Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.02.2008 13:40 - Левски
Автор: templar Категория: Политика   
Прочетен: 7827 Коментари: 14 Гласове:
0

Последна промяна: 19.02.2008 15:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Паметта на българите за Левски е свръхестествена. Винаги съм се дивил от този факт. Ние българите никого не почитаме истински, към всеки сме скептични и мрънкащи, (без) крайно егоистични, роби на материалното, но на този ден нещо ни става. Като че ли доброто ни Аз е избрало тази дата за да се покаже за малко и да свидетелства, че не всичко е загубено. Че може да има някой и нещо безспорно, което да не подлежи на съмнение, отрицание и скепсис.

Изрязвам от сетивата си жалките политикански напъни, организираните шествия и речите на гоцетата, заради които отцепват площада. Погледнете останалата част от деня 19 февруари. 
Въвролицата от стотици хиляди най-различни, неорганизирани от никого, избягали от работа хора, всякакви по облекло, професия и занятие, които цял ден минават, покланят се и затрупват паметника с цветя, вдъхновяващо е!. Тези същите съвременни българи, които не ходят на църква, не четат книги, трудно могат да изрецитират  дори химна, нещо им става точно в този ден и завеждат  сред ледения вятър децата си на паметника, за да се изправят малките на стълбите и да кажат едно стихотворение. Сякаш за да покажат на Него, че ако и всичко да са забравили и предали, това последно стихотворение е живо в домовете им и може да даде искрата от която отново да светне... Левски е неснижаемият остатък на българския дух.


Много неща се знаят за Левски, но и доста неща не се знаят. Днес избрах да кажа няколк думи за Левски и Православието.  Дълги години комунистите ни учеха, че Левски е хвърлил расото, отрязал е косите си, презраял е вуйчо си - валдика и чорбаджия (изедник) е побягнал при "безбожния Ботев", след което един поп го е предал...

Истината е съвсем друга. До края на дните си, Левски остава и мисли за себе си като за духовник. Нещо повече, цялата му национална доктрина, цялата философия, която той вгражда в своята организация е изцяло християнска.  Левски не се повежда по модерните за времето  течения, които отричат Бога и по атеистичния патос на Френската революция. Бих го нерекъл, забележителен консервативен мислител - дълбоко религиозен радетел за Божия ред. 

Ето няколко факти:

- Левски става монах. След това приема чин иеродякон Игнатий. Дякон е църковен чин и няма общо с монашеството. Дяконът може да не е монах. Затова, когато Левски отрязва косите си и "хвърля расото", той се отказва от монашеския си обет, но си оставя дякон. Вучйо му, архим. Василий, с когото са в конфликт се опитва да заведе църковно дело срещу дякона, но Пловдивския митрополит Паисий го оправдава. Така че Левски си остава дякон.

- Левски оставя отрязаните си коси на майка си, за да бъдат опяти и погребани по православен обряд, в случай че не е възможно това да се случи с тялото му.

- Когато става знаменосец на четата на Панайот Хитов, тъкмо дякон Игнатий освещава знамето - по спомените на поп Минчо Кънчев, Левски взима епатрахила му, облича одеждите и извършва службата (не е бил сам, защото дякон не може да води самостоятелна служба)

- Левски постановява, кoгато се основават комитети, клетвата да става пред Евангелие, Кръст, пищов и кама. В текста на клетвата, съзаклятниците призовават Бога и завършват клетвата с кръстен знак. 

- Отново Левски постановява, във всеки комитет да има по един духовник.

- Преди да бъде обесен, софийският свещеник Тодор Митов пристъпва към осъдения да го изповяда. Свещеникът споменава "Божият раб Васил". Левски го прекъсва с думите: "Отче, споменавай ме като дякон Игнатий"...

- В програмните документи на Комитета, Левски говори не просто за човешки права. Той изрично подчертава, че ние се борим за правата, който са от Бога дадени. Османската империя е виновна, тъкмо защото потъпква  Божият ред.

Беше разбрал, че ако съхраним сърцето си за Бога и православната  традиция, портите адови няма да ни надделеят.




Гласувай:
0



1. chara - :)
19.02.2008 13:54
всичко това, което разказахте ни беше "спестено" на уроците по история
и сега е "спестено" ...
чудя се какво толкова страшно има в идентифицирането с идеите на православието
и преди
и сега:)))
цитирай
2. divini - определено беше спестено
19.02.2008 14:14
Благодаря
цитирай
3. анонимен - eto kakvo ni lipsva dnes
19.02.2008 14:45
И всякоя възраст, класа, пол, занятье

зимаше участье в това предприятье;

богатий с парите, сюрмахът с трудът,

момите с иглата, учений с умът

Pozdravi!
цитирай
4. liliahristova - Благодаря ти, не знаехтези подробности
19.02.2008 15:30
Но те и сега са спестени на децата на България.
цитирай
5. gantree - @ templar
19.02.2008 16:00
Религиозното съзнание на православните християни отхвърля клетвата, templar. Би трябвало да го знаеш.

Безпредметно е да се привижда православност и в ритуала с ножовете и пищовите, опозоряващ по същество Библията. Колкото до Левски - несъществено е да се твърди, че той си е останал дякон, след като "хвърлил расото" през 1861-ва. От 1855 г. е послушник при вуйчо си, след което изкарва едногодишна подготовка за свещеник, в края на 1858 става дякон (най-ниската степен в монашеството), а през 1859 пловдивския митрополит го ръкополага за йеродякон. Така че Левски стига и още по-нагоре, преди да се откаже от Православието през 1861, главно под влиянието на Раковски. А безумието на Вазов с това прикачено "апостолство" дори не заслужава коментар.
цитирай
6. templar - "Безумието на Вазов" е близко до съвършенството.
19.02.2008 16:28
Вазов е единствения човек сред напудрените следосвобожденски интелетуалци, който гради идентичност. Повтарям, нещо, което българите не са имали преди Вазов, той го изгражда от нулата и им го подарява. Не държавно устройство, не закони, не политическа доктрина, а идентичност.
При това Вазов е консерватор, русофоб (да, русофоб)...абе макък съм аз, за да защитавам Вазов. Той няма нужда.

Военната клетва и освещаването на оръжията е православен ритуал още от Византия. Сигурно ще кажеш, че "Съ нами Богъ" на сабите също осквернява Библията.

"дякон" не е степен в монашеството, а в църковния клир. Дяконите могат да се женят. Те са помощници на свещеника.

Няколкото любопитни подробности, които съм описал, показват съвсем ясно, как Левски се е "отказал" от православието... те комунистите навремето затриха костите му, защото Св. Петка някак им стърчеше между Партийния дом и паметника на Ленин, пък колко му е да го откажат от православието...
цитирай
7. gantree - :))))) templar
19.02.2008 17:46
Изумяваш ме, твърдейки, че "българите не са имали идентичност преди Вазов". Чак в музиката ме мяташ с това твърдение. Освен това с такова твърдение като това директно теглиш чертата на ... Паисий, например. На Петър-Богдан също, защо не. Или на дългогодишните усилия по възстановяването на Българската екзархия. Повтарям - БЪЛГАРСКАТА Екзархия.

За Вазов не ме разбирай погрешно. Не коментирам политическите му възгледи по никакъв начин, нито имам намерение да го нападам, че после ти да го защитаваш от нападение.

Твърдя най-отговорно, че православните християни отхвърлят клетвата, а ти ми даваш пример с "военната клетва", описвайки ми я като "православен ритуал", какъвто тя не е. Вместо да влизаме в излишен спор, можеш да провериш думите ми още при следващото си влизане в църква. Попитай, всеки ще ти го каже.

Сещам се за един пример, който в допълнение мога да ти дам. От посланието на Св. Фотий до новопокръстения княз Борис. В § 68 Фотий пише на Борис следното, цитирам го дословно:
"Необмислена клетва е готово клетвопрестъпване. Освен това никак не подобава на сериозен и благороден човек да се кълне. Който е постоянен и великодушен, ще се засрами да удостовери думите си с клетва, и да опозорява доверието, което вдъхва поведението му. Следователно в наша полза и закрила и Законът на Владиката Христа забранява клетвата". Точка.
Цитатът е от това издание
http://knigabg.com/index.php?page=book&id=4034
на стр. 71, в превод на Варненски и Преславски митрополит Симеон от 1917 година.
Не искам да коментирам какво е клетвата. Какво е клетвата - има много писано и казано по този въпрос, и не ни е тема това на нас тук. Искам само изрично да уточня - за да не стават ненужни грешки - че клетвата е забранена и се отхвърля от православните християни.

Пояснението на степените в йерархията е излишно. Васил Левски постъпва в Сопотския манастир, и е ръкоположен за йеродякон през 1859 година, а що е то "йеродякон" - това го пишат дори и в Уикипедия вече. Например, в енциклопедията на Двери намирам да пише следното:

"Йеродякон (от гръцки - свещен служител), е монах, който е ръкоположен в първата степен на църковната йерархия - дяконската"
http://bg.orthodoxwiki.org/%D0%99%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%8F%D0%BA%D0%BE%D0%BD

Поздрави.
цитирай
8. templar - :)
19.02.2008 18:25
Клетвата в стил "Заклевам се в майка и баща..." е грях.

Клетвата пред бойното знаме, евангелието и кръста, когато се тръгва на бой, обикновено се прави от свещеник и е заложена още от Константин Велики, та до днес... но не ми се влиза в такъв спор, не съм богослов, а само любител - историк.

Уикипедия е полезно място, но там мога да напиша, че ти си делфин и ако сам не го изтриеш ще си седи довека.

Аз съм внук, пра-правнук, пра-пра-правнук и пра-пра-пра-правнук на свещеници и поне що се отнася до църковните неща имам някаква представа.

Дякон и свещеник са чинове от бялото духовенство - църковни служители на заплата, със семейство и дом. Те имат право да служат литургия (свещеникът, а дяконът му помага). Това им е работата, професията. Те служат в храма и "обслужват" църквата (общността) в енорията си.

Монасите (черното духовенство) са дали обет. Те нямат собственост, семейство и друг дом освен манастира. Те не са "на работа", а доброволно са се обрекли да се молят на Бог и да се грижат за манастира Нямат право да служат, да причастяват и да извършват тайнства. Той не служи на църквата (общността) в храма, а се моли за спасението на душите в килията си.

Ако монахът бъде удостоен със свещеническа офикия, той става йеромонах (монах-свещеник) и може да служи и да изпълнява тайнства. По същия начин, ако бъде подстриган за дякон, монахът може да помага на йеромонаха (или на който и да свещеник) в литургията. Ако престане да бъде монах обаче, той може да си остане дякон (тъй като веднъж е подстриган), какъвто е случаят с Левски. Говорим за две съвсем различни тайнства - ръкополагане на свещеник и поемане на велика схима - монах.

Монахът-свещеник може да расте в йерархията и да стане архимандрит, а след това епископ.

цитирай
9. gantree - @ templar
19.02.2008 19:08
Добре. Радвам се, че постигнахме съгласие по въпроса, а именно - че клетвата е забранена, "в наша полза и закрила". Клетвите пред бойните знамена, пред съдебен състав, върху библии и конституции при встъпвания в светски длъжности са съвсем друга бира, и не бива да се пришиват към Православието.

За бялото и черното духовенство и поясненията благодаря. Левски е постъпил в Сопотския манастир и е станал монах. Дал е обет пред Бога, бил е ръкоположен и за йеродякон, и после се е отказал от всичко това. Отказал се, но пък после продължил да се назовава "дякон" и след отхвърлянето на обета си. Сигурно по някакви си негови причини, според които да не си личи, че е отхвърлил обета си. Нямам нищо против, вечна му памет, но - не го пришивай към православните. Не е нито "Апостол", нито е "светец".
цитирай
10. cecobob - ПРЕКАЛЕНО ЗАДЪЛБОЧЕНИ СПОРОВЕ !
19.02.2008 21:34
Напоследък историята ни стана прекалено крехка заради мненията на много разбирачи. Когато се говори за Ботев, Вазов и др. трябва много да се внимава, защото сме прекалено малки. Когато се сетим за ЛЕВСКИ ПО-ДОБРЕ ДА ПАДНЕМ НА КОЛЕНЕ. И понеже ние нямаме правителство и никога май няма да имаме, по- добре да се учим от другите. В Македония най-много пари се дават за да се сътвори история. Без история, няма държава. Струната на историята ни изтънява непрекъснато благодарение на десетки продажни българи. ВНИМАВАЙТЕ !
цитирай
11. templar - още от мен
20.02.2008 08:54
Вчера не отговорих на забележката ти за идентичността.
В края на 18-ти, първата половина и средата на 19-ти век действително се проявяват няколко забележителни за времето си личности - ерудитеи, енциклопедисти, мислители, "граждански активни личности" , както днес бихне казали. Истински елит, без никакви уговорки.
Паисий, Софроний, Априлов, Берон, Селимински, Георги данчов - Зографина, Никола Пиколо... хора, за които се знае малко, но които са истински ренесансови личности. Струва ми се, че никога след това българския ген не е създал такива световно конвертируеми умове. В сравнение с тях, завършилите по Виена и Париж следосвобожденски интелектуалци изглеждат като читалищни деятели.

Безспорно Паисий е архитекта на националното самосъзнание, Берон и Априлов на знанието, а Софроний - на политическите проекти. Но те действат сред елита.

За Екзархията - провежда по-скоро самосъзнание, отколкото православие.

Когато имах пред вид Вазов, ставаше въпрос не за самосъзнание, а за друго. Той създаде идентичност - скрижалите, които различават българите от всички останали, собственото светоусещане, табута, митология, епос... нещата, които карат българина да се чувства различен от сърбина, арменеца, влаха... Вазов не е единствения, но има най-голям принос за нашата идентичност. Затова всеки може да напише читанката за първи клас и тя ще започва и свършва с Вазов. И ще е същата, каквато е била през 20-та, 30-та и 40-та година... Ако пернеш зад врата някое вестникарче или чираче на женския пазар, то ще се изпъне и ще ти изрецитира "Аз съм българче" или "Опълченците на Шипка" или "Детската молитва" (е, ако го направиш днес, вероятно няма нищо да рецитира, а ще те гръмне с газов пистолет, но какво да се прави, днес децата са свободни същества:)
Вазов има огромен принос за превръщането на народа в нация.

Какъв е Левски? Няма го за да ни каже. Затова е въпрос на лично усещане за всеки. И има малко общо с историята. За мен например, Левски е най-голямия българин изобщо. Затова не смея да пиша за него в критична светлина. Табу. Като иконите. Също така не приемам да се слагат до него Ботев, Каравелов... Левски е небе, а всички останали са мравчици някъде долу. Така го чувствам аз, така ме е възпитала мама. Може и да се намерят аргументи срещу това ми отношение, но при все това, него си го има. Да ме убеждаваш в противното, е все едно да ми обясняваш, че майка ми не е най-добрата и най-красивата... може би и да е вярно, но аз никога няма да го разбера. Така ми е щампован чипа... :)

Ако за теб е по-добре "да не го пришиваш към православните" - ОК, това е твоето усещане и чувство. Левски е имал стотици превъплащения, може да е имал и такова - богомил, евангелист, пантеист, скрит мохамеданин, носорог, но не и православен.... дори се опитаха да го изкарат масон. Какво да се прави, нали е Левски, всеки се опитва да го пришие към себе си. Може би филателистите търсят отчаяно пощенска марка между страниците на тефтерчето му.
цитирай
12. gantree - @ templar
20.02.2008 13:51
За Вазов нямаме спор, с изключение на това за "идентичността", която сме нямали допреди Вазов. Не мога да го приема, особено ако под "идентичност" се разбира подчертаване на различията между нас и околните племена и народи. Под "идентичност" би следвало да разбираме всичко друго, но не и тези т.нар. "специфики", които са най-вече инструмент за злоупотреба през годините.

И в крайна сметка, за какви "специфики" в идентичността може да става дума, при положение, че много добре виждаш и ти и помниш стандартната българска кръчмарска идилия отпреди пет-шестайсет години - под звуците на сръбско, гръцко и циганско.

За Левски - мир на праха му. Вече написах почти всичко друго, което имах за казване.
цитирай
13. templar - Попал в газету!
21.02.2008 13:43
Статията ми за Левски (без мое знание) е препечатане на две места - в порталите КАФЕНЕ.НЕТ и ПРАВОСЛАВИЕ.БГ

http://pravoslavie.bg/content/view/9198/162/

и тук:

http://www.kafene.net/analysis.html?fb_1101652_anch=3633798

Всъщност целият ни спор е доста излишен. Най-силният аргумент, че Левски е духовник до края си е факта, че Православната църква във всички официални изяви до ден днешен го споменава само по един начин: Йоеродякон Игнатий. Освен това панахида за дякона се служи всяка година във всички митрополитски храмове.
цитирай
14. анонимен - Благодаря!
11.03.2008 10:16
Информацията ми беше много полезна благодаря!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: templar
Категория: Политика
Прочетен: 3797910
Постинги: 428
Коментари: 2648
Гласове: 10559
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031