Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.04.2008 09:31 - Арменският геноцид, тракийските българи и други непризнати грехове на една държава с претенции за европейско бъдеще
Автор: templar Категория: Политика   
Прочетен: 18584 Коментари: 44 Гласове:
0

Последна промяна: 24.04.2008 11:12


На днешният ден традиционно се отдава почит на жертвите на геноцида над най-стария християнски народ - армениците, извършен от турската държава в периода 1915-1922г.  Систематично са избити над един милион арменци, други стотици хиляди търсят спасение в пустините, където умират от глад и жажда. Убийстовто е добре организирано със завидна за ленивата османска империя прецизност - концетрационни лагери, масови гробове и всички онези сатанински табиети, които си приличат при всички подобни режими. 

От политическа гледна точка турската държава може би е имала мотив да се разправи с арменците, които с активна подкрепа на Русия са търсили автономия и са проявявали сепаратизъм. Използваните средства и зловещия резултат обаче, без всякакво съмнение са нечовешки и не подлежат на никакво оправдание. И ако времето на първата световна война е време на настървение и жестокост не само в Турция, то днешните европейски нрави категорично отхвърлят подобен тип "окончателни решение"

Непризнаването на геноцида над арменците от страна на Турция, показва, че турските държавни мъже не считат един такъв подход за недопустим и ни кара да се съмняваме, дали не биха го повторили, ако им се отдаде сгоден случай. Тази страна иска да стане част от културна цивилизована Европа. И има държави, които са склонни да я допуснат, заради лични политически сметки и криворазбрана геополитическа целесъобразност.

Арменците са пръснати по всички страни. Сред тях има доста състоятелни и влиятелни хора. Те са съумяли да наложат признаването на геноцида в целия цивилизован свят. 

Има обаче още едно етническо прочистване, от многото извършени от Турция, което до ден днешен не е признато, нито възмездено. По време на Балканските войни 1912-1913 българското население в одринска Тракия е подложено на геноцид, в сравнение с който толкова сатанизираните престъпления на Милошевич в Сребреница и Косово изглеждат като дребно хулиганство.

Редовна турска армия напълно унищожава стотици изцяло български села избивайки всички жители. Стотици хиляди българи са принудени да бягат през Странджа и Сакар. Хиляди измират от изтощение. Турските войници гонят хората и ги убиват като овце. Майки изхвърлят бебетата си край пътя, за да могат да бягат с по-големите си деца. Изоставащите възрстни и болни хора са подложени на заколение.
Днес целия регион южно от Бургас е населен с бежанци от Одринско. Цели села живеят със спомена за старото си село, за убитите близки, затритите имоти, съсипаните съдби.
Поради силното македонско лоби във властта след освобождението и до днес, темата Македония се налага като водеща в българския национален идеал. Трябва да признаем обаче, че геноцидът над българите от Одринска Тракия надминава по жестокост зверствата в Македония. 
След Първата световна война е договорено, че Турция трябва да заплати обезщетение на българските бежанци и на роднините на жертвите. До ден днешен това не се е случило. До днешния ден Турция не е порицала това свое поведение. До днешния ден Турция не е показала с нищо, че не би го сторила отново. След промените българската десница не обърна достатъчно внимание на темата. Една от многото проспани теми. Една от най-важните теми (може би важна колкото атентата в Св. Неделя, който моята партия  ДСБ има пошлата низост да проспи и тази година)
Комунистите - най-големите национални предатели и безродници в историята, (такива са по идеология, самообявили са се за такива, а не че са нарочени и от мен) успешно яхнаха темата и манипулирайки скръбта на стотиците хиляди бежанци и техните потомци направиха актив от казуса. Парадоксално е, че тъкмо коалиционния партньор на ДПС чрез своя евродепутат Евгени Кирилов постави и наложи в Европейския парламент императивното искане Турция да изплати обезщетението на тракийските бежанци, като изрично условие за водене на преговори за членство в ЕС. Срамно е, че досега никой евродепутат от десницата не го е направил.

Мисля, че темата ще бъде непълна, ако не кажа и няколко думи за Възродителния процес. Своето лично, неангажиращо никого мнение, разбира се. Идеята за асимилиране на турците имаше политически основания. Масовото изселване на турците отдалечи България с 10 години от неизбежната косовизация.  Комунистите обаче, както всичко с което се захванат го направиха по-безобразен и нечовешки начин. Прекръщаването на надгробни паметници, разораването на гробища, прогонването на хора без възможността да продадат имота и пренесат имуществото си - това се правеше от Турците в началото на века, но не може да се прави  в следвоенна Европа. Човешкият живот и достойнство стоят над политическата целесъобразност. Който е част от Европа го разбира, а който е азиатски калтак, който иска да го пуснат за "да си лапка" няка как да го разбере.  Ако българската държава беше подходила далновидно, с позитивна дискриминация на сменящите имената си, с плавни законови промени, които да ограничат сепаратизма и исляма, можеше и да се случи. Народна Репулика България обче подходи по турски. И покри със срам името си. 
Затова, когато Иван Костов, като министър-председател се извини на българските изселници, той действаше като политик на европейска държава. Това, че Йълмаз, а днес и Ердоган не изразяват съжаление за зверствата над арменци, българи и гърци ги показва като политици на азиатска варварска държава. Грешат онези, които хулят Костов, че се бил извинил преди да получи извинение. Цивилизованото отношение не подлежи на условности и тънки тарикатски сметчици. Или си бял човек, или си джигит. Това важи в международната политика точно толкова, колкото и на пътя.

Българите вършиха зверства в Македония, Сърбия, Гърция и Румъния. Това няма как да бъде отречено. То е и разбираемо. Като гледаме какви изверги и изроди ходят по улиците ни днес, можем да си преставим какви примитиви са били дядовците им. Простака, когато му дадеш оръжие и власт-безвластие е способен на неща, за които и сатаната не би се сетил. Затова навсякъде където се води война, мирното население страда. Аскера не прощава. Зверставата, които вършиха българите, ги вършиха и сърби и гърци и турци...вършили са ги и ангийските драгуни по време на войната за независимост в САЩ.

Войните за национално обединени завариха България да граничи отвсякъде със свое население. Затова ние никога не сме обезлюдявали села, не сме преследвали кервани с отчаяни бежанци и не сме клали изоставени край пътя деца. Може би ако бяхме завладели чужди земи, и ние щяхме да го правим. Но Бог беше милостив и ни спести това изкушение. Запазихме човешки облик и във времето на всеобщо безумие, когато Екзарх Стефан и пловдивските свещеници сложиха на расата си еврейските звезди и с вдигнати хоругви поведоха шествието към вагоните с бодлива тел.

Затова днес имаме основанието със самочувствие на европейци да заявим на Турция, на ДПС и на техните съюзници от БСП, че в цивилизована Европа няма място за двузначно отношение към престъпленията срещу образа и подобие Божие. Колкото и младо-турски да са били тогава, колкото и светски да са днес и  колкото и буферни спрямо азиатския ислям да искат да бъдат утре..






Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. shavit - Днес
24.04.2008 10:09
Ееееееееееееееееее, Храмовник!

Браво! Напълни ми душата с това, което си написал днес. Подписвам се под всяка дума и нямам намерение да коментирам каквото и да било. Просто си напипал пулса със страшна точност.

Поздравления!
цитирай
2. luben - За зверствата и "истината"
24.04.2008 11:00
ако може да се говори за такава е най-добре да не правим друго, а да прочетем Карнегиевата Анкета. Там са описани зверствата и злодеянията на всички страни по време на войната, при това възможно най-обективно (ако това е възможно).

Според мен турските зверства бледнеят пред гръцките и сръбските и ми е непонятно, защо последните винаги се пренебрегват, а акцентът се слага на други. Има факти, има документи, които сочат размахът и действията на всички армии - турската, българската, гръцката, сръбската и румънската. Според мен не е правилно да се идеализират някои от тях или да се "спестяват" факти заради някакви си уж правилни политически позиции - нищо не се печели с това. Поне аз така си мисля.
цитирай
3. анонимен - поздравления
24.04.2008 11:14
няма какво да допълня. това, което си написал е и мое мнение. тези неща трябва да се казват, да се говорят непрестанно, непрестанно да се бие камбаната!
цитирай
4. templar - не съм привърженик на "биенето на камбаната"
24.04.2008 11:18
bluesky,
Камбаната трябва да се бие в храма. Извън него тя вдига само джангър. А в политиката трябва да се действа далновидно, хладнокръвно, с политически средства, с ясна ценностна система и с държавническа мъдрост. Трябва да знаем точно какво искаме да постигнем за България и как можем да го постигнем с цивилизовани средства.

Любене,
Не бих се наел да класирам зверствата - за тези неща няма скала - или си бял или си черен. Все пак Гърция се е разграничила на официално ниво от етническите прочиствания и е изплатила репарации по официален договор. Сърбия е отречена и осъдена за поведението си от целия цивилизован свят - просто са в центъра на вниманието. Докато Турция минава метът, защото е "стратегически съюзник в борбата със световния тероризъм".
цитирай
5. gantree - @ templar
24.04.2008 11:40
Изобщо не съм съгласен с тезата ти. Между другото, тезата ти е доста близка до основната позиция на ДСБ по въпроса. 1) Доста близка - просто тяхната позиция не е толкова крайна и популистка като твоята. 2) Второто пояснение се налага от първото - популизъм е заиграването ти в думите "... двузначно отношение към престъпленията срещу образа и подобие Божие". Разбира се, имаш пълното право да си забъркваш каквито искаш християнско-светски бълвочи, но пък от моя страна ... нали приятелите са затова, да ти го кажат директно такова, каквото го виждат да се е получило.

Камбанният звън навсякъде е камбанен звън, а не "джангър". Християните могат да се обърнат абсолютно навсякъде към Отца си - и в храма, и в дома си, и в магазина си, и в планината, и в полето. Навсякъде. Сега, конкретно с тамплиерите не знам как е :)) може и да са си поставили някакви изкуствени ограничения, не знам. Тяхна си работа, но това не променя истината.
цитирай
6. luben - разбира се, че
24.04.2008 11:44
няма скала, но просто ми се иска ВСЕКИ българин да прочете внимателно ... ама много карнегиевата анкета.

Според мен тя трябва да бъде изучавана в училищата и да е позната добре на всеки българин. Просто нашата история (след 1878 до днес) е необяснима без да се знаят добре събитията по време на Балканските войни - те са следствието на почти всичко за периода 1878-1913 и причината на почти всичко за периода 1913-1944 (да не спекулираме сега дали щеше да има 1944, ако войните имаха друго развитие).
цитирай
7. templar - това е твоето мнение
24.04.2008 11:49
Моето е друго и то не от вчера. Аргументите ми са съвсем ясни.

Не виждам нищо полулистко в думите, които си цитирал. Геноцидът е гадна работа тъкмо поради това, че се прави срещи "образ и подобие божие", не защото нарушава н'ам коя си конвенция.

Под "камбанен звън" blueskies и аз нямаме предвид църковен звън и приканване към молитва, а използване на алегорията на камбанения звън като инструмент за "алармиране на обществото" по политически теми. Понякога и това помага, но ако политиката си е на мястото не би се налагало.
цитирай
8. gantree - @ и още
24.04.2008 11:59
А клипът пък въобще не успях за го разбера или да го вържа с темата. Не съм слушал тази група, не говоря немски и със сигурност у мен е поне половината от проблема за това неразбиране. Кадрите му обаче са от един доста готин филм, "Небесно царство". Не знам защо са използвали тези кадри, струва ми се тъпа идея. Но от този филм има един момент, който се връзва донякъде с темата ти за геноцида и натискът върху съвременна Турция да се обвърже с тази голяма рана, наследена от Османската империя. Моментът, който имам предвид е в думите на Балиан, ръководещият защитата на Ерусалим срещу Саладин, ще ги цитирам директно от субтитрите на филма без никаква моя намеса:


Тишина! Братя, на нас се падна да защитаваме Йерусалим. И ние се подготвихме, доколкото можахме. Нито един от нас не е превземал града от мюсюлманите. Нито един мюсюлманин от армията, възправила се срещу нас сега, не е бил роден, когато градът е паднал. Ние се бием заради обида, която не сме нанесли. Обида срещу онези, които вече не са сред живите.

... и така нататък. Това е основното, което имах предвид. Връзката, която аз виждам е в последните две изречения от цитата на думите му. Същото се иска и от съвременна Турция днес - да бъдат порицани и заклеймени заради рана, която не са нанесли, и заради рана, нанесена на онези, които вече не са сред живите. Напълно е възможно да не си съгласен с това, нормално е. Надявам се, че поне ще разбереш колко неадекватни са опитите за назидаване, прикрити зад наглед справедливите либералски байраци, толкова модерни в днешните времена.
цитирай
9. gantree - @ templar коментар 7
24.04.2008 12:09
Объркваш се в думите си. Казваш ми, че "Геноцидът е гадна работа тъкмо поради това, че се прави срещу "образ и подобие божие" ... и т.н. Под "образ и подобие Божие" би следвало да разбираме Човекът изобщо, Човекът въобще, в най-общият на думата смисъл. Това от една страна, а от друга геноцид е какво - престъпление, целящо да се унищожат частично или напълно представителите на дадена националност, етническа, расова или религиозна група". Не става дума за унищожение на Човекът въобще и изобщо. От гледна точка на това очевадно различие, ясно подчертано в смисъла на понятието геноцид би следвало изобщо да не твърдиш, че геноцидът е престъпление срещу Човека изобщо, още повече пък да му вкарваш по най-популисткия начин ненужен религиозен контекст с това обобщаващо "образ и подобие Божие". Човекът е Син Божи, а не е просто представител на дадена националност, етнос или расова и религиозна група.

Пак си бъди несъгласен, но надявам се, че поне ме разбираш. Пиша ти го приятелски и само за да не се размиват и омазват до обезличаване думите в смисъла им.
цитирай
10. templar - разбирам те напълно
24.04.2008 12:32
И имам пред вид същото. Ти коментираш неща, които не съм казал, защото презумираш че ги мисля.

Тезата ми е съвсем ясна, опитал съм се да я аргументирам. Не казвам, че върху Турция трябва да тегне вечна вина, а че ако има претенция да се нареди до белите хора трябва еднозначно да се разграничи от извършения геноцид. Това че при някой от многото си военни преврати основните изпълнители на кланетата са били арестувани и удушени не означава че е сторено заради злодействата срещу арменците.

Точно както България преди да се присламчи към Европа се разграничи от гаврата (макар и не геноцид), която извърши срещу "образа и подобие Божие" в лицето на българските турци по време на възродителния процес. Това е еднозначния стандарт на цивилизовано поведение.

Проблема ми не е в геноцида, а в отказа на "съвременна" Турция да го признае и заклейми.

Клипът е закачка без особена връзка с текста - по скоро е провокация в която прозира фундаментализма, който се старая да подтискам. Нелоша мелодия, а и дрешките на мацката си ги бива. Великолепни батални сцени и ефекти (Ридли Скот е 1) Иначе "Царство небесно" за мен беше изключително разочарование - тенденциозно либерална боза, манифест на съвременния релативизъм, мултикултурализъм и антихристиянски патос. Изкара Салладин като мъдрия и спряведлив, а рицарите като пияници и лумпени. Айде холан! Те верно са папищаши, ама все пак... :) Или може би ще кажеш, че "по-добре чалма, нежели папска тиара". Ако искаш да ме работиш, това е аргумента, макар че към днешна дата при тази експанзия на исляма и атеизма може би не е много валиден...
цитирай
11. gantree - @ templar
24.04.2008 13:00
Еех ти, Андрешко :)))) Влизаш ми като нагорещен нож в масло, а после - не, та не. Добре. :))

Съвременна Турция вече призна безумствата от късния период на империята. Ататюрк е ожесточен най-вече срещу своите в целия период на реформите си - и именно затова е велик мъж, а не заради друго, нали така? Не друг, а именно Ататюрк смачка гадната физиономия на Османската империя, а днес от неговите наследници се иска какво - да приемат върху себе си престъпленията на султанските армии. Ама за да ги заклеймят след това - е, но те вече го направиха. Да не мислиш, че им е било лесно, приятно и безболезнено? Цялата история на републиката им е изпълнена със силови затвърждавания на това заклеймяване и в един прекрасен момент днес сякаш им се казва - айде почвайте пак отначало. Само като погледнеш кой е флагманът на това искане към съвременна Турция, и би трябвало да ти светне - една от най-кръвожадните европейски нации. Да не би французите да заклеймиха нечовешките си изстъпления в Алжир и Индокитай? Може би са го направили публично, а аз да съм пропуснал този велик момент?

"Небесно царство" е либералска боза по същество, така е. Съжалявам, че се злоупотребява по такъв начин с тези велики моменти от историята. По отношение на Саладин - той наистина е бил изключителен човек, за разлика от противниците си. Няма да кажа "по-добре чалма ..." по една проста причина - папската тиара е същото. Същата заповедна форма, същата претенция за величие и непогрешимост и същата бездуховност. Нямам нищо против католиците, стига да стоят настрана от мен. Ако искам да те работя, ще те подпра по съвсем друг въпрос, но ето - не го правя, следователно - не искам. Достатъчно много те уважавам, за да си позволя нещо подобно. Но все пак не лягай много-много на тая кълка :)
цитирай
12. templar - Е, за Франция определено ще се разберем :)
24.04.2008 13:17
Сещам се за една серия от "Да г-н Министър" в която един английски джентълмен показваше на своите гости английския брях и им разказваше за бомбардировки на Луфтвафе през ВСВ и героичната защита на британските ПВО срещу немските самолети. Когато стигнаха до бронзовата статуя на един адмирал с извадена сабя, англичанинът каза:
- Ето, дори днес той сочи с извадената си сабя на изток, за да ни напомня, че никога не бива да изпускаме от очи ... гадните французи.

Бих казал, че Индокитай е като младежко прегрешение в сравнение с бедите нанесени върху цивилизацията от Великата Френска.

Аз не отричам всичко което казваш за постиженията на турската република. Приемам и Ататюрк и Салладин като велики и харизматични лидери.

Отричам обаче симпатията към Ататюрк да е причина за двоен аршин, особено към мюсулманска Турция в християнска Европа. Ако Ататюрк беше направил като Борис I, щях да съм склонен да кажа "абе не са съвсем стока, ама нали поне се стараят". Но след като исляма владее душите и сърцта, че и парламента им (т.е. всички извън високия им елит, за който можем само да им завиждаме, а и не само ние), трябва да сме много по-неспокойни и взискателни и двойния аршин да е двойно по-строг, а не по-лабав.. И да ги караме всеки ден да се отричат от сатаната. По пет пъти в денонощието...
цитирай
13. gantree - @ templar
24.04.2008 13:46
Нямам подчертана симпатия към Ататюрк - казвам това само защото очевидно оставаш с другото впечатление. Принципно погледнато той е постъпил невероятно жестоко с турците, като им е бръкнал в душите по отношение на дотогавашната им религиозна култура. Ако такъв като него направи нещо такова у нас, в България - ще ми е смъртен враг. Дори комунистите не са бръкнали толкова надълбоко, колкото го е направил той. Те са бръкнали само дотолкова, доколкото да се обезопасят откъм опозиция и противостоене, докато той е бръкнал до дъно, за да изчисти мръсотията. С преди всичко добри намерения го е направил. И е успял, заради което заслужава респект.

От тази гледна точка нямам и двоен аршин. Дори да го нямаше Ататюрк като личността, извършила всичко това спрямо Османската империя, дори и тяхно общо колективно постижение да е било - пак щях да съм на същото мнение, заради мотивите, които са ги движили. Именно отвращението им и отхвърлянето на такива безчовечни престъпления като масовите убийства на арменци са ги накарали да се отвърнат и да смачкат султаната и халифата си. Осъдили са и са убили старото си лице, стария си манталитет и са превъзмогнали старите си традиции, за да турят точка на дотогавашното и да постигнат мир главно със себе си. Не са имали нужда да търсят мир със съседите си - можели са да смачкат всички така, както са постъпили с гърците и британците във войната. Но не са го направили, не са увлекли и самозабравили, а са се изчистили и са потърсили мир. Енвер, Джевад и Талаат не са осъдени от чужденци-победители, а от турски военен трибунал, султанът не е изритан от страната от чужденци-победители, а от тях самите. Опитай се само да си представиш каква сила се иска, за да се направи, а и да се задържи във времето всичко това.

Примерът с французите ми дойде отвътре просто, а не че са само те или че са още по-грешни. Освен французите виж и при нас кой е основният знаменосец на това "благочестиво" изискване - АТАКА, ОКЗНИ, Сидеров, Тодор Бояджиев, БДШНИМ и подобните им. На мен съставът на тази пошла компания ми говори допълнително много - че нещо не е наред, че нещата май не са точно такива, каквито се представят, че са. В САЩ кой заема тази позиция - лявата им Демократическа партия. Е, на мен просто ми идват в повече тези левичарски групи хора у нас, в Европа и в САЩ.
цитирай
14. luben - Готиното на
24.04.2008 13:53
разговорите между интелектуалци е, че може да си стоиш - даже без да пишеш и да ти е кеф да откриваш развитие на своите мисли в една или друга насока... Изкушенията да се намесиш отстъпват на мързела. С което става по-добре ;)))
цитирай
15. templar - По тази логика виж кой е против
24.04.2008 13:55
ДПС, БСП... Това не винаги е мерило. защото "за" са освен Атака и ООн, Съвета на Европа, Европейския парламент и още куп. Както и да е, Турция е голяма и все по-болезнена тема, така че едва ми ще я приключим днес.
цитирай
16. gantree - @ templar
24.04.2008 14:28
О, виждам и кой е "против", не се съмнявай в това. БСП на практика нямат заявена ясна позиция "против", винаги могат да се обърнат на 360 градуса и не може да се каже категорично, че са против или за. Просто Доган е мандатоносителят и те са в много висока степен зависими по отношение на съвсем други неща от него, та това, за арменския геноцид е нещо съвсем странично за тях, нещо от не толкова голяма важност по тяхната актуална скала на приоритети. Не ме притеснява, че ДПС са против като мен, тъй като мотивите ни са различни. Техният е родово-примитивен, ако не са против, ще трябва да загубят много неща, докато аз нито печеля, нито губя от това каква е позицията ми. Няма нито грам комерс в мнението ми, ползи и вреди или плюсове и минуси. Съветът на Европа и Европейския парламент нямат еднозначна позиция, каквато е позицията на другите, които изброих. Темата с арменския геноцид изобщо не е неразделна част от преговорния процес с Турция. Ако стане неразделна част - тогава ще приема позицията им като еднозначна, каквато е и на другите. Това обаче не означава, че аргументите ми ще се променят. Дори и самата Турция да се реши да приеме това, което искат от нея - аргументите ми ще си останат валидни за мен. Историята им не ми оставя много възможности в това отношение. Ако си променя позицията, то това ще бъде за сметка на фактите от историята им. Ще трябва да ги омаловажа, и да се поддам на политическата коректност - но няма да го направя, не защото не мога. Ако тръгна по тоя път, един Бог знае докъде ще ме докара политическата коректност в бъдеще. Най-вероятно просто ще си мълча и няма да коментирам темата.

Отново повтарям за яснота - не съм против арменците или за турците. Няма нито грам политика в аргументите, които зачитам. Специално съм се интересувал от дребни подробности и детайли по отношение на тогавашните събития и мотиви, от които Ататюрк и съмишлениците му са били водени. Много малко хора според мен осъзнават какво е направено и защо всъщност направеното е толкова велико за турците. Дори и аз не знам всичко, но поне по отношение на мотивите им нямам неясноти. В същото време съм сигурен, че този горещ турски картоф съвсем скоро ще намери решение. Турците няма да се оставят дълго да бъдат назидавани за неща, по които ясно са се произнесли още преди почти три поколения.
цитирай
17. shavit - Арменският геноцид
24.04.2008 15:19
@gantree,

Турците въобще не са казали последната си дума по отношение на арменския геноцид, извършен от държавата, на която те са наследник в политически и териториален смисъл - Османската империя.

Защото признаването на арменския геноцид е само първата крачка от това, което трябва да последва.

Турция трябва да изплати обезщетения на всички наследници на загиналите през геноцида арменци, така както направи Германия след Втората световна война.

Турция трябва на собствени разноски да възстанови арменските културни паметници в Източна Турция. Тя вече направи една крачка - възстанови църква на остров в езерото Ван като демагогски изду средствата, които уж били нужни за реконструкцията. До момента държавата на Ататюрк все още отказва да превърне тази църква в действаща.

Турция трябва да свали блокадата на арменската граница. В момента Турция, митивирайки се че няма дипломатически отношения с Армения, е затворила границата си с тази държава.

Всичко това трябва да се случи естествено след извинението към арменския народ - нека не е към арменската държава.
цитирай
18. gantree - @ shavit
24.04.2008 15:39
Това е само твоето мнение, което според мен е пряко следствие от непознаване на турската история от началото на миналия век. По принцип незнанието не бива да се квалифицира по никакъв укорителен начин, и само заради това ще се въздържа от всякакви квалификации, въпреки че не бива, защото вече ти си преминал на етап формиране на собствено мнение - което вече е укоримо, особено ако е следствие не на умисъл, а на обикновено незнание.

Незнанието ти се съдържа още в първото ти изречение, в което по най-нелепия начин твърдиш, че турската република е наследник не само в политически, но и в териториален смисъл на Османската империя. Безпредметно е да ти обяснявам какво всъщност би означавало върху картата това, което ти твърдиш, ако беше истина. Твърдението ти така или иначе не е истина, и слава Богу. Помисли, преди да пишеш такива нелепици. Никой в цивилизованият свят не твърди такава глупост - че днешна Турция е политически и териториален наследник на Османската империя.
цитирай
19. shavit - Наследници
24.04.2008 16:20
@gantree,

Днешна Турция е естествения наследник на Османската империя, така както е наследник на първата държава на османските турци. Както и СССР е наследник на Царска Русия, Френската република на кралство Франция. Неслучайно неотоманската доктрина се завръща в Турция, а не в Ирак.
Продължавам да смятам, че Турция дължи парично обезщетение на арменския народ, така както впрочем го дължи и на българите от Тракия и вероятно на гърците от Измир и Константинопол, като за последното не съм убеден, и трябва да възстанови арменските културни паметници на своя територия.
цитирай
20. thehobbit - Уххх
24.04.2008 16:34
... много неща, с които не съм твърде съгласен, са изписани и в текста, и в коментарите.

Ще напиша само, че не приемам и на йота позицията на Templar за "възродителия процес". Тази престъпна кампания на правителството ни най-малко не предотврати косовизацията, ами наопаки - беше челен пример за отклоняване на обществено внимание от провалите на управлението, по който пример Милошевич докара държавата и народа си в канала.

Нещо повече - "възродителният процес" беше (и още е?) огромна заплаха за националната сигурност и безпрецедентна глупост. Глупост, предприета единствено поради убеждението, че България по необходимост е гарантирана от Русия. Именно поради този факт това е и процес, който увеличава зависимостта на България от друга страна (Русия) без да постигне никакъв успех по отношение на потенциалната турска опасност.
На всичкото отгоре, Възродителният процес създаде идеална среда за развитие на ДПС-феодализма, като изхвърли от страната способните и интегрирани турци, а остави бедните и зависимите, уплашените хора от село. Прочее, това не е чудно, защото цялата върхушка на ДПС е била ЗА този процес като ДС и БКП функционери... изобщо не е въпрос на изпълнение - самата концепция е престъпна и вредна.

За "Небесно царство" - филмът представя доста точно преобладаващата версия за събитията преди падането на Йерусалим. Тази версия надали е точна (аз съм срещал различни мнения), но не е много далеч от истината. Няма обаче да се съглася, че това са събития с огромно значение - било е въпрос на време, късмет е, че е бил Саладин, а не някой от мамелюкските султани от 1280-те г., които са изклали населението на последните латински крепости.
цитирай
21. gantree - @ shavit
24.04.2008 16:42
Османската империя няма наследник, камо ли пък "естествен", за твое най-голямо съжаление. Нито в политически, нито пък в териториален смисъл. Безполезни са опитите ти да наложиш тази невежествена трактовка в разговора.

Очаквах да прехвърлиш разговора върху етническите характеристики, и си постъпил добре, че не си го направил, тъй като мнозинството от османската армия, отговорна за тези зверства е било кюрдско и арабско. Имало е дори азери и перси. От тримата паши, отговорни и съдени за това Енвер и Талаат може и да са етнически турци, но пък Джевад е сефарадски евреин. Разбира се, аз нямам нищо против нивото на собственото ти мнение, но е главно в твой собствен интерес да научиш повече, и тогава да си оформиш мнението.

СССР не е никакъв наследник на царска Русия. Ленин анулира всички договори от царско време и се отказва от всички международни дългове и вземания. Недей да залиташ от една нелепица в друга с толкова лека ръка, че вече ми става смешно. Хубавото в случая с руснаците е, че благодарение на тази ленинова простотия днес Аляска е все още американска земя, а не руска, каквато е била по договора на Александър Първи с американците.
цитирай
22. templar - hobbit,
24.04.2008 17:31
Може ти да не си съгласен с мен, но аз съм съгласен с теб. Струва ми се, че и ти коментираш по-скоро нещо, което мислиш че аз мисля, вместо онова, което съм казал. Бих се подписал с две ръце под следния пасаж от поста ти:

"Нещо повече - "възродителният процес" беше (и още е?) огромна заплаха за националната сигурност и безпрецедентна глупост. Глупост, предприета единствено поради убеждението, че България по необходимост е гарантирана от Русия. Именно поради този факт това е и процес, който увеличава зависимостта на България от друга страна (Русия) без да постигне никакъв успех по отношение на потенциалната турска опасност.
На всичкото отгоре, Възродителният процес създаде идеална среда за развитие на ДПС-феодализма, като изхвърли от страната способните и интегрирани турци, а остави бедните и зависимите, уплашените хора от село. Прочее, това не е чудно, защото цялата върхушка на ДПС е била ЗА този процес като ДС и БКП функционери... изобщо не е въпрос на изпълнение - самата концепция е престъпна и вредна. "

Казал си и нещо, което си мислех, но съм пропуснал в статията - че този възродителен процес вместо да изпише вежди извади очи, като фанатизира и озлоби много хора, които при един нормален и политически, законов, а не силов подход можеше отдаван да са напълно интегрирани и да са по-европейци от теб и мен.

По въпроса за Косовизацията, Бог знае, аз ще съм много щастлив ти да си прав, а аз да греша.

gantree,
Според мен се увличаш, че Турция не е наследник на Османската империя, а СССР - на царска Русия...в края на краищата не се е сменил народа с някакви паднали от Марс нови индивиди, а се е сменила доктрина и управляваща върхушка. Народопсихологията и манталитета са нещо много по-дълбоко, от козметичните смени по върхувете и учебниците. Кръвта вода не става, или поне не за 100 години. България е прекрасен пример за това.

Споделям аргументите на shivat
цитирай
23. анонимен - Геноцидът е престъпление срещу човека
24.04.2008 19:58
Най- жестокото масово изтребление на предствители на отделен етнос, раса, религиозна общност. Арменския геноцид в Турция, геноцида срещу българите от Тракия, клането в Сребреница....Но геноцида не е ограничен само и единствено до Европа. Невижданите кланета и жестокия геноцид, осъществяван от червените кхмери на Пол Пот в Камбоджа също е ужасяващ пример за нечовешка жестокост!
цитирай
24. анонимен - арменския геноцид
24.04.2008 20:44
Арменският геноцид, наричан още Арменският холокост, е насилствената масова депортация и убийства на над милион арменци от младотурските власти в периода 1915 и 1916 година в Османската империя. И днес се водят спорове между наследника на Османската империя Турция, която не признава геноцида, и международната общност.

цитирай
25. анонимен - ако не ме лъже паметта
24.04.2008 20:48
арменския геноцид е извършен от младотурците. когато Турската империя губи сила и започва да се разпада, се започват етнически чистки и масови гонения.
цитирай
26. анонимен - .......
24.04.2008 22:32
Турция е естествен "наследник" на Османската империя, толкова колкото Османската империя е "естествен наследник" на Византия. Византия и нейния най-голям град и столица на Източната римска империя Константинопол са център на световната култура и цивилизация в късната античност и ранното средновековие. Османците завладяват и разрушават центъра на световната цивилизация в Ранното средновековие. Ако за западна Европа Средновековието е наричано Тъмните векове, то на Изток средновековието е време на разцвет и културен подем. Варварите завладели изтока са османците, които налагат власт чрез терор. Но османците възприемат имперската система на Рим и Византион - запазват първоначалния облик на поробените народи в завладените земи. При разпада на Османската империя асимилираните народи вече се нарочват за не-свои, и следователно те трябва да бъдат прокудени или изтребени. Така се стига до най-големите изстъпления, до първите геноциди и етнически чистки.
цитирай
27. анонимен - терор и геноцид са нови понятия
25.04.2008 00:20
но през цялата човешка история е имало етнически чистки, изтребление, прокуждане или поробване на други етноси, народи, на друговерци. по времето на създаването на империите се завладяват територии, сменя се административния ред на управление на завладените територии, поробват се цели народи. имперският принцип се основава обаче не на пълна асимилация, а на запазване на сравнителна автономия на завладените народи. при разпада на империите се достига до катаклизми и крайни изстъпления. изстъпления, които никой нормален човек не би приел.
за това арменският геноцид трябва да бъде признат. дължим го на нашите съграждани и приятели арменци.
цитирай
28. gantree - @ templar
25.04.2008 07:39
Хахах, ами сигурно се увличам, не знам. Като тръгнем с Шиват и с теб за ръчица по тази Вашата пътечка, с "наследниците", нищо чудно да изкараме и шумкарите от Дивотино едни видни наследници на Царство България ... и сигурно затова сега така леко ни управляват синовете на шумкарите със сина на последния български цар :))) Сергей Станишев и Георги Първанов по Вашата логика са "политически и териториални" наследници на Царство България, хахах! Ще умра от смях!!! Не, не, ще умра от смях! А лошият Костов да не знае за тази Ваша кристална логика, и да вземе да обяви със специален закон режимът на шумкарите от Дивотино за престъпен режим, хахах. Еех, колко мъка има по тоя свят ...

Разбира се, че СССР не е никакъв наследник на Царска Русия, както и че турската република не е наследник, как беше онази марксистка усукня - "политически и териториален" наследник на Османската империя. Ако искате и до утре се убеждавайте взаимно в тази култова нелепица, аз няма да Ви преча.

Като финал само ще кажа, че съм открито ПРОТИВ това, което днес са направили съветниците на ДСБ в София. Изказването на Лилков за "привеждане" и "навеждане" пред турската страна е отвратително и просташко. Имам предвид прочетеното тук:

http://mediapool.bg/show/?storyid=138497&srcpos=9
цитирай
29. анонимен - СДС – Варна: Поклон пред паметта на жертвите на арменския геноцид
25.04.2008 09:10
СДС – Варна: Поклон пред паметта на жертвите на арменския геноцид
24.04.2008 17:04

Съюз на демократичните сили – Варна изразява своята съпричастност към жертвите на арменския геноцид, извършен преди 93 години, съобщи за “ДНЕС+” общинският председател на местната структура Цанко Цветанов.

“С болка приемаме факта, че представителите на тройната коалиция в Народното събрание за пореден път през януари отказаха да гласуват в полза на историческите факти, макар че са официално признати в 20 държави и Европейския парламент. Поклон пред паметта на жертвите”, обобщи Цветанов.


цитирай
30. shavit - Геноцид
25.04.2008 09:49
http://mediapool.bg/show/?storyid=138497&srcpos=9

Одобрявам поведението на ДСБ.
И понеже ДПС "не защитава" интересите на една друга държава в България, а Турция пък нямала нищо общо с Османската империя, а се появила deus ex machina, затова ДПС в Русе иска обезсилване на декларацията, а Турция - тя пък какво общо има с арменския геноцид? Нищо и половина.
Може би защото Османската империя няма нищо общо с Турция и турското, много преди разпада й в "Под игото" Иван Вазов сложи ключовата фраза "Туркия ке падне", или пък на Балканите е случаен изразът "турско робство". Никой народ не може да избяга от миналото, историята, културата и географията си даже и да е променил из основи държавата и политиката си.
Затова и СССР е наследник на Царска Русия, и Френската република на кралство Франция и на империята, и Германия на Райха и Хитлер.
Турция трябва да се поучи от Германия какво е това покаяние и търсене на прошка. Тя не може да избяга от сянката на арменския геноцид.
цитирай
31. анонимен - а България е крайно време
25.04.2008 10:38
да избере към кой цивилизационен модел иска да принадлежи - този на развитите западни демокрации или този на ориенталските тоталитарни режими, неспособни да приемат и признаят грешките на миналото. Нова, обединена Европа или новия феодализъм? Европеизъм или ориентализъм - това е новият дневен ред на българското общество.
цитирай
32. luben - Блускайс
25.04.2008 12:28
е прав, че "османците възприемат имперската система на Рим и Византион - запазват първоначалния облик на поробените народи в завладените земи" - нещо, което често се игнорира или по-скоро - напълно не се знае - повечето хора мислят, че османците идват и сриват всичко до основи и си налагат някаква си тяхна администрация.

Аз не съм съвсем съгласен с коментарите, че Осм. империя няма нищо общо с Турция и че Русия няма нищо общо със СССР. Вярно е, че и в 2-та случая се налага корено различен политически строй, вярно е, че новите държави поемат различен курс и се отказват от стари договори и задължения, вярно е, че идва нова политическа класа, но не може да се оспори, че има континюет на територия и население. (има сериозна разлика между Византия и Отоманската империя - първата е завоювана от втората - нищо, че запазват елементи и части на византийската администрация, докато Ататюрк и Ленин са си субекти и лидери ОТ съответно Отоманската и Русия).

Интерсено ми е някой специалист по международно право да коментира тези въпроси, но това, че повечето спорещи имат съвсем правилни аргументи в техните посоки не може да ме убеди напълно в тяхната правота, защото изпускат други съвсем сериозни аргументи.
цитирай
33. анонимен - Малко тракийска фактология
25.04.2008 12:29
Не споделям наивната вяра,
че православният изверг е по-малко лош от поганския такъв.
Позволете да коригирам домакина (в един от постовете му) - Гърция никога не се е разграничавала / извинявала или нещо подобно за това, което е извършила. Ама НИКОГА. Етническата чистка в Беломорието в Гърция е не по-малко табу от арменският геноцид в Турция.
Единственото, което отличава андартите от турците е споменатото уреждане на имотния въпрос, което не е въпрос на някаква особено добра воля от гръцка страна, а единствено на наличието на разменни монети - през 20-те години имотите на изселващите се българи са били "разменени" за имотите на изселващите се от България гърци (доста неравностойна размяна, предвид сериозната разлика в броя на населението) по спогодбите Моллов - Калфандарис и Калфов - Политис. След 1944та България плаща с имотите на беломорските българи репарациите, които дължи по Парижкия мирен договор на Гърция. Толкоз. Обезщетенията ги плаща държавата България, която е платила с имотите задълженията си.
Така че, нека оставим православната солидарност настрана и да си кажем истината, че гърците и сърбите не са нито по-добри, нито по-лоши от турците.
За статистиката ще отбележа също:
1. Геноцидът връз тракийците през 1912-1913 г. не е само в Одринска, но и в Беломорска Тракия, където успешно се прилага "баташкият" сценарии - помаците от едно село с голям кеф бастисват съседното българско. Такава е напр. съдбата на селата Манастир и Съчанли в южните подножия на Родопите. Известен на потомците е и кървавият поход на беломорските българи от Дедеагач и Фере към свободна България, за който при друг повод е споменавала и Карелия, мисля. Вероятно случайността, че някой местен Ахмедаа е замахнал с ятагана наляво, а не надясно в даден момент ми дава шанса да пиша тук.
Факт е, също че местните гърците остават незасегнати и дори неведнъж на драго сърце помагат на турците и помаците да организират чистката на българите.
2. Факт също така е, че българската държава "проспива" второто действие на този геноцид - не през юни-юли 1913, а през септември-октомври, когато по сенклеровски сценарии се организира т.нар. Гюмюрджинска турска република. Тогава българската армия е буквално на две крачки, но заповед за помощ на хората няма и постъпилите в опълчението синове се молят на офицерите да ги пуснат да помогнат на родителите си, но не би... Пълна трагедия.
3. Факт е също, че когато българската администрация се връща в Беломорието няма чистки в отговор, няма масови гонения на помаците и турците. Има, разбира се, отделни актове на отмъщение и това не бива да се крие.
За финал ще отбележа, че съм горд от това, че Костов навремето в Бурса се извини на турските бежанци. Прояви мъжество, което никой от келявите ни съседи скоро няма да има.
цитирай
34. luben - Горното е
25.04.2008 12:39
напълно вярно - и аз винаги недоумявам за криенето на геноцида в гръцка Македония и Беломоркса Тракия (и във Вардарска Македония...). За жалост горните факти са или непознати или непонятно защо напълно пренебрегвани ... "за да не ядосваме съседите си" !!!

цитирай
35. gantree - @
25.04.2008 13:21
Много неща има, за които всички недоумяваме, и в този смисъл съм благодарен на анонимен 33 за нещата, които споменава в коментара си. Аз лично все повече и повече недоумявам от усилващата се агресия срещу днешна Турция - тя дотолкова се усилва, че като гледам замъглява света пред очите и на хора от ДСБ - имам предвид супер-просташкото вчерашно изказване на Вили Лилков за навеждане и привеждане, цитирано от Медияпул, което беше адмирирано от Shavit. Честно казано, изобщо не съм очаквал такова просташко изказване от човек от ДСБ. Да се овладява този просташки комунистки маниер на поведение е нещо опозоряващо и за мен, като за човек все още член на ДСБ и гласувал за Вили Лилков. Да се говори как Борисов се "навеждал" пред турската страна, и то без уточняването на това дали съответното "навеждане" е един вид поклон или е с любимия на комунистите анален контекст - това до такава степен ме отвращава, че може дори да е капката, от която да ми прелее чашата. При първа възможност ще му го кажа и лично в очите на Лилков.

За "политическите и териториалните наследници" - нямам никакво намерение никого да убеждавам в каквото и да било от моята теза. Напълно съзнавам, че тезата ми няма да срещне разбиране без съответното и необходимо количество знание. Пълно е с идиоти, които са много повече склонни да разглеждат историята само по повърхността, отколкото да си направят труда да влязат и по-надълбоко. За да се влезе в по-дълбокото се иска усилие и време, а именно затова е пълно с идиоти - защото за тях подобно усилие е безсмислено, а отделеното за това време се смята за загубено. Все по-малко хора четат, търсят и се интересуват от повече информация преди да възприемат една или друга теза. Далеч по-лесно е да кажеш, че болшевишка Русия е наследник на царска Русия, дори и фактите в подкрепа на подобно повърхностно заключение не са далеч - 1) територията е същата, 2) хората са същите, макар и понамалели поради внезапна смърт, 3) езикът е същият, 4) дрехите са същите, 5) храната е същата, 6) времето е същото със същите четири годишни времена и други такива посредствени белези за идентичност, според които дори можеш да си кажеш "ми то нищо особено не се е случило". С Османската империя и република Турция същите посредствени хора по същия начин биха постъпили - колко по-лесно и безгрижно е да се помотаеш по повърхността на случилото се, и да си кажеш "ето, вече всичко ми е ясно". Османската империя пък се възприема като наследник на Византия - по абсолютно същата примитивна логика. Тази примитивна логика обаче силно ще удари в челото такива като мен и като Темплар, може би, когато й дойде редът да бъде приложена и върху Царство България и уж "наследилата" я комунистка НРБ. Първанов и Станишев ще изпъкнат ясно като "политически и териториални наследници" на Царство България, а нищо чудно и наследниците на многобройните избити комунисти, радикали и бандити след атентата от 16 април 1925 година да се поокуражат и още по-нагло да поискат от днешна България да ги обезщети и компенсира заради стореното от царската армия и полиция. Не че и сега не го искат, но поне не са толкова нагли, колкото нагли са претенциите срещу съвременна република Турция да поеме вина за огромните престъпления на Османската империя, именно срещу които са се борили бащите на турската демокрация и република.

И така, да преобърнем всичко нагоре с краката. Одоакър е наследник на Цезар. Жан Пол Марат е наследник на обезглавения Луи XVI. Владимир Путин е наследник на Николай II Александрович, а Гоце Първанов - на цар Борис III. Шумкарите от Дивотино всъщност са новият български елит. Защото наследството им е такова - и политически, и териториално.
цитирай
36. анонимен - Говоря за геноцида като престъпление
25.04.2008 15:33
срещу човечеството! Геноцида е изтребление на големи групи от хора, принадлежащи на други народи, етноси, вероизповедания, или големи групи от хора, жители на собствената държава. Геноцид е изтреблението на милиони камбоджанци от комунистическия сатрап Пол Пот, геноцид е изтреблението на 50 милиона китайци от комустическия сатрап Мао Дзе Дун, геноцид е изтреблението на милиони руснаци в лагерите на смъртта на Сталин, геноцид е големия глад в Украйна, причинил смъртта на милиони селяни по времето на управлението на комунистическия сатрап Сталин.
цитирай
37. luben - гантре
26.04.2008 10:09
опитах се да кажа, че не може да гледаме на нещата черно-бяло. Едно е рязка смяна на идеология, друго е - на религия, трето е завоюване на нова територия с налагане на нова религия/идеология, четвърто е поемане на историческа отговорност, пето е - на морална отговорност. Да - има преплитане - спор няма.

И още нещо - в тази връзка ми е тъжно, че комунистите ни научиха (слава Богу - и горните дискусии доказват, че не успяха напълно и не успяха всички) на черно-бяло мислене. И не рядко съм се ядосвал най-много на не-червения спектър, че въвежда черно-бяло мислене, но с друг цвят. Това лесно се възприема от масите, но не и от мислещите хора. От друга стана пък наистина не може да изкорениш старото зло както го е сторил Ататюрк (да си го представим в сини одежди) - просто 21 век не може да позволи методите на Ататюрк, въпреки че безпорно това би било правилното дългосрочно решение (и инстинктивно имаме симпатии към подобни подходи).

Това, разбира се са си мои мисли. Преди Възкресение...
цитирай
38. gantree - @ luben
26.04.2008 13:28
Изненадваш ме с тази теза, честно казано. По-скоро тезите ти са две - 1) че "не може" да гледаме в черно и бяло, и 2) че комунистите са ни научили на това гледище. Не съм съгласен нито с едното, нито с другото.

Какво означава "черно и бяло"? Според мен това се разглежда като "добро и зло". Бялото е добро, черното е зло. Шибил отива с бяла риза в конака - какъв ти тук комунизъм! Добро и зло също може да бъде заменено в неговия случай с "чисто" и "мръсно", имам предвид бялата риза като "чисто". Обаче какво ни казва Иисус - "умий си лицето и нозете, преди да влезеш", тоест - облечи си бялата риза, това е добро. Не ходи мръсен и кирлив. Черното е отхвърляне на света. Духовниците излизат от света, и се обличат в черно расо. Влизаш ли в света, обличаш бялата риза, или с белия саван. Това е за мен идеята за черно-бялото гледище на нещата - това е добро, а онова - зло. Да вкараш и другите цветове сигурно можеш, но на мен ми е трудно. Размива се разликата. Границата.

Комунистите не са ни учили на черно-бяло. Комунизмът те учи да си сив, безличен и незабележим като част от общата тълпа. Да не си личност, да нямаш право и свобода и да нямаш нищо свое в името на незнамсикаквоси.

Темата за Ататюрк и стореното от него е доста далеч от този разговор.

Поздрави.
цитирай
39. анонимен - Lubo - към gantree
26.04.2008 13:36
Gan, точно това "привеждане" беше един дълъг процес, започнал по времето на посещението на Министър-председателя на Република Турция, съвпаднало с деня на 9-то заседание на СОС, в чийто дневен ред беше включена съответната точка за признаване и осъждане на геноцида над арменците - с проект за решение, преминал през комисии, с подписи на повече от половината съветници, "събрани" от вносителя Хр. Ангеличин.
Повече по темата за този геноцид има на нашето място в интернет - тук:
http://mydsb.wordpress.com/debate/debate-2008-04/

В тази тема няма и буква за агресия към Република Турция във връзка с извършеното от името на Османската империя, преди нейното "закриване".
Специално за вчерашните действия и изявления на общинските съветници от ДСБ (Триадица :) ), повече информация (от едно изречение в медиапул) има пак там, в друга "редовна" рубрика:
http://mydsb.wordpress.com/2008/04/25/dsb2008042501/

цитирай
40. анонимен - отивате към партизанщина
26.04.2008 17:49
към партии и политически субекти. аз ви питам за мнението и отношението ви като хора - приемане или неприемане на арменския геноцид! В мига, в който трябваше да сведем глава и да почетем паметта на жертвите на геноцида, вие започнахте да си скубете брадите!
цитирай
41. анонимен - и още
26.04.2008 17:55
Повече от ясно е, че не сте гледали документалния филм на bbc за арменския геноцид и гоненията срещу гърци и тракийци, излъчен по сателитния канал history. Който е гледал този филм трудно би си позволил софистики и празнословия по темата. Филмовата лента е запечатала всичко.
цитирай
42. gantree - @ Любо, коментар 39
26.04.2008 20:34
Благодаря ти за думите, Любо, както и за линковете с конкретна информация. Въпреки прочетеното, мнението ми остава същото.

Казваш, че в темата и в отхвърлената от бойковците декларация нямало "и буква агресия към Република Турция" - аз и не твърдя обратното. Прочетох текста и видях. Агресията към Турция обаче е дошла после, очевидно е от прочетеното за нея. Това най-малкото означава, че същата тази агресия е била факт, и все някъде е била заложена, макар и да не е била на видно място в текста на отхвърлената декларация. Добре е да си съобразяваме декларациите с евентуалните последици от тях от страна на онези, които пряко или косвено биха били засегнати от тях. Ако не си съобразяваме декларациите, заприличваме на националисти, че да не казвам и по-тежка дума. Не можем да твърдим, че не сме искали да засегнем република Турция след като се изказваме по такъв начин за Ердоган. Не бива да тръгваме по тази пътека, според мен. Аз не съм националист и лично за мен отношенията между Турция и България са точно толкова важни, колкото и отношенията със страните от ЕС. Сякаш с всичките ни важни неща се оправихме, та само с въпроса за арменския геноцид ни остана да се оправим.
цитирай
43. анонимен - въпрос на
26.04.2008 22:10
Цивилизационен избор. Страна на кръстопът между Изтока и Запада, ориентализъм и хомо балканикус или европеизъм и отстояване на европейските ценности.
цитирай
44. анонимен - Малка подробност
06.01.2009 05:26
30 г. полагам усилия да бъде признат тук Арменския геноцид, което ми дава право да обясня на templar и на 42. gantree - @ Любо, коментар 39 една малка подробност, защото явно я пропускате. Арменският геноцид не е извършен, не се случва някъде на Луната. Споменавате за тракийските българир а не се сещате, че и по време и по място събитието е едно и също!!! Геноцидът над арменците е извършен основно от правителството на Младотурската партия, която изолира султана и прокарва републиканско управление. Ататюрк е друга история, но по въпроса за историческата отговорност, съвременна Турция никога не е отказвала и не отрича да е правоприемник на Османската империя, защото би загубила милиарди в чуждестранните банки и би трябвало да изплаща всички западноевропейски и американски инвестиции. Изобщо има си международно право и не е толкова лесно да се отречеш от ...богато наследство! Защо си мислите, че геноцидът над тракийските българи не е признат? Защото не познавате историята на българската дипломация. Турция има сключен официален договор да изплати на България около или над 1 млрд. щатски долара, но след възродителния процес и по времето на Живков към този договор е прибавен друг и точно тези дни Първанов поставя въпроса пред турския си колега да бъде анулиран втория договор или аникс, което най-вероятно и ще стане, защото иначе ще гледат ЕС през крив макарон. Жалко е и доста срамно, че България първа приюти нашите арменски деди, а последна ще признае историческия факт, който уж не я касае!!!
д-р Илия Симеонов
iliyasim@yahoo.com
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: templar
Категория: Политика
Прочетен: 3798201
Постинги: 428
Коментари: 2648
Гласове: 10559
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031