Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.03.2009 11:12 - Ще повтаряме ли първи клас?
Автор: templar Категория: Политика   
Прочетен: 2560 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 22.03.2009 11:27



Премиерът Станишев предложи, вместо да пише критични доклади за провалите на правителството, Европайската комисия да изпрати свои специалисти на работа в българските министерства. Това признание за безпомощност е тежка обида към България, българските граждани и техните усилия за нормален живот, зачеркване на всичко постигнато досега.

 

Подобен политически ход е бил принуден да предприеме княз Александър Батенберг в първите месеци след заемане на българския престол. Нуждата от чужди специалисти е била неизбежна - в културно изостаналата бивша османска провинция, без държавна традиция българите с висше образование са били единици. Затова младият княз се принудил да покани специалисти от Европа да поставят държавническо начало земеделие, градоустройство, паркове, железници, войска, банки и т.н. С помощта на архитект Грюнангер, Константин Иречек, финансиста Емен Кейе и др., младата и пълна с енергия нация бързо стъпва на крака, изпраща стотици младежи да следват в чужбина на държавни разноски, и само десетилетие по-късно съумява да поеме съдбата в свои ръце. Поставя се началото на държавна традиция с европейски облик, с чиито институции и сгради се гордеем и днес.  

 

За втори път извънредна нужда от външна помощ възниква след падането на комунистическия режим. Тогавашният американски посланик в София Хю Кенет Хил описва в мемоарите си, как администрацията на президента Желев и министрите от кабинета на Филип Димитров получават от САЩ и Западна Европа експертна помощ, защото в своя предишен опит нямат познания как се управлява държава. От института „Маршал” спешно изпращат експерти на НАТО, които да помогнат за съставяне на българския военен бюджет, защото такъв никога не е правен в условията на държавен тоталитаризъм.

 image
(европейски експерт на  работното си място, в държава, чието правителство не може да се справи с управлението)

Десетилетие след началото на прехода изглеждаше, че тези „ученически” времена са част от историческата екзотика. Преди 10 години в Европа наричаха страната ни „Балканският тигър” заради финансовата стабилност и двуцифрения ръст на доходите.  България доминираше дипломацията на Балканите,  защитаваше безкомпромисно позициите си в отношенията с Турция, Македония, остатъчна Югославия, не се колебаеше да даде отпор на Русия и САЩ, когато чувстваше заплаха за интереса си. Беше време, когато недоволствахме, че сме поставени в една група с Румъния, защото се опасявахме, че ще ни тегли назад. България беше ключова страна в Пакта за стабилност в югоизточна Европа и посредничеше с дипломати и военни за разрешаване на регионални конфликти в Косово, Босна и Македония.

Резултатите от тази политика на волята не закъсняха. Страната ни бе приета в най-могъщия военен съюз - НАТО и най-проспериращото наднационално обединение – Европейския съюз.

 

Днес, само няколко години по-късно, управлението на Станишев с мандата на ДПС върна България 130 години назад – зарината с боклук изостанала, гледаща към Босфора периферия, която признава своята немощ и официално моли европейските народи да и изпратят своите можещи хора, които да се борят с бедственото наследство на майор Етем и другите синоними на  провала.

 

Следващото правителство ще има много задачи. Но преди всичко то трябва да има решителност да върне достойнството на българите като европейска нация със своя собствена воля за облик. 

(Статия във в-к Седем)



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: templar
Категория: Политика
Прочетен: 3794740
Постинги: 428
Коментари: 2648
Гласове: 10559
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031