Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.07.2007 09:28 - Кучешка държава
Автор: templar Категория: Политика   
Прочетен: 22917 Коментари: 55 Гласове:
0

Последна промяна: 03.08.2007 15:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 Неделя, 7.30 сутринта. Буден съм около час и тъй като не мога да заспя ставам да пиша.

Точно в 6:00 всяка сутрин квартала се оглася от кучешки лай, който продължава без прекъсване докъм 9. Причината е, че някой от съседите ми разхожда кученцето си и когато то минава покрай дворове и балкони, затворените там любимци започват неистово да лаят. Няма изключение от правилото - всеки Божи ден.

 

Знам, че някой ще каже, че нищо не разбирам, че кучето е голям приятел и дава топлина и радост на дома му. Знам, така е. Но защо заради това сърдечно увлечение на съседа си, трябва аз да се лишавам от сън всеки почивен ден? Аз харесвам ВИГ”Дийп Пърпъл”. Намирам топлина и уют в песните им. Как ще се приеме, ако всяка сутрин в 6:00 надувам две мощни тонколони на балкона с албума Burn, след това Perfect strangers, след това черния албум на Металика. И към 9ч. ще спирам?

 

Неведнъж всеки от нас е бил свидетел, как едричък домашен любимец тича добродушно към някое дете. Понякога детето се радва. А понякога изпада в истерия. Надава викове на ужас и реве. Тогава отнякъде се обажда дебеличка размъкната лелка, която с резки крясъци съветва любимеца си да идва при нея, а на 6-годишното дете обяснява, че „то не хапе”. Въпреки това, понякога „то” хапе...

Аз обичам животните. Гледал съм змии, гущери, скорпиони. Как ще приемете, ако докато Вашето дете си играе в парка, към него пропълзи еднометров смок. Когато се разпищите (вие и детето), аз ще се провикна отдалеч, че смокът не е отровен и е безобиден като колана на гащите ви...

В белия свят, където твърдим че „България винаги е била”, за разхождане на куче без каишка се налага глоба. Има специални оградени площадки в парковете, където животните могат да бъдат пускани да тичат свободно. Това важи както за доберманите, така и за булонките.

 

Неведнъж всеки от нас е стъпвал в , положено нежно на тротоара кучешко лайно. В белия свят, където живеят нормални хора, те събират лайната на любимците си в пликче и го хвърлят в близката кофа. А глобата за сране по тротоара е солена. У нас живеят хора-кучета, които си хвърлят боклука през балкона. Добре, че не отглеждат слонове...

 

Едно време обичах да тичам в парка и да карам колело. Сега това е почти невъзможно, защото по всяко време към мен се затичва някой ръмжащ звяр с размер на глиган. Пробвах да тичам с пистолет на кръста (газов – за читателите от ГДБОП), дори го използвах няколко пъти и се отказах - аз не съм командос и не ми е кеф да стрелям докато тичам. Сега не тичам и не карам колело. Затова пък кучетата тичат на воля. Не знам дали карат колело...

Някой ще каже, че има отрова, пушка и високочестотен модулатор, който кара животното да се побърка от ужас.  Аз обаче съм нормален човек. Обичам животните. И докато някой не измисли уред, който да кара простаците да се побъркват от ужас ще търпя кучетата им. 

Въпреки, че съвсем открито се нарушават правата на не-кучкарите, няма как те да се защитят, защото е прието, че са втора ръка хора. Нещо като непушачите. Кучкарите са достатъчно голяма група и само заради това съвсем съзнателно си позволяват да тормозят другите. А иначе повечето от тях ще ти проглушат ушите за свободата на личността... но няма да приемат змията Донка, която е тиха като риба, безвредна като мокра връв, практически не сере и е най-красивото Божие създание (след синеоката, която чете новини по ТВ7), да пълзи грациозно в двора на детската градина, под звуците на 120 dB хеви метал. Аз и не бих ги подложил на това. Защото не съм като тях.

Видял съм доста свят. Бил съм в Ню Йорк, Париж, Копенхаген, Лондон... там има ред, глоби и служители, които глобяват.

Бил съм в Скопие, Куманово, Баку, Истанбул, Ниш, Букурещ... и там хората не стават жертва на хобитата на другите хора. 

Не съм бил в косоварската столица Прищина и не знам как е. Предполагам, обаче, че и там хората имат известно предимство. Евентуално ако в Прищина има циганска махала, може би там да е като в нашата Европейска столица - всеки може да издевателства над другите, по начин, който му доставя радост. 

Всъщност приликата между София и циганската махала на Прищина е народа”. Тоя изстрадал и мъдър народ,  който идва от селото в града и вместо от селянин да стане гражданин, упорито и методично превръща града в село. Защото така се чувства по-уютно. В лайната.


*******
ОТЗВУК

Едно съвсем невинно и спонтанно родило се писание в моя блог, неочаквано за мен породи много силна реакция. Около половин час след появата му на блога, от WWW.DNES.BG  поискаха разрешение да го публикуват. 
За тези три дни под статията там http://www.dnes.bg/article.php?cat=10&id=39330 се появиха 164 коментара. Нямам статистика за броя на прочитанията в медията, но тук, в блога статията е прочетена от 521 души и е коментирана от 44. Прави добро впечатление разумния тон на огромната част от коментарите - и тези "за" (много повече) и онези  "против".  Има разбиране на проблема - виновни не са кучетата, а хората, които злоупотребяват с безвластието в държавата. Онези, които са срещу кучешкия терор не мразят животните, а просто искат кучетата да се отглеждат и обгрижват по европейски правила, с уважение към останалите живи твари (например хора и улични котки, които поизчезхана). Почти изключение са напълно неадекватните коментари - съдържащи обиди, религиозни проповеди и карма-щуротии. 

Видно е, че темата е много наболяла - чашата е почти преляла. Очевидно е и друго - всички ние, които сме споделили виждането си имаме усещането, че нещата могат да се променят и затова има смисъл да изразим позиция. 
Затова не коментираме с такъв гняв Илианчовците с бели "наточени" голфчета от Перник - тях по-трудно ще спрем (веднъж е правено през септември 1918г, но са помагали юнкерите от Военното училище, две немски и една австрийска роти...:),наистина  те са по-обществено опасни, но проблемът е много по-сериозен и шансовете поне към днешна дата не са големи. С кучешкия въпрос нещата не стоят така.

Още веднъж, благодаря на всички. И на тези, които са съгласни с мен и на другите, които ми опонират:



Тагове:   държава,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. thomas - Постът ти има сериозен проблем.
30.07.2007 09:41
Не може да предизвика коментари. Всичко е казано, и то точно :-) Може би само не си прав за Прищина - за там съм чувал как се влиза в казиното със сако на Армани и джапанки. На този декор издевателствата спрямо съседи с помощта на кучешки лай ми се струват най-малкото зло. За Скопие и Куманово (последното дори не знам точно къде е, но ми звучи балканско) не съм сигурен, но подозирам, че са по-скоро като нас. Въпрос на ниво на корупцията и въпрос на балкански "ценности".
цитирай
2. zari - Сравнението за Прищина единствено е неточно!
30.07.2007 09:59
Там е по-чисто, няма толкова бездомни кучетаи в градинките им деца караха велосипеди, а най-малките пълнеха пясък без л....а в кофичките си, около чешмичките не беше мокро и мръсно...
цитирай
3. nik666 - Вече започвам да се чудя дали да не ...
30.07.2007 10:03
Вече започвам да се чудя дали да не перефразирам шовинистичната сентенция, използвана от някой т.н. столичани "Моят град е вашата столица" на "Вашето село е моя столица" и да започна и аз да я използвам.
Тъжно е, особено когато трябва да гледам как някой чужденец се опитва от учтивост да измисли какво да каже, за да му повярват че му е харесало след посещението си във вече "европейската" ни "столица". Още по-тъжно е когато в неформален разговор си казват всичко в прав текст. И как да не ме е срам после.
цитирай
4. marianami - Поздравления за поста
30.07.2007 10:11
Мога само да добавя конкретен пример от столичната действителност - парка около Културния дом в Красно село, който е запазена територия на кучкарите в района, нищо че няколко майки се осмеляват да разхождат по алеите колички и дечица. Така ми се иска по голямата зелена поляна на парка да играя аз с детето си, вместо пет добермана, няколко ретрийвъра и гончета и всякакви други екзотични животинки. Опитай се да направиш забележка на някой от собствениците да си сложи повод на любимеца и жив ще те изяде, това пак от личен опит го казвам.
Трябва да се направи ясно разграничение на местата за разходка на хора и кучета, да се сложат табели и патрулиращите полицаи да си вършат работата, вместо да висят по кафетата.
цитирай
5. templar - Попал в газету! :)
30.07.2007 11:13
http://www.dnes.bg/article.php?id=39330
цитирай
6. ger1969 - Кучешка държава?
30.07.2007 11:20
С времето кучетата започват да приличат на стопаните си. А градовете - на обитателите си. Отидете във В. Търново или Трявна - ами там бездомни кучета просто няма.
Дали едно куче е възпитано или "невъзпитано", си зависи от стопанина му. Така, както и едно дете може да бъде възпитано или невъзпитано, и което зависи от родителите му. Не сте ли виждали без причина ревящи деца, тропащи с крак? Ами хайде тогава пак стреляйте и тровете...
Може би щеше да е смешно, ако бяхте написали фейлетон
цитирай
7. thomas - Кучкар?
30.07.2007 11:27
Явно мнение #7 е от кучкар. Ако преди 100 години от кучетата е имало реална нужда (за охрана), то днес те са просто едно забавление за свободното време, с което българите не умеят да се справят добре, както и с много други. Когато те си правят кефа, околните просто не ги интересуват. Естествено, че възпитанието на хората се отразява и върху това на животните, които те отглеждат. Но все пак хората има как да бъдат накарани да се държат прилично поне в някакви моменти и на определени места - с повечко предупреждения и страх от глоби и наказания например. Ама спрямо кучетата просто няма как да се приложи това закъсняло възпитание.
цитирай
8. gantree - :))
30.07.2007 12:19
искам да съм кууче, искам да съм кууче :))
може би сега му е времето да си призная един грях отпреди седем-осем години - в продължение на около два месеца избих (избивах може би е по-точно) всички улични кучета в квартала, защото дъщеря ми беше първокласник и не можеше спокойно да се върне от училище; за отиването се грижех аз, но за връщането й имах проблем, който нямаше никакво друго (освен това) решение;
никой нищо не разбра тогава, макар всички да са забелязали "рязката промяна към по-добро";

поздрави
цитирай
9. thehobbit - Аз съм "кучкар" от доста години
30.07.2007 12:57
... и не виждам нищо лошо/антикучкарско в постинга. Правила трябва да има за приличен съвместен живот, и те трябва да важат и за нас - кучкарите, както и за велосипедистите, и за ексхибиционистите (имам предвид произволни обществени групи, които често пребивават по паркове и градинки, нищо повече).

Съвсем отделен въпрос е дълбоката, топла и честна връзка, която съществува между кучето и стопанина му. На нея правилата за разхождане на куче, за събиране на екскременти и т.н. изобщо не й пречат.

За коментара №9 на Gantree - много, много тъжно е това, което пишеш. Особено тъжно за мен...
цитирай
10. thomas - Няма лошо.
30.07.2007 13:16
Но всяка радост на Земята носи със себе си равна по сила и обратна по посока отговорност (като един сущий Нютон се почувствах в този миг) :-)

Ето това на българите трудно им влиза в главата. На всяко нещо, с което се захванат, се опитват да му гледат само "мекото". А пък ако някой им го каже - пискат! ;-)
цитирай
11. gantree - до thehobbit
30.07.2007 13:47
може би е тъжно наистина, не знам; аз не съм "кучкар", с изключение може би само на един светъл период в живота ми, когато в това се влагаше друг смисъл :)));
не, сериозно, не съм "кучкар"; "папагал"-чкар съм, хахах :))))
връзката между папагалите и хората може и да не е чак толкова "топла" - за което напълно го разбирам моя приятел в клетката - но я има, особено сутрин, на разсъмване; сигурен съм, че няма нито едно куче на света, което толкова въодушевено, искрено и радостно да посреща изгрева на слънцето, с цялата си душа;
за греха ми - съжалявам наистина, но то си е въпрос на приоритети, особено когато си в ситуация, в която на никой за нищо не му пука, както е у нас, във веселата ни столица; ако, недай си Боже, отново ми се случи да съм принуден да направя такова нещо - няма да ми мигне окото; не двайсетина, ами цяла кучешка планета бих изчистил до крак; Бог да им е на помощ;
дано да не ти се налага такова нещо и на теб, че да те питам тогава какви ще ги вършиш;

поздрави
цитирай
12. анонимен - \../
30.07.2007 14:20
Пусни му на тоя с кучето "Through the never" в 1 часа през нощта или "Seek and Destroy" ;) .... Трябва малко да се усеща човек , направете му забележка
цитирай
13. conservator - Глупости пишеш, Бачо...
30.07.2007 15:16
Това са глупости,
ако говореше за бездомните кучета - би бил прав. Една община би трябвало да намери решение, така че улиците й да не са като джунгла, в която оцеляват само най-бързите... Но сега и домашните кучета ни станаха виновни... Защото лаели!?! А какво да правят? Да пеят арии ли? Всеки човек има парво в дома си да гледа свой домашен любимец (стига да не е ягуар, крокодил или нещо подобно). Защото домът му е негова частна собственост. И българската традиция повелява домът да има голяма плътна ограда, а зад нея да се чува лай на кучета - това показва, че къщата си има господар и той не обича неканени гости.
Ако това не ти изнася - можеш да се преместиш да живееш в някой квартал с блокове. Там няма да чуваш кучета, а Весна Змянац, която ще ти пее от съседния (бивш) балкон. Твой избор...
И въобще, каква е тази глупост, че кучетата ти пречат да спиш. Да не си балерина, че толкова леко спиш? Ако ти трябва тишина - построи си замък някъде далеч. Тогава единственият ти досег с кучета ще е на пролет, когато ще участваш в тяхното тричане.
Иначе - поздрави за прекрасния блог. Малко нелепо е, че тъкмо това е първият ми коментар в него.
цитирай
14. templar - Бачо, намести си добре пенснето, че май недовиждаш.
30.07.2007 15:32
Не оспорвам правото всеки да гледа куче в частния си имот, нито кучето му да лае в апартамента му. Имам претенции само към поведението на собственика на кучето на улицата.

Естествено, че не са ми виновни кучетата - те са прекрасни животни, като всички Божии твари. Както белите Голфчета с номер ПК... не са виновни за смъртта по пътищата. Както Михаил Калашников не е виновен за жетрвите от войните. Виновни са хората. В нормалните страни хората се подчиняват на закони. А в ненормалните - всеки се оправя сам - с отрова, пушка, подкуп...
Нали не се съмняваш, че мога да реша проблема си с кучетата в квартала? Трудното е да решим проблема с хората.
цитирай
15. conservator - Пенснето си ми е на място!
30.07.2007 16:23
Абе, Бачо, що не напишеш някое антрефиле за дупките по улицата ти, които пречат не само на теб, но и на мен!? Какво са ти виновни божиите животинки? И как искаш хората да си разхождат сутрин любимците та да не разлайват чуждите любимци? Маскирани?
цитирай
16. conservator - P.S.
30.07.2007 16:30
Абе сега като видях, че си писал това в Неделя... И като знам, че перди това е била събота... И като знам, в колко си си легнал да спиш... И кои са виновни за това...
Май е време да престана да се заяждам с теб :)...
цитирай
17. miuenski - да беше единия лай...
30.07.2007 16:32
работя на една малка уличка в центъра на София - до площад Славейков... в дъждовен ден /ех... мечти/ изборът ми е следния - да прескачам паркиралите по тротоара коли, да газя в локви до глезена или да рискувам да се подхлъзна на нещо кучешко... 100% НЕ от уличен помияр... никой не казва, че кучетата са виновни, но докато не се бръкне в джоба на човек - оправия няма
цитирай
18. templar - "И как искаш хората да си ра...
30.07.2007 16:40
"И как искаш хората да си разхождат сутрин любимците та да не разлайват чуждите любимци?"

1. след 8ч.
2. винаги на повод
3. с намордник
4. не на детски площадки
5. да им събират артефактите
6. А в личния си двор, на село, на полето - както искат

То е измислено Бачо, в държавите, в които не управляват Гоце-та.
цитирай
19. templar - Бачо внимавай!
30.07.2007 16:53
Аз съм най-четеният автор и неформален лидер на рубриката "Извън релси" на Днес.бг. :))) Ако ти пратя моето опълчение от махленски стрелци, потайни нощни отровители и гневни майки ( въоръжени с използвани памперси) ... и венчетата с булонките не могат те спаси :) :) :)
цитирай
20. gantree - :)))
30.07.2007 17:40
това, за потайните "нощни отровители" беше добре казано;

абе ... в папагалите е Истината :)
нито те лае, нито те кара да му търчиш с хартийка подир задника, хахах
цитирай
21. thomas - В Германия...
30.07.2007 18:02
В Германия е пълно с кучета. Навсякъде са със стопаните си. Пускат ги и в големи магазини, и в малки заведения - просто без изключение навсякъде! Дори в хотелите си има тарифи за това колко доплащаш, ако си с куче. Кучетата са по-възпитани и от германците - никое гък не казва, чисти са и такова нещо като кучешки лайна по улицата изобщо не можеш да видиш. Впрочем преди няколко години, само че в Швейцария, бях снимал едно кошче за боклук в парка - на горния му край има диспенсър за специални торбички за кучешки лайна! Видя ми се прекалено, но всъщност е чудесно!
цитирай
22. kurtiel - Come Taste The Band
30.07.2007 20:34
Посещавал съм многократно през 89-90г. Прищина,както и Подуево.Не забелязах нито едно бездомно псе.За сметка на това,преди няколко години,преминавайки към 22 часа през Борисовата градина(тъмна като смъртта),внезапно бях заобиколен от глутница бездомни помияри.Животът ми бе спасен от веригата ,на която закачвам ключовете си-дълга е към 1 м.Снея шибнах най-близкото куче,то изкимтя и цялата глутница се разбяга.
P.S.Според мен, най-добрата тава на ВИГ Deep Purple е тази,с чието заглавие съм озаглавил коментара си.
цитирай
23. анонимен - thomas, кучетата приличат на ст...
30.07.2007 21:11
thomas,
кучетата приличат на стопаните си. В Берлин, града с най-много кучета, най-много кучета има в Северен Лиxтенберг - иди да потъпчеш малко лайна. В северната част на квартала живеят предимно безработни бивши ДеДеРони. Мноого има да ги гоним германците, МНОГО си прав, че си УВАЖАВАТ не само кучетата, а дори и хората - сума бойни раси са забранени, И на практика не спорим. ПРАВ си, че не мога да си представя да карам колело или да тичам из парка и КУЧЕ да ми пречи. Подразни ме идеализирането и обобщаването "В Германия" и затова се обадих: Може да е съвсем човешки уредено и подредено, за да има място за всички - както под слънцето, така и в обществото.


Гонили са ме бездомни кучета и знам какво е. Но кучкарите претръпват доста и често налагат кучето и себе си на другите, буквално. За мен това е виш израз на неуважение и насилие. Спомням си как една немска овчарка (80 см) на близки мои роднини се озъби щастливо и за поздрав на едва проходилия ми син (70-80 см) с 42 гр. температура след ваксина и му изрева/лая в лицето с пълно гърло за "добър вечер! ти къф си тука БЕ! не си ми от кучкарника! Я се разкарай!". Освен това искаше да лежи точно там, където и моя син, за да го избута, зъби ми се и на мен, след като я нахоках и прогоних - под укоризнените стопански погледи, стъпва с лапи по чаршафите и ги тегли т.н. След "ма ТО (-телето, бел. моя) само шум вдига и е бебе, не е голямо, нови сте, но ей сега ще й мине, ма не мога да я затворя на балкона, щото е част от семейството" и след разсъмване си тръгнах. Това за "ведрата" природа на кучкарите (или поне някои, всяко обобщаване на всички под един знаменател е сигурен път към грешката)
Екатерина
цитирай
24. анонимен - do conservator Eto kakvo e nap...
30.07.2007 21:35
do conservator
Eto kakvo e napisal Templaryat: Причината е, че ...когато то минава покрай дворове и балкони, затворените там любимци започват неистово да лаят.

zashto horata zatvaryat gorkite jivotni v kileri, narecheni stai?! Ako naistina si obichaha kuchetata, nyamashe da gi tretirat kato kotki. Dobicheta po 70-80 kg!
Ekaterina
цитирай
25. thomas - @анонимен 24
30.07.2007 21:47
Е да, аз съм от тези, които са видели много от Германия, но само от западната й част. Но даже и в районите около гарите на най-големите градове, които изобщо не се славят с чистота и красота, "бомби" така и не съм видял. За разлика примерно от Рим, където, срам ме е да го споделя, но точно до гара Термини видях не кучешка, ами откровено човешка дори. Ама сигурно си има обяснение - туристи от къде ли не.
цитирай
26. анонимен - aide aide, i Koelnskata gara. . . ...
30.07.2007 22:44
aide aide, i Koelnskata gara... :)
Ekaterina
цитирай
27. анонимен - мда
31.07.2007 14:27
След като едно от кучетата "пазачи" на входа на института в който работя ме захапа, попитах отговарящите за тях: този институт за хората ли е направен или за кучетата. Отговора беше, че кучетата били добри и не нападали. Това което се случило било необяснимо.

Е има ли смисъл да се коментира?
цитирай
28. анонимен - Българче
31.07.2007 17:13
Смърт и разстрел на място за всички кучета!!!
цитирай
29. анонимен - До номер 9
31.07.2007 17:31
Искаш да си куче, искаш да си куче!!
Чудесно, приятел. Само, че внимавай. Внимавай много какво си пожелаваш, защото може и да го получиш!
Нали не вярваш, че когато животът ти удари последна минута - всичко свършва? И нали не вярваш, че това, което правиш остава без реванш? Не , че някой иска да ти го върне, не че някой иска да те накаже - не. В живота, в съществуването действат безотказни закони. Закони, основани на пълния баланс. И в тоя смисъл - получаваш точно това, което си дал. Жънеш точно това, което си посял. При този закон сантименталности няма. И симпатии няма.
Та, приятел - продължавай да убиваш. Днес убиваш кучета заради дъщеря си, утре може да не ти пасне човека, с когото тя общува. Що да не му теглиш някоя и друга сачма. Пък и примера, който й даваш - какво да ти кажа. Не е изключено някой ден самата тя да те вземе по погрешка за куче. Примери колкото щеш! Ще ми се да те попитам - като изби толкова кучета, сега дъщеря ти спокойно ли се връща от училище? И ти самият успокои ли се вече? А не ти ли минава през ума, че утре по вечерите много пъти ще й се налага да се прибира сама? А по улиците не дебнат само страшни кучета. Там се спотайват къде по-страшни двуноги, чиито намерения, чувства и мераци далеч не са безопасни.
Като те чета и като чета такива като теб- двуноги, иска ми се да бъда колкото се може повече в компанията на четириноги.
цитирай
30. анонимен - "Като те чета и като чета та...
31.07.2007 19:42
"Като те чета и като чета такива като теб- двуноги, иска ми се да бъда колкото се може повече в компанията на четириноги."

da, "dialogwt" s tyah e prekrasen, ne e kato s "dvunogite", koito ponyakoga si pozvolyavat da ne se swglasyat,

Ekaterina
цитирай
31. анонимен - До 31
01.08.2007 11:22
Няма нужда да слагаш ДИАЛОГ в кавички. Диалог между хората и животните има, имало е от памтивека и ще го има винаги. Но понеже е на много по-финно равнище, а ние хората сме свикнали с грубия речнилов диалог, много от нас не могат да го усетят, да го почувстват. Какво да правиш, ниво на развитие, ниво на осъзатост.И тук съгласието, или несъгласието не играят роля. Тук става въпрос за нещо много по-важно. Убийство. На живо същество. И колкото по-осъзнат си, толкова повече алтернативни решения намираш, които изключват убийството. Колкото по-примитивен ум имаш, толкова повече убийството и разрушението играят доминираща роля в мисленето. И съответно в действията.
цитирай
32. thomas - Ами?
01.08.2007 15:03
А убийството на пиле, прасе или теле?! Не ги ли хапваш, а?! Каква е разликата между тях и кучето, което съществува като домашен любимец с подобна роля, да не говорим че в някои култури си е направо със същата?! Кучето е човешко творение! Не се е появило само в този си вид. Така че хайде който си ги обича, да си ги гледка, но да не се бърка на тези, които предпочитат по улиците на градовете да няма лайна (защото за мен с това се изчерпва "ползата" от наличието на кучета), а в горите да си има вълци!
цитирай
33. анонимен - Ами....
01.08.2007 15:51
Не, не ям нито пиле, нито прасе или теле. И въпреки това се радвам на чудесно здраве и стабилна психика.
От постинга ти не разбрах много - но едно разбрах. Нещо те подразни.
И в раздразнението си написа нещо, което най-меко мога да квалифицирам като смешно. "Кучето е човешко творение!" И твърдиш, че в този си вид то е резултат на човешко действие и намеса. Ами тогава какво е криво животното, че лае? На него това му е работата - да лае. И за това, че вървиш по лайната му също няма вина - то просто няма съзнание, че това е мръсно, нередно, миризливо....Според мен мръсотията не идва от кучетата. А от човешкият ум. Което е по-страшното.
цитирай
34. thomas - @анонимен
01.08.2007 16:00
Мисля, че много добре разбра какво казвам. Не ми пречи, ако си подвластен на религии, убеждения, вярвания, теории, противоречащи на съвременната наука и каквото си искаш друго, но ми се струва смешно да ги пропагандираш пред тази аудитория.

Хората правят много глупости, селекционирането на животни е една от тях. След като резултатът от нея представлява проблем, редно е да се търси начин глупостите да се поправят. Да жалим кучетата и да говорим за общуване с тях, докато мааме пържоли, ми се струва пълна демагогия, дори и когато говори вегетарианец. Защото вегетарианците са несъществена извадка.

И така, тъй като кучетата са създадени за забавление, ако кефят, ще живеят, ако пречат, нищо лошо няма в това популацията им да бъде ограничена. Да се говори за убийство по нашето законодателство може само когато става дума за посягане върху човешки живот.

И изобщо недей да съдиш човека, че предпочита дъщеря му да се разхожда в безопасност пред това да посегне на божията четиринога лаеща и цапаща твар. Нямаш право и да го заплашваш, че ще има да си плаща за това си деяние. Просто се грижи добре за своите кучета, радвай им се колкото искаш, но не им позволявай да пречат и да застрашават ХОРАТА.
цитирай
35. lambo - Гледах по руския Канал 1 ...
01.08.2007 16:05
бразилския град Рио де Жанейро. Всички го знаем.
Освен завладяващата красота на тропическия плаж и хълма със Исус, показаха и нереалната за България, аптекарска чистота по улиците.
След това показаха негър (не бял като нас) който сутринта разхождаше кучето си.
По едно време най-добрия приятел на човека, вдигна крак ... и свърши работата.
Негърът (не бял като нас) извади найлонче и веднага обра акото на кучето си ...
цитирай
36. thomas - Внимавай като хвалиш бразилците ;-)
01.08.2007 16:13
Че чистотата там е достигнала такива мащаби, че страхотният плаж Копакабана е ПУСТ. Не него не смее да стъпи почти нито един турист, защото ще бъде обран. Ако изобщо по него има някакви хора, то това са представители на местните банди, които си търсят жертви.

Иначе да, бразилците си падат по чистотата, това е вярно. Лошото е, че толкова си падат, че не могат да търпят даже банкнотите в портфейлите на туристите и използват дори ножове и други оръжия, за да им ги почистят от това мръсно нещо - парите! Дори наскоро един познат ми разказа как опитал да надхитри системата и излязъл вместо с пари в джоба, само с една кредитна карта. Оказало се обаче, че местните вече са се заели и с почистването на банкоматите. Когато моят познат им се усмихнал при опрения нож, че няма никакви пари, те му казали: "Ооо, няма проблем! Ей сега ще дойдем с теб и ще изтеглиш!"
цитирай
37. анонимен - Без коментар
01.08.2007 16:15
Швейцария. Също сутрин. И също много кучета вече са на разходка със стопаните си. Някои лаят. Но никой не им се сърди. И лаят им никого не дразни. Който си спи, си спи. Но такива не са много Повечето са станали, защото тук всичко е както трябва да е. Никой не стои до посред нощите, никой не пие до безпаметност, никой с никого не се надвиква. И когато вървиш по градинки, тротоари, алеи - това което виждаш е хармония и ред. Навсякъде. Къщите им са подредени, дворовете им са подредени, улиците им са подредени, горите им са чисти. И душите им са подредени. Ама то ако не беше така - нишо нямаше да е такова, каквото е. И отношението им към хората и нещата е точно както трябва. Щастлива държава. Богата държава. Като гледам всичко това - радвам им се истински. Защото сами са си го постигнали. Защото и в работата, и в удоволствията са с точната мярка. Радвам им се и тайно си пожелавам един ден и в България да бъде същото.
цитирай
38. анонимен - отговор за анонимен
01.08.2007 16:44
Нямам нищо общо с религии, секти, вярвания. Нямам нищо общо с убеждения, които не са подкрепени от науката. Която сама по себе си е доста напреднала. И като такава напълно й се доверявам, когато казва, че всяко действие води до еднакво по сила и противоположно по посока противодействие. Погледни климата в цял свят в момента и се върни няколко десетилетия назад и виж действията на хората. И когато рзсъждавах за методите, които човекът използва, това имах впредвид.
Вегетарианец съм, защото просто така ми е добре. И майка ми е вегетарианец, и баща ми. Брат ми яде месо и това си е в реда на нещата - на него така му е добре.
Не споделям мнението ти, че нещо, което кефи - може да живее. Което не кефи - няма право. Това е елементарно мислене. Виж, да се помисли как да се вкарат нещата в нормите - всеки здравомислещ човек го иска. Но има хиляди цивилизовани начини за това. И ако хората не правят това, което трябва, животните не могат сами да го направят.
По твоето законодателство не знам как е. Там, където аз живея, убийството си е убийство. И се наказва. Ако си оставиш кучето само в затворена кола и грее слънце - пак си го отнасяш.
Въобще не съм искал да съдя човека. Само исках да се замисли дали начинът по който живее е най-добрият пример за подрастващата му дъщеря?
Нямам кучета. Но всеки месец изпращам пари в приют за животни, защото мисля че е редно. Също така всеки месец изпращам много повече пари в дом за деца , лишени от родителски права, защото мисля че така е редно.
Желая ти лек ден.
цитирай
39. thomas - @анонимен
01.08.2007 17:18
Спор няма за много от нещата, които казваш. За климата съм напълно съгласен - ние сме виновни. Доколкото знам, дори и с отглеждането на крави за хамбургери, заради което се изсичат джунгли, за да се правят пасища. Изобщо ние си кроим планетата така, както ни харесва. Понякога се показваме като демагози и обясняваме какво сме били нямали право да правим. Ама честно казано, само когато така ни е изгодно. Говореше се за ненамеса във вътрешните работи на другите държави - гледай какво става в Ирак, Афганистан, Косово, преди това Югославия, Сомалия, Виетнам и т.н., и т.н. Да не връщам лентата до корабите с роби от Африка. Всъщност подобен експеримент на този с кучетата, само че с хора. Е истина е, че си плащат - 7-10 поколения по-късно продължават да си плащат - и обектите на експеримента, и потомците на експериментаторите.

Сигурен съм, че gantree не е казвал на дъщеря си "виж сега миличко, как ще дадем на тези сладки кученца да си хапнат от отровните кюфтенца!" :-) Така че тя надали е обременена от неговите действия - не се притеснявай от това. Друг е въпросът дали всемирната справедливост няма да й го върне за това, че е била прекалено защитена - както беше в онзи разказ на Робърт Шекли за валдузианския дерг: мило същество, което предупреждаваше човека, с който се свърза, за най-разлини неприятности, които ще се случат в неговия град, за да може той да ги избягва. Е да де, ама в резултат на това, че той знаеше как да избегне всяка неприятност, от ден на ден те започнаха да стават повече и повече, а неговата сигурност се превърна в силно ограничаване на свободата на избор какво да прави.
цитирай
40. анонимен - Да, така е...
01.08.2007 18:24
.....прав си. Не съм имал желание да засегна когото и да било.
Преди малко попаднах на статията за убитите по зверски начин българин и македонка. Честно казано, чувствам се ужасно.
Беше ми приятен разговорът с теб. Желая ти всичко добро:))
цитирай
41. gantree - **
01.08.2007 19:13
до анонимен 30 (32 и т.н.)
нямам никаква нужда от вегетарианските ти прокоби, драги; тези "безотказни" закони, с "пълния баланс" за мен лично не важат; никой нищо не ми дава и нищо не ми дължи, а аз получавам само онова, което си изкарам сам; съжалявам, ако не е така при теб;
гледам, че доста си си развихрил въображението по мой адрес, опитвайки се да ме изкараш втч. и убиец на хора - което е една доста глупава спекулация от твоя страна; не знам защо не си успял да разбереш какво е било по-важното за мен - то е толкова простичко описано от мен, като оставим настрана това, че е много близко до ума; вие, необременените от нищо смислено (коментар 39) вегетарианци обаче трудно ги разбирате тези простички неща, и затова винаги сте били пълна загадка за мен;

да, лошо е това, което съм направил и съм си признал - няма две мнения по този въпрос; от друга страна обаче нямаш никакво основание да ме назидаваш, или да си фантазираш всевъзможни спекулации по този въпрос - главно онези, с "примера", който според въображението ти съм бил дал; няма такъв пример, тъй като освен мен никой нищо не е знаел; а и никога не бих давал такъв пример, тъй като това, както вече казах по-горе, е лошо и е грях;
за такива като теб ще уточня, че не е нужно да възприемат израза (грях) в евентуалният му религиозен контекст, особено ако нямат "нищо общо с религии, секти, вярвания", както сам се описваш; извън този контекст "грях" просто означава "не улучвам целта", и изобщо не предполага престъпление, наказание, "безотказни закони" и прочие вегетариански прокоби като твоите;


***


до thomas - благодаря ти;
цитирай
42. gantree - :)
01.08.2007 19:35
сетих се за нещо много смешно в тази връзка, което наблюдавам всеки ден - в близост до мястото, където работя, има едно много готино кафене - самото то е нищо особено, ами просто кафето, което правят е превъзходно; та там всяка сутрин акостират цяла серия върли кучкари, от онзи тип, които външно приличат на любимците си; има един достолепен бивш военен, много възрастен, висок, слаб и стегнат като пружина, кучето му е синеок сибирски вълк, много красиво животно; има една ситно накъдрена, много добре облечена и прекалено накичена за възрастта си "дама", с много груб и вулгарен език - тя пък е с две ситно накъдрени като нея булонки, бяла и черна, които сигурно олицетворяват Доброто и Злото в представите й, не знам; има и още няколко образа, но няма да ги описвам, за да не е много отегчително; много смешното в цялата тази ситуация, която наблюдавам около петнайсетина минути всяка сутрин е една също много възрастна жена от "махлата", много одърпана и мръсна, с парцалива, прошарена и никога несресвана коса, която - очевидно заради модата - идва да си пие кафето, водейки на каишка един суперпроскубан помияр от напълно неизвестна порода;
много драго ми става, като я гледам, когато другите започнат да си придърпват кучетата встрани от нейния помияр; на нея сигурно й е много тъжно, но не се отказва - всяка сутрин картинката се повтаря почти без промяна;
цитирай
43. анонимен - Гошо
02.08.2007 09:19
Прост народ сме. И границите ни отвориха и там си носим простотията. Тя ни й като trade mark тъй да са каже. То не беше Прищина, не бяха кучета, кой какво ядял и ако еди що-си не ядял бил малко не у ред. Ми, проста държава. Чак и лелята била проскубана. Пък като кръстосаме крака у кафенетата и налапаме цигарите, хич не ни минава през ума че майките и бабите ни на село са заприличали на впрегатни добичета. Аре стига простотия. То май по тия форуми човек само комплекси избива.
цитирай
44. анонимен - Това от дир-а много ми хареса....и го копнах.
02.08.2007 11:55
Не видях някъде да е забранено копирането.

"А, само това да беше . Не може да се нарече дори статия. Някъв не могъл да спи. И аз не спах добре нощес - да се забранят гръмотевиците със закон!!! А, и друг път лятно време не спя добре, защото живея до оживен булевард и слушам непрекъснато рева на форсирани двигатели - какво да се прави, всички трябва да сме съпричастни към нощните гонки на разглезени пияни келешчета .... Хич нямам ни време, ни нерви да прочета въпросните 130 мнения, но само на прима виста на последната страница забелязах няколко "мнения" с удивително сходен стил на писане . Може автора да си е писал и отговарял цял ден самичък . Аз докато не видя ИП-тата на всяко от "мненията" смятам с чиста съвест, че има в най-добрия случай 2-3 човека, които не са имали какво да правят цял ден и са си запълвали времето с глупости!"
цитирай
45. анонимен - susvivor
02.08.2007 12:43
ku4etata ne sa ni vinovni,a stopanite im.iznervenite ku4eta laiat.i kak njma da laiat,razhojdat gi neredovno,ne mogat da se izprajnjvat navreme.ne se 4uvstvat dobre.sa6to avtora mnogo dobre e kazal,4e hobito na edni hora ne moje da bude pri4ina za diskomforta na drugi.nito e 4estno nito e humanno.az rabotj po 12 4asa na den.kogato bi trjbvalo da si po4ivam,pod men na 6 ti i 5ti etaj lajt ku4eta a nad glavata mi na 8mi etaj cepi 4alga ta mi kantjt prozorcite.e,kak posle privetlivo da se usmihvam na moite pacienti,kato ne moga da si sabera uma da gi obslujvam.KU4KARI,RAZBERETE,NIKOI NE MRAZI KU4ETATA VI,NO DAITE I NA HORATA 6ANS DA JIVEJT NORMALNO
цитирай
46. анонимен - - abe ti kak moje da ne si haresvash ...
02.08.2007 19:11
- abe ti kak moje da ne si haresvash rodniya kuchkarnik, zatvoren mejdu pirdop i cherno more?! Kompleksari takiva, kak ne vi e sram da vi e nepriyatno i da si pozvolyavate takava niska chuvstvitelnost i da si pozvolyavate da mechtaete sa sobstven koNfort! YA vednaga na selo da se vpregnete! Da vi se digne malko chuvstvitelnostta i da se umilyavate pred vsyaka kozya barabunka! Prosti grajdanya, deto ne iskat da gledat kucheto kato edna kotka i ne si dwrjat kokoshkite na balkona! YA da si iztwnchite malko chuvstvitelnostta i da si razgovaryate ne pomejdu si, a s... hlebarkite na Micheto ot dolniya etaj! I hlebarkite imat kakvo da vi kajat!

- Oh-ah-eh-uh, posipvamE si glavata s parfyumi, kostovaci... niedni sme!
цитирай
47. анонимен - хората гладуват!
04.08.2007 18:30
представяш ли си как са кучетат тогава...но те нападат, хапят кога са гладни, а ние.....боледуваме, умираме!
цитирай
48. анонимен - Аз обичам животните
07.08.2007 12:25
"Аз обичам животните. Гледал съм змии, гущери, скорпиони."

Достатъчно Templar, това, че са ти били интересни споменатите животнки, не означава че обичаш животните.
А куче гледал ли си? Познаваш ли го що за животно е, или за теб е само генератор на шум и лайна?
На мен също ми се е случвало да ме залае куче докато карам колело или правя крос, но не изпадам в истерия, не размавхвам синджири, не стрелям с газови пистолети и не хвърлям отрова.
Единственото, с което мога да се съглася, е че ние хората трябва да носим повече отговорност когато гледаме кучета - и каквито и да е животни - това е за доброто на нас самите, на другите хора, а и на самите животни.
цитирай
49. анонимен - За кучетата и хората...
14.08.2007 17:24
gantree, аз имам две кучета от типа, наречен от масовия българин "помияр", аз ги наричам осиновени. на 35 год. съм, с доход на глава от семейството 1250 лв., живуща в центъра на София, сноб по отношение на дрехите, обувките и часовника /само скъпи марки, винаги класен парфюм/. кучетата ми, както се досещаш са много добре гледани, много повече от колкото може да си позволи пенсиониран военен напр. абсолютно никога досега, за 5 години, никой не си е дърпал кучето от моите. напротив, аз често правя компромис със смешни хора с еснафски манталитет. пиша всичко това, за да ти кажа, че проблемът ВИНАГИ е в хората, не в кучетата.

шоколадка
цитирай
50. анонимен - Първо за хората и после за кучетата
16.08.2007 19:51
Снощи гледах по телевизията предаване за работата в клиниките за животни в Германия. Всъщност предаването се излъчва всеки ден за различни клиники и трае един час. Клиниките ВИНАГИ са пълни. Домашни любимци от всякакъв вид - кучета, котки, морски свинчета, зайчета, хамстери......Какви са клиниките? Модерни, обзаведени с всичко необходимо за преглед, изследвания, рентген, опериране, помещения за събуждане след упойка и всичко, което го има в болниците за лечение на хората. Чистотата е абсолютна, лекарите са на високо ниво. На животинчетата, които имат проблеми, се прави преглед в специален кабинет. Данните се въвеждат в компютър и се пазят. Ако има нужда се прави рвнтген, ако и това не е достатъчно - ултрашал. Гледах как оперират едно куче, което имаше тумор. Първо му говориха. Като на човек. Галиха го, за да не се сресира. После по възможно най-безболезнения начин му сложиха упойка. Операционната и хирурга бяха точно такива, каквито са и в нормалните болници. Всичко се извършва точно и акуратно. След операцията при кучето стоя жена, която непрекъснато го галеше, докато излезе от упойка. Пак за да не изпадне в стрес. Когато собственичката дойде, за да го вземе, се държа с него все едно е пълноправен член от семейството. И сигурно е така, защото не видях да се притесни от сумата 2.500 еуро. Всъщност веднага прави впечатление колко близки са отношенията между човека и животното, за което се грижат. Видях истинска тревога в залата за чакане, загриженост за болката на животното. Видях с какво нетърпение чакат да мине прегледа и как истински се радват когато всичко е добре. Това отношение обаче е следствие. Следствие на отношението между самите хора. Всъщност така е почти във всички страни с висок стандарт. там хората до такава степен са направили живота максимално хармоничен, че животните съвсем естествено са се вместили на полагащото им се място. И точно по тая причина на никой не му и минава през ум да даде отрова, да застреля, да пребие. Още много ни трябва, за да ги стигнем. Защото това, което ни липсва е възпитание, дисциплина, отговорност....и обич към другия, който е точно толкова важен, колкото си и ти самия....
цитирай
51. oberon - Засмукан палец на левия крак !!!
30.08.2007 15:17
Добре написано провокативно издържано евалата майсторки писателски умения готово за публикация във вестник от рода на 24 часа ...

Затова и мразя подобни НАСОЧВАЩИ писанийца ...
те така се манипулира общественото мнение !!!

Я ДРУГАРЮ ДЕТО НЕ МОЖЕШ ДА СПИШ ЗАРАДИ КУЧЕТАТА ЗАМЕНИ ДУМАТА КУЧЕ - СЪС АВТОМОБИЛ - ВОЙ - С БРЪМЧЕНЕ - ЛАЙ - С АЛАРМИ !!!! ЗАМЕНИ ФЕКАЛИИТЕ С ТУБИ ОТ ДВИГАТЕЛНО МАСЛО - АНТИФРИЗ СПИРАЧНА ТЕЧНОСТ - ИЗХВЪРЛЕНИ ПЕПЕЛНИЦИ - И КУП ОЩЕ ДРУГИ ЛАЙАНЦА!!!

я се замисли кое повече ти ПРЕЧИ ДА СПИШ УМНИКО - КУЧЕТАТА ИЛИ КОЛИТЕ? КОЕ ЗАМЪРСЯВА ПОВЕЧЕ ГРАДА НИ ? КУЧЕТАТА ИЛИ КОЛИТЕ ?
АЙДЕ СЕГА ПИЙ ЕДИН ЧАЙ - ЗАВИЙ СЕ И СИ ПОЧИНИ ЧЕ СИ НАСТИНАЛ МАЙ !!! Аман от опитващио се да блеснат авторчета с посредствено мислене и възможноти !!!
В тоя ред на мисли защо не напишеш едно есе на тема
"В търсене на евтини сензации"

Защото на теб не ти пука че това и още 5 подобни като го прочетат лабилягите и ще вземт да ти повярват ...

и пак да ти кажа не ми сравнявай кучето което е със хората от хиляди години със некакви змии и скорпиони каквито ТИ си отгледал у вас- ЗА ДА ПОЛУЧИШ ТОПЛИНКА И ЛЮБОВ ПРЕДПОЛАГАМ ? ще чакаш - но нали знаеш какъвто сабственика - такъв и pets-а
цитирай
52. thomas - @oberon
30.08.2007 16:27
В пещерата, в която живееш, откога ви прокраха интернет, та и блогове прописа?! :-) Като видя някой като тебе, и осъзнавам, че винаги, когато видя как хората се саморазправят с кучетата, това ще ми доставя удоволствие. Това, че колите правят смрад и шум, още не значи, че трябва да се примиряваме и с този, който се създава от зверовете. Ако си толкова привързан, бъди така добър и да си достатъчно богат, за да си отглеждаш кучетата в голям двор, заграден от висока ограда, и изобщо не ми ги натрапвай!
цитирай
53. анонимен - Вари го печи го ..
30.08.2007 22:53
"когато видя как хората се саморазправят с кучетата, това ще ми доставя удоволствие"

съжалявам те ...ДАНО ТАКА НА НЯКОЙ МУ ДОСТАВЯ УДОВОЛСТВИЕ КАТО СЕ ГАВРИ С ДЕЦАТА ТИ !!!
цитирай
54. thomas - @анонимен
30.08.2007 23:01
Не ти ли хрумва, че освен кучетата същите права имат и всички животни, с които храниш себе си, а и кучетата? Жал към пилетата изпитваш ли? Или ако кажеш, че те не са много умни животни, хайде тогава поне към прасетата... Доколкото знам, не са по-глупави от кучетата. Или ако това е лъжа, поне за телетата!? Изтървана работа! Не можете да разберете, че не отглеждате нищо повече от това, което ядете! И хич не ми се правете на първобитни хора - ако някога е имало смисъл хората да използват кучетата, за да си помагат в оцеляването, то днес те са чиста проба глезотия, а често пъти и гавра със самите кучета - било заради затворения живот, с който се мъчат, било заради намесата в тяхната еволюция.
цитирай
55. hurley - Решенито на проблема е- внос на в...
02.02.2008 10:53
Решенито на проблема е- внос на виетнамци...again...
Навремето,докато се подвизаваха тук и тихичко се занимаваха с далавери
(фалшиви дънки,фалшва оризова водка,фалшиви електронни часовници на кило и пр.) бездомните помияри бяха рядкост.
Хапваха ги и нямаше никакъв проблем...и те довлни,че има мЕсо и ние довлни,че никой не ни хапе...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: templar
Категория: Политика
Прочетен: 3797943
Постинги: 428
Коментари: 2648
Гласове: 10559
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031