Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.04.2008 10:38 - Синовете на Александър като пример за България
Автор: templar Категория: Политика   
Прочетен: 7588 Коментари: 19 Гласове:
0

Последна промяна: 07.04.2008 11:28


Гърция и Македония са две съсдедни страни, които по-често критикуваме  и се надсмиваме, отколкото да хвалим.

Гърция е страна с доста политически странности - нелогичен анти-американизъм при членство в НАТО, левичарство, южняшки абстрактен антиглобализъм при силни традиционни ценности, русофилия при църковен антагонизъм Русия - Гърция в православния свят....

Македония е смешна държава. Измислена национална идентичност, съставен на коляно език, открадната и любителски пренаписана история...

Не е обект на този текст да коментира логиката в поведението на тези страни. На срещата на НАТО в Букурещ обаче, стана очевидно, че всяка от тези държави има СВОЯ доктрина, която защитава и граници на държавността, отвъд които компромисът е неприемлив.

Правителството на Гърция защити позицията си за името на Македония с цената да си навлече гнева на САЩ и повечето страни - членки на НАТО, дори с цената от това да се облагодетелства Албания.

Правителството на Македония защити националната си доктрина (каквато и да е тя) и показа, че има държавнически принципи, с които компромис не се прави. Дори и ако алтернативата е да останеш в периферията на баровския клуб.

Спомням си как едно време, правителството на България имаше своя национална доктрина и ясно формулиран национален интерес. 

Спомням си как един български премиер изгони американския посланик от кабинета си и категорично отказа на САЩ да приеме половин милион албански бежанци на своя територия. Направи го с ясното съзнание, че с този акт правителството му загубва подкрепата на запада и остава само.

Спомням си как в същата седмица, същия български премиер отказа на Русия въздушен коридор над България, с ясното съзнание, че си навлича омразата на цялата просъветска камарила и тръгва по свлачището на ченгесарските мърсотия, която приятелите на русия ще изсипят отгоре му.

Една национална политическа доктрина може да бъде добра или лоша,  далновидна или късогледа, агресивна и интегристка...

Може, когато я има. 

Липсващата национална доктрина обаче, винаги е глупава, недалновидна и губеща.

Глупаво, недалновидно, нелогично и губещо е поведението на България днес:

Такова беше поведението за Косово.
Такова беше поведението за името на Македония
Такова беше поведението за Южен поток.
Такова е поведението за Ирак.
Такова е поведението за Авганистан.

Оказа се, че от тези смешни хора по югозападната ни граница можем да се научим на нещо. Оказа се, че те защитават измислената си доктрина държавнически.
Българите са нация с многовековна държавна традиция и силна автентична идентичност. 
България днес е поставена в най-благоприятния политически контекст в цялата ни история.
Въпреки това, България, за разлика от Македония и Гърция се държи  напълно неадекватно.  С всеки изминат ден губим почва под краката си и пропиляваме шансовете си.  Другите държави осъществяват националната си политика на наш гръб.  Всъщност не забравяйте, че правителството на Станишев е с мандат на ДПС...


Тагове:   българия,


Гласувай:
0



1. roksolana - ...
07.04.2008 11:16
Всъщност последното ти изречение е най-важното от целия текст...
цитирай
2. gantree - @
07.04.2008 11:45
Какво по-точно показва според теб фактът, че правителството на Станишев е с мандат на ДПС? Лично за мен показва, грубо погледнато, две основни неща:

• правителството само проформа е управлявано от Станишев, и
• между ДПС и БСП практическа разлика почти няма. Фактът с мандата ясно показва почти пълната им политическа съвместимост и съпригодност.

И по други неща от казаното може да се поспори, но евентуалните спорни моменти са сред детайлите, а не в основната теза.
цитирай
3. templar - Gan,
07.04.2008 11:59
Не съм съгласен, че между БСП и ДПС няма разлика.
Фактът, че ни управлява ДПС, както и още няколко факта според мен показват следните неща:

- ДПС изпълнява дадена национална доктрина, която не е българската.
- БСП не изпълнява никаква национална доктрина и е готова да стане инструмент за чужда национална доктрина, ако това ще позволи да бъде на власт.
От тази гледна точка, поведението на ДПС е предвидимо и логично, а на БСП е пагубно и престъпно, ерго - БСП е по-укорима.

И едно пояснение:

Аз не казвам, че позицията на България в цитираните от мен казуси е била непременно погрешна. Казвам, че дори и понякога да сме "улучили" верния отговор, това е станало хаотично и без идея за стратегия. просто някои посланик е бил по-красноречив от друг.
цитирай
4. gantree - @
07.04.2008 12:47
Не, не приемам въпросната "хаотичност" и "липса на стратегия". Лично за мен стратегия има, само че тя е непублична и много плътно и дълбоко покрита под повърхността на публичния живот. Един ориентировъчен пример мога да дам, с това, че при приключването на преговорите за ЕС същите тези хора бяха наречени "йесмени" и у нас, и навън. Съгласяваш се на всичко, стига да те оставят да си въртиш баницата на местно ниво така, както намериш за добре. Във въртенето обаче се увлякоха дотам, та си въобразиха, че това касае и фондовете - предприсъединителни и структурни. Каза им се обаче, че не са познали, и това е една от текущите им актуални драми в момента - "ма как така, нали можеше за едните неща, а пък сега за другите - не". Както и да е, за тези неща е добре да се говори директно от когото трябва, а не с недомлъвки.

ДПС не изпълнява никаква национална доктрина, бъркаш. И примери за това нямаш. Поведението на ДПС е също толкова укоримо, пагубно и престъпно, колкото и на БСП, че да не е и повече, като се вземе предвид от името на какви групи хора ДПС върши всичките си безобразия. За сравнение знаем добре, че БСП прави поразиите си от името на една немалка група неадекватни лумпени, с много широка гама от претенции за обществена и лична значимост - от най-просташкото ниско пролетарско ниво до уж извисилото се образовано левичарство от университетски тип.

Цитираните от теб казуси - да, това са част от детайлите, които предпочитам да не коментираме. Аз лично одобрявам участието на България в Ирак и Афганистан, както и признаването на Косово и ненамесата в гръцко-македонския спор за името. За мен Македония си е Македония. Днешното име на страната им може и да дава някому повод за спекулации с античната гръцка история, но ако стотинката се погледне и от другата страна, тогава може ясно да се види и фактът, че днешните гърци са всичко друго, но не и преки потомци на гърците от античността - за каквито те неясно защо се смятат. Ако се погледне гръцката история дори само в периода IV - VIII век по отношение на етническия състав, много, много ясно ще се види несъстоятелността и на днешните гръцки претенции. Ама няма кой да го направи това, защото е далеч по-лесно да изгърбиш една нова и малочислена група независими хора, отколкото надутите гръцки пуяци.
цитирай
5. komitata - Твърде високо мнение...
07.04.2008 13:26
Твърде високо мнение имате за македонската външна политика... Ако сте по-запознати ще се хванете за главата и ще викате "пази боже" ;-)
цитирай
6. анонимен - Кавалски
07.04.2008 13:44
Темплар,

Твърде високо мнение имаш за македонската "национална" доктрина. Такава не съществува. Просто не следиш редовно събитията в Македония.
Ще видиш, че до няколко месеца т.н от теб македонска национална доктрина ще рухне и името на страната ще бъде сменено в Нова Македония да речем. В този смисъл нямането на национална доктрина, както е в нашия случай, може да бъде и по-полезно от това да имаш такава, но идиотска.
Гърция не е типична балканска. Тя хем е тук сред нас географски, хем ние сме продукт на свързаната с нея византийска култура, хем там винаги е имало и вероятно ще има едно по-високо ниво на политика, култура и образование. Когато българските идиоти посрещаха германските войски с хляб и сол, Гърция с пълното съзнание за неизбежния край се противопостави на италианци /успешно/ и на немци /естествено неуспешно/. Къде беше българската армия по онова време? "Героичните" царски офицери? Изчакаха немците да им свършат работата, за да могат да крадат до насита в Северна Гърция. Ето това е разликата. Тя е като разлика между Елин Пелин и Никос Казандзакис да речем.
С истински интерес и желание за дискусия бих прочел как ти дефинираш нашата национална доктрина?
цитирай
7. анонимен - В продължение на май анонимен 6
07.04.2008 13:49
@gantree
Не смятам, че ДПС не изпълнява национална доктрина. Изпълнява, но не българската, а тази на нашите югоизточни съседи. Ако не изпълняваше как ще обясниш поведението на ДПС по три ключови въпроса:
1. Арменския геноцид
2. Приемането на Турция в ЕС
3. Промяната на ДПС по свирката на Ердоган в случая със Семейния ни кодекс
По отношение на спора Гърция - Македония - не етническата компонента е основата според мен , а културната. Днешните гърци не са наследници на древните гърци, защото етнически носят 100% гените на древните гърци, а защото все пак успяха да пренесат един уникален език и култура в море от негръцки заобикалящи ги народи. Ето това! Били гадни, стиснати, коварни, недоверчиви, измамници и пр. Е и?
цитирай
8. templar - Кавалски
07.04.2008 13:57
Изобщо нямам високо мнение за македонската...
Напротив, казвам, че колкото и неадекватна и малоумна да е тя, все е по-добра от никаквата. Посланието ми е, че всяка държава (дори ненормалите такива, като Македония, Куба, Северна Корея и Косово) си има доктрина. Нямат си България, Бурунди и Белорус, които когато им предстои да вземат външнополитическо решение пускат търг за "обществена поръчка" сред другите държави. Говоря за настоящото и за миналото правителство. Всички предишни, от Тодор Бурмов, през Стамболов, Филов, Червенков, Живков чак до Виденов и Костов си имаха ясна концепция какво правят и защо го правят. Макари не винаги да съм бил съгласен с аргументите на някои от тях...

Не ми се влиза в разговор за историята, само ще кажа, че изобщо не приемам позицията ти. Нито сравнението на Елин Пелин с Казандзакис.

Колкото до доктрината, не е моя работа да я правя. Доктрината се прави от политици и дипломати, а не от маргинални кибици и критикари. Иначе ще заприличам не БНС, ВМРО, АТАКА или други жалки квартални грандомани с претенции без покритие. Ако някой ден "народа" ме избере да го ръководя, ще обнародвам доктрината си в първия държавен вестник след иногурацията, след това ще я подложа на референдум, ще вкарам част от нея в конституцията... но дотогава ще си пиша глупости с теб в този форум :)
цитирай
9. анонимен - Македонци и Сие
07.04.2008 14:17
Че изобщо не приемаш позицията ми за историята през ВСВ, ми е напълно ясно - иначе щях сериозно да се разтревожа :-)))
За мен в историята са важни резултатите, колкото и суетни да са те.
Според мен е неточно твърдението, че в дискусията за доктрината трябва да взимат участие само дипломати и политици още повече след като се знае за нивото и на нашите политици, и на нашите дипломати. Държа да ти кажа, че аз например може и да си мисля, че имам ясна представа за това каква трябва да е нашата политика спрямо тази или онази държава, но идея за цялостна доктрина - нямам. Ако трябва да следваме твоите критерии, трябва да ти кажа, че всъщност ние си имаме доктрина за национална сигурност. Мисля, че през 2000 се прие един такъв документ, доста общ като съдържание.
цитирай
10. gantree - анонимен 7
07.04.2008 14:46
Смятай си каквото ти душа иска, човече. Да си жив и здрав, и все така свободен да си смяташ и да си мислиш каквото ти дойде на ума до края на живота ти.

А сега по същество - не ми е приоритет да си обяснявам поведението на ДПС по външни за страната ни въпроси. За мен лично те са сериозен проблем във вътрешната политика на страната, а не във външната.

По въпроса с арменският геноцид няма за какво да говорим. Препоръчвам ти по този въпрос да дискутираш не с мен, а само с хора, които не правят никаква разлика между Османската империя и днешната турска република. С тях можеш да намериш единомислие по въпроса с арменския геноцид, с мен - не.

Приемането на Турция в ЕС - аз лично съм ЗА приемането на Турция в ЕС. След като покрият всички критерии за членство, разбира се. Приемане под формата на демонстративен компромис с тези критерии, както стана с нас - не, категорично съм против.

Позицията на ДПС "в случая със Семейния ни кодекс" не ми е известна. Ако конкретизираш това, което имаш против, мога да отговоря макар и доста формално.

За гърците - не били гърци, но били пренесли езика, хахах. И това ги прави какво - преки потомци на Антична Гърция? Дай да не си пишем такива глупости, защото по пътя на тази твоя логика за мъртвите езици румънците веднага стават преки потомци на римляните от Античността, тъй като именно техния език е най-близо до онова народно наречие, от края на Републиката и началото на имперския период. Дай нещо по-сериозно като аргумент в полза на гърците. Това не става, защото се прави един много весел прецедент.
цитирай
11. luben - Освен, че
07.04.2008 15:20
гърците (говорещите гръцки) през 18 век са си нямали хал хабер от това, че са "наследници" на древните гърци, което е добре документирано от западните посетители по онова време на гръцките земи, освен че са ги наричали ромеи (логично - Византия е Източната римска империя), нека не се забравя, че когато римляните завоюват древна Гърция те взимат в плен гърците (повечето) за да образоват децата им и така наистина почти не остава генетична връзка между древните и съвременните гърци. Макар и да не съм фен на "пряката генетична" връзка, щото ми идва доста расистко - всеки е такъв, какъвто се чувства.

Иначе и аз винаги съм казвал, че българите трябва да се поучат (и е трябвало да се поучават години наред) от гърци и сърби по начинът, по който те бранят и отстояват националните си интереси и национално достойнство (и те нямат "освободители", макар Русия да е изиграла не кой знае колко по-малка роля за тяхната независимост от колкото при нас).

А в Македония е един миш-маш. И нека все пак не забравяме, че освен сърбаризираните там тайни служби, полиция, медии и множество правителствени служители има и хора като Любчо Георгиевски (и лека му пръст - Б. Трайковски), които не отричаха българското минало на македонците. Т.е. там има една доста разностранна концепция по тези въпроси.
цитирай
12. анонимен - gantree
07.04.2008 15:34
Няма по-логичен процес от това един народ през вековете да променя етническия си състав. Това е станало и с доста по-млад народ като нас.
Сравнението с румънците е доста абсурдно. Румънците са етнически комбинация от даки и славяни, като са възприели вулгаризирания латински, а гърците са запазили своята народност, като са продължили своята култура, а не са създали нова както е в случая с румънците. Така че разлика - от земята до небето.
Аз лично съм против приемането на Турция в ЕС дори да покрият всички критерии.
Да се прави разлика между Османската империя и Турската република по въпроса за арменския геноцид е нелепо. Арменският геноцид е дело на същите османски генерали, които по-късно станаха бащи на Турската република. Освен това т.н. Турска република е далеч от представитие за демократично управление и възприемане на демократични ценности.
Затова и не ми е съвсем безразлично поведението на ДПС и в случая с арменския геноцид, и в случая с приемането на Турция.
Отношението на ДПС във връзка със Семейния кодекс е негативно спрямо въвеждането на извънбрачното партньорство и дойде точно след изказването на Ердоган в Кърджали, че турците трябва да предават своите религиозни /на първо място/, етнически и културни ценности през вековете.
Съвсем в унисон с неотоманската доктрина на новото ислямистко правителство.
цитирай
13. templar - семейния кодекс
07.04.2008 15:48
В такъв случай за пръв път в живота си съм на едно мнение с ДПС :)
цитирай
14. анонимен - Езици
07.04.2008 16:13
Докато си чешем езиците, гледай с какви стъпки българската дипломация напредва по пътя към доктрината:
Министър Калфин награди капитана на българския национален отбор по футбол Димитър Бербатов с почетен знак на МВнР. “Основният мотив българският футболист Димитър Бербатов да получи тази висока награда на МВнР е, че той е човек, който притежава висока социална чувствителност и като посланик на „добра воля” на УНИЦЕФ защитава благородни каузи, свързани с децата на България”. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин на церемония днес в зала „Договори”, на която той връчи на известния български футболист и капитан на националния отбор по футбол Димитър Бербатов почетния знак на МВнР – Плакет.
цитирай
15. gantree - анонимен 12
07.04.2008 16:45
Нищо логично не виждам в тоталното несъответствие между етническия състав на антична Елада и днешна Гърция. Нищичко. Всичко друго може да се види, само не и логика.

За сравнението с румънците - ето, виждаш ли, наистина е абсурдно, но не да се прави такова сравнение, а да се приказва за "пренасянето" на мъртви езици, каквото ти безуспешно се опита да припишеш на гърците. За етническият състав на днешната румънска нация ти препоръчвам да не четеш съветски автори - съдя по това, като гледам какво имаш като представа за етническия произход и състав на румънците. Един хит мога да ти дам - Влашко. Как пасваш Влашко с "етническата комбинация" у румънците, която ми описваш - ще ми бъде интересно да разбера.

Не е нелепо да се прави разлика между Османската империя и днешната турска република. Всички световни историци категорично посочват и отчитат тази разлика, с изключение може би само на французите и руснаците. Арменският геноцид е дело на онези османски генерали, които бяха неумолимо и последователно избити от Ататюрк и Иньоню. Мога и да ти ги цитирам поименно, ако прецениш, че ще ти бъде полезно. Чети малко повече, и не между редовете.

Моето отношение спрямо въвеждането на извънбрачното партньорство е категорично отрицателно. Сега ти остава единствено и по мой адрес да обявиш, че прокарвам "доктрината на ислямистите", хахах. Както решиш, впрочем. Все ми е тая дали ще ми припишеш каквото и да било.
цитирай
16. анонимен - Страната на съветите
07.04.2008 17:09
Никакви съветски теории. Румънският език е кодифициран късно, но на основата на влашкия и молдавски диалекти, които определено са вулгаризиран латински примесен със славянски.
Ако намекваш, че едва ли не Влашко е населена изцяло със славяни, това не споделям. А и не е така. Определено спецификата на румънците е, че те създават своя култура и литература късно за разлика от гърците.
Тотално несъответствие между етническия състав на днешна Гърция и Елада няма. Такова твърдение е силноразвинтена фантазия. Един хинт за припомняне - след Първата световна война стотици хиляди малоазийски, египетски, ливански и кримски гърци се заселват в днешна Гърция /сред тях и двадесетина хиляди български гърци от Созопол, Поморие, Ахтопол и Варна/. Те естествено не са наследници на древните гърци, а на хеленизираното след Александър население, но са автентични наследници през вековете на гръцката култура. Ако някой смята, че не са, ще трябва да обясни как са се пренесли във вековете обичаите и културата им. Който не вижда логика във всичко това, трябва да се сърди сам на себе си. Или да си обяснява всичко с гърцизма на православието.
На основата на това съзнание за обща гръцка култура се роди и се разви една жизнеспособна гръцка държава, която дълго време беше естествен враг и на нашата държава.
цитирай
17. анонимен - Геноцид
07.04.2008 17:26
Твърдението, че Ататюрк е унищожил генералите, причинили арменския геноцид е грозна лъжа.
Инициаторът на геноцида Талаат паша е убит в Берлин от арменеца Техлирян. За честта да бъде убиец турската държава му се отплати като положи тленните му останки в мавзолея на младотурците през 1943 г.
Изправените пред съда Енвер и Джемал, които уж трябвало да бъдат осъдени на смърт, по случайност се спасили "с бягство". Признавам, че съдбата им е интересна - Енвер загинал като враг на болшевиките, а Дежмал като техен съюзник.
Пак искам да припомня, че през 1996 останките на Енвер триумфално са препогребани в мавзолея на младотурците. И пак нито дума за престъпленията му.
И понеже си много запознат, да ти припомня накрая, че през 1923 Ататюрк обявява всеобща амнистия за всички "замесени" в арменското клане.
Густо!
цитирай
18. gantree - анонимен 17
07.04.2008 20:33
Недей да пишеш глупости и да спестяваш истината. На 7 октомври 1918 година Талаат паша бяга от Османската империя, и се укрива в Германия под името Али бей. От кого бяга и защо - това го спестяваш разбираемо защо - не ти върши работа за нескопосната ти теза. На следващата 1919 година специален турски военен трибунал в Цариград го осъжда задочно на смърт именно заради стореното от него срещу арменците. Убит е от този арменец чак на 16 март 1921 година, като е добре да се отбележи и това, че съдът в Берлин напълно и изцяло оправдава арменеца за убийството на Талаат паша по настояване именно на Ататюрк. Ти спестяваш и това, и то не ти върши работа. За останалите двамина от "триумвирата" Талаат, Енвер и Джемал няма смисъл да коментирам каквото и да било, главно защото основните факти не се оспорват от теб - ти самия, макар и с половин уста, признаваш факта за организирания военен трибунал срещу престъпленията на пан-османисткия "триумвират" Талаат, Енвер и Джемал паша. Защо го спестяваш - ти си знаеш, но не ти прави чест.

Свободните ти съчинения в коментар #16 изобщо ги подминавам.
цитирай
19. анонимен - Алеко - Прощавайте за намесата.
08.04.2008 19:14
Ама това "синовете на Александър" ми напомня за децата на лейтенант Шмид.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: templar
Категория: Политика
Прочетен: 3794783
Постинги: 428
Коментари: 2648
Гласове: 10559
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031