Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.06.2010 16:19 - Големият избор - задачка
Автор: templar Категория: Политика   
Прочетен: 3266 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 01.06.2010 23:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Мислех си за въпроса, зададен от Радан тук  Заради две наши момчета (и едно хващащо окото моме)  се излъгах на два пъти да гледам телевизорната халтурка "Големият избор".  Tам на участниците се дават за решение политически казуси, на които те по правило отговарят неадекватно, в опита си да изглеждат демократични (сещам се че в предишния сезон имаше един симпатяга, който се самоопредели като "Димо димократичния" ) Проблемът не е в децата. Просто никой не им е обърнал внимание, че от тях не се иска да бъдат Джон Лок, а Уинстън Чърчил и че между ролите на двамата има разлика.

И така докато се реех мисловно между тези няколко нестройни мисли, хрумна ми един политически казус, който аз бих поставил. Мислех за него няколко дни и бях решил да не го публикувам, за да не бъде изтълкуван като параноично конспиративно бръщолевене, но след снощните събития в морето край Газа реших, че ще бъде интересна главоблъсканица:

* * *


Вие сте премиер на България и Ви предстои сериозно съкращаване на разходите заради икономическата криза. Сред  съкратените разходи със сигурност ще попадат субсидиите за тютюнопроизводителите, които са почти изцяло от турския етнос.

В навечерието на решението, чрез представителите ни в НАТО получавате неофициална информация от среди близки до турския Генерален щаб, че ДПС готви социални протести на българските турци заради орязването на субсидиите. Целта е протестите на българските турци да бъдат използвани от управляващите в Турция про-ислямисти за разбунване на духовете и сплотяване на турското общество около правителството в кампанията за предстоящите избори/  референдум/ гласуване в Меджлиса за промяна на Турската конституция, които са от ключова важност за дългогодишния спор между про-ислямистката  управляваща "Партия на верния път" от една страна и Военните и привържениците на светското начало "кемалисти" от друга.

Какво ще направите:

а) Ще отменя съкращаването на субдидиите за да не дам повод за опасно социално и етническо напрежение.

б) Ще орежа субсидиите. Ще приема "информацията" за целенасочена манипулация на турските служби (дезинформациа), целяща да предизвика запазване на субсидиите за българските турци и по неформален път пред тях заслугата за това да бъде приписана на "грижовната намеса" на ДПС (незаобиколим фактор в българската политика).

в) Ще намеря доказателства за подготвяните протести и ще обвиня ДПС в подривна дейност с всички правни последствия за партията и лидерите и. В същото време ще удвоя субсидиите спрямо миналата година, за да няма аргументи за протести...

г) друго

Всичко посочено в задачата е художествена измислица, свободна хипотеза за целите на учебния казус и не почива на никакви конкретни факти. Не презумирам нито един от отговорите.



Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: templar
Категория: Политика
Прочетен: 3798459
Постинги: 428
Коментари: 2648
Гласове: 10559
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031