Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.12.2008 09:12 - Струва ли ми се, или...?
Автор: templar Категория: Политика   
Прочетен: 14196 Коментари: 25 Гласове:
0

Последна промяна: 03.12.2008 14:24


От няколко дни имам чуството че се счупи една звукова бариера. Все по-отчетливо и открито, от много и различни медии и от устата на различни по биография и пристрастия хора, на висок глас и с ясна дикция излиза тезата:

"Вие , доносниците на ДС трябва да се скриете от срам, защото сте работили срещу своя народ, защото сте предавали и мачкали своите колеги, приятели, роднини за да добивате лични облаги и кариера. Вие не сте никакви патриоти, а най-обикновени мерзавци! A кадровите милиционери от ДС на които сте се продали са еничари и престъпници! "

Досега тези неща се говореха само от политически ангажирани представители на опозицията и потъваха в маргиналност из "десните" вестничета и мразовити рехави събрания по зле осветени читалищни залички. Днес ги говорят всички и навсякъде.

Снощи гледах "Референдум" по БНТ1. Там Бойко Станкушев и Алексей Лазаров навряха в кучи гъз  Джаба, а докато го ритаха, ръцете му държеше Валери Кацунов от комисията.

imageimage

Онзи ден при момчето Баречко Асен Агов се изяви не като политик, а в забравеното си амплоа на дългогодишен ТВ - деятел и разпардушини системата отвътре. Вдигнатите топки забиваха Мишо Константинов и Методи Андреев

По-онзи ден, пак при Баречко, инак не особено долюбваният от мен поради либерализма му Гого Лозанов в продължение на 30 минути направи невероятни коментари, смазващи за "патриотите с хладен ум и нагант под шлифера" и им заяви, че трябва да се скрият в килера на личния си позор.

Почувствах се като в началото на 90-те, когато имаше интересна публицистика и всички сядахме затаили дъх пред екрана за да гледаме "диспут", в който "нашите" обвиняваха и мачкаха бившите партизани и техните деца и почитатели.

Днес, за разлика от предишните "отваряния на досиета" песента за "добрия разузнавач, който се гордее" няма да мине. Трябва да измислят друга песничка. (Защо не "Пусть бегут неуклюже..")
Защото вече, след 20 години разсеяна тъпота, когато чуят за такваз една гордост, много българи се изкряскват:

АМЧИ КАТ СИ ТОЛКОЗ ГОРД ЧЕ СИ БИЛ ДОНОСНИК, ЗАЩО НЕ СИ ГО ПИСА В CV-ТО, АМИ СЕ КРИ КАТО МИШКА 20 ГОДИНИ И СЕ НАПЪВА ДА ЗАТРИЕШ ВСЯКА СЛЕДА ОТ ДОНОС ИЛИ РАЗХОДЕН ОРДЕР ЗА ШЕСТ ЛЕВА*?

Неведнъж съм изказвал сериозните си опасения от реалната истинност на това което ни се представя. Все пак 20 години хората на Джаба се жабуркат, изнудват, пишат, бришат и си увиват милиционерските понички в тези документи и накрая до нас стига само това, което са благоволили да ни оставят - за да натопят точно определени хора  - най - често от "нашите", или пък "техни", които са кривнали или просто са изперкали и са се изхабили и вече не им трябват.

Все пак има нещо безспорно: тези хора са тъпаци. Потомствени простаци - първите понаучили четмо и писмо от десетки поколения безписмени аналфабети. Четенето и писането, библиотеките и документите никога не са били силната им страна. Затова оставят достатъчно грешки, листчеЕа, хАртишки и други бумаги, от които можем да сглобим една много непълна, много избирателно опоскана, но все пак достатъчно видима картина. Достатъчно видима, за да може и по-средноинтелигентните българи да се светнат и да зададат въпроса:

АБЕ, КВИ ПАТРИОТИ БЕ БАЙНО, ЕДНИ ПОШЛИ ЛАПАЧИ И ТЪРТЕЙ СТЕ БИЛИ, ПРОДАВАЛИ СТЕ БЛИЗКИТЕ СИ, СЛУХТЯЛИ СТЕ ПРЕД КЛОЗЕТА НА КОЛЕГИТЕ СИ,  НАДНИЧАЛИ СТЕ ПРЕЗ КЛЮЧАЛКИТЕ ЗА ПО ЕДНИН НОВ МОСКВИЧ ИЛИ ЗАДГРАНИЧНА КОМАНДИРОВЧИЦА. КАТО СТЕ ТОЛКОЗ ГОРДИ ЩО СИ ТРАЯХТЕ КАТО НАСРАНИ 20 ГОДИНИ.? ЩО НЕ ПОЧНАХТЕ ДА СЕ ""ГОРДЕЕТЕ"" ОЩЕ ПРЕЗ "89 ? A? A?

Та събужда се сметам, някаква нормална обществена реакция в България. Може да е мнооого закъсняла, може да е все още плаха, но доносниците от ДС с тяхната "гордост че са работили за родината" предизвикват спазъм на повръщане. Крайно време беше.

Така че отварянето на досиетата и дебилният им прочит може би няма да доведе до  разкриване на истината. Но ще доведе до разкриване на НЕИСТИНАТА. Тази неистина, която Хачо, Кеворк, Къчно, Райчо и останалите творци на публицистика, романистика, документалистика и забавно-музикална халтура  ни пробутват 20 години за да омаскарят демокрацията и свободата и пак да ни пласират евтиния салам и луксозните портокали по Нова година. Разкриване на НЕИСТИНАТА. Едно от нещата от които има нужда България за да престане да живее в селска вечеринка.


___
* похарчени за голяма уиски "Дива коза" и порция бадеми в бар "Хавана" на Витошка, точно до големия стенен аквариум



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - кой е джаба?
03.12.2008 09:34
цитирай
2. ianchefff - веднъж
03.12.2008 09:41
да съм изцяло съгласен с тебе.
:)
цитирай
3. ianchefff - който пита.
03.12.2008 09:41
хахахаааааааааааааа:))))))))))
цитирай
4. templar - tlnet
03.12.2008 09:49
сложих снимки
цитирай
5. templar - знам
03.12.2008 09:57
"Докато се делим на "наши" и "ваши" доникъде няма да стигнем... няма нужда да ми го пишете с поучително - гузен тон и патос като от "заря-проверка". Аз с "вашите" не ща да имам нищо общо, защото са произлезли от маймуните (по собствените им пълни самопризнания).

Затова в този блог винаги ще има "наши" и "ваши". Всъщност блога го пиша само за "нашите". "Вашите" не ме вълнуват, ама хич. Те си имат трамвай, Пайнер, Иванина, да си ги гледат на плазмата и да не се омъкват в клуба - познаваме ги веднага по изутите пред вратата опинци и белите хавлиени чорапи (с дискретна дупка на кУтрето) и много им се смеем.
цитирай
6. gantree - @ templar
03.12.2008 12:35
Евтим Костадинов не видях снощи. Видях Валери Кацунов, който беше излъчен от ДСБ за комисията. Евтим Костадинов може и да е бил някъде там, не зная. Но не го видях.

Какво стана с позицията ти за Венко, Данаилов и Мутафчиева?
Същата ли е, или се промени?
цитирай
7. templar - Промених името
03.12.2008 12:57
техническа грешка.

Колкото до мнението ми за агентите и досиетата - същото е, дори и днес го казвам.

1. Не вярвам НАПЪЛНО на документи, които 20 години са стоели само у ченгетата и те са си правили каквото искат с тях.

2. Мисля, че по-важно е как се чете едно досие, а самото огласяване на имената без историята зад тях не носи (почти) нищо освен хляб за Бареков.

3. Доносниците на ДС са хора, проявили слабост и подкупени да станат мерзавци срещу парче москвич, двустаен и командировка. Те са жалки мижитурки, достойни за съжаление.

4. Кадровите офицери от ДС са истинските злодеи - техните списъци, имена, портрети и деяния следва да развяваме и да лепим по стените. Те са престъпници, а нерядко и убийци.Те трябва да отговарят на въпроса "Що така бе Миме?"

5. Допускам, че има хора, за които кадрите по т.4 са измслили псевдоними и са писали сведения просто за да отчитат дейност и да изпълнят плана, без носителя на псевдонима да има и най-малка представа, че фигурира като агент. Просто си представям, как се отчита дейност с фиктивна агентура - точно както се отчиташе фиктивна продукция или се предаваха фиктивни вторични суровини...
цитирай
8. gantree - @ templar
03.12.2008 13:38
Описаното в т.1 и т.2 лично за мен е без особено значение, въпрос на емоция е, лична емоция. Т.5 също оставям настрана, защото в случая не питам за нищо такова. Остават т.3 и т.4, които лично за мен са "едно цяло". Могат да бъдат описани в една точка, ако бих ги описал аз. За теб все още са в две точки, туряш някаква граница, според мен чисто въображаема и несъстоятелна. Описаните в т.3 може и да са "достойни за съжаление", но не и за мен. За мен те са просто част от системата, заедно и неразделно с описаните в т.4. Към тях отношението ми по нормата за добро и зло е еднакво. За теб продължава да има изключения, не разбирам защо. Само Венко каза "прощавайте", и може да му се прости. Данаилов и Мутафчиева туриха по един пръст на всичките си фенове, а Мутафчиева дори каза "пет пари не давам!". "Духай супата", един вид, а на теб мнението ти не се е променило. Е, много, много съжалявам. Наистина.
цитирай
9. templar - Забравих нещо важно.
03.12.2008 13:55
Мисля че е много важно:

Говорим за една система, която е превърнала стотици хиляди хора в мерзавци, прдатели и нагаждачи, издигнала мерзостите до начин на живот и то в голяма степен единствения начин на живот (освен за малък кръг хора, имали силата да изберат съществуване пред живот)

Подписалите някакви бумаги в ДС са само ЕДНА ОТ МНОГОТО категории нагаждачи и мерзавци в комунистическа България.

Притеснява ме, да не вземем да се заблудим, че разтерзавайки публично тях, сме казали истината за миналото и сме посочили гнилоча на комунизма. Не сме. Казали сме само А. след А има още...букви до Я.

Комунистите са измислили десетки начини да направят от човека мерзавец. Има стотици хиляди, които никога не са били доносници, но са същата стока като тези с картончетата.

Т.е. не казвам, че агентите трябва да им се размине, напротив. Казвам: да внимаваме, улисани в плюене по тези, да не изтървем другите видове низости... и най- вече да не забравим, че ни управлява партията, суздала система, която с искушения, заплахи и примамки развращаваше поколения българи и превръщаше нормални хора в подлеци.
цитирай
10. gantree - важно е
03.12.2008 14:34
разбира се, но е някак звучащо общо.
Аз съм се научил да избягвам общо-звучащите работи.
Не разтерзавам никого. Просто си зяпам отстрани, и си меря мерките с аршина. Най-общо казано проблемът с куките и техните агенти пряко не ме касае. Това са си техни работи под чертата, която условно съм турил между моя свят и техния свят. Това, с което не съм съгласен и не приемам е хора, оказали се под тая черта, да не ми се набутват в моя свят, под формата на "жертви на системата".
Ти това никога няма да го разбереш, изглежда.
Аз познавам такива хора, лично и отблизо, и сигурно ми се е изродило в предразсъдък, та затова може и крайно да изглежда, но не е крайно. Обичам си го даже, този предразсъдък.

Както и да е. Поздрави.
цитирай
11. templar - жертви чак не са
03.12.2008 14:48
макар че понякога си го мисля и това.

Всеки знае, че по онова време за да излезеш в чужбина и още повече държавата да ти плаща за това, трябваше да си продадеш душата на ДС. Едни го правеха с удоволствие, други с неудобство, трети - с омерзение. Но и едните и вторите и третите не са жертви, а доносници. А доносник е мръсна дума.

Може да звучи много глупаво за някого, но според мен човек , който е задраскал Коледа от семейния календар и е започнал да учи децата си да получават подаръци на Нова година от Дядо Мраз е поне толкова низък, колкото тези с командировчиците...

Това последното дори много мои приятели ще го приемат като псувня на майка, ама това пък си е мой предрасъдък (Дядо Мраз - педерас!) . Те тез неща предрасъдъците са хубаво нещо, консервативно и аз ги тача, даже мноу :) Само идиотите нямат предрасъдъци, защото нямат социален опит и памет и са като бушмени с шише от Кока Кола...

Поздрави!
цитирай
12. анонимен - Шпицкомандаджия
03.12.2008 15:03
Тамплиер, нека отворят досиетата, но после? Дригарите от ОДС като бяха 4 години на власт (не броя началото на 90-те) защо не приеха закон за лустрация? Не, че не знам отговора, но все пак да те попитам теб. Е?
цитирай
13. ianchefff - Ч
03.12.2008 15:04
"Може да звучи много глупаво за някого, но според мен човек , който е задраскал Коледа от семейния календар и е започнал да учи децата си да получават подаръци на Нова година от Дядо Мраз е поне толкова низък, колкото тези с командировчиците..."

Да, звучи ужасно глупаво.
цитирай
14. templar - шпиц
03.12.2008 15:15
защото в Парламентарната им група, както и в президентството имаше достатъчно хора с картончета, които слагаха прът на процеса, а Костов си даде сметка, че ако отвори всичко, тези агенти ще се окажат достатъчно много за да загуби мнозинството и да падне кабинета. Това е моят отговор.

iancheff., всъщност не звучи глупаво, но вероятно звучи обидно за онези, които като деца са празнували Дядо Мраз. Съжалявам, но това е важен маркер от системата "свой-чужд" за която си говорим с gantree, всеки със своите критерии.
цитирай
15. gantree - @ templar 11
03.12.2008 15:17
Знам, че си го мислиш. Писал си го. Това е голям проблем. Не се притеснявай, че някой ще те възприеме като "нетолерантен" или "недаващ възможност на човека да се поправи". Тебе не ти е работа да "даваш" на никой, освен на тези от т.нар. "троица" - 1) семейство, 2) бачкане и 3) приятели. Всичко извън "троицата" е под чертата, поне за мен е така. И се чувствам прекрасно. Нямам никакви противоречия със себе си.

Поздрави.

п.п. Сещам се за един "популистки" аналог от историята. Нали знаеш кога Рим се е провалил? - когато е започнал да наема победените, част от победените да водят войните му вместо него. Рим е загубил границата. Не са имали вече "троица", и са се оставили на охолството друг да им върши работата.
Сега ще ме оспориш, предполагам, но няма да влизам повече в такъв спор.
цитирай
16. ianchefff - temp,
03.12.2008 15:22
аз съм празнувал дядо мраз, факт.
не се чувствам обиден в никакъв случай.
Но не смятам, че моите родители, а и техните родители са били "поне толкова низки, колкото тези с командировчиците..."

Това е толкова абсурдно, че дори ми е трудно да го опиша.
Но след като това ни разделя, окей, няма никакъв проблем.
цитирай
17. gantree - янч
03.12.2008 15:29
Верно е това, за Дядо Мраз. Така е. :)))
цитирай
18. templar - сигурно ще намеря и за моите родители
03.12.2008 15:34
накаква подобна простотия (макар че за дядо Мраз са железни)... комунизма никому не е простил.

Ето, сетих се: Майка ми ме заведе в мавзолея на Г. Димитров, защото имахме на гости едно приятелско момче от провинцията, на което майка му беше заръчала да види мумията, та покрай него и аз бидох вкаран в гроба. Това беше низост от страна на мама, да ме прости Господ!

Така че не се обиждай. Почти всички са виновни. За да е днес манталитета народен на това дередже виновни са поколения, а не само единични хора. Няма дим без огън...

А за Коледа и Дядо Мраз и ценностната разлика между тях няма да ти разказвам. Ще се сетиш сам...
цитирай
19. templar - сетих се и още нещо
03.12.2008 15:42
Баща ми бе успешно заведен под строй заедно с всичките си колеги на организирания митинг срещу турците. После за пръв и последен път го видях да се напива. Беше сломен и скапан от омерзение. Ама все пак се качи на автобуса и отиде пред НДК... Ето и с това не се гордеем, нито той, нито аз. И нито за него, нито за мен има значение, че "всички" отидоха. Срама си е срам...
цитирай
20. ianchefff - темп,
03.12.2008 15:49
мисля, че драматизираш излишно.
Дядо ми е бил бит от комунистите, не мисля че мога да го приравня с агентите (според теб), понеже ми е подарявал неща на нова година, а не на коледа.
Не знам как го е преживявал, но по никакъв начин не бих приел това твое определение.
:)
цитирай
21. templar - Дядо мраз и новогодишните подаръци
03.12.2008 15:59
са съветски (не руски а съветски) почини, които в Сталиновия СССР са имали за цел да откъснат хората от Коледа, а по този начин и от вярата на дедите им и от семейството като религиозна категория.

Когато хората са си казали "Такива са времената. Животът продължава. Какво толкова - Мраз, Коледа - все тая", те са извършили някаква форма на предателство. За теб може би малко и приемливо, за мен огромно (не по-малко, отколкото да отидеш в командировка и след това да напишеш задължителния доклад в 2 екземпляра, пък дори и в него да има само химични формули и нито едно име на човек).

В едно съм съгласен с gantree - в нечовешка система моралното изпитание е проста дилема - двоичен код - нула или единица. Веднъж ако приемеш да направиш компромиса и да изоставиш нулата, можеш да станеш 1, 2, 3... наистина 9 е по-гадно от 3, но все не е 0...

Единици са си останали на 0 с цената на чиста съвест. Останалите са правили компромиси и дребни предателсъва и са живуркали на 1, 2,3,... а някои са вършели свинства и са живели по високите етажи - 7, 8, 9-ти. Асансьорче демек.
цитирай
22. ianchefff - искаш да кажеш,
03.12.2008 17:01
че това, че дядо ми ми е подарявал подаръци на нова година е предателство, стъпка назад или друга подобна дивотия?
И съвестта му не е чиста????
За разлика от твоите псевдо аристократични напъни, и геройски изказванки, такива като него, са яли боя едно време в мазетата на комунистите, които ти сега с толкова много страст и плам мразиш. Яли са боя заради демокрацията, докато ти сега просто парадираш за нея на готово.
Раздвай се, че си на ниво 0, а дядо ми и други дето са гнили по дупките не са могли да устискат 0-та.
И "съвестта им не е чиста"...
Явно не осъзнаваш какви ги говориш.
Този разговор няма смисъл.
цитирай
23. анонимен - Шпицкомандаджия
04.12.2008 22:35
Тамплиер, какви са тези антикомунисти, които разрешават на ченгета от ДС и на номенклатури от БКП да участват в парламентарната им група?

Иван Костов не е ли бил член на БКП? Преди 1-2 седмици в ефир Георги Жеков му извади молбата за членство. Колко от асистентите във ВИИ "Карл Маркс" не бяха членове на БКП и не бяха убедени марксисти?

Не е ли важно да се разбере най-накрая кой-кой е?
цитирай
24. templar - Георги Жеков? Скат?
05.12.2008 07:50
Ти или си глупав или злонамерен. И в двата случая не заслужаваш отговор.
цитирай
25. анонимен - Шпицкомандаджия
07.12.2008 23:27
Нямаш отговор, в това се крие цялото нещастие.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: templar
Категория: Политика
Прочетен: 3797926
Постинги: 428
Коментари: 2648
Гласове: 10559
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031