Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.09.2010 12:18 - Денят, който ни върна в първи клас. Лемън Брадърс, Ленън Брадърс, Ленин Брадърс
Автор: templar Категория: Политика   
Прочетен: 4245 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 17.09.2010 20:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
На 15 септември 2008г. се случи емблематичният фалит на Лемън Брадърс. Важен миг от продължителното спихване на балона на консуматорското общество.  Поредната либерална утопия, родена от глупавата и наивна вяра в абсолютността на човешки разум. 

Изглежда повечето конфликти в света днес са и занапред ще бъдат между "здравия разум" и илюзията за "абсолютния човешки разум".

Съдбовната промяна във виждането - от грях, вещоманията и алчността се превърнайа в добродетел, в lifestyle, начин на живот...

Капитализмът от състояние на духа се изроди в състояние на ... други телесни части. За това огромна роля изигра насажданият агресивен консуматорски модел на поведение, глупашкото надъхване със сляпа вяра в успеха, позитивно мислене,  принасяне на личния живот в жертва на кариерата, корпоративен дзен, изобщо смеската между йога, финанси, лаптоп и прекалено дълго ергенуване.  Идеята, че няма проблем когато си на 20 и имаш 20 кинта в джоба да си купиш къщичка с градинка, мечтания автомобил, невероятна стереоуредба, единмилионинчова плазма.... като обещаеш, че през следващите 30 години ще плащаш по 700 кинта на месец.  Какъв е проблемът, като на първата си работа взимаш 750, а с помощта на корпоративния дзен за едномунитни мениджъри и абсолютната вяра в себе си култивирана чрез повтаряне всеки ден по 7 минути на на заклинанието "днес съм по-добре и по-успешен от вчера" (с длани нагоре, за да попиват като антени енергията на всемира)  най-късно до 7 години ще бъдеш поне изпълнителен вицепрезидент на Yahoo с шест нули след първата цифра на дохода?

Култивираната от рекламния свят масова повърхностност, тежко невежество извън тясната професионална специалност е прекалено силно изкушение за печалба. Естествено намира се кой да финансира мечтата на идиота (бъдещ изпълнителен вицепрезидент). Финансистът- идиот от своя страна продава своята "революционна и ексклузивна инвестиция с нови, още по-големи ексклузивни лихви"  на тълпи от домакини, които гледат турски сериали с реклами на  прах за пране в паузите и вярват, че малките редовни инвестиции във финансовите инструменти на красивото момче с костюма от телевизионната реклама ще им осигурят след края на критическата живот като на Инджи или поне на Хатидже (не знам дали така се казват актуалните ТВ-ханъми) ...  Да правиш пари от фантазьорския оптимизъм, означава да правиш пари от нищото. Да живееш в "Imagine" на Джон Ленън.

БУМ....

Честит първи учебен ден, скъпи изпълнителни вицепрезиденти!

Свиквайте с мисълта, че за да излиза сметката ще харчите по-малко отколкото печелите.
Печелите по-малко? ОК, продайте БМВ-то и си купете Опел Астра. Дядо ви се е придвижвал с цървули. Колата е средство за придвижване от т.А до т. Б. Не е индивидуалност, не е начин на живот, нито удължава секса. Рекламите казват друго, но те са затова - за да лъжат баламите.
Искате баварец? Няма проблем, печелете двойно и си купете. Или печелете четри пъти повече и си купете две - една черна и една червена (с шибидах).

И още едно габровско съветче. Кътайте за черни дни. Веднъж се живее, но много пъти се боледува.

Животът "до заплата"  ви прави  зависим от милостта на варварите. Гледайте да имате буфер, с който да можете да изкарате поне 6 месеца ако утре ви изхвърлят от работа. Или ако изникне нещо непредвидено.

Накой от бизнес гурутата беше казал, че богатството не се измерва с това, колко печелиш като работиш, а колко време можеш да живееш без да работиш.  Звучи ви цървулско? То ако караш на обикновени бисквити и чешмяна вода можеш и с 200 да изкараш месеца, ама това живот ли е? Не в това номера. Идеята е да има баланс и здрав разум. Сбираш, трупаш, после отделяш 1/3 и инвестираш. Като спечелиш, отделяш 1/3 от спечеленото и инвестираш в нещо много рисково за голяма печалба. Ако се случи да загубиш (най-вероятно), няма да останеш на бисквити, но ще се научиш да носиш на бой. Ако пък спечелиш, повтаряш и потретваш упражението и ... на втората година сменяш Опела с БМВ. Важното е бисквитите да са винаги напълно гарантирано за теб и фамилията за 6 месеца напред.

Всъщност това е стар спор между две тези:

- Да се разпростираш според чергата си и да растеж плавно и сигурно. Това значи да караш Опел и когато започнеш да печелиш повече, тогава да си купиш БМВ....

- Да живееш според стандарта, който искаш, защото там средата е по-благоприятна за по-висок доход. Това значи, да се напънеш зверски и да си купиш баварец и дрешки от илиянци с етикетчета като в мола. Идеята е, че по този начин ще започнеш да "бръмчиш по-нависоко", да се сдушиш с истински баровци, които да те вкарат в играта и по този начин да започнеш да печелиш като за човек с БМВ....

Има логика и мисъл и в двете тези. Проблемът при първата е, че прекалено бавното забогатяване не върши работа, особено при ниска начална база.  Ако си дошъл от Чирпан с едни джапанки, бачкаш на дюнер на гарата и изкарваш 200, едва ли те устройва след 2 г. да станеш старши на дюнера и да взимаш 400

Другата схема обаче сериозно зацикля, ако се окаже, че като се съберете всичките шмекери с БМВ-тата, сред вас няма достатъчно много истински баровци за да ви вкарат в играта, а всички са фукари с тарикатски подход. Ето това се случи в Америка, Европа, България, Гърция...

И какво стана. Дойдоха китайците, индииците и арабите. Купиха на ликвидационни цени банките, ваканционните селища, автомобилните заводи...

Очаквам скоро белите неудачници по света да измислят анти-китаизъм. Популярна след лумпено-пролетариата ще стане теория за световната конспирация, според която китайците управляват всички парични потоци в света и съдбата на народите се решава от световно правителство - тесен кръг от 20 милиона китайци, който тайно дърпат конците от подводница на дъното на китайско море...

Изобщо от времето на Великата френска революция насам човечеството е смешно. Постоянно ражда утопии, измислени от хора - фантазьори. Тези утопии се провалят, защото не са достатъчно умни и от тях накрая, след като лудите се налудуват, спечелват по-изостаналите народчета, които поради своята задрус са били дорасли за утопията.

Така от "великата победа" във "великата отечествена" спечелиха Ленин Брадърс, а загубиха европейците (половината от тях).

Така от великата победа на консуматорското общество ще спечелят китайците и индийците и ще загубят американците и европейците.

Така от великата победа на свободията и мултикултурализма ще спечелят арабите, ромите, африканците... Но Европа няма да става все по-приятно, сигурно и красиво място за живеене, а все по-грозно, несигурно и опасно място.

А уж всичкото е измислено от умни бледолики с идеята да стане по-добре. Може би просто не са го измислили достатъчно умно. Може пък да не е по силите на човешкия разум да подреди света. Т.е. човекът от Френската революция се оказа по-тъп от Господ (дето го няма, според преждеспоменатия руменобуз тревожен мозък ).

Всъщност принципите на капитализма, демокрацията, толерантността и прочие са правилни, мъдри, работещи и дори Богоугодни. Причината за това е, че не са ги измислили Джон Лок, Монтескьо или Яне Янев, а Спасителят. Проблемът е, че с плиткия си разум човекът се оля до крайности при реализирането им.  Загуби се здравия разум. От което спечелиха руснаците, китайците, арабите... абе тези с неевропейските културите дето сега зорлем сме им мултикултурни...

Когато някой заговори за тези неща веднага му изшъткват да си завира обратно главата в пясъка и да мисли позитивно. Като този човечец  (Тило Сарацин) , който напук на критиците си не е нито нацист, нито расист, просто има неблагоразумието да бъде бял, хетеросексуален християнин, който харчи по-малко отколкото печели. Историята показва, че когато обществото не се вслушва в здравия разум на хора като Сарацин и ги нарича луди, се докарва до състояние да се вслушва в истински луди (от онези с мустачките). Е, има и по-лош вариант - да дойдат сарацините и да изгонят всички.






Тагове:   клас,


Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: templar
Категория: Политика
Прочетен: 3806547
Постинги: 428
Коментари: 2648
Гласове: 10559
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930