Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.01.2009 08:40 - Беседа срещу мажоритарната система
Автор: templar Категория: Политика   
Прочетен: 23220 Коментари: 38 Гласове:
1

Последна промяна: 29.01.2009 15:32


Рефренът за мажоритарната избирателна система днес е много модерен. Доскоро той се поддържаше най-вече от дребни популисти, прехранващи се около политиката, а също така и от вездесъщите проф. Вучков и Станислав (Слави) Трифонов (младата смяна на професора). Напоследък обаче, тази фалшива мелодия става тревожно популярна сред будителите от т.н. Гражданско общество. Затова, загрижен за психичното здраве на нацията, реших да искажа некои съображения и да опитам да отворя красивите детски очи.

Аргументите в полза на тази сложна и труднопроизносима за мнозинството българи дума, са вкратце:

При мажоритарната система гласуваш не за партийни листи от послушковци, а за личности! 
Звучи красиво и някак си величествено. Личност! Чувстваш се като американски президент изсечен в скала, някак си... Представяш си как Барак Обама произнася клетва с ръка върху Библията, а цялото прогресивно човечество подсмърча. Ето, това е личност, а не анонимен партиен послушко, отсъстващ от парламента, ....тяхната майка!

От другата страна на барикадата, опонентите на мажоритарната система най-често изтъкват следните аргументи:

С присъщата си мъдрост, демонстрирана нееднократно през последните години, мъдрия и древен български народ ще избере в парламента предимно цицорести  фолк певачки (Анелия, Корнелия, Валерия, Мирелия и прочие) , манекенки (по-плоски, но и по -престижни), футболисти от националната гарнитура "94 (Лечков, Трифон Иванов, Радостин Кишишев, Костадинов (кап.), Пенев, Стоичков), Биг-Брадър и производни риалите олигофрени (Самие, Гроши, Здравко, Пеньо) и разбира се проф. Вучков, Слави Трифонов, Руслан Мъйнов, Любо Нейков, адреналинката Жана (аз съм за нея) и целия оркестър за сватби и погребения на Горан Брегович...

Представителите на гражданското общество са силно раздвоени между естествения повик на природата за много народовластие и пряка демокрация, работници, работнички....който вдъхновено предлага мажоритарната система, а тя на всичкото отгоре днес е модна тема за блогуване, което си е модерно...
...и плахото опасение, че 1300-годишните традиции в клекалото ще направят тъй. щото да се възпроизведе модела Братя Галеви - Коце Маца и парламента ще се напълни с мафиоти, местни феодали, собственици на футболни клубове, дискотеки и наркомрежи, които с пари на ръка, кебапчета, гумени цървули, циганска музика, бой и медийни изяви убедително  ще убедят оскотялото население да гласоподаде в тяхна полза. (демек мажоритарната ще стане Маджо-ритарна)

Драги ми Смехурко,
Всички гореизброени аргументи за и против не струват. Те не достигат до същината на проблема. 
Мажоритарната система няма да реши проблемите на политическата криза и да изкорени мързела и безличието в пленарната зала. Но нейният проблем не е склонността на народа към повече цици и допълнително от плънката. Нито в продажната му душица. Друг е проблема:

(моля с изострено внимание да слушат деятелите, радетелите и демиюрзите на Гражданското общество, защото е важно)

Мажоритарната избирателна система е НЕДЕМОКРАТИЧНА. Няма да разводнявам с общи приказки повече, само ще ви опиша един много опростен модел. Ама много опростен. Такъв, че и студентка-вегетарианка  2-ри курс във философски факултет, с ръчно плетена в Нигерия вълнена шапка, багрена с естествени багрила и закупена от "честен" магазин да го разбере. За целта ще се опрем на една народна мъдрост. Когато мъдрия народ иска да се покаже като мъдър и да демонстрира мъдро пренебрежително презрение към пулитиците, той ги нарича "Сини, червени, зелени, пембени"  След 2001г. в популярния идиом се появиха и Жълти, напоследък пък Зелени се поизгуби..С цел простота, ние ще се спрем на най-популярната форма на идиома:

"Сини, червени, зелени , пембени"

Така, гледай сега, моето момиче. 

1. Представи си, че има четири партии: синя, червена, зелена и пембена.(аз например съм фен на дълбоко пембеното)

2. Представи си, също така за простота, че има четири избирателни района: Самоков, Дупница, Ямбол  и Поручик_Чунчево.

3. Представи си, че в момента Пембената партия е силно популярна сред голяма част от народа, защото лидерът и има златна звезда на челото., 24-см член и мъжка гривна от бяло злато. Той обещава да оправи народа, да вземе богатството на бедните, да го даде на богатите (оп-па, лапсус, трябваше да е обратното, нищо, следващия път), да утеши плачущите, да намери на търсещите и да проходят хроми и сакати, освен това има куче Хъски и слуша Депеш мод.

И така: четирите партии издигат по един кандидат в четирите избирателни района. Всичките кандидати са личности. Не са послушковци, пият умерено, имат кучета и обичат футбола. 

Да видим резултатите от изборите:
 
Район Самоков:
Сини  - 19%
Червени - 25%
Зелени - 19%
Пембени - 37%

Печели Пембеният кандидат.

Район Дупница:
Сини  - 15%
Червени - 17%
Зелени - 31%
Пембени - 37%

Печели Пембеният кандидат

Район Ямбол:
Сини  - 7%
Червени - 28%
Зелени - 28%
Пембени - 37%

Печели Пембеният кандидат


Район Поручик Чунчево:
Сини  - 34
Червени - 15%
Зелени - 14%
Пембени - 37%

Печели Пембеният кандидат

И така, след като сме провели мажоритарните избори, забравили сме за омразните партийни послушковци, издигнали и избрали сме личности, достойни и възвишени, осъществила се е мечтата на идиота за мир, хлаб и народовластие, провели сме заедно с избора и референдум за АЕЦ Козлодуй, признаването на Косово, газопровода Южен Поток и селекционера на Националния отбор, да видим как ще изглежда подредения от мъдрия народ парламент:

Пембена партия: 4 места (100% от мандатите)
Синя партия (опозиция) : 0 места (0% от мандатите)
Червена партия (опозиция) : 0 места (0% от мандатите)
Зелена партия (опозиция) : 0 места (0% от мандатите)

Мисля, че средно умните и училите до 8-ми клас схванаха основната идея, но за висшистите и студентите ще разясня какво се случи току-що в горния пример:

Пембената партия спечели 37% от гласовете, а получи 100% от депутатските места.
Останалите 63% (т.е. повечето) от българските граждани, които гласуваха за своите предпочитания останаха без свои представители в парламента.
Оформи се мнозинство на Пембените от 100%, като опозиция няма. 
Това означава, че приемането на законите ще бъде:
а) изцяло в интерес на Пембените
б) чисто техничеки акт: може един от Пембените депутати веднъж месечно да отива с 4-те депутатски карти и да гласува ан-блок всички закони накуп. Понеже няма опозиция няма кой да му възрази. Останалите 3-ма Пембени депутати могат никога да не влязат в парламента, за да си стоят в Дупница, Ямбол и Самоков да си гледат бизнеса...

Да, мажоритарната система е недемократична, защото позволява на една партия с малцинство от гласовете да получи мнозинство в парламента, а много големи групи хора остават непредставени, техните гласове отиват на боклука и волята им не се чува в парламента.

Мажоритарна система съществува само в няколко държави, в чиито общества:
1. Има N-векована демократична парламентарна традиция и висока политическа култура като част от общоприетите  семейни и граждански ценности. (където N>4)
2. Има устойчив двуполюсен модел.

Дори и в тези общества обаче, системата не е чисто мажоритарна и се търсят начини за пропорционален елемент, който да отчете гласовете на всички граждани, а не само на тези за спечелилите кандидати. 

Имам и още един много силен аргумент срещу мажоритарната система:

Абе аланкоооолу, не виждате ли че президента Първанов - Гоце и наемния циник Трифонов са тези, които най-силно викат за мажоритарна система? Не ви ли светка някаква пембена лампа в празните тенджери от този факт? Или трябва пак да ви измамят като последни "хора от народа", за да се усетите, че сте измемените камилчета в схемата на разузнавачите от запаса и резерва...




Гласувай:
1



1. raylight - Брутален пост, темпларе
20.01.2009 09:04
изпуснал си си малко нервите, но това е лютият сос за чилито ;)
цитирай
2. templar - ;)
20.01.2009 09:07
Ти като любител на рационалното начало ще го оцениш, а предполагам и ще споделиш яда ми от всички глупости, които се плещят по стъгди и мегдани от децата на нежната революция, под одобрителните погледи на децата на пролетарската революция, които само това чакат за да врътнат още веднъж парите на баламите.
цитирай
3. raylight - А за бариерата за 4-те процента
20.01.2009 09:08
кога ще я махаме?
цитирай
4. templar - малко преди да паднем
20.01.2009 09:09
под 4-те % :))))
цитирай
5. анонимен - Ашколсун, Темпларе.
20.01.2009 09:14
И аз съм за Жането.
цитирай
6. raylight - Само една критика имам
20.01.2009 09:19
знам, че е художествен похват, но все пак - тия традиции не са 1300-годишни. Това е заблуда на състоянието. До седмица - две ще ги пусна да видиш за какво иде реч (става дума)

Освен това ти пуснах поста в Свежо. Дано стане популярен, много хора имат нужда да прочетат това и да те напсуват, но с тревожно гъделичкане в тила
цитирай
7. templar - виж сега,
20.01.2009 09:21
Традицията на клекалото е 1300-годишна. Преди това, в дрената Стара, Велика България на всички морета са го правели в храстите. Както и в с. Сирищник, пренишко, до съвсем скоро...
цитирай
8. raylight - Имам предвид друго,
20.01.2009 09:26
говоря за субкултурните явления на демократичното неосъзнато. Ти самият си наследник на едни далеч по - добри времена (преди 1944) - само примерът със спасяването на евреите, колкото и да е митологичен, е достатъчен, за да направи разликата.

А за демократичното - ние все пак сме млада държава (млада Просвещенска), тепърва ще строим демократизЪма. Колко по - странни явления ще виждаме, Марк Твен ряпа да яде!

П.С. Редактирано във внезапен пристъп на възпитание
цитирай
9. nicodile - Няма справедлива система
20.01.2009 09:31
Поне така казва теоремата на Ароу (http://en.wikipedia.org/wiki/Arrow%27s_impossibility_theorem) независимо каква избирателна система се приложи, математически невъзможно е тя да е напълно справедлива. Винаги има опасност някоя партия да получи непропорционално малко/голямо представителство.

Мажоритарната система обаче наистина е по-зле от други. Дори във Великобритания, където с демокрацията нямат проблеми се оплакват че Либерално-демократичната партия редовно има два пъти по-малко депутати отколкото гласове. Те обаче са други хора- на тях мажоритарната система им дава стабилност. Там също министър-председателят решава кога да насрочи изборите. Ако на Сергейчо му дадат да избира кога да насрочи избори, той ще каже 2040.

Ирландиците са изобретили сложна, но доста стабилна и справедлива система: http://en.wikipedia.org/wiki/Additional_member_system
цитирай
10. анонимен - Мажоритар
20.01.2009 09:38
Като пренебрегнем факта че си попресилил с драматургията може да се каже - да не е много справедлива и мажоритарната система.Избирайки пембените 100% поне избирателя ще знае кого да бие ако сбърка.Сега пак Гоцетата управляват 100% но извъртат нещата вината да се поеме 100% от целия парламент т.е всички са маскари.Съгласен съм с теб че ако бъде приета сега системата ще е скопена и наместена според терена на БСП и ДПС и нищо няма да роди.Според мен вътрешнопартийни избори при десните за редене на листите ще имат по добър ефект за така нареченото гражданско общество.Всъщност спечели ли пак комуната никакво значение няма мажоритарно или не са ни изчукали.
цитирай
11. dantonov - Тук ясно се изтъква едно безусловно ...
20.01.2009 10:03
Тук ясно се изтъква едно безусловно предимство на мажоритарната система. Като крадеш няма да делиш с никого! И което е още по-сладко - няма кой да ти казва, че крадеш!
Как Гоце няма да е за мажоритарна система?
цитирай
12. анонимен - Елементарно погледнато
20.01.2009 10:15
си прав, templar, kо никой не иска и не очаква 100% мажоритарни избори. И съм сигурен , че това на теб ти е ясно. А тази теория тук си я развил за да демотивираш хората, както ти го наричаш "цръцливците от т.н. Гражданско общество". Явно пропорционалната система ти е много скъпа, по този начин няма да влязат силиконки в парламента, това е сигурно, но ще влязат пак същите одиозни личности, които вече 20-та година ги гледаме, а те не ни гледат , а направо ни ошушкват. Ха, да ти е честито !
цитирай
13. elnino - Пропорционална с-ма
20.01.2009 10:48
Сега си представяме следното: Сините взимат 30% в центъра на София и 0% навсякъде другаде. Сините взимат под 4% средно за България. Сините не влизат в народното събрание. Представители на избирателите от центъра на София и защитаващи техните интереси и права, стават Мюмун, Серьожа и Петко (по известен като "Прасюнгера"). Яко.... Те прекарват едни незабравими 4 години в парламента.

При мажоритарна с-ма могат да бъдат предвидени и критерий за отзоваване на народни представители, ако те не защитават интересите на мнозинството (т.нар majority) от избиратели.
цитирай
14. анонимен - .
20.01.2009 10:50
А ето защо темплар и приятели не одобряват мажоритарните избори и на всеослушание пускат теми –„защо няма да отида на протест” :

13.01.2009 г.
„Парламентът реши да увеличи държавната субсидия за партиите от 2 на 5%. По този начин за всеки получен глас на предишните парламентарни избори партията ще получава по 12 лева годишна субсидия и 15 000 лв. месечна субсидия на избран депутат.”

Тези субсидии трябва да се усвоят от темплар и „демократичните” приятели на другаря циган костов, затова са и призивите му за гласуване на всяка цена. Всеки гласувал избирател дава 12 лева на партократа темплар + още допълнителни 180 000 лв. годишно за всеки партиен бос в парламента. Как няма да се скъсват да искат пропорционална система, всичко са си подредели – от тях се иска само стадото да отива до урните. Затова са му необходими на темплар мафиотските структури наречени ПАРТИИ...само че, мафиотите не са предвидили, че за умишлено повредена бюлетина субсидии не се получават, нито могат да бъдат преразпределяни вотовете на НЕГЛАСУВАЩИТЕ.
Посредствените субекти като темплар искат пропорционална система, защото нямат лични качества и чувство за отговорност, имат само силно изразен селяшки, грабителски материален интерес, коjто ясно гo заявяват и с тази тема.
цитирай
15. анонимен - Шпицкомандаджия
20.01.2009 10:57
Както и да го въртим авторитарната монархия е най-дорбото решение за България.

Да, ама няма монарх, камо ли такъв готов да забрани партизанските партии...
цитирай
16. анонимен - №14
20.01.2009 11:24
Напълно съм съгласен с теб.
Темплар е просто един гъзоблизец на Костов.
Сигурно и той чупи парчета от голямата баница.

Темпларе, засрами се жалко човекоподобие.

Целия ти блог е само хулене, плачене, хленчене - без нито едно съществено решение.

Е, все пак ако за това ти плаща Костов - справяш се добре.
цитирай
17. анонимен - до анонимен 14 и 16
20.01.2009 11:29
понеже пишете анонимно, всички си мислят, че двата коментара (14 и 16) са писани от един и същ човек, които иска да се представи за двама. То всъщност и този коментар е от същия, с цел отклоняване на вниманието от некадърното управление на стария ерген (вероятно гей) Серго.
цитирай
18. grigorsimov - Прехвалената западна 'демокрация' е залъгалка
20.01.2009 12:04
Темплар е напълно прав, за мажоритарната система, но и 'анонимен' 14, е напълно прав за пропорционалната избирателна система, в днешните български условия.
Така че, с надеждите и илюзиите ще си останем, ако не се постараем да погледнем по-нашироко, и особено, зад кулисите на "Световните кукловоди".
А Костов 'ще ни оправи' толкова, колкото Гоце и Симеончо!
Произхода на едните и обвързаността на всичките, гарантират, че след които и да е избори, ще се промени само нюанса на управляващата 'гарнитура', и нищо друго по същество! Ще продължат да се увеличават и мултиплицират 'задължителните" застраховки и осугуровки, - което си е чист държавен рекет, в услуга на Световните разбойници! Цените на всичко, вкл. и на поевтиняващия нефт, ще продължават да се покачват, за да изсмукват и последните жизнени сокове на народонаселението, за да не може да вдигне никой глава, по-високо от колкото е определено!
Затова, според мен, гласуването е само временна еуфория и празна надежда, а негласуването е само символ на несъгласие, и за сега -нищо повече. Но изглежда е по-добре, от гласуването за мутри и замаскирани "нечии" слуги!
цитирай
19. haralanov - Здрасти...
20.01.2009 12:09
Вече писах,защо съм твърдо за Пропорционалната Система на гласуване.На едно мнение сме с теб.Поздрави!
цитирай
20. dantonov - Според мен, най-добре е пропорц...
20.01.2009 12:12
Според мен, най-добре е пропорционална система с мажоритарни елементи. Както бе на изборите за евродепутати. Но процента трябва да е по-малък, за да има наистина реален ефект.
цитирай
21. анонимен - Сандо - Системата е ясна : 4-4-2
20.01.2009 12:13
Единствената демократична система, при която цари универсално равенство, е тегленето на чоп :-)))

Иначе в модерните държави мажоритарната и пропорционалната система се употребяват според нуждите - във Франция на местно ниво съвсем логично системата е пропорционална, за да може да се чува гласът на всеки гражданин и то за проблеми, свързани пряко с ежедневието му. А в парламента се употребява мажоритарната система - така сериозните партии бранят парламентаризма от новоизлюпени и вредни формации като тази на Льо Пен или разни там троцкисти и прочие смешници.

Мисля че всяка система би била добра, ако народът успее да излъчи качествени управници. Иначе на един Москвич и керосин да му сипеш, пак няма да литне!
цитирай
22. анонимен - Мажоритарни глупости
20.01.2009 14:38
Напълно съгласен съм с всяка дума от поста ти!
Радвам се, че организаторите на т.нар. протест сравнително бързо се усетиха и смекчиха мажоритарните глупости.

За високият нерус мъж със скъпите обувки няма смисъл да говорим. Там сигурно и мозъчният му тръст от творци "маде ин енд бай Симеоново" се е напънал и е стигнал до мажоритарното осенение. Показателно е обаче вечното и, по мое мнение, никога случайно съзвучие на расовите боклуци в рОдината - Гоце, Боце, Трифоце и подобни.

belomore
цитирай
23. анонимен - За смесена избирателна система
20.01.2009 15:47
Темплар, много добре написано! Ше бъде наистина разбрано от "средно умните и училите до 8-ми клас".

А аз предлагам малко суха материя, подходяща за студентите и висшистите:

http://www.de-zorata.de/forum/index.php/topic,461.msg9541.html#msg9541

Поздрави,
Радомир
цитирай
24. templar - Радомир,
20.01.2009 16:02
Поздравление за пълното и смислено изложение по темата!
цитирай
25. sparhawk - лично аз
20.01.2009 17:30
подкрепям пропорционална система с възможност да се подредят листите от гражданите, като на евровота, но без бариера. Един технически въпрос обаче - templar, при описаната от теб ситуация не следват ли балотажи по места между пембените и вторите?
цитирай
26. luben - Темата е
20.01.2009 17:47
наистина любопитна. Помня, че през 90-те години лидерът на либералните демократи Пади Ашдаун много врънкаше за мажоритарни избори, но не му се отвори парашута. Помня, че беше извадил едно чудесно, много остроумно клипче/реклама с участието на Джон Клийз.

Въпреки всичко, не мисля че хората, които биха/ще гласуват за каквото и да е синьо, или са гласували за синьо, биха си пуснали гласа за Гоце, Слави и тем подобни.

Моето си мнение е, че е време/важно е да има силен десен лидер/личност, която да привлече хората. Костов си остава най-добрият в дясно, евала за всичко, което направи, но си мисля, че ще е много по-полезен като стратег и нещо като учител на по-младите. Примерно. Но в момента дясното няма нищо ново/привлекателно, което да може да спечели мнозинство или поне повече гласове от другите партии. Колкото и да претакаме темата/виното, надали смисъл да се убеждаваме, че слънцето изгрява от северо-запад. Примерно.
цитирай
27. tsveta - *
20.01.2009 18:24
Изразих мнение в един друг блог, ще го повторя и тук:
Моето предпочитание е за Пропорционална избирателна система от преференциален тип. Мисля, че това е удачен вариант за България предвид политическата ситуация и култура.
Против въвеждане на изцяло мажоритарна система В ТОЗИ МОМЕНТ съм, защото тя би била удачна ако имахме добре развит демократичен модел, с традиции и съответно политическо поведение.
Не без значение е бг явлението "купуване на гласове" - при мажоритарни избори си купуваш съответния кандидат от съответния район.
Ако сега се проведат парламентарни избори при мажоритарен вот, ще имаме куп "бизнесмени" жадни за власт и легитимация + БСП + ГЕРБ + ДПС.
Не, благодаря!

Прави ми впечатление, че модела Пропорционална избирателна система от преференциален тип (умишлено) се избягва и от управляващите и от медиите.
Ето тук може да видите едно (произволно избрано от нет-а) представяне:
http://www.bgvelikden.org/support/BGV2005/presentacii/IZBSMA_vd.DOC

@dantonov (#11), точно в 10-ката;)
цитирай
28. анонимен - Рицарю, блестящо. Ако de Molay и ...
20.01.2009 21:22
Рицарю,блестящо.
Ако de Molay и компания имаха твоето перо и чувство за хумор,Filippe le Bel щеше да се пържи вместо тях.
цитирай
29. анонимен - Иванка
20.01.2009 22:41
Точен, ясен, безкомпромисен - просто Темплар.
Благодаря ти, бъди здрав и пиши.
цитирай
30. анонимен - Твърде много е властта на парламента
21.01.2009 01:04
Докато не се ограничи властта на Парламента, вяка избирателна система е неудачна.
Решението е - Двукамерен парламент, и отделно избираема изпълнителна власт. И представителите да представляват избирателите си (района) а не както е сега - държавата
Едва след това има смисъл да се дискутира начина на избиране на представителите
цитирай
31. анонимен - nov anonimen
21.01.2009 18:03
ebasi bokluka e tozi blog!!! a ne se li poluchava pochti sashtoto s proporcionalnata sistema, ooo zalki jurode!!!

mnogo si prost da znaesh!!!
цитирай
32. rummi - да, този път беседата е на по-прост език,
22.01.2009 18:20
но защо е така дълга :-)


цитирай
33. tomov8 - За мажоритарната система
24.01.2009 12:45
Не съм съгласен с твоите доводи, а и на всички, които са против мажоритарната система.
При тази система хората избират личности, които познават, които са се реализирали по някакъв начин и които са трудни за контролиране от партийните централи, заради авторитета си и собственото мислене.
Това от своя страна ще насърчи партиите да търсят по-кадърни, разпознаваеми и авторитетни хора, вместо парашутисти.
Дори теоретично една партия да придобие всичките 4 депутатски места в твоя казус, това означава, че останалите партии не са поставили достатъчно избираеми кандидати.
Ако към мажоритерната система се прибави и възможността за отзоваване на депутати - тоест ако един депутат от даден район е избран с 20 000 гласа, със същия брой гласове от този район, той може да бъде отзован.
Тогава механизмът за контрол от страна на партиите към депутати ще бъде отслабен, и ще се засили механизмът за контрол от страна на гражданите.
Разбира се всяка система може да бъде опорочена, защото в нея се поставят хора, но колкото повече механизми за граждански контрол има, толкова повече демокрация има.
И още нещо - в САЩ, която се води за най-демократичната държава, в президентските избори, един президент може да спечели, дори и с по-малко гласове от своя опонент, заради пропорционалната система на разпределение на гласовете от щатите.
цитирай
34. tomov8 - и още нещо
24.01.2009 12:48
От 240 избирателни района, какъв е теоретичния шанс една партия да спечели 240 места????
цитирай
35. анонимен - точно!
29.01.2009 13:09
Странни са воплите за мажоритарна система, надигащи се напоследък. От уж интелигентни представители на "гражданското общество" доколкото въобще го има. Добавянето на възможност за пренареждане в листите е нещото, за което трябва да се борим, за гласуване с пръстови отпечатъци, вместо с карти, за възможност за отзоваване на депутати, които отсъстват от повече от 20% от работните си дни, за реално носене на лична (и наказателна) отговорност от всички висши във висшата държавна администрация, за прочистване по някакъв начин на династии като "Кръстева - Пеевски" от обществения живот в България..

начина да бъде постигнато това НЕ Е мажоритарна избирателна система.. който твърди обратното да погледне какво се случи на МАЖОРИТАРНИТЕ избори за районни кметове в София..

ГЕРБ (политическата партия, която в момента е на гребена на вълната) издигна безименни кандидати на повечето места и очаквано спечели. Хората гласуваха за кандидатите на ГЕРБ, просто защото са от ГЕРБ, те въобще не познаваха тези кандидати (говоря в масовия случай)..

ето и линка към поста в свежо, който е съгласен да даде глас :)

http://svejo.net/home/link_summary/141324-Beseda-sreshtu-majoritarnata-sistema
цитирай
36. анонимен - Ангел Грънчаров
08.02.2009 08:34
Поздравления за умната и духовито написана статия; съгласен съм с всичко написано в нея! Дано колкото се може повече хора я прочетат. С оглед на това я цитирах в моя блог, в статията: Против усърдните сеячи на политически нихилизъм: трябва да се гласува и то за традиционните десни демократични партии! http://aig-humanus.blogspot.com/2009/02/blog-post_5712.html

цитирай
37. анонимен - За мажоритарната система
08.02.2009 21:40
Съгласен съм с tomov8, много по-важно е да се създаде механизъм за отзоваване на депутатите, които не отговарят на нуждите на своите избиратели.
Отде накъде моят работодател може да ме изхвърли от работа във всеки момент само задето не му съдействам в правенето на закононарушения, а депутатите, от които очаквам да предотвратят това чрез справедливи закони, да си стоят там и да си гледат единствено собствения интерес в продължение на четири години. Безобразието е още по-голямо сега във време на криза и ние нищо не можем да направим докато не им изтече мандатът.

А, забравих... можем да протестираме пред парламента!?...
(Ако не тичаме по други жизнено важни задачи, които бюрокрацията ни е наспорила и ако решим да жертваме част от семейния бюджет за транспортни разходи до площада с жълтите павета..., където пак нямаме шансове да постигнем нещо, което няма да извратят).
цитирай
38. gnushev - това е моя вариант на избирателна система
11.02.2009 10:56
http://gnushev.blog.bg/viewpost.php?id=285450
Вид смесена система. Партията с най-много гласове печели абсолютно мнозинство. депутатите се класират в листите на партията според броя на получените за тях гласове.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: templar
Категория: Политика
Прочетен: 3797782
Постинги: 428
Коментари: 2648
Гласове: 10559
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031