Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.04.2008 10:31 - Трета република? (гневна провокация)
Автор: templar Категория: Политика   
Прочетен: 21623 Коментари: 49 Гласове:
0

Последна промяна: 03.04.2008 16:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Държавността е напълно изчезнала

Обществото се движи от инстинктите за оцеляване на най-хищните му членове

Нацията е дегенерирала и морално пропаднала

Политическата система е напълно компрометирана

Така повече не може! Това е очевидно за всички. Усещаме го физически всеки ден. От най-високо държавно политическо ниво (срастването на мафия и полиция) до най-ниско битово ниво - шумът от съседния строеж, кучетата, които владеят градинките, пернишките голфчета, които ни засичат на пътя.
Така повече не може! (може, може, казал песимиста).

Защо нищо не помръдва и не се променя? 

Защото няма нито една здрава ядка в българското общество. Няма нито една читава група хора, способни и готови на колективно усилие. 

Какво се е правило в миналото?

на 2 пъти: на 9.юни 1923г. и на 19.май 1934г. в такива ситуации на пълен държавен колапс армията е взимала властта, закривала е партиите, уволнявала е партийните котерии и е назначавала безпартийни чиновници с висок ценз. Налагала е желязна дисциплина, "закон за защита на държавата", "закон за защита на нацията" "закон за унищожение на разбойниците" и други такива "фашистки" изтъпления.
Тези стъпки безспорно са за сметка на ограничаване на човешките права и свободи на гражданите.

Управлението на селския сатрап Стамболийски е диктатура. Официалния правителствен химн тогава е "Грабете братя буци, бийте гражданята!". Партизанщината достига невиждани размери. На всички държавни служби са назначени селяни без всякакво образование, опит, култура. Армията е смачкана. на нейно място Стамболийски създава т.нар. "Оранжева гвардия" - партийна милиция от 300 000 селяни - активисти на БЗНС, които са въоръжени от държавата и са превърнати в господари на останалите хора. Правителствените сопаджии бият, убиват, отвличат, изнудват, тормозят...
На 09.06.1923г. Военните правят преврат, отрязват главата на Стамболийски, натъпкват оранжевата гвардия където и е мястото и въвеждат железен ред. Цялото почтено население си отдъхва.

В началото на 30-те години ВМРО безусловно управлява Югозападна България. Държавата няма суверенитет върху тези територии. "Четите" имат своя полиция, свой съд, произнасят присъди, екзекутират, налагат глоби. Населението е подложено на безмилостен рекет. По същото време македонските дейци водят гангстерска война по улиците на София. Всеки ден по тротоарите лежат трупове. Организацията официално издава и обнародва смъртни присъди, нейната "вътрешна полиция" се разхожда със свои автомобили и отвлича ("арестува") инакомислещи. В същото време партиите се боричкат и не могат да съставят правителство, защото не могат да се споразумеят за едно министерство, освободено от Стоян Кустурков след "активно мероприятие".
На 19.05.1934г. военните извършват преврат. ВМРО е смазано. Убийствата по улиците са прекратени. Държавната власт в Кюстендил и Горна Джумая е възстановена. Водачите на организациата емигрират. Заловените са разстреляни или хвърлени в затвора. Държавата се управлява с нардеби. Ако преди за дадена реформа са се губили месеци време в протакане, лобиране и апаратни хватки, от 19. май нататък са нужни три дни - от обнародването до пълното и прилагане и до първите изпълнени наказания на престъпилите закона. Цялото почтено население си отдъхва.

image


Днес за жалост няма сила, която може да въведе ред. Всички сили в обществото са проядени, разкапани и мухлясали.

Вече си представям реакцията на повечето от прочелите горния текст. Ужасът от авторитаризма и възмущението...

Вместо да губите време да обосновавате колко лощо нещо е диктатурата ( в което няма нужда да бъда убеждаван), моля да опитате да оборите следните констатации, на които аз не мога да намеря отговор:

1. Демокрацията днес не налага свобода, а налага диктатура на медиите и онези, които ги владеят. Информиран избор на свободни граждани не съществува. Тази демокрация е параван, фасада, зад която се крие и чрез която се узаконява диктатура на рекламодателите и медийните господари, които промиват мозъците на неграмотния и некомпетентен гражданин. Пример за това е един несъществуващ човек - компютърно синтезиран, чисто медиен образ, който утре ще ни бъде премиер, защото собствениците на вестници желаят да е така.

2. Политическата система и парламентаризма са напълно делигитимирани и не са инструмент на представителната демокрация, а узурпатори на власт по силата на навика. След като 50% от хората не гласуват, то значи че те не признават съществуващите партии и така построената политическа система за свой представител. Правителствата се избират с 15-20% от гражданите, които налагат своя диктат над останалите 80%. Това не може да бъде нормално. Това няма нищо общо със свободата, с демокрацията и със свободната воля. Добри или лошо, умни или тъпи, хората не гласуват не защото не им пука или им е все едно, а защото (под действие И на факторите от т.1.)  не вярват че някоя партия е по-добра от другите. За тях всички партии са повече или по-малко свързани с мафията, корупцията и азиатщината. Да принуждаваш хората да гласуват с омерзение за по-малкото зло не е демокрация. Парламент, които е избран без ентусиазъм от 20% от хората и е неистово ненавиждан от 80% от хората не е носител на плурализъм, свобода и демокрация.

Хората (всички негласували + всички гласували за "опозицията" + поне половината от гласувалите за тройната коалиция) са отвратени и погнусени от това управление и от всичко, което се случва в страната. Огромното мнозинство от хората в България биха обесили Румен Петков на червата му. Биха си платили за това. Биха пускали SMS-и за това. Но те в огромната си част не вярват, че ако Герб, ДСБ, Атака... са на мястото на БСП, ситуацията в България  би стояла по различен начин. И затова не правят нищо. До изборите това положение няма да се промени. Може би част от гласувалите за "тройната коалиция" ще си останат вкъщи. И ще се избере ново правителство с още по-малко гласове. То ще е още по-непредставително и морално нелегитимно. Иначе може би ще е законно... и така по спиралата надолу и надолу...Общественият договор очевидно вече не само не действа.. Той е скъсан и запален и от двете страни. Нещо повече - вече никой не помни за какво ставаше дума в него.

Може би трябва да се преучреди цялата държава. Аз винаги съм привърженик на еволюцията и на приемствеността, но днес ми се струва,  че всичко е толкова проядено, порочно и отровно, че просто няма на какво да се стъпи. Трябва да се започне отначало. Трябва трета република. (ако приемем, че "народната" беше първа, а тази на прехода и "обществения договор" - втора) Въпросът е откъде ще се вземат "новите човеци", които да я направят?

По дяволите! В моя квартал е фрашкано с бездомни кучета, които държат децата в къщи. По улиците има чудовищни дупки, в които всеки ден се чупят коли. Правихме граждански петиции, подписки и жалби, Никой, никога не ни обърна внимание. Дори моята собствена партия ДСБ си мълчи по въпроса. Вместо да обикаля около дупките пред блока и да пита кмета за тях, всеки ден и във всяка медия, те обсъждат "макрорамката на бюджета" и "концесионния договор на Х и У"  К.. ми Янко!

Ако направиш избори в квартала, около 40 % ще гласуват. Всички те ще очакват от партиите, за кото гласуват да оправи кучетата, дупките, уличното осветление и шума. Никоя от партиите няма да си мръдне пръста .
 60% няма да гласуват. 
В същото време ако попиташ трябва ли да изчезнат кучетата и дупките 90% от всички хора (гласуващи и негласуващи)  ще са "За". 

Мисля си, че ако в 30-те блока по улицата по 5 мъже вземем по една лопата ще решим за един ден проблема и с кучетата, и с дупките, с "паяците" на Паркинги_и_гаражи а може би и с уличното осветление, чалгата на турците от строежите в съседство  и с кражбите... Това ли е начинът?  "Държавата", която години наред игнорира проблемите веднага ще дотърчи.... Ами ако от 100 улици по 30 блока по 5 мъже вземем по една лопата? Това не е ли преучредяване на държавата? Не чука ли на вратата трета република?

___
P.S. По принцип бих предпочел монархия, но обстоятелствата не са достатъчно благоприятни, доколкото Княз Александър I няма живи потомци, Симеон II  е лидер на партия - коалиционен партньор на БСП, а Н.К.В. Хари Маунтбатън-Уиндзор едва ли би се навил да стане директор на водопад вместо принц на Йорк.




Гласувай:
0



1. chara - @ templar много свежа "провокацийка"
03.04.2008 10:58
трета република - ДА
начинът, който предлагаш - НЕ
защото: все пак сме в ХХІ век и революциите не носят нищо добро
в крайна сметка обществото исторически е генерирало законите, като организационна рамка за подреждане на отношенията си /от всякакъв вид/
ето защо аз си мисля, а може и да греша, че е необходимо преучредяване чрез промяна в закона
легитимиращ представителството на суверена във властта
мажоритарен елемент и система за отзоваване
защото да не се лъжем, ние сега изпращаме във властта хора, не които ние сме избрали, а които Партиите са ни посочили - т.е. това е техен избор, а не наш
цитирай
2. haralanov - Прав си приятелю...
03.04.2008 11:00
И аз мисля като теб,но спиралата надолу няма край.Нищо не може да се направи.Убеден съм в това.Поне не и с тези българи,български турци и цигани живеещи в България.Не и с тези политици.Не и с тази армия,съд,прокуратура,президент,служби за сигурност и т.н.А други няма от къде да дойдат.Онзи ден в някакъв блог прочетох интересно предложение за цялостен борд от страна на ЕС.Този цялостен борд да включва и европеиски министри-без наши.И европейски съдии-без наши.И европейски прокурори-без наши.И европейски полицаи-без наши.Списъка е много дълъг за да бъде продължен.Иначе наистина не сме способни и нямаме сили да се организираме в създаването на нормална държава.
цитирай
3. templar - а сме ли достатъчно разумни и грамотни
03.04.2008 11:02
за да изпратим по-читави хора от партиите? Няма ли мажоритарния елемент да напълни парламента с герои от "Мюзик айдъл" и "Пей с мен"? Всъщност дори и да стане така, поне ще имат някакво доверие. Защото и сега парламента е пълен с "айдъли", едва ли може да се падне по-ниско от Владо Кузов и Весела Драганова, но на днешните "айдъли" никой не им вярва, не им вЕрва и не ги уважава. Те са обект само на презрение.
цитирай
4. chara - не, не съм съгласна с толкова песимизъм
03.04.2008 11:07
нито пък искам да чакаме някой отвън, пък бил той и от ЕС или където и да е там да ни решава пробемите!
и тук има все още читави хора, те обаче не се интересуват от властта, защото тя не им е нужна за изява!
цитирай
5. templar - вече не става въпрос за изява
03.04.2008 11:14
става въпрос за физическо оцеляване. Нормалния политичен или аполитичен човек ще трява да вземе властта в свои ръце за да продължи да е жив в относителна сигурност, а не в ежедневната руска рулетка "България"
цитирай
6. chara - разумни и грамотни
03.04.2008 11:15
вразумяването и ограмотяването е процес!
лошото е друго, че сега около 20% от твърдите "ядра" и още толкова от манипулируемите, т.е. продаващите вота си, определят живота на другите 60% /негласуващите/- и това е добре известен, изучен и налагащ се и у нас механизъм за контрол над избирателите
цитирай
7. luben - Taka e
03.04.2008 12:15
с малки допълнения, че чак "железен ред" и "желязна дисциплина" от типа, който познаваме до 1989 не са въвеждани. Даже Цанков сам си подава оставката и се провеждат (май единствените) съвсем демократични избори преди 1990-те.

От всичко, за което говориш най-много ме боли за ДСБ и СДС - за тяхното капсулиране във "партийни" задачи, при което се слагат приоритети (не че не са важни) - касата на партията, компромисите с тоя-оня за повече електорат и т.н. и т.н. В момента, в който са на мин. или депутатско кресло, приоритетите им и речникът им става не-народен. Не говоря за т.нар. "народни'" водачи от тип ВС, ББ, Яни Я.... Тъжно е, но е факт.

Монархия - и да има - вече абсолютна монархия не може да има, а Симеон определено доказа, че е далеч от политическото ниво, сила и визия на баща си (а и на дядо си).

Най-гадното е, че не мога да видя модел или човек, в когото да повярвам. Няма алтернатива. Има само някои, които ме отвращават по-малко от другите...
цитирай
8. teodor - Да, така е
03.04.2008 12:21
Напълно съм съгласен с написаното от вас – като че ли аз съм го писал. За съжаление мисля, че в нашето т.н. обществено пространство има само констатации, в повечето случаи полуистини, и изцяло ялови предложения за преодоляване на проблемите.
Нито един обществен субект (партия, институция, организация) не е публикувал що годе ясна и приложима програма за развитие и управление на икономическите и обществени процеси в страната. А тежко болното българско общество има нужда от това.
Българската политическа система не са основава на програми, традиции и доверие, а е дълбоко ерозирана от своя кланово-партизански характер. Няма значение за коя част от т.н. политически спектър става дума – целта на партиите е единствено и само келепирът.
Демократичен изход от това състояние няма, а в същото време жизнено е необходима не само промяна, а радикална промяна, което управляващите сега партии няма да направят.
Наистина вече намирането на отговор “как да се оправи колата” е въпрос на оцеляване за държавата ни. Аз не вярвам, че това може да стане без сериозна “външна (или от Господа)” помощ защото:
- установеното в резултат на “прехода” олигархично-кланово управление е бетонирано със законовото “творчество” на парламента
- опозиция практически не съществува
- управляващите ни наследници на бившите комунисти се прегръщат с “лидерите” на демокрацията като президента Буш и разните Евро-комисари.
За изпадналите “извън борда” 90 процента от българските граждани няма надежда в следващите 20-30 години да се реализират като средна класа.
Ако попитам как да се действа, но не с популистки лозунги, не с призиви за участие в изборите (защото изборите само утвърждават статуквото, а не променят състоянието на гражданите, дори намеренията за промяна в избирателната система са обречени на провал, защото трябва да се направят от същия този престъпен “политически елит”), не с безсмислени искания за оставки на министри и вотове на недоверие.
Може ли някой сега действащ политик да отговори на този въпрос? Аз съм убеден, че няма такъв. Тогава ?
Теодор Гераков
цитирай
9. templar - teodor, прав си, но не съвсем.
03.04.2008 12:42
ще се опитам да обясня: Има партии, които казват правилните неща по правилен и разбираем начин. Тези неща обаче не се чуват, защото никой не слуша, няма доверие към говорещия.

Пример: когато на улицата те спре поредния тинейджър с картичка за благотворителност и започне да те кандърдисва, ти изобщо не го слушаш, защото си предубеден. Убеден си, че става въпрос за измама и искат да вземат парите на наивниците. Всъщност може би точно този младеж събира пари за истинско болно дете и наистина можеш да спасиш живот срещу 2 лв. Само че то го отминаваш, защото изобщо не го слушаш - предубеден си към самата система на събиране на пари чрез картички, продавани от младежи.

По същият начин стоят нещата с партиите. Партията, на която аз симпатизирам в най-голяма степен (ДСБ) говори разумни и верни неща. Много ми е трудно да си представя, как може когато Костов даде интервю и безкомпромисно точно назове нещата с истинските им имена, разумните хора (не говоря за плебса) да не виждат че е точно така както казва той. Добър или лош, любим или омразен, той е ПРАВ в нещата, които казва за страната.
Въпросът е, че няма доверие. Слушателят е предубеден и изобщо не слуша какво точно казва Костов или Борисов или Станишев. За слушателя откровената неадекватност на Станишев, пълната адекватност на Костов и нелепостта на Борисов са едно и също - кен лий - неразбираем текст, защото не ги слуша. А не ги слуша, защото им няма доверие.

ерго, за да се промени нешо, най-напред трябва да се появи сила и лидерство, която да има някакъв минимум доверие, чуваемост, внимание и добронамереност от страна на слушателя.
Има дефицит на доверие към партийната система изобщо, без оглед на конкретните хора и тяхното говорене.
цитирай
10. gantree - @ templar
03.04.2008 13:09
Много песимизъм, много нещо, Templar. Странна работа, честно! И то в момент, в който чорапът тъкмо започва да се разплита.

Не съм съгласен с констатациите ти, подредени поредно с 1) и 2). Ще се опитам да обясня защо.
1) Демокрацията не налага свобода, нито пък диктатура. Представителната демокрация няма ангажимента да налага каквото и да било друго, освен общи правила, които да бъдат приемани от съответното мнозинство и да бъдат валидни за всички. Правила и закон, пред които всички сме равно отговорни и задължени, а не свободи, диктатури и прочие обтекаеми понятия. Как изобщо да си представяш въпросното налагане на свобода, хеле пък на информираност, компетентност и грамотност? Няма такъв филм, просто. Няма човек или партия, комуто това е по силите.

2) Политическата ни система и парламентарните ни представителства изобщо не са делегитимирани, с каквото впечатление си останал. Информиран избор на свободни граждани СЪЩЕСТВУВА. Примери искаш ли? Мога до утре сутринта да ти пиша пример след пример, започвайки от теб и от себе си.

Не е вярно, че 50-те процента негласуващи "не признават съществуващите партии". Голяма част от тези хора просто не се интересуват от нищо друго, освен от ... как беше просташката формулировка - "да `апна, да пи`на и ... е тия три работи". Какви партии, какви пет лева, те правилен български извън диалектите си не знаят, та камо ли друго. Освен това, ти си представяш тези негласуващи като хора едва ли не "отвратени от мафията" и свързващи съществуващите партии с нея, което пък ги отблъсквало и демотивирало - няма такова нещо, изобщо. Та нали тъкмо на тази половина основен кумир е мутрата с беемвето и мобифона? Като как точно ги отблъсква именно представата, която е така здраво заседнала в ценностните им характеристики? Отвратени били, и погнусени от това управление, което е в момента - изобщо не е верен този виц. Такива сме ние, будните, активно информираните и без остатък гласуващите дори и когато това не ни е чак толкова точно по вкуса. Бъркаш групите, за които пишеш. Негласуващите и пасивните изобщо не влизат сред нас. Те затова са пас, и "абе я не ме занимавай с глупости".

За бездомните кучета и дупките - сори, но това не е ангажимент на опозицията. Да пишеш, че тъкмо ДСБ си мълчи за всичките тези неща е ... просто не е вярно. Но това е вече друга тема, по която няма смисъл да влизаме в спорове.

Би предпочел монархия, хаха. Ми хубаво, за какво тогава изобщо се занимаваш с партии и представителни демокрации, след като предпочитаното от теб е нещо съвсем различно? Най-кратко изразеното различие е, че при монархиите особена важност се отдава на Една Личност, докато при представителната демокрация Всички Личности са еднакво важни. Имал си, за съжаление, лошият късмет да се родиш във време, в което монархиите вече не вървят.

Поздрави.
цитирай
11. templar - за съжаление, наистина... :)
03.04.2008 13:26
Аз казвам, че за добри или лоши, разумни или тъпи, грамотни или пълни аборигени, всички хора са граждани и имат право на глас. След като не желаят да го упражнят, пак казвам, независимо от причините, значи, че не припознават себе си в партиите - т.е. партийната система няма обществена легитимност...

Не мога да се съглася, че 50% от населението са малоумни цигани. Те наистина са политически неграмотни и късогледи, наистина мечтаят да са мутри с ланци и БМВ-та, но не сатакива, а са обикновени шофьорчета и бачкатори на автомивка. Значи са недоволни от статуквото, което предполага да търсят решение. Ако се лашкат наивно и гласуват за популисти-шмекери (Ж. Ганчев, Царя, Атака, Бойко) - можеш да кажеш, че са малоумници. Но последните избори показват тенденция към отказ от всякакво участие. Т.е. ние сме недоволни, мечтите ни (колкото и битово-просташки да са) са все по-далечни, но няма да направим нищо...

Демокрацията е правила за всички. Никой в България днес не вярва, че има правила за всички. А 80% от хората не вярват, че която и да е от партиите би въвела правила за всички. Това е ключово. (разбира се има хора, които не искат правила за всички, това е друга тема)

За монархия или република няма да споря, защото този спор е вечен, а днес е и безмислен.
цитирай
12. templar - за негативизма
03.04.2008 13:38
Снощи по "стани богат" двама заможни бизнесмени играха благотворително. Едно младо семейство беше довело в студиото тригодишното си дете болно от детски паралич и множествена склероза, за което трябваха... 30 000 лв. (тридесет хиляди лева) за операция.
На всеки следващ въпрос напрежението се вдигаше, от апаратната пускаха напрегната музика, а камерите даваха прекрасното, но неподвижно и гледащо в тавана дете и ошашавените му родители. Играчите трябваше да решат дали да насочат палеца си надолу или нагоре, дали да рискуват спечелените дотук пари или да спрат играта. Публиката изпадаше в шумен възторг.

Официално, по национална ефирна телевизия устроиха руска рулетка с живо болно дете и родителите му ... на цена 30 000 лв!

Станишев е кум на Ники Кънчев. Правителството има излишък, който може да спаси 100 000 такива деца и 100 000 такива семейства (повече от избирателите на ДСБ) . Т.е възможно е всички болни деца в България да бъдат оперирани.Но вместо това БСП дава парите на фирмите на Доган и на Черепа, за да "си лапкат"

Не посмях да го пиша като тема на постинга, толкова страшно ми се видя. Вярвай ми, поисках да убивам! Трябваше ми само някой, който да ми даде манлихера с щик и да ми даде посока на движение. Лумпен. Няма такава демокрация! След като снощното е възможно, значи няма парламент. След като е възможно днес да няма реакция, значи няма опозиция.

След като аз се потресох толкова, че да не ми се говори по темата, значи че и опозицията би трябвало да се потресе. и да повдигне въпроса за риалити-руската рулетка с живи деца, а не за "макрорамката на бюджета" и "рамковия договр със здравната каса" , които може би са бюрократичните оправдания хора да умират, защото някой е посочил с палец надолу...

Аз се гневя на опозицията, защото вярвам на някого в опозицията. Румен Петков-запалката е комунист, пияница и отрепка и от него не очаквам никаква милост, но не може се подминават такива чудовищни гаври с човека, а се чоплят бюрократски темички:

"дали това ще е най-лошия мониторингов доклад или ще е вторият по лошост?"..абе хора. Показаха АДА по телевизията. Какъв доклад, какви пет лева. Дайте да взимаме лопатите и да ги почваме тези с "лапкането" и "излишъка"
цитирай
13. gantree - @ templar
03.04.2008 13:50
Да, знам, че казваш това - "всички хора са граждани и имат право на глас". Само че в тази прекрасна и благородна гледна точка има един малък дефект - не всички хора са граждани. Граждани, имам предвид не по хоризонталата "град - село", а съгласно реалния смисъл на думата "гражданин", идващ от "градя, съграждам, изграждам". Не всички хора са граждани, дори напротив, поощрява се потребяването у нас, вместо градивността. Какви граждани се очаква да стават децата при положение, че онези, при които ги оставяме през половината от пълноценното им време са хора смушени и тотално изтърбушени като личности? На какво може да ги научи човек с гащи отпреди минимум пет години и месечен приход наполовина от цената на телефона на хлапето? Както и да е, излизам от темата така.

Не желаят да си упражнят правото - напротив, но те на практика го нямат това право, по ред причини. Да си информиран и знаещ се изисква усилие, което за тях е безсмислено усилие. Не ги интересува. К`вото стане, казват, все ми е тая, знам да искам да ми се даде от всички, няма значение какви са и откъде са.

Не твърдя, че 50% от населението ни са "малоумни цигани". Това обикновено са хора напълно нормални, българи, цигани, турци, всякакви. Мьекат си един на друг по цял ден за какви ли не простотии, и нищо не е в състояние да ги заинтересува освен поредния трихиляден епизод на "Дързост и красота" и актуалните айдълски изпълнения.

Монархия или република - не е вечен този спор. Той беше вечен. Сега вече го няма. Сега споровете ни са съвсем други.
цитирай
14. templar - явно си писал по време на втория ми отговор
03.04.2008 13:53
а той е истинския повод за днешното ми "избухване".
цитирай
15. teodor - Какво да се прави ?
03.04.2008 14:03
Наистина, съгласен съм, че липсата на доверие в т.н. политическа класа е една от основните причини за неактивността на голяма част от хората. Очевидно е обаче, че каквото и да направи Костов, колкото и да е прав в изказванията си, дори и те да бъдат 100 процента доказвани от практиката, резултатът от участието му в бъдещи избори няма да надхвърли 2-3 процента.
Няколко пъти досега в подобни дискусии задавам въпроса "Какво трябва да се прави сега ?" с надежда за сериозен отговор. За съжаление не само отговор, но дори и разсъждения по него няма. Защо ? Въпросът ли е некоректен или никой не знае отговора ?
Теодор Гераков
цитирай
16. gantree - @ templar
03.04.2008 14:08
Ти се гневиш на опозицията, защото вярваш на някого, на част от тези хора, и очакваш да мислят и реагират като теб. И като не реагират, се гневиш. Ако реагират, но по-късно, пак се гневиш, макар и не толкова. Има нещо религиозно в това разгневяване. Има някакви по-високи изисквания, които остават непокрити, и това те разгневява. По-високи изисквания винаги могат да се поставят, но в крайна сметка какъв е смисълът от подобен тип идеализиране и разминаване между изисквания и реално направеното? Кой е проблемът - онзи, който идеализира определени образи, поставяйки по-високи изисквания, понякога изискващи дори свръхестествено съвършенство, или онзи, който следва собствените си нива на възможности? Не е ясно, поне в този случай.

Аз лично се старая да балансирам очакванията си, и да планирам всичко лично само според реалните дадености. Рядко "скачам в тъмното", най-вече защото всичкият резултат е минимум равен на обикновеното и стандартно възможно. Доста често са надхвърляни очакванията ми, но това следва да се възприема повече като "дар Божи", отколкото като реален резултат от определена маса вложено усилие.

За "Стани богат" - ми не знам, аз напълно съзнателно не го гледам това предаване, и нямам идея какви изобщо простотии стават или не стават в ефира му. Затова и не бих реагирал по никакъв начин, в случай, че някой би очаквал някаква специална реакция. Сигурно бих бил виновен за това, че не гледам такива предавания като това, вследствие на което не реагирам по никакъв начин, но тук вече идва субективизма, и всякакви обяснения стават излишни.
цитирай
17. templar - в това е въпроса
03.04.2008 14:18
онзи ден Верина написа, че не чете вестници, не гледа телевизия и не слуша радио, защото не иска "техните" новини да са нейните.

Ти сега ми казваш нещо подобно.

Всъщност си крием главите в пясъка.

Докато ти, Верина, аз и "опозицията" (разбирай хората в ДСБ) живеем в собствен уютен свят, в който "Стани богат" не съществува, нашите приятели и съмишленици ще намаляват. защото новините, и стани-богат-ите превръщат ден след ден нормалните хора в изроди. а веднъж превърнати в изроди, тези хора няма как да се върнат. Затова ще имаме все по-самотно_единствения разумен политически субект и все по-малко избиратели, които да са готови да го подкрепят.

Иначе за идеализирането си прав. Наистина идеализирам политическото представителство. То трябва да реагира на нещата, които ме вълнуват мен и то по начина, по който реагирам аз. Иначе няма да е мое представителство, а на някой друг. А за мен ще остне "пряката демокрация" с лопатката (по Ремарк). Струва ми се, че така се чувстват много много хора. И че 'пряката демокрация" идва на дневен ред. Това пък е връзката между възмущението ми от снощи, липсата на реакция от опозицията и днешния ми текст за "големия кумчо вълчо с тоягата" (по Ж. Ганчев)
цитирай
18. gantree - @ templar
03.04.2008 14:46
О не, съжалявам много, но аз все пак съм един най-обикновен човек, който няма време за губене. Чета много вестници, чак си нямаш идея колко много време прекарвам в четене. Гледам най-редовно новинарските емисии и се старая почти винаги да намеря време да се дозаровя за повече информация в нещо конкретно, за което съм чул или прочел и мисля, че малко знам. С това "не чете вестници, не гледа телевизия и не слуша радио" просто не е честно казано, и няма да се получи разговор, тъй като директно ме пращаш в крайности. Не гледам шоута, сериали и томболи, нито пък тъпи предавания като това, на Кънчев просто защото нищо не ми дават. Забавленията ми са от съвсем друг тип, а за евентуалното научаване на нови неща по подобен абсурден начин - не, мерси. Да, живея си в свой собствен свят, разбира се. Нищо лошо няма в това. Сам съм си го направил, и си се грижа постоянно за него - в това също не виждам нищо лошо. Изцяло си е за моя сметка и никого в нищо не ощетявам с това, че не гледам и не се интересувам от тъпанарските шоута на Кънчев и други такива. Освен това според мен няма пряка взаимосвързаност между намаляването (респ. увеличаването) на нашите привърженици и това дали аз гледам "Стани богат" или не го гледам. Ако имаше такава пряка взаимосвързаност и ако зависеше това от мен, уверявам те, от сутрин до вечер съм готов да изтърпя това шоу.

Пряката демокрация аз лично асоциирам с ранния комунизъм. ГеДеРе също се водеше "демократична република" навремето. Не ме кефи пряката демокрация. Имам сто неща за вършене, нямам нужното време да й отделя, и предпочитам да делегирам правото си на хора, които да ме представляват. Като се пенсионирам, тогава ще имам на разположение всичкото време на света. Сигурно едва тогава ще "преоткрия" изкуствената красота на пряката демокрация.
цитирай
19. templar - ти каза същото, което и аз
03.04.2008 14:54
аз и ти не сме длъжни да четем Стандарт и да гледаме "Стани богат" (и слава Богу). Но целокупното природонаселение го прави и живее по начин, който научава оттам. Следователно, ако не ни се занимава с пряка демокрация и сме делегирали правото на друг, то той трябва да чете Стандарт и да гледа "Стани Богат" за да реагира адекватно и да се бори от наше име с простащината и варварщината. През това време ние ще слушаме джаз в своя измислен свят. C'est la vie. Би трябвяло да е така, но не е. Нашите представители също като нас си слушат джаз и не следят злото. И какъв е резултата - ното пряка, нито представителна.
цитирай
20. gantree - @ templar
03.04.2008 15:14
Спорен е въпросът кое е яйцето и кое - кокошката в този случай. Дали "Стандарт" и "Стани богат" задават следваните стандарти, или именно те следват стандартите на аудиторията си - спорен е този въпрос. Във всеки случай безспорен е фактът, че аз лично не мога да се намесвам в личните светове на тази аудитория. Е, да, мога публично и без конкретен повод да си пълня блога с "империалистическа пропаганда" под формата на самоделни клипчета джаз, а мога и съвсем да хлопна кепенците на личното си пространство, вместо да го изнасям публично. Всъщност, има някакъв смисъл в публичното изнасяне на видно място на "измисления" ми свят. Оказа се (през последните близо две седмици), че се слуша и се харесва. А и защо да няма и малко джаз всред всичката тая чалга? Това в никакъв случай не е повод за отхвърляне на представителната демокрация в полза на пряката.

Аз, за разлика от теб, не искам от Костов да чете "Стандарт" и да прави политически анализи на шоутата по частните национални медии. Това, което върши е добре. Сега, дали може и още - това не зависи от очакванията ми. Нито пък от твоите. Сигурно може и още. Ще видим.
цитирай
21. chara - @templar
03.04.2008 15:29
"Наистина идеализирам политическото представителство" казваш ти
политическото представителство се носи в крайна сметка от конкретни субекти, нали така. Е, колко от тези субекти, са продукт на твой избор - и ти и аз и gan сме избрали и сме пратили във властта хора, които някой друг е избрал в крайна сметка вместо нас. този друг са партиите. по какви критерии те правят избора си ... аз не знам.
Не е ли по добре в този случай да има мажоритарен елемент и мажоритарна/индивидуална отговорност, а не партиина/обща безотговорност.
цитирай
22. templar - chara,
03.04.2008 15:37
не мисля, че мажоритарния елемент решава нещо. Пак те питам, ако при мажоритарен избор "народа" избере Иван от "Мюзик айдъл", защото "го кефи" това какво ти носи? А защо мислиш, че народа няма да постъпи точно така? Нима Бойко Борисов не е типичен "мажоритарен" кандидат. Той не е избран от някакви апаратчици някъде по партиите... и въпреки това има много по-малко общо с демокрацията и от най-безличния партиен апаратчик от листата на БСП в Перник...

Кое от безобразията в страната не би се случило, ако избора е мажоритарен?

Гоце и Бойко и Лечков и Лазар Причкапов нали са мажоритарни? Фидел Беев от ДПС също беше избран мажоритарно. И братя галеви ако се кандидатират мажоритарно, ще бъдат избрани. Както и Ковачки...

Не е това проблема и не е това решението. Поне според мен.
цитирай
23. gantree - @ chara
03.04.2008 15:40
Нищо не е по силите на един човек. Затова има партии.
В т.нар. мажоритарен елемент има много повече рискове, и много по-малко вероятности да бъде свършено каквото и да било. Справка - мажоритарните вотове за кмет, и президент. Не ги ли виждаш пред очите си какви безпомощни, некадърни и лъжливи ментета са тези мажоритарно избрани представители?
цитирай
24. thehobbit - Военните преврати
03.04.2008 15:56
... са белег на слабостта на демокрацията и държавността в Третото царство. Общество, което не може да се справи с криза по друг начин, чака го (и го е дочакала) нерадостна съдба.

Поставянето на съдбата на "почтеното население" в ръцете на неколцина офицери е изключително опасно явление. Пример - през '34 се оказва, че част от тези офицери междувременно са станали чужди агенти, освен герои от войните и известни патриоти.

Но навикът е втора природа, и "почтеното население" посреща следващия преврат на 09.09.1944 с равнодушие. То - "почтеното население" - вече знае, че Кимон & со са добри мъже, които въдворяват ред и се борят с партизанщината. И настава едно въдворяване ...

И тъй, без да оспорвам констатциите ти за състоянието на държавността днес, мога само да кажа - слава Богу, че ги няма патриотичните ни полковници да спретнат едно превратче.

Ако сме опрели до тях да ни оправят - значи няма оправия.

Едно общество трябва да може със собствени сили и без силата на оръжието да се бори с ежедневната проказа на корупцията, мафията, клиентелизма. С политически, а не с военни средства.

А че е дошло време за радикални реакции - a qui le dis-tu???
цитирай
25. chara - вижте истината може би е някъде
03.04.2008 16:00
по средата. Съгласна съм с примерите и за Б.Б. и Гоце и ... цялата менажерия ...
Значи стигаме до нещо друго - кой попада в политиката, как попада там и за какво я употребява!
За съжаление в момента толкова са взаимосвързани и взаимозависими съществуващите политически субекти, че как го виждате да се промени статуквото.
Това на практика означава нови лидери. Съвсем друго качество хора - неизкушени от употреба на властта за частни цели, хора с перспектива.
Това на практика означава и национални приоритети или национална доктрина за тази страна за години напред, предвид реалностите.
цитирай
26. gantree - @ chara
03.04.2008 16:16
А какво значи това "нови лидери"?
Нов лидер на ДПС, МВРО, НДСВ и безенесетата, или пак просто Костов? :))))
цитирай
27. templar - ний си говорим едно и също
03.04.2008 16:22
hobbit:

"военните преврати са белег на слабостта на демокрацията и държавността в Третото царство. Общество, което не може да се справи с криза по друг начин, чака го (и го е дочакала) нерадостна съдба...Едно общество трябва да може със собствени сили и без силата на оръжието да се бори с ежедневната проказа на корупцията, мафията, клиентелизма. С политически, а не с военни средства"

Съгласен съм. Само че това "трябва да може" ме притеснява. А ако не може? А ако проказата му е станала втора природа на цялото общество? Тогава какво става - Дарфур или Бурунди? Ти говориш за "слабост на държавността и демокрацията в третото царство" а аз говоря за пълно израждане на демокрацията и липса на държавност (или антидържавност, доколкото държавата не просто не защитава, а се бори заедно с мафията срещу нацията) в края на "втората република".

Все пак военните преврати не бяха основна тема, а само пример за изкуствено "хирургическо", болезнено но донякъде успешно. разрешаване на подобни кризи в миналото. Политическа химиотерапия един вид. В съвсем друго време, от други хора и в друг контекст. Само разрухата е била същата като днес.
Връзката с равнодушието на 09.09 заради навика, което му е излязло солено (на "народа") е много интересна. Не се бях замислял точно за това.

chara,

"Това на практика означава нови лидери. Съвсем друго качество хора - неизкушени от употреба на властта за частни цели, хора с перспектива"

Това е мантрата на прехода. Откъде ще ги вземеш тези? От Марс? И кой е неизкушен от употреба на властта? Освен св. Иван Рилски и Бил Гейтс аз да друг не се сещам. Ако имаш гражданско общество, каквото и да значи това, то ще притиска реалните лидери да спазват правилата. Ако имаш плебс, и най-свестния човек да дойде на власт ще се олее, защото ще се усети като Господ.

"Това на практика означава и национални приоритети или национална доктрина за тази страна за години напред, предвид реалностите."

Това е нещо много просто и ясно и още по-вярно. но за жалост е много-много далеч от политическото мислене на българите (били те "политици" или "народ")

цитирай
28. gantree - хм
03.04.2008 16:43
Чак за "равнодушие" по време на 9-ти септември не бива да се говори. Да ти се сипнат шумкарите, заедно с дивите чукундури от червената армия зад гърба не ще ти се "изравни" душата, ами че и оттатък даже. Потънало е в огън и кръв всичко, така че - дайте да го говорим малко по-полека това, за "равнодушието".
цитирай
29. templar - gan,
03.04.2008 16:47
според мен hobbit имаше пред вид, че в началото за много голяма част от хората не е изглеждало като комунистически преврат, а като малко по-хард версия, но поредния военен преврат на звенарите, които периодично на 10 години стъпват на врата на партиите, когато последните загубят всякаква подкрепа и легитимност. (нещо което военните в Турция правеха доскоро, само че на тях не им пука да застанат срещу партии, които се ползват с подкрепа)
Е, след няколко дни са се усетили, че "тая не е като оная", ама вече е било късно.
цитирай
30. thehobbit - Равнодушие
03.04.2008 16:50
... е била първата реакция, Gan. Десетки хиляди са си казали "поредния преврат" и докато се обърнат им е паднала главата.

Други, по-просветени, са казвали "Аз нямам от какво да се страхувам, да бягат престъпниците" - и не са доживяли до 12 септември.

Трети са казали "Комунисти, социалисти... никой не е посегнал на българина на земята" и са вярвали на същите тези Кимоновци, че няма да допуснат сганта да се разпусне тотално.

И т.н. и т.н.

Не го казвам в смисъл - не е имало съпротива. Никой не е могъл да се съпротивлява на Червената армия.

Но не е имало здравословна доза страх...
цитирай
31. templar - кимоновците
03.04.2008 16:54
са се опитали. Всички офицери признават, че Дамян Велчев (макар че е осъден на смърт, а бюста му е свален от военното у-ще) е опитал да прокара закон за амнистия на воювалите на фронта. Само че комунистите правят огромен митинг, на който скандират "Смърт" и закона е отменен три дни след като е обнародван.
цитирай
32. teodor - Това е една от най-интересните д...
03.04.2008 17:09
Това е една от най-интересните дискусии в последно време, стига да не се отклони в темата за военните преврати и 9.9.
Мисля, че е много важно след като се признава изключителната сериозност на положението, в което се набира България и ако е вярно моето твърдение, че демократичен изход от него няма да се отговори на въпроса "КАКВО ДА СЕ НАПРАВИ ?"
цитирай
33. chara - @ templar как си представяш нещо да мръдне
03.04.2008 19:19
от мъртвата точка с познатите лидери
те са лидери на нещо, което беше България до 01.01.2007 няма да се впускам в подробности.
Днес реалностите са други. Няма как да не го виждаш!
Ерго, ако искаме тази държава да стои на политическата и геоикономическата ако щеш и на социокултурната карта на Европа - трябват нови лидери.
Старите - не стават! Колкото и да имам някои симпатии. И не съм убедена, че няма такива хора.
Ама никак. просто може би ние не сме им дали шанс.
Какво като в момента няма национална доктрина нито визия, да я създадем ...
нали от някъде трябва да се започне ...
в това пространство има доста мислещи - защо пък не ...
цитирай
34. gantree - @
03.04.2008 19:58
Какво равнодушие, приятели! Точно първите дни са били най-ужасяващите. Такива истории са ми разказвали за първите дни, че само като си помисля, и ми изтръпват ръцете. Огромна част от хората просто са направили най-нормалното нещо на света - останали са си на собствената си земя. И мнозина просто са били смазани. Това изобщо не може да се квалифицира като "равнодушие". Или пък като "бездействие" или "лекомислие". Напълно нормално е да не очакваш чак такива зверства.

Гледам, че пак се повдига рефрена за "старите лидери", и предпочитам да изляза от разговора.
цитирай
35. анонимен - :(
03.04.2008 20:17
lubene mojto momche az kat kazwam che si fashishche nedoubito ti ne mi werwash :)
цитирай
36. анонимен - пич
03.04.2008 20:18
не, че много от нещата не са така, ама по-добре тия, отколкото сегашните военни - няма такива тъпуци, повярвай ми))))
цитирай
37. royalist - Тъй, тъй, република и демокрация
03.04.2008 22:36
Господа, републиката в България е наложена от Сталин. Това е една безутешна форма на анархия(дори не мога да я нарека форма на управление) и просто всичко случващо се днес си е последица от налагането й, кога със сила, кога с агитация(която продължава и днес). Никакви приказки за демокрация и европеизация не хващат дикиш. Републиката е мъртва, тя няма бъдеще. Ако пък има- то ние няма да имаме.
цитирай
38. анонимен - Алеко -писаното наистина е провокация!
04.04.2008 00:15
И то гневна.
Защото примерът с военните преврати, от не толкова далечната ни история, не е адекватен. За което вече писа Хобит в коментара си. Изкусително е да бъдат споменавани. Даже, може тези призиви да бъдат придружени и с графики за растежа на националния ни доход:
http://ikonomika.org/?p=1292
Но!!!
Кои ще бъдат тези високообразовани и високопатриотични представители на армията, които "би трябвало да вземат властта"? Кой дава гаранция за тяхната образованост? А за тяхната патриотичност?
Това е положението, дами и господа.
Търпение му е майката. Може хубавото да ни се случи в някой друг живот. (С извинение към ортодоксалните православни. Както и към неортодоксалните такива.)
цитирай
39. templar - провокацията се получи, доволен съм.
04.04.2008 08:09
Разбира се това е едно интелектуално упражнение за форумни кибици.

Днес дилемата не е:
1. Авторитарна република на някакви среднообразовани и закостенели в патриотизма си полковници.
2. Абсолютна или конституционна монархия
3. Демократична република начело с братя Галеви, Христо Ковачки, Людмил Стойков, Васил Божков, Любен Гоцев и Младен Михалев.

Днес избор няма. Има вариант 3.

Иначе първите два варианта имат своите прединства. Третият няма такива.
2.
цитирай
40. nkostoff - Дискусията
04.04.2008 08:26
Наистина, интересна. Едностранчива, донякъде. Но, най-интересно за мен е това, че е водена почти изключително в работно време. С какво ли си изкарват хляба писалите тук ?
цитирай
41. templar - що питаш като знаеш
04.04.2008 09:06
с нищо. Навремето са смукали потта на трудовия народ, през 99-та крадливия циганин Костоff им е върнал реституциийката и те сега по цял ден хапват бяло сладко, слушат плочи на 78 оборота с "комедиен хармонистс" и блогват срещу народната власт.
цитирай
42. gantree - хохохо
04.04.2008 11:52
Кой е другият живот, Алеко? Нека да не забравяме, че всички сме пришълци, и не бива да се вземаме насериозно.

Много ме нарадва коментарът 40, на госинът Нъ Костоф. Госин Костоф, недейте така с тези ляляници за работно време. Аз лично работя винаги, когато имам работа, без значение колко е часът и кой е деня от седмицата. Понякога се случва това да бъде до късно вечер, нерядко и до един-два-три среднощ. Включително събота и неделя. Не всички хора като Вас са някъде на сигурно, на някаква кирлива заплата и от девет до пет :) Имайте ако не милост, то поне нотка на разбиране към свободните хора, които сами си изкарват парите и не чакат някой си да им ги даде.
цитирай
43. thehobbit - Mдааа
04.04.2008 12:14
Gantree е отговорил вместо мен. "Работно време" е това, за което аз плащам на други хора заплатите. За мен няма "работно време" - за мен има срокове:)
цитирай
44. hankrum - промяна
04.04.2008 14:16
вижте ясно е на всеки ,че за 18 години нищо друго освен разграбване и ограбване на държавата не се случи.Битовизмите са резултат от некомпентността , а може би и от нежеланието на управляващите да работят за народа - тези които са ги избрали.Защо да мислят за народа след като знаят ,че те самите обуславят същността на анархизма у нас.В такава среда за всеки ще е угодно да мисли предимно за себе си и понякогода за общото с миниятюрни действия замазващи очите на селяка. Ако продължаваме да сме смирените простаци ще живеем дълго време по този начин.Достигам до извода ,че докато нашите политици на видят цвета и усетят миризмата на собствената си кръв ,както се случи в Румъния,никога няма да заработят за нас!
http://hankrum.blog.bg/viewpost.php?id=168212
http://hankrum.blog.bg/viewpost.php?id=178559
цитирай
45. анонимен - Алеко за gantree
04.04.2008 19:54
Ган, това за "другия живот" си беше шегичка.
Нещо като - "Тате ще ми купи колело, ама някой друг път".
цитирай
46. анонимен - защо тук
04.04.2008 23:08
Това остава след четене вестници и гледане тв.Потребност за отговор.
Но защо тук?
цитирай
47. анонимен - Никви революции и преврати няма да ...
05.04.2008 12:11
Никви революции и преврати няма да има.Вече сме в Евросъюза.На нас ни е даден модела по който ще се развиваме.В близките 100-150 години друга система няма да има.Някои разгорещени глави е добре да се съобразяват с това.И да не рушат и малкото което имаме.Просто да си сложат умните главици под чешмата,да ги охладят малко.Че техните диви страсти дотегнаха на всички ни.Едно преуспяло общество се гради по еволюционен път, а не от превратаджии чрез непрекъснати експерименти.
цитирай
48. lililota - Нужни са действия
05.04.2008 16:15
Стотина млади, свестни и зелени хора сме се нагърбили с една зверски трудна задача и вярваме, че с общи усилия можем да стигнем до промяната. Ако искате - помогнете ни.
www.bulgariangreens.org
цитирай
49. анонимен - Преднамерено невежество?
08.04.2008 00:48
Тук се споделят мнения защо тоя или оня са подходящи, свестни, или не дотам. Въпроса кой да е на власт е интересен, но не е съществен. По-съществен е въпроса, каква да е властта. До къде да се простират правомощията й (боже, каква отвратителна дума!). Кое да е абсолютно забранeно на "властимащите" Това, че в БГ властта е келепир, е обществена тайна, и всички келепирджии драпат с нокти и зъби за власт. Защото властта в тая нещастна (в моралния смисъл) държава освобождава от отговорност. И то с конституционен текст. Пък се чудете, как да се намерят свестни хора за да управляват държавата. Няма да се намерят, защото при тая политическа система, държавата няма шанс да се сдобие със свестни управници. Няма!. И ангел с крилца да избере народа (не че ще го направи), за нула време ще му се окалят и краката и крилцата, и ако иска да оцелее, ще играе същата игра, точно както я е осигурила социалистическата ни конституция и "мъдрия народ".
Да, има много по-важен въпрос, и той е - каква да е властта, та който и по каквато и случайност да попадне на върха, да не се налага да вадим лопатите и да го изриваме, но този въпрос не се задава!!!
Дали защото пишещите са тъпи? Едва ли. По-вероятно е, сегашната политическа система (т.е. държавното устройство) да ги устройва напълно. Като ви гледам приказките, май е наистина по-вероятно.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: templar
Категория: Политика
Прочетен: 3794717
Постинги: 428
Коментари: 2648
Гласове: 10559
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031