Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.07.2008 10:48 - Вампири, таласъми и вродената слабост на десницата
Автор: templar Категория: Политика   
Прочетен: 32628 Коментари: 66 Гласове:
0

Последна промяна: 08.07.2008 17:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Вчера гледах филма на Иван Андонов "Вампири, таласъми". Филмът показва първите месеци след 09.09.1944г. Идването на комунистите е показано не в политическа а в чисто битова светлина. На някои може да им се струва прекалено стилизирано и пресилено, но то отговаря съвсем точно на разказа на покойната ми баба за идването на "Народната власт" в Плевен, което съм описал в статията си за гашняците.

09.09.1944г. далеч не е черна дата за всички българи.

До тази дата в България има градска буржоазия, или т.нар. "градска средна класа" - хора които живеят в къщи с вътрешен клозет, грамотни (знаят да четат и пишат), с доходи средни или по-високи, които им позволяват да водят някакъв базов културен живот - да купуват книги и да посещават театър или концерт. Тези хора имат поне по 3 ката дрехи - един за делник, един за празник и един за физическа работа. Спят на легло, в чаршафи, къпят се веднъж седмично... нищо кой знае какво.Нямам предвид високия елит - онези университетски професори с цилиндри, бели засукани мустаци и пенснета, които щъкат по жълтите павета на "Царя". Под "градска буржоазия" рабирам много по-широк слой: държавни чиновници, адвокати, лекари, учители, офицери, търговци, магазинери... дори занаятчиите - шивачи, часовникари, мебелисти. Преди всичко хора с градски начин на живот, градски обноски, градски отношения помежду си.
 
След  09.09.1944 с новата власт в градовете се изсипва невиждана примитивна паплач. Голямо количество хора от далчени села, колиби, махали и кошари. Това са хора, които дотогава не са спали на легло с чаршаф, а на сламеник с черги, живели са в едно помещения с добитъка си, къпят се веднъж - дваж годишно, имат един кат дрехи и втори - като се заженят. Хора без всякакво образование и културен живот. Масово неграмотни или полу-грамотни. Лумпени от много висока проба.

Тези въшлясали пришълци се държат като варвари. Отново нямам предвид политически или духовни аспекти на понятието, а чисто материален - те грабят всичко по-лъскаво, което се изпречи на пътя им, радват се като деца на чуждите чаршафи и дрехи, редица предмети, чието предназначение не разбират като книги, музикални инструменти, картини... просто изхвърлят. Настаняват се в градските къщи, правят кочини в стаите, но сковават колзети на двора, защото така са свикнали...Представете си днешните цигани - ето такива са били комунистите с червени ленти на ръкавите след 09.09.1944г.

На градската буржоазия и е разказана играта по варварски. Тя е върната век назад. За сметка на това за хората в шаяци и потури "народната революция" е като филма "завръщане в бъдещето" - тези хора се сблъскват челно с цивилизацията, със сапуна, водата и чаршафите  - за един ден. Свикнали на тежък физически труд, те изведнъж стават началници, директори, чиновници и сядат на сянка в канцелариите. Въпреки пълната им негодност, от тяхна гледна точна това е гигантски скок в начина на живот, какъвто последните 100 поколения преди тях не са извършили. 

Разбира се десетилетията успяват да огладят ръбовете и в края на 80-те тези яморлуци и техните деца и внуци, макар и все още да храчат издайнически, вече са свикнали с градския живот, имат някакви измъчени дипломи, чели са по няколко книги (две за партизани, три криминалета и една на ужасите)ходили са от училище по два пъти на театър (пиеси от съветски автори), били са на екскурзии - до Търново (Царевец), Плевен (Панорамата) и веднъж в Шчечин (Полша). Няколко пъти ходиха и на море - на ахтополските бунгала.

Бившата градска буржоазия издържа на варварските набези с цената на физически жертви, загуба на имущество, страх, мизерия, нагаждане към "новите условия" и много много компромиси и предателства от различен характер. Тя бе така смазана, отчаяна и наплашена, че възпитаваше децата си в някакви базови ценности, но им спестяваше истината за годините след 09.09.1944г. Не искаше да ги "обременява" с омраза, не искаше да рискува бъдещето им, не искаше травмата на унижението да гори и техните души.

И тук си идваме на думата. Българската десница бе създадена, отгледана и лансирана най-вече от потомци на дошлите след 1944 селяни - перестройчици, бивши "несъгласни" членове на БКП и техните деца, заразени от Бийтълс и духа на 60-те. Дори "старите" политически дейци, които се включиха в организираната опозиция (СДС) през 1990 бяха по-скоро селски като типаж хора - да не забравяме, че най-мощните партии в първия СДС бяха БЗНС "Никола Петков" и БСДП, както и различни "дисидентски" сдружения. 

"Градската буржоазия" остана встрани. Тя беше толкова смачкана че май не се и опита да се пребори. Но тя бе загубила и паметта си - родовия спомен за идването на комунистите не бе предаден на децата и внуците (за "да ги щадим") Затова не обвинявам, а просто констатирам - българската десница беше оглавена от неправилните хора, върху неправилни основи и около неправилни принципи.

Семейната история и родовата памет бяха заменение с наивно "западничество", което не стигаше по-далеч от мечта за Кореком_до_Корекома и руските списания от ерата на "гласността" Това безспорно беше по-удобната, а и по-естествената  "дясна"позиция на 9/10 от "гражданите" - онези които имаха "на село".

В очите на масовия "десен човек" от поколенията родени след 1960, комунизма е абстрактно зло. избило милиони руснаци в лагерите ГУЛАГ в Сибир, подтискали са свободата на словото в Унгария, убило с чадър Георги Марков, но нямаме усещането, за съсипана лична съдба - дядо/баба.. собственото ни семейство. Малко хора си даваме сметка, колко различна би била личната ни съдба, ако не бяха хората с червени ленти на ръкавите.

Точно в този момент комунистите, техните 45 години и тяхната партия БКП (от 1991г. БСП) вече не са цивилизационно табу, културно  отречен и напълно неприемлив варварски нанос, а са приемлива даденост, политически опонент, едната от многото възможни гледни точки.

Този отказ от биографична основа на българската десница я направи лабилна, безкрайно повърхностна и податлива на разложение, разцепление,  манипулации, глезотия и "разочарования" (защо им скачахме по митингите) . Една от причините за днешното политическо блато.

Защото иначе, ако не беше станало така, за всеки потомък на "градската буржоазия" (т.в. всички градски жители до 1944 с професии от дворцов маршал до занаятчия - шивач) би трябвало управление на БСП и човек на име Сергей да бъде органически непоносимо и да предизвиква спазъм на повръщане by default, не поради политически, идеологически или икономически причини, а на много по-първично семейно-естетическо ниво, заради баба и дядо, счупеното пиано и белезите по гърба. Да ама не.

Доста време се чудех, защо в България  градските хора не си знаят родословието и не се интересуват от него - нещо "стандартно" за целия pax romana. Филми като "Вампири, таласъми" ми отговарят. Няма какво толкова да знаят. За огромна част от хората родовото проучване едно поколение назад ще стигне до човек с козиняво елече, дошъл от колибите в града след 1944 и назначен от Народната власт за дребен и среден чиновник. И назад един до двама прадядовци само с лично име и нито една снимка. Толкоз.

Затова днес в България комунизма, комунистите, тяхната БСП и техния роден в СССР и получил български паспорт през 1996г. лидер Сергей не са мръсна дума. Не са обида за ничия родова памет. Те са просто една от възможните алтернативи. Червеното цвете от пъстрия букет "маскари". Какво се чудим, че мнозинството от завършващите средно образование не могат да кажат имената на четирима възрожденци...

Аз съм противник на комунистите не заради Политковска, Литвиненко, високите цени на парното и гафовете на Гоце, а заради това че са изхвърлили баба ми с двете и деца на 4 и 1 година на улицата пред градската ни къща на главната, докато дядо ми е бил на фронта. В дома ни са се настанили милиционери. Затова аз винаги ще съм срещу Станишев и БСП, независимо дали управляват добре или зле, дали ги хвали Буш или Путин, дали пускат руски нефтопровод или американски бази през България. Опозицията ми към Станишев и БСП е първо кръвна и биографична, и чак след това е политическа и идейна.

Отсреща може би има някой, чиито дядо е тичал след козите и е имал само една шепа джанки в пазвата си за цял ден. Когато този дядо е дошъл в града и се е населил в къщата на моя дядо, оставил е дамаджанката си на виенския бюфет, за него това е цивилизационен връх. Той ще бъде признателен на комунистите докато е жив.

Единственото, към което апелирам е да знаем кой кой е и защо е такъв. Да не се размиват нещата, да не се правим на еднакви и да не си мешаме капите (равенството пред закона няма нищо общо), да не се подменя истината.

Комунистите след 09.09.1944 бяха преди всичко примитивни убиици и мародери на битово ниво. Живков и Станишев (старши) и Велчев (старши) и Овчаров (старши) и Пирински (старши) и Боков (старши)..Днес ни управляват техните деца - буквално, семейно, а не абстрактно - дечицата, които са отгледали и люляли в нашите заграбени стаи. И това трябва да ни е най-противно, обидно и непоносимо. Независимо и отделно от въпроса за инфлацията, за прага на пенсиите, цените на парното и прочие битовизми.


Обобщение:
Станишев и неговия Сергей-парад не са просто некадърни управленци. Те са първо и преди всичко деца на криминални престъпници, убийци и мародери. 

P.S. Тъкмо заради родова памет, за "буржоазните хора", колкото и да са малко,  Бойко никога няма да бъде алтернатива, представителство или каквото и да било. Биха могли да се коалират, обединяват и да правят всякакви политически фокуси с него срещу БСП и ДПС, без да има риск някога да се обезличат или да ре размие границата помежду им. Както вода и олио не се смесват, а винаги се разделят в две различни по цвят и плътност фази...  Иначе днес във FT има хвалебствена статия за Борисов, написана типично по шаблона за лидери от "Третия свят", които отлично бе описан преди време от Радан

Сергей Станишев е роден гражданин на СССР, какъвто остава до 1996г. Той е син на Димитър Станишев, партизанин, секретар на ЦК на БКП, теоретик на марксизма-ленинизма.

Представете си за миг следната ситуация:
В държавата Израел, да изберат за министър-председател немски гражданин, син на член на ЦК на Нацистката партия, бивш офицер от СС, теоретик на расовата хигиена.

Сега си представете, че след избора на момчето, някое еврейче вдигне ръка и напомни  за Холокоста, а останалите еврей в хор му се развикат:
 "Е-е-е, стига с този Холокост, стига сме се ровили в миналото,  дайте да гледаме напред..."

Ако не можете да си представите такава ситуация, то народа на едната от двете държави  (България и Израел) е малоумен...



Гласувай:
0



1. ianchefff - точно така.
08.07.2008 11:00
Поздрави.
цитирай
2. rembo - Тук има един проблем: с какво са били ...
08.07.2008 11:37
Тук има един проблем: с какво са били виновни хората, че са живяли бедно, спали са на сламеник, не са знаели да четат? За това, че са били далеч от цивилизацията?
Но, както се казва: "Законът е еднакъв и за богатите, и за бедните- за откраднат хляб отиваш в затвора". Ето го прословутото равенство.
Не е ли срамно за всички управляващи по онова време, че е имало толкова бедни хора?
цитирай
3. nakom - Има и едно малко по-различно мнение
08.07.2008 11:47
Всяка една смяна на власт, се дължи на обстоятелства.Ако българският селянин беше добре нахранен, обут, образован, и знаеше какво представлява комунизма в действие в Русия, нямаше да тъпче така буржоазията и да приветства руснаците.Нямаше да се смени властта, нямаше да има такива чудеса.Така че тази т.нар буржоазия (която е била един рядко тънък слой), си е сама виновна отчасти.Между демократичната политика и революция/преврат има огромна прилика - един не успява да управлява добре,друг му взима властта.Разликата е че едното е закононно и с по-малко жертви.За да се получи сегашното положение, е имало поводи, причини и съответно назрял момент да се получи.Така че родените в центъра на София, ми омръзнаха с техните гордости, чиято единствена причинноследствена връзка е , къде точно вдигнала крака майка им за баща им, и какви били родителите им.С извинение за грубия тон, но нито има синя кръв (още Кромуел го е доказал), нито достойнства и интелект се предават по наследство.А това къде си роден и какви са били родителите ти, нищо не значи.Нарича се празногордие, думата е лично моя, за авторски права не претендирам.
цитирай
4. анонимен - нещо не разбирам
08.07.2008 11:54
А какво точно му е лошото на така наречения селски произход? По тази логика - всеки е дошел преди бреме от някъде, но много малко хора са 'кореняци'.

Дядо ми е дошъл пеш през Балкана преди 60г и се е хванал като мияч на чинии в един от елитните тогава ресторанти (този срещу съдебната палата). Години по-късно става главен готвач и по времето на баш комунизма тука е със семейството си в Щатите и Япония. Баба ми също е дошла от едно малко селце в Стара Планина и, както сама казваше, " аз съм проста, не разбирам много неща', но аз пред тези хора се кланям...Толкова любов, мъдрост и разбиране никъде другаде не съм срещала....И се гордея с този си произход...

btw, поради явното несъгласие на семейството ми с тогавашния режим - сме търпели и лишения, и сме били възпрепятствани да се заемаме с какъвто и да било бизнес...Оценявам това, че ме научиха да не правя компромиси с принципите си, но ми прави впечатление, че не с принципи си успява в лози свят...
цитирай
5. templar - не превъзнасям буржоазията и не говоря за "синя кръв"
08.07.2008 12:32
И не казвам, че произхода е определящ (не че няма значение, но това е друга тема)

Казвам, че липсва родова памет.

Аз съм противник на комунистите не заради Политковска, Литвиненко, високите цени на парното и гафовете на Гоце, а заради това че са изхвърлили баба ми с двете и деца на 4 и 1 година на улицата пред градската ни къща на главната, докато дядо ми е бил на фронта. В дома ни са се настанили милиционери. Затова аз винаги ще съм срещу Станишев и БСП, независимо дали управляват добре или зле, дали ги хвали Буш или Путин, дали пускат руски нефтопровод или американски бази през България. Опозицията ми към Станишев и БСП е първо кръвна и биографична, и чак след това е политическа и идейна.

Отсреща може би има някой, чиито дядо е тичал след козите и е имал само една шепа джанки в пазвата си за цял ден. Когато този дядо е дошъл в града и се е населил в къщата на моя дядо, оставил е дамаджанката си на виенския бюфет, за него това е цивилизационен връх. Той ще бъде признателен на комунистите докато е жив.

Единственото, към което апелирам е да знаем кой кой е и защо е такъв. Да не се размиват нещата, да не се правим на еднакви (равенството пред закона няма нищо общо), да не се подменя истината.

Комунистите след 09.09.1944 бяха преди всичко примитивни убиици и мародери на битово ниво. Днес ни управляват техните деца - буквално, семейно, а не абстрактно - дечицата, които са отгледали и люляли в нашите заграбени стаи. И това трябва да ни е най-противно, обидно и непоносимо. Независимо и отделно от въпроса за инфлацията, за прага на пенсиите, цените на парното и прочие битовизми.

цитирай
6. templar - анонимен 4
08.07.2008 12:47
Ти сам отговаряш на въпроса си и то по начин, по който и аз съм го казал в текста:

Приток на хора от село в града винаги е имало и ще има. Буржоазията едно-две (пет-шест) поколения по-рано също е дошла от някое село. След генерация - две тези хора се поизучват, поошлайфат и стават граждани. Проблемът е, когато дошлите от село, още боси и неграмотни са поставени начело на държавата - от министерския съвет до кварталния инкасатор (както през 1944). От такава държава не чакай здрав разум, смисъл или качество в която и да е област. В такава държава едничкото качествено нещо са футболните агитки, бръснатите глави и прилежащите им парадиращи педерасти...

Но и този процес на "еволюция" не отменя смисъла от родова памет като гледна точка към историята.
цитирай
7. usandthem - нека не забравяме,
08.07.2008 13:26
че ако не беше Червената армия,българският селянин щеше да си остане на село и само от него и единственно от него щеше да зависи ,дали да е сит,обут,образован и изкъпан.Професор Александър Балабанов, например и хиляди като него,са от село и не са чакали някой да ги нахрани,изкъпе и образова.От друга страна народа е бил в достатъчна степен наясно що за глупост е комунизма и това е видно от резултатите от всички избори преди 9 септември 44г.
цитирай
8. templar - @ketbaloo
08.07.2008 13:33
Вие очевидно сте го изживяли и забравили. Затова днес ви управлява съветски гражданин с име Сергей, син на члена на Политбюро на ЦК на БКП и министър на Народната Милиция "другаря Димитър Станишев" . На вас изобщо не ви пука (защо ли се чудя на вас, като в САЩ скоро ще управлява негър-мохамеданин :)

"Ние" обаче не сме го изживяли и няма как да го изживеем, защото ни е гнус. Затова иде реч.

Радичков не е лумпен. Но Живков беше. И Станишев (старши) и Велчев (старши) и Овчаров (старши) и Пирински (старши) и Боков (старши)... те си бяха вмирисани на пор-вдовец лумпени с овча тор под ноктите, започнали "политическата си кариера" с пладнежки грабежи на обеци и гердани от жени.
цитирай
9. templar - Не е омраза, а гняв
08.07.2008 13:49
Гняв че се подменя, замита под масата и фалшифицира истината, че историята се заменя с чалга.

Не съм срещу селяните. Те са издигнали България след Освобождението с труда си и някои от тях се издигат и прогресират (както и много "граждани" пропадат) по закон Божи и заради собствените си качества/пороци.

Аз съм срещу това да ни управляват селяни, които са се издигнали не по силата на собствения си труд и способности, а върху гробовете и имота на съсипани от тях хора (както са се издигнали семействата на Станишев, Пирински и Овчаров).

Не срещу селяните по принцип, а само срещу онези селяни, които нахлуха с взлом в къщите ни и управляваха страната ни (пет доказани фалита по данни на тяхната БНБ) , а днес ни карат "да забравим миналото" под звуците на чалгата "всички сме хора на този свяа-а-а-а-ат :). И имат наглостта да ни обясняват, че преди се живеело по-добре и било евтино. Естествено, че ще ми е добре, да те изхвърля от дома ти, да легна в леглото ти и да ям от хладилника ти... Прави разлика между двете неща - селяните по принцип и селяните от БСП.

"Станишев и неговия Сергей-парад не са просто некадърни управленци. Те са деца, преки потомци на убийци и мародери."
Това ми е послението.
цитирай
10. gantree - @ templar
08.07.2008 14:04
Няма да те разбере кетбалу, именно защото не е и помирисвал(а) това, което се опитваш да му(й) обясниш. Ти му обясняваш пределно ясно очертаните си гранични бразди, а то (нещото) те репликира с Валери Петров. Приема те обобщаващо, трудно му(й) е, та дори и невъзможно май, да види очертанията на това, което му(й) посочваш. Ей заради такива неща ще си умрем в чалгарското мърляво блато, затънали до брадичката. Ние няма да го доживеем онова, което искаме да бъде.
цитирай
11. templar - правим
08.07.2008 14:15
например опитваме се да разсъждаваме по темата "защо българското общество изглежда така" и го правим публично, за да прочетата други хора и да си размърдат мозъците . Дали ще приемат аргументите ни, част от тях или нищо, това си е тяхна работа.

Но аз си мисля, че част от противоотровата срещу комунизма е истината за историята, разговора, разсъжденията... говоренето по темата.
Когато един циганин, въоръжен с шмайзер разбие вратата на дома ти и скъса обиците на жена ти, това не е "относително", не е "въпрос на гледна точка", не е "такива бяха времената" (сложни, видиш ли!) а си е грабеж.

Днес сме блато, защото не сме разбрали своето "Вчера", разговора за миналото има пряка връзка с настоящото и с бъдещето. Не мислиш ли?
цитирай
12. dantonov - Това, за което говори авторът, се нарича Догматизъм...
08.07.2008 14:29
Смея да твърдя, че всички, мислещи като Templar са заразени от комунистическата идеология и в нейното отрицание стигат до крайност. И за това ме боли. И затова няма да спирам да пиша по въпроса. Защото реваншизмът и догматизмът никога не са били правилното решение. Защото всички живеем в една кочина и за да превърнем кочината в дом трябва всички да положим усилие.
Тук не искам да изпадам в безсмислени спорове, кой е с по-синя кръв, кой е по-антикомунист и т.н. Защото проблемите на съвременното общество са много далеко от тези проблеми. Костов и дружина това им е проблема – вдигат летвата прекалено високо, толкова високо, че 90% от избирателите минават под нея изобщо без да разберат, че има летва над главата им. И проблемът не е в този който минава под летвата, а в този който я вдига. Защото вдигането на летвата съвсем не е положително качество.
Какво си мислите, че на мен държането на Бойко много ми харесва? Или ако се върнем 7 години назад преливах от щастие от победата на царя? Или си мислите, че комунистите са примирали от щастие, че царят ги би и тях през 2001 г.? И къде е разликата? Разликата е там, че те (комунистите) преодоляха собственото си его и подредиха нещата така, че царя и той стана комунист... Същото не може да се каже сега за вас, приятели, поддръжници на Костов. Защото проблемът не е да се оплюе Бойко, проблемът сега е Бойко да бъде вкаран в правилното русло – да се провежда дясна, антикомунистическа политика. И това в никакъв случай няма да стане с някакво налагане на воля, с поставяне на условия. Начините са други – преговори, ряазбирателство, компромиси. Отказът от водене на подобна политика по същество е отказ и от поемане на отговорност за евентуален неуспех, защото наистина – гаранции няма. Отказът означава и друго – признак на слабост. Да, признак на слабост господа!
цитирай
13. templar - katbaloo, значи мислим почти еднакво.
08.07.2008 14:32
Разликата е, че аз искам да се знае откъде идва това "котило", което управлява до '89 и извърши "дворцовия преврат" за да управлява и след това.
Те не паднаха от Марс, а дойдоха от селата с шмайзери и чували за грабеж. Някои от тяй постигнаха разни неща в живота, изучиха децата си на запад, построиха къщи... но искам да се знае, че това беше направено с кървави и грабени чужди пари.

Няма как да бъдем непримирими към безобразията на тези хора, ако не си дадем ясна представа какви нищожества предстъвляват те до дъното на семейната си среда.
цитирай
14. nakom - Точно така темплар
08.07.2008 14:37
да помним кои сме, и от къде идваме,за да може да разберем кой е селянин, и кой е роден на центъра на софия.Не си жалък а смешен
цитирай
15. templar - dantonov
08.07.2008 14:38
нерде Ямбол, нерде Стамбол. Точно в тази тема Костов няма нищо, ама нищичко общо. Затова моля те да не го коментираме, за да не стане разговора банален като кинопреглед през средния соц.

Колкото за Бойко, позицията ми е ясна. Ако ще е срещу Станишев, Овчаров, Боков, Живкова, Премянов... и с дявола бих се съюзил, и партия на кучетата да направят и куче да сложат за премиер - и с нея бих се съюзил. Точно защото нямам нищо общо с Бойко като "бит и душевност" , като външност и като родова памет, няма никаква опасност да си омешаме капите точно с него. Така че всичко което ще накара комунистите да страдат (невежия им електорат, защото отзад кукловодите на Бойко и Сергей са едни и същи) и да се чувстват победени и бити, мен би ме устроило на първо време :)
цитирай
16. templar - nakom
08.07.2008 14:45
започваш да схвашаш. Ако не помниш кой си и откъде си, няма как да разбереш дали си селянин или гражданин...

Изрови някой плик от старо писмо и виж на "подател". Там пише "гр/с" Виж кое е задраскано, е - другото си.
цитирай
17. templar - изтрих nakom
08.07.2008 14:48
защото ме занимава с Иван Костов (dantonov е виновен!) пък аз помолих тази тема да е част от "100 теми без споменаване на Иван Костов" :)

P.S. В тази статия не ви карам да подкрепяте, обичате, уважавате и гласувате за ...Иван Костов.

Карам ви да се срамувате, да се възмущавате и да се гнусите че ви упрвлява Сергей Дмитриевич Станишев, роден в Киев, гражданин на СССР, син на министъра на Народната Милиция и член на политбюро на ЦК на БКП.

Не ви говоря за политика, а за родова памет и лично достойнство. ЛИЧНО Все едно утре ДПС да ви сложат за премиер сина на еничарина Караибрахим от "Време разделно". За това иде реч. Не за политика, а за граници на допустимия абсурд.

(и това беше само пример, който да илюстрира разбираемо за масовия читател травмата, която чувствам. Знам че Време разделно е роман, писан по поръака на ДС за възродителния процес, нека сега не си говорим за литература)
цитирай
18. анонимен - Лъчо
08.07.2008 14:50
Като изключим Баба Нина, аз нямам буржоазно минало, даже напротив, та моите причини за борба срещу комунизЪма са други - комунизмът е проява на злото и това го усетих още на 7, когато се разминах на косъм от ставане на пионерче. Аз не фокусирам борбата на лични основания, въпреки, че обеднях заради Виденов -лично не е същото като важно. За мен комунизмът е поредният сатанизъм /също като хитлеризма/ и причинява тежки увреждания, на хората, на които се проповядва - морална и психическа деградация.
цитирай
19. nakom - И кво от това
08.07.2008 14:54
Аз ако имам 2 висши, знам 3 езика, взимам 3 бона заплата, създавам продукт и управлявам хора които създават продукт, съм низш, а ти защото баба ти била еди каква си, като шофьор на такси имаш право да ми говориш еди как си.Я задръж.
Точно наскоро си преместихме офиса от центъра на софия на читава бизнес сграда, и съм много щастлив от този факт.Щастлив защото не се налага пак да гледам разни цървули, обитаващи жилища за половин милион, каращи разни таралясници на по 30 години, на които вечно са им виновни "селяните".Наричах ги "посрана аристокрация".Или по-лошият случай - тия които си дават копторите под наем за цифра пари, и се държат сякаш всички са им длъжни.Само защото дядо им бил офицер, имал медали за трепане на хора през септеврийското възстание и 9 юнския преврат, и властта му дала жилище на 6 ти септември.
Както искаш така ме разбирай, рода ми е от лозенградско, изселен в началото на 19 ти век.Семейството ми е репресирано от комунистите - имам разстреляни, обесени итн.Имам сметка от демокрацията, но никога не съм се изживявал като не знам какво си, въпреки че имам голямо основание за което.Гледам това което аз съм постигнал с двете си ръце и пипето си, то е моята гордост.А ти дели хората на комунисти и селяни, и не те знам още какво си.Седнал си да мразиш 90% от българия, защото навремето изхвърлили баба ти.Адски тип си пич.

И да добавя, Станишев ми е къде къде по симпатичен от няколко предни премиера.И нямам против да меуправлява и караибрахим, стига да виждам реални резултати.От управлението на маниаци страдат целите народи, примери - Хитлер, Сталин итн.Така че който си има депресия, да ходи да си я лекува.
цитирай
20. templar - щом толкова се палиш
08.07.2008 14:57
сигурно имаш основание...
Не бих си позволил да коментирам семейството ти, поне докато селяните не те изберат за министър-председател или кмет на София.
цитирай
21. thehobbit - Хммм
08.07.2008 15:09
... много смислени неща има в текста ти, и много факти, за които често се мълчи.

Аз не виждам обаче никакво оправдание за себе си да градя идентичност единствено или дори основно върху миналото на рода си и особено върху сносното материално изражение на това минало (не приемам и диалектическия възглед, че духовното израстване пряко зависи от условията на живот).

И не защото ми липсва памет или смирение пред паметта на предците ми. Напротив - от уважение към мечтите им за прогрес и облагородяване на тогавашна България, към чувствителността им към същото това социално разделение на изостанал град и ужасно изостанало село...
(няма да се разпростирам, вече писах по темата)

По същите причини ми е много трудно да приема, че ако съм част от нещо, то е част от "недоубитата буржоазия" и кръга на социалните ми връзки е определен и затворен през 1944г. Ако този кръг не се разширява и не еволюира, няма смисъл от обществена ангажираност въобще и никаква полза не сме извлекли от свободата - защото така живееха бащите ни поради липса на друг избор.

И пак по същата причина, не мога да си представя да сътруднича на властта на г-н лидера от третия свят ББ. Не защото ще се "обезлича", а защото ще предам мечтите за България от "първия свят"...
цитирай
22. templar - hobbit
08.07.2008 15:16
говорили сме по темата неведнъж. За мен миналото, произхода и родовата памет са естествен и първи източник на идентичност. И може би единствена гледна точkа към най-новата история - не като нещо абстрактно, а като лично преживян живот.

Не казвам че идентификацията, социалната среда, възгледите свършват дотук. Има още много, но то се надгражда над разбирането за преживяната от семейството история. Както чудесно го е казал Стефан Попов "Какво по - висше познание от това, да разбереш, че светът не свършва с България, но че за тебе той започва с нея?"

Е нещо такова и по отношение на родовата памет като основа на гражданската позиция:

Аз на казвам, че личността свършва с родовата си история, но настоявам, че неизменно започва с нея.

Идентификацията през рода си е личен избор. Тук става въпрос не за това кои сме, а срещу какво сме и защо?. Моето противопоставяне срещу БСП стъпва първо на родова памет, и чак след това на идеология. Тази разлика е "новината", която за мен е много важна.

P.S. A за ББ - просто провокация, а не осмислена политическа позиция. Нямам никакви илюзии. Но на мен по-зле не може да ми бъде (дали Бойко или Сергей - напълно все едно).
След като някакви редови квартални комунисти (от тези септемврийците с червените ОФ -ленти) ще се чувстват победени и паднали ако дойде Бойко, то бих му държал юздата на белия кон :))
цитирай
23. nakom - Действително този път си прав Темплар
08.07.2008 15:20
Само погледни нашия Кобург - колко наследство има само в погледа му.Към 200 поколения убийства, алкохолизъм, кръв, пороци и измама.Как да не гласуваш за него.
Като си обременен с едно тъпо минало, няма как да започнеш на чисто.Причината е че наследяваш негатива му, за позитив по наследство не съм чул да е често срещано явление.
цитирай
24. templar - dantonov
08.07.2008 15:26
sorry ама пак каза забранената думичка (а няма начин да изтрия само една дума от коментара ти)

Не, не може да има никаква допирна точка между мен и Бойко. И на оня свят не може. Точно това ти разправям. Либералите вярват, че всички хора са равни и имат равни права - на труд, щастие, мързел.... Аз обаче не вярвам в това (въпреки че от немай-къде го приемам като социална даденост) а вярвам, че хората са сътворени от своя Създател равни, това са различни неща..

По нищо не съм равен с Бойко. Може би след едно-две поколения внуците ни ще се изравнят. Дотогава няма да търся допирни точки и ще го гледам с презрение и погнуса. Е, ако го видя да налага с юмруци Станишев ще ми е драго, но няма да го считам за своя победа, а за бич Божи... От двамата прагматично ще предпочета Бойко, но не защото имам "допирни точки", а защото Сергей ми е кръвен враг, а Бойко - само естетически...
цитирай
25. templar - nakom
08.07.2008 15:31
Знам си родословието до 1600+, но не ми е известно да съм сроден с рода Ветин и Сакс-Ернестинската династия. Ако ти имаш данни за това, ще бъде благодарен да ми ги дадеш, включително и материално - веднага ще издам грамота на теб и преките ти потомци по мъжка линия да летуват по един месец годишно в имението Мурано докато свят светува :)
цитирай
26. gantree - @ templar 29
08.07.2008 15:44
Няма да се изравнят дори и внуците, бойковите. Джанката не може да роди ябълки. Дори и да са в една градина.

Всъщност, именно по тази линия понякога споря за разделението "град - село". Както в градовете, така и по селата има и прости джанки, има и ябълки.
цитирай
27. templar - изтрих офтопик
08.07.2008 15:54
от анонимен (ако искаш да си говориш с dagma за морето, бягай в нейния блог)
цитирай
28. templar - няма разделение град-село
08.07.2008 15:57
има разделение градски хора (не казвам граждани или жители на града) - селяндури (в голямата си част жители на градовете, придошли след 09.09.1944г.)
цитирай
29. анонимен - Templar,
08.07.2008 15:58
Не мога да разбера защо още не си изтрил морално зловонния коментар No 23. Прочети го внимателно! От него струи нравствена нечистотия. Да не беше толкова отблъскващ, наистина би било интересно да го оставиш с цел поука. Да се види какво има по този свят.
цитирай
30. nakom - O templar - верно ли до 1600+ си знаеш родословието ;-)
08.07.2008 16:05
Ще ми е любопитно да го видя.И да ми го докажеш.Аз съм много назад - 1987г, родовата среща бе по случай 200 години на фамилията.Така че си ми батко, с по-синя кръв от мене ;-).
Само едно "Вервайте ми" пропусна да вметнеш ;-).
Задръж си грамотите, ще се постарая мъжките ми потомци да летуват на по-хубави места от споменатите от теб - Хавай например.Нещо венеция не ми е по вкуса, особено с чумните острови и осраните канали.
цитирай
31. templar - анонимен 33, добър въпрос
08.07.2008 16:06
Не съм го изтрил не защото "не съм съгласен с мнението ти, но бих умрял за правото ти да дрънкаш глупостите си на гроба ми" :)

Струва ми се, че като стоят мненията на "левите" (защото nakom е прононсиран левичар, за което го предпочитам пред скритите лимонки) някой лекомислени дето "гледат напред" ще си дадат сметка, че има смисъл да се говори за миналото и да се разоблчават комунистите, защото дори и ние да си замълчим, те си плещят и ни се катерят по главите. Нещо като динозавърчето dino от Флинстоун - Фред го изхвътля през вратата, а то нахлува през прозореца и на свой ред изхвърля Фред от къщата :)
цитирай
32. usandthem - @nakom
08.07.2008 16:14
какво са направили с ръцете и пипето си изброените от темплар комуняги и техните наследници, управляващи сега?!С какво симпатичният ти Станишев заслужи да стане премиер и не е ли точно утвърденият още от баща му и другите цървули критерий,според който партийната вярност е по-важна от личните качества и опит,при реализацията им в управлението на страната?!
цитирай
33. dantonov - Templar, никой не те кара да слагаш ...
08.07.2008 16:22
Templar, никой не те кара да слагаш знак за равенство между себе си и Бойко – аз ни най-малко! Но това съвсем не означава, че не е допустима съвместна работа. Напротив – ако искаш деца ти да живеят сред по-малко комунисти – това трябва и да направиш – да се включиш в боя над комунистите а не да гледаш отстрани! Защото разбери рискът съществува – Бойко да вземе и вместо да почне да бие комунистите, да вземе и да се сдружи с тях.
И това се опитвам да обясня – това не е само проблем на Бойко, а и наш проблем – да не се оставяш на събитията да те водят, а ти да водиш събитията!
Колкото до разделението между град и село – напълно прав си – може да си роден и в града и да си селяндур по душа...
цитирай
34. rembo - Темплар, публикацията е малко х...
08.07.2008 16:47
Темплар, публикацията е малко хаотична. Първо си помислих, че комунистите са селяндури; след това видях, че същите тези селяндури имали наследници, които сега били на власт. Но на нито едно място не видях с какво се занимават наследниците на "някогашната интелигенция". Искам да знам, при това съвсем искрено, къде са били те досега и защо не са се намесили в политиката? Или може би и те вече са се "селяндуризирали" от средата?
А си прав, че за комунзима не се говори. И Кетбалу няма основание да говори, че това е едно безсмислено връщане назад. Представете си тогава колко престъпления ще останат напълно безнаказани, колко много престъпници ще бъдат смятани от идните поколения за герои. Не, историята трябва да се осмисля, и то докато ни се набие в главите, че най-големият враг на България е разделението.
Съжалявам, но накрая трябва да цитирам Страшимиров- когото и комунистите не са обичали заради резкия му тон: "В тая страна всички са или антифашисти, или антикомунисти"...
цитирай
35. templar - rembo,
08.07.2008 16:54
може би малко хаотично и неумело, аз задавам същия въпрос като теб:

"Първо си помислих, че комунистите са селяндури; след това видях, че същите тези селяндури имали наследници, които сега били на власт." Това е точно така, правилно си си го помислил, забрави да споменеш убийци и мародери.

"...с какво се занимават наследниците на "някогашната интелигенция". Искам да знам, при това съвсем искрено, къде са били те досега и защо не са се намесили в политиката? Или може би и те вече са се "селяндуризирали" от средата?"

Ето това питам и аз. И давам един от възможните отговори:

Децата на буржоазията (интелигенцията е друга манджа) са възпитани в примирение, спестени са им били истините за комунизма, спестени са им били семейните истории, родовата памет (в онова време е било по-лесно да си никой, дошъл отникъде). И понеже са били "щадени", днес тези хора нямат чувствителност за фактите, които по-горе констатирахме заедно. Не им пука, разбираш ли. Не ги ебе, както казват понякога. Повече ги интересува победителя в някое телевизионно състезание... Т.е. може би си прав в предположението си, че са се селяндуризирали от средата...или поне една голяма част.
цитирай
36. patilan - @templar и всички други!
08.07.2008 16:55
Получи се добра дискусия, но темата се разшири твърде много и очевидно повечето не помнят за какво става на въпрос.

Не мога да не се съглася с темплар, идиотско е да очакваш развитие в държава, когато те управляват хора слезнали от гората ( буквално). От тяхното поколение също не може да се очаква нещо по-различно, защото статистически ( надявам се тука никой да не започне да изборява поети от село или да дава лични примери ) децата са продължение на родителите. Ако имаме родители глаоврези, то децата ще имат същото поведение, житейска философия и т.н.


Това което темплар не спомена ( или не е пручил ), и много хора не си да сметка ( или не им е удобно )е друго. Тези глаоврези, селяни или 'гащници' са просто главорези, селяни и 'гащници'. Сами по себе си те не могат да променят правителство и история на цяла държава. Защото България е имала значително напреднала икономика, а всички сме чели за златният лев. Това което забравяме ( защото ако не ние то родителите знаят със сигурност ) е че тези хора са били финансирани и организирани от някого. От някого със също толкова амбициозна и кръвопролитна политика.
Някого като другаря Сталин !

Това не са голи думи, а факти!
Ние сме чисто и просто една колония, на една западаща олигархична държава, и да не ви е чудно и защо се развиваме по руски, а не Европейски модел.
цитирай
37. templar - patilan
08.07.2008 17:04
Сталин днес няма нищо общо. Той е мъртъв. Днес България е член на Европейския съюз и на НАТО.

И без Сталин, България се управлява от децата на неговите хора, и се държи като най-корумпираната, неадекватна и безумна държава от третия свят.

Не заради Сталин, а защото на потомците на едновремешните градски буржоа не им пука изобщо какво се случва извън спора за лиценза на ЦСКА :) Промили са им мозъците. Когато напсувам Станишев, че е потомствен разбойник, скачат десет души и ми казват "и аз съм като теб, но ти си луд да се занимаваш с миналото, я гледай в светлото бъдеще..." А нещата имат връзка. Днес е свинщина, зашото вчера дойдоха свинете и я освиниха. Ако ги оставим да рият зурлите си в хола, утре пак ще е свинщина.
цитирай
38. lelya - С интерес прочетох всичко до тук. ...
08.07.2008 17:18
С интерес прочетох всичко до тук. Важно е всеки да знае рода си. Моето семейство има претенциите да са граждани (не Софиянци) от прабабите ми, т.е. 4 поколения. И аз като дете нямах село, но помня как баща ми и чичо ми като се събираха все нещо викаха и повтаряха една дума, която техния баща им я казвал. Тази дума е популярна в Плевен и плевенския край. Та все викаха "тия ГАШНИЦИ, да си вървят на село". Те не мразеха селяните, а някои селяни. Все ми беше интересна тази дума. Това е дума не просто за селяндур или човек дошъл от село. Гашник означава, че освен, че е от село, той е човек прост, не ставащ за нищо, но въпреки това нагло налагащ се като водач. Преди да скочат всички да ме убиват искам да кажа, че мъжа ми е от село, кореняк селянин. Запознахме се като студенти. Личеше му, че е от село. Като ме заведе у тях и видях мизерията, мръсотията и неграмотността на семейството му и съпоставих това, че сам е решил да учи и е стигнал до София, разбрах, че той е направил този цивилизационен скок, за който говори автора. Той не е ГАШНИК. Но такива хора има и за тях говори templar. Не може да се отрече миналото. В работата си не заемам някакъв кой знае какъв пост. Въпреки това един чичко (аз тогава бях на 35, той на около 55), който преди по партийна линия е бил в един завод от моя край, не ставащ за нищо, всеки път ме търсеше в службата поименно за услуги и казваша "нали сме от един край". Потъвах в земята от срам и ужас. После си призна от къде е и, че не сме съвсем градски. Това е гашник. Обичам тази дума. Тук политиката за мен е излишна.
цитирай
39. templar - лелче,
08.07.2008 17:37
ей ти за гашняците: http://templar.blog.bg/viewpost.php?id=177182
цитирай
40. анонимен - Смърт на гражданьете!
08.07.2008 18:20
Разговорът доста се разводни и отмести в посока противопоставянето град-село и кой на кого е крив. Нека и аз допринеса за разводняването. Ето нещо от Вл. Свинтила:
"Омразата към града, тя е засвидетелствана далеч преди БЗНС. Антон Страшимиров разказва как
15-годишен, минавайки на път между Варна и Русе, иска да пие вода от една чешма и намиращият се
там селянин с говедата си го погва да го бие, защото е гражданин, с думите "Цялото ни зло идва
от вас, гражданите." Кое е злото за българското село през 1880 г., е малко трудно да се
определи. Това зло не е материално... Тази постановка става идеология; по-късно и на БЗНС."

А ето и спомен от моето семейство: Евакуирани са по време на бомбардировките в Провадия.
Впрочем в София са живеели под наем. В Провадия са настанени при семейство със собствена двуетажна къща, не богато, но добре препитаващо се. И се започва веднъж разговор за страхотиите на войната: "Всичко това ни дойде от разкоша на софиянци." Как точно "разкошът" на софиянци е докарал войната и какъв избор е имала България изобщо в онези години? И какъв е този "разкош"? Та Чапрашикови да речем, а те са единици, сигурно биха били "цървули" (както биха се изразили онези, дето вчера са събули цървулите) в очите на днешните парвенюта.
цитирай
41. superman - мнение
08.07.2008 21:57
американския елит говори с насмешка за италианския. и се чудят как е възможно да допуснат италианската социалистическа партия да доиде на власт след 2 -та световна. Какво се случва в италия. техния елит граби и забогатява без да споделя богатства. и съответно народа гласува срещу богатия елит. тоест елита на една страна - богатите и умните трябва да умеят да управляват страната за да не се стига до вълнения. уви българския елит е много зле. нито е достатъчно богат нито е достатъчно образован. елит имам в предвид не политиците. политиците са подставените лица на други хора в сянка. навсякъде е така. елита е най-общо казано тези от които зависи какво се случва в дадена страна. а нашия елит е много зле.
цитирай
42. 100jan - Темплар,
09.07.2008 09:36
с всичко съм съгласен, само не мога да се съглася, че човек с твоите претенции не знае кога се пише Й.

цитирай
43. анонимен - любопитен
09.07.2008 12:57
Чудя се, дали този Темплар не е поредния провокатор, който почти професионално манипулира истината, за да служи на...той си знае на кого? Защото Патилан му подсказва много деликатно от къде идва проблема - кой дава шмайзера на циганина и кой го праща да те изгони от къщата ти? Самия циганин /или селянин, или гащник, или както и да го наречеш/ сам по себе си няма нито пипе, нито кураж да направи каквото и да било. Но когато Някой /Сталин, Хитлер, и ...т.н./ застане зад един прост човек и започне да му дава кураж, акъл, оръжие и т.н., то да мразиш тази маша е много глупаво. Да трябва да се защитиш, ако можеш и както можеш, но по-важното е да знаеш от къде ти идва проблема. И точно тази абстрактна омраза към БКП е много подозрителна, защото другаря Гиньо Ганев преди 10.11. беше безпартиен, а не член на БКП. Но точно като безпартиен беше член на Държавния съвет на НРБ, а председател на този Държавен съвет бе другаря Тодор Живков, който притежаваше членска карта за БКП с №1. След 10.11. другаря Тодор Живков бе обявен за комунист-престъпник № 1, а безпартийния юрист, който подготвяше указите на Държавния съвет за подпис от другаря Тодор Живков, стана Човека-Парламент и образец на демокарт-антикомунист. При това, ако за Т.Живков можеха да кажат такива като Темплар, че бил селянин, то за другаря Гиньо Ганев можеше да се каже само, че е интелигентния зет на другаря-господин Кимон Георгиев, който извърши комунистическия 9.09. В същото време над един милион членове на БКП бачкаха като роби в рудниците, заводите, по полето и част от тях бяха изтрепани в лагерите като Белене и пр., а сега Темплар ни предлага пак да мразим точно тия, дето бяха робите на комунизма, а да обичаме вождовете като Гиньо Ганев. А освен Гиньо Ганев, може да се посочат и други - другаря Петър Танчев, който не беше член на БКП, а председател на БЗНС, но беше пръв заместник-председател на Държавния съвет, където другаря Тодор Живков беше председател. Само дето след 10.11. другаря Тодор Живков беше обявен за комунист-престъпник № 1, а за другаря Петър Танчев, който подписваше указите на Държавния съвет, когато другаря Тодор Живков беше отпуска, след 10.11. никой не споменава нито дума - все едно не е съществувал. Защо така бе, уважаеми Темплар? Не ни давайте своята омраза - искаме истината! Омразата и клеветите на комунисти и антикомунисти ни е достатъчна и даже ни идва в повече.
цитирай
44. анонимен - и все пак-лъчо
09.07.2008 15:58
да, омразата на този постинг минава всички граници на християнските добродетели!
цитирай
45. анонимен - Изчетах всичко. Темплар не си в ред. ...
09.07.2008 20:32
Изчетах всичко.Темплар не си в ред.Чел съм интерсни твои теми.Но такава агресия за пръв път ми се случва.Мразиш комунистите,коеъо е разбираемо.Обаче ти мразиш и циганите.Ти мразиш и турците.Вероятно мразиш и евреите.Подхвърляш нещо за ЦСКА без да се доизкажеш.Говориш много грозно против селяните.най-уродливата част от писанията ти.Която с голяма погнуса четох,Ако беше по-дълго писаното можеше и да повърна.Аз не знам каво помниш от историята.Колко града е имала България в 1878г и с какво население.Колко процента от българите са били в градовете?Може би 5-10%?От история хабер си нямаш.Селяните легнали на вашите легла.Отваряли хладилника.Е да де ама домашни хладилници имаше в бегето едва през 60-те години.Доста примитивни и шумни,но факт.Остава да кажеш,че селяните през 1944г са лежали в чаршафите ви и са гледали домашния ви телевизор.Говориш глупости.направо ти го казвам.Сергей Станишев?Ами радвай се.Другаря Сергей е с правилен произход.Сега Украйна е приятелска страна за Америка,следователно и за България.Другарят или господинът Юшченко е наш човек.Така де.Книгата Време разделно моето момче е надраскана много преди възродителния процес.Снимаха филм по нея и главния герой Йосиф Сърчаджиев после стана символ на демокрацията.В България от 1923г се води една гражданска война.Резултат на деветоюнския преврат измислен от някакви тиквеници срещу законноизбрания премиер Стамболийски.Това което тъй наречената буржоазия е преживяла след 1944 г е закономерен резултат от глупостите които е вършила.В "добрата"стара Англия при опит за държавен преврат инициаторът е увисвал на въжето.Тая пасмина довела ни до две национални катастрофи в балканските и първата световна война трябваше да се изчисти.защото не можеше ние да загубим територии и никой да не си плати за това.Ти врякаш за някаква си къща.А родните места на мойте деди са още в турско.От другата страна на границата.Хора като тебе са управлявали тогава България.Ти си бил против комунистите.А тогава са се делели на либерали и консерватори-смъртни врагове.Когато на някой българин сънародниците му започват да му стават врагове,оправдания и доводи винаги ще се намерят.Търси се не истинската причина,а някакво легитимиране на тая агресия и омраза.Айде комунистите са комунисти,А селяните какви са.Утре може да развихриш омразата си срещу блондинките,срещу брюнетите.Срещу червенокосите,срещу носещите бради и мустаци.срещо ниските или високите.Хора катпо тебе са много опасни за обществото.Те са за връзване или за сопа.Ние ако допуснем хора като теб да раздухват омраза тая държава отива на кино.Може да се живее зле в нея,може да е бедно.Но все пак я има.А какви заслуги имаш ти към нея за да я рушиш?И кой има полза от всичко това?
цитирай
46. templar - е-е-е. Най-после
10.07.2008 09:55
Предполагах, че всички отзиви ще са такива, затова и написах статията. Но "желания" ефект ме застигна в своята пълнота чак на 49-тия коментар. Еталон! (по Ж. Ганчев)
цитирай
47. анонимен - Кой има право
10.07.2008 10:56
Право да говорят на тема България след 9.9.1944 имат само тези, които са живяли в тези години. Който са треперели, кога ще потропат "другарите" на вратата им и ще отведат бащата "за справка" и ще наредят до 2 часа да се освободи къщата. Имат право да говорят за тези години не само гражданите от "буржоазията", но и селяните, които трябваше да се разделят с нивите си, с добитъка си, с инвентара си, защото в противен случай бяха пребивани в мазетата на Околийското. Не е прав автора, като поставя под един знаменател "селяните". Тези, които грабеха в градовете, грабеха и в селата - това беше утайката на обществото. Това бяха хора без образование, без идеали, не постигнали нищо освен безпределна завист и жестокост към тези, които имат нещо повече от тях като интелект, материални блага или морални ценности. Това бяха тези, които обикаляха с червените ленти на ръкава и въдворяваха "социалистическата правда". И така.... до днес, когато поколенията се смениха, децата им ни управляват, но първите им 7 години са минали в семейства на убийци, мародери и палачи. По късно са получили шлифовка, но моралът им е останал този, който е бил насаден от техните бащи.
цитирай
48. templar - до анонимен 51
10.07.2008 11:28
за отношението ми към "селяните" - коментари 11 и 32.

Аз пиша за "градската буржоазия" защото принадлежа към нея и мога да пиша от първо лица. Не мога да пиша от името на селяните, защото не знам какво чувстват и какво са преживели, мога само да предполагам, но няма да е истинско ако го пиша аз. Нека другите "съсловия" също да пишат и да кажат своята версия. Това всъщност е призивът ми - да пишем, да говорим, да дискутираме близкото минало, защото в това минало се крият причините за тъжно-смешното настояще (Европейска държава от третия свят...абсурд)
цитирай
49. angelic17heart - Напълно съм съгласна с теб! Не бива ...
10.07.2008 14:17
Напълно съм съгласна с теб! Не бива да забравяме, че сърпа и чука са символите на комунизма и че те най-ярко показват кой е бил в управлението по "онова" време. Както обичам да казвам не може да сложиш краставичар да ти пилотира самолет! Не само некомпетентността на селяните е проблемът обаче, а самият факт, че са изтрепали почти цялата интелигенция на България. Не са искали да се учат, а само да грабят. Тук не става въпрос за лошо отношение към селяните, а за ясното съзнание, че огромна група глупави, необразовани и базсъвестни хора (за жалост хора главно от село, не само, но главно) са взели властта и са я използвали за лична изгода! Колкото до тези, които ни управляват сега - ами то си има специална дума вече - шуробаджанаштина, която важи за всички, настанили се в меките кресла на властта. Вече никой не помни кои са Станишев, Овчаров, Пирински (между другото тоя Пирински ми прилича на кръстоска между невестулка и питбул), а може би все още има прекалено много баби и дядовци, които още си спомнят с умиление за нашенските бащи на комунизма... Жалко само че паметта ни е толкова къса...

P.S.: И аз съм "фенка" на Иван Костов :)
цитирай
50. анонимен - Госпожо фенке!Бъди така добра да ми ...
10.07.2008 17:01
Госпожо фенке!Бъди така добра да ми обясниш кой от българските премиери от 1879г до 1944г не е бил селянин.От кой български автор беше фейлетона "Пази боже сляпо да прогледа".Писан е за хора като теб.Аз съм от голям български град и не деля хората на граждани и селяни,висшисти,нисшисти.По класи и съсловия.Това което темплар пише за мръсни селяни нахълтали в дома му(съгласен съм с него) е ужасно.Как е могло в родната ни българия да има такова неуко,невежо,приличащо на скотове население?Как?Какво са правили тия правителства цели 60 години?Къде са отишли парите на българските данъкоплатци?В чии джобове.Как са допуснали такова нещо в България.Къде е имало такова население в Англия,Америка,Германия?И от кой век са спомените им за това средновековно съществуване?Тук опираме отново до неадекватното поведение и управление на политическия,стопански и икономически елит на България през тия 60 години?Какво управление е имало?И как е могло населението да търпи подобно безхаберие от управляващите?Въпроси без отговор.Много нежелани въпроси за някои пишещи тук.
цитирай
51. patilan - @54. анонимен, templar и другите!
10.07.2008 18:12
Невежество, скотове е имало и в Англия,Америка,Германия... и днес.
За да се ограмоти един народ са нужни векове, а не години или мандати.

Нуждата от ограмотяване идва с индустриалната революция, увеличаване на общото благосъстояние и развитието на гражданското общество.
До 1944г ние имаме доста краткотраен опит и в трите направления, въпреки че икономиката ни е била в значителен възход( златният лев).
Разликата със западните скотове и невежи не е била голяма (днес също). Автори като Джек Лондон описват потресаващата бедност в Йист Енд, Лондон, в 'старата' и индустриализирана Англия. Какво да кажем за младата и неиндустриализирана България?

Бедни, невежи и скотове има и с милиарди, и днес, навсякъде по света. Но ТЕ НЕ СВАЛЯТ правителства. Трябва нещо много повече от това да свалиш правителство, трябват организация и финансиране.

Да се търсят някакви причини за днешното ни състояние в бедни, селяни или както и да ги наречете е меко казано късогледо.

Вече писах за това и бях леко разочарован от неразбирането(?). Да кажем, че е поради вграденият ни етноцентризъм, поради който си въобразяваме че единствено ние населяваме тази планета, и следователно други нации нямат претенции и интереси към Б-я.

Но 47. анонимен и любопитен го каза много добре. И като се замисля, нещо понамирисва този блог...

Дори не искам да започвам със зле прикритата агресия и омраза които лъхат от повечето блогове на темплар. Но колкото и да не му се иска, и той е част от това общество, откърмено в омраза ...
цитирай
52. анонимен - Все пак има израза "тъмните ...
10.07.2008 20:13
Все пак има израза "тъмните Балкани",има и "тъмна Индия".Но няма "тъмния Запад".Тъмната Германия,Англия,Америка.Аз не деля хората на граждани,селяни и т.н.Обаче,че в нас самите има едно безхаберие нека си го признаем.Никой не обича да спазва законите.Нито граждани,нито политическа класа.До 1944г сме имали едно много строго законодателство.Обаче от 1878г почти до 1934г е имало една голяма корупция и некадърност понякога в политическата класа.Каквато никак,ама никак не виждам в политическия елит на индустриално развития запад.При нас са правени фатални грешки.16 юни 1913г.Първата световна.На кой беден мозък е минало през ума,че германия може да бие целия свят.Тия хора слепи ли са били,глухи ли?Хиляди българи загубиха имотите си в Тракия и Македония.Но както и да е.Да гледаме напред.Аз обичам историята.Първата електроцентрала в света е пусната в Ню Йорк.Въобще не съм чувал в Америка да имат селяни.Имат си фермери с имения което е съвсем друго нещо.И в Германия и Англия е много по различно.Казваме и те са същите за свое успокоение нали?Гроздето е кисело.няма особено желание у българина да има своя уредна държава.Има го ама като пожелание за далечното светло бъдеще.На него му дай политиката в която се вманиачава.дай му агресията към себеподобните.Още първите сблъсъци след Освобожението били русофили/русофоби, либерали/консерватори.защитници на бурите и англичаните във войната помежду им.А сега и Левски/ЦСКА.Един 30 годишен мъж загина от бомбичка.нямаше и осъден.това не беше политика.Обаче когато около тебе всички и за всичко са ти виновни,само не и твоята агресия или некадърност тогава се стига до всякакви ексцесии и насилие.няма в нашенеца демократично мислене.Хора уж десни ми говорят за репресии, преврати,насилие,кой кого трябва да смачка и т.н.ТрябваШЕ да са образец на ново демократично и модерно мислене от 21 век.Аз това в тях не го откривам.А темплар пък ми говори за родовокръвна памет сякаш сме албанци.всеки знае за какво говоря.
цитирай
53. angelic17heart - Да, разбира се, можем с часове да си ...
10.07.2008 20:23
Да, разбира се, можем с часове да си говорим за черното и бялото, доброто и злото, гражданите и селяните... Аз не казвам, че имам нещо против последните, а имам против онези, които са си въобразявали, че биха могли да управляват цяла държава. Съжалявам много, че 54.анонимен не е разбрал какво точно имам предвид. Не става върос за "тъпите селяни", които завладяват града. Ако знаеше поне малко българска история щеше да знаеш, че от 1879 е имало няколко министър-председатели и доколкото знам всички те (или поне повечето) са произлизали от тогавашната буржоазия. Тук вече някои ще кажат, че изказването ми е снобско, но не е така. Има си причина точно богатите и по-заможни българи да са ни управлявали, а тя е, че последните години преди Освобождението известна част от българите са имали достъп въобще до някакво образование. Посещавали са университети в чужбина и са били далеч по-начетени от бедните хора. Били са богати, следователно по-неподкупни (не че в днешно време това значи нещо, но тогава е значело) и са били образовани, следователно по-компетентни. Мисля, че обясних "кой от българските премиери не е бил селянин".
цитирай
54. анонимен - 57. Да разбрах какво имаш напред...
10.07.2008 22:58
57.Да разбрах какво имаш напредвид.Само не разбрах какво точно предлагаш?Вероятно кастово делене като в Индия.И никакво смесване между отделните касти!Иначе пандиз и бичове по гърба като в Азия.През 1989г се говореше точно за привилегиите и номеклатурата.Още не минали 20 години някои хора искат за себе си някакви си привилегии.Въз основа на "знатен"произход.Не знам има ли някой в тая държава със синя кръв и аристократичен произход.Едва ли .но цървулски произход със сигурност има кажи речи всеки. Просто няма как да е иначе.Османската инвазия на Балканите и следващите войни разрушават малкото средновековни български градове. За няколко века са преобладаващо турски,а селата-с българско население.София била 10-20 000?А откъде са дошли другите?през 1989г Америка ви предложи един модел за гражданско общество,средна класа и съвременна,модерна държава.Вие не искате тоя модел.Това не влиза във вашите сметки.Търсите едно разделение и разслоение на обществото.И то искуствено налагано и стимулирано.Вие искате тук един латиноамерикански и дори африкански модел на развитие.Очевадно някои хора тук ги преследва манията за величие.Някакъв специален произход различен от тоя на останалите 6-7 милиона българи.Още един пример за неадекватно поведение на някои нашенци.Това много ми напомня "знатния"произход на комшиите ни на югозапад от нас.Вие всички за тях сте селяни,а те-потомци на Александър Велики.Не знам българина нещо мръдна ли с тоя преход?И какво следва от твойте твърдения? Да правим касти като в Индия?Да станем една Гвинея,Руанда и Бурунди на Балканите?Да изгоним "незнатните" от градовете и ги натикаме в някакви гета?Каква е твоята идея?Щото едно твърдение не се подхвърля просто ей тъй.Нещо се крие зад него.Който може да чете между редовете ще разбере за какво иде реч.
И накрая няколко дребни факти.Финансовия министър на Стамболов-Белчев е убит.Има-няма 10-15 години от освобождението.После и самият Стамболов е съсечен и с отрязани ръце насред София.Бащата на Никола Петков е премиер на България.Той е с една ръка от балканските войни. Това не пречи на агресивните му опоненти да го убият на улицата като куче.Петко Каравелов едвам си спасява главата.А Стамболийски няма тоя късмет.Щото превратаджиите на 9 юни я отрязват и занасят в консервна кутия на професор Цанков да и се радва.Нататък знаеш много добре "славната" и "героичната"ни история чак до наши дни.Няма нужда да я обяснявам.Давам ти това четиво за размисъл преди лягане.Може би ще направиш някакви разумни изводи за себе си от всичко това.
цитирай
55. анонимен - Много добре, а сега?
11.07.2008 03:04
Съгласен съм с писаното в статията.
Съгласен съм, че не е редно да допускаме да ни управляват крадци и лъжци, произлезли от убийци и мародери.
Но след като преди '89_та, нямаше държава, а само военизиран репресивен апарат и при "промяната" този апарат се пренесе и образува "политически" партий, бизнес сдружения и се вплете в новообразуваните държавни структури, какво трябва да направим, за да се отървем от тази организирана кражба и измама?
Единственото, което на мен ми идва наум, четейки история и следейки съвременността, е гражданска война.
И пак ще е между имащи и нямащи. Моралът и честта ще останат на заден план.
И пак силните и безскрупулните ще станат първи.
И пак простащината ще е отгоре и ще минат поколение-две, докато се появи държавническо мислене и някакви наченки на разумност.
Някой от всички, които тук писаха и мислят, че имат какво да казват, знае ли как да си оправим Държавата?
Ще последвам всеки смислен модел.

Асен.
цитирай
56. анонимен - Държавата ще се оправи по нормал...
11.07.2008 07:27
Държавата ще се оправи по нормалните пътища за европейско развитие.А не като се търси нещо измислено,невиждано и нечувано в Европата и разни наши "рационализации" и "нововъведения". Няма защо да откриваме топлата вода.Ако има желание в населението да спазва някакви елементарни правила и закони държавата ще се оправи.В противния случай-ще крета едва-едва. Никой няма да земе да налива пари просто ей тъй.Никакъв план Марашал няма да има. Чужденците ще идват тук,ще зяпат как са "аборигените"Ще подхвърлят бонбончета на голи,боси и гладни деца и пак ще си заминат. Държавата ще се оправи с една функционираща съдебна система и правосъдие.Каквито засега у нас няма.Ще се оправи като повече младежи опитат някакъв частен бизнес и имат някакви идеи за бъдеще и перспективи.Някои хора не могат да измислят нищо по-добро от граждански войни и конфликти.Еми започвайте тогава.Грабвайте оръжията и пуцайте.Понеже половината население ще избяга зад граница след тая война ще има нова гражданска-между цигани,турци и останалите тук българи.Никога не е късно да затриеш държавата си с подобни "гениални" идеи.
цитирай
57. анонимен - гражданската война
11.07.2008 09:07
Гражданските войни обикновено стават в определени условия. Е, нашето пръвителство се опитва със зъби и нокти да ни ги създаде тези условия. Гражданските войни не се правят от хора като Темплар или някои други писали по-горе, правят се от хора принудени към такова поведение.

А после... става необратимо!
цитирай
58. junkhead - всичко хубаво, ама ей тва защо си го ...
11.07.2008 10:46
всичко хубаво, ама ей тва защо си го изтипосал:


Аз съм противник на комунистите не заради Политковска, Литвиненко, високите цени на парното и гафовете на Гоце, а заради това че са изхвърлили баба ми с двете и деца на 4 и 1 година на улицата пред градската ни къща на главната, докато дядо ми е бил на фронта. В дома ни са се настанили милиционери

Няма нищо по-лошо генерално убеждението ти да почива на частен случай. Може да дадеш пример с този случай, но за теб явно е първопричина.

Нека ти дам един пример сега аз :)
Като бях малък, често си позволявах да обиждам комунистите, наричайки ги говеда, крадци и т.н. Един път скочи една девойка, и се разкрещя, плачейки, че дядо и, който току що беше и умрял, сякаш да утежни аргумента и, бил честен комунист, и аз съм го обиждал.
Аз, по принцип, в "честен комунист" не вярвам, ама това е тема на друг разговор...
Мисълта ми беше, че с този удар под пояса тя наклони везните в своя полза, но това съвсем не значи, че аз не бях прав по принцип.
И понеже смятам, че в политологията трябва да се извеждат принципи, а не отделни случаи да ни служат измамно за такива, изразявам несъгласие с казаното.
Не ме интересува дядо и, не ме интересува и баба ти, приятелю.
Нека не си вадим изводи за живота само според това, дето ни се е случило на нас.
Иначе ще заприличаме на онези, дето още бленуват по комунизма, понеже по-добре живели.

А що се отнася до чуденето ти защо, аджеба, тази така превъзнасяна "градска аристокрация" е толкова заспала, може би трябва да се запиташ за качествата на тази аристокрация, като цяло, доколко "аристокрацията", създадена от бивши селяни, е по-различна в същността си от масата селяни, и колко време е необходимо да се създаде истинска аристокрация от народ от селяни.
Ама не гледай твойто семейство само, сигурен съм че те са пушки!
цитирай
59. templar - junkhead
11.07.2008 11:41
Приемам аргументите ти донякъде.

В. същото време ми се струва, че не си разбрал правилно нюансите в моята позиция. затова ще поясня:

1. Естествено, че осъждам комунизма, преди всичко на принципна основа и смятам, че едно развито и грамотно гражданско общество би трябвало еднозначно да осъжда всяка тоталитарна идеология, независимо в коя точка на света се проявява последната.

2. Въпреки това, констатирам, че българското общество е заспало и не е гражданско и не е докрай грамотно и цивилизовано, затова се примирявам, че идеята в т.1. е илюзия.

3. Тогава минавам на по-ниското, примитивно, базово, инстинктивно ЛИЧНО ниво. Казвам: ако възвишените идеали не ви палят, то мразете комунизма поне на лична основа, защото е навредил на семействата ви...

4. Въпреки разликата в мотивацията между антикомунизма в т.1. и т. 3. , убеден съм, че всичко е лично и субективно в голяма степен.
Да, аз осъждам националсоциализма, режима на Червените Кхмери, китайския терор в Тибет, но българските комунисти са единствените, срещу които бих си мръднал пръста, защото освен принципни, имам и лични причини - т.е. дразнителят става надпрагов.

5. Явно прага на българите е много висок. За това съжалявам и точно това ме провокира да повдигна темата.

цитирай
60. анонимен - Темплар, "не-ам нерви" ...
11.07.2008 18:08
Темплар,

"не-ам нерви" да чета всички глупостнИ като 10. ketbaloo - Един интимен въпрос:) 08.07 13:40 , която не се сеща, че Радичков е от село, Ивайло Петров - също, но те не са управлявали Задунайската губерния.

Та не знам дали вече се е казало и предварително оставям извинението си за евент. повтор., но бг-комунистите са си продължение на съветската ръка още от самото им внедряване - те са идеологически и финансово създадени в СССр с цел износ на терор и насилие в България. Един наемен убиец не може да предложи друго, освен наемно убийство - той убива, не разсъждава и не морализаторства. Е, после 8 млн. мишлета... гризкаха не синьо сирене, а създърма. Дълго стана.
цитирай
61. анонимен - 64. анонимен - Темплар, "н...
11.07.2008 18:08
64. анонимен - Темплар, "не-ам нерви" ...
18:08

това е мое,
Екатерина
цитирай
62. анонимен - junkhead: "Нека не си вадим ...
11.07.2008 18:13
junkhead: "Нека не си вадим изводи за живота само според това, дето ни се е случило на нас.
Иначе ще заприличаме на онези, дето още бленуват по комунизма, понеже по-добре живели.

А що се отнася до чуденето ти защо, аджеба, тази така превъзнасяна "градска аристокрация" е толкова заспала, може би трябва да се запиташ за качествата на тази аристокрация, като цяло, доколко "аристокрацията", създадена от бивши селяни, е по-различна в същността си от масата селяни, и колко време е необходимо да се създаде истинска аристокрация от народ от селяни."


БРАВО!

Екатерина
цитирай
63. анонимен - Еми той темплар е последовател на ...
11.07.2008 23:24
Еми той темплар е последовател на Индже войвода или на Страхил страшен хайдутин.Или може би на Чавдар войвода.Натиснали там жена му и аайдее набил шумата.Дотогава викали:Да живее падишаха.Ама за това лично докачение хванали гората да отмъщават за поруганата чест.Само с кръв ще се измие нанесената обида.Тъй че слушайте кво ви говори батко ви темплар.Станете и вие хайдути и отмъстете на народните изедници.Намерете си верни ятаци и като Филип Тотю харамии станете. Това е червената нишка в темата на бай ви темплар.Какъв е проблема според мен?Темплар е от привилегирован буржоазен произход.Имало преди 1944г една класа наречена буржоазия.Добре де ама сега има пак буржоазия.От БСП,които уж са комунисти,а не капиталисти.И тъй срещат се двете буржоазии като козлетата на тясното мостче (разказа от букварите ни) и с рогата напред.Пита се сега коя от двете буржоазии е легитимната?Коя е истинската и коя ментето.Едната буржоазия вика НИЕ СМЕ.Онез са комунисти, фашисти, евреи, чифути ,атеисти,безбожници ,руски шпиони, турски мекерета, и т.н. и т.н.Другите на свой ред твърдят същото за първите.И сега, значи имахме две православни църкви,два синода,две седесета(с тирета) преди много години.И етоо най-прясната новина.България има две буржоазии.Които не могат да се разберат помежду си.Едната била селска,епа другата била градска.На коя ли да вярваме?Да отнесем спора за решаване в международния съд в Хага ли.Че иначе лошо става.Гражданска война затова кой е по-по-най и коя е истинската буржоазия,а коя-менте.За едното нищо ще затрием хубавата си татковина. Какво ли ще каже темплар?Как да разберем коя от двете буржоазии е истинска?Коя от тях да изберем?
цитирай
64. анонимен - Духай!
14.07.2008 00:17
"Лумпени от много висока проба..."."Свикнали на тежък физически труд..." - ми да! Намало е багери и самосвали тогава,лумпените са работили! А когато са разбрали,че оризът е само гарнитура...Апропо,по-голяма част от народа избра БСП,така че се налага да потърпиш малко.Демокрация,к'во да праиш! Мнозинството избира! VENSEREMOS! Хи-хи-хи!
цитирай
65. ianchefff - анонимен 67,
14.07.2008 01:54
да, темплар е краен.
Но да ти отговоря на твоето чудене какво става и какво да се прави.
Та, докато Държавна сигурност властва в клетата ни държавица, така ще е. Ще има много Седесета, синоди, църкви и всичко останало, което да разделя хората.
Докато не се извади цялата истина за Държавна сигурност, докато не се прекрати влиянието й върху държвата, така ще бъде.
И за напред ще бъде така.
Нищо хубаво не следва в близкото бъдеще, ако Държавна сигурност не бъде сложена на масата.

анонимен 68,
това, че народът е избрал БСП, не е повод за гордост.
цитирай
66. анонимен - от 68
16.07.2008 21:40
Не,ве,пич! Само дразня лилавото човече! Не ми се излагат исторически факти,а и много вода изтече през язовирите...Лилавко не са му реституирали някой имот и сега се "изфорцирва"! Че няма парички за бмв и за развеждане на kypви.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: templar
Категория: Политика
Прочетен: 3798242
Постинги: 428
Коментари: 2648
Гласове: 10559
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031