Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.07.2007 10:55 - Критика на липсващия разум - моя статия от октомври 2005
Автор: templar Категория: Политика   
Прочетен: 2618 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 14.03.2008 13:04


КРИТИКА НА ЛИПСВАЩИЯ РАЗУМ

            Преди 5 години живеехме в държава изпълнена с оптимизъм. Държава, която, смело и решително се приближаваше към белия свят, донякъде изненадващо и за самите нас. Можехме да планираме своето утре и приятния гъдел от това непознато дотогава чувство ни даваше сила да преодоляваме трудностите.

            Днес всичко това е само приятен спомен. От “Балкански тигър” и “Остров на стабилност” България час след час се превръща в гангстерско – чалгаджийски анклав, в безвластна територия наподобяваща  Нагорни Карабах.  Не, България не се превърна сама в дива азиатска провинция, превърнаха я…  Ако следвам този ред на мисли, тук трябва да подхвана темата за бившите кадри на комунистическата Държавна сигурност и историята на капиталите им. Трябва да повторя факти, които никой за 15 години не се опита да оспори, но които от безкрайно  повтаряне станаха отегчителни на широките народни маси. Обяснения и истории, превърнали се в банална част от политическата логорея, преди да успеят да предизвикат дори вяла обществена реакция. Това инфантилно неглижиране на истината за бившата ДС и настоящата мафия е причина за абсурда в който живеем. Защото само на една крачка от базовата интелигентност стои въпроса: След като има Организирана престъпност, и тя заплашва не само колата и бурканите, а живота на всеки от нас поотделно и на  държавата ни като цяло, кой всъщност е Организатора на тази Организирана престъпност? Ако напълно замбирания от телевизионни състезания и сапунки българин повдигне размътения си поглед, абсурда сам ще го чукне по носа. Няма нужда да се напряга да мисли, да разсъждава, да има мнение, дори няма нужда да противоречи на тъща си... Просто ще види очевадното. Тази държава не може   да се оправи, докато Организаторите на Организираната престъпност отговарят за борбата с Организираната престъпност. И дори първородната и всепризната вина на Иван Костов за всички злини на света, от измирането на динозаврите до птичия грип не може да обясни как хора тръгнали от една и съща организация – Държавна сигурност ще се преборят помежду си на ползу роду. Може би между две игри на карти на някоя яхта Милен Велчев ще вкара Доктора в затвора за митнически измами, а пък Румен Петков ще вкара зад решетките някой крупен спонсор на БСП, примерно зетя на някой о.з.генерал. Няма как да стане. Затова организаторите на Организираната престъпност ще се ограничат да я борят чрез поредното кичозно телевизионно шоу – ще дрънкат оръжие, ще чоплят семки по улиците и ще се пуйчат пред камерите. Поне докато зомбираният от телевизионни състезания и сапунки българин не се размърда от дивана и не попита: “Няма ли партия, която да има воля да събори къщата на червения  Биг Брадър, който 15 години решава живота ни вместо нас?”

 

Може пък ако вдигнеш поглед да се окаже, че в политическото блато, между Всичките Маскари има някоя малка група човеци, които също като теб искат да номинират о.з. генералите за изключване от живота си? Джокер: за да го направиш не се изисква да си герой, нито дори да си смел. Трябва само в тъмната стаичка, когато никой не те гледа, да вземеш правилната бюлетина. Звучи като най-лесното нещо на света.

28.10.2005



Тагове:   моя,   октомври,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: templar
Категория: Политика
Прочетен: 3804753
Постинги: 428
Коментари: 2648
Гласове: 10559
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930