Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.01.2011 16:11 - Новогодишни радости
Автор: templar Категория: Политика   
Прочетен: 3939 Коментари: 0 Гласове:
14

Последна промяна: 01.01.2011 16:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Празничната ми културна програма започна на 16 декември с концерта на Glenn Miller Orchestra - три часа класически джаз стандарти, изпълнени безупречно от истински биг-бенд - старомоден, от добре облечени хора без претенциозни поп-етно-фънк вметки, които често рушат очарованието на класическия  джаз.

image



Следващата радост ми достави традиционният новогодишен
бал на възпитаниците на Военното на Н.В. училище, който се проведе в залата на голямата трапезария на училището (днес Военна академия "Г.С. Раковски"). Беше като машина на времето - последните живи истински герои на България, това значи хората, получили кавалерски Орден за храброст от Цар Борис III за свалени американски самолети, в последните месеци преди "великата победа" на Съюзниците (старата Антанта) да покрие с мрак половин Европа. Тези над 90-годишни хора носеха смокинги и папионки, бяха окачили кавалерските си отличия (повтарям: истински връчени от монарх) и танцуваха валс. Духът им направо ме опияни. image


В последните няколко дни любимата телевизия mezzo върти по няколко пъти в денонощие невероятен черно-бял запис от 1966 на 9-тата на Дворжак (Новия свят) в изпълнение на Берлинските филхармоници под палката на младия тогава Карян. Казвал ли съм, че симфонията ми е любима? А че фон Караян има само един недостатък, колкото  да не го бъркаме с Господ, но този недостатък не е в музикалния му талант. (виж клипа в края на статията, после го гледай още веднъж,,,)

На 30 декември пак по mezzo попаднах на тричасов биографичен филм за Рей Чарлз с много много велики записи от този чудовищен музикант.
На 31 порещнах Новата таквоз в подбрана компания.
Кметът Прошков ми достави радостта от първото напълно БЕЗКОМПРОМИСНО в музикално отношение новогодишно посрещане. Този човек трябва да открие музикално радио...беше си направо продължение на галата на Рей.

image

По стародавна семейна традиция на 1 януари точно в 12:30 цалото семейство изпита върховната наслада на годината - Новогодишният концерт на Виенската филхармония.
Писъл съм подробно по темата и друг път. Тази година дирижира Франц Велзер-Мьост - шестият австриец в историята, който е дирижирал концерта. По традиция тази чест се дава на гост-диригенти, избрани с гласуване от музикантите. image

По традиция резултатът от гласуването излиза на 1 януари. И така, на 1 януари 2012 ще дирижира Марис Янсонс, който беше на пулта през 2006.

Само след няколко часа ще закопчая ръкавелите на новата си бяла риза за Традиционния "Празничен новогодишен концерт" в зала 1. Тази година заглавието е "Духът на Германия" и ще бъдат представени немски творби. Концертът се провежда за 24-ти път като част от Новогодишният музикален фестивал основан от ученика на Караян маестро Емил Чакъров (1948-1991).

image


В утрешния 2-ри януари, от 14::00  БНТ ще излъчи концерт по случай 50-годишнината на Биг бенда на БНР (Естраден оркестър на Комитета за радио и телевизия). Оркестърът е исторически за българската музика и
слабостта си по него съм описал тук.  Концертът е бил на  11 ноември в легендарното студио 1 на БНР, Дирижират Милчо Левиев, Антони Дончев и Янко Миладинов.

image

image

Споделих.  Може на някой да му звучи снобско. Така да е.
Имам удоволствието да живея без чалга, да се оженя без "Бяла роза" и да отбирам внимателно истински хубавите неща около себе си. Надявам се, че е полезно да свидетелствам, че е възможно, за да не се чувстват други хора от моята кръвна група странни или самотни сред тегавините на цървулното народовластие.

Това ще правим и тази година. Всеки ден. Ще воюваме за нормалност - тъпо, упорито, с телешка кротост, ден след ден. Без надежда и без страх. С Вяра! Ще си връщаме България педя по педя.


 






Гласувай:
15



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: templar
Категория: Политика
Прочетен: 3797772
Постинги: 428
Коментари: 2648
Гласове: 10559
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031