Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.02.2008 08:42 - Ние сме това, което празнуваме
Автор: templar Категория: Политика   
Прочетен: 5640 Коментари: 9 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Един от идеолозите на „Новата култура” беше казал, че „Ние сме това, което притежаваме”. Друг от същото течение допълва: „ Ние сме това, което ядем”. 14 февруари прилича на Йерусалим – града на трите религии, всяка със собствено отношение към света, в който живеем. Затова може би не е неуместно да перифразирам горните цитати:

„Ние сме това, което празнуваме”.

В римската базилика „Св. Климент” са положени мощите на Св. Кирил Славянобългарски, чието успение православните християни честват днес. Над каменния саркофаг има стенопис, който изобразява Светите братя коленичили пред трона Господен, а Вседържителят държи книга, написана на глаголица. С делото си Св. Кирил направи възможно да свидетелстваме за Божията любов на езика на дедите си. Затова едва ли има по-подходящ празник на любовта от 14 февруари.  За православните „консерватори” празникът е особено тържествен, защото е в навечерието на Великия пост – времето в което осмисляме изкушенията – телесни и духовни, и нашето отношение към тях.

В същия ден mainstream-ът или градската „средна класа” празнува свой ден на „влюбените”. Този празник е непознат за техните родители и би възмутил техните прабаби и дядовци. Но времената се менят. Днес „позитивните” герои са граждани на света – отвъд границите, традициите, националностите, дори отвъд половете – млади, напористи, образовани, повърхностни, забързани... Ядат хамбургери или пък природосъобразни храни, носят дрехи от рекламирани марки. Може би терминът „wellness култура” най-точно ги характеризира. Те искат всичко сега, защото животът е кратък и удоволствието, което смогнем да изпитаме, е единственото, което остава от него. И за тях вероятно е точно така. Повечето се отнасят позитивно към религията (най-често вярват в „някаква сила”), но не и към Църквата – за тях Бог е един и няма значение кой как го слави, след като всички религии ни учат да бъдем добри, останалото определят като “попски глупости”.

Обществените низини, които мечтаят за луканката от 1 лев също имат свой празник – Св. Трифон по стар стил, наречен от тях кощунствено „Зарезан”. Той също е празник на своеобразна любов – към самозалъгването. Тези хора няма да разнообразят с духовност ежедневната хедонистична “литургия” с туршията, чалгата и ракията, но днес ще се наквасят някак си по-празнично. Някак по-тържествено ще пуснат пердето, за да скрият нелицеприятни истини за себе си и да обвинят Иван Костов и „онеа у парламента” (които самите те избраха, ей така напук) за всички несгоди – свои и чужди. За тях няма религия, но има някаква смътна „национална традиция”, чиито идоли са лекьосана покривка от “Балкантурист”, пирографирана бъклица, двулитрова пластмасова бутилка с жълтеникава течност…

Ние сме това, което празнуваме. Но ако общественият и медийният дебат днес се води само между „отборите” на Св. Валентин и Трифон Зарезан, то няма защо де се чудим, че обществото ни е на този хал.

14.02.2007




Гласувай:
1



1. анонимен - Съгласен
14.02.2008 08:49
Много добре видяно, почувствано и казано!
Приятно съм изненадан (вероятно само защото отскоро чета блога).
цитирай
2. chara - прекрасно сте го казали!
14.02.2008 09:29
аз винаги се питам - какво следва от това
и колко още може да се сриваме
и до кога
и до къде
"отборите" за които пишете нямат тези терзания, навярно опиянени от собствената си самодостатъчност, пределност или забързаност ...
а първите, различните, постигнали същността на значимото и непреходното ... те какво да правят ...
цитирай
3. анонимен - Срамно !
14.02.2008 09:39
Отвратен съм от написаното в този пост !
Така нареченият "ден на влюбените" е всъщност ден на католическите и протестантски педали. ижте довечера репортажите за празника и ще се убедите в това.
Възмутен съм от описанието на хората, които биха почитали св. Трифон, поради което няма да го коментирам.
цитирай
4. templar - до анонимен 3
14.02.2008 09:53
ти явно си от "валентинската група" - повърхностен, четеш по диагонал, набързо, но много лесно се отвращаваш и разочароваш. (извинявай, но избухнах)

Хайде сега прочети бавно и внимателно написаното за Св. Валентин. Сега разбра ли моето отношение? Ако си тъп и не разбираш от сарказъм, ще ти го кажа в прав текст: че аз негодувам май-много и с цялото си сърце и душа точно срещу тази чуждопоклонна повърхностна безмозъчна простотия "Св. Валентин" (сигурно си мислят, че свети е първото му име, а Валентин - второто), срещу която пишеш ти. И изобщо не оправдавам "влюбените" зомбита, а дълбоко ги съжалявам. И съжалявам страната и народа им.

Колкото до алкохолизираната паплач с бълкиците и чалгата, те са друга тема. Само забележи, че не съм почитането на Св. Трифон, а против правенето му по стар стил, с акцент варху напиването. Защото той е мъченик за вярата, а не персонаж от Шоуто на Слави.
цитирай
5. madchemist - Интересно...
14.02.2008 10:30
Това за св. Кирил не го знаех.
Обаче от Трифон Зарезан и Банго Валентин :) предпочитам първия! Дори и поначало да си е хубав празник, св. Валентин (както и Коледа) в България е преекспониран и се превръща в празник за търговците. В Германия, например, няма такава истерия.
цитирай
6. alexanderkolev - Хубава и вярна мисъл, изразена със заглавието - направо афоризъм
14.02.2008 11:27
Харесва ми когато с малко, но точни думи, се казват много и важни неща. А в това послание е уловен много точно сблъсъка на светоусещанията, който понастоящем определя живота у нас. (Според някой е по точно да се каже не сблъсък на светоусещанията, а "the clash of civilizations", или "заговорът срещу българщината".) Вторият и третият тип светоусещане обаче са много по-широко разпространени от първия и те двете всъщност определят днешния живот в България (Bulgaria, Булгаристан).

А луканката не беше от един лев, а от дванайсе. Плодовата беше 2,85 лв. (за седемстотин грама), гроздовата 2,95 лв., сливовата 3,10 лв. С бирата обаче беше зле положението - само светло, с едни парцалчета дето плуваха вътре, и чат-пат Шуменско или Загорка, ако си приятел с бакалина. Демокрацията изобщо се отрази добре на бирата - цивилизационен скок в западна посока.
цитирай
7. thehobbit - Чудесно...
14.02.2008 13:50
... аз отивам там, където ходя (почти) всеки четвъртък. С жена си, както винаги.

Ние сме, прочее, влюбени всеки четвъртък, at least.
цитирай
8. анонимен - Даже и папищашите вече не празнуват т.нар. празник на влюбените
14.02.2008 14:34
През 1968 г. след реформите, започнати на Втория Ватикански събор Римокатолическата църква изважда от фициалния си календар на светиите за датата 14 февруари мъченика от 3-ти век св. Валентин с мотива, че комерсиалната и неоезическа трактовка на празника подтиква християните към съвсем нехристиянки деяния. Впрочем, на тази дата от тогава се празнуват св.св. Кирил и Методий. Да, точно същите, дето написаха наш'то абеве. Някои поместни православни църкви пък празунват същия св. Валентин на 6 юли.
цитирай
9. cecobob - ИЗОБЩО НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН
15.02.2008 21:58
Трифон Зарезан си е чудесен български празник. Това е празник на плодородието, лозата и виното. Щом дедите ни са го празнували, значи трябва да го ценим и съхраним. Според вас май наистина Баташкото клане не е съществувало. Нямам нищо против празника СВ.Валентин.Също чудесен празник. Само че лозата се зарязва веднъж в годината, а веднъж в годината да изразиш любовта си е тъпо. Я да не се правим на велики, ами да си пием ида се обичаме всеки ден.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: templar
Категория: Политика
Прочетен: 3798280
Постинги: 428
Коментари: 2648
Гласове: 10559
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031