Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.02.2023 20:47 - В чест на днешния ден: Едно от големите престъпления на "българите"-комунисти
Автор: obses Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1228 Коментари: 4 Гласове:
13

Последна промяна: 01.02.2023 20:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Нали никой няма да пита защо са кавичките в заглавието?

През август 1946 година в Москва се провежда обща българо-югославска среща, на която Сталин се разпорежда българските комунистически власти много по-интензивно да развиват „македонско съзнание” сред българите в Пиринския край. На Августовския пленум на ЦК на БКП от 1946 г. е взето решение за започване на действия в Пиринска Македония, с които да бъде променено самосъзнанието на българите и да им бъде наложена принадлежност към "македонската нация".
     Предисторията на този процес започва малко повече от едно десетилетие преди това.
     За първи път признаването на съществуването на отделен македонски народ и македонски език е прието със секретна резолюция на Комунистическия интернационал през януари 1934 г. по т. нар. македонски въпрос.
     Резолюцията по македонския въпрос и по ВМРО (обединена) на Балканскиясекретариат на Изпълнителния комитет на Комунистическия интернационал и до днес се сочи като един от най-важните документи за създаването на македонската нация.
     Истината е, че Резолюцията създава затруднения, и то в тесния кръг на ръководството на БКП и зависимите от нея ВМРО (обединена), Акционния македонски комитет за защита на емиграцията, Македонския литературен кръжок, Македонския народен съюз в Америка и др. Тя става и повод за разработването на македонски език, литература и история. Малко известен факт е отделянето на „съветско” Петричко в самостоятелна държава, след като се правят декларации, че то е колония на България.
      Новата политическа линия, зададена от Кремъл, е наложена в БКП и Югославската комунистическа пария (ЮКП), които започват да изпълняват московския план за формиране на друго национално съзнание сред българите в Македония. За изработването на резолюцията по македонския въпрос най-голяма роля има преди всичко ръководителят на ВМРО (обединена) Димитър Влахов, известен български дипломат, висш чиновник и политически опортюнист.
      След като ВМРО (обединена) изживява сериозна криза, която ще доведе доразпадането й, Д. Влахов и Владимир Поптомов напускат Париж през лятото на 1933 г. и заминават за Москва, докато останалите ръководители на организацията, некомунистите, се оттеглят от по-нататъшна дейност.
      Във ВМРО(об) остават само български комунисти. На практика тя става неразделна част от Коминтерна, БКП и Балканската комунистическа федерация, ръководена от Г. Димитров. Влахов и Поптомов са инициатори на редици действия на Коминтерна след многобройните си писмени изложения, с които настояват ВМРО (об) да бъде реанимирана и да продължи съществуването си, като официално да се признае и съществуването на македонска нация. Тази възможност се открива след ХІІІ пленум на ИККИ, когато Балканският лендерсекретариат е възглавен от чешкия комунист Бохумил Шмерал, който няма и най-малка представа от македонския въпрос. Той свиква на заседание по македонския въпрос намиращите се в Москва балкански комунисти.
     На него не присъстват нито Г. Димитров, който след Лайпцигския процес е в затвора „Моабит”, нито Васил Коларов, Антон Иванов, Станке Димитров Вълко Червенков. Така се стига до Резолюцията по македонския въпрос, утвърдена на 11 януари 1934 г. През февруари 1934 г. резолюцията е разпространена в отделите на Коминтерна и оттам е връчена на ВМРО (об) за изпълнение.
 
     След тази резолюция вече не се поставя въпроса за балканска федерация, а само за правото на „македонския народ” на самоопределение и отделяне му от държавите поробителки (Сърбия, Гърция и България) в независима република на „македонските” трудещи се. Само два месеца след приемането на Резолюцията Георги Димитров изпраща писмо до ЦК на Македонския народен съюз в Америка.      В запазената чернова на това писмо Г. Димитров пише: „Като син на македонско семейство, прокудено след Илинденското въстание, аз се чувствувам неразривно свързан с борбата на българс...”. Последната недописана дума е задраскана и е написано „македонския народ”.


Резолюция на КМ по македонския въпрос и ВМРО (об) Москва, 11 януари 1934 г
СЕКРЕТНО
I. В условията на изостряне на международните и класовите противоречия,  на  непосредствена опасност от нови войни и на назряване на революционна криза македонското нац. рев. движение, възглавявано от ВМРО (об.), играе роля на важен революционен фактор и съюзник на работническата класа, селячеството и всички потиснати националности в борбата за събаряне господството на буржоазията и помешчиците в трите поробващи Македония държави (България, Югославия и Гърция).
      Господстващите нации на трите разделили Македония империалистически държави обосновават националния гнет чрез отричане на националните особености на македонския народ чрез отричане съществуването на македонска нация.
      Българският шовинизъм, използвайки близостта на македонския език с българския, ги обявява за българи и с това оправдава окупационния режим в Петрички окръг на Македония и грабителската си политика по отношение на цяла Македония.
      Водейки борба против разделянето и поробването на македонския народ, против всички видове национално, културно, социално и икономическо угнетяване, ВМРО (об.) е длъжна да разобличава истинския смисъл на всички софизми, отричащи на македонците характера на нация, и да не допуска тяхното проникване в собствената й среда.
       Борбата за обединена независима македонска република на трудещите се е дело не само на македонските трудещи се маси, но и на борещите се под ръководството на компартиите работническа класа и селячество в България, Югославия и Гърция.
         Компартиите са длъжни да отделят за работа във ВМРО (об.) необходимото количество партийци македонци.
      В тази борба централен лозунг на ВМРО (об.) трябва да бъде лозунгът за правото на нацията на самоопределение до отделяне и завоюване на независима обединена македонска република на трудещите се.
         ВМРО (об.) е длъжна да внедри в съзнание на масите на трудещите се македонци, че единствени техни съюзници в борбата за освобождение са работническата класа, селячеството и другите угнетени от общия враг националности, че само съвместната постоянна борба с тях ще обезпечи националното освобождение и обединение на Македония.






Гласувай:
13



1. obses - Дежурното куку:
01.02.2023 21:04
Меко, мекичко е пипал Й.Висарионович. (ново)
Русия няма да повтори никога тази грешка. Чатала на врата и към колхозите, да побачкате като строителите на социализма (нашите бащи и дядовци), на които още глозгате кокалите!

Изпратено: 21:00 От: morskipesni
цитирай
2. obses - Рашистофобията набира скорост и тежест по света 01.02.2023 от Иво Инджев
01.02.2023 21:09
За разлика от военните сводки от бойното поле в Украйна, с които се занимават цели международни институти, предпочитам да публикувам някои новини за Украйна, които с голяма вероятност няма да бъдат забелязани от широката аудитория.

Поотделно изглеждат незначителни. Но заедно формират картината на “рашистофобията”, която Путлер си изпроси, превръщайки Русия в най-мразената държава в демократичния свят, че и не само там.

Ето малко от тях в “насипно състояние”. Всеки може да си сглоби изводите.

Израел вече допуска предоставяне на военна помощ за Украйна. Досега помагаше освен хуманитарно, също с инструктори за обучаване на артилерията да потиска оръдейния огън на противника. Общо 538 такива израелски специалисти са действали в Украйна, стана известно от съобщението, че ги изтеглят обратно в Израел ( ще рече, свършили са си работата”).

Това сътрудничество явно е взаимно изгодно. Израелците се учат в Украйна как да свалят ирански безпилотни летателни апарати. Но ако наистина решат да споделят с Киев своята ПВО система “ Небесен купол”, каквито гласове вече се чуват в Израел, това ще е израз на висша форма на сътрудничество. Тел Авив пази тайната на своята въздушна отбрана като зеницата на единственото око на Моше Даян ( ако ми е позволено да се пошегувам).

Египет, където властва еднолично генерал Сиси, също даде знак за промяна. Диктаторът изведнъж започна да нарича войната война. До неотдавна се съобразяваше с руското изискване да я определя като “специална военна операция”. Случайно или не, но тази промяна настъпи заедно с рязкото обезценяване на египетската лира спрямо долара.

Италия и Франция се споразумяха да изпратят на Киев ПВО ракети SAMP-Т и 700 ракети Astrer-30 на обща стойност 2 милиарда евро.

Чехия започва проверка на произхода на руските пари в чешки финансови институции. Готви се закон във връзка с факта, че в страната има много руски фирми, които не упражняват никаква дейност. Новината се комбинира с факта, че Чехия вече ще се оглавява от президента Петър Павел, който е ярък привърженик на Украйна и пледира за бързото й приемане в НАТО ( както малцина други западни лидери).

Германия се “събужда”. Нейната индустрия може да постигне всичко във всякакви срокове. Видя се от рекордно бързото построяване на терминали за втечнен газ за броени месеци въпреки прогнозата, че на страната ще й отнеме години да постигне това.

Кремълският говорител Песков заяви, цитиран от Ройтерс и РИА “Новости”, че шефът му няма да има нищо против да се чуе с канцлера Шолц, въпреки, че нямал планиран разговор с него.

Външният министър Лавров заяви по-рано, че САЩ са успели да настроят Запада срещу Русия. Това беше рядко признание за ефекта от политиката, в която той е важен съучастник. Изплака си мъката по време на африканската си обиколка, където търси съюзници в Еритрея и прочее племенни диктатури, дублиран на това поприще от др. Лукашенко, който цъфна във Зимбабве и отправи ласкателства към режима, емблематичен със своята антидемократичност също.

Гигантът Rheinmetal съобщи, че за кратко време може да произведе танкови и артилерийски снаряди в количества, достатъчно да удовлетвори всички нужди на Украйна и западните съюзници. А така също и да произведе по американски лиценз станалите вече легендарни американски системи за залпов огън HIMARS.
С такава оферта се ангажира генералният директор на концерна Армин Паппергер(на снимката).

По конкретно той заяви, цитиран от Ройтерс, че за една година Rheinmetall може да стане най-големият производител на снаряди за гаубици 155 мм и на 120 мм за танкове ( натовски стандарт) в света.

Дания ще предаде на Киев всичките си самоходни артилерийски установки установки CAESAR, съобщи министър-председателката, лявата (!) Мете Фредериксен( на снимката).

Премиерът на Литва Ингрида Шимоните ( на снимката) призова вместо руски език в училищата да се преподава полски език ( старата литовско-полска дружба от средните векове, когато могъщата Полско-литовската Речпосполита е била страховита сила!).









Руският милиардер Роман Абрамович търси път да се отърве от западните санкции. За целта иска да дари на Украйна 2,3 милиарда долара, които получи от продажбата на “Челси”. Лондон дава да се разбаре, че може да му помогне за трансфера, който може да стане пример и за други санкционирани руски олигарси, желаещи да бъдат реабилитирани на Запад.

Казахстан планира да закрие търговското си представителство в Русия.

Канада обмисля снижаване на нивото на дипломатическите си отношения с Москва ( а в балтийските страни набира скорост призивът всички държави от ЕС да направят същото).

А иначе вие, неуважаеми ( от страна на българските медии) зрители, гледайте и слушайте как по нашите медии се върти денонощно ( без преувеличение) чудесната за тях новина, че Байдън е отказал изтребители на Украйна. Засега – защото вече леко се коригира, че обмисля въпроса заедно с Украйна.
цитирай
3. vencivaleri1951 - И още едно куку
01.02.2023 22:08
А какво внася Казахстан в Русия, че да има представителство от една страна, а от друга за какво е необходимо ържавно представителство при пазарна икономика? Стокооборотът между Русия и Казахстан има забележим ръст и то е благодарение на фирми, а не на държава.
Байдън докато се накани с танкове и самолети, то може и войната да е свършила.
За Македония всичко е ОК-така както си го описал. Хайде сега ми кажи какво е различното със създаването на Украйна -аз виждам една разлика-Македония е инженерен проект на Коментерна, УССР на НАРКОМа
цитирай
4. shtaparov - Чудно ми е как тъй Иван Михайлов ...
02.02.2023 04:14
Чудно ми е как тъй Иван Михайлов е изпуснал ония "пиленца" Дмитрий Влахов и Камьон Гьоргиев,та не им е светил навреме маслото
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: obses
Категория: Лични дневници
Прочетен: 505940
Постинги: 322
Коментари: 907
Гласове: 1686
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930