Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.07.2007 10:18 - Иван Костов за икономическата политика - 18.07.2007
Автор: templar Категория: Политика   
Прочетен: 1346 Коментари: 0 Гласове:
0



Тъй като започна, макар и плахо, дебатът за икономическата политика на правителството, който е нормален, когато се сменя икономическият министър, вземам думата, за да кажа, че ние няма да подкрепим това предложение, за подмяна на икономическия министър и министър на енергетиката, защото курсът, който се следва за икономическа политика в страната, не е добър. Многобройни са признаците, от които се вижда, че нещата не се развиват на добре. Един признак е това, че вече спря увеличаването и има спад на чуждестранните инвестиции в страната, има напускане на България от чуждестранни инвеститори. А до нас има страна, която се развива изключително бързо и няма тези притеснения и проблеми с баланса на текущата си сметка, тоест със съотношението между износа и вноса, каквото има България, защото изнася високотехнологична продукция. Говоря за Румъния. Румънската икономика, за разлика от българската, стъпи на технологична вълна на развитие и в момента румънският износ позволява на Румъния бързо да повдига нивото на румънските граждани и да идват да пазаруват в бедна България с ниските цени. Това е, което не може по никакъв начин да се нарече добра политика.

Българският икономически растеж в момента се осъществява на базата на възстановяване на цената на недвижимата собственост и на земята, тъй като тя е била изключително силно подценена, в България основните инвеститори идват, с цел да инвестират или придобият собственост, което утре да продадат. Нищо не се развива в България, няма високотехнологични производства. Това не е добра икономическа политика, защото от нея не следва, че се увеличават равномерно заплатите, възможностите да се повишават пенсиите и така нататък.

...
Върху малка част от българските граждани, върху милион и половина пада непосилната тежест да издържат всички социални, солидарни и други системи на българската държава. Един милион и половина плащат пенсиите, пълнят бюджета и правят всичко, което е необходимо, за да функционира тази държава.

Не плащат данъци българските роми, не плащат данъци българските турци. Едно цяло и осем десети процента – 8,6% от населението е платило от данъка за облагане на физическите лица. Не се събират въобще данъци в районите със смесено население. Какво означава това? Потъваща в сивата икономика на страната, засилваща се тежест върху малцинството, което работи и което спазва законите – това не може да е добра икономическа политика, това не е добра данъчна политика, това не е добра финансова политика! Непрекъснато влошаване на позициите на страната от гледна точка на износа. България не изнася! 

Това, с което се хвали правителството – че поддържало чудесни отношения с Руската федерация, е защото в момента България внася от Русия стоки на стойност 3 млрд. евро и изнася само за 168 млн.!

Когато ние казваме, че това са несправедливи, неравноправни отношения, когато твърдим, че трябва да се диверсифицират доставките на енергията, тук никой изобщо не проявява способност да чуе какво говорим. Този огромен дефицит между вноса и износа идва от крайно неравноправните отношения с Русия!

Русия е превърнала България в нетен платец на нейните енергийни доставки. И това не е добре, не е добра енергийна политика! Не може господин Кънев да казва, че Румен Овчаров, който всъщност допринесе за влошаване на тези параметри на българската икономика, е оставил добро наследство на следващия министър.

Наистина пожелавам на Петър Димитров да направи нещо в тази изключително тежка ситуация за българската икономика, защото тези, които са по-прозорливи, виждат назряващата криза. Благодаря ви



Тагове:   политика,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: templar
Категория: Политика
Прочетен: 3808908
Постинги: 428
Коментари: 2648
Гласове: 10559
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930