Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.12.2007 10:12 - д-р Н. Михайлов за народопсихологията и други работи
Автор: templar Категория: Политика   
Прочетен: 6797 Коментари: 13 Гласове:
0

Последна промяна: 27.12.2007 16:04


Д-р Н. Михайлов пред в-к Новинар*

 

"Нашто поколение" линее, защото е недоволно от изхода на тъй наречения преход, от неговите прехвалени завоевания. За мнозина от това поколение преходът се преживява като по-голяма травма от комунизма, защото на комунизма не се разчиташе, а на прехода се разчиташе. Комунизмът беше участ, а преходът свобода. Свобода, която свърши като участ. Българският посткомунизъм е лошо заздравяла рана, с лице на урод.


Българинът е патетичен страдалец на дребно. Вайка се изпреварващо, мърмори, прибеднено одумва. Ако си припише бедност, ако ритуално я изстрада в аванс, то тя няма да го сполети. Това е начин за магическа превенция на сакатлъците. Българската мирогледна позиция е тънък парадокс на претенция и фатализъм, на плитка меланхолия и бързи битови развеселявания, на "о, нямам" и "стига ми таз зимнина". Това е драма на поминъка и казуистика на битовия окултизъм. На всеки велик християнски празник от екрана на телевизията вместо смисъла на празника ни съобщават в катехизически порядък какво на този ден се чопли в нивата, как се зарязва, ашладисва, какво се готви и меси и какво от сготвеното се носи на гробища.

 

Българинът е физиологически куриоз - може да яде, докато плаче, около пресен гроб или непосредствено след погребение в чудовищни гробищни зали с инфернален уют. Такова извращение на апетита не се наблюдава при нормалния човек.

 

Българинът е метафизически лукав, с много сложна и дълбоко заровена богомилска теология за всекидневна употреба. Вероятно по пътя на "ония петстотин години" е останал с впечатление, че Господ Бог също е "турчин". Отношението към този парадигматичен "турчин" е като към неизбежно жизнено условие - стаено мразено, доколкото е власт, и симбиотично обичано, доколкото е покровител на живота, провидение на оцеляването. На психичното дъно на българския негатив дреме стаен гняв, размесен с нажаленост, а на лицето му е изписана арогантна готовност, нюанс на раболепие и талант за унила социална адаптация, говореща "здрасти". Хармонизацията на противоречивите чувства става чрез опаковането им в характерно безразличие, в нещо подобно на източен фатализъм. Свети евангелист Йоан казва, че Бог е любов, а българинът казва, че Бог е нравствено непознаваем, но по-скоро е хитър, отколкото щедър. Бог е свръхспециализирано Отмъщение, с което не трябва да си разваляш отношенията, като за тази цел са измислени църковните свещи и "поповете". (Синодът е ненадежден посредник.) На опашка за чудотворна икона се чака три дни и три нощи. Не е нужно да вярваш, важно е да каталясаш.


Ще добавя само, че ние сме изтощен народ, с дълга история, лишен от качествен елит и с много слабо развито религиозно въображение. Ние сме религиозно бездарни хора. Провалът на българския преход е провал на националното ни лидерство. Последствията на този провал са много сериозни, защото не се ограничават с политическите щети, а отиват навътре в душите - за да препотвърдят за пореден път "след всичко случило се" дълбинния български скепсис. Българските лидери не разбраха с какво се захващат след 89 г.

- Българската психика не е лабилна, а уравновесено нещастна, стабилизирано разочарована. Ние сме очаровани от нашето "разочарование". На улицата е пълно с разочаровани. Разочарованието е изтънчено блюдо от националната кухня, любима манджа, възвишена душевна ситуация. Разочарованието е аристократична скръб и в същото време синдикално състояние на духа. Стандартният разочарован живее с манталитета на уязвено съвършенство, лишено при някакво раздаване, с интимното самочувствие на възвишена жертва. Разочарованието е пренос на вина, прехвърляне на дефицити, кротко усладително мъченичество. Политиците са подръчно средство за подържане на този "насъщен" стандарт на разочарованието. Това е скритата им социална функция, ироничният им принос. Всъщност политиците снабдяват населението с критично важния артикул на българското щастие - оневинената разочарованост, преекспонираната меланхолия на социалната жертва. Да ти сервират шанс да мразиш ритуално очистен, невинен като агне, е хубав балкански уют. Върви много с национализъм и гроздова.


- Постмодерният либерализъм е на път да изключи християнството от европейския публичен дебат, и то в името на толерантността. Това е смешно, но и много тревожно. Казвам тревожно, защото европейският елит става все по-открито репресивен към всеки опит да се проблематизират догмите на един безпаметен за християнските си корени секуларизъм (елиминиране влиянието на църквата в дадена област). Дарвин е канонизиран като битиеписател на атеистичната вяра, неговата теория е изведена от рационален дебат и се пее като Шилеровата "Ода на радостта" от Деветата симфония на Бетовен. Това не е наука, а науковерие, което пък означава суеверие. Страхуват се, че ако "падне" Дарвин, ще настъпи краят на "всички свободи" и ще дойде Господ Бог. А това не бива да се допуска. Масоните не дават.
Съществува феномен на либерално раздразнение от думата Истина и абсолютно нетърпение към изписването й с главна буква. Истината е бременна с тоталитаризъм, а "истините" са безобидни частни илюзии, които не застрашават "инвенциите" в свободния пазар на наслажденията.

* Този цитат не бива да се тълкува като съгласие с последните изказвания на доктора в ДСБ.




Гласувай:
0



1. анонимен - Колко комизъм
27.12.2007 11:40
има в забележката на авторчето, с която почва текста на Михайлов..
Що, ще те изключат от Партията ли, ако не я беше направил? За другомислие?
цитирай
2. templar - таквиз анонимци кат теб ги терпя с Del - бутона...
27.12.2007 11:49
ама нали е Коледа и трябва да сме добри, ще ти отговоря:

Коментарът е, защото не съм съгласен с някои от последните интервюта на д-р Михайлов. Това не пречи той да е много умен и също така уважаван от мен човек и някои от словоплетствата му да граничат с гениалността. Напълно споделям и отношението на доктора към съвременната либерално-релативистка доктрина. Но да не рече някой, че с него сме "фракция" в партията, затова сложих уточнението.

А освен това ак си пиеш достатъчно често ракийката с туршийката и гледаш Слави, ще знаеш, че при нас няма Другомислие, защото няма мислие.. ние не мислим, а фанатично славим своя Командир, ние сме капсулирана гангренясала секта без политическо бъдеще, но затова пък сме виновни за всички нещастия в настоящето (демек като Дядо Коледа - хем ни има, хем ни няма. Трябват ни нов лидер и нови лица и нова партия (член на ЕНП) Гледай Слави и Баречко, човече, не си губи време с блогове... живота си минава покрай теб а ти го проспиваш. Миглена Ангелова се омъжи посред пости в църква-музей... Гонзо и Сашка Васева чакат близнаци (едното е негърче)
Спи спокойно ;)

P.S. даже ще си взема бележка и ще преместя коментара най-доле
цитирай
3. mph - Словоплетствата
27.12.2007 15:49
Д-р Михайлов е умен, но има проблем с адекватността на поведението. До голяма степен съм съгласен с тезата му, но прочитането и води до главоболие.
цитирай
4. gantree - @ Доктора
27.12.2007 18:40
Четох, четох, и с триста зора намерих с какво да се съглася - с казаното по отношение на либерализма и либералното "раздразнение". Тази теза, всъщност, е доста отдавна формулирана, не е негово откритие, и дори малко дразни с натруфеността на фразите - Девета симфония, Шилер, битиеписател и прочие комплексарщини. Супер-простотията за християнските корени на секуларизма ("... безпаметен за християнските си корени секуларизъм ...") обаче си е лично негова, като гледам. Бог да го пази този толкова отблъскващ със суетността и арогантните си подигравки човек.

Казаното от него за "българина" и "българите" ме докарва до отвращение. Дори не ме интересува каква му е тезата и какви са му аргументите. От думите и квалификациите му лъха толкова много злоба и подигравка наедро, че нерядко се съмнявам в това дали той самият като човек няма нужда от психиатър.
цитирай
5. templar - gan
28.12.2007 08:43
твоята слабост към доктора е широкоизвестна в тесния ни кръг...
цитирай
6. gantree - @ templar
28.12.2007 14:07
Да, той ми е слабост, така е. Направо ми прималява, като го мерна някъде. Вчера го мернах до Университета, и така кръвнишки се изгледахме, сякаш всеки момент щеше да започне Стогодишната война.
Но не става дума за моите лични слабости тука.

Ти си умен човек, разсъдлив и отворен към доброто. Към по-доброто. Опитай се да си припомниш, че Доктора е НАРОДЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ. Избран. От народа, не само от мен и от теб. Представлява всички български граждани. Представлява също и селяните. И така нататък, съгласно Конституцията.

Като си го представиш всичкото това сега, прочети отново какво е казал този човек. Ние с теб двамата не сме избрани, не сме избирани и едва ли някога ще ни хрумне да бъдем избирани, и да представляваме когото и да било другиго, освен себе си и близките си съмишленици. Ние с теб можем да си позволим колкото си искаме злобни или пък шеговити подигравки с когото си искаме от онези, с които не сме съгласни и не приемаме за едно или друго. Нашите лични тези и позиции нямат ангажимента да подсладяват горчивото, да изправят изкривеното или да водят слепите в тъмнината. Затова можем да си позволим практически всичко, в рамките на собствената благовъзпитаност. Най-много нея, плюс личните си успехи можем да привеждаме като аргумент за движението напред по пътеката, или пък за това що е то по-добро от досегашното. Всичките тия неща ние можем да си ги позволим, но не и той. Той може да си ги позволи тези неща съвсем за кратко, и то само с цел да "раздруса чувала с котетата". С никаква друга цел, освен извънредна нужда при извънредни обстоятелства. Такова раздрусване е сравнимо с титулатурата на диктаторите от Античността, в Рим - само в извънреден случай, и за максимум шест месеца, не повече. За да бъде чут човекът. Да бъде концентрирано вниманието на слушащите, и да бъде чуто и видяно това, което той вижда като проблем и онова, което предлага като решение.

Всичко това като обозначителни знаци липсва както тук, така и в цялостното поведение на Доктора. С нищо не може да бъде запомнен той, освен с уж префиненото, но всъщност адски злобно и комплексарско поведение към аудиторията. Към една или друга част от аудиторията - вчера лявата, онзи ден патриотарската живковистка част. Или пък към Костов, към Борисов също, към незнамсикой още. Всички са "нещастна манджа" за него. Само той е щастлива тройка кебапчета. С такива като Димов и Дачков за гарнитура.
цитирай
7. анонимен - Алеко
28.12.2007 20:09
Темплар, смятам Ви за умен човек.
За мен няма никакво значение, че сме сблъскали мнения в блока на gantree.
Чета блога Ви и то с огромно удоволствие. Ако не беше така, то отдавна да съм направил упражнението -Del.
Но "доктора" ми иде някак си странично от мен. Не че не е умен и че не е словоохотлив. Иде му отръки писменото слово. Ама що ли, за мен, си е пустословие това слово.
Сигурно грешката е в мен. Нали все гласувам за губещите.
цитирай
8. conservator - Без коментар
04.01.2008 12:09
Православие + България = мисия невъзможна
Публикувано от Петър Минев
сряда, 30 май 2007

http://pravoslavie.bg/content/view/7258%20/202/

Във връзка с въвеждането на предмета "вероучение" или "религия" в българските училища през последните месеци се развилня медиен спор, граничещ с истерия. Въпреки че във всички страни от ЕС, с изключение на Франция, такъв предмет се изучава и то по деноминации, като децата от трите деноминации - католицизъм, протестантство, православие - посещават отделни часове без това да ги "разделя" в цяла цивилизована Европа, нашите управници много се "страхуват" децата на де бъдат "разделяни" в училище.

И докато нашите гастебайтери не могат да запишат децата си в училище в Германия, Италия, Испания, Англия или Гърция, защото в България не са учили "вероучение", социалистите и хората от ДПС всячески пречат предметът да се въведен по чисто идеологически предразсъдъци.

Най-големият удар обаче дойде от любимата партия на 2/3 от богословите в страната - ДСБ. Преди три месеца д-р Николай Михаилов от ДСБ в комисията по образованието на Народното събрание заби нож в гърба на Църквата и БФ, като каза, че Богословските факултети "не стават за нищо" и че е по-добре техните кадри да не преподават в училище. Покрусата беше толкова пълна, че богословите не успяха да отвърнат дори с едно последно: "И ти ли Бруте!"
цитирай
9. ok3223 - ...не спирам да се усмихвам...
09.01.2008 14:11
Такава мътилка е в главата "на безспорно умния доктор"ТАКАВА ВОНЯ ОКОЛО ТОВА ЧОВЕЧЕ.
Типичен представител на оплювания от него елит.ГАДНО ЧОВЕЧЕ.Като слушаш какви ги каканиже,как се превзема,като че ли е на дядо Господ левия т...и негов наместник земен.Непризнат и неопознат месия и пророк.Има нещо много неприятно в това докторче.Горенаписаното се покрива с усещането тази долнопробна душичка.Откъде го изрови Костов.И той е едно цвете,ама тоя го е задминал 10 пъти.Пфууу,и това ми било бълг.народ.представител.
Психиатър,психолог,народопсихолог,политик,ДСБ-ист,човек верен и доверен на командира.ЗАРАД такива като него и не само- са на това дереже.
цитирай
10. ok3223 - Айде попе
11.01.2008 16:32
Стига си лъгал.То...такъв ти е заннаята,но не прекалявай с лъжите.Нашите гастербайтери не могли да си записват децата да учат в чужбина,понеже не били УЧили у нас...ВЕРОУЧЕНИЕ.Не могат,когато не знаят езика.Научат ли го-пречка няма.Не лъжи попе,грехота е.Само попове ни трябват по училищата,за да цъфне и върже образователната система,и намери правилният път.Света истина е че от попския факултет поповете не стават за нищо.
цитирай
11. libertybell - @ок3223,
26.01.2008 02:50
Как все така става, че Костов ви е виновен? Това вече е някакво "обществено" заболяване. Направо ставате смешни!
Доколкото си спомням, д-р Михайлов беше "лансиран" медийно от Явор Дачков.
цитирай
12. анонимен - Dano go ima
02.02.2008 19:45
Дай боже в гангренясалата от комунизъм България,да има повече хора като д-р Н.Михайлов.Ако той и такива като него водеха държавата щяхме да бъдем много,много напред!А вие комплексари комуноидни-няма как да сте на нивото му-НИКОГА.И СЛАВА БОГУ!!!
цитирай
13. ok3223 - Ето ти още една
03.02.2008 06:57
анонима какавида.Ругае и псува по всички посоки,ама от дупката дълбока.С ум на пиле и душа на заяк.Не заслужава и да си хабиш и плюнката за такива
Виж какво,Костов е виновен пред Бг и бълг народ за много,но това си е негов проблем.
От всяко дърво свирка нестава,и от едно асистентче по икономика на социализма и мъжна партийна секретарка политик и държавник.Виновни са тези,които го избраха.Той си оправи положението,изучи щерката с италианска стипендия,не знам магазините как са и сега.
Разсипаха с Божков и коо икономиката на Бг.Приватизираха,продаваха,продаваха,подаряваха на наши фабрики,заводи,какво ли не, цели 4г.Само комисионна(подкуп)да има.Господин 10% и сега се обажда тук-таме.
Така знаебаба,така бае.Това можал,това направил.
Продаде Кремиковци за долар.Имал бил задължение от 600 милиона.Ами той струваше тогава над 2милиарда долара...Колко прави 10% от 2 милиарда.Я пресметни.Ето от къде сезалебиха,се пръкнаха днешните милионери.Знаеш ли каква е заплатата на А.Томов,днешния изп.директор.100,000лв.Ами тогава да не е била по-малка.Как мислиш?
Ами ОББ,дето я подари на италианците за стотинки.това е само върхът на айсберга.А стотиците фабрики,държавно,народно имущество.С Ф.Димитров(педала),разориха селското стопанство,и т.н, и т.н.Ликвидира СДС.От едно голямо нещо,напрови 2 нищо.Днешното СДС и ДСБ.И още шава,мърда,акъл дава.
А този Я.Дачков пусни го да пасе прева.И той е едно леке...
Бъди здрав и лек ден:ок
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: templar
Категория: Политика
Прочетен: 3798757
Постинги: 428
Коментари: 2648
Гласове: 10559
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031