Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.06.2008 10:18 - Петият българин
Автор: templar Категория: Политика   
Прочетен: 43398 Коментари: 92 Гласове:
0

Последна промяна: 11.06.2008 15:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Лъвът събрал животните в киносалона  на гората и казал:
- Другари, трябва да изядем всички онези от нас, които имат големи усти
От първия ред скочила жабата и с присвити устни завикала колкото и глас държи:
- Дйъжте кйокодила!!!


* * * 

В продължение на 45 години българското общество беше чудовище. Колективизацията, диктатурата, лагерите и другите зверства, не успяха да нанесат такава беля, колкото повсеместния морален разпад. 
Трябва откровено да признаем, че единици, наистина единици бяха онези, които останаха кристално чисти. Останалите, милионите, оцеляха с цената на свинщини. С цената на компромиси, дребни и по-големи предателства. Комунистите превърнаха една нация с национален идеал в блато от предатели.

През на 10 ноември 1989г. БКП имаше 1 000 000 (един милион) членове. Повече от една осма от населението, барабар с пеленачетата и чавдарчетата.  Ако махнем децата, остава всеки пети българин - член на БКП. 
- Един милион души бяха подписали декларация, че съгласно партийния  устав ще съдействат на органите на народната власт, ще громят идеологическата диверсия и ще бъдат страж на социализма. 
- Всеки пети българин даваше 1 % от заплатата си за членски внос в партията-убиец.
- Всеки пети българин посещаваше всяка седмица събрание на своята партия, на което пред трибуната с червено сукно, под портретите на Брежнев, Ленин и Маркс клеймеше Румяна Узунова, слушаше сказки за храбрите граничари и революционната бдителност по границите и ставаше прав да ръкопляска с викове КПСС-БКП по случай поредния "исторически" пленум.
- Всеки пети българин доброволно и съзнателно легитимираше партията, които изби десетки хиляди - цвета на нацията, която пожела да бъдем 16-та съветска република.
- Всеки четирима от пет българи, когато трябваше да си сменят жителството, да постъпят на работа, да се запишат в университета или да заминат за чужбина, трябваше да вземат бележка от партийната организация, от този петият българин... от него зависеше съдбата на четиримата и техните семейства.
Този пети българин -член на БКП нямаше нужда от декларация и псевдоним, защото по устав беше длъжен да донася, да шпионира, да подслушва, да следи, да обажда. И той не само доброволно беше подписал декларацията че ще го прави, но плащаше членски внос в организацията на убийците.

Нашите близки, съседи, роднини и приятели, хората на чиито рождени дни ходим, ядем торта и с пълна уста казваме "ммм-м-м, мноу хубаа таа торта!"  вършиха тази свинщина в продължение на 45 години.

И понеже са страшно много (всеки пети от нас), и понеже са наши близки, роднини  и приятели, някак си нещата се потулват. Премълчаваме ги, или се занасяме, че такова било времето.

Останалите четирима българи също не бяха цвете. Те вършеха други свинщини, без да имат партиен билет в джоба. Те се подмазваха, угодничеха и прецакваха, за да вземат номерче за лада, цветен телевизор или асистентско място в катедрата. Те купуваха на безценица къщите на подгонените турци и им продаваха скъпо ремаркетата си, за да могат да натоварят на него каквото скатаят от покъщнината си.  Тези четиримата българи изпращаха родителите си в старчески дом, за да могат да освободят жилище за семейното си гнездо. Тези четиримата вършеха още куп други свинщини, характерни за петия българин. вярно, без да имат партиен билет със сърп и чук в джоба.

Някои от четиримата българи са били принудени да подпишат някакви декларации, измислени от петия българин. С цената на тази поредна, не най-голяма, не единствена, а просто поредна свинщина са си купували спокойствие. Купували са индулгенция за "неблагонадеждния" си произход, командировка в чужбна, стъпка в кариерата и други низости...

Някои от тези четиримата, сред тези, подписали декларация е донасял за вицовете, които се разказват в компанията. С тези донесения са се убивали хора и са се съсипвали съдби. Петият българин е вършил тези убийства по устав, по членска карта, без да има нужда от псевдиним и агентурно досие.

Цялата тази свинщина е създадена и управлявана от хора. Много на брой хора. Хора, превърнали народа ни в блато. Хора, превърнали човеците в подлеци, предатели и доносници.

Днес ние четем  решения на комисията по досиетата...

Вера Мутафчиева, агент Атанас, вербувана 1969...
Георги Данаилов - агент Андрей, вербуван 1973 ...


И се възмущаваме, потресени сме, заставаме с ръце на кръста под формата на буквата Ф и катарзисно хвърляме камъни към жертвеника. 

Да ви питам:
Как бе умници сте си представяли, че Георги Данаилов с фашисткия си произход ше го пуснат да пътува 3 пъти по един месец в САЩ за да напише прекрасните книги, с които сте се приспивали вечер? 

Как бе умници сте си представяли, че Вера Мутафчиева с фашисткия си произход е пускана в Турция (повтарям Турция на 80-те години) да изследва архивите за да напише книгите, с които сте се приспивали вечер? Как е допусната да стане директор на научен институт?

Как до вчера (когато ги харесвахте и обичахте) сте допускали, че са се случили тези неща? Може би сте си мислели, че партията, в която членуваше всеки пети българин, която изби десетки хиляди и направи от останалите  скупщина подлеци, че тази партия някак си е пропуснала да смачка тези хора и точно тези двамата фашисти са минали между капките и са отишли в САЩ и в Турция... Така ли сте си мислели до вчера? Я пак се замислете...

И още нещо да ви питам: Защо като излезе вчерашното решение на комисията, се възмутихте от Мутафчиева и Данаилов, фашистите, предали фашизма, а някак си пропуснахте да напишете ред за Тодор Черкезов, Никола Козловски, Благой Паликарски...

Сещате ли се, кои са тези последните? 

Това са офицерите от ДС, които вербуваха Данаилов и Мутафчиева, които ги изнудваха да подпишат, за да ги пуснат в САЩ / Турция, които измислиха псевдонимите им...  Тези са от групата на "петият българин", а Мутафчиева и Данаилов са от групата на "останалите 4"

Като сте ми толкова принципни, защо за двадесет години не се намери нито един от вас, който да затрие с брадва убиеца на баща/дядо ... да надраска "подлец" на стената на някой от "петите българи", да подучи децата си да не играят с децата на Черкезов, Козловски и Паликарски?

Защо ходите на рожденните дни на зълвите, тъщите и съседите си, ядете тортите им и викате с пълна уста "м-м-м--, мноу хубаа таа торта!" и се смеете на шегите им. Но в същото време с почти революционна бдителност задрасквате от все по-оредяващия списък на "своите" Васил Станилов, Венко Бешков, сега Вера Мутафчиева и Георги Данаилов... и докога ще играем този милиционерски сценарии?

Като говорим за истината, трябва да извадим истината, а не морални интерпретации на извадки от нея.
Трябва да извадим и изговорим цялата свинщина на милиони българи. Един милион членове на БКП и още няколко милиона "безпартийни", които вършеха свинство със съвестта, паметта и страната си, в името на цветен телевизор, жителство и комплект тенджери. Сред тези милиони са нашите близки, роднини, съседи, приятели и ние в цялата си прелест. Трябва да изговорим покаяние и прошка. И трябва да посочим с пръст онези хиляди измежду милионите подлеци, които съсипваха и убиваха хора с доносите, докалдите и мълчанията си. 
А те не са Данаилов и Мутафчиева, фашистите, предали фашизма. 
Те са Черкезов, Козловски и Паликарски. 
Те са сред онзи милион от "петите българи", чиито торти ядем по рожденните дни и казваме с пълна устс  "мм-м, мноу хуаа таа торта!..."

Целия патос по вадене на имената с картонче и порицаване на притежателите им  ми се струва много неискрен. Някак си мислим, че ако достатъчно гръмогласно заплюем "агентите", ако съсредтотчим целия огън върху тях, нашите собствени подлости, предателства и поражения ще си останат под кревата. От цялата шайка грешници ще се подредим в редица, ще се преброим на първи-втори..пети, ритуално ще претрепем всички трети номера и ще се пречистим от греховете си.

Затова аз тази игра на мишлета-ченгета няма да я играя. Аз ще чакам да ви уврат кофите, че вместо да пищим при всяка появила се мишка, трябва да претрепем котараците. Дотогава ще излизат нови и нови имена, ние все по-морални и чисти, все по-церемониално ще се отдръпвме от тях, възторжено ще притреперваме и примижаваме в своята ритуална погнуса, ще ставаме все по-малко, блатото ще става все по-голямо и смрадливо. А котараците ще ни се присмиват отстрани и ще си хвърлят сантасето.

Котараците са видими. Написани са няколко реда под агентурните имена в списъка на "заклеймяваните" . Трябва само да четем на правилното място в справката. Да си съствим списък, да вземем по едно дърво, кофа с катран и чувал с перушина и да ги почваме...

 Другото е да се издавим всички мишки колективно, заради подлостите и слабия си морал. И заради тортите, които сме яли...

Живи невинни има. Но са много, много малко. Плашещо малко. И със сигурност нито един от тях не е излизал на запад преди 89-та. Нито един не е станал шеф на каквото и да е, не е следвал право, журналистика, външна търговия или друга "идеологическа" дисциплина. Със сигурност нито един не е издал книга, не е станал известен по какъвто и да е начин, не е успял в каквото и да е извън дома си. .Такава беше системата на "петите българи" ...  Фашистите не можеха да успяват. Не и без да предадат фашизма.

Останалите, милионите които "са постигнали нещо" в обществото преди 1989г., са го постигнали с цената на предателство. Дори и тогава, когато са наши близки, роднини, приятели и съседи. Разберете го това и престанете да се изненадвате и възмущавате . Нали уж сме интелигентни хора.

_____
N:B: За по-тъпите читатели, да уточня, че под "фашисти"  иронизирам понятието, което комунистите използваха за безпартийните. Нямам никакъв сантимент към фашизма.

N.B. Роден съм през 1976 и по исторически причини нямаше никакъв начин да стана член на БКП, сътрудник на ДС. Не съм бил дори комсомолец. Така че не се опитвам да замажа гузна съвест.



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. slavuncho - Отивам да се гръмна!
11.06.2008 10:42
Не съм интелигентен човек :(.
Призовавам и останалите четрима от нашата петица да направят същото!
Да се гръмнат и всички останали петици и върху България да бъде хвърлена бомба - от най-мощните!
Белким тогава възтържествува демокрацията!
цитирай
2. mph - *
11.06.2008 10:45
Що някой, например през 1997 година, не каза, че е бил доносник и по този начин е имал възможност да си пише книгите? Нещо като извинение, макар и с полин уста. Въпросът ми е относно тези, които с постъптите си могат да дават посоката.
цитирай
3. templar - Казвам ти защо
11.06.2008 10:49
Защото са подлеци и предатели на дребно, като стотици хиляди други хора, преживели социализма. Не ги защитавам и в никакъв случай не ги оправдавам.

Само казвам, че са мюрета - изкуствени патици, които ни пускат, за да тичаме и лаеме по тях. За да се залутаме дълбоко между дърветата и да не виждаме гората.
цитирай
4. luben - Има ли
11.06.2008 11:58
повече данни за това точно какви агенти са били В. Мутафчиева и Г. Данаилов? Аз, за разлика от темплар съм бил комсомолец (партиен член - никога, всъщност нямам нито един такъв в целия си род) и по стечение на съдбата познавам първата и майката на втория. И ми се гади, като чуя, че точно тези хора са непочтени или нещо друго. Истина е, че си нямам хабер дали и какво точно са били в ДС. Но знам прекрасно, че при всяка командировка на запад (особено дългосрочните) всеки бе викан на инструктаж и след прибиране - бе викан да каже какво-що. Е - тук е дреболията - кой е използвал онези, дето са го викали да го пусне по допирателната и кой - да прави кариера и да натопи колега.

И считам за гнусно (много) да изкарват В. Мутавчиева и Г. Данаилов агенти, а примерно Стефан Данаилов и голямата част от известните имена в БСП - не (и кръжащи около тях като И. Гранитски и куп други ... няма смисъл да изброявам).

И съм напълно съгласен, че гадовете пускат изкуствени (и нарочно подбрани!!! защото в книгите и на В.М. и на Г.Д. ще намерим ясен, умен, културен, обоснован и за разумните хора - унищожителен коментар на явлението "комунизъма") патици, за да има червената пропаганда да каже "Абе те и тези и онези маскари".

Ама това просто не е вярно.
цитирай
5. usandthem - за котараците си много прав,
11.06.2008 11:59
но за мишоците грешиш.Имало е много прости хора с промити мозъци,наистина вярващи в глупостите на тоталната комунистическа пропаганда.Склонен съм да подмина техните подлости с пренебрежение.Но не мога да приема,че за хора като Г.Данаилов и Вера Мутафчиева,които са били абсолютно наясно какъв е изборът,който правят,както и кои са идеалите които предават,има някаво оправдание.Обясни ми с какво техните книги са повече от достойния живот на бай Сашо-два пъти кавалерът на орден"За Храброст",или на онзи свещенник,отворил неделното училище веднага след завръщането си от Белене,макар и да е знаел,че това ще струва живота му?!От подобни мнения,разни Гоцета вадят тезата за "добрите ченгета",която е много по-вредна от твоите опасения,че тичаме и лаем по мюрета.
цитирай
6. komitata - имам известна идея
11.06.2008 11:59
защо си написал тоя текст ;-) членовете на партията обаче бяха съвсем видими за всички и всеки знаеше каква сделка сключва с партията. докато със службите беше друга работа. за да има справедлив съд на историята, трябва всеки случай да се разгледа отделно. сделката винаги има две страни - единият предлага, другият се съгласява... дълъг разговор е това.
и имам право да съм разочарован от хора, които са ми били кумири до завършване на гимназията, а баща ми го смятах за простоват и немного културен. в крайна сметка се оказах неправ.
цитирай
7. templar - komita,
11.06.2008 12:11
Според теб, това ,че партийците са били видими злодеи, а агентите - невидими, допуска едните да бъдат подминати (освен всичко други и по технически причини, защото са цял милион и няма къде да ги копаме), а другите - порицавани?

usqndthem,
и аз не мога да приема поведението на Данаилов и Мутафчиева. Не ги оправдавам и не ги защитавам (това го казвам за трети, и предполагам не за последен път).

Просто казвам, че комисията (която аплодирам и подкрепям) в момента вади два списъка :

1. единия с хора, извършили подлост (Мутафчиева и Данаилов, и някой, който е пляскал на партийно събрание за да получи карта за море)

2. Другия с убийци, преки виновници за цялата тази гадост.

Аз апелирам да развяваме втория списък. Имената в него да копи-пействаме в блоговете си. За срещите си с тях, за имотите и командировките им да разказваме и коментираме...

А Бай Сашо и свещеника са единици. Няколко хиляди хора от цели няколко поколения българи. Ние, които ходихме на пионерски лагер, предавахме вторични суровини и лъскахме новите жигулки пред блока не сме от тях. Нищо, че ни се иска. Не ни стискаше достатъчно.
цитирай
8. komitata - злодеите са си злодеи...
11.06.2008 12:23
Но видимите ги виждахме и можехме да си изработим позиция към тях... а към невидимите?
Освен това моят главен въпрос е, защо мълчат "невинните жертви" които са били "против волята си" в системата на ДС. Защо буквално на пръстите на едната ръка се броят покаялите се? Защо никой от тези, въвлечени против волята си не поиска прошка?
То важи и за професионалните злодеи, но мен ме интересуват главно уж невинните от които нищо не е зависело.
Професионалните злодеи си казват - това ни беше професия, изпълнявахме заповеди, вярвахме. окей не че им вярвам много но аз от тях и не очаквам повече
Въпросът е, че именно ОЧАКВАМ ПОВЕЧЕ от уж невинните жертви.
цитирай
9. templar - комита,
11.06.2008 12:30
Ти питаш. Аз стъщо попитах няколко въпроса в текста.
А иначе към твоя въпрос се присъединявам с цяло гърло. Аз също го задавах много пъти снощи.
"Аджаба, като писахте тези великолепни книги, защо в една страничка не написахте, че са ви изнудили да подпишете декларация? Дяли тогава, ако бяхте признали искрено и по човешки, нямаше да ви простим (заради вярата и заради собствените си грехове) и да продължим да четем нататък? Дали ако бяхте описали вербовката, нямаше да помогнете още по-силно да намразим комунизма? "

Приемам Данаилов и Мутафчиева като жертви, като поредните малодушници, на които не им е стискало, тогава и сега.

Злото е другаде. Тези разкрития го правят видимо с имена. Пуснете тези имена в АПИС... сигурно ще излязат интересни неща.
цитирай
10. komitata - отлична идея!
11.06.2008 12:32
отлична идея за АПИС!
цитирай
11. gantree - @ templar
11.06.2008 12:56
Данаилов и Мутафчиева не са жертви. Те се оказаха сътрудници на Злото. Жертви са онези невинни хора от техните донесения и доклади, спрямо които Данаилов и Мутафчиева са сътрудничили на Злото.

По принцип мислех да не `баждам, за да не се ядосваш излишно, но ти, мисля си, се увличаш чак дотам в емоцията си, че смело бъркаш жертвите с агентите и сътрудниците.

Поздрави.
цитирай
12. templar - Може и да си прав, не казвам че не си. Но е възможно и да не си прав
11.06.2008 13:12
Надявам се някой ден, като излязат не фишчета - таблички с 5 графи, а писанията на Козловски и Паликарски, ще разберем дали и как Данаилов и Мутафчиева някога са писали доклади и донесения и дали някой е пострадал от тях.

Дотогава сигурното е едно:
Сътрудниците на злото са милиони.
1 милион 100% сигурни, по списък
и X милиона, където(x ;1; 5) чиито имена още нямаме на списък.

Любопитен ми е отговорът на въпроса:

С кой акъл си мислил до вчера, че е било възможно фашиста Данаилов да пътува три пъти в командировка в САЩ, а фашистката Мутафчиева да бъде директор на институт и да пътува в Турция и ФРГ, без да са подписали?

Не задавам този въпрос само на теб, менторски (Боже опази). Задавам го едновременно на теб и на себе си, с почуда.

И собственият ми отговор е: "С наивния си, детински, повърхностен акъл"

Мога да ти напиша списък на всички агенти без да ми трябва комисията:

Направи списък от всички безпартийни посетили западна страна като представители на държавна институция.
Направи списък на всички безпартийни директори на научни, държавни, обществени и прочие организации.
Направи списък на всички безпартийни учени, специализирали в западна страна....
Готов е списъка. Всеки от тях има картонче, псевдоним и отговорен офицер. Гаранция - Франция.

Ако направиш същия списък, но с хората, които са били членове на БКП, ще видиш, че за тях картончета няма.

Това значи:
А) че членовете на БКП са по-почтени и чисти
Б) че всички са маскари
В) друго (посочете отговора в свободен текст)
цитирай
13. vmitkov - Мирчо, момче младо,
11.06.2008 13:18
Нещо си гневен. Какво не ти се получи та се сърдиш на другите хора?

Малко си видял от комунизЪма, а и най-вероятно са ти го преразказали непълно и неточно.

По времето от 1944 г. до 1989 г. (пък и после та до ден днешен) винаги е имало демокрация. Винаги хората са могли да избират: най-гневните като тебе отиваха първи в концлагерите, по-умните се примиряваха и чакаха да отмине злото, за да останат те и родата им, а най-тарикатите бяха в първите редици на БКП и ДС. И никой никого не е карал на сила - всеки сам си е избирал пътя. Даже вербовките в ДС са били доброволни - който се съгласи печели, който откаже губи.

В тази връзка има една много уместна българска поговорка: "Ум царува, ум робува, ум патки пасе."

И сега е така - или крадеш с крадците и дебелееш, или викаш "У-у, долу!" и мреш от глад. Само дето не му викаме социализъм/комунизъм, а му викаме демокрация.

Тогава не всеки можеше да си купи автомобил - било защото заплатата му е малка, било защото трябваше да чака по 15 години за нова кола. И сега не всеки може да си купи нов автомобил - просто защото не му стигат няколко десетина хиляди евро.

Но и тогава някои тарикати караха толкова големи, при това американски (разбирай империалистически) автомобили, че не можеха да ги измият - по средата оставаше неизмита ивица, защото тогава американските автомобили бяха неимоверно широки.

Даже бих казал, че тогава имаше в някои отношения повече демокрация. Никой за нищо не си даваше зор, но всеки ходеше на работа и нямаше безработни и гладни. Най-вече поради тази причина масата народ беше доволен.

Не бяха доволни само истински кадърните и талантливи хора, защото трябваше каквото сътворят да го разделят с шефа. Но за това пък напредваха бързо в кариерата. А който искаше да бъде единак и да прави собствен бизнес, трябваше да бъде или евреин, или да бяга на запад.

Но кажи ми къде по света сега или преди векове не е било така?

Тъй че - нищо ново под слънцето. Просто ти е дошло времето да погледнеш на света с отворени очи и бистро съзнание и да си намериш място под слънцето.
цитирай
14. luben - Прав си темплар
11.06.2008 13:26
напълно си прав. Само не очаквах, че си изненадан от твоите си въпроси (имаш оправдание от по-горе).

Дали е тъжно или не, но е факт, че ДС постигна целта си да омаскари всички и всичко другомислещо и мислещо.

Всъщност ще се окаже, че месарят и зеленчукопродавачът (и тези с пластмасовите преси през 80-те), разни други и сходни далавераджии и комбинатори, дето натрупаха много кинти...са най-чистите и заслужават уважението ни, за сметка на ВМ и ГД... О, да - забравих знатния шлосер от Каспичан...
цитирай
15. usandthem - @vmitkov
11.06.2008 13:42
Е,да наречеш демокрация,възможноста да избираш между концлагер,затаяване и принадлежност към ДС,си е хвърляне на голяма бомба в гьола!
цитирай
16. gantree - @ templar
11.06.2008 13:50
Чакай, чакай, тук не става дума дали аз съм прав или ти си прав или едикойси е прав. Освен това ти спекулираш много непрефинено и с още нещо - твърдиш, че никой не бил "осъдил" единия милион бивши членове на БКП, а сме били "съдели" Данаилов и Мутафчиева, и продължаваш от тази невярна конструкция в търсената посока - дайте да не съдим Данаилов и Мутафчиева, те са жертви и т.н., а дайте да съдим Козловски, Краварски и Говедарски плюс членовете на БКП. Обидно е за обикновената човешка интелигентност да ти казвам аз сега как не е коректно и вярно онова едва ли не позитивно или снизходително отношение към водещите им офицери и към единия милион членове на БКП. Ти прекрасно знаеш, че с такива хора дори в разговор не може да си влиза, но в същото време казваш оставете Данаилов и Мутафчиева, те са жертви, и дайте вместо за тях, да си говорим за водещите им офицери. По отношение на водещите им офицери, както и по отношение на всички офицери от ДС разговорът вече е проведен и е приключил. По отношение на единия милион членове на БКП разговорът също е приключил - ти прекрасно знаеш какво е отношението ми (ни) към тях. То е вече ясно заявявано десетки и стотици пъти досега, и да спекулираш едва ли не твърдейки, че сякаш ги подминаваме - не ти прави чест. Не е коректно да правиш така.

Мутафчиева е била агент на Шесто управление. Знаем, че архивите на Шесто ги няма - със сигурност има защо да са скрити. Какъв "фашист" е Мутафчиева, я стига глупости! Фашист била - само в твоите очи, може би. Според това решение на комисията тя не е била никакъв фашист, била е доносник на политическата милиция. Какъв фашист е Данаилов? Защо си въобразяваш, че можем да продължаваме да се залъгваме дори и след като имаш потвърждение на слуховете отпреди години вече черно на бяло? Данаилов беше шеф на предизборния щаб на Желев, за втория му мандат. "Доколкото си спомням" - защо не написа нищо за сътрудничеството си с ДС в тази своя трилогия?! Защо днес не прочитам никъде извинението и на двамата в медиите, публично адресирано към всички, на които те са известни с нещо? Пак ще ме цакнеш с Козловски, Краваров и Магаретаров, и ще постъпиш за пореден път некоректно. Тези техни водещи офицери, както и всички членове на БКП са отдавна отхвърлени от нас - тези, които тук и сега разговаряме, и именно затова намирам за некоректно внушението, че се отнасяме снизходително към тях.
цитирай
17. gantree - @ vmitkov
11.06.2008 13:55
Ти очевидно изобщо не знаеш що е то демокрация, щом си могъл да напишеш тази брадата лъжа за "демокрацията" от 1944-та до 1989-та. Чети повече, братле, че животът е кратък, отчайващо кратък, и не следва да го пропиляваш в невежество.
цитирай
18. luben - гантрее
11.06.2008 14:05
не мога и няма да съм адвокат на ВМ и ГД, нито пък знам дали, как, с какво и кога са сътрудничели на ДС. Нито пък ще разнищвам какво е агент, какво е вербуване и дали трябва да се отнасяме снизходително или осъдително към този или онзи. Нямам и каквото намерение да съм апологет на доноси или каквото и да е непочтено.

Обаче се замисли дали България щеше да е по-истинска или не, по-почтенна или не, по-комунистическа или не СЪС или БЕЗ творбите и мислите на ВМ и ГД.

Осъзнавам, че звуча оправдателно, но на моменти като чуя за чисто черно и чисто бяло се замислям, че това се прави или от пълни лицемери или от пълни некадърници. Вероятно бъркам и има 0.00001% и такива хора - кадърни и суперчестни, но те просто са най-неизвестните с световната история. А не съм чувал и за 1 известен, който да не е правил компромиси или грешки. Е - въпреки това човечеството има някакви си критерии за честност и почтеност. Нищо, че никога и никъде не са 100%-ви такива.

За "демокрация" в периода 44-89 е нелепо и обидно да се говори.
цитирай
19. templar - Пак казвам, може и да си прав
11.06.2008 14:06
засега съм видял само едно картонче, с няколко имена и дати, при това съставено и съхранявано от Козловски и компания.

Ти пък "некоректно" се опитваш да изкараш, че защитавам М и Д, а аз няколко пъти декларирах, че не е така.

Няма съмнение, че ние с теб двамата не бихме се поколебали да заклеймим, овъргаляме в катран и пера всички членове на БКП, всички сътрудници на ДС, всички хора, които някога са посетили поне една манифестация, всички хора, които като войници са се заклели пред знамето с петолъчката, всички хора, които като студенти са се насилили да изкарат поне 3 на изпита по история на БКП и ДИАМАТ, всички които в концлагера са яли от паничките с помия, вместо да ги захвърлят в лицето на надзирателите. Не го забравям и не го пропускам.

Няма никакво съмнение, че в тази си оценка, ние двамата с теб имаме пълното морално право и никой копче не може да ни каже.

Проблемът е, че с този аршин накрая ще останем само ние с теб двамата, чисти като сълза от сърна. Всички други ще сме ги убили с прикладите (имайки пълното морално право)И от нас двамата, поне за себе си мога да кажа, че ще съм чист като сълза по технически причини - че не съм имал физическата възможност да съгреша, т.е. сега съм в изгодна позиция да чета морал.

И ще си седим двамата, сред труповете на наказаните предатели, а срещу нас ще седят Козловски и компания. И кой мислиш ще спечели?

Кой печели от това, което се случва? Ние или те?
Кой става по-слаб, по-жалък и още по-немощен? (ама пък морално подкован)?

Освен това, ако за нас двамата с теб и за няколкото старци от ВНВУ оценката за членовете на БКП е дадена категорично (за нас в разговор, а за тях по устав), то вярваш ли, че за "десницата" като общност, партии, граждански организации е така? Съмнявам се.

P.S. М и Д са жертви, доколкото ако бяха живяли в нормална държава без комунизъм и комунисти, с таланта си щяха да са на много по-висок обществен пиедестал, но без да са изкушавани да вършат безпринципни неща.
цитирай
20. gantree - @ luben
11.06.2008 14:12
Любене, моля ти се - замислил съм се. Приемам розите и с бодлите. Не съм казал и няма да кажа нито една лоша дума за творчеството на Данаилов или за изследванията на Мутафчиева, и много те моля да не ми приписваш това. Няма "добри" ченгета. Няма "наши" и "ваши" ченгета. Това е мое твърдо убеждение, от което няма да отстъпя нито на милиметър. Дай да не си продаваме индулгенции, в зависимост от емоцията.
цитирай
21. gantree - @ templar
11.06.2008 14:23
Не се притеснявай от това, че "ще останем само ние с теб двамата". Идват много хора след нас, цели купища са, и "тяхно е Царството Небесно" :)

Написал си по-горе, в блога си, нещо много хубаво, от Едмънд Бърк. Имам чувството, че не си го разбрал докрай, или че понякога забравяш, че си го написал. "Единственото, от което има нужда злото, за да тържествува е добрите хора да не правят нищо". Тези думи звучат много задължаващо. Ако си ги разбрал и ги споделяш - е, тогава няма сила, която да те накара да кажеш "аз не мога" и "Бог да ги съди".

Имаме по едно картонче, прав си. Но си имаме и човек в комисията, на който аз имам доверие. Ти също би трябвало да му имаш доверие. Той също е подписал това решение номер 37, с името си.

Десницата като общност, партиите и гражданските организации си имат своя собствена отговорност за дадената категорична оценка или за смълчаването си. Аз отговарям за себе си, за близките си и за приятелите си. Какъв приятел мога да бъда аз, ако не дойда и не кажа ясно какво мисля и защо го мисля? Когато утре сбъркам, нали на свой ред ще разчитам на приятелите си, да дойдат и да ми кажат "ей, какви ги вършиш ти, я се погледни"?

Поздрави.
цитирай
22. luben - гантрее
11.06.2008 14:35
въпросът ми бе друг!!! и още нещо:

1. не се опитвам да те убеждавам в каквото и да е, еле пък да ти променям позиция. Отдавна се научих,че това е почти невъзможно. Но е хубаво, когато има нещо като дискусия. Което усещам, че има тук. Което пък е обмен на (понякога) алтернативни мнения и обосновки/аргументи.

2. Нито ти, нито аз сме нарочени за съдии или продавачи на индулгенции.

Моите 2 цента. Плюс емоцията ми, че България заслужава и заслужава да се гордее (освен ако не прочета от тези хора доноси срещу колеги и подобни гадости - тогава просто ще ми стане много криво) с хора като ВМ и ГД. И се радвам, че ги има! И че ги имаше!

ПП. Третият параграф от мнение 20 на темплар за мен казва всичко. Е ... почти.
цитирай
23. templar - май не е баш така
11.06.2008 14:43
разкриването на досиетата има смисъл, дотолкова, доколкото ще доведе/не до някакъв обществен, социален и политически катарзис българското общество или поне по-качествеаната половина от него (онези, които вярват, че работейки за ДС са работели за националните интереси ги забравям)

Аз и ти двамата и личното ни отношение към комунистите, доносниците и т.н. айдуци няма особен смисъл, докато не стане обществено отношение. И понеже ресурсите на гнева и времето ни са ограничени, аз апелирам да градираме вредата от злото (самото зло не може да се градира) и да насочим всички стрели срещу най-черната му зона. Иначе си прав, ако всички хора минат през огъня, това е най-сигурният начин злото на земята да бъде изкоренено :)

Здраве да е!
цитирай
24. gantree - @
11.06.2008 14:59
@ luben
Любене, не можеш да ми отнемеш правото да отличавам доброто от злото с никакви странични и извън темата въпроси. Да осъдиш за престъпление или да не одобриш нечие деяние не е осъждане, а е отличаване на доброто и порицаване на злото. Да не съдиш, както казваш ти, не значи да не различаваш доброто от злото. Освен това, какво значи "да се гордее България" с тези двамина агенти на бившата ДС? Днешната България не може да се гордее с нито един агент на бившата ДС. Виж, предишната, комунистката и тоталитарната България - те, ако искат, да си се гордеят с агентите си.



@ templar
Разкриването на досиетата е всъщност разкриването на скриваната и преиначавана досега "истина". Тази истина мен няма до какво да ме доведе, аз нямам от какво да се прочиствам, и да преживявам "катарзис". Сега, дали Данаилов и Мутафчиева ще се пречистят, ще преживеят катарзис - това си зависи единствено от тях. Като ги гледам, мълчат си, скатават се и не се обаждат. Изключили си били телефоните, четох в Дневник. Сигурно се срамуват от делата си, но според мен, в недостатъчна степен - защото са си изключили телефоните. Досега не си ги изключваха, а много ведро ръсеха морални и общочовешки сентенции из медиите. Дори и това - че ще си изключват телефоните оттук нататък - е достатъчно с полезността си.

На Земята винаги ще има зло, нека да не се заблуждаваме. Вместо да се заблуждаваме, ние трябва поне ясно да го посочваме. Да го осъждаме, вместо да се отнасяме към него със снизхождение - заради "Убийството на Моцарт", например, любима моя книга отпреди години.
цитирай
25. анонимен - Абе братлета
11.06.2008 15:01
що си губим времето, нема никаква файда да му мислим кой бил честен, страхливец или подлец или убиец. Сега е лесно да кажеш ама аз никоган не бих постъпил като ВМ и ГД, щото никой не може да докаже обратното нали :-)
цитирай
26. luben - гантрее
11.06.2008 18:52
мисля, че прекрасно си разбрахме тезите. В нито една секунда не съм се отделял в странични и извън темата въпроси.

Колкото до това с какво, кого и как да се гордее България нито ти, нито аз можем да кажем. Щото сме субекти/част от страната със своите субективни мнения. За мен лично много българи като ВМ (все още остава ключов въпроса за това как и какво е "сътрудничала") си остават далеч по ценни от анонимниците или мошениците, които са попадали или в районите управления на МВР (но не и ДС) или просто са били г-н и г-жа никой. Било по некадърност, било по друго подобно.

Както писах - 100% чисто няма и при чистите метали. И това съвсем не е отклонение от темата. Да не говорим, че вече не се сещам за известен човек (над 40 г.) от дясното, който да не е омаскарен от ДС (ако не се лъжа навремето и Дертлиев и Ст. Савов ги бяха изкарали сътрудници).

Мои си разсъждения и мнения, разбира се - абсолютно никого (ни партия, ни роднини, ни близки, ни приятели) не свързвам с тях. За мен именно индивидуалната свобода и мнение са най-характерните неща, които отличават другите общества от комунизма (или друг тоталитарен строй). Ала подозирам, че тук ще кажеш, че пак се отделям от темата.
цитирай
27. gantree - @ luben
11.06.2008 19:59
Не, не мисля, че сме си разбрали тезите, или поне аз не мисля, че успявам теб да те разбера. В "нито една секунда", казваш, но ако погледнеш предния си коментар, ще видиш, че (в 23) въпросът ти бил друг, а именно - дали България щяла да била по-истинска със или без творбите им. Какво общо имат творбите им, според теб, с тяхната вече установена принадлежност към бившата ДС? За какво изобщо си говорим тук, според теб? - за творчеството на Данаилов и Мутафчиева ли? Или за тяхната досега скрита битност като агенти на Шесто и на Второ управление на ДС? Да не би да съзираш някаква пряка или косвена връзка между разписките за получени суми от ДС на Данаилов и романите му? Такава връзка няма, нали така? Защо тогава ти искаш от мен да си говорим за творчеството им, ако не за да сменим темата? Писателски таланти ли обсъждаме тук, според теб, или аз нещо съм в грешка?

С какво, с кого и как се гордеела България - не можели сме ние да кажем? Защо? Аз съм българин, живея тук, плащам си данъците тук, отглеждам семейството си тук, частната ми собственост е тук, обаче - нямам думата по този въпрос ли? По кои още въпроси нямам думата и не мога да кажа нищо, според теб? Кой по-точно, ако не аз и ти, решава с кого, с какво и как се гордее страната му?

Нямало 100% чисто при чистите метали - това пък за какво ми го казваш? Да не би да искаш да кажеш като бай Ганьо, че "всички са маскари"? Вече не си се сещал за "човек от дясното, който не бил омаскарен от ДС" - колко хора познаваш ти от "дясното", че така с лека ръка пишеш това? Аз познавам много хора от "дясното", които не са били омаскарени от ДС, и мога поименно да ти изброя поне няколко дузини, но защо изобщо трябва да говорим за това? Темата не беше ли друга тук? Моите почитания, но нека наистина да спестяваме плявата по такива важни въпроси като този, за който сме се събрали тук.

Поздрави.
цитирай
28. анонимен - Од Македонија
11.06.2008 21:43
Пробав нешто да разберам од Вашите коментари,ама ништо не разбрав не владеам добро со бугарскиот јазик.Бидете многу поздравени од Македонија.
цитирай
29. анонимен - Zadunajskij
11.06.2008 23:00
Templar, ti otnovo si velikolepen !!
цитирай
30. logos888 - Влезте в интернет и потърсете &q...
12.06.2008 08:58
Влезте в интернет и потърсете "клуб на натиглобалиста - д-р А.Гълъбов"

...потърсете "Световно управление и програмата за изтребването на бълг. народ."

Там няма имена, комунисти, фашисти, интелекти или глупаци, човеци, гении, престъпници или граждани.
Става въпрос за бълг.народ, и за теб четящия тези редове и за мен, която отдавна ги прочетох и за този, който никога няма да ги прочете!

И май става страшно!!!!

Кой се старае да създава война, противопоставяния вътре между българите, или не искаш дори да знаеш за врага отвън, ти избери!

И ако не знаеш що е манипулация, първо определи себе си, сред кои си, сред манипулираните мишоци, които танцуват по музиката на котките ли???

И стигни до там, че дали ще се самоубиеш, дали ще умреш от рак, дали ще бъдеш залят с помията от българин, дали ще си алкохолик, или пиян шофоьр(убиец), дали си крадец, убиец, мафиот, дали ти ще си създаващия тази помия ....за ТЯХ е без значение, най- важната задача е вече създадена...българин да унищожава българин. И тя работи ПЕРФЕКТНО.

Ти се постара достатъчно и го доказа. Оправданието, че не си знаел, не те онивинява!

Ти влезе в тяхната МРЕЖА и работиш за техния успех и ПРОСПИРИТЕТ!!!

Дали ще раздават медали обаче ....помисли, кой си ти, роденият след комунизма, фашизма, гордеещият се, че никога не е бил член на партия, но станал слуга, обслужващ с робско поведение програмата за изтребване на българи ли????

Чети и мисли.
Да пишеш какви са другите е пъти по-лесно от мисленето(като вид работа).
цитирай
31. luben - гантрее
12.06.2008 09:17
да ти отговоря, щом мислиш, че не сме си разбрали тезите.

По първия параграф. Една известна личност е известна заради постиженията си. Поради тях тя е известна, харесвана и уважавана. Поради тях една държава (това е по 2 параграф) или даже светът се гордее (макар и това да е хлъзгаво понятие). Нютон е бил едно гадничко, завистливо човече като характер и действия в личен план (да де - нямало е ДС тогава, но "ДС"-та е имало в цялата човешка история), но това не го прави по-малко заслужил и по-малко гений в световната история. Ала по Данаилов и Мутафчиева да говорим. Като говориш за "скритата битност на агенти, явно за теб всички агенти са еднакви. Както този, който се е издигал, поради доноси и пълна некадърност, така и тези хора, които ДС е използвала поради тяхната кадърност и постижения (а не обратното). И за какво ги е точно използвала? Най-вероятно (но не знам) - по някакви напълно формални процедури, задължителни за онова време. Да излезеш в чужбина да си направиш научното изследване (примерно да прочетеш отомански архиви) и да декларираш, че ако "научиш нещо интересно там или се свържеш с някой интересен за държават субект, ще ги информираш". И ... не информираш за нищо или си пишеш, каквото би писал в научна статия. Е - щом за теб това е "грях неземен, сравним с пращане в концлагер или донос" - то тогава наистина няма за какво да говорим. Ужасно лесно е да си чешеш клавиатурата както, когато си искаш, но да създадеш нещо, а не да си никой, като не си предал, подлял вода или убил - между 2-те има огромна разлика. Разбира се, че обсъждаме И писателските таланти. Без тях нито ти, нито аз щяхме да сме чували за Мутафчиева и Данаилов. Чувал си си за Койчо Некадърников? България и светът чували ли са? Не. Е - нека да видим за какво са точно разписките за получените суми и доносите на ВМ и ГД и тогава да говорим. Ала не - говорим само, защото те са "агенти".

По втория въпрос - не си единствения българин, който живее тук, отглежда семейството си тук и има собственост. Не си единствения, за когото са чували стотици чужденици (поради твои статии, трудове, контакти с тях) и за които ТИ си част от България и представител на тази страна. Защото когато ТЕ чуят думата "България" ТЕ я свързват с ТЕБ, а не с Койчо Некадърников или с някой агент на ДС. И те се сещат за разговорите с теб, за твоята любов към България, за твоите политически възгледи, а не за друго. И именно, че аз и ти и още 7 милиона решаваме с кого, какво и как се гордее страната му обуславя момента "С ВМ и ГД" Не с ВМ и ГД". Германия си се гордее с Караян. И целият свят. Може би има 1-2-5-100, които не го правят, но останалите милиони или милиарди ... го правят. Та - разбира се, че за теб може да не се гордеем с тези хора, но за други българи изобщо не е така.

За чистите метали - точно не искам да кажа, че "всички са маскари" и точно искам да кажа, че ДС и подобни искат да изкарат всички маскари. А колко хора познавам от дясното - никак не малко. Определено не всички, но наистина МНОГО! Ала не това е темата. Това, което исках да ти кажа със 100% чистото е, че има едни морални и етични граници, които (за мен) обуславят дали един човек е ценен или не, а не дали може формално да му намерим, че е бил "кристално чист". Защото на нас ни се гадеше в тоталитарно от онези кристално чисти, които бабите ми разправяха какви крадци и убийци са били (родителите ни не знаеха, а и не смееха, а бабите ще подхвърлят това-онова, което ще осъзная на късна възраст). И тъй като добре познавам хората, възпитани и израстнали в годините преди 1944 (а това хич не са за жалост многото хора от дясното - да - има не малко и от тях), от онази - истинската България, възпитавана (или живяла с тези хора) в Мюнхен, Париж, Женева и т.н. - е - та искам да ти кажа, че тези хора не говореха със син комунистически апломб! Това бяха висококултурни и интелигентни хора, които разпознаваха тъмносивото от светлото безпогрешно, но никога не говореха за света като черно - бял.

Поздрави, че стана много дълго и наистина взех да се отплесвам от темата. А и нямам никакво вече желание да обяснявам по-нататък. В края на краищата не всеки обмен на мисли и мнения е сходим (чиста математика).
цитирай
32. templar - templar
12.06.2008 09:44
съгласен съм с luben

Задунайски, благодаря за добрите думи! Важни са за мен.
цитирай
33. gantree - @ luben
12.06.2008 12:47
Общо над 25 милиона души от цял свят знаят коя е Валентина Хасан към този момент. Това са много хора, съдя за числата от търсачката на YouTube - изписваш "Ken Lee" в полето, и избираш да ти подреди резултатите по брой гледания (View Count). България определено се прочу с тази клета женица през последните три месеца. По въпроса за известността какво друго може да се каже? Най-готиното в случая с Валентина Хасан е, че тя се е представила неподправено. Такава, каквато наистина е - проста, семпла и откровена, като тройка кебапчета без бира и гарнитура. Би трябвало да се гордеем с нея по линията на голямата й заслуга - да направи така, щото над 25 милиона души от цял свят да научат за България.

За писателските таланти - обърни внимание малко на фактите, преди да заприказваш за тях. Към 1973 година - годината, в която е вербуван - Георги Данаилов е най-обикновен асистент в Катедрата по органична и обща химия вьв ВХТИ - София, завършил е физика и химия в СУ през 1958 година, след което, до 1963-та е бил учител по химия и завеждащ заводска лаборатория по химия в Свищов. От друга страна, талантите на Вера Мутафчиева към периода на вербуването й през 1969 година са били главно в областта на "историко-митологичната фантастика" - имам предвид романите и "Алкивиад Малки" (1975) и "Алкивиад Велики" (1976). Ей това са представлявали тези хора към момента на тяхното вербуване - нищо и половина от гледна точка на днешните славословия, които чета по техен адрес в коментарите ти. Интересът на службите към тях очевидно е бил предизвикан от съвсем различни подбуди. Талантите им са се оказали развити едва след "плодотворното" им сътрудничество с бившата ДС, а не както твърдиш ти - че "ДС ги е търсила и ползвала заради тяхната кадърност и постижения". Разбира се, не искам да кажа, че може би някой друг не е имал шанса да развие талантите си, защото е отказал на ДС. Отказалите на ДС в ония времена - знаем какво е ставало с тях. Талантите им са се развивали на територията на беленския остров, или пък някъде из ловешките околности.

С две думи - да, еднакви са за мен агентите на ДС. Отхвърлям ги по един и същи начин. А за черното и бялото - ето виж ни, нас двамата с теб - единият ги отхвърля, а другия - не. Черно и бяло, плюс и минус. Нула и единица. Всъщност, нулите може и да са повече, но - какво от това? Не ми пука изобщо.

Поздрави.
цитирай
34. templar - Свят голям, шашкъни много (плевенска поговорка)
12.06.2008 12:55
Изобщо не ме притеснява, че не стигаме до единно становище. Аргументите, които изтъкваме в разговора са много по-ценни, от евентуалния финален брудершафт. Различни мнения, ОК, когато са с аргументи. Разбира се истината е една, но демокрацията предполага да се изпотим докато стигнем до нея. Някои повече, други по-малко.

Както се казваше в един грузински тост "Да пием за Червената армия, която прекрати цялото това безобразие!" :)
цитирай
35. gantree - @ templar
12.06.2008 13:09
Мен също не ме притеснява, че не стигаме до едно мнение. Притеснява ме друго - това, че изобщо имаме такъв спор. Мислел съм си, че за тези неща бих могъл да споря само с червенотиквеничковчетата от село Дивотино. Това, че имаме такъв спор идва да ми покаже, че не сме съмишленици. Което е малко тъжно. Иначе - да, всичко е прекрасно, демокрация, плурализъм, слънцето грее, птички пеят и така нататък.

Поздрави.
цитирай
36. анонимен - съмишленици за какво,
12.06.2008 13:27
съмишленици за какво, на какво или по какво?
цитирай
37. luben - ганрее
12.06.2008 14:34
да сравняваш ВМ или ГД с Валентина Хасан е повече от нелепо. И е абсурд да не го знаеш сам. И никой не е научил нещо за България от Валентина, защото са се изкефили на простотията/особеността, каквито има със стотици по Интернет и които ги забравяш моменталически от към произход, ценности, принадлежност и т.н. (все едно да твърдиш, че хората свързват Хасан и с Алах...и с България).

Данаилов си казва как идва в София и това е 10 години преди да е вербуван. А Мутафчиева вече към 69-та си има трудове по османистика - нещо, което пропускаш. И въпреки "вербуването" избягваш най-важната тема - за какво точно са били вербувани тези хора и как са помогнали на Държавна Сигурност. В това е разковничето, колкото и да държиш на двоичната система.

Защото тя е само при компютрите. Всъщност да ти кажа за твоя информация, троичната е по-сполучлива (математически доказано), но навремето е било по-трудно да се реализира това с наличните апаратни средства (да съм най-точен - система на основата на е).

Иначе - всички картини на всички художници щяха да са само черно-бяло, всички стихове - само с по 2 думи, всички книги - само с добър и лош... За добро или лошо, всеки човек е една вселена с много различни нюанси и много разлики. Е - точно с това се различава комунизмът и нацизмът от демокрацията - в първите има само 2 герои - добър и лош. При демокрацията ... просто не е така.

Шапка свалям и поклон пред тези на Белене, но не се заблуждавай, че повечето от тях са имали изобщо опцията "да подпишат някакъв формуляр на ДС" (не говоря, че е нелепо да се уеднаквяват формулярите - говори за невежество, като и както ще спомена по-долу - има различни периоди за отказ и приемане) - никога не са им давали шанса - просто там или убит и изчезнал в неизвестност (както брата на баба ми - никога не му намери гроба).

Да не говорим изобщо, че етапите на сталинизма и комунизма в България (44-средата на 50-те; 50-те до 80-те и след това се различаваха по бруталност, силови мерки и прояви - вкл. стоки, книги, филми... не че това нещо оправдава комунизма или той е станал свръхуманен, но е нелепо да се говори, че терорът, бруталността и отношението на уличните кучета на ДС събрани от кол и въже и от низки хорица през 45-53 бяха същите през 80-89 ... нямаше демокрация тогава - не твърдя това!).

Поздрави.
цитирай
38. gantree - @ luben
12.06.2008 15:13
Няма лоша реклама, Любене. Това е основен закон, и от гледна точка на този закон 25-те милиона са си 25 милиона. Първото място може и да го държи все още Христо Стоичков, но може и да не е задълго, ако марката "Ken Lee" се развие добре в Щатите. Не е нелепо да сравняваме известността на едни с известността на други. Нелеп е аргументът ти за известността в този наш разговор.

Данаилов нищо не казва, най-общо взето. Четох кратките му отричания. Само не се опитвай сега да ме убеждаваш пак в тяхната световна известност и велики постижения към момента на вербуването им, "заради тяхната кадърност и постижения", както се изразяваш. Такива твърдения са просто смешни, дори не си струва да им се отговаря. Имала трудове по османистика - нищо подобно, с изключение само на дипломната й работа от 1958 няма нищо друго в областта на османистиката. Няма ги към 1969-та и 1973-та въпросните "кадърност и постижения", които от днешна гледна точка ти се привиждат.

За какво точно са вербувани и как са помогнали на ДС тези хора - не я избягам изобщо тази тема, не ми приписвай такива неща. На мен самият ще ми бъде изключително интересно тази истина да излезе, но се опасявам, че те ще се спотаят, ще отричат "като комунист на разпит" до последно, и ще се вживеят в ролята на жертви, каквито не са.

Виждам, че без никаква основателна причина споменаваш "брата на баба" си. Не мога да разбера едно - защо всички пламенни защитници на публично обявените агенти на ДС от решенията на комисията през последната година се представят без никаква видима причина като наследници на "пострадали" от ДС. Аз ли имам хипер-глуповат вид от снимката в блога ми, или това е някакъв масов маниер на другата страна във всички разговори по тези въпроси?! Ако в снимката е проблемът, тогава ще взема да забуча един дълбокомислен показалец в челото, както обикновено се снимат всички левичари-интелектуалци по вестниците, за да бъдат възприемани като дълбокомудри мислители от аудиторията, и ще сменя сегашната. Ха дано имам късметя да ми се спестят всички по-нататъшни плитки плувки като тази, с "дядото", "бабата", "брата на бабата" и прочие. Ти как мислиш, дали ще имам този късмет, или да не си правя труда?

Поздрави :)
цитирай
39. luben - прав си
12.06.2008 15:32
не трябваше са споменавам.

Не си прави труда.

Световна известност никъде не съм писал. Но в интелектуалните среди в БГ, за които говорим и за средата, която е формирала до някъде читавото у нас днес - за това говорихме. По всичко останало, поради тотална липса на сходимост само ти казвам (само ще направя една справка за 2-3 твои твърдения, че нямам книгите под ръка):

Поздрави.
цитирай
40. анонимен - Не мога да се съглася с много от написаното
12.06.2008 15:53
Не мога да се съглася с много от написаното! Преди години, през соца, ДС искаха да вербуват баща ми. Беше шофьор на товарен автомобил в голяма строителна организация - отказа. След това искаха да го правят член на БКП, защото много работел и давал пример на другите - отказа. Разбираемо - уволниха го дисциплинарно. След подобно нещо нямаше лесна работа за всеки. Някак успя да ни отгледа... Не се срамувам от постъпката му, не се сърдя за мизерията, която ни налетя още по-силно. Сега, като възрастен човек, считам постъпката на баща ми за правилна. Мисля, че баща ми не беше "Койчо Некадърников", а "Як Бачкаторов"!

НЕ МЕ КАРАЙ ДА ЖАЛЯ ДВАМАТА КУМИРИ И ДА НЕ УВАЖАВАМ ПОСТЪПКАТА НА БАЩА МИ И МНОГО ДРУГИ КАТО НЕГО!

Някак си ме дразни определянето на ВМ и ГД като хора талантливи!? А що се отнася до съпоставянето им с видимата партийната измет - тук вече мога да се съглася, но само донякъде! Пълното съгласие с това качва веднага на върха хора като Илия Павлов, Васил Божков, Емил Кюлев, Бойко Борисов, Маджо, Руснака, Пашата и ряд другие. И те са постигнали много! Кадърни ли са и в какво?
цитирай
41. luben - Хубу
12.06.2008 16:12
ВМ и ГД са неталантливи, а баща ти е талантлив. И Нютън е бил неталантлив. И Караян.

Кво а прая...
цитирай
42. templar - вие не се отказвате
12.06.2008 16:22
значи съм написал "дискусионна" статия... :)

Любен, пак го удряш на таланти, а те наистина нямат нищо общо с морала.
Казаното от анинимен (40) не противоречи на моето мнение, написано в статията. Който откаже да работи по правилата, бива изхвърлен, уволнен, смачкан....

Ерго, който е успял да постигне нещо (в обществения смисъл) в онова общество е направил компромис. Факт. И оттук моят апел да не се изненадваме и разочароваме от поредното разкритие. Глупаци сме, ако не можем да го предположим. Глупаци сме, че сме допускали, че системата би пропуснала между капките да виреят някакви фашисти и да си веят гъзовете по САЩ и Турция, без преди това да им е взела мерка за фуражка...

Обърнете внимание на моя коментар 12 за списъка. Мисля, че е много съществен. Ако някой опонира на него, ще ми бъде интересно.
цитирай
43. zemaria - С голям интерес прочетох статията
12.06.2008 18:11
и част от дискусията. Макар, че тази дискусия се води вече петнайста година. Много са въпросите, които сте засегнали. В основата им седи дилемата” Имаме ли морално право да съдим огъналите се” Как да се отнасяме с тях.-като с врагове с партиен билет или със съчувствие.
В такава дискусия се влиза крайно внимателно, след пълно изясняване на фактите и обстоятелствата, съвсем конкретно и без излишни емоции, защото неверните онтологични постулати водят до крайно грешни изводи и решения. Например, като последица да останем една шепа чисти адепти - орденът на радетелите на светата истина от първа ръка. Само че, тогава ще ни питат-а Господът, в който се кълнете, чист ли е. Труден въпрос. Така, освен това и ще наплюем и заклеймим жертвите, вместо виновните. Едмън Бърг е казал хубави неща, но избори не е печелил, печелили са ги(образно казано) Махатма Ганди и Мартин Лутър Кинг. Обратният вариант-да махнем с ръка и да простим, пък води до добре познатият ми факт, когато през 91ва офицер, шеф от ДС беше станал амен- амен лидер на СДС, а и през 97 изтъкнат мръсник, бияч и доносник на ДС тоже за малко щеше да стане шеф на СДС. Тук има една закономерност-веднъж десар, цял живот десар-в тази организация членството означава доживотна зависимост, но и нещо много важно-поддръжка от останалите.
Още по важен е въпросът в контекста на днешният политически елит, последствията от който усещаме ежедневно на гърба си.
Има няколко факта, които едва ли знаете.
Ако ДС е решила да вербува някой, тоест, той наистина много й трябва за някаква задача-отърване няма.
Значи, първо, зависи от историческия период.. През 50-те и 60 те, когато в лагерите са подписвали николапетковистите, е било важно да се пречупи опозицията. От тях работа ДС не е чакала, важно е било да се прекършат, да се насади СТРАХ. Отказът наистина е значел един изход-с краката напред. Тези хора са жертвите. По принцип.
През 70-80 ДС е правила внимателен подбор. Тогава е й предлагала на хора с потенциал. Отказът е означавал доброволно слизане на доста по ниско ниво. Нищо повече. И тук са важни видовете вербовки:
-хванати в крачка. Отказ, значи да си изпиеш чашата до дъно, че и отгоре.
-кариеристи. Те, обаче са нямали морални угризения. Най-голямата група. По подразбиране, откази няма. Случаят ГК е точно такъв, въпреки, че иска да се изкара в горната категория
-по убеждения, искащи да служат на Партията. Тази категория изглежда голяма, но се свежда до предната.
-важни професионалисти. Професори, интелигенция и прочие. Тук пак иде реч за комбинация на горните категории.
Друга заблуда е, че не са закачали и вербували комунисти, тъй като партийците по условия са били длъжни да донастя. Няма такова нещо-за тях в пълна сила важат горните условия.
По подразбиране е ясно, че интересът на службите е бил доста по голям към хора, сред т.н враждебни към социализма по произход среди
Ясно е, че от една страна към двамата писатели е имало повишен интерес. От друга страна, те биха рискували само кариерите си, но нищо повече. Даже не съм сигурен за кариерите-вероятно биха си останали далеч по незначителни творци, но все пак, писатели. Ако са добри, щяхме да ги четем апокрифно, като Солженицин. Въпрос на мая е бил изборът им -но тогава комунизмът изглеждаше вечен. Но и мнозина доброволно избрахме по трудния, но честния към себе си и родителите си избор. Не, не са се опитвали да ме вербуват, нито съм бил партиен член. Но са ми предлагали второто, без да знаят, че просто не отговарях на условията за партиец. Макар, че и мнозина ги излъгаха.
Вкратце, необходимо е да се знаят конкретните им доноси, за да си кажем думата.
цитирай
44. rummi - Аз пак си ги обичам!
12.06.2008 18:13
Особено Вера. Звучи като вербувана, но без намеци в коя година точно :-)

Не вЕрвам щото любовта да върви с инструкция за експлоатация и копче, с което можеш да я включиш и изключиш. Толкова рядко се раждат красиви умове и разказвачи, които могат да нанижат баналните изхабени от употреба думи в комбинация, която да ти вземе дъха. Това е дар.

И пак ще си обичам Вера.








цитирай
45. luben - templar
12.06.2008 18:15
аз почтертах 100 пъти, че постижения и известност нямат общо с морала, но кой да ме слуша - нали е важното да се яде (като в рекламата на банката).

Да не говорим, че нито 40, нито гантрее (след малко ще посветя малко факти на него) казват нещо съществено по това дали ВМ и ГД са предадели или подлеци и дали са писали доноси. До момента такъв момент няма. Само имаме становище на работническата класа, сигурно ще имаме и на селската - убеден съм, че има и там много несправедливости и гадости, но истината е, че комунистите избиха и затриха основно нашата интелигенция, а сега се опитват да оплюят и омаскарят частта от нея, която можеше да мисли и да не доносничи в същото време.

Основният въпрос е кому служи най-много това омаскаряване!

Апропо, леко увлечен в емоционални дискусии казах повечко от това, което много добре е казано от земария (с малко дреболии по същество съм на това мнение). Емоцията и подвежда, но не съжалявам за нея!

До след малко.
цитирай
46. zemaria - luben
12.06.2008 18:22
Това несъмнено е така. Точно както песента за 7-те милиона мишлета, които си играят с досиета. Казва се подборен отстрел или хвърляне на тълпата на отбрани екземпляри за овъргарване в перушина и катран, за да не гледа друго
цитирай
47. luben - гантрее твърди в мнение 38, че:
12.06.2008 18:51
"Имала трудове по османистика - нищо подобно, с изключение само на дипломната й работа от 1958 няма нищо друго в областта на османистиката."

Фактите говорят:

1. ВМ завършва през 1951 година. Тогава се пише дипломна работа
2. ВМ защитава дисертация (което НЕ Е дипломна работа - разлика от земята до небето) през 1958 г.

И в допълнение на тези 2 факта, да изброя (щото има още, но не ми се преписват) една част от публикациите на Вера Мутафчиева преди 1969.


Sur l’etata du systeme des timars des XVII-XVIII, Sofia 1968

Феодалната рента, присвоявана от ленния държател в Османската империя с оглед на нашите земи през XV-XVI в. – ИИИ, 7, 1957

Аграрните отношения в Османската империя през XV-XVI в. София, 1962

За ролята на вакъфа в градската икономика на Балканите под турска власт (XV-XVII), ИИИ, 10, 1962

За състоянието на спахилъка през XV-XVI в., ИПр, г. 15, 1959

De la politique interieure de Mahomet II le Conquerant, Studia et acta orientalia, 5-6 Bucharest, 1967

О феодальной иерархии в османской военноленно системе (XV-XVI), Проблемъ востоковедения, 1959

К вопросу о феодальной ренте в Османской империи –Краткие сообещния Института славяноведения, въп. 24

Към въпроса за чифлиците в Османската империя през XV-XVI w, ИПр. Г. 14

Един неиздаден закон за Силистрeнските и Никополските Войнуци – ИДБВК, 1953

Категориите феодално зависимо население в нашите земи под турска власт през XV-XVI в, ИИИ, 9

De l’exploitation feodale dans les terres de population bulare sous la domination torque au XVet XVI s, Etudes Historiques a l’occasion du XI Congres international des sciences historiques, Sofia, 1960

За приложението на робския труд в османското стопанство през XV-XVI в., сборник в чест на М. Дринов, София 1960

....

Коментарите и извиненията за невежество са напълно излишни.
цитирай
48. luben - земария
12.06.2008 18:56
отново съм напълно съгласен с тебе.

И last but not least, но пък повторено няколко пъти тук - лесно е да пищеш от далечината на времето. Трудно е да бъдеш нещо в трудно време. Да не цитирам Библията, която казва за камъка и хвърлянето пръв...

Не съм искал да обидя никого. И си признавам, че ако ставаше въпрос за други хора, които не познавам, сигурно щях да кажа същото, но по-балансирано и много по-близо от казаното от темплар и земария. Но все пак това не е чисто научна статия, а спор, в който влизат и емоции, и спомени, и чувства какви ли не...
цитирай
49. rummi - Не става само с ядене...
12.06.2008 19:00
Мисля, че имам някакъв морал, и точно това животно, да речем, ми попречи да подпиша и аз на времето някаква такава декларациика и да стана дребен началник и да пообиколя Европа поне.

Обаче прощавам като добра християнка на хората, които са го направили, защото иначе е било невъзможно да изявят това, което носят в себе си - таланта, например. Или дарбата. Защото независимо какво от себе си избираш да предадеш - таланта или морала си, все си оставаш половин човек. Остава да решиш коя половина можеш да жертваш.

цитирай
50. luben - земария - тъй като спомена за Солженицин
12.06.2008 19:09
нека да видим защо и как го знаем (като съм сигурен, че ще обърнете внимание и на тема, подобна на която обсъждаме тук). За съжаление текстът е на руски, но не съдържа кой знае колко сложни думи

В 1936 поступил в Ростовский государственный университет. Не желая делать литературу основной специальностью, выбрал физико-математический факультет. В университете учился на «отлично» (сталинский стипендиат), продолжал литературные упражнения, в дополнение к университетским занятиям самостоятельно изучал историю и марксизм-ленинизм. Закончил университет в 1941 с отличием.
С самого начала литературной деятельности остро интересовался историей Первой Мировой Войны и социалистической революции. В 1937 собирал материалы по «Самсоновской катастрофе», написал первые главы «Августа Четырнадцатого» (с ортодоксальных коммунистических позиций). В 1939 поступил на заочное отделение факультета литературы Института философии, литературы и истории в Москве. Прервал обучение в 1941 в связи с войной.
...
На фронте Солженицын продолжал интересоваться общественной жизнью, но стал критически относиться к Сталину (за «искажение ленинизма»); в переписке со старым другом (Николаем Виткевичем) ругательно высказывался о «Пахане», под которым угадывался Сталин, хранил в личных вещах составленную вместе с Виткевичем «резолюцию», в которой сравнивал сталинские порядки с крепостным правом и говорил о создании после войны «организации» для восстановления так называемых «ленинских» норм. Письма вызвали подозрение военной цензуры, и в феврале 1945 Солженицын и Виткевич были арестованы.
По некоторым утверждениям, публиковавшимся в советское время с подачи КГБ, Солженицын сотрудничал со следствием и дал показания, на основании которых можно было бы привлечь к ответственности ещё несколько человек
После ареста Солженицын был доставлен в Москву; 27 июля заочно репрессирован Особым cовещанием на 8 лет исправительно-трудовых лагерей (по статье 58, пункт 10, часть 2, и пункт 11 Уголовного Кодекса РСФСР)....
В период конфликта Солженицына с советскими властями появляются инспирированные КГБ публикации о том, что он, находясь в заключении, активно сотрудничал с органами МГБ. Текст одного из донесений, якобы написанных им под псевдонимом Ветров, был опубликован в 1990. Подлинность документа официально не установлена. Сам Солженицын признаёт, что под давлением дал письменное согласие на сотрудничество с лагерной администрацией и взял на себя обязательства доносить о готовящихся побегах заключённых, но утверждает, что до реального сотрудничества дело не дошло:
…Так и обошлось. Ни разу больше мне не пришлось подписаться «Ветров». Но и сегодня я поёживаюсь, встречая эту фамилию...
6 февраля 1957 решением Военной коллегии Верховного суда СССР Солженицын реабилитирован....
В 1961 под впечатлением от выступления Александра Твардовского (редактора журнала «Новый мир») на XXII съезде КПСС, передал ему «Щ-854», предварительно изъяв из рассказа наиболее политически острые, заведомо не проходимые через советскую цензуру фрагменты. Твардовский оценил рассказ чрезвычайно высоко, пригласил автора в Москву и стал добиваться публикации произведения. Н. С. Хрущёв преодолел сопротивление членов Политбюро и разрешил публикацию рассказа. Рассказ под названием «Один день Ивана Денисовича» был напечатан в журнале «Новый мир» № 11, 1962, сразу же переиздан и переведён на иностранные языки.
30 декабря 1962 Солженицын был принят в Союз писателей СССР.
...




цитирай
51. luben - руми
12.06.2008 19:11
не съм казвал, че отказалите нямат морал и не заслужават уважение. Айде да не сменяме темите. Браво на тебе. Никъде не съм и намекнал, че отказалите не заслужават поклон и уважение.
цитирай
52. gantree - @ luben 47
12.06.2008 19:48
О да, с тези публикации ме разби, наистина. Лъсна невежеството ми. Бях излязъл от разговора, опитвайки се безуспешно да го прикрия. Ама ей на - не успях. Темата се изчерпа за мен, научих важни неща и този най-вероятно е последният ми коментар в блога.
цитирай
53. анонимен - Задължително е да има конкретика
12.06.2008 20:04
Трябва поведението на всеки да се изясни в дълбочина. Става въпрос за много хора и още повече мотиви. Какви са обясненията до момента на Вера Мутафчиева, Георги Данаилов, Венко Бежков?

Последният случай е от доста време. Как е обяснил присъствието си в списъците на комисията по досиетата? Имаше достатъчно време да го направи.

Що се отнася до Вера Мутафчиева, чел съм късни нейни творби по теми свързани с Османската империя и според мен е добър познавач на проблемите. Ако е било само за излизане в Турция...

Но все пак и тримата трябва да дадат някакво обяснение за присъствието си в организацията на ДС. Няма друг начин да се достигне до истината!
цитирай
54. анонимен - Алеко - Браво, Темплар!
13.06.2008 02:20
Разбуни духовете.
Твоята позиция я разбирам. Нещо повече - споделям я в общи линии.
Нещо като есе на тема - Фауст и смисълът от договорите с Дявола за продажба на душата.
Бих разбрал, може би, и всички останали коментиращи. Но само при едно условие - да си напишат ЕГН-тата. (Някои от тях го направиха. И поради младенчеството си, не ме убедиха в искреността си).
Иначе сериозно - какъвто и талант да има човек, ако се е забъркал със Системата, много моля да си седи в къщи и да си се отдаде на таланта. Няма нужда да се пъне да бъде държавен чиновник. Нали е доказвал таланта си не в чиновническата област. И така няма да попада в хорските уста като доносник.
Ама пуста суета. Добавям и глупост. И двете качества не подминават и талантливите.
цитирай
55. templar - Алеко
13.06.2008 08:07
100%

Преди доста години, един мой съсед, бивш партиен секретар, и (може би тъкмо поради това) човекът, който няй-яко плещеше срещу системата, биде поканен от СДС за някакъв висок пост в телевизията (там и без това бяха от син на АБПФК нагоре).

И той каза в прав текст: - Не мога, аз съм бил част от онази система, овъргалял съм се в ... и нямам лице да застана начело. Ако с нещо мога да помогна - винаги, но не и като началник...
Май си остана единствения такъв.
цитирай
56. luben - templar
13.06.2008 11:12
Хора винаги имаше - аз, за разлика от доста други съм живял и определен брой години (достатъчно , за да видя куп неща от вътре....в смисъл след ученическата и студентската скамейка) в годините на тоталитаризма. И виждах и познавах таланти - с чиновници се запознах доста по-късно (а май и в един период и аз бях поканен в този "куп", като това продължи само 4 години - и от края на 2001 отново се върнах към това, за което съм учил. Все пак научих не малко и за функционирането на държавата и имах удоволствието и честа да работя с честни и почтени министри от правителството, за чиято кауза винаги съм гласувал по време на демокрацията.

Та определено мога да направя анализ и имам съвсем пряки впечатления от 2-та периода - преди и след 1989. Та - твърдя, че твоя съсед не беше единствения такъв. Ала определено такива бяха единици в познанствата на всеки от нас.

Като цяло харесах посоката на темата ти - само още едно нещо ми липсваше там (може би се подразбира) - освен думи и анализ на "Черкезов, Козловски и Паликарски", защо се пропуска и анализ и конкретика на тези, които заповядваха на Черкезов, Козловски и Паликарски? Изчезнаха в дън земя имената на убийците на десетки хиляди българи в периода 44-53, изчезнаха в дън земя идеолозите, давали заповеди и правели стратегиите на Черкезов, Козловски и Паликарски, изчезнаха и не се знаят имената на тези, които казаха на Черкезов, Козловски и Паликарски "Свържете се и намерете начин(и) от един кой си еди какво си"...

Както самият ти казваш "Цялата тази свинщина е създадена и управлявана от хора. Много на брой хора. Хора, превърнали народа ни в блато. Хора, превърнали човеците в подлеци, предатели и доносници".

Е - имената на тези хора не ги знаем. И явно мнозина не ги и интересува (защо ли?) Но 3 дена слушаме какво ли не (включително и брутални лъжи) за Вера Мутафчиева и Георги Данаилов.
цитирай
57. templar - идеолозите на комунизма,
13.06.2008 12:22
мисля, че да ги споменаваме и коментираме е излишно, защото предполагам че априори ненавиждаме и осъждаме Г. Димитров, В. Коларов, В. Червенков, Т. Живков, Димитър Станишев, Стоян Овчаров, Георги Велчев...

Поне в тази "микро-общност".
цитирай
58. анонимен - templar, не си ли чувал за обущаря и обувките
13.06.2008 13:29
Къде се намираш?! Какво знаеш ти, та говориш в действително наклонение?! На 10 ноември 1989 година си бил на 13, в разцвета на онанизма, но кой знае как си развил съвест, по-голяма от парен локомотив.

Бита, който познаваш и описваш, е изключително простолюден. И е нормално, както горе, да си пълен с правописни грешки. Съмнявам се, че си израсъл в подходящо общество, където да видиш, да се научиш и тогава да даваш оценки. При вас може и така да е било, даже, като те чета, със сигурност е било така.

И обяснява той - за "по-тъпите". Говор на уличник, който се опитва да се прави на есеист.

8 милиона, от които една пета палачи и четири пети свине.

Че около вас не е имало несвине, нищо не значи. Значи само, че около вас не е имало несвине.
цитирай
59. templar - ще оставя горното мнение
13.06.2008 13:49
Обикновено трия обидните коментари, но тъй като в случая обидите са само към мен, ще направя изключение.
Най-много се радвам, че си анонимен и не можеш да се изтриеш сам :)

Между другото, така и не става ясно, срещу какво точно възразяваш. Иначе вероятно бих си направил труда да споря с теб.

Но иначе прави впечатление, че слухтиш за "бита, който описвам". Този прийом е доста характерен...

Благодаря ти, че ме четеш! Няма лоша реклама.

Бъди здрав!

P.S. Поздравления за "разцвета на онанизма". В социалистическото общество онанизма беше табу дори сред 13 - годишните и ти предполагам, че си се въздържал от него. Може би затова си толкова невротично гневен. Ако все пак успокоиш топката и споделиш мнението си по темата, ще го прочета с интерес.
цитирай
60. luben - templar
13.06.2008 14:34
всъщност и ти самият изброи само 7 души. Аз мога да се напъна с още, защото ги учехме и мъдрите им физиономии (Мако Даков имаше едно забележително излъчване даже от портрета, но да не го издигам в култ, все пак...) бяха в повечето пространства, където течеше обучение или... сетих се, когато преди 6-7 години посетих тошовата резиденция в Сандански - всичките "велики" си висяха на стената... леле...

темплар, има стотици и хиляди и директни главорези и още толкова гадняри, доносници и подлеци. А сега изкараха ВМ и ГД такива. Е - гади ми се.
цитирай
61. анонимен - Алеко - посвещавам четивото на 58-я анонимен
13.06.2008 14:46
http://petyr.blogspot.com/

Чети, драги 58-и! Чети!
цитирай
62. анонимен - Как да е бил табу онанизмът?!
13.06.2008 14:48
Казали са ти нещо и ти се правиш на всезнаещ по неща, които не си помирисал даже.

Около 1965 година по книжарниците имаше книжка "Аз ставам мъж", където се обясняваше точно всичко и се съветваше да не се прекалява. Лично направих "релийз" :) на изданието в училище, но се прие с умерен интерес. Предпочетохме да опитаме на практика с щедрата сестринска помощ на другия пол, за което сърдечно му благодарим :)

Говориш наизуст. Никой няма нужда да слухти, защото ачик си описал един затворен кръг от простаци, които нахално обявяваш за "цял народ". Ако у вас сте се събирали на торта с лелите и братовчедите, други не са. Ако у вас сте се редили на опашка за жигули, на други не им пукаше.

Що за идиотизъм е "обществото беше чудовище"?! Кое общество? Обществото на старата буржоазия, обществото на работниците, обществото на интелектуалците, обществото на творците, обществото на научнвите работници, обществото на чиновниците, обществото на партийните кадри? Кое общество точно?! Какво знаеш ти за него?! Виждал ли си - тогава, не сега и наистина, а не речено-казано!!! - жив доносник, жив агент, жив служител на ДС, говорил ли си с такъв? Предлагали са ти служба там, отказвал ли си, приемал ли си? Виждал ли си представител на старата буржоазия, който да е пълно леке? Виждал ли си член на БКП, който да е по-свестен от мнозина други?

Разказваш за някакви хора, доста зян битово и културно, какви били. Ако само такива познаваш, проблемът е при теб. Останалите честни, достойни и културни хора няма да ти позволят да се произнасяш отвисоко за тях, само защото си си въобразил, че понеже днес всеки може да плещи, има вакантно място за главен заклеймител. Няма вакантно място за главен заклеймител. Всичко е заето. Трябва да почнеш от чирак и ако не повишат, чак тогава.

Не те обиждам аз, а ти ме обиждаш с действителното си наклонение и със сюрията правописни грешки. Нямаш основание да казваш "беше", а най-много "било е". Как да споря или да обяснявам на човек, който не се е потрудил дори да се научи да пише правилно, но се натиска да дава присъди и да наставлява по един нахален ангросистки начин? Няма как.
цитирай
63. анонимен - 58-и, имам предвид заглавието:
13.06.2008 14:49
"Kaто във филм за Студената война, но наистина. Животът на Фреди Фосколо"
цитирай
64. gantree - @ 58 - 62
13.06.2008 15:08
Кефиш, даже много, ама няма кой да те разбере. За всеки интелектуалец от същия вид е по-лесно да остане обиден.
цитирай
65. templar - пак не мога да те разбера
13.06.2008 15:08
Мисля, че съм от хората, които трудно се впечатляват от наставнически тон. Може да е заради простотията. Опита два пъти, не става. Сега ако искаш опитай по другия начин. Опиши твоето мнение, спомени, впечатления и т.н. за партийците, доносниците, буржоазията и останалите хора. Ако го направиш убедително, може и да ме убедиш...

Ако прочетеш внимателно всичко, което казвам в темата и коментарите под нея, ще видиш, че всъщност не казваме много различни неща.

Ако предпочиташ да ми се пуйчиш колко си велик, чист, извисен, грамотен, достоен и културен - твоя воля.

Както сам отбеляза, днес всеки има правото да плещи. Не е като едно време, когато само някои имаха това право и то само по определени теми. Тъкмо по тази причина, ако искаш да ми внушиш респект не е достатъчно да ми се пънеш прединфарктно, а да се опиташ да влезеш в разговор и да ме спечелиш с аргументи. Ако ти се занимава, разбира се.

Не се разбира какво мислиш. Ясно е само, че не ме харесваш. Хубаво, няма да се женим. Аз съм свършил тази работа. Но след като си дошул доброволно на моя територия, бъди така любезен да спазваш елементарно приличие.

В публичното пространство има малко над 1,8 милиарда блога. Предполагам че поне е 2/3 от тях ще намериш от какво да се почувстваш засегнат. едва ли ги обикаляш всички като цветарка да раздаваш мъдрости и да размахваш пръст. Извинявай, но ми звучиш като о.з. от БНА, квартален ОФ-деятел, от тези дето отмятаха кой се е включил в съботника.
Хайде по-спокойно.
цитирай
66. анонимен - 58-и значи... :)
13.06.2008 15:16
58-и... Значи ме кръщаваш нещо като "Осмият"... окй беше, Чочоолу ли, забравил съм. Хубаво, че знаеш, че е 58-и, а не 58-ми :) В тоя нет всичко може да се очаква :)

Добре, Фосколо. Има много такива. Има и преследвани, има и непреследвани, има и незакачани. Власт. Всеки се справя с нея както може и колкото измисли. Макартизмът не е бил по-хубав. На руснаците и сега не можеш да им избиеш от главата любовта към социализма.

Животът е многолик и познавам мнозина, за които успехът беше другаде, а и никой не ги закачаше. Властта знаеше, че золумите няма да дойдат от тях, а те си правеха каквото искат. Само нямаше пари и стоки, имаше единствено за Политбюро и ЦК на БКП.

Не върви някак си едно врескало, което не знае нищо, да ти дава акъл какъв си бил.

Междувпрочем вчера проверих, имам у нас "При никого" на Георги Данаилов. Издадена е през 1973 година. Същата, в която пише, че са го вербували. Но не бързайте. "Деца играят вън" излезе много преди това, години преди това. Лично съм я чел още в ръкопис, от самия него. Значи не му е било необходимо да става агент, за да пробие. За какво е един агент на ДС в "Сълза и смях" като драматург? За нищо. Следователно е заради нещо друго и той е този, който може да каже заради какво.

Но едно е да го питаш в Интернет или да го пита агент Алберт с цялата си наглост - защо ДРУГ бил агент - след като самият Коритаров орева орталъка, че Димитър Стоянов, кучето на Тодор Живков, не го бил искал за зет, а съвсем друго е да го попита приятел вечер на чаша у дома. Сигурно ще му каже. Може да му каже например, че не му тежи на съвестта предателство, казал им е "да, добре, готово", за да се отърве, и после е предпочел да не мисли за това.

Има хора, които са приели само мир да има, а после са прикривали приятелите си и са ги разкрасявали даже, когато са им искали характеристики за тях.

Трети пък са казвали "да, веднага", докато не са ги пуснали веднъж до зад ГДР и после не са им видели очите повече.

Има и четвърти, които са защитавали страната пред другите, просто защото им е родина, а тук не са били добре приети. Пускат ги зад граница, защото знаят, че няма да избягат. не защото обичат социализма, а защото си нямат друга родина и и харесват тази.

Има много неща, не е само едно и то няма само едно лице.

Затова гледайте на нещата лично и конкретно. Другото е простотия и неграмонтност, която може да избие и в лошотия.
цитирай
67. анонимен - Алеко за 58-и
13.06.2008 15:18
Възрастта не е порок, но не е и преимущество.
За разлика от Домакина, аз изживях по-голямата част от живота си по "онова време". И имам някакво право да го обсъждам.
1. за какво познаване на "жив агент" и "жив доносник" сте заразпитвали. (Една от основните причини да не пожелая да си прочета досието беше, за да не разбера кои са ме клепали.)
2. за какви различни общества пишете. След като работници, учени и по-малко учени ги подкарваха на открити партийни събрания като добитък. И където им пълнеха главите с едни и същи глупости.
Да не би на манифестациите да сте различавали кой е честен, кой е културен и кой е простак. Всички бяха с втрещени погледи към партийната трибуна и скандираха в един глас безсмислици.
Прав е Домакина. Нищо, че е бил в детска възраст трогава. Обществото беше отвратително.
И за да се скриеш поне за кратко време, трябваше да имаш късмет с приятелите. За да не изгърмиш.
цитирай
68. templar - можело значи...
13.06.2008 15:35
Съгласен съм с повечето неща, които казваш. Включително и че съм врескало. Иначе нямаше да отделям време да си пиша с теб по теми, които нито ми влизат, нито ми излизат в джоба.

Аз казвам същото - животът е сложен, човекът заслужава уважение и разбиране и не можем да го съдим с лека ръка, на база на някакво картонче, извадено от някое си ченге.

Аз обаче съм убеден в едно, и членовете на БКП, и подписалите каквато и да е декларация за сътрудничество с ДС са извършили акт на безчестие, защото са легитлимирали по някакъв начин една нечовешка диктатура, каквато комунизма безспорно е.

Второто, което казвам е, че това, че някой не е бил член на БКП и не е подписал декларация за сътрудничество не значи, че е морално чист и има право да размахва пръст, защото вероятни е правил други низаости, които времето е налагало, като споменатите манифестации, стен-вестници, оф-сказки, интриги в службата, кариеризъм и натягане и т.н.

Третото, което казвам, е че поведението на всички тези хора (партийците и доносниците) е укоримо преди всичко в личен план за тях самите. Те не са престъпници, но имат основание да се чувстват неудобно. И тъй като са милиони, това е проблем на цялото ни гузно общество (българското, днешното)

Четвъртото, което казвам е, че все пак има хора, които са издържали на всичкия натиск и никога не са се огънали пред никакъв натиск. Не са направили компромис. Те или са убити физически, или са мачкани и тъпкани и им е пречено да се реализират. Днес няма как да кажем кои от тяй са щяло да станат известни и велики, ако живееха в нормална държава. Най- лесно е за всеки от тях да заеме героична поза и да каже "ако не бяха комунистите, аз щях да съм професор, световноизвестен писател ..." и вероятно ще са прави. Поне имат моралното право да го кажат.

И петото, което смятам: Вината за всички тези нравствени падения има комунистическата партия, нейните идеолози, ръководители и изпълнители. Защото ако те не бяха поставили милиони хора в тежките дилеми на "успех срещу морален компромис", мнозинството от тях нямаше да станат членове на БКП или сътрудници на ДС.

Истинските престъпници са тези, които са клепали други хора, заради които последните са били преследвани, затваряни и убивани. Не всички сътрудници на ДС са го правели. Повечето са отбивали номера, колкото да си играят личната игра. Симулирали са дейност, съчинявали са си доклади, измисляли са си агенти, колкото да усвояват бюджети. Целият социализъм беше едно голямо надлъгване. Но това, че не са убивали и съсипвали хора, не прави тези "менте доносници" морално чисти и неукорими.
цитирай
69. анонимен - аз така се изразявам, пламенно, въпреки възрастта
13.06.2008 15:41
Обществото не беше отвратително, а беще отвратително организирано насила, защото го организираха прости, алчни, жестоки и себични хора. Но те никога не са били всичко в него.

Имал съм късмет и с приятели, и дори с врагове. Никой не ме е карал насила никъде, нито съм бил спиран. Въпрос на маниер на общуване с властите - определена работа срещу определени пари и накакво месене в личния живот! Край. При мен номерът мина. При който не е минал - да е минал. Има просто по-мекушави хора, които са готови на всичко, за да се сближат със силните. Отвратителни са. Макар да не са лоши хора, са добри по един леко гнусен начин. А има и такива, които са си некадърни и никой не ги иска - нито за работник, нито за приятел, нито за приближен. Те са най-възмутените. И сега са най-възмутените - днес от едно, утре от обратното. И най-често са възмутени, че не ги приемат. Който не ги приема, е комунист. Ако бяха в Германия, който не ги прриема, щеше да е фашист. Не им минава и през ум, че не биха били приети никога и никъде.

Казвам само, че когато се обсъжда нещо, добре е да се познава и да се пита, ако не се познава. А ако ще се клейми, без да се познава, е още по-рисковано.

За повече аргументи, впрочем имам в изобилие и за добрите, и за лошите, но не е мястото в блог, а както казах как се пита някой защо това и защо онова - на чаша вечер в къщи.
цитирай
70. templar - Отново съм съгласен с нещата, които казваш.
13.06.2008 15:52
Не приемам само едно. Ти не ме познаваш, нито мен, нито семейството ми, нито историята ми. ето защо изпадаш в същия "грях", в който с лекота обвиняваш мен.

Използваш и намалението, че в този блог съм споделил по различни поводи редица лични неща, и то идваш отникъде и анонимно започваш да ми говориш отвисоко, без да е ясно по каква скала мериш. Точно затова не приемам квалификациите ти - не става ясно кое те прави легитимен "ментор" Познавам няколко души, пред които мълча благоговейно и приемам думите им без аргументи. Но те са ме спечелили, извоювали са този авторитет, а не са го получили по силата на ЕГН-то си. Иначе при повечето от тях ЕГН-то започва с число, по-малко от 25

С повечето хора, с които спорим в блоговете се познаваме от известно време, чели сме много свои неща и спорът е надграждане над създадени впечатления и над други, предишни спорове, а не просто реакция на думичките в конкретен текст.

Пишеш:
"Казвам само, че когато се обсъжда нещо, добре е да се познава и да се пита, ако не се познава. А ако ще се клейми, без да се познава, е още по-рисковано."

Всъщност на три пъти направи точно това.
Не ме разбирай погрешно, не съм обиден и не се правя на ощипана гуспойца. Просто ти обръщам внимание :)

А иначе, ако си се постарал да прочетеш мненията ми, преди да се хврляш, може би си прочел моя коментар 55, по повод на добрите партийци и буржоата - лекета.

А, и още нещо: и аз така си се изразявам "пламенно" и не винаги премерено, въпреки крехката ми младенческа възраст. И без това сред ползвателите на интернет, повечето са ми "зайци", връстници или поне не са много по-големи, така че няма за какво да ги жаля... :)

Бъди здрав!
цитирай
71. анонимен - Алеко - за обществото, организирането му и за Фросколо..
13.06.2008 15:54
Защо мислите, че предложих линк към спомените на Фросколо.
1. защото е написал, че процентът доносници в България (при комунизма) и Франция (по време на ВСВ) е един и същ.
2. защото е разказал, че издайничеството за позивите е извършено от син на убит от "народната власт";
3. защото е разказал, че някакъв лейтенат от "органите" ги е предупредил за готвеното срещу групата на Фросколо.
4. И защото обобщава, че не всичко е черно и бяло. Което е горе-долу Вашата теза.
Но има огромна дупка между написаното от Вас и разказаното от Фросколо.
P.S. Това за сделката с властта - работа срещу оставане на мира, го разказвайте на тези, които не са живяли тогава. Нямаше такъв филм.
цитирай
72. анонимен - Имаше, имаше такъв филм, Алеко, и още как.
13.06.2008 19:58
Петима като оклепат работата, викат теб, колкото и да им е неприятно.

Но на templar... за достойнството.

Баща ми един ден умира. (Всъщност Георги Данаилов беше негов приятел покрай родителите им едно време, не мой, аз бях дете.) Мрат бе!, без изобщо да те питат дали няма да ти е мъчно, едно такова своеволно поведение, знаеш, и изобщо не се съобразяват... Безобразна история. Минава година, минават две, не помня дали на третата или на петата сме се събрали на обяд. И една моя леля казва: "Искам да ти подаря нещо." И ми разказа.

"Бяхме интернирани непосредствено след 9-и. Лагер като лагер, имаше да се мием, но не ни пускаха навън. Докато решат какво да правят. Никой не дойде да ни види с месеци. Само един. Един ден го видяхме на оградата и после на капепето. Дойде, каза, че иска да излезе с нас, казаха му че не може, той направи скандал, разкрещя се, че не е пътувал толкова с влък, за да слуша глупости, и ни пуснаха. Разхождахме се цял ден изг града, обядвахме и ни върна. Повече пак никой не се появи, макар че не всички наши роднини бяха интернирани. След няколко месеца се прибрахме в София. Всичко наше беше национализирано. А онзи човек беше баща ти."
цитирай
73. анонимен - И още, templar...
13.06.2008 20:09
Отивам в казармата, но месец по-късно. И като така - не ми взимат паспорта, а остава у мен. Връщах се често, имах приятели, с които ходехме да пием, гаджета, това-онова, и един, с който не можехме да се нагтоворим. И след един купон седим на ъгъла на Витошка и... абе дето беше читалище "Денкоглу", после "Медовина", ъгълът е засечен и има един перваз на мазе. Седим и допиваме някаква бутилка в сладки приказки. Аз с гола глава или почти, но със сако и риза, тече лудо обсъждане на живота :) Приближава се партулка. Иска документи. Аз обичам много да има патрулки. Това означава че ме пазят. Все едно кой е, нали затова му плащат. подавам паспорта, който не трябва да е у мен, и гледам невинно. Не мина. "Ти си войник." "Да, но особен, имам паспорт, няма какво да ви обяснявам сега." "Да бе, вярно! Наистина няма какво да ни обясняваш. по-добре се качвайте да ви закараме, докато тебе не са те прибрали комендантските, а за него не са извикали милиция." така и направихме и икономисахме 28 стотинки за такси - до през два ъгъла.

Не знам дали онези милиционери са се събирали на торта и дали са се подмазвали на властта, но така направиха.
цитирай
74. анонимен - И още също, templar...
13.06.2008 20:53
Някъде има световен конгрес по нещо си. Отиват трима. (Както баща ми казваше: те са глухонеми на чужди езици, а трябва и някой да говори все пак. Не може всички да са от ЦК, там не питат дали си от ЦК).

Връща се и малко по-късно получава лично писмо от Екатерина Фурцева, една от най-противните и сатрапски личности в съветската култура: "Благодарим ви, че защитихте достойнстовото на социалистическия лагер и пр."

Питам: какво е станало, защо е това? А, нищо, отговори ми, прекъснах един и му посочих поне десет факта, където ние в България имаме културни постижения, по които те се равняват с нас и ни копират, а не ние тях. Просто ние сме естети, а те комерсиални и това се отразява на качеството. Но ти, поинтересувах се, непрекъснато ми говориш, че онези са едни селяндури, които никога няма да се научат на нищо? Отговорът беше:

"А ти сещаш ли се за някакъв начин да защитя България, без да защитя и социалистическия лагер по индукция, независимо какво мисля по въпроса? Ако измислиш, кажи да обсъдим и следващия път ще го използвам."

Не съм успял да измисля.

А когато го поканили, доста преди това, за член на БКП, отговорил: "Вижте, не се чувствам достатъчно готов за вашата светла идея. Тя е за герои, за велики хора. Е, ако имам възможност... каквото мога..."

Не ни спираха пощата и мен никога не са ме викали заради своеволия, нито дебнали. Една от закачките ни беше да имитираме Хитлер по купоните и кънтеше из целия квартал. Никой не беше син на никакъв от властта. Те бяха по други купони, някакви техни.

А когато се обадиш на някой роднина или приятел на родителите ти да поискаш помощ или услуга: "Да, заповядай, за кога ти трябва?"

Това не е изродено общество. Това е общество на хора, които се защитават. Това е общество на култура на отношенията, различна от ознасилванията и хвърлянията на непотребните мадами през балкона. Имаше ги и в завода, имаше ги и в учрежденията, имаше ги и в ателиетата, имаше ги навсякъде.

Въпрос на достойнство е да не бъдат ругани, а да им бъде благодарено, че са опазили културата и възпитанието ВЪПРЕКИ...

Когато имаше имитация на отваряне на досиетата през 1997-1998 г. или там някъде, майка ми много искаше да види досието на баща ми. Отиде. Когато се върна, бях много любопитен, а тя отегчена. Какво?, попитах. Нищо? Как така нищо?! Ами нищо. Няма. Не е набллюдаван дори? А, наблюдаван е бил до някое време? И какво? Бил на някаква вила в Княжево. само толкова ли? А ти какво искаш? Картонче, викам :) Ти идиот ли си?!, беше бесният отговор :) Жалко, а така исках малко забавление... :)

А за жигулитата... защо ти е жигули с ред и опашка, когато има толкова удобни таксита по 1 лев, 2 с връщането, ако ще я изпращаш...

Затова по-леко: ония са си ония, а ние сме си ние. И никога не е било иначе.

А, когато заминаваше за Париж за първи и последен път, майка ми, без да знам, му казала: "Ако искаш, остани. Ще ти бъде по-добре. Ние ще се оправим." Но, hellas, е много глупаво да кажеш такова нещо на човек, който си знае ангажиментите и никога не отстъпва от тях.

Такива работи...

Пазете си наследството, вместо да го отричате или ругаете. Старите наистина измряха. Следваме ние - след 20-30 години и още играем бодро, но вече започва да ни омръзва, не, ами направо да ни писва.

Ако работата бъде поета от добри и културни хора, ще стане, ако не- всички ще бъдат нещастни и социализмът ще им се види блян, защото демократичнвата касап ница с нищо няма да се различава от която и да е друга.

Дали съм ченге? Не, кой би поканил такъв, който ще ти направи скандал при най-малката обида към трети човек? Никой.
цитирай
75. usandthem - @58
13.06.2008 21:33
извинявай за това обръщение,но е по-добро от"анонимния".Най-напред да ти кажа че,моето ЕГН започва именно с 58 и надявам се това да ми дава право да имам мнение по темата.Твоето не можах да го разбера много добре,може би защото,вместо да го изразиш ясно,го остави да потъне в емоционални спомени.Струва ми се,че си развил своеобразен "Стокхолмски синдром". Ти казваш:"Аз обичам много да има патрулки.Това означава,че ме пазят".Последвалото възхищение от патрулиращите,както и умиляващата ти влагодарност към тях,че вместо да те разстрелят в някоя тиха уличка( шегичка,доста безвкусна при това),са те повозили до вас,ме отказаха от намерението ми да поспорим за времето ,в което доста сме поживяли и двамата.И без това само ще повтарям неща,казаните ти вече,предимно от Алеко.Това ,с което категорично не съм съгласен е,че не признаваш правото на по-младите да имат мнение за времето,което обсъждаме.Да не би да искаш и мене да лишиш от въэможноста да коментирам събитията,да речем около 9 септември 44г.Нелепо и смешно,а и жалко защото пропускаш възможноста да научиш нещо от хора,които са имали шанса да получат по-добро образование и да израстнат сред океан от информация,на един Enter разстояние.Мъдроста не винаги идва с възраста,ако беше така една партия да е останала отдавна без електорат.Бъди здрав.
цитирай
76. анонимен - Тогава, 58, е обръщай към мен като към "55", а ги бъди "58" :)
13.06.2008 22:24
Не, емоционалните ми спомени не са от това, че е имало някаква патрулка, а по-скоро, че и към мен са се отнасяли щадящо, без да искат нищо. Значи не са свинете от есето горе.

Ако ме питаш, и сега искам същите патрулки, вече казах защо. Но ги няма. Или само някакви пияни чукундури, да ме прости червеното цвекло, които използват властта, че няма контрол и назначават всякакви боклуци. Интересува ме съдържанието на патрулката като такава, а не дали е социалистическа или друга.

Един от най-добрите ми приятели като шесгодишен беше регулировчикът на кръстовището. Виждаше ми се много привилегировано, че ме пуска само мен да ръководим заедно. Той се смееше, но беше само един, а другите не бяха такива. Но когато той беше на смяна, имах привилегията да пресичам по диагонал, което и сега не става в Америка. Ъгъл -> цък! -поръковод-поръковод малко движението -> цък! -> на другия ъгъл :) ТОВА е сантиментално. Но другото не е.

Май младите ще ме разберат по-добре. Те са добри деца, виждал съм ги лично и съм ги пипал с пръст. Истински са.

Събитията около 9-и? Че кво? Взеха ни земята, взеха ни жилищата и сега се оправяме трудно, защото още не сме събрали пари, за да ги оправим - колкото са ни върнали съсипано, от което са яли 45 години. Нищо интересно не виждам. Освен че чета изказвания: "Ти забогатя от реституция!" или "Да, ама някога са ти взели нива, а сега е в центъра и е хиляда пъти повече!" Абе идиот, а ти какво искаш? Да ми я върнеш като нива по 8 лева за един гигадекар ли? Много ти е лесно така? Защо сте я взели изобщо?! Сега - скъпа била!

НАПРОТИВ! Написах вече - младите да командват, а ние само да се наслаждаваме, какво по-добре? Ние само да имаме мнение, когато има нещо не в ред. Но първо да си изяснят критериите и то - при сериозно проучване и запазване на това ОТПРЕДИ 9-и (което аз лично не съм виждал, но ми харесва от книгите, те са затова, нещо като не знаеш, да си прочетеш).

Модерен живот? Окей! Почвайте. Но не под общ знаменател всичко (всъщност знаменателят е "под" числителя, но такъв е изразът), а като капиталистите - синът първо най-долу, после помощник, после куриер и някога: цялата компания.

Така се учи, досега друго не е измислено.

Просто разграничавайте. Всички били свине с подли постъпки. Не! И никога не е било възможно да е така.

Обществото! Същото, че и по-лошо, заради модерността.

Да излязат най-добрите, най-умерените, най-фините, най-културните, да кажат... а! Отварят си устата и замираш. Не, направо отиваш да си почиваш и да се глезиш. А то - или някой се оплаква, или някой му е виновен, или нещо друго!

Клеймят като невидели. Оплакват се по-лошо от баба на испанско погребение. Проектите им са като за трето отделение. Кафа!

И ти бъди здрав! Ама-ха! :)
цитирай
77. rummi - Moeтo ЕГН започва с 61
13.06.2008 23:09
и в един щастлив момент от живота си имах шанса да зърна доносите срещу себе си от колеги, с които съм делила работа, сандвич, душевни мъки, възторзи и какво ли още не. Бяха в папка, 120 на брой, някои от тях - от по 5-6 страници. Красота!

Да си призная, никой не разбра за страстта ми към четене, и изобщо не си промених отношението към тези готини типове. Знаех защо са го направили.

За мое щастие, вече бяхме в 80-те, и за още по-голямо щастие - не заемах желана от друг длъжност и нямах, примерно казано, апетитно жилище в центъра, в което някой да иска да се намърда.

Късмет!

цитирай
78. nakom - Не знам много за Данаилов, но Мутафчуева я знам
14.06.2008 06:58
много добре.Не лично разбира се - от книгите и.Особено "Летопис на смутното време", "Съединението прави силата" и още няколко.
Та мисълта ми е следната, аз не знам кой е templar.За мен е поредният блог на тема антикомунизъм.Нищо повече.Но преди да плюеш когото и да е, трябва да си направил повече за хората от него.А templar не виждам да е направил много за хората, или поне повече от Вера Мутафчиева.Защото нейните книги са ограмотили 2-3 поколения, и занапред ще го правят.Така че да е била каквато иска, ще я съдят бог, историята, народът и, който има желание.Аз нямам.ИМа си безгрешни хора, нека те хвърлят камъни.
цитирай
79. logos888 - А Бай Сашо и свещеника са единици. ...
14.06.2008 10:11
А Бай Сашо и свещеника са единици. Няколко хиляди хора от цели няколко поколения българи. Ние, които ходихме на пионерски лагер, предавахме вторични суровини и лъскахме новите жигулки пред блока не сме от тях. Нищо, че ни се иска. Не ни стискаше достатъчно.

Темплар, позна ли се, горните изречения са твои!!!
"Не ни стискаше достатъчно."
Дали ТИ, чистичкият, честният, нероденият около 1940, щеше да ти стиска, да не станеш предател, агент, член на БКП, или някякъв друг вид подлец, ако по обясними исторически факти се беше родил като наборче на тези, които заливаш с помия???
Не визирам имена!!!
Защо не си го кажеш в първо лице, единствено число и насаме...
"Абе на мен за дреболии не ми стискаше, а изисквам от тях да заложат "морал, талант, своя живот, живота на близките си, дори хляба от масата си".

Ти чистичкият, вероятно считаш, че знаеш що е СТРАХ, не, категорично НЕ ЗНАЕШ!!!
...КОЕТО ОЗНАЧАВА, първо, второ, трето...че ти си невежият, напълнил главата си с информация...но представата ти за страх е ГОЛЯМАТА ИЛЮЗИЯ!!!

Създаде полемика, каквато мислещите преживяха след 1990 година, стара полемика, изчерпана за мнозина ЗНАЕЩИ.

Успех, когато научиш ЩО Е СТРАХ, едва ли ще създаваш подобни дискусии.

Днес стиска ли ти, и като ти стиска, какво правиш, осъди мафията ли, наби ли поне един престъпник, защити ли поне един Човек в съда???

Трябва да ти стиска, а ти си онзи още хлапак, който май все още не му стиска???
цитирай
80. анонимен - Алеко - Странна и объркана работа!
14.06.2008 12:31
Авторът на статията пише статия в защита на двама талантливи човеци.
Срещу написаното първи скачат праволинейните противници на миналото. И го оплюват. Когато патроните им привършиха, в организирана колона
се появявиха защитниците на миналото.
-Руми 61, кога си прочете 600-те страници? През 80-те? Хайде, холан.
- този, който се обади под номер 58 и който и досега не разбра защо беше именуван така. А му се завъртя в главата екот от миналото. Имам 10 години повече от теб стаж в умилялото ти време. Ех, как не може да стане така, че всички които са влюбени в подобна античовешка система, по някакъв начин да им се осигури точно този начин на живот. Ама само на тях. С добрите и човечни милиционери, с партийните и ОФ организации, издаващи характеристики за работа, за следване, с "готините доносници" на руми, с всенародните манифестации, та да могат коленепреклонно да поблагодарят за веселия си живот.
nakom! в чия защита си скокнал? на комунизма? Или на Вера Мутафчиева? Ако е на Вера Мутафчиева - чукаш на отворена врата.
А сега нека да забравим емоциите по миналото. И да се спрем на това, което предизвика този спор. Агентите на ДС. Кои са подложени на проверка? Първо бяха министри, зам. министри, депутати. Сега проверяват шефове на агенции. Ако Мутафчиева и Данаилов не бяха шефове на агенция, щяха ли да бъдат проверявани. Не, нямаше. Тяхната главна вина не е в това, че са подписали нещо "преди". Вината им е, че са поискали да оглавят промените "след".
А трябваше само да си седят в къщи и да си пишат.
Толкова ли е било трудно това самоограничение.
цитирай
81. анонимен - От 55-и за 80-и
14.06.2008 12:51
И ти ли ще вряскаш?

Има два варианта. Да се продам за много пари и да се продам за по-малко пари. Избрах третия - че не ме интересува, само и само да не го направя. Винаги мога да продам нещо за 20 лева, без да пипам и едното, и другото. Даваш им нещо за 20 лева и приключваш! Да си чупят главата по-нататък.

Да, всяка система ме устройва! Предател! Мръсник! Утайка!

С една малка подробност. Много малка. Ако с теб са постъпили лошо, ще си скъсам гъза, за да ти помогна. Ако не ми хареса как точно ти е лошо - ще те оставя. И ще напусна първи полесражението. То не ме интересува. И трябва да си щастлив. Защото ако мен ме заинтересува... не ти завиждам.

Трябва да помниш само едно - че ако не слушаш, ще бъдеш изхвърлен. Толкова ли е трудно това самоограничение?
цитирай
82. nakom - моля те анонимка - номер 80
14.06.2008 14:13
Какво значи да чукам на отворена врата?.Би ли ми пояснил?.
ИМаме си автор на блог, който ругае строй, приключил преди първата му полюция (вероятно).Горе-доле ми е набор, така че си имам чудесна идея колко може да знае едно момче на онези години.Така че това дори не е неговото мнение.Вероятно е мнение на родителите му, на тълпата с която се е смесвал и го е карала да се чувства по определен начин, или на негативизма му.Все тая.Никой от пишещите тук, не разбра че имаме родена и израсла в манастир монахиня, да пише за пороците.Ако обичате - настрани.
Гледах един филм, за някакви неонацисти, изпратени на терапия при евреи оцелели от концлагерите.Бяха жалка гледка, младите и надъхани келеши.Само разправяха какво ТЕ щели да направят ако била така итн.И една стара еврейка им каза - Вие сте слаби, много по-силни от вас се огънаха и не оцеляха.Ако приемем комунизма за вид копнцлагер, в който си безправна пионка и си лишен от права, положението е доста по-сходно.Изобщо тук е пълно с разни видели-недовидели, обаче лаещи и плюещи.Как мъж на 31 години стана консерватор, не ми е ясно.Аз още миткам по клубове.Явно младостта и живота не му понасят нещо.
цитирай
83. анонимен - Няма нищо сожно, nakom
14.06.2008 15:30
Не е чак толкова сложно за разбиране.
Написал си, че не познаваш лично Мутафчиева, но познаваш книгите й. Ами и аз познавам книгите й. И не възнамерявам да ги извадя от библиотеката и да ги изгоря. Нито ще счупя плочите 78 оборота с изпълнения, дирижирани от Караян. Това е отворената врата.
А ще затварям винаги вратата на тези, които се прехласват по „онези времена”. Разбира се, че никой не си избира времето и мястото, в които се е родил. И животът протича, според правилата на това време и това място. Ами ако тези правила не са добри за хората? По принцип. Трябва ли да бъдат хвалени и превъзнасяни?
Има някакво огромно разминаване в мисленето на 58-ия (самонарекъл се 55-и) и моето мислене. Оставям настрана речника му – „врясканици”, "мръсник", „утайка”, „предател”. Да вземем последните изречения на моя и на неговия коментар.
В моите "врясканици" (по 58-ия речник) за евентуалното самоограничение на Мутафчиева и Данаилов има мое желание за техен личен морален избор. Защото и двамата са четени и харесвани. И уличаването им във връзка с ДС е удар към вярата на една част от тези, които ги четат и харесват. Вярата, че нещата се променят. Докато нито Мутафчиева, нито Данаилов щяха да загубят нещо, ако не бяха станали ръководители на агенцията за българите в чужбина. Хората ги харесват заради книгите им, а не заради чиновническите им длъжности.
А какво препоръча 58-и? Препоръча инстинкт за самосъхранение на хора, попаднали в затвор.
За мен има огромна разлика между морален избор и естествена самосъхранителна защита на безправни хора.
цитирай
84. nakom - Именно на този принцип
14.06.2008 16:32
Аз пък длъжен ли съм да седя и да слушам, разни лумпени възхваляващи ми сегашното положение, като ми сочат за изходна точка миналият строй?.МИсля -не.Затова нямам против хората да се прехласват по миналото си - има сумай ти народ който само тогава е живял истински.А да отричаме миналото си, е нещо като да живеем само в настоящето си.Все едно че го харесваме.Азис може да го харесва, на мен тази България с този си строй и тези си граждани не ми допада.Еле па с тия си блогъри.
А каквито и да са правилата, винаги монетата има не само две лица, а и ръб.Само защото САЩ са победител в студената война, няма да видим колко американски граждани са изгорели за "връзки с комунизма", и колко мирни хора тип "сем.Флинтстоун" са били на щат като нашите доносници.Войната се е водела от двете страни, напълно нормално е да е имало както военни, така и цивилни замесени.Но хората не борят призраци а си гледат напред.А при нас, такива като темплар ако не обесят някого за комунизъм, не могат да спят спокойно.Всички вместо да се хванат да оправят проблема, се чудят на кого да отрежат главата.
А правилата и тогава и сега, са писани за хората, в тяхно име итн.Иначе става "Батак" или "Тибет".И винаги има кой да ги нарушава.Дали ще се казва Ахмед Доган или "Халибъртън" все тая.
Така че когато Темплар, Колега или прочие от тук, дадат толкова на България колкото е дала Вера Мутафчиева, да лаят.Дотогава - демокрацията е не само свобода, равенство и братство, а преди всичко толерантност.Каквато в България липсва, и затова сме българска демокрация а не американска примерно.
цитирай
85. анонимен - 55 (пишейки самият той) не препоръчва нищо такова.
14.06.2008 16:53
55 е изтъкан от сантименталност. Ако беше идиот, това щеше да му помогне. Но доколкото 55 разглежда нещо, има суетността да мисли, че вижда повече от явното. Ако и когато.

В случая мисли, че вижда повече.

Например за "Деца играят вън" щях да знам по независещи от мен причини. За "При никого" щях да узная от другаде, а може би нищо от двете. Това няма значение.

55 например винаги се е питал какво би направил ТОЙ за дадено нещо, защото иначе може да го излъжат. Това му е критерият. 55 не вярва на никого.

И по въпроса за тези двамата си отговори следното: не, никога.

55 никога не се е стремял към известност, защото тя не му е била никога необходима. Не я иска от сърце, значи няма защо да се труди за нея.

55 смята, че тези хора са постъпили неправилно. Ако си талантлив, все някога ще те намерят. Дори може да не те намерят обществено, но достътъчен брой хора ще ти се радват.

Но 55 е пълен далтонист на тема известност или власт. 55 гледа от собствената си камбанария и не знае дали някой иска да бъде непременно шеф на нещо. Може да иска. Може да е друг вид човек.

55 не е имал въобще за цел да обсъжда Георги Данаилов и Вера Мутафчиева, особено втората, защото 55 никога не се е интересувал какво е ставало в стаята на Джумал някой си, понеже гледа по-общо на нещата.

55 каза само, че "ВСИЧКИ са свине" и "ЦЯЛОТО общество е боклук" са много идиотски, боклучави и мръсни твърдения от долно равнище и ако се погледне от високио на въпроса - глупави.

Разбира се, че бих се съгласил да стана сътрудник да Държавна сигурност, ако това е условието да стана директор и много искам! И разбира се, че не бих се съгласил, ако другото ми е по-важно.

55 е побеснял и глезен човек и не знае какво биха направили другите, ако им предложат съблазън, и няма такива близки хора. 55 не знае защо е така, но е така.

55 твърди само едно-единствено нещо: че не всичко е боклук и който твърди обратното, значи самият той не познава друго, освен боклук.

P. S. Впрочем едно Венко-Бешково изречение се разбира, че не е казал и на жена си. От гледна точка на любовта и ебането ми се вижда втрещяващо и невъзможно, но явно за някои е възможно. Както казва един син на един професор, синът културист: "Еймумайката, хорасекви."
цитирай
86. анонимен - Не си длъжен, nakom!
14.06.2008 17:38
Никой с пистолет не те кара да обикалящ блогове, за да обясняваш на собствениците им какви са.
Сам си си избрал това. Защо - ти си знаеш.
цитирай
87. nakom - към момента го обяснявам на теб
14.06.2008 17:43
на темплар не го правя, на много други съм се отказал.говоря по принцип
И айде стига сте се номерирали, измислете си някакъв пркор.Ако ви е трудно - ще ви предложа
И ако ще си говорим - нека да е по същество, а не с лични нападки
цитирай
88. анонимен - Погледни 80-и номер!
14.06.2008 17:51
Там има и име. Не прякор. А истинско малко име.
Ама за теб си е "анонимка - 80".
Тогава? Какво точно искаш? Адрес, трите имена по лична карта? Номер на личната карта?
Няма проблем. Мога да ги посоча.
Ама от това няма да си променя начина на мислене.
цитирай
89. анонимен - Хей, nakom!?
14.06.2008 18:59
Ти някакъв шегобиец ли си?
Май за първи път срещам блогър, който се идентифицира по подобен начин:
Профил на nakom
Име: Красний Октябр
Възраст: 31
Пол: мъж
Град: София
ICQ: 000000000

Разгледах и Блогрола ти. Не успях много подробно, ама има време.
И въз основа на поднесената от теб "документация", претендираш за явност и за принципност в "борбата си за човешки правдини" ??

цитирай
90. nakom - Хей анонимен.
14.06.2008 19:20
За всяко нещо си има първи път.Все някога и секс може да правиш ;-)
ЯВно наистина трябва да прочетеш "блогрола" ми.Току виж ти светнало ;-).Но много се съмнявам
цитирай
91. анонимен - Ти секса го остави, nakom!
14.06.2008 20:04
Той е нещо интимно. Приличните хора не говорят за него пред чужди.
Въпросът ми е - защо се срамуваш от мислите си? И не се подписваш под тях.
цитирай
92. nakom - хахахахахахаха
15.06.2008 09:39
хахахахахахаха
кой ми го зададе този въпрос.Я си погледни ника ;-).НИкак не си нагъл ;-)
Хайде до тук разговора, пак те пипна комунофобията ;-).
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: templar
Категория: Политика
Прочетен: 3798079
Постинги: 428
Коментари: 2648
Гласове: 10559
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031