Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.03.2008 11:45 - За трети март и свободата
Автор: templar Категория: Политика   
Прочетен: 7679 Коментари: 13 Гласове:
2

Последна промяна: 04.03.2008 14:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Мислех да пиша статия за трети март. С известан досада, трябва да призная. Защото бях сигурен каква картинка ще заваря: Милата родна картинка, която е причина за  скотството на моя народ

- група десни либерали (т.е. една част от десните хора), които ще бичуват празника, цитирайки текстове от санстефанския договор, вадейки на показ думичката Окупация и обяснявайки за руските имперски интереси и ламтеж за проливите.

- група неидентифицирани мултикултуралисти, които ще мрънкат, че и турците са хора и те няма да се чувстват приобщени към празника.

- група гузни интелигенти от комунистически семейства, които ще подскачат срещу първите и ще ги обвиняват в родоотстъпничество, защото говерели срещу Русия, пък то не бивало.

-група лумпени, които ще се опитват да прекарат логическа връзка между Хитлер, Волен, Батак, Шипка, Буш и братятя си сърби в Косово...

Моята надежда е в останалите, много повече на брой, които ще си затраят погнусени от поредната българщина. Поредната сценка от филма "црна маца, бели мачор" на Костурица...

Искам да благодаря на Комитата, че прекрасно е изразил почти всичко, което мисля и чувствам на днешния ни прекрасен празник на Свободата на България.  Статията на Комитата ще видите тук
http://komitata.blogspot.com/2008/03/blog-post_4225.html

Ще си позволя да добавя няколко нещица.

На трети март след 500 години забрава България започва да съществува отново на картата. Християнската вяра на дедите ни, която е тъпкана и унижавана 5 века, получава пълна свобода - камбаните бият, строят се високи и хубави храмове. Българите имат право да яздят кон,  да носят оръжие, да се обличат шарено, да вдигат шумни сватби по време на рамазан, да обикалят храма на Великден (право, което им бе отнето 60г. по-късно от комунистите)
На трети март исляма е натъпкан обратно в Азия. 

От 3-ти март за 5 месеца (до Берлинския конгрес) България съществува в реалните си етнически граници. Тези граници ще се превърнат в национален идеал за всички поколения до 09/09/1944г.

Това е повод за огромна радост, за камбанен звън, за венци и цветя. 

Окупация, интереси, шпиони... това са формалности. Все едно косоварите да не се радват на независимостта си, защото ако не беще САЩ никога нямаше да помиришат нещо различно от пушека на собствените си къщи... Ама се радват и празнуват. И са прави.

Русия обявява пропагандно "войната за освобождение на балканските християни" заради собствените си имперски интереси. Тя окупира Балканите, поставя своя окупационна администрация, временно руско управление ... Естествено, похвално и съвсем закономерно. Нито една война в цялата история на човечеството не се е водила заради сините очи на нечий братя, заради "демокрацията в света" а само и единствено заради държавни интереси.

Русия си гледа държавния интерес. Този интерес е да отвоюва свой плац д"арм на балканите като отвоюва територия от западащата османска империя. И слава Богу. Иначе нямаше да има България. Или кой знае как и кога щеше да я има.  В това няма нищо укорително и осъдително. Естествено, че Русия ще преследва своя интерес, а не на Тринидад - и -Тобаго.

Русия прави много за създаването на българската държава и изграждането от 0 на нейните институции. 

Новосъздадената окупирана задунайска марионетна държава, бързо започва да се еманципира и да набира самочувствие. Българя иска да бъде независима от Русия. Съвсем закономерно, логично.
Куриозен факт е, че под временното руско окупационно управление    гражданите на задунайската марионетна държава България имат много повече свобода от руските мужици, имат и конституция, каквато Русия не е помирисвала и до днес.

Еманципацията на Българите кулминира в Съединението. Тогава Русия разбира че е загубила контрол върху "задунайската губерния" и започва неистови опити да си го върне. Така годините от 1885г. до днес Русия се превръща в най-големия враг на България и българските национални интереси. Също закономерно и логично. 

Още една дребна подробност. Царя - освободител Александър II,  е доста дипломатичен и добронамерен към България.  Неговият наследник Александър III  е истински дявол, който искрено мрази България и постоянно финансира заговори, опити за преврати, дипломатическа изолация и военна заплаха. 

Тъпо е да се поставят под общ знаменател 200-те хиляди загинали под кръстните знамена през 1877-1878;  финансираните от Москва терористи  и заговорниците от 1885-1896; руските доброволци в Балканската война 1912-1913; казаците, които нападат България и които изколваме при Добрич и Силистра през 1916; пияните червеноармейци, които мародерстват на 09.09. и нео-тоталитарния режим на Путин.  Това са различни неща.

Русия си гледа държавния интерес. 
България трябва да гледа своя държавен интерес. А той е да се прояви "неблагодарно" да отхвърли руското влияние и да води самостоятелна политика в полза на всички етнически българи по света и на своите граждани, които не са българи. 

Отричането на очевидното - появата на България на картата на 3-ти март 1878 не е път към откъсването на руското влияние,  нито е път към самостоятелна политика. Маргиналните гласове срещу Трети март са проява на балканаски комплекс. Нещо като Македонското пуйчене с Александър.

Едва ли е случайно, че Трети март се чества като национален празник от 1880 до 1951.  Или всички управници в този период са били руски подлоги и агенти на КГБ? Чудя се как еврейте не са се намешали в заговора. 

След 1989 година  под натиска на опозицията трети март беше възстановен като националния празник отпреди 09.09.1944 . Комунистите много тъжаха за девети септември. А ние седесарите го отпразнувахме с огромен митинг пред храма. И пяхме  Шуми Марица. Помня го, защото бях на 13 години. Същия ден майка ми уши от парчета плат национално знаме (не се продаваха както днес) и го сложихме на прозореца.  После бях с него по барикадите.


Тагове:   март,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. komitata - Благодаря за добрите думи. Объркал си леко линка към мене
04.03.2008 12:03
http://komitata.blogspot.com/2008/03/blog-post_4225.html
цитирай
2. templar - Грешката е поправена, виновните - наказани.
04.03.2008 12:05
;)
цитирай
3. leroisalomon - Поздравления за нюансирания по...
04.03.2008 12:15
Поздравления за нюансирания поглед.
цитирай
4. анонимен - Поздравления за празника
04.03.2008 12:46
Наистина, мразим Русия, че ни е освободила. Не ми е ясно защо не мразим Франция например, която през повечето от тези 500 години е спъвала изгонванто на Османската империя от Балканите. Колко войни е започвала срещу Австрийската империя при всяка нейна успешна атака срещу турците. Да беше успяла Австро-Унгария да изгони Турция дали щяхме да сме по-доволни.
Да не говорим за поведението на другите велики сили, като Англия. Нещо да чувате да се говори за това.
цитирай
5. анонимен - беломорец
04.03.2008 13:42
Поздравления за празника!
Само за статистиката да отбележа, че Санстефанска България не включваше съвсем всички български земи. Част от Тракия оставаше извън границите й, но този така ценен за родината край винаги е бил незаслюжено пренебрегван заради Македония.
цитирай
6. templar - беломорец, благодаря за бележката.
04.03.2008 14:17
Наистина, винаги съм се чудил (не само аз) защо българите винаги са поставяли чукареста Македония по-високо от останалите български земи под чужда власт. Всъщност ако бяхме хвърлили половината от тази енергия за Беломорието, днес щеше да сме съвсем различни като държава, възможности, манталитет (може би)
цитирай
7. templar - към анонимен 4
04.03.2008 14:56
Не мразим Русия, че ни е освободила.

Мразя Русия, че днес, 2008г. нейната политика е вредна за България.

Не мразим Турция, защото ни е завзела и унищожила като нация и държава през 14-ти век.

Мразя Турция, защото днес, през 2008г. нейната политика е вредна за България.

Ако съм живял през 1915-1918 щях да мразя Франция.
Ако съм живял през 1943-1944 щях да мразя САЩ и Великобритания.

Не мразим никой самоцелно, заради емоции, история или лозунги.
Обичаме България, защото при цялата си чалга, комунисти и депесарска кочина е Родината която Бог е отредил да имаме.
Толкова ли е трудно за разбиране?
цитирай
8. ahmeddogan - да мразим франция
04.03.2008 15:06
а кой освободи медиците?:))
цитирай
9. thehobbit - Добър, смислен и умен текст
04.03.2008 18:42
... аз разбира се съм малко повече "десен либерал" и оценявам 1878 през призмата на поразиите, които Русия е сторила на Балканите и предишните сто години. Трудно е да се каже, че руската политика в епохата на руско-турските войни много обслужва България.

За резултата от 3 март съм съгласен, и за другите неща, които си написал.

Не съм съгласен - категорично - с коментара ти под # 7, но той си е отделна тема:)
цитирай
10. gantree - @ templar
04.03.2008 20:10
"... Окупация, интереси, шпиони... това са формалности ..." !!!

Май ще е по-добре да си замълча. Не съм съгласен изобщо с написаното. Не само с цитата. Не ща нищо да обяснявам. Надявам се с течение на времето разумът ти да надделее над празнословенето.
цитирай
11. анонимен - Задунайский към автора
05.03.2008 00:55
"Все едно косоварите да не се радват на независимостта си, защото ако не беще САЩ никога нямаше да помиришат нещо различно от пушека на собствените си къщи.."
В този хубав материал, горният пасаж просто не е резонен. Защото има една мъъъънинка разлика - тогава България беше окупирана със всичките си там атрибути на една окупация, докато Косово не само не е окупирано, а се пази от международните сили точно да не бъде окупирано я от Сърбия, я от Русия..
цитирай
12. анонимен - Стефан
05.03.2008 20:54
Страхувам се, че сти прозвуча доста "анти" в общата хармония и разбирателство по отношение на Русия и руския народ. Просто ми хрумна, че съветския национален празник 9-ти септември заменихме просто с руския национален празник 3-ти март. Ако си спомним желанията на нашите именити сънародници Раковски, Левски, Хлътев-Бенковски, Стамболов въобще не са се надявали, това "освобождение" да не е безнаказано и то наистине не е. Просто анализирайки политическите събития сега и ми се струва, че сме се върнали със 115 години назад, жалкото е че го няма Стамболов и да озъпти за малко онази свирепо желание на руския двор да се създаде задйнайска губерния (виж: Окупационен фонд основан за създаване на руско-дунавска област и предговора на Димитър Петков).
Извинете за дързостта ми но вероятно е създаден нов такъв фонд и доста рационално е използван. А доколко това е датата на нашето освобождение, кой може да каже със сигурност кога ще настъпи?...
цитирай
13. conservator - 3 март не може да бъде национален ...
07.03.2008 14:04
3 март не може да бъде национален празник на България по две причини:
- на тази дата е сключен ПРЕДВАРИТЕЛЕН мирен договор между две страни, нито една от които - БЪЛГАРИЯ. Естествено датата трябва да се отбелязва, но не и като НАЦИОНАЛЕН празник, по причина, че ние сме ОБЕКТ, А НЕ СУБЕКТ на случилото се в Сан Стефано.
- празнуването на този празник затвърждава националните комплекси на България спрямо Русия и дава възможност на раболепните ни и безмозъчни правителства да се държат все по унизително спрямо Москва. Този празник НЕ ПОВДИГА, А СЪСИПВА НАЦИОНАЛНИЯ ДУХ.
Това е от мен. Иначе - най-подходящата дата е 22 септември.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: templar
Категория: Политика
Прочетен: 3798035
Постинги: 428
Коментари: 2648
Гласове: 10559
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031