Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.03.2008 11:54 - Мъртвата нация
Автор: templar Категория: Политика   
Прочетен: 9483 Коментари: 16 Гласове:
0

Последна промяна: 13.03.2008 15:34



Не сме народ, не сме народ, а мърша,
хора, дето нищо не щат да вършат.

1875г. П. Славейков


Винаги съм приемал този стих като емоционален вик на критика и омерзение.  Снощи, докато гледах новините го видях с други очи. Дядо Славейков хладнокръвно е констатирал един факт.

Същият факт може обективно да бъде констатиран и днес. Хладнокръвно, безпристрастно, без емоция. Българската нация е мъртва. Като куче сгазено на път Е79.  Мъртва тъкан, която минаващите коли размазват върху асфалта, белите червей разяждат, вятъра вее останалата четина. А тя не дава никакви признаци за живот. Очите и са мътни, без блясък. 

Влязохме в руслото. Стана ни навик. "Обичай-на-тапроцедура", както казва Мечо Пух. 

1. Случва се някакво умопомрачително безобразие, чудовищно престъпление, нелепа смърт или групово изтребление. 
2. Очевидно е, че причината на нещастието е пълното безхаберие, липса на законност, простотията и далаверата на хора в държавните институции на всички нива. 
3. Следва това, че 200 души блогъри и 10 журналисти извън таблоидите пишат изящни текстове, в които обосновават колко са потресени, възмутени, огорчени, недоумяващи и настояващи за а, б, в, г.
4. Ако безобразието е достатъчно голямо ББС прави филм.
5. Управляващите казват нищо в стил "ще я видиме тая работа" и правят 2 неща: комисия в която да назначат жените си на работа и банкет, откъдето да си тръгнат с плик кюфтета за вкъщи.
6. Някой от опозицията дава лошо посетена пресконференция, на която прочита бланковия си текст, като само сменя името на жертвата и министъра, който трябва да подаде оставка.
7. След три дни възмущението стихва и отминава.
8. "Народа" изобщо не  научава за възмущението, защото няма откъде. Той блогове не чете, не чете вестниците Дневник и Капитал. Чете статии като цитираната във вчерашния ми пост, в които се разказва за печени прасета, туршия и светски работи.
....

И така след около 3-4 дена до следващото гиганстко престъпление, до следващото гиганстко свинство на някой някъде в администрацията и следващия пълен гьонсуратлък на онези, чиято работа е да имат политическа воля да наказват безобразията от името на народа....

Статистика. Кич. Скука. 

Темата за досиетата е същинската тема за българския преход. Тя е Алфата на новата ни история. Българската "демократична общност" толкова пъти и толкова много говори по тази тема, че тя се превърна в клише, за чиито смисъл никой вече не се замисля. Говорен дефект, който  минава покрай ушите на слушателя.

Вчера усетих, че същото става и с личните трагедии.  Максим Стависки, Могилино, Влака, Детето, което се хвърли от прозореца,  Детето, което убиха...трагедия за няколко родствено сързани хора, а за останалите досаден рефрен, статистика... Всеки чака своя ред да го връхлети държавата убиец и всеки се надява, че като му дойде времето все ще измисли нещо да се "откачи" от нещастието. А дотогава - сипи по една ракия и пей сърце...едничка радост ни остана.

Може би излизаме на последната права на содом_и_гомора. Скоро ще започнем да се ядем живи и сурови по улиците.
Или може би сме на правия път.. може би ще се издигнем над конкретната трагедиЯ и ще видим рамката в която тя се случва, причините и източниците на злото.

Много се шумя за Могилино. Една национална телевизия адски много плака и тръбя за нещастните деца. То не бяха репортажи, интервюта... след което спетнаха музикално шоу, с което да съберат пари за децата от Могилино. И събраха.

Една седмица по-късно същата телевизия пусна друго музикално шоу, в което всяка вечер от 20:00 часа показва как умствено недоразвити деца, същите като онези в Могилино се опитват да пеят, а телевизията, журито, водещите и зрителите си умират от смях, пускат клиповете в интернет и ги теглят стотици хиляди пъти и се смеят и подиграват стотици хиляди пъти.... след като цялата нация (говорим за между 800 000 и 2 000 000 българи всяка вечер) си устройва колективен лов на душевно-болни изоставени деца, защо Гоце да не си устрои лов за вълци? Не е ли Гоце най-верния и истински представител на този народ?

Задачата няма решение. Писането в блогове не е решение. Фактът, че има няколко хиляди души, които да констатират и да се дразнят от безобразията не е решение.  Нацията е мъртва. Причините за това са няколко. Ще ги повторя тъпо и упорито:

1. Няма елит. Няма дори малък елит. Няма дори полу-елит. (още по темата съм писал тук) Нацията се ръководи не от умни и далновидни свои представители, а от прослойка която гледа на живота по същия начин като "обикновения народ" , т.е. с манталитета на дебел таксиметров шофьор, който е возил малолетна проститутка и накрая на курса се е оказва че тя няма пари да си плати...

2. Няма ценностна система. Никой от нас не може да каже ценностите, които обединяват българите. Никой не може да дефинира какво е да си българин - в духовен, културен, ценностен план. Не съществуат правила и морални норми, които да ни обединяват, такива за които да имаме съгласие помежду си.  Християнската вяра е била обединиявашата ценностна система за българите, когато са били едни неграмотни полу-животни. Те не са разбирали от богословие, но са имали първобитен страх от Бога. Т.е. дори в най-мрачните времена е имало накаква, примитивна, допотопна но реална общосподелена ценностна система. Днес няма такава. Днес потомците на онези българи искат децата им да учат християнство, ислям и будизъм, за да могат да си изберат... :) 

3. Няма законност и справедливост. Българският преход успя в повечето реформи и страната ни  извървя дълъг, важен и полезен път. В едно обаче всички реформатори се провалиха чудовищно. Те не успяха, не им стигнаха силите, волята и акъла да създадат законност и  усещане за справедливост. България не само не е правова държава. Тя е обратното на правовата държава.  И тази единствен, но чудовищен неуспех в най-важния смисъл спояващ едно общество провали целия преход, пренесе негативизъм и омраза към всички важни крачки на прехода - свободата, демокрацията, интеграцията, пазарната икономика, глобализацията.... днес всички те са "мръсни думи" заради липсата на законност. Защото когато няма законност, от тях се ползва не нацията, а само олигархията. Когато няма законност, от свободата, демокрацията, пазарната икономика... се възползват само престъпниците за да мачкат по-успешно онези с гайдите...

4. Няма как да се въведе законност, защото прокурорите и полицайте са същите полу-човеци като таксиметровите шофьори. Същите простаци, пияници и лумпени. И тъй като такива са повечето хора в България , то няма откъде да се вземат хора, които физически да въведат законност. Има един шмекер, първобитен тарикат, който го играе като театрална роля, ходи с пищов в колана и "наказва","глобява"  и се заканва на лошите и той се превръща в национален герой.  Задачата няма решение (освен ако по някаква причина англичаните или друг  цивилизован народ не ни окупират)

5. Няма образование. Тук кризата е идейна (т. 1 и 2) и човешка (т. 2 и 4). Вследствие на това преходът роди 18 набора пълни кретени - хора негодни за нищо, пълни невежи, неграмотни, лумпени и аутсайдери, нехващали книга. Хора с много тесен умствен хоризонт, без познания за света, без фантазия.  Дълбок и автентичен пролетариат, само че в пост-индустриалната епоха, наречена "информационна". Вярно е, че някои от тези хора успяват, заради самообразование, самодисциплина и остатъчни семейни ценности. Но "стандарта" е леш.

6. Пазарна среда, която както навсякъде по света печели от онова, което се търси и следователно го предлага агресивно и обилно. Това води до пропадане по спиралата на медийната простащина. Пред очите ни относително нормалните хора сред роднините и приятелите ни се опростачват, бавно, неусетно, стъпка по стъпка, шоу след шоу. Постепенно ослепяване на еднооките в царството на слепите.

7. Пълната липса на елит я споменах в т. 1. Тук ще я повторя, за да продължа със следващата характеристика на този "липсващ" елит.  Дори хората, които се възмущават, потрисат и негодуват, т.е. не са изгубили напълно зрението си, са неспособни да дадат реален отпор на системата. Те нямат свой начин на действие, който да може да накара "системата" да се уплаши, да се свие, да реагира. Нямат. Приказките по блоговете имат нулев ефект. Единствената видима  проява, която леко разклока блатото  бяха "екопротестите", но видяхме, че и те бяха хаотини, слаби и затихнаха след по-малко от месец. Днес навсякъде по черноморието и Рила се строи, но никой вече няма сили да протестира. Мина им модата.
Т.е. дори и да има събирателно 50 - 100 хиляди души, които да не искат да живеят в содом_и_гомор, все едно че ги няма. Те : 1) нямат съгласие помежду си за приоритета на проблемите и тяхната причина; 2) нямат самочувствие, че могат истински да променят нещо и затова не биха инвестирали повече от едно-две излизания на теферич; 3) намят познания, компетентност, хитрост, въображение и най- вече дисциплина да предизвикат истински системата.

Говорим за класически сблъсък на варварите с цивилизацията. Сблъсък на хората без задръжки с хората със задръжки.

Когато чеченците превзеха московския театър и взеха 800 заложници, техният лидер даде изявление:

"Няма как да не ви победим, защото вашата жажда за живот е по-слаба от нашата готовност да умрем за каузата си"

Когато твоята жажда за живот е по-слаба от рушителният устрем на варварите, ти си мъртъв. 

Когато волята на една нация да живее човешки е по-слаба от волята на нейните най-жестоки и алчни хора да живеят господарски, тя е мъртва нация. 

Писах всичко бързо и на един дъх. Сигурно е адски фрашкано с технически, правописни и други решки. Нямам никакво желание да ги поправям. А и няма смисъл.



Тагове:   МЪРТВАТА,   нация,


Гласувай:
0



1. cornflower - поздрав
13.03.2008 12:52
за тревогата, която носиш.
Споделям я до дъно.
Финалът ти за мъртвата нация е велик.
Бог да ни е на помощ!
цитирай
2. teodor - Изключително впечатляващ пост
13.03.2008 13:16
Впечатлен и развълнуван съм от това, което прочетох. Споделял съм подобни мисли в няколко коментари към различни блогове. Не искам да изглеждам мъртъв, имам воля за нормален живот, но наистина не знам как може да се постигне това сега и у нас. За съжаление не виждам никой който може да ни каже или да ни помогне, освен Всевишния ! А заслужаваме ли да ни помага ?
Съществуват мнения, че трябва да си помогнем сами. Но когато положението е доказано такова, че това е невъзможно ? Когато някой умре, на негово мяста идва друг. Кой е заместника на нацията наречена България ?
цитирай
3. komitata - Ех, дедо Славейков
13.03.2008 14:31
По-оптимистично, де
цитирай
4. thehobbit - Mного силен текст...
13.03.2008 14:37
... колкото и да е мрачен.

Място за оптимизъм няма, но не съм съгласен с нотките на обреченост по една проста причина:

НЕ знаем как се излиза от подобно състояние. Не сме били там друг път.

Понякога тежък грип те докарва до състояние да забравиш какво е да си здрав и да нямаш вяра в силите си. Но грипът НЕ е злокачествено заболяване.

Ето тук: http://radankanev.blogspot.com/2008/03/blog-post_12.html

пиша за подобни неща, но има и позитивен полъх от миналото. Писали сме едновременно:)
цитирай
5. dagma - ...
13.03.2008 17:24
Този текст е чудесен и въздейства емоционално.
Не приемам само образното сравнение с чеченските похитители в този контекст. Много е експресивно, но е доста неточно. Варвари са не чеченците, а московските официални лица (газовите терористи), които са жужали весело около шведската маса на Дубровка само три месеца след трагедията, в очакване на повторната театрална премиера.
Поздравявам те за живата и будна мисъл.
цитирай
6. анонимен - Екология на душата. Антибългарска кампания?
13.03.2008 23:33
http://bglog.net/Ecology/18032
цитирай
7. анонимен - Задунайский
14.03.2008 00:27
Да те е страх само да си помислиш, че е верно..
цитирай
8. анонимен - Не сме “мъртва нация”, заспала нация сме…
14.03.2008 12:35
http://angeligdb.wordpress.com/2008/03/14/%d0%9d%d0%b5-%d1%81%d0%bc%d0%b5-%d0%bc%d1%8a%d1%80%d1%82%d0%b2%d0%b0-%d0%bd%d0%b0%d1%86%d0%b8%d1%8f-%d0%b7%d0%b0%d1%81%d0%bf%d0%b0%d0%bb%d0%b0-%d0%bd%d0%b0%d1%86%d0%b8%d1%8f-%d1%81%d0%bc%d0%b5/
цитирай
9. templar - Благодаря за коментарите
14.03.2008 13:23
Блогът е пространство за моментна, не винаги премерена, но пък съвсем автентична реакция на текущите събития.

Ако имах амбицията да пиша статия, със сигурност бих използвал доста по-премерен език.

Радвам се, че предизвиках размисъл у 127 души. Някои коментираха темата и в своите блогове. В-к Дневник бе така любезен да пусне част от текста, с нужните съкращения и "цивилизоващи" корекции, за което им благодаря.

За разлика от описаното сгазено куче, другият ми герой - мъртвата нация може и да не е вечно мъртва. Съвсем възможно е да се случи нещо, което да отприщи процес на вчовечаване. Примери от историята дал Господ. веднага се сещам за 1762 и 1996 години. За да се случи "нещото" обаче, нужно е критична маса хора да си помислят едно и също нещо. Затова може би упражнението не е съвсем лишено от смисъл.

Смисълът е , ако някоя дума или сричка се е забила в мозъците ви, и се сетите за нея при изборите които правите занапред. И ако един ден достатъчно много от нас направим сходен избор, то може да дойде и денят, вкойто мъртвата нация ще се събуди осъзнала, че мястото на решетките не е по прозорците на домовете ни.
цитирай
10. анонимен - черногледството не помага
14.03.2008 17:52
Привет на домачина templar и останалите!,

Поздравления templar, дори и само заради този текст и другия за елита (от 27.11.07), които успях да прочета засега. Обещавам да прочета и другите ти статии и да коментирам, тъй като от доста време съм в същата "партия", а предполагам и в близък набор.

Кратък коментар преди да е свършило работното време, че после знаеш - задачки, свързани с прозаичното битие на онези, които са тръгнали по пътя от "масата" към "елита" ;-) :
Не мисля , че елитът е единственият фактор, който би могъл да промени нещата, нито пък, че нещата могат да се променят стихийно и отведнъж. Също така ми се струва, че говорейки за този елит и липсата му, сте задълбали твърде черногледо и песимистично в дъното.

Аз също си мисля от доста време над тия неща и засега съм стигнал до изводите, че:
1. Определено има и други като нас, които са трезвомислещи, виждат какво се случва, негодуват и (дай Боже) мислят какво могат да направят, а понякога дори и правят нещо по въпроса (напр.екопротестите).
2. Първата крачка е направена. Щом има такива индивиди, то те целенасочено търсят подобна компания, било то в реалното - приятели, колеги, роднини или виртуалното пространство - блогове, коментари, четене (книги, Капитал, Дневник).
3. Междувременно тези индивиди (надявам се) действат локално за бъдещото общо благо - разделят си боклука, садят дървета, ходят на протести, възпитават децата и колегите си в тези ценности, които те изповядват.
4. Следващата стъпка е формирането на съответните общности от подобни индивиди - приятелски кръгове, групи, сдружения, а защо не и политически партии, и по-широкото пропагандиране и популяризиране на общите им ценности. Тук вече се намесва и финансовата част от уравнението. Би било добре, ако част от тези индивиди разполагат с известна финансова и комуникационна обезпеченост (медии), която да позволи разпространението на техните ценности сред "широките народни маси". Ако броя на индивидите в общността е достатъчно голям, може с общи усилия да формират тази обезпеченост.
5. Следващата и последна за този етап стъпка е включването на горните сдружения в политическия живот на страната и постепенното налагане на коректните ценности, които ще върнат държавата в нормалните (за цялото общество) рамки.

Ами това е май, накратко. Аре сега бегам, че "живота е тежък, народа е прост" ;-)
цитирай
11. анонимен - от Петър
15.03.2008 18:50
Поздравления за статията. Тук малко полемизирам и аз : http://petyr.blogspot.com/2008/03/blog-post_15.html
цитирай
12. анонимен - Накратко
15.03.2008 19:38
Както се казва: нацията е мъртва, да живее нацията!
цитирай
13. анонимен - hi there
16.03.2008 22:10
Здравей, templar! Аз съм от хората, на които "нацията"наистина не им е интересна. Интересен ми е индивидът. Както в "Дон Кихот", ако изобщо има смисъл в спомените от Несебър в миналия век.
Най-лошото в "мършавостта" на народа е, че това са "хора, дето нищо не щат да вършат".
Ако ти се върши нещо, свържи се с http://www.verina.vesel.info/
И поздравления за блога. Той показва, че не всичко е загубено.
Чао и по-весело!
цитирай
14. анонимен - ще избягам и децата ми НЯМА да говорят на бългаски
17.03.2008 23:59
не искам да бъда част от такава нация, не искам и няма. Ще напусна България и децата ми няма никога да говорят на български, и името ми няма вече да е българско.
цитирай
15. templar - пич, ти отдавна си избягал.
18.03.2008 09:10
Още родителите са избягали, щом можа да го напишеш това.
гадното ще стане, когато усетиш, че новото име ти пасва още по-малко.
Но това си е твоя работа. Такива като теб по-добре да напуснат България.
цитирай
16. анонимен - поздравления! #
12.06.2008 21:00
поздравления!

#
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: templar
Категория: Политика
Прочетен: 3797944
Постинги: 428
Коментари: 2648
Гласове: 10559
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031