Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.01.2012 16:46 - Симеон и Маргарита празнуват златна сватба, но скромно заради кризата
Автор: platttonnn Категория: Новини   
Прочетен: 1006 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image царското семейство
От половин век царското семейство било красиво свидетелство за хармония и уважение, съобщават от царската пресслужба. Двамата се срещнали случайно още през 1958 г., Маргарита била тъжна и изящна и Симеон я поканил на танц.

Цар Симеон ІІ и съпругата му Маргарита празнуват днес златна сватба, съобщават от пресслужбата на експремиер. От половин век царското семейство е красиво свидетелство за хармония и уважение; то ще отпразнува юбилея си в тесен семеен кръг, без официално тържество, отчитайки общата ситуация на криза и безработица, пише още в съобщението.
 
Симеон и Маргарита се срещат случайно за пръв път през 1958 г. в нощта на празника на Сан Хуан в мадридския клуб "Пуерта де Йеро". "На практика това беше единственият танц, който танцувах в Пуерта де Йеро, защото това място не ми харесваше много. Когато я видях, тя изглеждаше някак много тъжна и изящна и я поканих на танц. Беше изключително красива, грациозна и одухотворена. Казах й, че отивам във военна академия в Съединените щати. И тя ми отговори: Виж ти, аз пък ще ходя там през декември на гости на една приятелка", разказва след години Цар Симеон ІІ. 
 
Двамата не успяват да се срещнат в Америка, защото доня Маргарита заминава за Япония. Виждат се отново една година по-късно в Мадрид. След две години решават да създадат семейство, но първо трябва да се преборят с позицията на Ватикана и на част от обществото, които с трудност приемат брак между източноправославен и католичка.  Цар Симеон ІІ отива на три аудиенции при папа Йоан XXIII, за да се опита да получи разрешение за брака.  Царицата майка Иоанна също се включва в търсенето на решение, използвайки добрите си отношения със Светия отец, известен и като "Българския папа" – някогашния нунций в София Монсеньор Ронкали. Усилията им се увенчават с успех. На 10 август 1961 г. Нейно Величество Царица Иоанна обявява годежа.
 
На 14 януари 1962 г. отец Албендеа, изповедник на белгийския крал, извършва първата от трите сватбени церемонии. Втората церемония е на 20 януари в Лозана, където пред кмета на града сключват граждански брак. На следващия ден – 21 януари, е венчавката в "Златната църква" във Вевей.   Митрополит Андрей в съслужение с руския архиепископ на Швейцария благославя брака. Кумове са Дмитрий Романов, племенник на последния руски цар, и Княгиня Мария Луиза. След 50-години щастлив  брак, днес Симеон ІІ и Маргарита имат 11 внуци.



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: platttonnn
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2665079
Постинги: 1603
Коментари: 1103
Гласове: 8435
Спечели и ти от своя блог!
Архив