Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.11.2009 14:16 - Нестройни мисли за историята
Автор: templar Категория: Политика   
Прочетен: 5640 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 09.11.2009 20:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image
9 ноември 2009, София, стълбите на Софийски университет.


С всяка следваща годишнина от падането на комунизма  се чувствам все по- раздвоен между споделения спомен за радостта на милиони хора и кисело меланхоличния порив да търся обяснението  на стената по-дълбоко от посланията на БиТиВи и холивудската рекламна школа.

Моралната вина за тази Стена не я носят комунистите, Хрушчов, Горбачов и Хонекер. Комунистите изначално,  по силата на своята идеология, природа и произход са зло. Нали не кучето носи вина за това, че е ухапало, а стопанинът, които го е пуснал да тича без каишка?

В този ред на мисли, все ми се ще да потърся по-назад причините за злото, което ни сполетя и което 20 години не успяхме да преудолеем.

Големият цивилизационен конфликт се поражда и излиза на повърхостта в началото на
XX-ти век. Причините и обосновката му биха отнели доста място и време, всеки може сам да прочете подходящите книги (стига да владее готически немски J)
От едната страна на този културен, цивилизационен спор стоят старите империи, известни като "Централните сили" с техния универсализъм, култ към науката и знанието, респект към античността.  От другата страна
e Антантата с нейния утилитаризъм и прагматизъм.

Тези два полюса се сблъскват в Европейската война и благодарение на подкрепата на САЩ Антантата  побеждава безапелационно.

 

Победителите от Антантата – главно Франция, Англия и Америка си внушават месианската роля да прекроят света и да наложат своя цивилизационен модел на победените централни империи. Германия, Австро-Унгария, а и България са разпарчатосани и унижени, националните им въжделения са обявени за „политически некоректни”.  (За опростачването чрез масовата култура като ефект от победата на Антантата  друг път)
Важно е да обърнем внимание,  че в онзи  момент комунистите не съществуват устойчиво на световната карта.

 

След Великата Октомврийска в Русия започва дълга и кръвопролитна гражданска война. На няколко пъти Бялата армия почти унищожава Съветската плесен, на няколко пъти Ленин дава нареждане за евакуация на правителството… Малка подкрепа от „Запада” тогава би сложила завинаги край на марксизма, комунизма и държавния атеизъм. Такава подкрепа обаче не идва. Затова идва Ленин.

 

Исторически и морално несправедливият диктат на победителите  от Европейската война хвърля обществата на централните сили в тежка депресия и желание за реванш. Националсоциализмът е зловещ, но предвидим изблик на този гняв. Само че вече не във формата на традиционна имперска доктрина, а в грозния и уродлив вид на лумпенска расова  идеология, завладяваща обществената долница (т.е. автентично демократично начало J). Същият националсоциализъм идва на власт с мощната финансова, материална и идейна подкрепа на любимото лошо дете на Антантата - Съветския съюз.

 

Втората световна война е въпрос на време и резултат от несправедливия мир след Първата. В нея Антантата отново побеждава.  И отново инсталира своята рекламна истина  като единствена правилна и политически коректна парадигма за прочит на историята. Казва ни се, че когато съветския войник е забол червеното знаме със сърпа и чука  на покрива на Райхстага,  всъщност Доброто е победило Злото

image

 

Нека погледнем картата на Европа от 1939г. и да видим каква част от Европа се управлява от империи на злото: Германия на Хитлер и крайния европейски изток на Сталин.

 

Нека сега погледнем картата от 1947г. Германия на Хитлер я няма. Европейските евреи, французите, скандинавците и другите прегазени от нацистите имат всички морални основания да тържествуват.  Но няма как да не забележим, че след тази "победа" Съветският съюз управлява по хитлерски половината Европейски континент...  50-години червен фашизъм над милиони европейци няма как да е част от победата на Доброто !

 

Западът в лицето на САЩ и Англия сключиха сделка с дявола (по Чърчил) и размениха  съдбата на цялото население на  Източна Европа срещу възкръсването на Франция и смазването на Германия.

 

Изкушавам се да видя в германското обединение и рухването на Стената много повече от символ на краха на комунизма.  Това е началото на края  на циничния Версайски ред. На днешния ден преди 20 години Германия вдигна високо знамето си на мястото, където червеноармеецът с трите часовника на китката беше забил червения байрак със сърпа и чука.
image

Германия даде  половината воля за създаването на ЕС. Днес  Антантата вече не съществува, а Германия е водеща в онова, което е останало от нея. Днес  Западът и Изтокът на Европа заедно представляват централната сила, която е обект на атаки и провокации от своята периферия... и която вероятно на свой ред ще се огъне под жизнеността на варварите… Последното е повод за споменатата в началото меланхолия




Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: templar
Категория: Политика
Прочетен: 3807800
Постинги: 428
Коментари: 2648
Гласове: 10559
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930