Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.06.2008 11:54 - За опозицията, диктатурата и чуждите разузнавания
Автор: templar Категория: Политика   
Прочетен: 1917 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 04.06.2008 11:56


Адам Михник 

Познавам много хора, които години наред бяха в тотална опозиция на комунистическия режим и платиха за това скъпо: с дълги години затвор и оскърбления; животът им неведнъж бе заплашван от опасност. Но всички бяха единодушни в едно: и най-тоталната опозиция спрямо властта в ПНР, която смятаха за подчинена на Москва диктатура, не може да води до сътрудничество с чуждо разузнаване.

Защото в този момент свършва лоялността спрямо собствената държава, дори да е недемократична и несуверенна, и започва лоялността към чужда, макар демократично и изповядващо онези ценности, за които е трябвало да се води борбата. С това философията на полската демократична опозиция, която беше проамериканска, се различаваше от служенето на американското разузнаване.

Обвиненията на пропагандата по време на военното положение, че ние, хората от “Солидарност”, работим за чужди разузнавания, а не за Полша, дълбоко ме възмущаваха. Смятах, че работя за страната си, а тъкмо нашите противници защитават съветската собственост в тази част на Европа.

Имаше ненарушима граница, която отделяше дейността на демократичната опозиция за възстановяване на независимостта от работата за чуждо разузнаване. Много изтъкнати емигранти ме предупреждаваха да се пазя от контакти дори, камо ли от сътрудничество с чуждо разузнаване. Не срещнах нито едного, който да смята, че нашите нелегални дейци трябва да почнат подобен тип сътрудничество. Помня, че по-скоро всички тези обвинения на комунистическата пропаганда бяха отхвърляни с отвращение.

Разузнаването е разузнаване, шпионажът - шпионаж. Американските специални служби също прилагат не дотам елегантни методи: интриги, шантаж, подкупи, дори тайни убийства. В САЩ са издадени томове литература на тази тема. На нас, хората от демократичната опозиция, които заставахме с открити чела срещу диктатурата, тези методи ни се струваха подли и неморални. На времето за това писа Йосиф Бродски: “Винаги съм смятал шпионирането за най-долното човешко занимание, главно може би затова, че израснах в страна, където развитието на събитията се изплъзваше на обитателите й (…) Сигурно затова тази страна толкова се гордееше със своите ченгета и тайни агенти.”

Разбирам Бродски. Никога не са ми харесвали книгите за смели агенти, писани от функционери на службите като кап. Чехович, Мариан Реняк и други подобни.

“Презрението към шпионите – пише още Бродски – не е толкова защото те заемат нисък етаж на еволюционната стълбица, а защото предателството бута човек в пропастта.”

Целият текст тук

***
Често съм си мислил по тези въпроси и бях щастлив да ги намеря така добре формулирани от Михник. Мисля си за Г.М.Димитров, за българския NATO-батальон, за българската Waffen-SS бригада и за други подобни прояви, които не успяха да събудят у мен друго, освен дълбоко презрение.
Както и цялостната дейност на БКП и нейните лидери, разбира се.
Да не забравяме, че днешния  Министър-председател на Република България, който по паспорт се казва Сергей Дмитриевич Станишев, е български гражданин от 1996г!. От рождението си, до 1996г. Станишев е гражданин на СССР, а после на Руската Федерация. Не е служил и в Българската армия и не се е клел пред българското знаме...



Тагове:   опозицията,


Гласувай:
0



1. darktales - За съжаление, и в това отношение сме ...
04.06.2008 13:01
За съжаление,и в това отношение сме много далеч от поляците.Много,много далеч.Липсва ни...сякаш най-подходящата дума е "стил".
Вярно,през войната поляци са се сражавали и при съюзниците,и в Червената армия,и при германците(малко,но е имало).Но тогава Полша не е съществувала като самостоятелна държава.А историята на българската SS-част,общо взето,завършва с това,че едната половина разстрелва другата...съвсем по нашенски.

"Войникът,който отдава чест на знамето,който се сражава под знамето и чийто ковчег бива покрит със знамето,е този,благодарение на когото протестиращите имат знаме,което могат да запалят" - казал го е един ветеран от Виетнам.Или на което могат да изменят,бихме могли да допълним.

цитирай
2. анонимен - Света не е безопасно място и никога не е бил.
06.06.2008 02:39
На твърде много и твърде различни езици говорят живеещите в него човеци.
Вярващия християнин би възразил, че злото се причинява от вселените в някои хора демони.
меслещия човек би казал - човешко, твърде човешко.
И доброто и злото са творения човешки и само спрямо човеците имат смисъл
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: templar
Категория: Политика
Прочетен: 3798106
Постинги: 428
Коментари: 2648
Гласове: 10559
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031