Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.06.2008 11:17 - Цветан Тодоров с "Принцът на Астурия"!
Автор: templar Категория: Политика   
Прочетен: 9011 Коментари: 16 Гласове:
0

Последна промяна: 23.06.2008 13:30


В последно време особено запалено се опитвам да издиря, изуча и споделя онези български автори, които се издигат над балканската провинциалност и могат да се нарекат "европейски мислители", без при това да престават да бъдат българи и дори - български патриоти. Характерно за тях е, че са напълно неизвестни на 90% от българите със средно и по-високо образование.
Тези няколко личности не получават селските медали на Гоце, не се ползват с вестникарската популярност на людмила-живковите "интелектуалци" и не почитат "леля Ванга" като светица :)

Те са българи - родолюбци, граждани на света, равнопоставени и равно-приети сред големите умове на своето време. Пишат истински книги, които се издават и четат в истински държави. Получават истинско признание, истински ордени от истински държавни глави и истинското възхищение на грамотни хора.

Такива са Стефан Попов, Константин Кацаров, Владимир Свинтила
Tакива са родените и отрасли в България Елиас Канети, Жул Паскин, Алексис Вайсенберг, Силви Вартан, Емил Камиларов, Юлия Кръстева, Борис Христов, Аспарух Лешников, Райна Кабаиванска, Минко Балкански, Марко Минков...
Такъв е и Цветан Тодоров. Все още не съм го чел, но отношението към него и положението, което заема в европейската философска мисъл говори еднозначно за него.

image


Цветан Тодоров получи лично от Краля на Испания Хуан Карлос престижната награда "Принцът на Астурия", която се счита за втората по ранг след Нобеловата.

"Принц на Астурия" е титлата на престолонаследника на трона на Бурбоните. Наградата е учредена през 1980г. от едноименната кралска фондация.

image


Цветан Тодоров е избран сред 35 кандидатури от 18 страни, като на финала е победил известния икономист Джефри Сакс. Миналогодишният носител на наградата е британския социолог Ралф Дарендорф. Сред предишните носители на наградата в различните области са:  Педро Алмодовар, Вацлав Хавел, Умберто Еко, Жак Делор, Михаил Горбачов, Хелмут Кол, Марио Варгас-Льоса, Гюнтер Грас, Артър Милър, Хуан-Антонио Самаранч, Уди Алън,  Пако де Лусия, Стивън Хокинг, Йехуди Менухин, Мстислав Ростропович, Крал Хюсеин I, Дж.К. Роулинг и др.

imageЦветан Тодоров е философ и литературовед, лингвист, семиотик, литературен критик, историк на философската мисъл и културолог. Заедно с Ролан Барт той е считан за едно от най-важните имена в структурализма. Роден в България, избягал във Франция, където живее и работи.

Роден е на 1 март 1939 г. в София в семейството на библиографа Тодор Боров. Дядо му е Иван Пеев - Плачков - редактор на в-к Мир, секретар на БАН. 
Цветан Тодоров завършва гимназия в България и учи български език и литература в Софийския университет. През 1963 г. емигрира във Франция и продължава обучението си в Париж. От 1987 г. ръководи Центъра за изследване на изкуствата и езиците към Френския национален център за научни изследвания (CNRS), където работи от 1968 г. Съпруг е на писателката Нанси Хюстън.


Тодоров изследва предимно другостта на различните култури, разглежда проблема „Ние и другите“, споровете на хуманистите в Европа от епохата на откриването на Новия свят и процесът на колонизация. Въпросът за собствената и чуждата култура застава в основата на антропологичните дискурси в Европа. Книгите му са преведени на повече от 25 езика.

От беглият поглед на материалите от и за Тодоров, стигнах до извода, че той е повече либерал и релативист  и не е точно от "моята кръвна група". Това не ми пречи с възторг и уважение да се радвам на наградата му и да се опитам с този постинг да споделя и популяризирам истинските български приноси в световната култура. За щастие, не съм единствен. Новината, освен във всички високи европейски медии се коментира и в редица български блогове. Е, за българските вестници и телевизии мнението на Дим. Ангелов-Дучето за сексуалната ориентация на Ал. Томов - Лупи е далеч по важно, но нейсе...

* * *

Няколко пасажа от интервю на Тодоров за в-к Култура (2004г.):

"...Приятно ми е да мисля, че интересът към книгите се поддържа дори след отпадането на диктатурата, която ни тласкаше към книгите. Защото това беше единствената област, в която можехме да бъдем свободни. И поради това обичахме да живеем в книгите. Днес, представям си, българският гражданин има големи съблазни и това, че продължава да чете, е наистина добавка към неговия облик....
...
в живота ми е имало различни тези, които са ме привличали, още докато живеех в България, студент по филология... Централният ми интерес беше литературата и се опитвах да се приближа до литературата чрез един вид езиков анализ на литературните произведения, защото може би тези езикови особености не бяха включени в езиковия кръг, който включваше всички други страни на литературата. Това беше началото, но след това, поради различни причини, започнах да се интересувам и от по-антропологически въпроси, от история на изкуството - а по-късно и от морална и политическа философия, и от история - и по този начин се създаваше една малка, но разбираема картина, на която чертите не бяха много ясни. 
...

Дълговете и насладите са, един вид, двете причини, които обясняват нашето обществено поведение. Търсим да получим известни удоволствия, но всичко не се води от удоволствията. Това са двете крайни граници, между които протича човешкият живот. Изброявам кои са дълговете и задълженията ми и кои са удоволствията ми, от друга страна, това е просто една територия, тия две думи в известен смисъл покриват, очертават човешкия живот.
- "Дълг и наслада", както и "Памет за злото, изкушение на доброто" всъщност поставя основен въпрос: за дълга на паметта, за това, че буквалната употреба на паметта води често до злоупотреба, тъй като е склонна да помни фактите, които често могат да бъдат тълкувани само като зов за мъст. И тогава как, според вас, е възможно изобщо да се случва доброто?
И тук идва темата за темперирания хуманизъм, за това, че ролята на миналото и мястото на паметта трябва да отрегулират механизми, които да създадат способност да се справим с настоящето. Нещо, което - очевидно - българинът не можа да направи след 89-та година.
...

  Доброто, което ме кара да се страхувам и ме плаши, това е доброто, на което някои хора смятат, че са станали носители и че в името на това добро, те имат право да го проповядват, да го изнасят, да го пренасят, да го предават на други народи или на всички други хора. Този начин на отъждествяване с доброто ми се струва по-опасен от злото.
...

Миналото не трябва просто да се забрави, сякаш никога не е съществувало, но навярно има период, през който е прекалено, невъзможно е то да се чете и препрочита. Може би трябва да мине едно поколение, 30 години след нашето комунистическо минало, за да може то да бъде препрочетено. Но във всеки случай необходимо е, да, да се връщаме към миналото си - така, както и в личния живот, ако просто отстраняваме от паметта си някои трудни моменти, това не ни позволява да живеем по-добре, обратно.
...

 Моите усилия от доста години насам са да се задмине това разделяне на две категории - обикновените, простите хора тук, в живота и блестящите творци, които живеят като ангелите, горе до звездите - да се покаже, че не може да се мисли и живее така, защото по този начин болшинството от човечеството би било изключено от съществения живот. Има една фраза на Русо, който казва със свойствения си лаконизъм: "Ние можем да бъдем хора, без да бъдем учени". За мен това е една от мъдростите, която може да се научи чрез книги, като цитираме даден автор, но може да се научи и без книги. Не винаги книгите са прекият проводник на знанието, въпреки че за нас книгите са най-удобният, най-богатият източник на тази мъдрост. 

...

Искам да подчертая, че да се чувства човек европеец, не означава, че трябва да се изличи националната му самоличност, аз съм убеден, че за българите най-добрият начин да бъдат европейци е да си останат българи. "





Гласувай:
0



1. roksolana - ...
20.06.2008 11:41
Благодарност за поста!
цитирай
2. thehobbit - Браво браво
20.06.2008 12:20
Напомняй, че има такива хора.

Така поне ти няма да забравиш...
цитирай
3. luben - Ами
20.06.2008 15:16
точно за този човек се налага да ти споделя, че се ползваше с подкрепата на ДС, за да замине за Париж. Както един приятел емигрант написа иронично писмо до пресата (не българската, разбира се) на излияние на Ц. Тодоров как (през 50-те години) "взех самолета за Париж и се махнах от България". Просто ей така - качил се милия и заминал.

На Ю. Кръстева съм чел интервюта, че ... не е българска, а европейка и французойка. Не съм намирал точно по този въпрос изявленията на Тодоров, но ...

Просто искам да ти кажа, че в нашата емиграция имаше и много непочтенни хора и не малко хора излезли с помощта на ДС. Друг е въпросът какво са постигнали като професионалисти.

Сори, че попаднах точно на Ц. Тодоров. Иначе за Стефан Попов, Константин Кацаров, Владимир Свинтила, Елиас Канети, Жул Паскин, Алексис Вайсенберг, Силви Вартан, Борис Христов, Райна Кабаиванска, Минко Балкански и редица други - наистина могат да се кажат прекрасни думи като българи-европейци, незабравили истинското българско в себе си и неотрекли се от него...
цитирай
4. templar - Цветан Тодоров
20.06.2008 15:24
Тодоров е безспорна фигура в европейския културен елит. Заминал е за Франция, защото баща му е бил директор на НБКМ - нименклатура, което самия Тодоров не крие. Но достатъчно ясно заявява българската си принадлежност, което не може да се каже за "Кристо" (поради което не споменах последния, иначе също безспорна личност.)
За ДС - не знам, а и не ме интересува.

За Юлия Кръстева ще пиша другата седмица. И около нея има добри новини.

Кой знае още колко подобни хора има, за които калната ни завистлива провинция не е чувала, и които каскетите са принудили да емигрират.
цитирай
5. rummi - само съвременни автори ли търсиш?
20.06.2008 15:35
в смисъл, колко години назад? и само автори, или и личности, изпълнители и т.н.? и трябва ли непременно да са емигрирали или учили/живели в странство?
цитирай
6. анонимен - Ами
20.06.2008 15:36
Ти и за Свинтила и ДС нищо не знаеш. Ама не ти и трябва, не те интересува.
цитирай
7. luben - спор
20.06.2008 16:02
няма за мястото му в елита. Беше въпросът, че се прави на ударен и "един ден взел самолетът за Париж".

За Кристо забелязах. Юлия е същата като Кристо.

Това, което исках да отбележа и са мои наблюдения, че емигриралите преди 1944 (или третото поколение, за което цитирах Ст. Попов) са с по-различен морал от Ц. Тодоров, Ю Кръстева и Кристо.

Иначе си напълно прав и за провинцията, за принудата... просто се сетих как мнозина се нахвърлиха върху ВМ и ГД ... (не ти де).
цитирай
8. templar - rummi, нищо не търся
20.06.2008 16:21
просто се кефя...
Опитвам се да си изграждам паралелен свят в който Гоце, Слави и каскетите правят това, което могат най-добре - карат файтон, цепят дърва срещу надница или пасат крави :)
И се чувствам много добре. Просто чета книги вместо да гледам ТВ, а в колата слушам RFI, DW и BBC. Вкъщи слушам лампов Телефункен мод. 1939, карам велосипед Brennabor (Exportmodell 1939), слушам Аспарух Лешников с Comedien Harmonist (1935) и се чувствам чудесно :))) ...нещо като доброволна въртешна емиграция.

P.S.
Чувал съм слухове за Свинтила. Също и за Георги Марков. Сега и за Тодоров. Отскоро и за Мутафчиева и Георги Данаилив. И съвсем сигурни още много. Всеки, който е постигнал нещо в онзи строй, го е направил с цената на предателство - по- малко или по-голямо, фиктивно или консумирано, днес няма как и откъде да разберем. Почти всеки, излязъл жив от концлагерите - също.

И не, не ме интересува, макар че когато науча не ми става приятно, а тъжно. Но не ми променя респекта. Изразих съвсем точно отношението си по темата в статията "Петият българин". Всъщност темата е глупава. По глупост мога да я сравня само с онази "детска болест" на слабоумната ни десница, която носи гръмкото име "църковен разкол"
цитирай
9. templar - Нещо много важно, което пропуснах да коментирам
20.06.2008 16:32
Luben:
"емигриралите преди 1944 (или третото поколение, за което цитирах Ст. Попов) са с по-различен морал от Ц. Тодоров, Ю Кръстева и Кристо."

Първите три поколения (т.е. до това на дядовците ми, включително) наистина са друг биологичен вид, в сравнение със следващите, които се формират като личносто в комунизма. Спор няма!
Затова чета и "поглъщам" най - вече хората от онези поколения. Просто "новите' не са ми интересни, с много малки изключения. Може би след време това ще се промени.
цитирай
10. rummi - axa
20.06.2008 16:35
значи малки, неочаквани находки. като един друг, дето не търси, а намира.

а начинът ви на живот, сър, звучи пленително по паралелен начин.

как човек може да придобие статут на вътрешен емигрант?
цитирай
11. templar - Ето как:
20.06.2008 16:53
Подавате молба за политическо убежище в книжарница "Български книжици" (под колоните на Кристал) като си купувате необходимите документи.
След това се настанявате в бежанския лагер, в който ще имате почти всички удобства, само дето телевизорът ще е с ограничен достъп - Централни новини на БНТ, RE:tv (19-21`.) и Viasat History :)))
Всъщност как да "мебелирате самотата си" ще ви каже моят приятел Владо Свинтила следващата седмица.
цитирай
12. анонимен - Ами
20.06.2008 17:02
Знаеш за Свинтила, но си мълчиш. Защото си честен човек. Другите не трябва да знаят това, което ти знаеш за Свинтила. Нека всички наоколо да си въобразят Свинтила, а и ВМ и ГД като част от нещо, което те не са, но ти ще ги излъжеш, че са.
цитирай
13. luben - Радвам се
20.06.2008 17:30
на знанията ти и мисленето ти. Не е много често, защото ... знам, че е по-добре от червеното, но синьото болшевишко мислене ... да ти призная ... все ми засяда преди да кажа нещо за него. Е - онова - третото (и преди него) поколение - нямаха какъвтоидаецвят болшевишко мислене. А сред тях имаше такива с ляво мислене, такива с русофилско и ... и стара София се познаваше и се знаеха чудесно един друг и кой какъв е.

Аз...мъничко не разбрах защо постави Viasat до БНТ и тиви 19-21 (което не съм го гледал, но видях, че се е пръкнало), ала днес ми е позволено да съм разсеян.

Като цяло е хубаво като пускаш материали за по-известните българи. А за Юлия...сори - още са пред очите ми думите и от онова интервю, дето я питат каква е по народност. От друга страна ... може би има нова осъзнатост при нея. Което пък е хубаво. Просто наблюдения. Все пак сме българи и няма как да не ни правят впечатления тези нещица.

Поздрави!
цитирай
14. анонимен - http://petyr.blogspot.com/
21.06.2008 15:46
Добър пост и коментари. Добавям и Илия Троянов.
цитирай
15. candysays - Чудесно е, че си написал за това :)
21.06.2008 22:50
Аз разбрах случайно- от статия във в.Труд, оставен в едно кафене за четене от всички, и от една приятна статия по повода в сайта kafene.bg, където написах и коментар (единствения май..)

Радвам се за този човек, постигнал е много! И изглежда освен интелигентен, и добър, свестен като човек.. Земен и нормален. Дори само по лицето му (от снимката, която видях), мога да предположа, че не отрича българския си корен и произход, както и би трябвало да бъде.. Но мисля, че там, във Франция, е на мястото си, просто ако бе останал тук, нямаше да стигне толкова далече в професията си, нямаше да успее да се разгърне истински, като потенциал и интелект.

Аз лично познавам името му, от лекциите и упражненията в университета (завърших куртурология в "Св. Климент Охридски"). Иначе едва ли щях да съм чувала за него...
цитирай
16. teodordetchev - От мен - малка, непретенциозна сбирака ...
25.06.2008 11:11
... от "интернет ресурси" за Цветан Тодоров:

http://teodordetchev.blog.bg/viewpost.php?id=204868
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: templar
Категория: Политика
Прочетен: 3798242
Постинги: 428
Коментари: 2648
Гласове: 10559
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031