Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.01.2011 13:17 - Какво става с ДПС?
Автор: templar Категория: Политика   
Прочетен: 3543 Коментари: 0 Гласове:
12

Последна промяна: 21.01.2011 13:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

Не е тайна, че ДПС възниква след промените като политическо обединение на бившите нелегални организации на българските турци. Силата на тези организации идва от естествената реакция срещу проведения от комунистическата власт „Възродителен процес”. Но както при повечето масови етно-малцинствени движения в Европа (ирландци, баски, каталунци и др.) правозащитните каузи често вървят ръка за ръка със сепаратизъм, а крайни групи прибягват и до тероризъм. Такава крайна група е т.нар. „Турско национално-освободително движение в България”, на която се приписва серия атентати в средата на 80-те години. Заедно с инициатора Неджметин Хак, сред основателите му са младият Касим Дал и вербуваният от ДС Ахмед Доган. За дейността си в тази нелегална група Дал лежи в затвора, откъдето излиза чак през 1989. Тази организация, както личи и от нейното име е радикална и сепаратистка, трябва да правим ясна разлика между нея и чисто правозащитните прояви на редица български турци и помаци в Независимото дружество за защита на правата на човека, основано от Илия Минев.

Казвам всичко това за да подчертая, че Касим Дал е политическа фигура с много дълга и сериозна биография и влиятелен фактор сред българските турци. Не е тайна, че в рамките на ДПС Дал представлява твърдото крило, което се радва на широка подкрепа от емигрантски среди в Турция, а чрез тях и на дипломатически кръгове в Анкара. Последното, но далеч не единствено потвърждение на тази подкрепа беше факта, че при посещението си в София миналата година премиерът Ердоган се срещна именно с Касим Дал.

От всичко дотук става ясно, че оставката на Касим Дал е първият истински трус за ДПС от създаването на движението, заплашващ неговата цялост и политическо влияние. Въпреки това, би било прекалено наивно да допуснем, че турската държава ще толерира опитен политик като Дал да се скара на личностна или принципна основа с лидера си и да торпилира основния фактор на турското влияние в България. Такива сълзливи сюжети няма и в турските сериали. Явно се случва нещо друго, без съмнение добре премислено и подготвено. Какво е то?

 

Новият политически курс на Турция, доктрината на „неоосманизма”, чийто идеолог е външният министър на  Ердоган проф. Ахмед Давутоглу прокламира тънък баланс между две трудни за комбиниране тактики: нулеви проблеми със съседите и силно турско влияние в политическия, икономическия и културния живот на страните от ареала на бившата Османска империя. България е особено важна в турския пасианс. Обтегнатите отношения на Турция  със Запада вследствие на силната ислямизация на южната ни съседка през последните години,  и откритата враждебност към Израел, който в отговор сглоби нов стратегически съюз с Гърция, правят всяко турско влияние в ЕС ключово, особено ако се осъществява чрез страна от региона.

 

На целия този сложен политически фон, след Тройната коалиция Ахмед Доган се превърна в бреме за Анкара. ДПС тежко се компрометира като синоним на корупция и злоупотреби и днес  е в пълна изолация. Въпреки, че вероятно много политици си оставят пътека към гласовете на турците за президентските избори, няма партиен лидер, който открито да признае, че преговаря с ДПС. Името на Доган се превърна в мръсна дума и под неговото водачество Движението по-скоро вреди и засилва анти-турските настроения в обществото, отколкото да допринася за стратегическите цели на Анкара.  Ето защо Ердоган знаково не се срещна с Доган. И отново знаково се срещна тъкмо с хардлайнера Касим Дал.

Самият Доган доста време дава сигнали, че се готви да се оттегли. Той е наясно, че  политическото му оцеляване е все по-проблематично.  Ето защо ще си позволя едно допускане: предстои да видим „дворцов преврат” (тип 10 ноември)  в средите на ДПС.  След него ще ни се представи един нов, пречистен и симпатичен образ на Движението. Допускам, че в предизвиканата от Касим Дал  дискусия Доган ще посочи свой приемник. Какъв тип нов лидер да очакваме? Мисля, че млад човек, с европейско излъчване, отлично образован в турски държавен университет с турска държавна стипендия. ДПС има такива хора и в Европарламента и в Народното събрание и в местната власт. Силните фигури в партията ще останат в сянка и ще продължат да дърпат конците.

Има един, още по-радикален ход, който е рисков, но възможен. На последните два избора ДПС спечели сериозно влияние сред българомохамеданите – територия, която през целия преход беше труден терен за движението. Ако Доган постави на своето място българомохамеданин, ще постигне едновременно две преимущества. Ще намали анти-турските аргументи. Бившето „Турско национално-освободително движение”, което е в основата на ДПС ще разшири базата си и ще се преформатира в партия на изповядващите исляма.  Това пък ще бъде в пълен унисон с про-ислямистката политика на нео-османистите в Анкара.

Всичко това са само догадки, уравнения с много неизвестни. Но какъвто и сценарий да се развие в ДПС през следващите дни и месеци,  едно е сигурно: в него няма да има нищо случайно.

 
Източник: Борис Станимиров, в-к СЕДЕМ /19.01.2011




Гласувай:
12



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: templar
Категория: Политика
Прочетен: 3797947
Постинги: 428
Коментари: 2648
Гласове: 10559
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031