Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.02.2008 17:09 - Ушавите - между Джеймс Бонд и Луи дьо Фюнес
Автор: templar Категория: Политика   
Прочетен: 4567 Коментари: 6 Гласове:
0



Едно време, много много отдавна, в последната четвърт на миналия век, когато хормоните бяха повече от акъла ми, ходех на мачове. Най-интересното в тези мачове не беше самия футбол, а бягането от Ушавите след мача. Ушави, на хулигански език означава милиционери. Ама в кофти смисъл.Глуповати.  Главести, с меки уши, кривнати шапки и нокет на кутрето. Такива от вицовете. Героя на Луи дьо Фюнес. Не всички полицаи са ушави. Има и свестни. Аз поне съм виждал. Но Ушавите за полицията са това, което са Жоржи, Гошо-Т, архонт Бинев и Весела каквабеше (женскаа партия на НДСВ-то) за политиката - смешници. 

През последните 10г. десницата втръсна на всички да говори за ченгетата, за репресивния апарат на бившата държавна сигурност и да ги описва като някакви зловещи мозъци, които по план от Москва са овладели всички ресурси в страната.  

С отварянето на досиетата, наистина се оказва, че почти всички  във властта, са минали през НМ (народна милиция) по някакъв начин. Донякъде подмамени от зловещия ореол, който им създадохме, някои от тях се вживаха в ролята на българския Джеймс Бонд и задаваха романтични интервюта, в които ни убеждават как са бранели родината и как с дни са висели на въже от някой хеликоптер, за да скочат в подходящия момент и да спасят междунаодното положение.  То не бяха изповеди как с риск на живота си са преснимали исторически документи, откраднали паисивевата история, громели македонизма (който тяхната партия преди това измисли)...

Георги Първанов - Гоце
Ахмед Доган - Сава
Тошо Тошев - Бор
Георги Марков - Стефанов
Б.Д. - не знам какъв беше
Посланиците и съветниците на президентите, които изплуваха наскоро
107 министри и зам. министри....


Ако обаче се вгледаме по-подробно в досиетата им, ще лъсне друга картинка:

1. Една част от бившите агенти на ДС наистина са престъпници, които са доносничели, докладвали и следели български граждани. Заради тях хиляди хора са лежали по затвори и лагери, стотици са избити на граничната бразда, а стотици хиляди са изселвани в затънтени краища,  не им е разрешено да следват или не им е даване "изходна виза" (помните ли изходните визи? спомнете си ги, когато видите Гоце по ТВ) да пътуват в чужбина. 

2. Друга част от тях, са просто Ушави. 
- крали са пари под формата на хонорари, за формални дейности.
-тормозили са  хора, за да им вземат имота
-използвали са явочните квартири за да водят чужди булки
- усвоявали са долари, за да пазаруват в кореком и да пият виски на Златните
- прокарвали са всякакви чейнчаджийски, виладжийски, бензинджийски и гурбетчийски далавери чрез принадлежността си към НМ.
-Уреждали са се с Лада  "петичка" без ред.

Ако прочетем някои от многото издадени спомени на дипломати от Живково време (всички до един комунисти), ще видим, че те чистосърдечно признават за пълната простотия и селяния, която шества из посолствата в чужбита. Голяма част от изпратените там служители не знаят никакъв език, освен диалекта на родното си село. Основаната част от времето си прекарват в това да правят далавери с уиски, алкохол, цигари и други акцизни стоки, които "изписват" от УБО. 

Изобщо, това е един кръг от близки до властта разглезени некадърници, които са си живели като симеончовци под прикритие. 

Така че да не се правят на патриоти. Повечето са просто Ушави. Тъпанари. И приличат на Луи дьо Фюнес, а не на Джеймс Бонд .

Да не се правят на големи професионалисти, рицари на плаща, кинжала и международното положение. Повечето са просто Ушави. Тъпанари. И приличат на Луи дьо Фюнес, а не на Джеймс Бонд .

Ушавите трябва да се махнат отвсякъде. Не само защото са слугинували на един престъпен и нечовешки режим. А защото са жалки смотаняци, които са правили, и днес продължават да правят страната ни за смях.


"Неформалният лидер на ГЕРБ Бойко Борисов отново отказа да отговори по същество какво е мнението му за папката “Гоце” и за това, че държавният глава Георги Първанов се опита да скрие истината за връзките си с Държавна сигурност (ДС) преди година, а сега упорито мълчи. Междувременно стана ясно, от кадровото дело на Първанов в Държавна сигурност са вадени страници. ...

Помолен да коментира случая с “Гоце”, във вторник Бойко Борисов отново се измъкна от темата, прехвърляйки на друга: “Първо това е трябвало да стане много отдавна и тук Иван Костов носи пряка отговорност, защото Димо Гяуров (бел. ред -  бившият шеф на разузнаването) му е докладвал на времето и е можел да предупреди Петър Стоянов и въобще да не загубят изборите. Но той ( бел. ред. - Иван Костов) толкова много мрази десните и иска да помага на БСП, че тогава си е замълчал, за да може Стоянов да загуби” (от mediapool.bg)

Ето, толкова им е акъла на Ушавите. За 10г. малките им мозъци не можаха да измислят нищо освен:  Костов е виновен за всичко. Вече започвам да си мисля, че ако Костов се оттегли  от политиката,  държавата ще се саморазпусне, защото Ушавите няма да имат raison d"etre (френски израз, който в български условия може да се преведе като "мезе за ракията")

За финал се сещам едно стихотворение от Пеньо Пенев - бригадирски поет, комунистическа икона, самоубил се през 50-те:

"Е.. си майката Григоре
Е.. си майката ти казвам!
Ти си тъп милиционер
И с теб не искам да приказвам"

Как хубаво им го е казал поета...




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. mph - *
15.02.2008 17:15
Б.Д. да не би да е БДШНИМ.
цитирай
2. gantree - @
15.02.2008 19:10
Като го погледна какъв миризлив кирливец е Б.Д., и си мисля, сигурно "Клошаря" трябва да му е било името в картотеките. Комисията "Андреев" огласява Божидар Димитров на 11.06.2001 г., заедно с още 34 имена на кандидат-депутати за 39-то НС. Списък на имената им има ето тук:

http://infocenter.bnt.bg/content/download/923/8998/file/Списък%20на%20кандидат-депутатите%20нс39.doc

но псевдоним на БД липсва. За него е написано само това:

"Божидар Димитров Стоянов, роден на 3.12.1945 г. в Созопол, нещатен сътрудник на 1-о главно управление-ДС от 28.12.1973 г. до 6.2.1975 г. и от 29.7.1976 г. до 8.9.1980 г. Принадлежността му е установена чрез собственоръчно написана декларация за сътрудничество; собственоръчно написани агентурни сведения (донесения); документи за получени възнаграждения. Работил по линия на културно-историческото разузнаване"
цитирай
3. maymi - Подсети ме...
15.02.2008 21:05
...Една власт не се е предала, докато не е предала своята агентура...свободен цитат.

templar, всичко си казал. Само това - донатежа ми (дали има още някоя подходяща представка :) от рефрена - Костов и сие имаха цялата абсолютна власт, а не отвориха досиетата. Всъщност, проблема е, че това е клише не само в устата на противниците на Костов... И се чудя само за липса на инфо или кратка историческа памет става въпрос.

Истината е, че във времето на министърпредседателстването на Костов бяха отворени частично досиетата. Има ги случките от `99-та, 2000 и 2002-ра година...

Може би нужда някой път от нов темпларов пост.
/а, би ми била интересна и трактовката ти върху още една тема "общ знаменател или не върху видовете сътрудници на ДС - разузнавачи и доброволци"/
цитирай
4. анонимен - Алеко - "Тука има, тука нема"
15.02.2008 23:39
Започнах да ставам яростен защитник на Костов. Какъвто преди 2001 не бях. Ама пусто вродено чувство за справедливост.
Еле, па по тая тема за досиетата. Дето "демократите" и най-вече Костов не са ги отворили. А това били направили Станишев и компания.
Чета всичките закони (по темата), издадени през годините на "прехода", прочитам търпеливо и информацията за тез "храбреци" (разкрити по тези закони), търся разликите в законовите правила за разкриване на иформация през всичките тези години и си задавам въпроси, като например - защо я нямаше Едит Гетова в списъка през 2001? . Кой я скри? Службата, чийто агент е била? Или някой друг?.
Много е простичко да се намери отговор на този въпрос. Стига някой да си го зададе. И да си нхаправи труда да намери отговора.
цитирай
5. chara - заради обективността, мисля че е необходимо
16.02.2008 15:31
да кажем и няколко думи за една трета група на т.нар. агенти на ДС или наши резиденти зад граница
другите, различните от описаните категории
тези, които не тръгнаха да "плачат" по медиите и да се оправдават;
тези, които не само знаят, но и говорят на няколко езика;
тези, които и до днес вярват, че са служили на България - не на бай Тошо или който и да е там;
тези, в които държавата някога инвестира не малко /средства да ги обучи и им създаде "легенди"/
и днес с лека ръка зачерта инвестицията си;
защото има и такива хора, нищо, че не са под прожекторите

цитирай
6. анонимен - #
12.06.2008 20:41
http://gantree.blog.bg/viewpost.php?id=200928


#######
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: templar
Категория: Политика
Прочетен: 3798414
Постинги: 428
Коментари: 2648
Гласове: 10559
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031