Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.01.2009 12:13 - Голод, холод и большая благодарность
Автор: templar Категория: Политика   
Прочетен: 49172 Коментари: 37 Гласове:
2

Последна промяна: 12.01.2009 18:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Имаше такъв виц: 
На изпит по история на КПСС питат чукчата:
 Как се е чувствало населението на Чукотка преди революцията?
 - Голод и холод. - лаконично отговорил афро-руснака
А как живеят чукчите днес при социализЪма?
- Голод, холод и большая благодарность...

Нещо такова се заформи и покрай т.н. "Газова криза". 
Тя не е никаква газова криза,  а е криза на българското скодоумие. (от скот - животно и ум - ум)

След "падането на комунизма" за разлика от чехи, поляци и унгарци, българите демократично (спорно ендоколко честно) избраха да ги управлява ... комунистическата партия.

Като пряко следствие от този свой избор, българите едва не умряха от глад и студ при Луканов.

Няколко години по-късно с подобаващо мнозинство избраха отново БСП. 

Като пряко следствие от този свой избор, българите едва не умряха от глад и студ при Виденов.

И няколко години по -късно си избраха ... БСП да ги управлява*.

За да стане зимата на 2008-2009 трагично известна като "Станишевата зима".

Откакто комунизма капитулира и в неговата половина от света има демокрация, българите три пъти са управлявани от БСП. И трите правителства се превръщат в нарицателно, в етикет, в идиом, в жаргонен "лейбъл" на мизерия.

Лукановата зима
Виденовата зима
Станишевата зима
.

Това българите си го причиняват сами, съвсем доброволно, без червеноармейски танкове на границата.

Едно от хубавите неща в тази "криза" е, че ще нанесе  някакви щети на дълбоката любов и благодарност на българския народ към неговата освободителка Русия, наричана с любов "дядо Иван" и "по-голям славянски брат".

Винаги съм смятал -филиите и -фобиите за белези на дребно-балканско,  комплексарско и провинциално  мислене (незвисимо от посоката на -филията). Синдромът на пешката , на "малкия човек" , на героя на Антон Радичев или Емир Кустурица, който има нужда да се прилепи към някой голям, комуто да съчувства, силно да люби и мрази международното положение, защото няма самочувствие самостоятелно да участва в него.

Русофобията ми изглежда ограничена позиция (голод и холод) Дори тъпа, мога да кажа, в нейните крайности (познавам хора, които не ядат руска салата и се гордеят че не говорят руски)

Но ако русофобията е тъпа, то русофилията е тъпа и много вредна (т.е. голод, холод и большая благодарность)

Затова съм склонен да толерирам и дори да стимулирам известна русофобия , която да балансира възторжената и блудкава русофилия на милионите изкрено обичащи Русия българи от всички възрасти, полове  ( и те вече не са два или три) и населени места.

Нямам големи надежди или очаквания. Дори да започнат буквално физически да умират заради руската геополитика, повечето българи няма да обвинят за това Русия. Ще си го отнесат Уол стрит, Буш, Украйна, евреите...но най-вече  "пулитицити " в най-общ план, което разбира се ни най-малко няма да попречи същата популация след след 4 или 8 години отново обилно да гласоподаде за БСП за да си причини сама  поредната мизерна, гладна и студена зима, която да остане в историята и народната памет като " ...-вата зима"(споерд името на тогавашния председател на БСП).

Няма да изчезне филията и фобията, няма да се появи и българофилия.

Българите ще правят шествия в защита на палестинците от Газа, в защита на бръмбарите от Странджа, ще бойкотират банички в защита на белите мечки , дори сами ще се превърнат в бели мечки, но няма да отидат пред руското посолство за да покажат на дипломатите там какво мислят за тяхната политика, която пряко ги засяга...  няма да го направят не защото ги мързи, а защото огромното мнозинство българи наистина не мислят лошо за Русия. Ако трябва да оценяват чуждите държави и политици в гамата харесвам / по-скоро харесвам / нямам отношение / по- скоро не харесвам / не харесвам, нямам никакво съмнение, че Русия ще е сред челната тройка на най-уважаваните държави, а Путин - на най- "евала"-осваните политици. 

Ще сработи същия скодоумен механизъм, който способства щото Ахмед Демир Доган от с. Дръндар да бъде уважаван, тачен, хвален и прочие като най-ловкия, най-хитрия, най-умния и прочие български политик и държавник. Със съвсем искрено, дълбоко и непресторено възхищение. Разликата ще е само тази, че докато българите се възхищават от Доган, но в същото време го мразят, то от Путин се възхищават и не го мразят, а им е симпатичен.

Но все  една-две премръзнали балалайки ще издрънчат на кухо и ще сбърчат чела в мисловен напън и юще вдянат, че между Пушкин и Путин разлика има... едното идва от пушка, а другото - не.

В страната на Гоце и това е нещо.


П.С. Малко след като написах този текст научих че все пак някакви българи са протестирали пред посолството на....Украйна ?!

____________
* На пленум на БСП през 2004г. Румен Овчаров официално и сериозно беше предложил предизборният лозунг на БСП да бъде "Няма да ви излъжем трети път"



Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Алеко за филите и фобите
12.01.2009 12:42
Филиите и фобиите у нас не са свързани с отношение към народ, култура, славянска близост и т.н.
Филиите и фобиите са свързани с отношение към типа държавно управление. На филите им харесва руския камшик, а фобите хич не си падат по него.
На филите не им пука, че и украинците са славяни. Не им пука и от това, че ако има някаква духовна връзка през вековете, то това е Цамблак и десетките български свещенници, установили се в Киев.
Ако им пукаше за славянството, щяха да се позаинтереуват и от украинската позиция. А нямаше безответно да повтарят Путиновите абакадабри.
Ако усещаха действително някакъв славянски корен, щяха да съчувстват на чехите през 1968. Не би. Филите възторжено ръкопляскаха на Брежнев.
Ако филите обичаха Русия, щяха да се позаинтересуват и от алтрнативното руско мнение. Не би. Филите вкупом низвергнаха Солженицин и Сахаров. А сега филите слушат какво казва Путин, наизустяват го и го рецитират. И не се интересуват от алтернативно мнение на руснаци, които обичат също Русия.
Грешка е да се противопоставят фили на фоби. Няма никаква връзка между тях. Защото русофилите скоро няма да станат българофили.
Нито пък скоро ще станат познавачи на руската култура.
цитирай
2. анонимен - Господари и роби
12.01.2009 12:57
Господарят и робът не са противопоставени - те са двете страни на едно и също нещо. Противоположното е свободния човек - той няма нищо общо нито с робите, нито с господарите.
Робите не мечтаят за свобода - те мечтаят за добър (силен, великодушен, щедър и пр.) господар. По наперените от тях мечтаят те да станат господари.
Нито господарите, нито робите мечтаят за свобода - тя плаши еднакво и едните и другите.
За свобода са готови да се борят свободните хора. Защото свободата е по-ценна от мира.
Сириус-Б
цитирай
3. gantree - @ templar
12.01.2009 13:43
За русофобията - не те разбирам, ама хич.
Какво значи "ограничена и тъпа позиция"? Русофобията си е просто страх, в буквалния смисъл терминът означава "страх от руснаци". Какво тук му е тъпото и ограниченото на това? Аз, например, съм хайде не сто, но определено 99%-ов русофоб. Страхувам се от руснаците, знам прекрасно защо се страхувам от руснаците и не виждам нищо тъпо или ограничено в това.

Поздрави.
цитирай
4. templar - не от руснаците се страхувам аз,
12.01.2009 13:55
а от това, че не виждам българското общество и правителства (без половин такова от 1999-2001) свой дневен ред, който да противопоставят на руския и да отстояват със средставата на политиката. Ако имахме гръбначни държавници, нямаше да има от какво да се страхуваме.

Аз съм срещу дневния ред на Русия, страх ме е от последствията, които той носи в България, но не съм русофоб. Изпитвам същите чувства към Турция. Както и към САЩ (от 1917г. насам) и към Франция (от 1789 насам).

Дори ако Господ ми угоди и изтрие тези държави от земята с едно щракване на пръстите, ако като бонус към първите 30 обадили се хвърли атомни бомби в Мека и Медина, това няма да означава нищо.

Защото докато ни управляват безгръбначни и безидейни идиоти (каквито най-често избира свободно и демократично българския народ) утре не "Руската мечка" ами смешната БЮРМакедония или МОлдовата на Мича Бейзедето ще вкара България в подобна ситуация. Като няма ограда, всеки ще си набере от черешките...

По твоето определение аз съм "българофоб", защото най-много ме е страх от решенията на българите и поведението на избраните от тях правителства.
цитирай
5. gantree - @ templar
12.01.2009 14:25
Не е "мое" определението. Фобията си е фобия, терминът означава "страх" абсолютно независимо от това какво ми е на мен мнението. Фобия = емоция, осъзната или неосъзната, няма значение. От гледна точка на това няма как да бъде представена като "позиция", която на свой ред да бъде квалифицирана като "тъпа", "умна" или "красива".
Само това исках да кажа, за да не изтърваме конеца и да си мислим, че говорим за едно, пък да имаме предвид друго.

За туркофобията, българофобията и американофобията - спорни са тия емоции, но в никакъв случай не бих ги определил като "тъпа позиция". Тези неща просто не са "позиция", а само предпоставка за един или друг поглед към света. Откакто я има Америка, монархиите като форма на обществено устройство падат една след друга, и от гледна точка на това напълно те разбирам защо си американофоб. Аз не съм американофоб, вероятно защото не съм монархист, както и още милиарди хора по света, които на всяка цена и дори с риск за живота си искат да се установят в САЩ.

Поздрави.
цитирай
6. templar - яено не се изразих правилно
12.01.2009 14:32
казах точно обратното:
Не съм русофоб, не съм туркофоб, не съм американофоб, не съм франкофоб (макар и франкофон).

Всички тези държави си имат дневен ред (който аз не харесвам) и своя политика, която къде повече, къде по-малко успешно се опитват да налагат на другите. И това е достойно за уважение, защото така постъпват големите нации, за разлика от малките, които все гледат да се снишат или нагодят към чуждите планове, а ако може и да чопнат някоя далаверка с баджанака...

Яд ме е, че България е държава без доктрина, мечти, гръбнак и хоризонт. Когато си такава държава винаги ще има някой, който да иска да те постави в услуга на своите планове. И виновния няма да е този който яде пирогът с мясом... Т.е. ще трябва да сме "всичкофоби" - да ни е страх от всички...
цитирай
7. gantree - явно
12.01.2009 14:49
аз не съм те разбрал, като препрочетох сега написаното.
Грешката е моя.
Както и да е.

България в момента е едно нищо и половина. Мен не ме е яд от това. Може би защото съм по-скоро индивидуалист. Ще се оправят нещата, но вероятно няма да го доживея. Само Лили Иванова ще го доживее, както се казва. Тя е "вечна", и ще ни надживее всички нас, с внуците и правнуците барабар.

Поздрави.
цитирай
8. templar - Лили по-добре да каже
12.01.2009 14:58
от какъв произход са българите: ирански или тюрко-алтайски, и дали славяните и траките са участвали в тройната коалиция, защото ми писна от глупостите на разни митотворци.
Тя е била в прогимназията по това време, не може да не помни, ама си трае и ни гледа сеира.И бай Неделчо и той.
цитирай
9. naumova - Тъмни герои
12.01.2009 15:06
Вземи да прочетеш, Боре, какво са ми написали тия русофилски юнаци по късна доба. Според мен реагират спонтанно на ключовата дума "Русия". Та, казвам, че ако "русофилията" се изразява така откровено като "българофобия", аз, без никакво съмнение, съм "русофоб". Това няма нищо общо, както казва 1 коментар, с отношението към народ, култура и т. н. Преди всичко е израз на политическа позиция.
цитирай
10. templar - В политиката на която аз съм бил с...
12.01.2009 15:16
В политиката на която аз съм бил свидетел, има само един период, в който един български политик се е държал като истински държавник – 1999г. Иван Костов.

Ако тръгнем да го оценяваме като фил-фоб ще стане голяма боза:

Той подкрепи ударите срещу Югославия (сърбофоб), твърдо и категорично отказа на страхотни натиск на САЩ за приемане на албански бежанци в България (американо-фоб, албано-фоб, вероятно ислямо-фоб), извини се на българските изселници в Турция за Впроцес и съдейства за признаване на осигурителния им стаж (турско мекере), нарече ДПС и Доган с етническия му модел „проклятие за България” и се обяви твърдо срещу Турция в ЕС (туркофоб), не пусна руските бойни самолети над България (русофоб), продаде Нефтохим на Лукойл (руска подлога, учител по марксизъм-ленинизъм), Създаде партия, която издигна лозунг „за силна България” (фашист и опасен националист /по думите на Ф. Д), но също така продаде "Балкан" на Гад Зееви (юдео-масон)...имаше крадци в правителството (крадец), но единствен в новата ни история ги уволни (авторитарен разцепител на десници)...

Това разбира се са пълни глупости. Костов не е шизофреник, не е фил и не е фоб . Той е български държавник. И като такъв, просто имаше дневен ред, имаше идея какво иска да постигне България след 5, 10 и 100 години и там където интересите на другите държави влизаха в конфликт с нашата, той им казваше НЕ, а където имаше обща посока, партнираше без сервилност и излишно любезничене.

Сравнете го с Yes-мените в правителството на НДСВ, които нарамиха пушки целунаха жена и чеда и тръгнаха гинат за "свободата на иракския народ" или с днешните организатори на "Година на Русия в БГ" и ще ви се доповръща.

Затова моя Дядо Иван е различен от тяхния ...
цитирай
11. анонимен - Алеко за templar
12.01.2009 15:20
Последното е прекалено невъзпитано. Това - за бай Неделчо. Ако претендираш за консерватизъм - основата на консерватизма е уважение към възрастта. Трогна ме твоят коментар за смъртта на бабата ти. Поза ли беше това? Или искреност?
Що за логика е един и същи човек да възприема възрастта на Рейгън и на баба си и едновременно с това да не възприема възрастта на "бай Неделчо".
Много забележки имам към разсъжденията ти и то при този конкретен повод - за фобиите и филиите. Това, което ме ужасява е, че млади хора изпускат тънката нишка на предаване на памет.
По дяволите русофилите.
Българофилите са объркани и са без здрава ценностна система.
Както се изразяват русофилите, това е градивна критика. Щом следя блога ти, значи ми харесва. Иначе напускам. Безкомпромисно.
цитирай
12. templar - Алеко
12.01.2009 15:23
не за пръв път те хващам, че не заграваш иронията ми. Може би вината е моя.

Аз искрено благоговея пред всякакви старци. Лили Иванова, Баба ми, бай Неделчо, М. Тачър, Рейгън, възпитаниците на ВНВУ с които другарувам... всички те, които помнят времето преди разгрома на старата България (1944) и които са родени преди разгрома на старата Европа (1918) за мен стоят на почти недостижим пиедестал.

Когато привидно ги жилвам, то е само и единствено с дълбока ирония по адрес на онези пределно малоумни мнения, които казват, че "трябва да се махнат старите муцуни... пък да дойдат младите и необременени..."

Ирония, понимаеш?

Аз карам велосипед Brennabor (1939), слушам радио Telefunken (1939), пускам си грамофонни плочи с Аспарух Лешников и наистина вярвам, че бай Неделчо тъкмо поради жизнения си опит щеше да е най-добрия възможен президент, доколкото монархическите ми възгледи изобщо допускат подобен оксиморон :) (пак закачка)

Ако имаше къде да намеря патрончета за газирана вода, щях и лимонада да си правя в домашни условия в стъклено шише с жълта мрежичка ....
цитирай
13. gantree - @ Алеко
12.01.2009 15:38
Ние, или по-точно някои от нас, имаме отвратителния навик да сме такива, каквито сме, а не такива, каквито ти или друг иска да сме.
Панимайш?

Пиша ти това без лоши чувства, а само защото точно ти си седнал да говориш за прекалена невъзпитаност, за възпитание въобще.
цитирай
14. анонимен - Алеко за templar
12.01.2009 15:38
Е, извини старческото непонимание.
За компенсация си спечелих нов блог във Favorites - този на Наумова. Което го дължа на твоя блог.
Жив и здрав.
цитирай
15. анонимен - Вицовете казват всичко
12.01.2009 15:42
много синтезирано.
И епиграмите - също. :-)))

Руският принос

Не съм ни русофоб голям,
ни русофил корназ.
Но какво ни донесе
Дядо Иван,
освен Дядо Мраз?


цитирай
16. анонимен - Алеко за templar
12.01.2009 15:43
В цялата емоционална суматоха не забелязах, че източникът е gantree. С когото любовта ни е споделена.
цитирай
17. анонимен - И още една вместо дълъг коментар
12.01.2009 15:44
Холодомор

Много изпати Украйна от тази
близост до руския двор:
Сталин с голодомор я наказа,
а от Путин - с холодомор…

Славимир Генчев


А и ние си изпащаме от братската дружба....

цитирай
18. templar - Гениално!
12.01.2009 15:48
И понеже самия аз наскоро се пенявех на тема Дядо Мраз, сега почти завиждам, че тази идея не хрумна първо на мен, за да се изпъча на баира, да се прокашлювам, да размърдам мустаките, да сложа длан над плътни вежди, да кривна леко назад въшлива гугла и да ревна гороломно :

О-хо-хо-хо-о-о-о-!
-о-о-о-о (ехото)

Ха сега някой да защитава Дядо Мраз..
- мраз-мраз-мраз

Чакахте го 65 години и какво ви донесе дядо ви Мраз?
- мраз-мраз-мраз...

макар че, не, твоята теза доказва, че всъщност има Дядо Мраз. А аз твърдях че няма...

Освен това си мислех ,че Дядо Мраз идва от глагола Мразя, а то си идвало от Мраз.
цитирай
19. анонимен - 14.01.2009
12.01.2009 15:51
СКЪПИ ГРАЖДАНИ НА РЕПУБЛИКА БЯЛГАРИЯ

Отново политически сили ще се опитат да яхнат протеста и да го исползват за свои цели.
НЕ го ДОПУСКАЙТЕ!!!
Искайте нови избори и ако е необходимо референдум за пропорционално представяне на гласовете в парламента.Има опасност мажоритарната система отново да върне на власт същите мутри.
И ГЛАСУВАЙТЕ !!!
Гласувайте по съвест и по симпатии,но гласувайте! В противен случай отново ще ни управлява ДОГАН!!!
ДОБРЕ СИ ОБМИСЛЕТЕ ИСКАНИЯТА И НАПРЕД !!!!!!
цитирай
20. templar - добре че не каза
12.01.2009 16:02
"СКЪПИ МЛАДИ ХОРА" защото щях да те изтрия.

Аз лично няма да ходя, поради липса на политическа идея в този протест.

Същите тези малоумни студенти, таксиджии, млеко-месо и прочие производители (имаше едни особено гнидави цвеклопроизводители някъде в началото на 20-те) утре няма да гласуват (щото не вярват на пулитицити) или ще гласуват за Жорж, Царя, Бойко, Волен или друг идиот, в следствие на което моите деца ще ги управлява Доган.

Не мерси.

Когато Иван Костов сложи синята лента и застане начело на колоната, аз ще застана от дясната му страна и ще стискам ключовета в джоба като бокс.

Дотогава ще си кибича на топло и ще дрънкам глупости по форуми и блогове с другите маргинали.
цитирай
21. gothic - Иван Костов? Нали него го изкарват ...
12.01.2009 16:05
Иван Костов? Нали него го изкарват виновен за всичко по времето на последните две "правителства"! Скоро по някаква кабеларка един от управляващите тъпоумници, не се стремя да им запомня имената, зададе гениалния въпрос "Защо правителството на Иван Костов не осигури тогава алтернативни източници на природен газ?" Занемях...Не Русия е проблема, проблем са точно русофилите, и по-точно тези, които смятат, че като четеш Пушкин, задължително трябва да се прекланяш пред Путин....
цитирай
22. templar - gotic
12.01.2009 16:10
Разликата между Пушкин и Путин е като между пушката и ...
цитирай
23. анонимен - Шпицкомандаджия
12.01.2009 16:12
Цитат на templar: "Всички тези държави си имат дневен ред (който аз не харесвам) и своя политика, която къде повече, къде по-малко успешно се опитват да налагат на другите. И това е достойно за уважение, защото така постъпват големите нации, за разлика от малките, които все гледат да се снишат или нагодят към чуждите планове, а ако може и да чопнат някоя далаверка с баджанака"

Като привърженик на немската геополитическа школа съм на мнение, че народ, който е изолиран в жизненото си пространство, няма шанс да се превърне в доминантен фактор. Не влагам никакви нацизми.

България формира геопространство от нисък ранг, както в глобален, така и в регионален аспект. причините за това не са една и две, но една от най-съществените е именно орязаните и обезбългарени територии след загубата през ВСВ.

Балканският п-в е зона, в която се преплитат влиянията на четири Големи пространства – Средна Европа, Евразия, Атлантизма и Ислямския свят. Разделението на "фили" и "фоби" е неизбежно.

България е средна по големина държава, но не е достатъчно голяма в регионален, балкански мащаб. Дано сте ме разбрали.

П.П. В условията на глобализация "борбата за жизнено пространство", нека я наречем "борбата за влияние", не е престанала. Самата глобализация е процес на разширяване на влиянието на морските държави.

Поздрави.
цитирай
24. templar - Шпиц
12.01.2009 16:22
Имаме различия с теб и то сериозни:

1. За мен проблема не е ВСВ а ПСВ. Тогава става истинския сблъсък между "континенталните" и "морско-търговските" държави. ВСВ е само бледо, фарсово копие на този конфликт, подплатено със социалистическа идеология, която високия немски (понеже търсиш аналогия с германия) аристократичен, военен, интелектуален и прочие елит посреща с омерзение (точно както старите софиянци ще подкрепят с отвращение от немай-къде коалиция с ГЕРБ)

Не ми се влиза в детайли, но немските офицери - асове от ПСВ, аристократи от рицарски родове на десетки поколения, носители на стария железен кръст на Кайзера се отнасят към комсомолците от "партийната милиция" СС с такова високомерно презрение и отвращение, с каквото българските офицери се отнасят към назначените им партизани - ЗКПЧ след преврата на 9944. ПСВ е истинската битка, която стария свят уви загуби.

2. България не е изолирана от своето жизнено пространство. Тъкмо обратното. Днес, в ЕС и НАТО тя може повече от всякога с лекота да превърне Македония, Бесарабия, зап. покрайнини в свое жизнено пространство, в свой етнически тил, в проводник и оръжие на своите интереси в региона. За това има само една пречка - българските политици-русофили от тройната коалиция, които нямат никаква идея как искат да изглежда страната след 4 години, а гледат само тук и сега да се возят на мерцедеси, защото е престижно и да откраднат това - онова за да преживяват утрето по-леко.
Те са хора, които не са мечтали да станат политици, а са мечтали да намерят на филията мекото в тоя живот. Проблемът е в мечтите.
цитирай
25. анонимен - сандо
12.01.2009 16:38
След като се разминахме тотално по въпроса за качествата на естрадата от времето на Тато, с удоволствие констатирам, че мнението ми е в пълен синхрон с това на Темплар. Имам предвид, че българската русофилия е опит да се запълни липсата на българска нация - възхищаваме се от силата на дядо Иван и ни се иска да сме като него. По същия начин и феновете на Миньоро крещят "Перничани-англичани...", което си е израз на безсилие и желание за красив и почтен футбол... Обаче с подобен трансфер (във фройдовия смисъл на думата) можем само да си докараме някоя шизофрения, защото колкото и да гледаме в чуждата паница, в нашата все ще има трици.

А за създаването на истинска нация ни е нужен солиден проект за бъдещето (ако щете го наричайте доктрина.. или план...), като в същото време (според Ернст Ренан) нацията трябва да стъпи върху общ исторически спомен, защото идентитетът ни ще е изграден от представата, която сме си създали за себе си в миналото.

И затова едно от най-големите престъпления на комунистите е фалшификацията на историята ни - така ни убиха като нация.

Иначе едва ли можем да се сърдим на руснаците или на някой друг, че си защитават интересите и понякога това е в наш ущърб. Ех, така ми се иска и на нас някой да можеше да ни се разсърди и завиди...
цитирай
26. templar - Сандо, прекрасно го каза
12.01.2009 16:47
Просто изрази емоцията ми.

И аз си мечтая някой да ни е сърдит, толкова мечтая някой да го е страх от нас, другите нации да се делят на българофили и българофоби...да палят знамето ни тук и там...

Това в ново време го е имало само три пъти и то съвсем замалко. (И само първия път е свършило добре, както ще кажат опонентите на династията :)

Спомням си обаче с носталгия как през 2000 г. презирахме румънците и албанците като най-големите мизерници в Европа и се възмущавахме, че ни слагат в една група със северната ни съседка, която беше далеч от нашите темпове на развитие, нашите амбиции, успехи и хоризонти.

Днес Румъния е далеч пред нас в Европейския съюз, Албания е на път да постигне националния си идеал, а ние тракаме със зъби в ритъма на руски народни песни, точно в годината на 100-тния юбилей от националната си независимост...
цитирай
27. анонимен - Алеко - Сандо ме върна в разговора.
12.01.2009 17:25
Разговор, който се изроди в егоцентричност. Кой, кой - по-по най!
Сандо, предпочитам да Ви наричам Александър. Ако нямате нищо против.
Та, цитирам:
"нацията трябва да стъпи върху общ исторически спомен, защото идентитетът ни ще е изграден от представата, която сме си създали за себе си в миналото".
Кой е нашият общ исторически спомен?
цитирай
28. анонимен - Алеко допълва неразбираниците си.
12.01.2009 17:39
С изключение на Темплар и на някои и други да речем хиляди, останалата част от българите не знаят имената на прадедите си. Няма спомен на родово ниво.
Как ще има общ спомен на национално ниво?
цитирай
29. анонимен - Отново Алеко за своите си неразбираници
12.01.2009 17:51
Имам чувството, че нашата история е започнала от Освобождението. И затова общият исторически спомен е оттам. От там се ражда и българската русофилщина. На елементарно ниво. Подгрято и преекспонирано от шарлатани.
цитирай
30. анонимен - САНДО
12.01.2009 18:04
Не разбирам за какъв егоцентризъм става дума, защото в случая цитирам Ернст Ренан и Цветан Тодоров, който във Франция е сред най-уважаваните интелектуалци (за жалост обаче не иска и да чуе повече за България).

А общите исторически спомени ги няма поради причината, която изтъкнах по-горе : всичко е фалшифицирано в името на партийната идеология. И понеже говорехме за русофилство, та се сещам да спомена, че навремето, когато беше считана за богохултво всяка критика срещу СССР или руснаците, в нито един учебник по история не се казваше кой помага за деветоюнския преврат и кой кла българите "както и турчин не ги е клал" в северна България по време на септемврийското въстание (наречено "антифашистко" поради същата партийна наука). Не мога да намразя пребиваващите в България по това време белогвардейците заради всички тези безчинства, защото това е част от историята. Но мога да намразя тези, които изчанчиха историята и по този начин националната ни памет, за да ни превърнат в една лесна за управление, сива, безхарактерна и безнационална смес, каквато сме сега.

Цялата историческа наука е съсипана - в книжарниците е пълно с псевдонаучни трудове и с долни лъжи. А съм виждал и расистка и антисемитска литература, заради която на Запад човек направо би попаднал в пандиза. Бая чистене трябва да падне, докато си създадем общ исторически спомен!
цитирай
31. templar - Алеко - в десетката
12.01.2009 18:13
Проблемът не е толкова, че хората нямат родова история, а че осъзнато отричат важността да имаш такава.

Освен това дори и в рамките на обозримата родова и национална история (последните 150 години) ние българите, дори десните българи помежду си не можем да стигнем до сравнително приемлив общ прочит, защото робуваме на романтично-манипулативни модели от миналото (филски и фобски). Нямаме никаква историческа и аналитична традиция, нямаме школа в историята.

Но наистина разбирането изразено от Сандо за "общия спомен" като основа на общата национална идентичност е ключово. Без общ спомен няма национална идентичност.

Българската история от Освобождението до днес има една и съща безумна периодизация:

1. Стара Велика България (с много вариации в зависимост от мераците и фантазията)
2. Първа българска държава (вкл. Златния век и Самуил)
3. Византийско робство и въстания на Асен и Петър (не ме мъчи с кавичките Алеко, естествено е че имам предвид така нареченото "византийско робство"
4. Втора българска държава (вкл. България на 100 морета)
5. Турско робство
6. Възраждане и Априлско въстание
7. Освобождение
8. Капитализъм (подразделен на до / след националните катастрофи, втория период понякога се определя като фашизъм, монархофашизъм или фашистко робство:)
9. Социализъм
10. Демокрация (преход)

Сега като го писах се стреснах колко наистина тъпо звучи такова разделяне на историята и какви идиото продуцира то (а уж това ми беше целта, ама пак се очудих...)
цитирай
32. анонимен - Алеко за Сандо
12.01.2009 18:23
1. Това-за егоцентричността е преди да се появиш в този блог, като коментиращ. Така че, не се отнася до теб;
2. Когато коментирах в твоя блог, споменах книгата "Авантюрите на руския императорски двор в България". Книгата е под редакцията на Васил Коларов. Поръчана е от бащицата на всички народи - Сталин. Целта на книгата е да се въздейства на българското население да не подпомага частта от Врангеловите войски, няаходящая се в Болгария. Сталин създава екип, подпомаган от най-известния руски архивар, за да се покаже какви злини е направила императорска Русия на България. Активно мероприятие, с цел елиминиране българското русофилство и елиминарене на българската помощ за вражеските Врангеловски войници. И в този си стремеж, Сталин е направил огреомна услуга на българските историци. Защото в книгата се дават факсимилета как руския посланик в Румъния плаща, за да тръгнат чети срещу Стамболов. И не само посланика в Румъния. Цяла плетеница е от шифрграми, в които се фиксират суми и так далее. От там излиза термина -РУБЛАДЖИИ.
цитирай
33. анонимен - Поемата за Лука Мудишчев илюстрира ситуацията
12.01.2009 18:40
П р о л о г
О вы, замужние, о вдовы,
О девки с целкой наотлет !
Позвольте мне вам наперед
Сказать о ебле два-три слова.
Ебитесь с толком аккуратно,
Чем реже еться, тем приятней,
Но боже вас оборони
От беспорядочной ебни !
От необузданной той страсти
Пойдут и горе и напасти,
И не насытит вас тогда
Обыкновенная елда.
К прологу ( дополнение )
Блажен, кто смолоду ебет
И в старости спокойно серет.
Кто регулярно водку пьет
И никому в кредит не верит.
Природа женщин наградила;
Богатство, славу им дала,
Меж ног им щелку прорубила
И ту пиздою назвала.
Она для женщины игрушка,
На то названье ей пизда,
И как мышиная ловушка,
Для всех открытая всегда.
Она собой нас всех прельщает,
Манит к себе толпы людей,
И бедный хуй по ней летает,
Как по сараю воробей.

Ч а с т ь п е р в а я
Дом двухэтажный занимая
В родной Москве жила-была
Вдова - купчиха молодая,
Лицом румяна и бела.
Покойный муж ее мужчиной,
Еще не старой был поры.
Но приключилася кончина
Ему от жениной дыры.
На передок все бабы слабы,
Скажу, соврать вам не боясь,
Но уж такой ебливой бабы
Никто не видел отродясь !
Покойный муж моей купчихи
Был парень безответный, тихий
И слушая жены наказ
Ее еб в сутки десять раз.
Порой он ноги чуть волочит,
Хуй не встает - хоть отруби.
Она и знать того не хочет:
Хоть плачь, а все-таки еби !
Подобной каторги едва ли
Смог вынести кто. год прошел
И бедный муж в тот мир ушел,
Где нет ни ебли, ни печали.
Вдова, не в силах пылкость нрава
И буйной страсти обуздать,
Пошла налево и направо
И всем и каждому давать.
Ебли ее и молодые
И старики и пожилые,
А в общем все кому не лень
Во вдовью лазили пиздень.
Три года ебли бесшабашной,
Как сон для вдовушки прошли,
И вот томленья муки страстной,
И грусть на сердце ей легли.
И женихи пред ней скучают,
Но толку нет в ней ни хуя
И вот вдова грустит и плачет
И льется из очей струя.
И даже в еблишке обычной
Ей угодить никто не мог:
У одного - хуй неприличный,
А у другого - короток.
У третьего - уж очень тонок
А у четвертого - муде
Похоже на пивной боченок
И больно бьется по манде.
То сетует она на яйца -
Не видно, словно у скопца,
То хуй короче, чем у зайца...
Капризам, словом, нет конца.
И вот по здравому сужденью
Она к такому заключенью
Не видя толку уж ни в ком,
Пришла раскинувши умом:
"Мелки в наш век пошли людишки -
Хуев уж нет - одни хуишки,
Но нужно мне иль так иль сяк
Найти себе большой елдак !
Мне нужен муж с такой елдою,
Чтоб еть когда меня он
стал,
Под ним вертелась я юлою
И зуб на зуб не попадал !"
И рассуждая так с собою,
Она решила сводню звать -
Уж та сумеет отыскать
Мужчину с длинную елдою !

Ч а с т ь в т о р а я
В Замоскворечье, на полянке
Стоял домишко в два окна.
Принадлежал тот дом мещанке
Матрене Марковне, она
Тогда считалася сестрицей
Преклонных лет, а все девицей.
Свершая брачные дела
Столичной своднею была.
Иной купчихе - бабе сдобной,
Живущей с мужем стариком,
Устроит марковна удобно
Свиданье с ебарем тайком.
Иль по другой какой причине
Жену свою муж не ебет,
Она тоскует по мужчине
И ей матрена хуй найдет.
Захочет для забавы хуя,
Матрена снова тут как тут,
Глядишь - красотку уж ебут !
Мужчины с ней входили в сделку,
Иной захочет /гастроном !/
Свой хуй полакомить и целку
К нему ведет матрена в дом.
И вот за этой, всему свету
Известной сводней вечерком
Вдова отправила карету
И ждет матрену за чайком.
Вошедши, сводня поклонилась,
На образа перекрестилась
И так промолвила, садясь,
К купчихе нашей обратясь:
"Зачем прислала, говори !
Иль до меня нужда какая ?
Изволь,
хоть душу заложу,
А уж тебе я услужу !
Коль хочешь, женишка устрою,
Просто чешется манда ?
И в этот раз, как и всегда
Могу помочь такому горю.
Без ебли, милая, зачахнешь,
И жизнь вся станет не мила,
Но для тебя я припасла
Такого ебаря, что ахнешь !"
"Спасибо, Марковна, на слове,
Хоть ебарь твой и на готове,
Но мне навряд ли он придется,
Хотя и хорошо ебется.
Мне нужен крепкий хуй, здоровый,
Не меньше десятивершковый,
Не дам я каждому хую
Посуду пакостить свою !"
Матрена табаку нюхнула,
О чем-то тяжело вздохнула,
И помолчав минуты две,
На это молвила вдове:
"Трудненько, милая, трудненько,
Такую отыскать елду,
Ты с десяти то сбавь маленько,
Вершков так на восемь - найду !
Есть у меня тут на примете
Один парнишка, ей же ей,
Не отыскать на белом свете
Такого хуя у людей.
Сама я, грешница, узрела
Намедни хуй у паренька,
Как увидала - обомлела !
Как есть пожарная кишка !
У жеребца - и то короче,
Ему бы ей не баб ебать,
А той елдой восьмивершковой
По закоулкам крыс гонять.
Сам парень видный и здоровый,
Тебе, красавица, подстать -
И по фамильи благородный,
Лука его, Мудищев, звать.
Но вот беда, теперь Лукашка
Сидит без брюк и без сапог,
Все пропил в кабаке, бедняжка,
Как есть до самых до порток."
Вдова восторженно внимала
Рассказу сводни о луке
И сладость ебли предвкушала
В мечтах о длинном елдаке.
Затем уж, сваху провожая,
Она промолвила, вставая:
"Матрена, сваха, дорогая,
Будь для меня как мать родная,
Луку Мудищева найди
И поскорее приведи !
Дам денег, сколько ни захочешь,
Уж ты, конечно, похлопочешь,
Одень приличнее Луку
И завтра будь с ним к вечерку".
Четыре радужных бумажки
Дала вдова ей ко всему,
И попросила без оттяжки
Уж по утру сходить к нему.

Ч а с т ь т р е т ь я
В ужасно грязной и холодной
Коморке, возле кабака,
Жил вечно пьяный и голодный
Вор, шпик и выжига - Лука.
Впридачу бедности отменной
Лука имел еще беду,
Величины неимоверной
Восьмивершковую елду.
Ни молодая, ни старуха,
Ни блядь, ни девка-потаскуха,
Узрев такую благодать
Ему не соглашались дать.
Хотите нет, хотите верьте,
Но про луку пронесся слух
Что он елдой своей до смерти
Заеб каких-то барынь двух !
И с той поры, любви не зная,
Он одинок на свете жил
И хуй свой длинный проклиная,
Тоску-печаль в вине топил.
Позвольте сделать отступленье
Назад мне, с этой же строки,
Чтоб дать вам вкратце представленье
О роде-племени Луки.
Весь род Мудищевых был древний
И предки бедного Луки
Имели вотчины, деревни
И пребольшие елдаки.
Один Мудищев был Порфирий,
При Иоанне службу нес
И поднимая хуем гири
Порой смешил царя до слез.
Второй Мудищев звался Саввой.
Он при Петре известен стал.
За то, что в битве под Полтавой
Елдою пушки прочищал.
.....................
.....................
Царю же неугодных слуг
Он убивал елдой, как мух.
При матушке Екатерине,
Благодаря своей хуине
Отличен был Мудищев Лев,
Как граф и генерал-аншеф.
Свои именья, капиталы,
Спустил уже Лукашкин дед
И наш Лукашка, бедный малый,
Остался нищим с малых лет.
Судьбою не был он балуем,
И про него сказал бы я -
Судьба его снабдила хуем,
Не дав в придачу - ни хуя !

Ч а с т ь ч е т в е р т а я
Настал уж вечер дня другого.
Купчиха гостя дорогого
В гостиной с нетерпеньем ждет,
А время медленно идет.
Пред вечерком она помылась
В пахучей розовой воде
Чтобы худа не случилось
Помадой смазала в пизде.
Хотя ей хуй большой не страшен,
Но тем не менее ввиду
Такого хуя, как Лукашкин
Она боялась за пизду.
Но чу! звонок! она вздрогнула...
И гость явился ко вдове...
Она в глаза ему взглянула
И дрожь почудилась в манде.
Пред ней стоял, склонившись фасом,
Дородный, видный господин.
Он прохрипел пропитым басом:
"Лука Мудищев, дворянин."
Вид он имел молодцеватый:
Причесан, тщательно побрит,
И не сказал бы я, ребята,
Что пьян, а все-таки разит...
"Весьмаприятно, очень рада,
Про вас молва уже прошла."
Вдова смутилась до упаду
Сказав последние слова.
Так продолжая в том же смысле
Усевшись рядышком болтать,
Вдова одной терзалась мыслью -
Скорей бы еблю начинать.
И находясь вблизи с Лукою,
Не в силах снесть томленья мук,
Полезла вдовушка рукою
В карман его широких брюк.
И под ее прикосновеньем
Хуй у луки воспрянул вмиг,
Как храбрый воин пред сраженьем -
Могуч и грозен и велик.
Нащупавши елдак, купчиха,
Мгновенно вспыхнула огнем
И прошептала нежно, тихо,
К нему склонясь: "Лука, пойдем !"
И вот уж не стыдясь Луки
Снимает башмаки и платье
И грудей обнажив соски
Зовет Луку в свои обьятья.
Лука тут сразу разъярился
И на купчиху устремился
Тряся огромною елдой
Как смертоносной булавой.
И бросив на кровать сразмаху,
Заворотивши ей рубаху,
Всем телом на нее налег,
И хуй задвинул между ног.
Но тут игра плохою вышла,
Как будто ей всадили дышло,
Купчиха вздумала кричать
И всех святых на помощь звать.
Она кричит - Лука не слышит,
Она еще сильней орет,
Лука, как мех кузнечный дышит,
И все ебет, ебет, ебет !
Услышав крики эти, сваха,
Спустила петлю у чулка
И шепчет, вся дрожа от страха,
"Ну, знать, заеб ее Лука !"
Матрена в будуар вбегает,
Купчиха выбилась из сил -
Лука ей в жопу хуй всадил,
Но еть бедняжку продолжает !
Матрена, в страхе за вдовицу,
Спешит на выручку в беде
И ну колоть вязальной спицей
Луку то в жопу, то в муде.
Лука воспрянул львом свирепым,
Матрену на пол повалил
И длинным хуем, словно цепом
Ее по голове хватил.
Но тут купчиха изловчилась,
( Она еще жива была )
В муде Лукашкины вцепилась
И их совсем оторвала.
Но все же он унял старуху
Своей елдой убил, как муху,
В одно мгновенье, наповал
И сам безжизненный, упал !
Э п и л о г
Наутро там нашли три трупа -
Матрена, распростершись ниц,
Вдова, разъебана до пупа,
Лука Мудищев без яиц
И девять пар вязальных спиц.
Был труп Матрены онемевший,
С вязальной спицей под рукой,
Хотя с пиздою уцелевшей,
Но все с проломанной башкой !
К о н е ц
цитирай
34. haralanov - Здрасти...
12.01.2009 18:43
Не си съвсем прав приятелю!И унгарците си избраха да ги управляват бивши(бивши..?)комунисти,воглаве с Дюрчани...
цитирай
35. анонимен - Алеко за haralanov
12.01.2009 19:04
Нямам идея кой е "приятеля".
Но няма значение. Който и да е.Понеже се подхвана темата за русофили и фоби (не мога да ги нареча русо), то интересно е и продължението й. Факт е, че болгарский народ целокупно гласува за комунистите. Не е вярно ли? Вярно е. Докато чехи и нгарци ги сринаха, чрез гласа си -през 1990. За поляците да не говоим. За мен са интересвни събитията в Унгария. Още повече, че имам приятели унгарци, които ме информират. Бъдете сигурни - в Унгария е кофти, но по-кофрти е в България,.
цитирай
36. анонимен - Да.
12.01.2009 19:26
Руската салата - не е руска , а е френска!
Дори да зная че Пушкин няма общо(и сигурно и би се срамувал да има!) с Путин, аз зная че в 2009г. Русия е по-подготвена за пазарната икономика от Родината ми!
Никой не е по-виновен от политиците ни!
не приемам да се хулят синдикатите, защото обществото не се състои само от интелектуалци, а и от трудещи се. Тези дни хиляди хора са били освободени в НЕПЛАТЕНИ ОТПУСКИ! За ситият това не говори нищо, но НЕ забравяйте, че най-малко на хора с десни убеждения, върви да хулят граждански протест!
Поздрави!
Със симпатия Симпатизант
цитирай
37. next - Русия на водката, Русия на на рус...
12.01.2009 20:26
Русия на водката, Русия на на руската музика, Русия на необятната руска душа ... причини много русофилията да надделява над русофобията. И същевременно едни малки човечета с малки висулчици, но с огромни комплекси - путинчета, овчарчета, станишчета... Нека не бъркаме семето с плявата.
цитирай
38. анонимен - Само да вметна
12.01.2009 20:41
Пише се скУдоумие и произхода на думата няма нищо общо със скотовете ( животните ), нека не ги обиждаме.
Иначе за всичко друго си прав.
цитирай
39. raylight - Поздравления
12.01.2009 21:03
за този пост, който предизвиква толкова коментари и ко-ментари. Русофилията е чувство към народа, към културата, към науката, към изкуството, а не към външната политика и геополитиката, защото обичта към това е предателство спрямо България - интересите на нашата държава ВИНАГИ трябва да са на ПЪРВО място!
цитирай
40. raylight - Темпларе
12.01.2009 21:07
Митология е "тюрко-алтайския" произход по съветска заповед (Защо мислите, че Геза Фехер бяга от България, защото иначе го чака разплата за проучванията му на Мадарския Конник и Плиска), самото име "тюрко-алтайски" е ненаучно и е логическа заблуда, тъй като алтайското включва тюркското. Простете за отклонението :)
цитирай
41. eleonoraknyazheva - Ще угася лампата,
12.01.2009 21:35
за да не става течение...Много грешно виждане имат хора,които смесват симпатията към един народ, неговото културно наследство и манталитета му и геополитиката на неговите управници. А сега си представете, ако руснаците за нас кажат: мани ги тия прости българи, щом такива управници са им седнали на вратовете...
"Никой не се е извисил, принизявайки околните."
Не помня чии са думите, по-важно е посланието. А сега излизам, за да ме оплюете на спокойствие.
цитирай
42. gothic - eleonoraknyazheva, точно това ...
12.01.2009 22:09
eleonoraknyazheva, точно това имах пред вид, като споменах Пушкин и Путин. А любезният домакин беше изключително точен, като каза, че разликата между двамата е като между пушката и една дума, определяща вид неуравновесен мъжки характер. Но за много хора тази разлика не съществува и се действа на принципа "Каквото е руско - е хубаво". Особено пък ако е със съветски привкус...
цитирай
43. анонимен - Шпицкомандаджия
12.01.2009 23:09
1. Разбира се, че Европейската война е сблъсъка между морските и континентални сили, плюс Русия, като предател на континенталната идея и съюзник на Антантата (макар че те са едни от най-големите радетели за евразийска суша). Всъщност, Втората световна война е продължение на Европейската. Ако не бяхме загубили в Първата, нямаше да има Втора.

За SS изобщо не съм съгласен. Аналогии между националсоциализма и социализма не могат да се правят.

2. Разбира се, че може. Точно затова написах, че глобализацията не е проблем.

България все още няма официална национална доктрина.
цитирай
44. thomas - Уф... Тъпоооо...
13.01.2009 00:10
Много си жалък, казвал ли съм ти го? Извинявай, ако се повтарям. Тогава ще ти кажа и още нещо. Оказа се, че си и неграмотен. Това е ново даже и за мен... След като "скодоумието" ти произлиза от скот, защо тогава не е скотоумие? А с иЗкреното вече изкърти мивката. Ужас. Но да беше само грамотността. А то и логиката - същата...

Какво чудно има, че се протестира срещу Украйна? Нали в края на краищата всичката гадост се случва заради това, че украинците крадат? И с какво точно правителството ни е виновно за това, че украинците са крадливо племе? Може да са виновни само за това, че не са нищо по-различно от всички други наши политици, които са крадливо племе, но това пък няма нищо общо с газа.

Много ясно, че руснаците нямат никаква изгода да не ни доставят газ (както и на цяла Европа). По този начин губят, и то много пари. Така че никога не биха го направили, ако имаха как да избегнат отклоняването. И след като са готови да жертват толкова много, включително и доброто отношение на Европа, значи им е опряло много до кокала.

И още нещо не разбрах. Къде я видяхте тая Станишева зима? Доколкото се сещам, тази е четвъртата негова. Предишните три защо не му носят също името? (не че ми е симпатичен, ама не виждам с какво е по-лош от всички предишни, и нямам предвид само тези от БСП).
цитирай
45. raylight - Разликата между Станишев и Костов
13.01.2009 00:14
да кажем е, че при Костов не ни беше срам да кажем, че сме българи, отидем ли в Европа
цитирай
46. thomas - Какво каза?!
13.01.2009 00:20
Не стига, че навсякъде по света ни се учудват искрено, че сме бели (защото по репортажите винаги показват цигани), ами ще ми разправяш, че точно при Костов не ни било срам да казваме, че сме българи... И защо, да попитам?! :-)
цитирай
47. thomas - @анонимен 37
13.01.2009 00:23
А защо да не бъдат освободени хиляди, след като в САЩ миналата година са уволнявани (а не пускани в неплатен отпуск) средно по 17,000 на ден!? И къде му е дясното да мърмориш срещу това, че в икономиката трябва да се търси ефективност преди всичко!? :-)
цитирай
48. raylight - thomas
13.01.2009 08:52
Защото тогава не бяхме сервилни на никого и не бяхме толкова корумпирани, никой не ни сочеше с пръст отвън като пример в лошия смисъл.
цитирай
49. thomas - @raylight
13.01.2009 09:01
Винаги сме били сервилни на някого. Корумпирани - също. И винаги са ни сочели като пример в лошия смисъл. Разликата е, че сега поне не могат да ни сочат отвън, защото вече сме им вътре - може да ни наричат "най-бедната страна в ЕС", ама това все пак е доста по-високо мнение от "бивша страна от Съветския блок" :-)

Така че определено днес много по-нормално те приемат навсякъде като българин (в рамките на това, което сме си надробили чрез изявите по света, и то не на ниво политици, а много повече - на ниво крадци, проститутки и мутри).
цитирай
50. kostadin - В соцлагера нямаше други властници ...
13.01.2009 09:40
В соцлагера нямаше други властници освен партийците .Това ,че успяхада се дегизират ,като всякакви не променя нещата.Но явно на прословутата западна демокрация това им върши добра работа.
А за народа ни не мой с лошо,кучи сине!
цитирай
51. анонимен - Шпицкомандаджия
13.01.2009 09:53
Не разбрахте ли, че една от основните причини за "газовата война" на Рушка беше опита за про-руски преврат в Турция?

Организацията "Ергеникон" говори ли Ви нещо? Руснаците се опитаха да отклонят световното внимание, докато се мъчеха да сложат ръка над Проливите и бъдещите газопроводи.
цитирай
52. ianchefff - thomas,
13.01.2009 11:29
то е ясно, че ти времето на Костов не го тачиш, най-вече заради факта, че по време на януарските събития си бил имал среща и лошите протестиращи са ти пречели да идеш на явката. Какви мръсници.
Но трябва ли пак да повтаряме защо Костов е политик, който вдигна държавата на крака, най-общо казано?
Явно и на теб паметта ти е доста късичка.
Нещо много удобно за хора, симпатизиращи на червените ескадрони и съветския ботуш, пак най-общо казано.
цитирай
53. thomas - @ianchefff
13.01.2009 11:33
Ако говорим за онова време, ако изобщо някой някога е вдигнал България на крака, това е Софиянски (при него доларът слезе обратно до 1700 лева от 3500, не при Костов) :-) Само дето при него почна и голямото крадене, което Костов само продължи по всякакви начини. Както и тези след него. Много ти е къса паметта, ако не си спомняш скандалите, с които беше свързан и той, и жена му, и министрите му. Впрочем сигурно за теб и идването на власт на Симеон, както и възникването на човешкия вид, са свързани с чудо и божествена намеса, а не с осирането на имиджа на СДС от Костов и респективно, със слизането на маймуните от дърветата :-)
цитирай
54. gantree - @ thomas
13.01.2009 12:01
Томас, недей да злословиш срещу украинците. В Украйна има независими европейски специалисти още от втория ден на кризата, и от тяхна страна руските твърдения за кражба на количества газ не са потвърдени. Това го твърдят само и единствено двама души - ти и Владимир Путин. Никой друг не твърди, че украинците незаконно са отклонявали газ.

За Костов е по-добре да не говориш. Предлагам ти ей така, мълчаливо "да се вгледаш в далечината".
Вгледа ли се?
А така, браво.
Виждаш ли да се задава един познат от зимата на 1997-а силует, по посока Министерски съвет?
:)
цитирай
55. thomas - ?!
13.01.2009 12:20
Защо? Аз пък не чух нито един човек да твърди, че украинците не са виновни точно с това, в което ги обвиняват руснаците. Само дето странно защо някои като теб не виждат в подобен проблем причина да се спре подаването, та да се прекратят кражбите. Да повторя... къде е логиката руснаците да си спират доходите от един толкова изгоден бизнес, ако нямат проблем, който им е по-голям от това да не получат нищо от всичките си европейски клиенти.

Вчера по CNN гледах карта на "зависимостите". Тук пак лъжем като цигани, че само България била зависима от руския природен газ. Оказа се, че с над 90% зависимост са и държави като Финландия и Австрия, които май не се управляват от Станишев и енергийното лоби. Да пратите 2-3 агитки да свалят и там правителствата?

Ако ти се привжда силует, вземи си на първо време едно направление от GP-то, че към края на месеца им свършват бланките. Ако пък все пак той наистина върви натам, не си прави грешни изводи - може би отива в ЦУМ...
цитирай
56. анонимен - Алеко за thomas - с неговото "Уф... Тъпоооо..."
13.01.2009 12:38
Томас, ти самият се самообиждаш, като твърдиш, че украинците крадат. Самообиждаш се, защото повтаряш по папагалски версията на Путиновата администрация. А тя е предназначена за идиоти.
Украинците съвсем не са цвете. По отношение на газовия конфликт имат две основни грешки:
1. Допуснали са двата договора: а) за доставка на газ; б)за транзит - да се разминат във времето. По този начин руснаците им извиват ръцете, като искат увеличаване на цената за доставка и непипане на цената за транзит.
2. В газовите преговори вкарват и проблема с издръжката на руския Черноморски флот.

Разбирам, че аз съм айляка, който може да се рови денонощно из нета и да търси информация, докато ти бачкаш и нямаш толкова свободно време. Но тогава не повтаряй непроверени неща.
На сайт, украинското предприятие за транзит на газ е поставил карта с всички трасета. С обозначени числата на обема, влизащ от Русия и обема излизащ към конкретна държава. По дни. Нима мислиш, че отсрещната европейска страна не знае колко газ влиза и не може да направи сравнение с украинските числа?
Путин е дърт чекист и майстор на лъжата и пропагандата. Пробвал е, че лъжите поднесени по ефектен начин минават пред поданиците му, както и всред русофилската сган.
Сега ще изровя линк към сайта и ще ти го пратя. Та да го поразгледаш.
цитирай
57. анонимен - Алеко за Томас - Карти
13.01.2009 12:48
Това е линк към картата:
http://www.eegas.com/ukr_010609r.htm

Тази карта е част от:

http://www.eegas.com/maps.htm
Трябва само да кликнеш върху интересуващата те картинка.
цитирай
58. kostadin - Русия та русия -само тя е виновна Ако ...
13.01.2009 12:54
Русия та русия -само тя е виновна Ако я нямаше и американците нямаше да започнат локалните си гобални войнички,нямаше да има и глобална финансова криза.
Не разбрахте ли ,че на никого не сме потребни Необходима им е земята ни.
Дали ще ни има си е само наша лична работа.
цитирай
59. gantree - @ thomas
13.01.2009 13:09
Томас, не можеш да оспориш фактите с една купчина букви, натракани по други въпроси. Никой друг, освен теб и Путин, не твърди, че украинците крадат руски газ. Никой друг. На този факт ти ми отговаряш с "къде е логиката" у действията на руснаците - ами простичко е, виж твоята собствена логика, и вероятно това е и тяхната. Щом толкова си съвпадаш с руснаците в мненията и твърденията, то сигурно си съвпадате и в логиката. Или пък в липсата на всякаква логика, кой знае.

Гледал си CNN, това е прекрасно. Радвам се за теб, нека да има все повече и повече червени хора у нас, които гледат CNN вместо "Гаварит Масква".

Примерът ти с Австрия и Финландия не разбрах. Да не би да искаш да кажеш, че заради Австрия и Финландия не трябва да искаме оставката на Станишев? Това е умно предложение от твоя страна, благодаря ти. Иди утре на площада при навалицата, и им го кажи. Те ще те разберат, сигурен съм.
цитирай
60. usandthem - чети Томчо, президентът на Руския институт по енергийна политика
13.01.2009 15:10
http://www.mediapool.bg/show/?storyid=147756&srcpos=11
цитирай
61. thomas - @gantree
13.01.2009 15:11
Ти все имаш малко по-различна информация от целия свят. Това е нормално. На теб винаги американците (предполагам и израелците) са ти невинни, а руснаците - априори са ти виновни. Това е разбираемо поведение, макар и сигурно да си има някакво име като заболяване.

Аз по принцип гледам предимно CNN, не се изненадвай толкова. Да не говорим, че и едно време слушах главно BBC, Свободна европа, а на караул в армията си спомням, че любимото ми беше VOA преди разсъмване... А Гаварит Масква така и никога не ми е представлявала интерес - не знам защо - сигурно защото не съм русофил - не ми допадат и руската душевност, и рускините, и водката, и студа, и пиянството им. Но това не значи, че трябва да съм сляп като вас и непременно да съм русофоб, само защото така са ви казали американците и Костов, нали?!

Примерът ми с Австрия и Финландия само показва, че няма нищо ненормално една държава да се довери за енергоресурсите си на голям и сериозен доставчик. Още повече - бивш съюзник и традиционно приятелски настроен към нас, и на ниво политици, и на ниво народ. Подчертавам, не говоря за себе си, а за НАРОДА. И след като държави като Австрия и особено Финландия, която е сърбала студена руска попара векове наред, се съгласява да се облегне на Русия за своя природен газ, какво по-нормално има от това и ние да сме направили същото?! Нещо повече, какви изобщо са ни били алтернативите, след като цяла Европа е направила същото, просто защото там са находищата. Даже и най-независимите и силните разчитат за повече от 50% от нуждите си на руски газ. И последно - кое правителство щеше да избере друг доставчик и кой според теб щеше да е той!?

Колкото и да не ви се иска, разликата между 1997 и днес е огромна. Днес хората имат имоти, някои имат пари, повечето имат кредити и работят, за да си ги изплащат, изобщо - днес икономиката няма нищо общо с оная тогава, политическата ситуация - също (днес сме членове и на ЕС, че и на НАТО дори, а правителството ни се ползва в достатъчна степен с благословията на Запада). Единственото, което не се е променило от 1997 насам, е коренното население на нашата територия. Затова сме на нивото, на което сме, а правителството е само отражение на това какво представлява нашия народ. И колкото и да се опитвате да си втълпите в средите на вашата агитка, че някой може да "оправи" България (че и знаете кой е той едва ли не), предполагам, че повечето от вас и сами не си вярват.
цитирай
62. ianchefff - thomas,
13.01.2009 15:19
нищо не казваш на въпроса, който ган ти зададе:
"Да не би да искаш да кажеш, че заради Австрия и Финландия не трябва да искаме оставката на Станишев?"

Това ли всъщност искаш да кажеш?
И пак да се удивя, колко внимателно подбираш на какво да отговориш и на какво не.

Личи си школата, ну молодец тьй...
:)
цитирай
63. thomas - @ianchefff
13.01.2009 16:13
А ако стане земетресение и в резултат на тежки разрушения загинат хиляди, пак ли ще искате оставката на Станишев?! Логиката ми се вижда същата...
цитирай
64. ianchefff - thomas,
13.01.2009 16:19
не виждам връзка между земетресенията и Станишев.
Но връзка между Станишев и спрените еврофондове, корупцията, магистрала "Тракия", обещанието за разследване на имотите на царя, както и 1 куп други безобразия, да, виждам връзка.
Ако ти не я виждаш, купи си очила.
Примерно.
Днес стана ясно за Плугчиева всичко било наред. Ама съвсем всичко. Това не е нахалство, не е наглост. Няма измислена дума все още за тази простотия.
цитирай
65. thomas - Ами да, прав си...
13.01.2009 16:36
Има проблеми, има корупция, има спрени еврофондове. Въпросът е, че и преди е имало. Винаги. Понякога и в по-големи размери. Примерно историята с магистралата дори е на Симеон, не на Станишев. Ако пък споменем Костов, ще лъснат не по-малко на брой скандали, като се почне със Сапио от времето му на финансов министър и се стигне до крупните му далавери с югоембаргото, с фондацията на жена му, с Чорни, МТел, Краус, Балкан, Божков и какво ли още не. Впрочем, ако се заровим в имотите на царя, ще навлезем в темата за реституцията, където неправдите не са драстично по-малко от онези при национализацията ;-) Пак не виждам какво точно общо има Станишев с тях, след като взимането им от Симеон не е станало по негово време. Абе изобщо... толкова ви е оголена тезата за смисъла на тези протести, че утре най-много да се намръзнете и напиете...
цитирай
66. анонимен - thomas,
13.01.2009 17:16
не очаквах това от теб - многхо ме разочарова.
И ти се оказа неграмотен както повечето тук - пише се "скудоумие", а не "скодоумие" да знаеш!

Произлиза от "скуден" - беден, оскъден, никакъв "скот" дето му се е присънил на автора няма тук.
цитирай
67. анонимен - thomas,
13.01.2009 17:16
не очаквах това от теб - многхо ме разочарова.
И ти се оказа неграмотен както повечето тук - пише се "скудоумие", а не "скодоумие" да знаеш!

Произлиза от "скуден" - беден, оскъден, никакъв "скот" дето му се е присънил на автора няма тук.
цитирай
68. анонимен - thomas,
13.01.2009 17:16
не очаквах това от теб - многхо ме разочарова.
И ти се оказа неграмотен както повечето тук - пише се "скудоумие", а не "скодоумие" да знаеш!

Произлиза от "скуден" - беден, оскъден, никакъв "скот" дето му се е присънил на автора няма тук.
цитирай
69. анонимен - аре млъквайте бе отрепки
13.01.2009 17:40
аре млъквайте бе отрепки вмирисани, полза от вас е нулева, само да дращят, плещят и да дандуркат бебета, баси тъпите мъже. кибици, безмозъчни и кухи...нищо свястно не може да ви родят главите, само логорейски бръщолевения . ужасно сте гнусни !
цитирай
70. ianchefff - aн 70,
13.01.2009 17:51
обаче пък всички виждаме колко полза има от тебе и какви гениални мисли ражда свещената ти кратунка.
:)
цитирай
71. gantree - @ thomas
13.01.2009 17:55
Изморен съм, и не искам да ти пренасям лошото си настроение. Затова ще ме извиниш, но предпочитам да не ти отговарям на супер-дългия коментар. Утре така или иначе ще има протести срещу любимците ти, и моли бога си да не се случи нещо непредвидено, като се има предвид, че пак е януари.
Това правителство, което толкова много защитаваш, наистина се провали във всичко. Радвам се, че не го отричаш, но не се притеснявай - Костов, както винаги, ще оправи нещата.

Апропо - отново няма газ. Руснаците за пореден път излъгаха Европа.
цитирай
72. ianchefff - ган,
13.01.2009 18:00
наистина си изморен.
Какви ги говориш на thomas: (и те цитирам)
"моли бога си да не се случи нещо непредвидено..."

То, неговите богове, най-много да започнат да го замерват с банани.
Или с портокали де, все тая.
:)))))))))
цитирай
73. gantree - янч
13.01.2009 18:23
Не, не, имаш предвид някакви други времена. :))
Сега вече всичко е с пари. Мисля, че няма да го замерят с банани и с портокали, виж само какви са им цените. Дори и руснаците вече не дават нищо без пари, както се видя.

Освен това, според мен Томас все пак е човек, и не си мисли сериозно, че е "произлязъл" от маймуни. Той има много по-високо мнение за себе си, вгледай се и ще видиш. И не го слушай, той само така си говори за тия маймуни, сигурно поради липса на въображение.
цитирай
74. thomas - хохохо
13.01.2009 18:29
@анонимен 69
Ти ме разочароваш с прибързания извод. Прочети пак коментара ми, в който съм написал скодоумие, погледни, че съм го написал в кавички, и обърни внимание защо изобщо съм коментирал думата - за да обясня на templar, че логиката му, по която думата произлиза от скот, хич я няма, защото тогава трябваше да е скотоумие. Иначе се надявам, че няма друг освен него, който не знае как се пише тази дума, така че не виждам причина да обяснявам как е правилното. Впрочем благодаря за разяснението за произхода й - него не го знаех, а явно всичко идва от оскъден, ама през някакви далечни славянски корени.

@gantree
Доста слабо ме интересува какво ще се случи утре всъщност, стига да не пречи на бизнеса и живота в града. Само ти казах какъв ще е резултатът от това, което ще се случи - едно голямо нищо. Даже и в нереалистичния вариант да свалите правителството и да дойде ново на власт, а дори и в още по-нереалистичния, при който Костов има нещо общо с новото. Мисля, че ти обясних и защо. Защото в България живеят българи.

Впрочем правителството не се е провалило в нищо по по-различен начин от онези преди него. Провалят се българите. Винаги.
цитирай
75. анонимен - Алеко-Блоговете и Интернет променят света!
13.01.2009 20:01
Благодаря на usandthem, който даде линк към статия на Владимир Милов - бивш зам. министър на енергетиката в правителството на Касянов и сегашен директор на Руския институт по енергийна политика.
Личният блог на РУСНАКА Владимир Милов отдавна е в моя Favorites. В компютъра на РУСОФОБ, като мен. Това, за поредевн път доказва тезата ми, че нашенските русофилчета нямат общо с Русия. Те следват САМО ПОВЕЛИТЕ НА РУСКИЯ КАМШИК.
С удоволствие установих, че в моя коментар, озаглавен "сметки на Алеко от "помийната яма" от
10.01 10:18 стигнах самостоятелно до руските загуби от спирането на газа. - Без да съм професионален енергетик и само въз основа на данни от нета, стигнах до числото 148,630,137 $ ежеденонощни руски загуби.
В своята статия от 12 януари, Владимир Милов сочи ежеденонощнби загуби от 150 милиона долара.
Отдавна съм стигнал до самостоятелен извод, че българските русофили са продажни и елементарни в провода си към елементарните чекистки мероприятия на официална Москва. Вече съм написал, че те (българските русофилчета) не се интересуват от факти и числа. За тях е важно какво дудне другаря Путин.
цитирай
76. raylight - До Томас
13.01.2009 23:56
"Винаги сме били сервилни на някого. Корумпирани - също. И винаги са ни сочели като пример в лошия смисъл. "

Тук, колега, идват затапките.
1. Има индекс на некорумпираност, който показва трайна тенденция за повишаване по времето на ОДС и Костов, трайно задържане при НДСВ и РЯЗЪК спад при тройната коалиция.
2. НИТО един сериозен регистриран упрек в корупция отвън няма по Костово време. Докажи, че не съм прав, покажи ми нещо подобно на NY TImes, ако не съм прав.
3. Костов отказа да вкара албанци в България през Косовската криза.
4. Костов отказа да пусне руски самолети през наша територия за Косово.
5. Костов отказа да продаде БТК на турците и спря общи проекти с тях, заради заплаха за националната сигурност. Той дори изгони зам-министър от Турция заради пропаганда за ДПС в Кърджали.
На кого точно сме сервилничели тогава? Когато ходехме да назидаваме ЕС да не ни разглежда заедно с Румъния, каква сервилност казваш е това?!
цитирай
77. thomas - @raylight
14.01.2009 06:58
1. А? Ти сериозно ли?! Разбирам нещо онези, дето са финансирали Костов с цел намаляване на руското влияние, да са лъгали известно време в негова полза, за да си оправдаят разхода, ама скандалите тук го съпътстваха през цялото време и изобщо не бяха измислени. Все пак по негово време на власт бяха и личности като Мистър 10%, които направиха доста интересни и запомнящи се приватизационни сделки, за които още се говори, на първо място тази с Балкан, а защо не и тази с непродадената БТК, за която по онова време Дойче телеком беше готово да плати над 2 милиарда марки, или около 10 пъти повече, отколкото после страната получи за същото, МТел всяка седмица се отчитаха с по едно куфарче с доста сериозна сума, за да не се дава втори лиценз възможно най-дълго, а когато това спря, Чорни стана враг на България и беше изгонен от същия Костов. В същото време фондация Бъдеще за България вилнееше здраво, а югоембаргото беше използвано по много доходоносен начин от приближени на вожда (вероятно косвено и от самия него). Дето се вика, след Костов не е имало толкова шумни и грозни скандали, в които да мирише толкова откровено на корупция. Разбира се, ако по това време сте ходели с наушници и капаци на очите и сте чели само Демокрация (не помня имаше ли я още тогава, ама все нещо ще да е имало, в което да се показва само гледната точка на вожда), то може би сте изпуснали това, което виждаха всички и което всъщност изяде главата Костова на следващите избори на 17 юни. Спомням си, че и всички около него, включително и ПР агенцията му, бяха силно изненадани от загубата. Явно и те си бяха заровили главите в пясъка и си вярваха в това, че никой не им е хванал грешките.

2. Виж точка 1. Изброил съм ги. Дори и да няма съдебно доказана корупция и влезли в затвора за нея, има очевидни признаци, че тя е била факт, тъй като толкова много добронамерена глупост, довела до тези провали, просто не е възможна.

3. Добре. Не виждам лошо да е направил поне едно добро нещо.

4. Спорно е дали това е за добро. Може да се каже, че в резултат на това днес имаме още един албански тумор на Балканите. Да не забравяме и че в замяна на непускането на руски самолети, Костов пусна американски, които доведоха до една съсипана Сърбия, която основателно ни мрази още повече, отколкото преди.

5. Както казах, отказа да я продаде и на Дойче телеком преди това. А за турците даже не съм и чувал, но по-интересен е въпроса дали това непременно е щяло да е по-лоша сделка от онази, която се случи няколко години по-късно? Че аз за по-неизгодна не се сещам да е била възможна.

На кого сме сервилничели? От написаното по-горе можеш и сам да си отговориш.
цитирай
78. анонимен - Ами да
14.01.2009 08:27
Дреме народеца като добитък и за това го доят.Столичани имат възможност за пряк контрол върху държавното ръководство но какво правят - нищо.Няма гражданско общество.
Негласуването означава че никой не заслужава доверието на избирателите.В другите държави електората разполага за целта с бяла бюлетина, а тук никой не ти дава шанс - трябва да избереш или Дочоолу - или Гочоолу.И това не е от вчера но малко се чете в тази държава и за това няма граждонско общество и никой не се интересува от това.

Избирателен закон

Алеко Константинов

I. Общи наредби
Чл. 1. Народните представители както за Обикновеното, тъй и за Великото народно събрание се избират по реда, указан в настоящия закон.
Чл. 2. Всяка административна околия съставя една избирателна единица и изборът става около централната кръчма; за улеснение на избирателните околии с население повече от 40 000 души жителите могат да не дохождат на избора. Бюрото ще се грижи да пусне вместо тях бюлетини.
Чл. 3. Когато мястото на някой представител стане вакантно поради насилствена смърт, изчезвание или неблагонадеждност, министърът на вътрешните дела назначава допълнителен избор, който трябва да се извърши през такъв месец, когато има най-много виелици, за да не се тревожат далечните избиратели.
Чл. 4. Изборът не се повтаря и трае само един ден; но ако би в този ден да се избере по недоразумение някой порядочен човек, може чрез изгасвание на свещите при взимание списъците изборът да се счете за нестанал и да се повтори следующия неделен ден.
Чл. 5. Три дена преди избора, както и в самия ден на избора, почва се морално влиние върху избирателите и арестуванието на разсуждающите. Ако избирателите са заети с отбивание на пътна повинност, полицията се грижи да пусне вместо тях бюлетините в урните.
II. Избиратели
Чл. 6. Избиратели са тия български граждани, които не се плашат от отоманския наказателен закон и се ползуват със силни мускули и разнородно оръжие.
Чл. 7. Военните на действителна служба могат вземат най-живо участие в избора. Бомбардирванието на градовете се допуща само в случая, когато и с угасванието на свещите не се достигне целта.
Чл. 8. Не могат да бъдат избиратели:
1. Лишени без съд от свобода.
2. Лицата, които без разрешение от правителството напишат свои бюлетини.
3. Разсъждающите.
4. Телесно слабите и
5. Бедните
З а б е л е ж к а. Всичките съдилища се задължават да осъждат веднага лицата, които полицията, по споразумение с министъра на вътрешните дела, им укаже няколко дни преди избора.
III. И з б и р а е м и
Чл. 9. Избираими за народни представители са всички български граждани, които се ползуват с доверие на правителството и имат участие в някое държавно или общинско предприятие. Избираемостта на рогатия добитък подлежи на оспорвание.
Чл. 10.Не могат да бъдат избрани за представители:
1. Лицата, които според чл. 8 от настоящия закон нямат право да бъдат избиратели, освен осъдените за злодеяние.
2. Лицата, които нямат условие с правителството за разни доставки на държавата или нямат предприятия по държавни работи.
3. Военните лица, които се намират в запас или са разстреляни.
4. Разсъждающите.
5. Бедните.
Чл. 11. Всеки избан за народен представител може да не бъде касиран, ако даде формална клетва, че ще мълчи през всичкото време на сесиите.
IV. Б ю р о и и з б и р а н и е
Чл. 12. Щом се подпише указът за свиквание избирателите, министърът на вътрешните дела почва да разтурва неблагонадеждните общински съвети и да оказва върху избирателите морално влияние чрез окръжните управления.
Чл. 13. Председателят и членовете на бюрото се избират по жребие, тялото - от председателя на окръжния съд.
Чл. 14. Председателят на окр. съд под страх на отчисление не тегли жребие, преди да отбележи някои знакове върху бюлетините.
Чл. 15. Постоянната комисия своевременно разделя приготвените предварително в канцелариите бюлетини на толкова части, колкото секции има в бюрото. Моментът, когато тези бюлетини трябва да бъдат пуснати в урните, остава на вътрешното убеждение на бюрото.
Чл.16. Гласуването се почнува в 8 часа заранта, а за пиенето по кръчмите полицията взема мерки от предидущия ден. Всякой от избраните от полицията избиратели може да пие за сметка на безотчетните до безпамятство.
Чл. 17. В определения за провеждание на изборите ден и час съставеното по известния начин бюро се явява на определеното място и председателят дава на полицията сигнал да почне настъплението.
Чл.18. На вратата на зданието се изпречват събраните от кръчмите избиратели и с помощта на разнородно оръжие възпрепятствуват да доближи някой до урните.
Чл. 19. Гласуването става по следующия начин: един от членовете на бюрото привиква избирателите един от един. Повиканият избирател, ако е благонадежден, връчва бюлетина си, сгънат о четири, на председателствующия на секцията, който, като го скрепи с подписа си, спуща го в избирателната кутия; ако ли е неблагонадежден, бюлетинът му се скъсва, а самия избирател го изхвърлят навън, през прозореца или по стълбата, с главата надолу. Осмъртяването не е задължително. Ако всички избиратели се окажат неблагонадеждни, почва се последователното действие на пехотата, кавалерията и артилерията.
Чл. 20. Гласоподаването е явно и бюлетините се пущат със снопове. Един избирател може да гласува под разни имена, догдето се умори. Пазачите на вратата имат право да прегледват предварително всяка бюлетина.
Чл. 21. Със съгласието на полицията може да гласува и този, който не е записан в избирателния списък.
Чл. 22. Срещу името на всеки избирател, който не е гласувал, членът на бюрото отбелязва, че е гласувал, и пуща в урната приготвени бюлетини.
Чл. 23. Лицата, които не са записани в избирателните списъци и са пили за сметка на полицията през цялата нощ, нахълтват в тъмни зори в изборното място и заграждат урните.
Чл. 24. Зданието, гдето става изборът, и съседните с него здания се натъпкват с въоръжена сила. Артилерията може да се разположи и по-надалеч.
Чл. 25. Запретено е на благонадеждните да отиват на изборите без оръжие или каквото и да било оръдие (тояги, бастони и пр.).
Чл. 26. Председателят на бюрото бди и внимава: щом се покажат невъоръжени избиратели, дава сигнал на полицията и войската да стреля. Надлежните административни и военни власти са длъжни да го слушат.
Чл. 27. Властта може да арестува всичките избиратели, ако има достатъчно помещения в града.
Чл. 28. Избирателните събрания не могат да се занимават освен с избирание на лицата, които са посочени от министъра на вътрешните дела - в противен случай свещите се изгасяват и почват да действуват лицата, указани в чл. 24 от настоящия закон.
Чл. 29. Щом се свърши гласоподаванието, председателят на бюрото, без да чете бюлетините, обявява за избрани посочените предварително лица и принуждава въоръжените избиратели да подпишат благодарствена телеграма за дадената свобода на изборите. Телеграмите се подават от името на всичките избиратели в околията.
Б е л е ж к а . Бюлетините, освен действителните, се пазят в окръжната постоянна комисия до проверяванието на избора.
Чл. 30. Ако във време на гласуванието не успеят да арестуват всички разсъждающи, арестуванието може да се продължи и след гласуванието. Рязанието на уши се предоставя на околийските началници, а за стреляние върху жените изпращат се най-храбрите офицери.
Чл. 31. Правилността на изборите може да оспорва само министърът на вътрешните дела.
Чл. 32. Народните представители получават, докле трае сесията, по 20 лева дневни, а нощни им се дават според заслугите и степента на муканието.
Чл. 33. Начинът за изгасявание на свещите и за упражнение на моралното влияние се определя от министъра на вътрешните дела, който дава на подведомствените си административни органи подробни инструкции по телеграфа. Лентите на подобни телеграми веднага се унищожават.
V. Н а к а з а н и я
Чл. 34. Всеки административен, съдебен или други какъвто и да бил държавен или общински служител, който се откаже да изпълни обязаностите, които му се налагат по настоящия закон, наказва се с лишение от служба и опозорявание чрез печата.
Чл. 35. Председателят и членовете на бюрото, които съзнателно допускат някой избирател да гласува свободно, лишават се от доверието на властта.
Чл. 36. Председателят и членовете на бюрото, както и проверителите, които се откажат да подпишат продиктувания тям дневник за абсолютна свобода на изборите, изваждат се от служба.
Чл. 37. Ония, които са назначени за изброявание на гласовете, ако не скрият или не променят неблагонадеждните бюлетини; ако не притурят достатъчно количество благонадеждни и ако не прочитат умишлено само имената на поръчаните кандидати - подвъргат се на екзекуция чрез изгасвание на свещите.
Чл. 38. Ония от въоръжените избиратели, които окружават урните, ако на поканата от бюрото не се хвърлят върху невъоръжените и не ги разгонят с помощта на оръжието сиизгубват правото да искат служби и предприятия от държавата.
Чл. 39. Ония, които влязат в избирателното място с оръжие, ако са влезли със съгласието на полицията, нареждат се около бюрото; ако са влезли без съгласието на полицията, наказват се със затвор от 1-3 месеца и глоба от 100-300 лева, а по желанието на министъра на вътрешните дела могат да бъдат предадени на съд и за бунт против държавата.
Чл. 40. Ония, които окружават бюрото, ако не употребят заплашвание, насилие, бой и убиване, за да накарат неблагонадеждните избиратели да се въздържат от гласоподавание, наказват се със залп от войската.
Чл. 41. Предвиденото в горните два членове наказание се налага и върху лицата, които са дали средство или по какъв и да е начин са способствували да се извърши един неблагонадежден избор.
Чл. 42. Ония, които чрез лъжовни известия или други подобни средства не измамят избирателите и не заблудят обществото, опозоряват се чрез правителствените печатни органи.
Чл. 43. Който без знанието на председателя на бюрото се въздържи от разстрелванието на избирателите, зачислява се в списъка на предателите.
Чл. 44. Който след изгасявание на свещите се въздържи от разтрошаванието на урните и разкъсвание на бюлетините - губи правото на служба или предприятие от държавата.
Същото наказание се налага и на ония, които с вик, заплашвание, бой и стреляние не успеят да развалят неблагонадеждния избор.
Чл. 45. Който умишлено пише точно и вярно преброителните листове или дневника за избора, или пък не прибави или измени нещо в тях, ако така е заповядано - губи доверието на властта и написванието на дневника се възлага другиму.
Чл. 46. Когато виновните в делата, показани в чл. 43 от настоящия закон, са държавни или общински чиновници, наказанието се усилва.
Чл. 47. Непредвидените по настоящия закон престъпни деяния, извършени в избирателното място, не се наказват.
Чл. 48. Делата за престъпления по изборите се възбуждат направо от министъра на вътрешните дела.
Чл. 49. Изложените в настоящия закон престъпления, освен по ал. II на чл. 39, не се съдят в общите съдилища.
VI. О т м е н е н и е
Чл. 50. Избирателният закон от 8 януарий 1890 год., заедно с измененията и допълненията му, се отменява
цитирай
79. анонимен - Музикален поздрав за всички
14.01.2009 08:54
http://www.deltanews.bg/index.php?id=5188
http://www.dailymotion.com/video/x49nhf_music
цитирай
80. анонимен - думата е
14.01.2009 13:39
скУдоумие - от "оскуден", трансформирано при модернизацията на книжовния български език в оскЪден, и "ум" да повторим - "скудоумие" - оскъден ум, тоест - недостиг на акъл. да си беше спестил анализа. нататък не четох
цитирай
81. divnaya - браво на 80.
14.01.2009 13:48
иначе ми омръзна от анализи, които претендират да бъдат сериозни и правят политически изводи на база "филия" и "фобия", най-малкото заради факта, че тези двете нямат нищо общо с фактите, които могат да формират обективно мислене и мнения; оттам нататък всичко си е обикновено чесане на езика
цитирай
82. анонимен - Алеко за divnaya
14.01.2009 15:06
Ще ми бъде любопитно да поднесете Вашия прочит на фактите. Лично аз много си падам по числа. И като видя нелогичността им по отношение на икономика, започвам да търся разумно обяснение.
Извършващият холодомора не е нито фил, нито фоб. Той е над тези неща - Господ е.
Оценяващите действията му се разделят на фили и фоби.
А колкото повече числа има, и колкото повече се поднася обективна информация за позициите на двете страни в конфликта - толкова по-добре за разума.
цитирай
83. gothic - На вниманието на Томас, коментар ...
14.01.2009 16:27
На вниманието на Томас, коментар към статия в Dnes...


178. - 16:04 - 97-01г.
От: Стефан Стамболов
Когато г-н Иван Костов стана министър-председател на Република България завари :

1.Месечна инфлация 300%.
2.Обезценена национална валута 3000 лева = 1 долар
3.Валутен резерв на страната около 200 милиона долара,като при ниво 1,2 милиарда долара,Луканов обяви спиране на плащанията по външния дълг защото резерва е паднал "...под нивото на възможния минимум".
4.Растяща безработица,достигаща да 16 % официално и над 25% реално заради неработещите, но нефалирани предприятия.
5.Средна работна заплата 35 000 лв.=12 долара.
6.Средна пенсия 18000 лв = 6 долара.
7.Тотална изолация чрез Шенгенския списък заради високата корупция и престъпност в България по това време.
8.Прекъснати връзки със светоните финансови институции - МВФ и СБ.
9.Дългове към външни кредитори - над 13 милиарда долара.
10.Пълен блокаж на държавата и разгул на "бригадирското движение " на мутрите.Власт на СИК,ВИС,ТИМ,777 и др.такива. Който не плащаше рекет,нямаше право на бизнес.От рекета бяха "освободени" само назначените от БКП/БСП" бизнесмени".
11.Банкрутирали предприятия-в тово число»Кремиковци» и «Балкан».
12.Фалит на Банки.

Какво остави след себе си г-н Иван Костов?

1.Месечна инфлация 0,2 % - годишна 3%.
2.Национална валута – 1.70 лева = 1 долар.
3.Валутен резерв - 3,7 милиарда долара.
4.Ниво на безработица под 15% с тенденция към ускорено спадане,което стана през следващите години.
5.Средна заплта 250 лв = 147 долара.
6.Средна пинсия 130 лв = 76 долара.
7.Премахване на Шенгенската изилация и свободно пътуване из Европа.
8.Възстановени връзки със световните финансови институции - МВФ и СБ,както и с Европейската банка.В резултат нарастнало доверие на външния свят към България и рязко увеличаване на външните инвестиции.
9.Външен дълг на България- намален да 9,5 милиарда долара.
10.Прогонване на мутрите от живота на народа и държавата. Започва възстановяване на държавността и повишаване на обществената дисциплина.
ЗАПОЧНА ДА ИМА РЕД.
цитирай
84. thomas - @gothic
14.01.2009 16:39
ОК, това може и да е така. По-важно е обаче какво Иван Костов НАПРАВИ, за да се случи това. Защото тая история, така написана, ми прилича силно на историята на Форест Гъмп, който все се оказваше в центъра на всички най-важни събития на епохата си.

Според почти всички българи - главно крадеше и изхранваше приятелски и роднински кръгове, следи от които има и 8 години след падането му от власт. А впрочем повечето от нещата, които изброяваш като негови резултати, се случиха още при Софиянски. За останалите заслугите са много повече на подкрепата на ЕС, отколкото на някакви лични качества.

Да не говорим и че част от "негативите" при идването му на власт са малко преувеличени. Заплатата от 12 долара стана такава за по-малко от година и причината бяха фалиращите банки и последвалата от това хиперинфлация. И фирмите, в които заплатата беше 12 долара, изобщо не просъществуваха. Във всички, които успяваха да работят, заплатите си бяха на ниво около 100 долара, което си беше съвсем нормално за времето. Нещо повече, по тази логика можем да считаме управлението на Станишев за най-успешното, защото след него заплатите ще се окажат най-високите досега (ако не ни тресне кризата по-здраво дотогава), но и за този си страхотен успех Станишев ще има толкова заслуга, колкото имаше и Форест Гъмп за постиженията на антивоенното движение в САЩ по време на войната във Виетнам.

Впрочем нещата са още по-простички. Ако Костов НАИСТИНА имаше заслуги за това, което е изброено по-горе, през 2001 година хората щяха да изберат него, а не Симеон Сакскобургготски.
цитирай
85. ianchefff - thomas,
14.01.2009 16:50
уникален си.
Ама как само умееш да наричаш бялото черно.
Направо ти се възхищавам.
Явно школата за бла бла писане, която си посещавал (или посещаваш в момента) е наистина добра.
Я сега ни разкажи още една приказка... ъъъ... например защо Иван Костов е виновен за световната финансова криза? Понеже ти веднъж ни разказа как Иван Костов бил виновен, разбираш ли, за проблемите на Жан Виденов.
Мисля, че ще успееш да измислиш нещо свястно...
:)))))))
цитирай
86. ianchefff - thomas,
14.01.2009 16:51
аз всъщност искам да те питам следното:
какво предлагаш да стане?
Да изберем някого (кого), да се промени нещо (какво), та да започне държавата да се движи по-нормално...
цитирай
87. thomas - @ianchefff
14.01.2009 16:59
Ето, в 86 вече каза нещо умно. Е, това ми е проблема и на мен. Не виждам полза да бутам някой посредствен, за да сложа на негово място друг такъв или направо - злодей. А вие като зомбирани предлагате точно това. Въпросът е наистина сериозен.

Честно казано, мисля че нямаме друг шанс, освен да измислим начин как да поканим външни управляващи от някоя читава държава (Великобритания не е лоша идея, като гледам как изглеждат и тя, и Хонконг, и Сингапур), на които да дадем държавата на концесия за 50 години.

Парламент, правителство, съдебна система - всичко трябва да е "вносно" и да има право да си отчислява приличен процент от растежа ни, за да има мотивация да ни го даде. През това време на българите трябва изобщо да им се забрани да взимат неконтролирани от външни хора решения.

Ето така може да стане. Ама няма да стане, и аз го знам :-)
цитирай
88. ianchefff - e, тази идея
14.01.2009 17:06
и аз съм си я мислил много пъти, ама и аз знам, че няма как да стане.
Тогава трябва да се прави нещо, което може да стане.
И, разбира се хич не приемам твоето мнение, че всички са маскари. Ти точно това казваш, да се смени един с друг подобен.
Не мисля, че всички са маскари.
Ти, например, маскара ли си?
цитирай
89. thomas - @ianchefff
14.01.2009 19:17
Мисля, че не съм. Но пък имам други лоши черти, които ме правят непригоден за политика. Една очевидна е тази, че съм перфекционист. Не мога да се примиря с некадърност, недобросъвестност, мързел, простотия, мръсотия и ниска култура. Който и да се захване да "оправя" българите, ще трябва да е готов не само да приеме мисълта, че над 80% от тях притежават от описаните по-горе черти, ами и да разчита на подобни хора дори в близкото си обкръжение в управлението. Впрочем това само по себе си прави задачата за "оправянето" на България нерешима.

Лошото е, че у нас всички, които се съгласяват да се занимават с политика, много добре знаят, че задачата е невъзможна и се захващат от съвсем други и далеч не чисти подбуди.

А пък вашият идеал е просто един от най-жалките и трагикомични образи в това отношение.
цитирай
90. анонимен - Алеко за thomas
14.01.2009 20:23
За първи път ще се съглася с теб. Управлението винаги е свързано с компромиси. Не само политическото управление. А и при управлението на търговско дружество. Компромиси се правят и в семейство. Дали с баща и майка, дали с дядо и баба, дали с жена, дали с деца. Във всеки компромис има сделка. В добрия смисъл на думата. Отстъпване от "перфекционизъм" в името на вървене напред. Не ти го пиша теоретично. Изживял съм го. Във всичките му описани от мен прояви. От семейното, през работата ми в търговско дружество, та до случайната ми работа, като политическо лице (по смисъла на закона за държавния служител, а не че съм политик по "професия").
цитирай
91. divnaya - @Алеко
14.01.2009 21:23
Нахвърлям набързо няколко факта, има и цифри. Надявам се, че е последователно и логично.
Факти:

Става въпрос за два договора:
1. Договор 1 е за доставка на газ от Русия до Украйна. Той е изтекъл и конфликтът започва от неразбирателство за цената. До сега Украйна е купувала газ на 179.5 долара за 1000 кубични метра. Договорът за доставка на газ от Русия до Украйна изтича. Русия казва нова цена от 250 долара за 1000 кубика. Украинците се дръпват и казват: Даваме 201 долара. След няколко запъвания на Русия й писва и казва: Плащайте на европейски цени – 450 долара за 1000 кубика. Според ДарикФинанс, Медведев споделя: „Бъдещият финансов модел, който трябва да създадат всички страни, трябва да се основава на универсални регулатори, включително и цени. Затова за в бъдеще, смятам, че не трябва да използваме никакви преференции, никакви специални преимущества по отношение на която и да било страна. Ако има цена, то тя трябва да бъде нормална, равновесна, европейска, включително и за Украйна, без всякакви намаления, без всякакви преференции. Колкото плащат европейците, толкова са длъжни да плащат и украинците”. Много ясно. Нали искаме пазарна икономика – ами да ни е сладко!
2. Договор 2 е за транзит на газ от Русия по системата на Украйна за Европа в т.ч. и Балканите. Този договор изтича 2010 г. Не би трябвало да има никакъв проблем, ако Украйна не беше изпразнила тръбите за транзит, за да осигури газ за себе си. Откъде знаем, че тръбите са празни ли? Ми ако не бяха, Украйна нямаше да иска „технологичен газ”. При пускането на кранчето газта трябва да си потече, ама не, защото липсва.
3. Русия губи по 1.1 милиарда долара на ден от конфликта. Тя има най-голям интерес той да свърши. Все пак и руснаците ядат и голяма част от паричките им идват точно от газа. Нямам информация за дела БВП-то им.
4. Отново според ДарикФинанс: Премиерът на Италия Силвио Берлускони предложи Украйна да се обърне към Европа за кредит с цел погасяване на газовите си дългове към Русия. "Украйна дължи на Русия 600 млн. д. за доставки на газ и няма друг вариант, освен да плати. Може да се обмисли за заем от Европа", каза италианският премиер. Министърът на външните работи Франко Фратини обяви на срещата с колегите си от страните членки на Европейския съюз вчера в Прага, че Италия, която от 1 януари е председател на Г-8, работи по подготовката на среща на високо равнище по въпросите на енергетиката. На това бих казала – много ясно, пито-платено.
5. Агенция Фокус цитира Ройтерс. Недостигът на технологичен газ за нуждите на транспортирането не трябва да служи като причина за намаляване на доставките на руския газ през украинска територия в страните от Европа. Това заяви чешкият премиер Мирек Тополанек, страната на който в момента държи ротационното председателство на Европейския съюз, предаде агенция Ройтерс. Много често технологичният газ се използва като предлог за отказ от транзит. Това трябва да бъде прекратено”, подчерта Тополанек.
6. Относно наблюдателите и кой прав-кой крив: Според ДарикФинанс: Първите петима наблюдатели, натоварени с мониторинга на газовия поток през Украйна за Европа пристигнаха в страната, съобщи говорител на ЕС. „Пет души от екипа са тук", каза Дейвид Стулик, говорител на делегацията на ЕК в Киев. Общо 18 наблюдатели, включително от "Газпром" и най-малко четирима служители от ЕС се очаква да пристигнат в Украйна "скоро". В момента в Берлин се провежда среща, на която трябва да се реши къде точно да бъдат изпратени наблюдателите, допълни Стулик. Наблюдателите са вече там и „...отчетите на международните наблюдатели потвърждават, че Украйна е блокирала транзита на руския газ.” Това го казва Газпром, но днес в не знам от кои от всичките тв новини дадоха и протоколите и подписите, така че смятам да им вярвам в случая. А и Украйна все още не излязла с контра-аргумент. Защо ли? Макар че те самите украинци си признават, че са спрели газта след като Русия я пусна, заради „неприемливи условия на транзит” (ето и статията http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/ukraine/4227364/Ukraine-blocks-gas-after-Russia-turns-taps-on.html), не знам защо са неприемливи след като подписаха мониторинг протокол, а и имат валиден договор за транзит с конкретни условия до 2010 г. Пак подчертавам, че транзита за Европа не би трябвало да има нищо общо с доставките за Украйна. Това са две отделни споразумения. Ама тя го направи така, че да има. Любопитен факт - средата на декември миналата година сащ и украйна подписват договор за стратегическо парнтьорство, включително поддържане на газопреносната мрежа на украйна. Преди това са се натискали русие и ес, ама украйна им се е врътнала. На мен ми е малко чудно защо ес не направи нищо по въпроса, то е ясно, че са фурнаджийска лопата и зад думата "баланс" се крият хиляди неща, ама те са там и виждат и нищо не правят...
цитирай
92. анонимен - Алеко за divnaya - по т. 1
14.01.2009 22:01
Сравнително точно описвате нещата през декември 2008. С дребни неточности. Преговорите стартират с оферта на руснаците 250 $. Украинците контрират с 209 $ (поне според украинския посланик в България). Руснаците, като при покер, отговарят с контраоферта 418 $. Украинците напускат преговорите. Цената 450 $ е активно мероприятие, пуснато в руските медии. Като контра на това, украинските медии пускат пък числото до 235 $, че Украйна би се съгласила. Но това са медийни престрелки. Официалните преговори зациклят не само поради разликата между 250 $ и 209 $. А защото украинците искат и преразглеждане на цените за транзит. Руснаците отказват категорично, базирайки се, че договорът за транзит не е изтекъл още. Формално са прави. Украинците са допуснали ошибка, разминавайки двата договора по време. Но защо тогава, преди да е изтекъл с години договора с България за доставка, лично Путин си домъкна задника у нас, та да предоговорим съществуващ договор? Нали според този съществуващ договор България плащаше по 85 $ за 1000 куб.м.? От какъв български зор трябваше да се съгласим на 430 $? Също така, защо през февруари, тази година, Русия вече е предоговорила цените за транзит с Белорусия? На по-високи нива от цените за транзит за Украйна?
Вече писах, че украинците сами са си виновни за грешките в договорите. Но това съвсем не прави руснаците целите в бяло.
Ако имате емоционална привързаност към едната страна – руската, то моля проверете и алтернативното руско мнение. А не само официалното. Не Ви ли минава през младия свеж мозък, че официалнпото мнение може да е грешно? Или не го подлагате изобщо на съмнение? Е, на това му викам филия- безпроверъчно съгласие.
цитирай
93. анонимен - Алеко за divnaya - по т. 2
14.01.2009 22:18
Импровизирате неграмотно. Повтаряйки едно към едно официалната руска версия. Не са ли Ви учили в училище, че няма перпетум мобиле? Или повярвахте на Путин, че перпетум мобиле е възможен, след като Путин го е пожелал. Няма как да се пусне определен обем газ на входа на украинската транзитна мрежа, и руснаците да настояват същото количество газ да бъде на изхода. Неестествено е някак си. За грамотни хора, де. А не за русофили. По пътя от Русия до съответна европейска страна има множество компресорни станции. Които осъществяват допълнително налягане, за да придвижат газа. Тези станции работят с енергия, която не се осигурява от свещенния дъх на другаря Путин. А изисква източник. И този източник е самия газ. Около 3 % от преминаващото количество за транзит се използва точно за захранване на тези станции. Някой да Ви е го е разказал? Защо не го е разказал? Та, това са обикновевни физически закони.
А това за изпразнените тръби си го възприемате едно към едно от руската версия.
Която достатъчно лъга в периода 1 януари – 7 януари. Не вярвате ли? Ами разгледайте поне тези карти, линк към които изпратих на Томас.
цитирай
94. анонимен - Алеко за divnaya - по т. 3
14.01.2009 22:27
Точка 3 показва, че нямате никаква представа за тежестта на числата. Ако искрено желаете да се запознаете точно колко пари губи Русия всяко денонощие, имате два избора: да прочетете статията на руснака Владимир Милов (има линк точно тук) . Това са 150 милиона долара на денонощие. А ако искате по-големи подробности как се формира тази сума, прочетете моя коментар под статията на Темплар – Двойната освободителка ни спря газа. Коментарът ми е озаглавен „сметки на Алеко от помийната яма.
цитирай
95. divnaya - @Алеко
14.01.2009 22:34
явно пишем паралелно:) ще изчакам всичките Ви коментари, само да уточня, че няма само бяло и черно и не вярвам в тези категории ,не бих искала и коментарът ми да звучи така
цитирай
96. анонимен - Алеко за divnaya - по т. 4
14.01.2009 22:37
Отново повтаряте като папагал руската версия. И не се крийте зад Силвио Берлускони. Не Ви ли интересува украинската версия? Изразена е от украинския посланик на Украйна пред Дарик радио. Малко предисловие. По Коледа, Руската пропаганда продъни ушите на четящите, че Украйна не си е платила дълг от над 2 милиарда долара. Трябваше украинците да покажат факсимиле от платежното нареждане за плащане на 1 милиард и петстотин милиона долара. Тогава руснаците обърнаха и казаха, че Украйна им дължи още 600 милиона за наказателни лихви за забавено плащане. Украинците спокойно отговориха, че това е така. Но фактурите за наказателните лихви са описани не към Газпром или към официални посредници, а към неидентифицирани юридически субекти. И че никой в цивилизования свят не плаща неизвестно за какво и неизвестно кому. Някой да ви го описа това в нашите медии? И защо не го описа? Ако на Вас не Ви пука, аз пък се интересувам защо българските медии повтарят само официалната руска позиция?
цитирай
97. анонимен - Алеко за divnaya
14.01.2009 22:39
Спирам. И възпитано изчаквам.
цитирай
98. divnaya - @Алеко
14.01.2009 22:46
директно пускам цитати, за да не излиза, че импровизирам:
"05.01.2009

УКРАИНСКИ СЪД ЗАБРАНИ ТРАНЗИТ НА РУСКИ ГАЗ

Киевски съд забрани през 2009 г. държавната компания „Нефтогаз Украйна” да транзитира руски газ по цена 1.6 долара за всеки 1 000 кубични метра. Това съобщава РИА Новости, позовавайки се на Министерството на горивата и енергетиката на Украйна. Именно това ведомство подаде в съда иск, оспорвайки споразумението за транзит на руски газ. За 9 януари е насрочено разглеждането на делото.

Съдът е признал за недействително споразумението за транзит на руски горива през територията на Украйна, сключено до края на 2010 г. По мнението на съда, бившият заместник-ръководител на управлението на „Нефтогаз” Игор Воронин, сключил тези споразумения, не е имал съответните пълномощия от страна на украинското правителство.

Председателят на комитета на Държавната дума по международни дела Константин Косачев нарече решението на киевския съд опит за „шантаж на Русия и Европа, доколкото Киев няма пари, за да си плати за газта”.

По-късно прес-секретарят на „Нефтогаз” Валентин Землянский заяви, че решението на киевския съд означава недействителност на договорите за транзит на газ от Русия."
цитирай
99. divnaya - @Алеко
14.01.2009 22:46
"Отчетите на международните наблюдатели потвърждават, че Украйна е блокирала транзита на руски газ. Това показва почасовият отчет на газоизмерителната станция, подписан от наблюдателите на международната комисия по мониторинг в Киев - представителя на словашката "СПП" Юлиус Скач, на "Газпромекспорт" Сергей Базалев, на Петер Жахорски от "Естрийм", на Алайн Росинйол от "Газ де Франс" и на представителя на ЕС Роберто Мерло.
Според Юшченко – ако веднага се пуснат по тръбата всички 76,6 млн. куб. м газ, то газопреносната система на Украйна просто ще се повреди.
Русия изпълнява своите договорености, но проблема не е в снабдяването, а в транзита на газ през територията на Украйна. "Уверен съм, че Русия прави всичко възможно въпреки сложната ситуация с газът", - заяви Райнер Хартман, член на комисията по мониторинг транзита на газ през територията на Украйна от компанията E.ON Ruhrgas."
цитирай
100. анонимен - Callahan
14.01.2009 22:48
алеко, мозъчния ти запек не важи брат, SGS International prez 2006 i 2009 доказа явлението 'крадлив хохол', и забележи SGS не ти е Софийски Градски Съд, а компания с над 50000 служителя, над 1000 лаборатории и над 100 години безупречна репутация, та:

International auditing company SGS was hired to check the amount that entered and left Ukraine. All the gas that Europe did not receive was siphoned from transit pipeline on Ukrainian territory. Surprisingly the amount of the siphoned gas was more than Ukraine would regularly receive from Russia. This all was occurring while the president of Ukraine was telling that Ukraine does not take anything from the transit line.
цитирай
101. thomas - @aleko
14.01.2009 22:50
Много ти прозира русофобията. Не може ли да предположиш, че не ни интересува особено украинската версия. Украйна в случая е просто един зле функциониращ уред за пренос на газ. Нито ни дава нещо свое, нито й дължим нещо. Явно е, че пречи онова, което руснаците искат да ни продадат, да стигне до всички нас в Европа. Едно време, през Средновековието, така са правели разбойниците в същата тая Европа, като са завардвали пътищата и са искали да им се плаща за правото на преминаване.

Не знам доколко познаваш руснаци при тая омраза, но мога да ти кажа какво е тяхното мнение за украинците. За по-простичко ми го обясниха така: "За нас украинците са това, което са за вас циганите. Не искаме да имаме нищо общо с тях". Това ми го казаха преди няколко години, когато не се виждаше никаква газова криза на хоризонта. И ми го каза жена, която познава доста добре българите с всичките им добри и лоши страни и ги обича дотолкова, че се беше оженила за един от тях. Доколкото и аз ги познавам и знам какви келеши сме, само си представям какво представляват украинците. Сигурно сега ще ме обвиниш в дискриминация, ама положението е такова - нещата не са само бели извън Русия и само черни - в нея. :-)

Що се отнася до боравенето с числа на дивная, грешката й е по-скоро неволна - точно днес казаха, че до момента загубите на Русия са 1.1 милиарда долара. Просто не е разбрала, че това не са дневни загуби. А ти нали не твърдиш, че 150 милиона е малко и Русия ги губи за удоволствието да замрази Европа?! ;-)
цитирай
102. анонимен - Callahan
14.01.2009 22:54
алеко, чичко Путин да не те е насилвал като малък? USченко те клати а ти всеи си повтаряш "Путин, Путин ме клати"... алеко, или казваш не е същото? :) Заври си главичката с възпаления до размерите на водороден атом мозък у задника и дишай дълбоко. С гъза си мислиш доста по-добре, за сметка на това пък в главата си имаш повече лайна. Имаш нужда от психо-социална рехабилитация в комбинация от много, повтарям МНОГО антипсихотици + транквиланти.
цитирай
103. kostadin - За gantree
14.01.2009 23:58

Не считам ,че има българин ,който го е страх от руснаците!
цитирай
104. анонимен - Алеко за thomas
15.01.2009 00:10
Вече достъчно обяснявах в какво се състои моята русофобия. Но търпеливо ще го повторя и за теб. Все пак не псуваш, като съмишленика ти -Callahan.
1. Моето отношение към руската култура се потвърждава в моята библиотека. От количеството книги от руски автори. Освен това, във Favorities имам три електронни руски библиотеки. От които черпя огромен брой книги. Тъй като си падам по класическа музика, един от любимите ми композитори е Мусоргски. Дето някои го смятат за тежък. А пък аз го харесвам.
2. Моята русофобия е само и единствено насочена към безогледността при разправа със съдбите на народите на официална Москва. Във всички времена и срещу всички народи.
3. Не ми се иска да ти кажа, че каквито са ти приятелите, такъв си и ти. Що за човек може да каже подобна идиотщина за украинците? Че с какво руснаците ги превъзхождат? Генетически ли? Или по различен исторически път на развитие? Неграмотност, Томас. И фашизъм в действие.
Що се отнася до загубите на Русия, вече съм написал, че само идиоти могат да го направят. Не бързай да ме апострофираш. Все някога този конфликт ще спре. И ще има договор. Ще има и цена. Тогава ще ти направя нова сметка. С която съм сигурен, че отново ще покажа, че официална Москва са идиоти. Както ги нарече и Владимир Милов. Който е руснак. И няма как да го обвиниш, че е русофоб.
цитирай
105. kostadin - А защо към доларовата криза да не се ...
15.01.2009 00:41
А защо към доларовата криза да не се прибави в удобен моент и една енергийна? .Американците си въртят цената на нефта както поискат ...Само ,че обсъждаме, какви вреди ни носят руснаците.Финансовата криза е много по страшна .Нищо ли не сте чували за асиметричен отговор
цитирай
106. анонимен - Алеко за divnaya
15.01.2009 02:16
Извинявам се за по-късното включване. Но се ядосах на безграмотната българска русофилска паплач, в лицето на някакъв Callahan. И започнах да се занимавам с по-приятни неща от псувни и мърсотии.
Решението на Украинския съд ми е известно. Ако сте чели внимателно моя отговор по т.1, препъни камък е желанието на Украйна да предоговори и цената на транзита.
Не заставам на ничия страна. Ако нещо ме дразни, това е еднопосочността както в информацията, така и в коментарите. Вече съм написал,че и украинците не са цвете. Но това някак се пропуска от неграмотни български русофилчета. Те желаят да славословя неразсъдително Москва и другарят им Путин. Ама той на мен ми е никакъв. И Юшченко ми е никакъв.
Интересува ме истината. Затова, няма засега да отговарям на написаното от Вас, че Украйна била спряла благородните намерения на Русия. Вече много съм лъган и искам да проверя и ответното становище. И тогава ще Ви отговоря..
цитирай
107. divnaya - @Алеко
15.01.2009 03:31
аз малко загубих дали реално спорим за нещо или си доказваме нещо; факт е, че от всичко това най-много губят хората, най-много губи и русия, защото сега ще я одрънкат от дела, а тя на свой ред и да осъди украйна, украйна няма с какво да й плати; отделно са всичките икономически и PR негативи; не мисля, че коментарите ми бяха едностранчиви, целенасочено се позовавах на различни мнения на хора, публикувани в различни медии, включително и украински; никъде не съм казала хубава дума за русия, по-скоро демонстрирам тъпо поведение на украйна; както и да е - с това няма да ни стане по-топло
цитирай
108. kostadin - За добро или не преди векове сме п...
15.01.2009 10:00
За добро или не преди векове сме приели християнството и то православното.От тогава сме се откъснали от рода си.Но дали това е като родината на торните бръмбари не е важно ..Същественото ,е че ще тябва да изживеем още едно покръстване.След първото покръстване сме попадали за около 800 години под робство Сега отново ни чака тази участ.Не се радвайте на разрешеното скитане по голяма Евопа и през византийско и през турско сме били свободни да го правиме.Неприятното и новото е,че нашият народ сега не може даже храната си да произведе.За това от 9 мл.сме останали около 6мл и то не етнически българи.Никога бъгарите за 20 година не са давали 3 мл жертви.
цитирай
109. thomas - @kostadin
15.01.2009 10:26
Не си съвсем прав за няколко неща...

Свободата на придвижване си е много важно нещо. Освен че улеснява износа на българи, което само по себе си не е хубаво за държавата, всички останали ефекти са положителни.

За покръстването... нищо не разбрах. Или виждаш gantree, aleko и templar като едни свети Йоановци, ама служещи на американския бог, дето искат да ни насадят омраза към Русия? Спокойно, това не е мисия, това си е чист комерсиализъм и корпоративни интереси.

Не само нашият народ не може да произведе храната си - отнася се за всички. Днес хората се отглеждат от корпорациите като добитък и от тях се иска да знаят все по-малко и да могат още по-малко, за да търсят услугите им за всичко. Световна тенденция е на корпорациите да им трябват тъпи потребители, а не мислещи хора. Кога ще има революция в тази посока, не може да се каже. Почти сигурно е обаче, че този път революцията няма да е в Русия, а в САЩ, ако дотогава не са се разпаднали съвсем.

Що се отнася до милионите, не сме шест, а малко над седем. И изобщо не бива да забравяш, че има над два милиона, които са емигрирали в по-развити страни. Така че пак сме си девет милиона, при това заемаме доста по-добри позиции на планетата :-)
цитирай
110. ianchefff - thomas,
15.01.2009 11:00
а ти защо постоянно налагаш твоята русофилийка?
Прилича на руса филийка, ама няма връзка с този случай...:)))
м?
цитирай
111. gothic - Корекция - не русофилийка а съве...
15.01.2009 11:08
Корекция - не русофилийка а съветофилийка, Янч :)))
цитирай
112. usandthem - @Алеко
15.01.2009 12:20
Сега разбра ли коя е новата висша раса?!Путиноидната велика раса, която ще направи грузинци, украинци и всякакви там низши народи на сапун!И като се разпаднат САЩ, ще пребъде новият хилядолетен райх! Ако, разбира се междувременно българското здравеопазване не се реформира и не се погрижи за болни мозъци, като нашите русофилчета тука. Алеко, на кого говориш за Мусоргски и руска култура?! На кенефният специалист Томас и неговите производни?! Бориш се с прасета в калта, на финала всички сте окаляни, но те са доволни и щастливи! На Томчо това му е и социалният и сексуалният живот-виж му снимката!
цитирай
113. анонимен - Алеко за divnaya
15.01.2009 12:26
Не възразявам всеки да си има мнение и предпочитание. Нямам илюзия, че винаги съм прав.
Но това сте го написали Вие: "Русия казва нова цена от 250 долара за 1000 кубика. Украинците се дръпват и казват: Даваме 201 долара. След няколко запъвания на Русия й писва и казва: Плащайте на европейски цени – 450 долара за 1000 кубика...Много ясно. Нали искаме пазарна икономика – ами да ни е сладко!".
Не се ли срамувате от този текст? Или емоцията Ви е замъглила разума? Обяснявам защо:
Ще пропусна фриволността на "запъването" и "писването". Просто, не е сериозно.
1. доставка на газ се осъществява (по договор между продавач и купувач) на границата на купувача.
2. цената на доставката се образува от: производствената цена за доставка на газ + транспортирането му до границата на Русия + разходите по плащане на транзитни такси за всички страни от Русия до границата на съответния купувач.
3. Така че, по-скоро трябваше да кажете "да ви е горчиво". Защото между Русия и Украйна няма транзитираща държава. Докато между България и Русия са: Украйна, Молдова, Румъния. На които Русия плаща транзитни такси.
4. Ако поразсъждавате върху т. 3, ще разберете, че даже и производствените разходи на Газпром да се ценообразуват еднакво за всички страни, цената за транзит тутакси прави разлики в крайната цена.
5. Спорът Русия - Украйна няма търговска основа. От известно време тече силна девалвация на гривната. Което е разклатило икономиката на Украйна. И Путин решава да нанесе последен удар, чрез цената на газа. Украйна консумира от Русия към 50 милиарда куб. м. газ годишно. Когато направиш цената повече от два пъти по-висока от съществуващата, докарваш Украйна до фалит.
Това е едно обяснение защо Русия си позволява да губи по 150 милиона долара ежеденонощно.
цитирай
114. анонимен - Алеко за usandthem
15.01.2009 12:28
Прав си. Спирам. Отръсквам се от калта и пия едно кафе за промяна на вкуса.
цитирай
115. анонимен - Юлия Тимошенко
15.01.2009 13:33
Юлия Тимошенко: Газовые переговоры были сорваны украинскими политиками, которые лоббировали сохранение РосУкрЭнерго как посредника в газовых вопросах...

http://www.tymoshenko.com.ua/rus/news/first/6816/
цитирай
116. kostadin - За thomas
15.01.2009 13:54
Даже и аз да греша пак 2 000 000 са 22 %... ,че това е мнозинството на управляващите прилизително.Но сведенията ти са остаряли.Може би бъгария нямаше да е това,ако бяха живи.По света има над 10 ми бъгари от нашата българия Може би кръвни българи сме около 35 мил.Важното е ,че тази страна никога за 20 години не е давала такава фира за нарочените демократични партийци
Тъпо ми е да чувам ,че българите се плашели от руснаците .Вярвам че предаганата им о тебе роля ще им хареса.Те са светци колкото тези във властта.Ако нещата се сменят пак ще подхванат нова песен-модерни християни
Всяко нещо има своята търговска основа само е от едната страна го наричат политика.Аз му викам филосфия на измамата Тя има една единствена цел -да обясни на другите колко е добре да бачкат хората за блаженстото на малцина.Не е важно как ги наричат -способни ,крадливи тези далечни думи в случаят имат едно и също значение.
Не се притеснявай ,че не си схванал какво съм казъл за вярата Така е при много хора
Прабългарската вяра е без възвратно загубена .Сегани чака не претопяване като народ,а смилане до отделни личности
За приемането на нова вяра става въпрос.Царя е бил лично заинтересован, независимо от това нашата е била по- древна и по- съвършена във всички случай С една дума се е получило нещо като потурчването.
Модификацийте наеврейските религии са ни докарали на това дередже да има българи християни еврей и мюсулмани -все хора забравили корена си.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: templar
Категория: Политика
Прочетен: 3797806
Постинги: 428
Коментари: 2648
Гласове: 10559
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031