИ пъти по-ниско от възнаграждението на литовския му колега!!! В еднин мателиал на агенция ПИК доскорошния меринджей на АЕЦ "Козлодуй" (до 3-ти юли 2013-та г.) Валентин Николов (по-известен като Баничката) твърди, че по договор е получавал заплата, която се равнява на 8 (осем) минимални работни заплати, което към онзи момент (2012-та г.) прави под 2 500 лева на месец или повече от шест пъти под заплатата на литовсия му колега!!! Къде е истината решете сами.


image
При численост на персонала от 4 093 човека и разходи за заплати малко над 100 милиона лева, за цялата 2012-та година, получаваме средна месечна заплата от около 2 050 лева на служител. Това съвсем малко надхвърля средното възнаграждение на най-ниско платения персонал в литовската АЕЦ. Този резултат още по-силно поставя под съмнение твърденията на бившия меринджей Вальо Баничката, че заплатата му е почти равна на средната за цялото предприятие. Това е най-грубото сравнение, което можем да си позволим на базата на наличната и достъпна информация. При по-детайлна разбивка съм сигурен, че нашите най-ниски заплати ще бъдат минимум два пъти по-ниски от литовските. И това при наличието на действащи мощности у нас, т.е. носещи приходи, срещу напълно спрени блокове в Литва. Ако блоковете в АЕЦ "Игналина" работеха разликите сигурно биха били в повече пъти.
За финал ще ви предложа информация от Националния статистически институт на България, за размера на брутния вътрешен продукт на глава от населението, за страните членки на ЕС:

image

Видно от сравнението по-високата производителност в Литва е под два пъти по-висока от България.
Какъви изводи можем да си направим ли? Доходите на членовете на ядрената мафия у нас са по-ниски не защото се отделят по-малко средства за тях, а защото персонала в АЕЦ-а е много раздут. Шефовете официално взимат по-ниско възнаграждение, но на практика си компенсират разликите, ако и не повече, от стотиците корупционни схеми в АЕЦ "Козлодуй". Неизключвам и вариант в отчетения състав на персонала да има "мъртви души", т.е. кухи бройки, а техните възнаграждения да се прибират от тесен кръг посветени.
Когато аз работех в АЕЦ-а неколкократно сме били заставяни да подписваме декларации за неразгласяване на размера на получаваното възнаграждение. Винаги съм се чудел, какво толкова му е тайното на това? А и не само та това? Какви тайни има ядрената мафия въобще?

Г. К.

 



Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9833310
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031