Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.02.2009 09:52 - Димка
Автор: templar Категория: Политика   
Прочетен: 8843 Коментари: 19 Гласове:
0

Последна промяна: 09.02.2009 10:16


Това не е галеното име на нечия колежка на име Димитричка. Димка е похват в политическия PR.
PR не е остатък от светлинен надпис на летище "Ружине" в Прага, а е чалъмът да правиш нещата да изглеждат по начин, който ти отърва. 

Димката е един от най-ползваните похвати от бившите милиционри по време на българския преход. 
Бившите милиционери са изключително посредствени PR-чици. Те даже не са ПР-чици, а са АГИТ-ПРОП-чици. Което е социалистическия вариант на PR. Както "Алтай" е социалистическото менте на Кока-Кола. Иначе е съкращение от "агитация и пропаганда", точно както ДетМаг беше съкращение от "детски магазин".

Тези Агитпропчици-пиарчици (звучи като Марксизма-Ленинизма и Ракийката-Салатката) въпреки своята семпла посредственост вече 20-години се справят бих казал отлично. Справят се, като ползуват един единствен похват от богатия и разнообразен жанров инструментариум (всъщност едва ли могат да ползват такова сложно нещо) на агит-пропа и този едничък, най-прост и лесен похват е тъкмо димката.

В какво се изразява димката. Всички сте гледали онези тъповати чернобели филми, за които все се чудим как така са били смешни на миналите хора. В тях има един често повтарящ се сюжет: Герой-будала и герой-тарикат се карат, спорят или боричкат за нещо - най-често девойка с цял бански с крачоли, чадър или паста"Шарлота" (с черешка върху сметаната). 
Героят-тарикат тайно докопва от масата иззад себе си един алпака-звънец, от онези, с които нациите с култура покриват печените пилета преди да ги поднесат в ресторанта. Та героят-тарикат, бързо и ловко подмята метлическия похлупак точно зад героя-будала, последният се заплесва от дрънченето, обръща се да види какво става и в този момент тариката го цапардосва по главата с празния поднос от пилето. Или пък без да го цапардосва, просто грабва пастата "Шарлота" и изчезва през летящата врата на ресторанта. 
Ако героя-будала  има късмет,  на вратата тариката ще се блъсне с келнер, носещ високо над главата си поднос с пудинг, двамата ще се натъркалят и овъртят и ще има смях и поука "Хитрата сврака с двата крака"
Вместо звънец-алпака, можете да използвате като реквизит поцинкована кофа. Върши същата работа, вдига страшен шум и отклонява вниманието на будалата, само дето не е толкова елегантно.

Тъкмо този номер с цинковата кофа ни го правят милиционерите вече 20 години. И ние се връзваме. Не толкова зашото сме тъпи. Най-вече защото сме неопитни, политически невежи и в бързината забравяме да мислим. И най-вече защото сме емоционални и реагираме спонтанно. 

Много добър пример за явлението "Димка" бе интерпретацията на словото на кмета на град София, неформален лидер на най-влиятелната политическа сила и по тази причина основен опонент на управляващата коалиция, ген-л-т д-р Бойко М. Борисов пред българската общност в Чикаго. 

Гледайте сега какво става. Правителството се е оляло в оливане. След като най-безцеремонно отмениха закона за конфликт на интереси, защото би разкрил далаверите им, балканските им баджанащини и редица други низости, ДПС и БСП получиха звучен шамар от Брюксел. Ама много звучен шамар. Глобиха ги 140 милиона Евро - пари, които трябваше да подпомогнат българските фермери по програма САПАРД. Глобиха ги в прав текст, казаха им публично, без заобиколки и дипломатични намеци, че днес България вече не отговаря на изискванията за членство в ЕС, на които е отговаряла през 2007г. , че има сериозно връщане назад. Преди няколко месеца пак Брюксел глоби правителството с 220 млн. Евро. 
 
По причина на очевидните безобразия на това правителство, Европа лиши българската икономика от 360 милиона Евро  (720 000 000 лева). На което БСП с мандат на ДПС казаха, че хич не им пука, като не могат да откраднат европейските пари, ще извядят 360 милиона Евро от бюджета и ще откраднат тях.
В прав текст казаха на своите поданици : Щом европа не дава, ще откраднем от вашия джоб.

И точно тогава, вместо да се отприщи народно недоволство, да се възбуди гражданското общество, да се потресе академичната общност, да се направи подписка от интелектуалци, да се създаде гражданска инициатива "възмутеност" (в която да влязат дежурните членове от предишните 10 граждански инициативи) и другите неща, които бедната на фантазия гражднаско-дясна общност прави обикновено, когато иска да напомни за своето безсилие, та вместо тези неща... тази същата общност е поразена и разтърсена от ...хашлашките приказки на кмета, незнайно как записани от милицията и прожектирани по телевизията. 

"Мат"рала е калпав!" жалва се кмета. 1ооо ооо цигани, турци и пенсионери ще гласуват за сегашните упрявляващи и пак ще пратят България през Босфора към Сочи..." 

(Всъщност самия Борисов е най-силното доказателство за тезата си. Теза, която всички винаги са знаели и повтаряли под сурдинка, но която заради политическа коректност не се произнася гласно. Бойко обаче не е чувал за политическа коректност, не са го учили в пожарникарското даскало това и понеже е простоват плещи каквото му е на сърце)

- А-у-у-у, колко възмутително-о-о-о-о! вият колкото им глас държи комунистите.
- Това си е чист фашизъм, капитализъм и японски милитаризъм. Сакън! - нелченоразделно и със силен акцент пригласят от ДпС

- "Ний не сме лош матрал, не щем Бойко за премиер" - викат, макар и немощно, поради малкия си брой радетелите на гражданското общество и будните читатели на "Вечната Амбър". С този свой вик тя стряскат и задрамалите читатели на "Вечната Амбър", последните се превръщат в будни читатели на "Вечната Амбър" и разбрали-недоразбрали викват : Това е заговор на ДС, трябва вестник да се направи!

Аз не съм калпав мат"рал!....гордо заявява нашият гражданин, заема героична поза "Ботев на козлодуйския бряг" (за в случай че го снимат) и дуе бузи като Иполит Матвеевич Воробьянинов (Писанчо) от "Дванайсетте стола"

Помните ли в зората на демокрацията имаше една песньовка на Латинка Петрова, в която се пееше:

"..Викнаа интелектуалци: 
"Не сме сенаглци!" 
и беа разсекретени 
некои кретени..."

Не сме ли мръднали и на йота оттогава? Ще позволим ли за пореден път да да отмъкнат парите, докато ний се изприщваме от възмущение пред поредната измислена димка? Докога ще ни баламосват и отклоняват вниманието с глупости, а ние ще им се водим по тъпия милиционерски акъл?

Помните ли едно време как докато отмъкваха парите на България в кашони през границата, ние се събирахме на мегдана да подкрепяме "нашият Еди" в гладна стачка срещу "Желю-жабата". Чичовци...

Дали пък наистина не сме кофти мат"рал? 


Тагове:   димка,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. gantree - @ templar
09.02.2009 11:00
Абсолютно си прав за димката, няма две мнения по тоя въпрос. Казвайки всичко това, Борисов освен всичко друго подаде една много хубава топка на Станишев - Станишев излезе възмутено пред медиите, и се представи като демократ в очите на хората. Само на фона на такива като Борисов Станишев може да се представи като демократ. Първанов сви същият номер пред хората на президентските избори, представяйки се като проевропейски настроен демократ на фона на Сидеров.

Колкото до самият Борисов - той просто казва това, което ще се хареса на повечето българи. Повечето българи, за съжаление, са такива - харесва им да се плашат с турци и цигани. Повечето българи си мислят, например, че наистина циганите са милион, милион и половина, а турците - още един милион, милион и половина, и че не е далеч времето, когато турците и циганите у нас ще бъдат мнозинство, или поне половината от населението. В тоя виц няма нищо вярно, абсолютно нищо вярно. От последното национално преброяване през 2001-а ясно се вижда, че циганите са само 370 908 души цифром и словом, а турците - 746 664 души. Заедно, общо са един милион и сто хиляди души, а не два или три милиона, както казва Борисов пред чикагските българи, но - кой ти гледа статистики. Единственото хубаво нещо в цялото изказване на Борисов се състои в това, че такива изказвания като въпросното са с мощта на ограничен ядрен удар върху партии от типа на АТАКА и ВМРО.

Статистиките ги има в нета, всеки може да ги погледне тук:
http://www.nsi.bg/Census_e/Census_e.htm
Следващото национално преброяване е през 2011-а година.
цитирай
2. анонимен - PR?
09.02.2009 11:26
Темпларчо,

Аки ви беше толкоз убав PR, що не спечелихте изборите, мамин сладък? Защо народът продължава да мрази болния Костов и смешната ДСБ? Оти много убав ПиАр имате затова.
цитирай
3. анонимен - Сандо - няма начин, пак ще ни прекарат...
09.02.2009 12:32
Просто, лесно, икономичо и ефикасно - изпитаната стратегия тип "диверсия" действа безотказно. Нещо като онзи стар трик :
"Я, имаш петно на пуловера!"
Онзи се навежда, а ти му биеш масльонка по носа или го перваш по врата...

Иначе Бат'Бойко си е достатъчно тъп, за да ръси глупости и да дава поводи на "Тройната полюция" да се радва посвоему. Язък за кофата фон дьо тен дека му лиснаа преди интервюто...
цитирай
4. darktales - ББ вече го каза това, кратко, сте...
09.02.2009 12:44
ББ вече го каза това, кратко, стегнато и мъжката, както си ги казва по принцип:

"Изнервен е(Станишев). Според мен прави манипулации с единствена цел – да отвлече вниманието от милиардите, които има опасност да загубим. Еврокомисарката Данута Хюбнер го каза ясно.

Ако продължим в същия дух, ще изгубим голяма част от еврофондовете и затова Станишев е наел PR агенции да правят синтактичен и морфологичен разбор на думите, които използвам, за да може да се крие зад вълната от популизъм на БСП."

Хубаво казано, дума да няма. Хубаво е и да се дразниш, че след 20 години Станишевци и Живковци са пак в новините. Та даже и да си признаеш колко ги мразиш.

Важното е да свалим БСП, пък какъв е този, който толкова ги мрази, няма чак толкова значение.

Тази година така, догодина пак така... стана 20 години все така ги сваляме. След 4 години пак ще се върнат в целия си блясък и след още 8, живот и здраве, пак ще си ги сваляме.

цитирай
5. grigorsimov - Добре написано и е така, само че:
09.02.2009 14:06
А на 'gantree',- циганите не са 300 000, а само толкова са се писали за цигани, а повечето са се 'самоопределили' за 'българи', което, на 'големите националисти' може и да им се струва, много хубаво, но от това, циганите не са станали по-малко - цигани!
А спрените от ЕС пари не са за правителството, а за хората. И това същността на лукавството, защото поводи за 'спиране' винаги ще се намерят, защото целта, всъщност, е, не да се даде, а да се вземе, и да се доунищож това, което бе останало от селото, след вандализма на комунизма!
цитирай
6. marinovdm - Поздравления!
09.02.2009 14:23
Трябват ни харамии за водачи. Генетично увреждане, що ли? Няма как да призная, че ти си по-добър от мен, че да те приема за водач. Трябва да си извоюваш това водачество, трябва да ме ошашавиш, да ме шашардисаш, трябва да ми подпалиш къщата, както е правил Бенковски, за да ме изкараш да се бия... трябва, много трябва. Няма аристокрация. Няма авторитети. Или както и да ги наречем. До'де един аристократ, оплеска работите така, че никой не ще и да чуе сега за аристократизъм. А кашоните или куфарчетата с парите също бяха "димки". Много лесно смилаемо е- куфарчета с пари- хе-хе!!! А по същото време с пълна сила действаше 56 ПМС. Беше създаден един Търговски закон, който прехвърли собствеността на националните богатствата на определени свои хора, айде да не си приказваме за буквата "Е" пред оод, акционерни дружества и т.н. Така че, не вярвам в куфарчета и подобни кокошкарски истории. Това, което не мога да простя, това е, че не се отвориха досиетата и не се мина през лустрацията.
За останалото, какво да говорим, врагът е вътре в нас, не между нас, а вътре в нас, самите ние сме си врагове, що'т сме тъпи, защото сме мат'рял, дори не сме и материал.
цитирай
7. gantree - @ grigorsimov
09.02.2009 14:47
Г-н Симов, влизам Ви в положението и знам, че сухите числа ви объркват националистическите психози. Циганите не са 300 хиляди, прав сте. Циганите са 370 908 души, или около 4.5% от населението. А теорията Ви за огромното море от цигани, "самоопределили се като българи" при преброяването приемам със свито от неистов страх сърце. :)
цитирай
8. анонимен - Дымка
09.02.2009 16:32
По-интересното е друго (димката като такава е ясна) - димката я пусна ГАЗетата "Сега", която три дена по-късно извреща на умряло, че Гоце Пырванов иска да вземе залъка от ръката, която я храни.

Не'ам нерви да преда тънката червена милиционерска линия зад този парадокс, но поне откъм зрителска гледна точка е забавно и все така ще остане за известно време.

belomore
цитирай
9. анонимен - През 2005 г. циганите в България са 1 ...
09.02.2009 16:33
През 2005 г. циганите в България са 1 млн. 200 хил. души. Официалната статистика е прах в очите. Gantree, ако имате познат в Националния статистически институт може да го попитате. Данните са неофициални, причини да се скрият много.
цитирай
10. анонимен - :))))
09.02.2009 17:07
навремето бяха питали Евгений Минчев дали е гей и той беше отговорил:
- и да съм, какво оттова. В България има 10 хил. гейове и 8 милиона педераси...

като че ли с циганите се заформа същото в този форум
цитирай
11. gantree - @ анонимен 9
09.02.2009 18:08
Разбира се, че са 1.2 млн. през 2005-а, даже повече. В момента сигурно вече са 2 млн., пак неофициално, разбира се. Догодина ще са поне 2.5 млн, но ти не се притеснявай, всичко вероятно ще се оправи, когато Бойко построи завод за боклука, и назначи безработния по това време Сидеров за негов директор.
цитирай
12. raylight - Най - популярните методи за заблуждение
09.02.2009 20:55
са тези за отвличане на вниманието, защото не атакуват аргументи, а предизвикват емоции. Даже не емоции, а емоций!
цитирай
13. raylight - http://iffi. cc/blog/2009/02...
10.02.2009 09:24
http://iffi.cc/blog/2009/02/metodologia-na-nauchnoto-poznanie/#comment-1051
цитирай
14. mph - *
10.02.2009 09:57
Много хубаво броите циганите. Нали за това е писанието.
цитирай
15. анонимен - Gantree,
10.02.2009 16:08
ще се повторя, защото явно е, че от един път няма да стане. Ако имаш някой познат от Националния статистически институт, отиди и му поискай информация. Не пиша наизуст.

Пък, за да се включа в темата, циганите са поредната димка на иначе пълната (по места) с цигани партия "Атака". ;)
цитирай
16. gantree - @ анонимен 9-15
10.02.2009 18:31
И да го потретиш, все е тая.
Не мога да разбера едно - това "... ако имаш познат ... отиди ..." и т.н. като аргумент в полза на нещо ли трябва да го разглеждам, или като липса на аргументи за онова, което си мислиш.
Както и да е.
цитирай
17. анонимен - свидетел
10.02.2009 20:34
съм на глуповатите изказвания на Борисов пред българите във Вашингтон - вярно не каза същите простотии, като тези в Чикаго, но и при нас се представи достатъчно добре... Не ми се опвтаря какво точно каза - ще го кача скоро да го гледате.
Искам да обърна внимание на факта, че неговите увлечения в тоталитарните идеологии са трайни - лятото бе казал, че се възхищава от Хитлер и Сталин. Сега повтаря типична фашистка теза. Това, че управляващите използват думите му за пропаганда и за отвличане на вниманието е само доказателство, че владеят макиавелистките принципи на политическото изкуство, а Борисов - не. И аз да бях на тяхно място - щях да направя същото, да не говорим, че изказването му наистина заслужава подобаваща критика и отговор.
цитирай
18. анонимен - Gantree,
11.02.2009 15:16
повторих ти го, защото на мен няма да повярваш, както е видно и за това най-добрият вариант е да се довериш на приятел, който работи там и който няма да те излъже. С по-малко думи - провери това, което аз пиша, тогава коментирай. Докато това не се случи си оставаш човек, който не иска да си изрови главата от пясъка, дори и когато му показват как.

Поздрави.
цитирай
19. gantree - @ анонимен 18
11.02.2009 20:47
Не стига, че нямаш нищо срещу фактите, ами и отгоре на всичкото ми ръсиш тъпи квалификации. Не знам какви страшни конспирации ти се въртят в главата. Вероятно си мислиш, че мигом ще настъпи Апокалипсиса, ако от НСИ обявят въображаемите огромни многохилядни и многомилионни тълпи от български цигани. Дори не мога да ти се ядосам на квалификациите, толкова ми е весело, като те чета.

Поздрави.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: templar
Категория: Политика
Прочетен: 3797841
Постинги: 428
Коментари: 2648
Гласове: 10559
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031