Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.07.2008 09:17 - И все пак...
Автор: templar Категория: Политика   
Прочетен: 43762 Коментари: 125 Гласове:
0

Последна промяна: 10.07.2008 15:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Представете си за миг следната ситуация:

В държавата Израел, да изберат за министър-председател немски гражданин, чиито баща е бил член на ЦК на Нацистката партия (NSDAP),  офицер от СС, теоретик на расовата хигиена.

Сега си представете, че след избора на момчето, някое еврейче вдигне ръка и напомни  за Холокоста, а останалите евреи в хор да му се развикат:

 "Е-е-е, стига с този Холокост, стига сме се ровили в миналото,  дайте да гледаме напред...Какво като баща му... "

Представете си, че същят немец, син на нацист и министър-председател на държавата Израел даде интервю в телавивския ежедневник "Хаарец", в което заяви 

"Само малоумници се интересуват от документите на бившата SS и досиетата на Гестапо"

image                                image

Мислите ли, че е възможно?

* * *

Сергей Станишев е роден гражданин на СССР, какъвто остава до 1996г. Той е син на Димитър Станишев, партизанин от "Чавдар", секретар на ЦК на БКП, теоретик на марксизма-ленинизма. Същят руснак (по произход и паспорт до 1996г) Сергей, министър-председател на България  наскоро даде интервю в софийски ежедневник, в което каза 

"Само болни хора могат да се интересуват от досиетата и делата на бившата ДС"

Когато се опитвам да изтъкна абсурда в този факт, десетки граждани (т.е. хора от семейства, които са  повече или по - малко мачкани от социализма) ми се правят на много "широко скроени" и ми обясняват, че антикомунизма бил отживелица и трябва да гледаме напред... Нямам предвид потомци на слезлите от горите шумкари, а градските хора, от нормални семейства, на които не им пука...


image                                image

* * *

Някой не е в ред. Или еврейската нация и държава и моята (пределно безразлична към евреите) персона, или пък българската нация (не казвам и държава, защото такава няма)

* * *

В този ред на мисли, дали пък сами не са си виновни гражданята, дето искат да живеят като бели хора, пишат по блоговете, възмущават се от това - онова, но в същото време нямат памет за случилото се с родителите им преди някакви си нищо и никакви 50-60 години и не могат да направят връзка между онези гадни случки, днешните гадни случки и морала на държавата ни, който е еднакъв тогава и сега...?



Гласувай:
0



1. анонимен - Аз пък не мисля, че е пресилен. Фа...
10.07.2008 10:12
Аз пък не мисля, че е пресилен. Фактът, че след 45 + 18 год. не сме си научили уроците и продължаваме да реагираме неакдекватно е показателен за дереджето ни в тази "кочина" претендираща за "държава". И докато не извадим на "светло" и не анализираме миналото си, а се опитваме да живеем с глава в пясъка и замитаме проблемите под килима, ще продължават още поредици от 18 год. + още и още...
цитирай
2. анонимен - :))))
10.07.2008 10:18
Кой каквото си е заслужил.
цитирай
3. valsodar - Те са си те, ние сме си ние .
10.07.2008 10:25
Това което е недопустимо за нечии държави, тука си е традиция едва ли не :)
Лесно се лъжат хора изпаднали в безизходица :)
цитирай
4. jones - Вчера...
10.07.2008 10:27
... един пенсиониран военен чух да казва следното: "В живота случайни неща няма, но тъй като това нашето не е живот - всичко може да се случи!"
цитирай
5. thomas - Абе за Станишев точно не знам...
10.07.2008 10:42
Ама виж, за Ахмед Доган...
цитирай
6. mph - ketbaloo
10.07.2008 11:26
Комунистите не са нито антифашисти, нито каквото и да било друго освен комунисти, т.е. хора, които стриктно се придържат към волята на големия брат и жадуват власт. Така че в един момент са били първи приятели с фашистите, после обратно.
цитирай
7. gantree - @ templar
10.07.2008 11:32
Неволно пропускаш и реакцията на самият немски гражданин, син на члена на ЦК на NSDAP - той излиза пред журналистите и казва "Само малоумниците се интересуват от документите на СС, както и от онова, което баща ми е направил на техните бащи".
цитирай
8. thomas - @gantree
10.07.2008 11:36
Зарежи ги тия комунисти, ти кажи за турците... :-)
цитирай
9. templar - gantree
10.07.2008 11:42
съвсем уместна забележка

thomas,
турците са си турци писал съм и ще пиша за тях много. Днес (по изключение) не става дума за тях. Разводняваш темата.

Ако искаш да си говориш за турците, за Лукашенко или за гей-парада, бягай някъде където това е темата. Ако държиш да го правиш тук, изчакай, докато ме връхлети вдъхновение по темата.щ

Но принципно "разговор за турците" не може да има, защото човек е турчин / не по обективни, независещи от него причини. Можем да говорим за държавата Турция и нейната политика, турчина Х и неговото поведение като български гражданин...

С комунистите е друго, те са си избрали да са такива, приели са "помощта" от Москва, пожелали са да бъдем 16-та съветска република, решили са, че българите от Пирин са македонска нация...
цитирай
10. bulgariancomments - Абсолютно прав си!
10.07.2008 12:08
Браво. Абсолютно прав си. Жалкото е, че много хора бързо забравят или не им пука....
цитирай
11. mitternacht - тц
10.07.2008 12:10
Вий пък!
Само за премиер да го изберат.
Трябва да направят и паметна плоча на г-н фюрера Адолф Хитлер, подобно на направената гробница на оная карабина, дето ни е клала успешно.Таковал съм му името...
цитирай
12. gantree - @ thomas
10.07.2008 13:01
Томас, ако отговоря на леката ти провокация, и ще иде темата "у реката" със сто, сто и петдесет коментара офтопик. Както учтиво ти поясни и домакинът, турчин си по рождение, а комунист - дори не по избор, а от глупост. От невежество, от простащина и от премного овча тор по цървулите.
цитирай
13. анонимен - ОК, това че повечето горе имат не...
10.07.2008 13:06
ОК, това че повечето горе имат недостойно минало почти прозира до безобразност. Обаче въпросът е: Да допуснем, че бъдат изобличени и се оттеглят (о, мечти:)) кого бихте посочили като "по-ставащ", щото според мен това е ВЪПРОСЪТ...
Така като преразглеждам сергията, повечето са малко или много деривати на първите..
цитирай
14. thomas - ...
10.07.2008 13:20
@анонимен 17
Нека gantree да каже кой трябва да е на тяхно място - той го знае.

@haralanov
Я ми дай един пример за нетоталитарен режим, на който се възхищаваш... Жокер: и пропусни американската демокрация...

@gantree
Турците по рождение са ясни - обаче не разбрах ти защо им симпатизираш, когато ти мачкат родината, след като сам не изглежда да си такъв...
цитирай
15. templar - "Новият курс" на блога ми предвижда безмилостно триене на офтопици.
10.07.2008 13:40
По погрешка изтрих haralanov, вместо този, който беше над него, за което съжалявам. Ако не е проблем, пусни коментара отново.

thomas - жълт картон по въпроса за турците.

gantree - днес наистина си във върховна форма : "комунист - дори не по избор, а от глупост. От невежество, от простащина и от премного овча тор по цървулите." - направо пет звезди! Поздрави!

анонимен 15,
Нарочно не коментирам кой трябва да управлява. Не че нямам мнение. Но съм убеден, че става дума за два съвсем РАЗЛИЧНИ И НЕЗАВИСИМИ разговора.

Първо трябва да приемем с консенсус, че по морални причини и заради собственото ни достойнство и паметта на предците ни е немислимо да ни управлява Станишев, не по политически, а по чисто човешки, естетически, родово-кръвни причини.

След това, вече можем да отворим разговор за възможните политически управления и всеки да каже аргументите си. Но този разговор можем да го започнем едва СЛЕД като приключим със Сергей Дмитриевич (по лична карта).

Понимеш?
Отричането на Станишев е въпрос на уважение към дядо ти и баща ти.
Кой да управлява е въпрос политически.
Двата въпроса нямат общо.
Всъщност имат:
Не можеш да си зрял и компетентен да решиш втория, ако не си дорасъл да осъзнаеш и решиш първия въпрос.
цитирай
16. анонимен - Лъчо
10.07.2008 13:51
Нещо сте се объркали, Дами и Господа,
в България няма абсурди и не може и да има, защото в България НЯМА ЛОГИКА, няма ЗНАНИЕ за злото. Ние сме отново невменяеми, щастливо върнали се в предгреховните времена на Едем, преди оная проклета ябълка да тупне на главата на Ева и да я накара да открие теорията за женската гравитация !
цитирай
17. анонимен - комунистите са червени фашисти, проумейте го най-сетне
10.07.2008 13:55
"""до 9 септемри единствените антифашисти в България са били именно комунистите - по една или друга причина."""

Съвършено невярно. Това е лъжа, тиражирана от комунистите, за съжаление е хванала дикиш и в някои западни кръгове и квадрати (левичарски, естествено).

Понятието "фашизъм" има две разпространени значения. Ерго, имаме semantic overload :) . Първото значение е политическото консервативно движение в Италия на Б. Мусолини и режимът на Мусолини. Второто значение е всякакъв тоталитаризъм по принцип.

Ако възприемем първото значение, очевидно фашизъм в България не е имало никога. В такъв случай фашизъм е имало в Италия и евентуално в Испания и Португалия.

Ако възприемем второто значение, фашизмът в България се установява след съветската окупация, а материалните носители на този вид фашизъм (червен фашизъм) са комунистите - червените фашисти. Преди съветската окупация не е имало тоталитаризъм, хората са се радвали на несравнимо повече политическа, икономическа и културна свобода, отколкото след това. Със сигурност Царство България не е била най-свободната държава в света, но да не забравяме, че както всички държави от Източна Европа, България е била обект на необявената война от страна на североазиатската тоталитарна империя още от 20те години. Българската държавност, българската икономика, българският ред са били систематично подривани от съветските еничари - бесове като бесовете на Достоевски - и България не е можела да не се защитава (между другото, бесовете на Достоевски са именно революционери от червената разновидност, т.е. кандидат-червени фашисти).

Версията, която тиражираха комунистите е, че фашизъм е националсоциалистическият режим в Германия, и че СССР героично се е борил с него, щото комунистите най-мразели фашистите. Истината е, че отношенията между нацитата и съветските комунисти са били примък-отмък, периоди на топла обич и периоди на изригване на ненавист, докато не са се сбили на живот и смърт. Периодът от няколко години преди Втората Световна са били период на тоталитарна дружба между СССР и Германия. Прочее, войната е започната от Германия и СССР _заедно_, факт, който вече е известен и на децата, но няка си се подминава в общественото съзнание.

През март 1941 войските на Вермахта са минали през България, за да ударят Гърция. Ако нашите комуняги са били истински анти-нацисти са щели да правят нещо против това. А те не са правили НИЩО. Защото са съветски еничари и по това време Хитлер и Сталин са били първи дружки. Познавах възрастен човек, който ясно си спомняше как комунистите са хвалели хитлерова Германия по едно време. Чак когато Хитлер осъзнава, че Сталин се готви да го нападне и рязко обръща немската военна машина на изток, българските комуняги, т.е. съветските ни еничари, усещат дива и неутолима омраза към нацизма.

Интересно е да се отбележи, че в периода на топла тоталитарна дружба с нацитата, комунистите пак са използвали думата "фашист" като хулна дума, но не срещу нацитата, а срещу ... поляците! Да, когато на 17.09.1939 съветските орди дивашки нападат Полша, за да я довършат заедно с Вермахта, съветската преса пише за това. Казва нещо в смисъл, че освобождава полския народ от фашисткия режим редом с германските социалисти. В последствие броевете н в-к Правда, в които пише това, изчезват от съветските библиотеки.

Това се казва ясно в един нов филм The Soviet Story:
http://thepiratebay.org/tor/4217790/The.Soviet.Story%5BDivX.2008.Eng%5D
Руснаците изпищяха срещу него, ама щото не им отърва...
цитирай
18. templar - анинимен 19,
10.07.2008 14:06
Така е. Дори и по комунистическо време съвсем официално по история учехме, че :

"Българската комунистическа партия пое курс към въоръжена борба, след като Хитлеристка Германия верломно нападна СССР"

Превод:

Българските комунисти не бяха антифашисти, когато Мусолини измисли фашизма през 1922г.

Българските комунисти не бяха антифашисти, когато Хитлер дойде на власт в Германия през 1933г.

Българските комунисти не бяха антифашисти, когато "Фашистка Германия" започна война срещу "свободния свят" през 1939г.

Българските комунисти не бяха антифашисти, когато в българия имаше "фашистки правителства" (по техните думи) - при превратите 1923 и 1934г.

Не, те станаха "антифашисти" чак на 22 юни 1941г, когато "Фашизма" влезе във война с любимия им СССР (родината на Сергей Дмитриевич)

Това не е моя интерпретация, а съвсем офицалната ТЯХНА история, която ни преподаваха по време на тяхната диктатура.
цитирай
19. thomas - УжасТ
10.07.2008 14:08
Давай по-бързо и червения картон, че иначе не ви чака нищо добро в този спор. Пък може и някой да извика санитарите, ако ви почете още малко...
цитирай
20. анонимен - от 15
10.07.2008 14:11
templar, сори ако съм замърсила темата ти. По вторият параграф, напълно съм съгласна, макар да изглежда идеалистично. От друга страна, не ми е известно досега някой да си отрязал сам клона на който седи. Просто е време самото дърво да бъде извадено с корените..
Темите ти кефят.
цитирай
21. templar - thomas,
10.07.2008 14:12
Пиши в моя блог каквото искаш. Стига да отговаря на следните 2 логични изисквания:

1. Да е по темата.
2. Да не обижда персонално никой от участниците в разговора.
цитирай
22. thomas - :)
10.07.2008 14:16
Тогава мога ли неперсонално да кажа, че тук почти всички коментари ми се струват пещерно-антикомунистически?! ;-) И впрочем, ако не приемеш факта, че след като турците могат да са на власт след 500 години поразии, които са нанасяли у нас, то наследниците на "комунистите" имат значително по-голямо право на това след само 45 години опити да направят нещо, което поне по основната си идея, макар и идеалистично, трудно може да бъде сравнено със завладяването на чужда държава, значи просто не искаш никакви доводи, противоречащи на твоята позиция...
цитирай
23. анонимен - Скъпи Томас,
10.07.2008 14:35
Скъпи Томас,

комунистическата идеология не е идеалистична, а зла по начало, тъй като изисква насилствено преразпределяне на блага от едни лица към други, т.е. кражба и е човеконенавистна, тъй като определя определени класи като врагове, подлежащи на унищожение САМО И ЕДИНСТВЕНО, заради принадлежността им към определена класа. Всичко това се случва на практика в България след 1944-а, когато много доктори, учители, свещеници и прочие изедници биват убити или репресирани.
цитирай
24. анонимен - Лъчо
10.07.2008 14:36
Пост 25 е мой :)
цитирай
25. templar - thomas,
10.07.2008 14:53
Не знам защо ти се струва така. Явно четеш това, което ти се иска, а не това, което казваме. Затова, специално за теб ще повторя и разясня

1. Да, аз по принцип съм антикомунист.

2. Не, не съм пещерен. Не знам какво значи "пещерен" - последните 12 поколения семейството ми е живяло в градска къща, а пещера сме посещавали само като туристи. Знам, че едно време някои козари са държали козите в пещери, по-късно "партизаните" са спали по пещери, но ний не сме ни козари, ни партизани.

3. Не, този пост и тази статия не е антикомунистическа. В нея казвам, че ако някой човек или партия (независимо дали комунистическа или не) е сторила зло на семейството ти, то ти ако си нормален човек трябва да си против същия човек / партия да те управлява отново. Ако партията не беше БСП, а примерно Прогресивно-либералната партия на д-р Стоян Данев, отношението ми щеше да е същото.

4. Като аргумент за тезата си прилагам пример: Евреите ненавиждат и преследват нацизма, не защото са по принцип срещу тоталитарнитеидеологии (иначе биха преследвали и комунизма), а защото лично на тях и техните семейства нацизма им е причинил смърт, разруха, страдания... т.е. въпроса е личен, а не политически.

5. Оттам и моето очудване, че българската "буржоазия" и нейните потомци няма никаква подобна чувствителност и не приема лично нещастията, които са и нанесли семейство Станишеви и техните колеги - партизани.
цитирай
26. templar - ще ти го илюстрирам с още по-достъпен пример
10.07.2008 15:02
Ако си бил в казармата и там е имало някой стар войник, който цяла година е вършил всевъзможни извращения над теб (и да не си бил, поне си чувал за какво иде реч).

ТО

Вероятно, когато излезеш навън, няма да постъпиш на работа при същят този изверг, нито ще го вземеш да живее у вас като квартирант.

Така ли е?

Е, аз твърдя, че тези хора, които са от семейства пострадали от комунизма (не казвам всички българи, а само "градската буржоазия" ) в момента вършат точно това - нехаят, че изверга, който ги е тормозил, днес се храни на холската маса заедно с децата им. И твърдя, че това нехаене е нелогично поведение. Нищо политическо няма в това разсъждение.

Ако ти е трудно да ме разбереш, то представи си, че садиста е бил фашист, а пострадалия - комунист. Нормално ли е на "комуниста" да не му пука, че го управлява "фашиста"?
цитирай
27. thomas - @Лъчо
10.07.2008 15:06
А американската данъчна система не преразпределя блага, така ли? Или пък военната им дейност в Ирак не е също посветена на "преразпределянето"? :-)

@templar
1. Нищо страшно - и аз съм бил такъв, когато му беше времето - само че днес е малко смешно и звучи почти като да си антидемократ, защото в наше време комунисти в смисъла на идеята за построяване на комунизма просто няма, нали така? Т.е. останали са ти само някакви незаконни желания за лична вендета, и то насочени, странно защо, не пряко към виновните (на повечето от които ще им хванеш цървулите, защото ако изобщо са живи, или са бедни, или няма как да докажеш законно, че не са), а към техните наследници, които ни водят по светлия европейски път, като внедряват изключително десни идеи от рода на плосък данък, ниски осигуровки и корпоративни данъци и какво ли още не.

2. Пещерен значи примерно такъв, който не може да види света около себе си, защото се е забол дълбоко в пещерата на своята омраза и само се опитва да я направи още по-дълбока.

3. Ако някой е сторил зло на семейството ти, можеш да занимаеш с това полицията или съда. И то има смисъл да го правиш, ако си напълно убеден, че когато ви е вредил, не е действал съгласно тогавашния закон. Трябва ли да знам кой е Стоян Данев?

4. Евреите го правят, защото имат парите, властта и желанието. И много ясно, че не е защото са против тоталитарните идеологии. Т.е. въпросът е наистина личен - ако искаш, действай лично. Но ти не искаш това - ти искаш държавата да действа от твое име, за да защит личния ти интерес. Аз пък не вярвам, че това може да се случи.

5. Учудване. Пиши ме и мен като един от потомците на българската "буржоазия" - няма да сбъркаш. Ами какво да направя - нямам подобна чувствителност и не се очертава и да проимам тепърва. Намирам за глупаво да мразиш нечий произход - ако искаш, мрази делата им и ако си прав - ще те подкрепя.

P.S. Бил съм в казармата, знам за какво става въпрос. Малко са хората от там, които бих взел на работа, но не защото са извършвали "извращения", а защото с това, че са правели нещо, което може да бъде наречено по подобен начин, са се показали като глупаци.
цитирай
28. templar - thomas,
10.07.2008 15:19
Виждам, че започваш да разбираш позицията ми. Две уточнения:

1. Аз съм срещу комунистическата идеология, независимо че днес почти никой не мечтае да осъществи.

НО

Аз съм антикомунист, не заради идеологията, а защото съм против комунистИТЕ, като под това понятие имам предвид хората, които наричаха себе си комунисти до 1989г.(т.е. тях днес ги има и са на власт, независимо дали се наричат комунисти. За мен е важно, че в периода 1944 - 1989 се наричаха така)


2. Не искам държавата да се занимава с вендетата ми. Нищо не искам. Просто съм изненадан, че хората от "буржоазни" семейства нямат родова памет и не споделят отношението ми към хората, тормозили близките им. Просто споделям очудването си. С надеждата, че някой ще сподели своя гледна точка, която да разбера и да престана да се чудя.
цитирай
29. thehobbit - Само не съм съгласен
10.07.2008 15:23
..., че мнозина от наследниците на пострадалите от "червения терор" или просто нашествието на "гашняците" са някак толерантни към режима или наследниците му.

Всичките ми познати от тези среди (независимо от възрастта) имат съвсем ясна родова памет и нетърпимост към присъствието на БСП във властта.
цитирай
30. templar - hobbit
10.07.2008 15:27
ако е вярно, че 30 хиляди са избити като кучета след 09.09, ако други 300 000 са минали през лагери и затвори. Ако неизвестен брой други са били изключвани от университета, изселвани и тормозени по различни причини

ТО

Би следвало да има поне 500 000 души, за които присъствието на Сергей да е кръвна обида.

Ако ти имаш не 500 000, ако имаш само 50 000 засегнати на семейна чест мъже, дай ми ги и аз ще ти спечеля не избори, не власт, ами и държавната лотария и ще вкарам държавата в ОПЕК. Ама явно ги няма...
цитирай
31. nakom - томасе
10.07.2008 15:28
ти си комунист.По всичко си личи ;-).Хората ти го доказаха
цитирай
32. gantree - @ thomas
10.07.2008 15:41
Томас, турците не са на власт днес, "след 500 години". Не заблуждавай другите, като им предлагаш в кратко резюме собствените си заблуди. Ахмед Доган и ДПС са продукт на руско-българската комунистка Държавна Сигурност, а не на Турция. Цялото им ръководство, лидерът им, заместник-председателя на НС от тяхната квота, както и над 30% от кандидатите им за публични длъжности са кадри на същата тази руско-българска комунистка Държавна Сигурност. Така че, преодолей най-сетне тези свои заблуди, и не ги пробутвай на хората, които по една или друга причина искат да разговарят за смислени неща с теб.

За антикомунизма - не виждам причина, освен личното ти доволство, да прикачваш към антикомунизма това продево умозрение, "пещерен". Очевидно е, че влагаш някакъв твой си собствен негативен контекст, но и тук истината не е на твоя страна. Именно комунизмът върна България в неолита, с общите собствености, лагерите заради носене на кръст или четене на непозволена литература. Ако има изобщо смисъл и логика в това да наричаш определена идеология "пещерна", то това най-много би подхождало на комунистката идеология, а не на твърдите и свободни антикомунистки духове на обикновените хора. Ако си наистина "потомък на българска буржоазия" - е, тогава жалко за рода ти, дето на нищо от миналото не те научил.

Апропо, не бива да се сърдиш на Наком. Той ги разбира нещата. Подушва ги безпогрешно, макар да е едно на хиляда вероятността някога да си признае какво точно е подушил.
цитирай
33. thomas - @thehobbit
10.07.2008 15:46
Извини ме, ама мислиш ли, че има как да познаваш и такива, дето нямат ясна родова памет? Та вашето клубче ще изхвърли всеки подобен като външно тяло. Вие просто предпочитате да си живеете в измислен затворен свят. Докоснах се до него за малко около първите демократични избори. Тогава и аз повярвах, че няма никакъв, ама просто никакъв начин "комунистите" някога да спечелят и 1% на избори! А те спечелиха 48%... Тъжно, но факт - народът никога не ги е мразел, само един псевдоелит, който се обрича на вечно мърморене (и следващо от него мизерстване, защото от желание за рушене не му остава време да гради, въпреки свободата и възможностите да го прави).

@templar
Ще повторя, че думата е "Учудване", пък дано се сетиш, че го казвам на теб... Впрочем и на хобита да му кажа, че другата дума пък е гаЩняк, защото произлиза от гащи.

А сега да опитам да ти помогна да разбереш онова, което не успяваш. Сещаш ли се каква е историята на Австралия? Първоначалното "заселване" на континента е станало с каторжници, от които Британската империя се е отървала, за да не й задръстват затворите на Острова. Сега се опитай да си представиш как целият останал свят от тогава, та и досега, не иска да си общува по никакъв начин с австралийците, защото техните прародители са били престъпници. При това, доколкото знам, не става дума за идеологически врагове на Империята, а за най-обикновени разбойници.

Ами това е положението - няма доказателства, че наследниците на престъпниците са престъпници. Генетиката не е доказала успешно никога едно подобно твърдение. Защо тогава мислиш, че наследниците на комунистите трябва да са лоши хора?

Иначе си напълно прав, че в България засегнатите на "семейна чест" се броят на пръсти и сигурно се познават и лично. От което само губят, защото онова, което са загубили, така и никога няма да си го върнат, но за сметка на това и сами няма да имат възможност да създадат нещо, тъй като съзнанието им е заето с омраза и желание за сваляне и разрушаване.
цитирай
34. templar - thomas,
10.07.2008 15:54
За думата "учуден" си прав, затова ще я оставя, за да си бера срама.

За "гашняк" не си прав. Казва се "гашняк" (или "гашник), независимо откъде идва. Не знам по каква логика, но вервай ми.

Не търся генетични основания за да мразя някого. Говорим за събития отпреди 40-60 години - т.е. значителна част от престъпниците и жертвите са живи и здрави, хора от днешния ден, с които се разминаваме по улиците. (неслучайно ти дадох примера в коментар 28)

Днешните лидери на БСП са били политически, обществено и властово активни преди 1989г, освен че са израсли в семейства на убийци. Не казвам, че са генетични наследници на убийци, а че са израсли в семейства на убийци, формирали са домашно възпитание под погледа и нежната ръка на убиици. Т.е. говоря ти за тук и сега, а не за някакво абстрактно историческо вчера.
цитирай
35. dagma - томас
10.07.2008 15:59
в случая думата е "оттогава" - казвам го на теб!
цитирай
36. thomas - @dagma
10.07.2008 16:07
Мерси. И аз се чудех, преди да го напиша... ;-) Но ако досега ми звучеше напълно сигурно, нещо с "оттогава" ми се стори съмнително и не посмях. Ще го запомня...

А за гащник (или гащняк - малко по-диалектно), определено е с Щ, защото произлиза от гащи. Да не се бърка с гаишник, който е руският катаджия :-)

Ти чуваш ли се, че 40-60 години по-късно престъпниците и жертвите са живи и здрави!? Напротив - голяма част отдавна не са живи, а други си доживяват последните пенсионерски години, пълни с болести и нерадости. Дори и само заради това вашето ми прилича на вадене на нож на умряло куче. Що се отнася до това, че някои от тях са заели икономически позиции... ми какво да се прави - при демокрация е така - частната собственост е свещена и щом искате другите да уважават вашата, ще трябва и вие да уважавате тяхната. Или ако не чак да я уважавате в смисъл на положително чувство, то поне да я признавате, докато те не си я загубят сами, ако са глупави.
цитирай
37. gantree - @ thomas 29
10.07.2008 16:38
Хахах, ще падна и ще умра! "Антикомунист" днес е "... смешно и звучи почти като да си антидемократ", хахах :)))) Комунизъм & демокрация; антикомунист & антидемократ ...

Както казваше един твой анонимен приятел-зевзек в темата за Косово преди време, с тази култова глупост ти "заби флагчето" много, много надалеч :))
цитирай
38. thomas - Много са ми интересни тези връзки...
10.07.2008 16:55
Десните трябва да са християни. Това пък защо?

О, да - сетих се - това е национална особеност, не световна. Християни са, защото комунистите са били атеисти и трябва във всичко да им се прави напук.

Интересни са и останалите зависимости. Антикомунистите са задължително левскари, защото ЦСКА е с червен екип, нищо че самият Левски е собственост на руснак, което би трябвало да прави отбора поне малко по-малко комунистически, отколкото са "червените".

Антикомунистите са и рокаджии (евентуално блусари), защото това е музиката на бунта и протеста. "Комерсиалната" музика за тях е символ на конформизма и затова не я понасят. Какво от това, че нейната родина е точно САЩ, на който пък се кланят, вероятно защото е избавил света от СССР.

Клиширанооооо! Ужас! :-)
цитирай
39. thehobbit - Templar
10.07.2008 16:58
Не знаем дали са били 30 000, нито знаем за 300 000. Има хора, които ровят (нужни са повече), някакви данни могат да се сглобят, но те са абстрактни - не познаваме тези хора, не знам кой защо ги е гонил, трепал.

Знаем каквото знаем. Хората, които осъждат морално комунизма са малко. Дали ще станат повече вече не е политически въпрос, а въпрос на история и наука.

Хората, които изразяват несъгласие с комунизма и комунистите като символ на мизерия, некадърност, осиране на държавата, проводници на мързел и слагачество - са много повече.
цитирай
40. thehobbit - @Ketbaloo
10.07.2008 17:00
... аре стига тая песен с бизнеса и парите. Не се грижи за нас:) и нашата "виталност", хахах
цитирай
41. nakom - довери ми се томасе -комунист си
10.07.2008 18:08
Вече ти го доказаха няколко пъти.Довери се ако не на мен - на гентри.Той знае че подушвам всичко правилно.Уви, не знае на него каква миризма приписвам.

Уважаеми господа и дами сектаннти.Светът е в 21 вото столетие след Христа, нацистка Германия за 2 години забрави нацизма (не споменавам как), за 10 години си построи държавата отново, ние за 18 не можем да се разберем кой е виновен, крив или прав.Явно прекалено много време му отделяме, и е станало небивало важна част от живота ВИ.От моя не е.Може би затова ми остава време да съм доволен, а не да негодувам че това или онова ми пречело или било криво.
На всеки желаещ да разнищва жертвите на комунизма, му връчвам една мотика и го пращам на екскурзия с малко копане край ж-п линията на западен парк.Каквото откопае си е за него, обясненията са му гратис от мен.
цитирай
42. usandthem - nakom
10.07.2008 19:24
Германия забрави нацизма и си построи държавата,защото отрече нацизма и никога повече не го допусна във власта.Децата на нацистите също. Я си представи Германският парламент да приеме декларация ,в която да заяви ,че жертвите на нацизма са получили "справедливо" възмездие!!
цитирай
43. nakom - Германия отрече нацизма защото
10.07.2008 20:06
2 години американците спяха с германките за 1 аспирин или за парче хляб.През глад, мизерия и унижение, разбраха че не са висша раса, и си седнаха на задниците.Но чак когато им се причини това което те бяха причинили на други, дъщерите им народиха черни копелета, а синовете им бяха разстрелвани като участници в "верволф".Децата на нацистите, много бивши нацисти, всички участници във войната бяха частично или напълно реабилитирани.Много от убийците по концлагерите са днешни мирни пенсионери.
Но америка се отказа да обвинява този и онзи, изтегли кадрите на райха, създаде медицина, самолето и ракетостроене, усъвършенства подводниците си, и много още.Само защото използва рационално немските учени, които паднаха в плен.Фон Караян е писал симфония за смърта на фюрера - да си чувал да е съден за нацизъм.И още куп имена има такива учени, писатели, военни и много много граждани.За хитлер са гласували 78 мисля бяха процента от германците.Всички ли да ги разстреляме?.
Да отричаш миналото и да гониш призраци са две различни неща.Добре че в средна и западна европа не са кретени като в източна.
И още нещо - след като има жертви на комунизма, няма ли жертви на царската власт.Когото и да питаш - има и още как.И то с пъти повече от тези на комунизма.Но има малък проблем - последните са документирани и тези документи съществуват.Ей затова никой не притеснява комунистите за миналото им - инак ще се листнат едни списъци с имена, та черен ще стане нечий исторически профил.Само през септември 23та са избити над 50 000 души българи.Да не говорим за преди това, след това, и изобщо без да набъркваме войните.Нямаше да има комунизъм в България, ако нямаше условия за създаването му.Така че айде без виновни и гледайте напред.Ако можете разбира се.

И да не забравя - край западния парк не са заровени жертви на комунизма, а избитите от юнкерите разбунтувани войници през 1918 г.Пленени след като им е обещана пощада.Чии жертви са те?
А на темплар бих искал да му напомня едно нещо - докато се редим на опашка пред тоалетната заедно сме равни.Когато започнеш да спираш кола с поглед, ти си овладял над обичайно използваните от човек 3-4-5% от мозъка си.Тогава вече ще те уважавам верно, а може и децата ти да уважавам защото са ти деца, а не защото са личности.ИНаче - имало една кралица, която дотолкова се откъснала от реалността вярвайки че е по-висша, че пращала хората да ядат пасти, което я излекувало от главоболие завинаги.Заслужена съдба бих казал.
цитирай
44. gantree - @ thomas 41
10.07.2008 20:25
Иронията ти е напълно неуместна, Томас. Разбира се, че сред хората, определящи се с десни убеждения има всякакви, не само християни. Има, разбира се и християни, но по никакъв начин това не е част от клишетата, с които ти боравиш. Има атеисти и безбожници (Константинов, Беров, Дачков, Х. Александров, С. Божилов, Бедров, Сугарев, Юлиян Попов), има протестанти и разколници, има дори манихеи и гностици (Илков). Имаме си дори и горещи защитници на педалите, и на нарушените им от Църквата и държавата права. Накратко, има всякакви, дори не си струва труда да ти ги цитирам поотделно. Така че - изобщо няма такава "национална особеност".
Освен във въображението ти.

За футболните пристрастия - това ти клише с левскарите също е супер-тъпо. Но ти си го знаеш прекрасно.

За музиката вече изяде една кофа с л**на в онази тема на Sis, така че не виждам защо си го просиш, честно казано :))) С тези твои клишета доникъде няма да стигнеш.
цитирай
45. gantree - @ ketbaloo
10.07.2008 20:31
Виждам, че си писала за прошката, нещо си, неясно какво.
Оставам с впечатлението, че не си наясно кому и кога се прощава. Чула си някъде нещо, ама какво, ама защо - вятър и мъгла. Колкото до "момчетата", към които се обръщаш - грешиш. Имам честта да ги познавам, и от гледна точка на това вметката ти за бизнеса и парите са напълно неуместни, ако си решила да я отправиш точно към тях. :)
цитирай
46. gantree - ketbaloo 49
10.07.2008 21:27
О, Господи, въобще нямам желание или намерение нито да те обиждам, нито пък да ти "натривам носа". Какво да те поправя, като ти нищо не казваш. Прошка се дава, когато е поискана. Можеш, и трябва да простиш само на онзи, който поиска прошка. Не можеш да прощаваш някому просто ей така, защото на някакво си момиченце така му се било причуло, че "трябва поне". И ако обичаш, не ми обяснявай какво "трябва поне да се опита" истинският християнин. Очевидно е, че не знаеш изобщо за какво говориш.

И за носа, пак. Като не искаш да ти го натриват, не го вири.
Навириш ли го - не се сърди другиму.
цитирай
47. анонимен - gantree #46
11.07.2008 03:47
Да те разбирам ли, че перефразираш мъдростта "Преклонена главичка - сабя не я сече.", или се вживяваш във вица за казана в Ада, който стои без надзорник, защото когато един от Българите успее да се надигне до ръба, другите го дърпат обратно долу?

Съвета ти за виренето на носа на това ми напомня; давайте да сме си равни и ако някой е нещо повече, ще го смачкаме за да продължим да сме си равни...

Асен.
цитирай
48. thomas - @gantree 32
11.07.2008 05:28
Муджахидините в Афганистан, Саддам Хюсеин и Осама бин Ладен пък са точно толкова американски продукт, колкото Ахмед Доган е продукт на "руско-българската комунистка Държавна Сигурност". Това не значи, че продуктите остават верни на създателите си, нали? Мисля, че няма много разумни причини да се смята, че днес ДПС защитава нещо друго, освен интересите на държавата Турция.
цитирай
49. templar - Този път наистина ще го кажа много просто
11.07.2008 07:56
като за деца от трети клас.
Нядвяам се да бъда разбран:

1. Тази и предишната тема не е критика или опит да споря с леви хора и комунисти. Напротив, тя е размахване на пръст и критика срещу хората от моята черга и на моя акъл.

2. В дебилните учебници по история учехме че:

"... Хайдутите са най-примитивната форма на борба. Те се борели за лично отмъщение....

... Революционното движение е висша форма на борба, то включвало политически проект за независима държава, "чиста и свята република"...

3. Е, аз нямам надежда, че в България има достатъчно хора, които да "робуват" на политически проект и на светли идеали. "Високата топка" в обществените борби ни е непосилна. Прекалено промити от ракия са мозъците ни и прекалено дебели от евтина луканка са задниците ни.

4. Затова бих бил доволен, и смятам че би било здравословно и нормално, ако в българското общество има сили поне за най-примитивната форма на обществен протест - от едната гола жажда за "лично отмъщение", като хайдутите.

5. Е, и това, примитивното "хайдутско" отношение към тирана с мандата отомански и него го няма.

6. Затова няма да има и много други неща, които ги има в белия свят. Затова ще бъдем общество-блато от хора-идиоти. Затова десницата и гражданското общество ще бъдат жалки, повърхностни, копиращи без мисъл и фантазия чужди модели. Едно общество от идиоти лесно се управлява от полу-идиоти.
цитирай
50. gantree - @
11.07.2008 08:40
Виждам, че ketbaloo снощи е изтрила коментарите си. И е минала на лични бележки, изпълнени с препоръки и наставления. Няма лошо, само че така разговор не се води. Не става по този начин. Аз моите коментари ще си ги оставя, тъй като очевидно са отрезвяващи, а и за да не бъдат интерпретирани като обиди.


@ анонимен 46
Както искаш, така ме разбирай. Който трябва ме е разбрал. Във всеки случай, да си навириш носа и да си "нещо повече" от другите са две много различни неща.


@ thomas
Не ти разбирам екстраполациите. Искаш да кажеш, че трябва да обесим Доган така, както иракчаните обесиха Саддам Хюсеин? Не знаех, че си толкова кръвожаден, по характер. Мислех си, че си мил, приятен и цивилизован човек от XXI век, а не варварин от Двуречието.


@ templar
Това, за размахването на пръст, е интересно пояснение. Ще очаквам да видя отговора на хората от твоята черга.

Поздрави.
цитирай
51. gantree - @ ketbaloo
11.07.2008 09:31
Хайде да не злоупотребяваме с гостоприемството на Templar, коментирайки Вашите удоволствия, става ли? Прекрасно е, че сте осъзнала грешката си по някое време снощи, но е явна демонстрация на слабост и неуважение това, че си изтривате думите, а после идвате и твърдите, че "съжалявате". Лицемерието не е добродетел.
цитирай
52. templar - ей-й-й!
11.07.2008 10:20
Какво съм "проспал"

nakom говори за жертвите на царския режим и коментира избитите при т.нар. "владайско въстание"

Не съм склонен да се съглася с постановка за "жертвите на царския режим (едно време му казваха "открита монархо-фашистка диктатура") по няколко причини:

1. Тези "жертви" са хора, за които е известно и те самите не крият, че са финансирани от СССР и изпълняват нареждания на коминтерна.

2. В най-много от тези жертви са дадени по време на управление на офицерите-републиканци от "Звено", членове на ОФ, извършители на преврата от 09.09.1944 и участници в първите няколко "червени" правителства след съветската окупация. Така че монарха е "непричем"

3. При все това, темата за "жертвите в периода 1923-1926" може да бъде дискусионна, т.е. приемам възможността за друго мнение.

4. Но нещо, което решително не приемам е да се говори с пиетет за т.нар. "Владайско въстание":

Когато страната ти е във война, която се води по границите и и я напада половината свят, тези хора не само дезертират, но и обръщат оръжието си срещу собствената си столица. Каква съдба предлагаш за тях? За дезертьорите във военно време във всички епохи и всички държави има само една присъда - разжалване, след това разстрел и след това позор.
цитирай
53. luben - Ами
11.07.2008 12:38
има още да се говори, че е смешно и нелепо да се споменава за "царски режим" преди 35-та година, за фашистка дикатура, еле пък за напълно идиотския от историческа гл. т. монархо-фашистки режим и т.н. и т.н. Хората явно не знаят, че извършителите на преврата 23-та и 34-та са същите и през 44-та, бърборят за несъществуващ у нас фашизъм (кога е имало тоталитаризъм преди 1944? - никога) и какво ли още не. Тъжна картинка.

А днешното положение - не знам - абсурдно е, но се замисли темплар - в настоящата картина си нанесоха краските и куп пикльовци, полуобразовани, образовани по тоталитарен шаблон индивиди... За това ми е криво. Не за това, че има хорица, които повтарят кат папагали ученото от учебниците, издавани по времето на бай-им-Тошо.
цитирай
54. thomas - @gantree
11.07.2008 14:11
Все бях чувал дяволът да чете евангелие, ама ти заби колчето още по-далеч... Ей, демагог беееее!

"@ thomas
Не ти разбирам екстраполациите. Искаш да кажеш, че трябва да обесим Доган така, както иракчаните обесиха Саддам Хюсеин?"

1. По твоята логика Доган би трябвало да го убият руснаците, защото вече не защитава техните интереси - къде намери у мен подобно желание?! Казах само, че и да е създаден от нашите или руските тайни служби, със сигурност днес той работи само за турските интереси (освен за своите лични).

2. Иракчаните били обесили Саддам Хюсеин?! Ама наистина ли мислиш, че са ИРАКЧАНИТЕ!? Ти си просто уникален. Повярвай ми, това даже и Буш не си го мисли, не вярвам даже и да посмее да каже подобна лъжа! Гнусно е, че можеш да произнасяш подобни лъжи толкова спокойно.
цитирай
55. gantree - @ thomas
11.07.2008 14:30
Димките ти по адрес на Доган не могат да променят фактите. Не си прави труда.

За Саддам, поредното твое отклонение от всяка тема в посока анти-САЩ И анти-Буш - какво има за мислене тук? Разбира се, че иракчаните съдиха и иракчаните обесиха Саддам Хюсеин. Дори викаха, раздразнени от "молитвата" му преди обесването "... Муктада, Муктада, Муктада". Забравил ли си вече, или само си мислиш, че другите са забравили, следователно можеш да си плещиш каквото ти хрумне? Имам онзи запис в профила си в YouTube, та - опресни си паметта:

http://youtube.com/watch?v=X9SL1MHfbIk
цитирай
56. thomas - Абре, Ганчо...
11.07.2008 14:37
Ти думата машА чувал ли си я? Впрочем вече не един път ми се случва да чувствам, че и сам си нещо подобно...
цитирай
57. gantree - @ thomas
11.07.2008 14:41
Само не губи присъствие на духа, моля те.
Независимо какво ти се случва там, под шапката.
Не става дума за никаква маша тук, а за ... как беше онзи крилат лаф - "... ракета "Круз" в комунисткия ти гъз", хахах.
цитирай
58. nakom - драги ми темплар
11.07.2008 15:03
Не знам да има добра война или лош мир, но за величието на цар Фердинанд и аз не бих отишъл да воювам.След като войниците са се разбунтували - значи са имали основателни причини.Такова възстание не се получава току-така.Думи като - да умрем за царя и отечеството на мен не ми действат патриотично.Царя и отечеството едва ли ще умрат за мен.
Изобщо не си прав за "Звено", но това е без значение.
цитирай
59. анонимен - въпрос към Темплар: Как се отнасяш ...
11.07.2008 17:00
въпрос към Темплар: Как се отнасяш към доброволните сътрудници на ДС?

въпрос към Хобит: как се отнася ДСБ към доброволните сътрудници на ДС, има ли такива още сред функционерите й и как се отнася ДСБ към милиционерската ГЕРБ, възможна ли е коалиция и евентуално на каква база?

Благодаря още сега, ако отговорите.
Ж. Божанова
цитирай
60. анонимен - Nakom 60
11.07.2008 18:39
Според мен, това е тема за една интересна дискусия относно патриотизма, пропуснатите от българското народо-психологично развитие Ренесанс и Хуманизъм и съзряването на идеята за народност и държавност в националното съзнание, но не тука е мястото за подобна дискусия.
Темата беше различна, въпреки косвената й свързаност с гореупоменатите определения.

Асен.
цитирай
61. nakom - Асен
11.07.2008 18:50
Темите еволюират, особено теми като политика където без примери не може.За разлика от много хора, на които никакви примери не помагат.
Идеята за държавно-националното съзнание, може да е интересна тема за много хора, но при положение че имам един живот, начинания като да умирам за някаква кауза за да ставам герой не ми се нравят.На война да мрът отиват балъците, така че празни приказки като "горд съм че съм българин, с аспаруха, крума и киселото мляко", да ловят шимпанзета.Така че тази тема, поне в частност на мен, ми е крайно безинтересна.Така че да застреляш някой, който не ще да мре като "дезертьор", е по-голямо престъпление от това да възстанеш срещу строй, който те е пратил да умираш, докато в тила ти ограбва роднините ти.Възстанието в такъв случай е похвално действие.
Много по-интересна ми е темата, за чисто човешката болест "мания за величие".Забелязвам че се разпространява ударно.
цитирай
62. gantree - @ nakom
11.07.2008 19:10
"Мрат" вместо "мрът", и "въстание" вместо "възстание". Не че има някакво особено значение правописът ти. Какъвто си българин, такъв ти е и българският. Пак е добре, че не караш директно на руски.
цитирай
63. анонимен - Nakom 63
11.07.2008 19:25
Естествено съм съгласен с теб за цената на живота.
Но ако държавата е нападната от външни въоръжени сили, решение ли е да чакаш чужди въоръжени хора да дойдат в града ти, на улицата ти, в дома ти и тогава да решаваш дали да им оставиш всичко, жена, деца, дом за да се спасиш надалеч?
Не знам и аз самия как бих реагирал при мобилизация и дано никога да не разбирам, но организирана съпротива е по-добре от хаотични еднолични действия при подобна ситуация.
Както и да е. Както писах вече - темата е за друго, но ще си позволя един цитат, за който се сетих.

"Според нас, щом една форма на управление се окаже пагубна за поставената цел, Народът има правото да я видоизмени или премахне и да учреди ново управление, поставяйки основите му на такива принципи и организирайки властта му по такъв начин, каквито му се чинят най-подходящи, за да гарантират неговата сигурност и щастие. Наистина, както би продиктувала разсъдливостта, отдавна установени управления не бива да се видоизменят поради незначителни или преходни причини; и както е показал досегашният опит, човечеството е по-склонно да страда дотогава, докато злините са все още поносими, вместо да ги изправя, унищожавайки системата, на която е привикнало. Но когато един дълъг низ от злоупотреби и грабителства, преследващи неизменно една и съща цел, говорят, че този народ е застрашен да бъде поставен под властта на един абсолютен деспотизъм, то тогава негово право и негово задължение е да отхвърли подобно управление и да си избере нови пазители на своята бъдеща сигурност. "

Из "Единодушна декларация на тринайсетте съединени ДЪРЖАВИ в Америка - 04.07.1776"


“That whenever any Form of Government becomes destructive of these ends, it is the Right of the People to alter or to abolish it, and to institute new Government, laying its foundation on such principles and organizing its powers in such form, as to them shall seem most likely to effect their Safety and Happiness. Prudence, indeed, will dictate that Governments long established should not be changed for light and transient causes; and accordingly all experience hath shewn that mankind are more disposed to suffer, while evils are sufferable than to right themselves by abolishing the forms to which they are accustomed. But when a long train of abuses and usurpations, pursuing invariably the same Object evinces a design to reduce them under absolute Despotism, it is their right, it is their duty, to throw off such Government, and to provide new Guards for their future security.”

The unanimous Declaration of the thirteen united States of America

И един поздрав за всички, имащи достъп до страницата от препратката:

http://velles.data.bg/Judas%20Priest-1980-05-United.MP3

Nakom, желая ти приятна вечер и на всички - хубави почивни дни!

Асен.
цитирай
64. nakom - gantree
11.07.2008 19:33
Що не спреш да буквоядстваш и да броиш запетайки и препинателни знаци, и да започнеш да осмисляш че има и различна гледна точка на този свят.И най-меко казано да ме занимаваш с глупости.Като не можеш да отговориш по същество, си търсиш поводи или празна диалектика.Ако толкова ти е важна формата а не съдържанието, ти си си сбъркал пола или си още по-отчайващ случай, от колкото те бях помислил.
Впрочем ако ти не си научил руски, аз още помня нещичко и никак не ме е срам от което.А ти кюрдски научи ли, виждам че нещо те влече към оная част на анадола.
Впрочем, това че да съм българин не ме обижда.Изживявам се като човек, и смятам човещината за пръв добродетел и гордост.А ако има всеопщопризнати пороци на нацията, ти си тяхната ярка витрина.
цитирай
65. nakom - Асен
11.07.2008 19:37
Държавата не е била нападана през никоя от трите разсипали я войни през третото царство.Изключение е само сръбската, но там може би и аз бих се включил.Това е наистина нашата героична война.В останалите сме се бутали водени от имперски амбиции, на един който дори не е българин, по чието управление жалеят сегашните плювачи, на руският произход на Станишев.Така че войниците са имали пълното право да се бунтуват, и аз ги подкрепям.Да мре за царя темплар ако иска.А цитата е много добър, само дето няма да помогне точно в тази тема.Не защото не е показателен, а защото има еднофазни мозъци, нежелаещи да осмислят че управленската круша пада когато е презряла.Всичко останало е интервенция, която реже цирея вместо да го спука, което води до инфекция и смърт на тялото.Такъв е закона на природата.
Приятен уикенд и на теб.
цитирай
66. анонимен - Thomas #33
11.07.2008 20:52
Щях да забравя....
Помисли внимателно, защо Петко Симеонов беше отговарящ за изчезналите изборни протоколи, които събирахме в централите на СДС, на първите избори след 1989_та и защо изчезнаха тези протоколи.
Весели почивни дни!
:)
цитирай
67. анонимен - # 68
11.07.2008 20:55
Асен.

Така е, като забравям да си пия Гинко-Билобата....
:D
цитирай
68. анонимен - Ех nakom! Докога лъжи?
11.07.2008 21:13
nakom човеците българи, участвали в трите войни, не са тръгвали за величието на Фердинанд. А са вярвали, че България най-после ще се обедини.
Бунтът на Владайските въстаници при третата война е следствие от самата война. По-точно – безкрайно лошо снабдяване на армията и мародерски кражби (нещо като сегашното социалистическо управление), лошо организиран тил и бедстващи семейства, демобилизираща пропаганда на социалисти и земеделци и т.н. А не е предизвикан, заради участието на България във войната. Има голяма разлика, ако я схващаш. Ако не я схващаш – бунтът би трябвало да е в началото на войната. А не в нейния край. България, по онова време, не е по-различна от Германия , Русия и Унгария.
Да не би да искаш да кажеш, че участието на България във втората фаза на ВСВ е продиктувано от идеализъм. Ако си мислиш така – бъркаш. Имали сме армия, която се подчинява на мобилизация и дисциплина. И нито войници, нито офицери са имали право на избор. Товарили са се в ешалоните и са заминавали.
Нещо да кажеш за безсмислените жертви при това българско участие във война? Нали смяташ, че „на война да „мрът” отиват балъците”. Кои са българските балъци от октомври 1944 до май 1945?
цитирай
69. nakom - Анонимните са тия балъци да ти кажа
12.07.2008 01:32
тия които са изгнили от Сърбия до Унгария.Все ми е тая на кого вярва стадото като го поведат на клане- на овчаря, на касапина или на главният овен.
Безкрайно лошото снабдяване и кражбите са били в резултат на лошото управление.Не на социалисти и земеделци.Когато властта е стабилна, дори по време на война има ред в тила.А тази власт не е била.
Все едно кога е бил бунта - в началото или в края.ИМало е нагнетено недоволство, което е избило.Избило е защото тези хора са получавали вести от тила, как се грижи държавата за семействата им, не само защото са се уморили да воюват.Което разбира се също е било фактор.
Имали сме страхотна армия, загубила всичките войни които е водела, дори и тази със собственият си народ.Най-кървавата от всички.Да си офицер е било повече от да си политик - любимите на царя - педераст Фердо стройни левенти с мундири, управлявали страната близо 40 години.Не може да има човеци, отишли да трепят други човеци, в името на абстрактни идеи като "цар","отечество" или "свобода равенство братство".Това не са човеци а марионетки.ЧОвек е този който с мозъка си налага идеите си, така че да бъдат чути.А ако ти е толкова жал за онова време - водят се достатъчно войни.Иди и възвърни анонимната българска слава, аз ще ти купя билета и въръжението.
Ах наком, докога лъжи.Колко мъка има в тези думи.Не плачи.Ще направим една война с македония, и ще възвърнем славата българска анонимка.Ти ще си герой на царя и отечеството ;-).
Патетик ;-)
цитирай
70. анонимен - По-конкретно, драги nakom
12.07.2008 06:19
Кои са българските балъци от октомври 1944 до май 1945?

цитирай
71. анонимен - Lъчо
12.07.2008 12:24
Не разбирам как с толкова енергия може да защитавате една от философиите на Злото - Комунизма, но кой би могъл да разбере мотивацията на лошите хора? Всеки, който защитава злото е зъл и ще му бъде раздадено правосъдие, ако не от този съд, от Един Друг, от който няма бягство и където присъдата е окончателна. Помислете дали искате това !
цитирай
72. thomas - Кой решава кое е зло?!
12.07.2008 12:27
Lъчо? Ти ли ще бъдеш съдникът за това кое е зло и кое - добро? Я да ти видя назначението...
цитирай
73. анонимен - Къчо
12.07.2008 13:49
Има много хора, които, очевидно за разлика от теб, знаят кое е Добро, и могат да го отличават от Злото. Такива са хората, които градят в живота си, започвайки от малко, от нулата или от поне под средата, защото градежът започва от малкото към голямото, а не обратно.

Ето, вероятно такъв човек е и Лъчо. Той знае, че комунизмът е Зло. Нечовешко Зло. Зло, което отнема на хората всичко и разрушава всичко лично, което те имат. А пък на тебе комунизмът сигурно ти е дал, нещо взето от другите, което не е било твое, и затова представите ти за добро и за зло са обърнати нагоре с краката. С гъза към Слънцето. Затова мислиш комунизмът като добро, а всичко друго - като зло.
цитирай
74. анонимен - thomas
12.07.2008 14:04
Критерият за истината е практиката. Казал го е Маркс.
Та каква е практиката на практикуващия комунизъм?
Характеризирай сам, thomas:
Албания;
България;
Виетнам;
ГДР;
Кампучия;
Китай;
Корея (Народно-демократичната);
Куба;
Полша;
Румъния;
Унгария;
Чехословакия;
Югославия.
И не ми казвай, че това тяхното не било комунизъм. Управляващите сами се наричаха комунисти. Странното за мен е, че самите тези управляващи комунисти сами се трансформираха. Но още по-странното е, че има такива като теб, които продължават да бръщолевят колко кофти нещо бил антикомунизма. И не ми излизай с номера за омразата, която била пречела. Не ги мразя. Презирам ги!
цитирай
75. thomas - Коне с капаци
12.07.2008 15:57
Ужасно тесни капаци имате всичките. Който не отрича правото на комунизма да е една от идеите за обществено устройство, е комунист, така ли? По-тъпо нещо не бях чувал. Не, момчета, аз не си умирам за комунизма и никога не бих работил за успеха му. Но това е, защото сам мога много повече, отколкото може да ми даде той. Но и през ум не може да ми мине, че някой има право да забрани една идея. Още по-малко, че подобен човек има правото да нарича себе си демократ. Демокрацията трябва да се срамува от подобни поддръжници. Много бих искал със закон да са забранени примерно чалгата и пушенето, защото едното създава морални изроди, а другото убива повече хора, отколкото са убили и комунизмът, и антикомунизмът, взети заедно. Но прекрасно съзнавам, че това не са дори и мечти, ами неосъществимо бълнуване. Но също толкова абсурдно е и вашето лепене на етикети върху идеи, които не ви допадат. Мога да си призная, че през 1990 и аз мислех като вас, но определено би ме било срам, ако за 18 години не ми е дошъл никакъв акъл в главата. И последно - ако на една идеология единственият й шанс да надвие комунизма, е като го забрани, пиши я бегАла! :-)
цитирай
76. usandthem - Рейгън
12.07.2008 17:54
показа как се надвива комунизма,и още нещо да припомня -всички конфликти по света са в резултат на комунистическото бълнуване за "износ на революция" и "победа на световния комунизъм".Корея, Виетнам,"червените кхмери",Карибската криза,измислените "соц" държави в Африка,откритото финансиране на терористи по целия свят и безброй други примери на най-зловредните същества живели на тази планета-комунистите.
цитирай
77. thomas - Аха...
12.07.2008 18:04
А напоследък за конфликтите по света са виновни иракският комунистически водач Саддам Хюсеин (отгледан от американците с цел противопоставяне на Иран), афганистанските комунистически идеолози - муджахидините (отгледани пак от САЩ с цел да се противопоставят на свързания с СССР режим през 80-те), председателят на Саудитската комунистическа партия Осама бин Ладен и други подобни. Не се ли чувстваш малко смешен?

И ще ми обясниш ли как пък точно Рейгън надви комунизма (а провалът на СССР не дойде просто по негово време)? Точно толкова, колкото Иван Костов се справи с икономическата криза от 1997 година.
цитирай
78. анонимен - ?!!!
12.07.2008 20:53
Кого наричаш ти "коне с капаци" бе, селяндур комунистически? Безобразие! Наистина е вярно, че социалистите и комунистите са най-безсрамните хора на света, както беше казала Тачър!
цитирай
79. анонимен - Алеко за иженарицаемия thomas
12.07.2008 21:26
Хайде да я караме едно по едно:
1. едно твое писано твърдение. Цитирам те дословно: „Който не отрича правото на комунизма да е една от идеите за обществено устройство, е комунист, така ли? По-тъпо нещо не бях чувал”
Мой отговор:
- никой не е тръгнал да избива комунисти по българските улици и паланки. Точно обратното. Бившите комунисти ни морат нас. И преди и сега.
- Болни хора има всякакви и навсякъде. Защо да няма и маргинални комунистически групи и у нас. Да ги има. Ако се увеличават, това трябва да е сигнал, че става нещо неправилно в обществото.
- В България има към днешна дата 4 комунистически партии. Някой да споменава комичните им лидери? Някой да говори за забраната им? Не! Никой не говори. Нито пише. Демокрация. Луди и мошеници всякакви.
- ти и останалите, като теб, имате претенции за широко скроени демократи. И само заради своята си широко скроена "демократичност" подскачате като ущипани, само ако някой продума нещо лошо за комунизма. Ама я си прочети внимателно пак написано от теб: „правото на комунизма да е една от идеите за обществено устройство”.
Някъде да ми посочиш случай на осъществена демократично идея за комунистическо обществено устройство? Да ми посочиш един единствен случай в комунистическа държава, в която да е нямало насилие върху другомислещите? Ама недей, като „наком”, да се измъкваш като мокра връв. Държа конкретно да отговориш на този въпрос. С понижена трудност е.
2. едно от характерните неща за всяка посткомунистическа издънка са просташки писания, като например за Садам Хюсеин, който бил „отгледан от американците с цел противопоставяне на Иран”.
И след написана подобна глупост ти имаш претенции за интелигентност? За начетеност? Хайде, холан. Напиши в Гугъл на какъвто искаш език "Садам Хюсеин". Включително и на руски. И изчети внимателно биографията му.
цитирай
80. gantree - :))
12.07.2008 22:15
Флагчето, Томас. Флагчето. Заби го още по-далеч, браво.
Дори и на Наком видимо му е трудно да те настигне.
цитирай
81. marystaneva - Не знам кой го е казал.
12.07.2008 22:52
"Не се страхувай от враговете си - в най-лошия случай те могат само да те убият.
Не се страхувай и от приятелите си - в най-лошия случай те могат само да те предадат.
Страхувай се от безразличните! Те не предават и не убиват, но само благодарение на тяхното мълчаливо съгласие, на света съществуват и предателство, и убийство..."
******************************************
А един друг умен човек бил казал следното /цитирам по памет/:
"Аз може никога да не се съглася с твоето мнение, но бих дал живота си за да можеш да го изразиш свободно!"
*****************************************
Толкова от мен по въпроса за демокрацията.
цитирай
82. thomas - @Алеко
12.07.2008 23:21
Моля?! Не е тръгнал да избива?! Е чак и това ли да чакам да чуя в прав текст? Напротив, чух съвсем ясно, че на потомците на комунистите трябва да им бъде забранен достъп до властта за поне 50 години...
Мори ви вас. Собственото безсилие. Комунистите са ви само за оправдание защо не можете да постигнете нищо. Историята за калпавата ракета и кривия космос.
Никой не ти говори за хора, тръгнали да правят комунистическо общество. Това днес наистина биха тръгнали да правят само луди. Говоря за не по-малко лудите, тръгнали да отричат онова време, в което техните родители са ги създали и самите тях. Абе що не вземете да се отречете и забраните като продукти на комунистическата система, а!?
Ще скоча като ужилен, ако проговориш и против много други неща - и точно ако не го направя, няма да съм никакъв демократ.
Казал съм съвсем ясно - държа на "правото на комунизма да е една от идеите за развитие на обществото". Както и на всяка една друга подобна идея. Може би ще имаш много повече право да искаш забрана на формата на управление, наречена ислямска държава. Обаче и за това никой не те пита.
Нямало било комунизъм без насилие? А капитализмът да не е дошъл с рози? И впрочем, ако капитализмът е бил достатъчно хуманен, никога нямаше да има успешни социалистически революции. Gantree, пази се - сега ще забия колчето още по-далече - да не те удари - капитализмът изобщо нямаше да е толкова хуманен, ако не беше се срещнал с конкуренцията на комунизма и огромната подкрепа, която е получил той сред онези, които дотогава е мачкал капитализмът. Хубаво е да си гледаме света от гледната точка на капиталистите, но ако не го виждаме и през очите на онези, от които зависи позицията ни на такива, можем да гледаме със зяпнали уста следващата революция. Така че идването на комунистическите режими почти без изключение е станало на принципа "каквото повикало, такова се обадило".
Лично съм гледал как само допреди войната в Кувейт американците се спукваха да уважават и хвалят Саддам, защото им беше удобен и им вършеше работа. Стандартно поведение. Не знам защо го отричаш.
цитирай
83. анонимен - Какви са тези кошмари, thomas?
13.07.2008 00:21
Не се събуждай изпотен. Няма никакъв смисъл. Никой няма да забрани на дечицата да заемат по наследство феодалните права на татковците си.
Недей да си съчиняваш какво представлявам и защо не съм рамо до рамо с твоите разсъждения. Нали си демократ. И то широко скроен. Значи, задължително би трябвало да допускаш различно мнение от твоето.
Впрочем, обвиненията в това, че всички, които имат нещо против комунизма са непременно неосъществили се, е една от многото пропагандни посткомунистически фатки.
Е, аз не съм толкова демократичен, като теб. И се кръстя никога нацисти и комунисти да не се докопат до осъществяване на идеите си за развитие на обществето. Иначе нямам против в свой вътрешен партиен кръг (гореспоменатите) да си правят свои си мънички общества. Ама не искат, пустите му другари и геносета. Мечтаят да са партийни вождове. И да командарят.
цитирай
84. анонимен - Алеко - и още нещо за Садам, thomas.
13.07.2008 00:31
Има един много точен измерител на подкрепа, който се нарича финансиране. Ето и кратка справка за парите, отпуснати от челната тройка спомоществуватели на Садам във войната с Ирак:
- СССР - 25.2 милиарда долара;
- Кувейт - 14 милиарда долара;
- Франция - 5.6 милиарда долара.
За САЩ - да. Прав си. Затвориха си очите за химическото оръжие, използвано от Садам тогава. Да. Започнаха бойни американски кораби да охраняват танкерите и през 1987 стигнаха до военни сблъсъци с ирански бойни кораби. Да. Предпочитаха Ирак пред Иран.
Но най-много намазаха братята ви руснаци.
цитирай
85. viki11 - Само кажи, кво прайм
13.07.2008 02:10
и аз съм "за", щото не съм забравила и не обичам да зъбрявъм.
цитирай
86. gantree - @ thomas
13.07.2008 15:41
Томас, основният ти проблем е, че разсъждаваш в матрици. Марксистки матрици. Това, което ни учеха навремето в комунистките училища, за т.нар. "строй" - комунистически строй, предхождан от социалистически, предхождан от капиталистически, който пък беше предхождан от феодален строй, преди него пък робовладелски и най-сетне - първобитно-общинен, от сътворението на света, едва ли не. Само че имаш един проблем - едни много големи, велики хора, Маргарет Тачър, Роналд Рейгън и папа Йоан-Павел Втори, като една св.Троица ви обърнаха с хастара навънка, тоест - върнаха ви в първи а клас. Обърнаха хода на измислената ви марксистка история, и от "най-висшия строй", от уж най-далеч забитото ви колче - комунизма, ви върнаха обратно - кои обратно в капитализма, кои (като нас) все още в социализма. Изкривиха ви "възходящата" партийна линия и ви принудиха публично и стократно да се отричате от самите себе си, опитвайки се да станете капиталисти. Едни успявате, а други само ставате смешни по блоговете на хората с небивалиците си, за радост на де що има софийски зевзеци онлайн.

Коментарът ти (84) е наистина фундаментално четиво. Както знаеш, аз преди всичко се опитвам да те разбера, вместо да те оборя, и все не успявам. Държиш на "правото на комунизма да бъде една от идеите за развитие на обществото", само че фактите те опровергават - като погледнеш плодовете му, няма как да не видиш, че комунизмът не е такава идея. Не е идея за развитие, а е идея за тоталното разграждане, разделяне, ограбване и унищожаване на обществото. Освен това, комунизмът е обявен за престъпен у нас, със специален закон, приет от Народното събрание. Как може една идея да е едновременно престъпна и да развива обществото, водейки го напред - защото нали това е то развитието, а не друго? Как може да видиш каквато и да било прогресивност и развитие в една идея, наложена с насилие и с цената на над 30 хиляди убийства на невинни хора - политици, професори, банкери, народни представители, фабриканти. Спомням си за онзи запис, с краткия разказ на Петко Кунин, за национализацията. Спомни си го и ти, и се осъзнай, доколкото това ти е възможно. Вземи се в ръце и с тази "конкуренция", която привиждаш като едва ли не положителна роля, изиграна от комунизма за "хуманизирането" на капитализма. И най-вече, постарай се, доколкото ти е възможно да излезеш от шаблоните на марксистката теория за развитие на света и обществените отношения. Докато си в рамките на марксизма, дори и елементарен либерал-веберианец няма да се получи от теб.

И финално - не бъркай демокрацията с плурализма, по-точно - не наричай плурализма демокрация, говорейки за свободата на словото.

п.п. За Ирак и за Саддам ще те лиша от удоволствието засега, и само ще ти кажа, че доброто дърво по плодовете му се познава. Но ако много настояваш, ще ти цитирам конкретни факти по дати, които опровергават безсмисления ти антиамериканизъм. Светът днес е малко по-добър, защото умря Саддам, както беше по-добър вчера, когато умря СССР.
цитирай
87. thomas - @gantree
13.07.2008 16:32
Пак хвана евангелието по дяволски.

Първият параграф горе-долу го удържаш в рамките на истината. И все пак най-много ми харесва обобщението ти за софийските зевзеци - не се бях замислял, че на почитателите на "синята идея" всъщност вече им е останала само тази роля.

Чувал си сигурно мисълта, че пътят към Ада е постлан с добри намерения. И да оспорваш теорията на Маркс за обществените строеве, поне тази шеговита, но вярна мисъл не можеш да отречеш. Та ако приемаш, че тя е вярна, то очевидно не можеш да съдиш за това дали комунизмът е добра идея за развитие на обществото само по резултатите от нея през 20 век. Да поясня - аз не знам дали идеята е добра и дали в друго време и при други условия би била по-успешна, отколкото се е получила този път.

Комунизмът бил обявен за престъпен у нас от Народното събрание... Тука вече ти се показаха и рогата - говори по-деликатно, издаваш се така! Доколкото си спомням този закон, за престъпен е обявен комунистическият РЕЖИМ у нас, което е доста по-различно. А и да беше както казваш, пак не се сещам какво доказва това - някакъв си парламент, точно по времето след свалянето на един режим, го е обявил за престъпен. Нищо чудно - ти самия обяви за престъпник и Максим Стависки и за минута забрави всички причини да го считаш за велик човек (знаааам, знам, че точно ти никога не си го смятал за такъв - само се шегувам - знам, че ти по принцип смяташ руснаците за низша раса).

Смяташ ли, че национализацията и всичко, случило се тогава, е било напълно безпричинно? Смяташ ли, че народът е обичал фабрикантите, но гадните комунисти напук на него са ги ограбили? И викаш, 30,000 убити? Че то смешно бе, ако това ти е цялата бройка - в края на краищата жертвите на предишния режим са били доста, доста повече, пък днес дори не го считат за престъпен!

Много ясно, че заплахата от комунизма е била единствената причина за хуманизирането на капитализма - замисли се колко стачки, протести и въстания е имало преди това от страна на работническата класа. Само че като е видяла, че и "новият строй" не се справя да им донесе мечтаното благоденствие, са се съгласили да погледнат и към възможностите за подобрение, които ще им предложи размислилият и поставен под натиск капитализъм. Впрочем, не си мисли, че някога нещо е окончателно - докато едните идеолози се чувстват победители, я подкарват през просото, през това време другите работят по въпроса за "конкурентен продукт", с който да привлекат масите на своя страна. Тъй че, моли се глупостите на западния свят (и най-вече на американците) да не станат пак прекалено много, защото вниманието към алтернативите не зависи изобщо от това кой и какво забранява, а даже напротив - забраненото винаги има повече мотивация да се бори за своето място.

Плурализмът и свободата на словото са едни от задължителните характеристики на демокрацията. Така че който не е плуралист, определено не може да се нарича демократ. Впрочем, замисли се дали това, че бяха загърбили тези принципи, не беше едно от нещата, които изядоха главата на комунистите.

Твоят свят днес може и да е по-добър от онзи, в който е имало СССР. Но западният свят определено беше много по-добре тогава, когато имаше истински противник. Интересно само с какво мислиш, че светът след Саддам е по-различен от този по негово време? Да не са намалели противниците на американската окупация? Да не би американците да са станали приятели на иракчаните? Абе вярвай си, щом ти е по-добре...
цитирай
88. nakom - При тотален десен капитализъм
13.07.2008 17:45
се криминализира икономиката.Това не научно доказано, а житейски опит от човешката история.Познат е не един такъв момент, нацистка Германия, Сащ от началото на 20ти век.Така че идеята за добрия капитализъм издиша.
Фундаментално, Маркс е казал че капитализма ще падне сам, а комунизма ще го смени след брожение т.нар "диктатура на пролетариата".С изключение на брожението, останалите процеси са мирни.Такъв комунизъм още не е имало, имало е марксизмо-ленинизъм, при който се е мислело че изкуственото създаване на строй, може да провали конкурентният му.Обаче като всичко изкуствено не се е получило.Така че комунизъм в чистият му вид все още не е имало.Впрочем Маркс е сред мислителите на хилядолетието, класацията не съм я мислил аз.И все още се изучава в университетите, така че теорията му ако не вярна, е поне интересна и е довела до множество други открития - в чисто икономически аспект.
Марксизмо ленинизма в българия се издъни яко, както и навсякъде по света.Но - демокрацията в чистият и вид не може да отрича правото на убеждение.Дефакто гентъри, се опитва да наложи тоталитаризъм, по същество иска да възроди концлагерите в Белене и Скравена, като прати там просто друга партида хора.После ми говори за демокрация, колко бил лош комунизма и прочие глупости.
Томасе, цитирай поне източниците си като говориш за сблъсък на строеве, мръсен комунист такъв ;-)
цитирай
89. анонимен - Алеко за thomas
13.07.2008 17:53
Доста схематично разсъждаваш за строевете "изми". (Ама каква само дума - строй.)
Определението "схематично" не го възприемай, като обида.
В блога си се представяш, като 40 годишен. Което означава, че към 1989 си бил на 21. Възраст, в която който и да е човек, в никакъв случай не може да придобие лична ясна представа за взаимоотношенията в едно общество. Смути ме следното твое изказване:
"Само че като е видяла, че и "новият строй" не се справя да им донесе мечтаното благоденствие, са се съгласили да погледнат и към възможностите за подобрение, които ще им предложи размислилият и поставен под натиск капитализъм..."
Нима можеш да мислиш,че някой някого е питал за обратния завой? С референдум ли стана "завоя"? Или с решение на Политбюро. По-точното е не решение, а с дисциплинирано козируване на местния съветски началник, преоблечен като съветски посланик.
Комунизмът, като обществено устройство, е привнесен върху бронята на съветските танкове в абсолютно всички европейски държави. А не е резултат от народни вълнения и недоволства.
Разсъжденията ти за ролята на съветския блог за очовечаването на капитализма са спорни. В 19-и век, когато Маркс току що е заапочнал да упражнява мислите си по въпросите на социалната хирургия, аристократът Бисмарк е въвел в Германия социалното осигуряване. А в следващите години са го последвали и другите западни държави. Без да е имало европейски съюз.
цитирай
90. thomas - @Алеко
13.07.2008 18:15
Хареса ми това със съветския блог... :-) А за строевете... не съм го измислил аз и не ми е остатък от казармата.

А сега по темата... Явно социалното осигуряване е трябвало да се въведе в Русия, а не в Германия... Впрочем в Германия май е имало доста сериозна заплаха за стабилността от страна на работническите движения, за да се тръгне към усъвършенстването на капитализма, нали?

Добре бе, не можахте ли да предположите, че през 1989 година Политбюро е разбрало, че просто трябва да пусне властта, защото се е издънило?! И какво странно има в това, че и в това решение нашите не са открили топлата вода, а са последвали общото решение за капитулация? Какво искаш? Да бяха седели на амбразурата и да ни пазят за последния социалистически оазис в Европа ли!? Ей, не може да ви се угоди! Виновни, че държали властта 45 години, после виновни, че доброволно я пуснали...

Комунизмът не е влязъл никъде в Европа, където не е имало предпоставки за това отвътре. Танковете само са помогнали на местните движения, които са имали достатъчно сила и желание да поемат управлението на държавите си. Между другото, дори не ми се спекулира дали са имали идеалистични намерения да оправят обществото (вярвам, че е имало и доста такива хора сред комунистите), или просто са се борели да вземат кокала от онези, които са били на власт в момента (така, както правят всички днес).
цитирай
91. анонимен - thomas
13.07.2008 18:26
- по втория абзац:
Да. Имало е. Цитирам Бисмарк "Господа, ако революцията е неизбежна, тогава ще я направим ние."
- по третия абзац:
Има много предпоставки за "завоя". Основната е тази, за която пишеш. Дали е развит, зрял и какъвто и да си го наричат, социализмът е безнадеждна икономическа система. Не ебило много трудно комунистическите босове бързо да се навият къмзавиване към капитализма. Всички основни лостове за манипулация и управление на обществото си бяха, а и са си в техните ръце.
- по четвъртия абзац:
Грешка. Огромна грешка. Ако ще говорим за предпоставки, най-големи такива е имало в Италия и Франция. А най-малки в Полша. Цитирам Сталин: "По-лесно е да се оседлае крава, отколкото да направиш поляците комунисти."
Като се загледаш кои европейски държави са станали комунистически, ще видиш, че са тези, до които са стигнали и останали съветските танкове.
цитирай
92. анонимен - некои съображения по чуденията на templar
13.07.2008 18:41
1. Мнозинството българи, нека си го кажем, не се вълнуват много от проблема за добро и зло. Интересуват се от това къде е "далаверата", да не се "минеш", да не бъдеш "балама" и т.н. Това не е черта само на комунистите. Това е било разпространено и сред много от градските хора, и изобщо сред пострадалите от комунизма. Нека не ги идеализираме. Това е една много разнородна среда и в нея има всякакви. Това, че да речем ти или аз сме потомци на достойни хора, не значи, че всички са били такива.
А ето ви нещо типично, МАСОВО РАЗПРОСТРАНЕНО: Наследник на насила вкаран в ТКЗС селянин, когато се опитвам да обсъждаме някакъв въпрос в моралните му измерения, ми разправя мъдри сентенции от типа: "Ами то всеки си е прав за себе си." Когато му говоря за хора, репресирани при защита на важни права, които и на него един ден могат да му бъдат отнети, той ме застрелва с: "Да би мирно седяло, не би чудо видяло". Е как такъв човек може да има адекватно отношение към комунистическото минало?

2. А "народната власт" всъщност беше демократична в определено отношение. Ако не се вълнуваш от дребнобуржоазни отживелици като въпросите за добро и зло, ако нямаш скрупули, ако си готов да се откажеш от майка си (имаше и такива, които са го направили в прекия смисъл) и ако си готов да се "включиш в играта", приемаха те. Не придиряха толкова за произхода. Ей го академик Сендов - навремето комунистите не са го пуснали да учи в университета (изкарали го син на капиталист) и една година е мил софийските улици (доколкото знам). Но после явно се е "включил в играта" и са допуснали да стане академик (нещо, което впрочем той заслужава, говорил съм с математици).
Та предполагам, че една голяма част от пострадалите от комунизма са постъпили точно така. "Вклкючили са се в играта". "Оплели са си кошницата". Станали са част от системата. И затова пет пари не дават ни за това кой ни управлява, ни за досиета, ни за ченгета.

3. Да прибавим и това, че медиите у нас в последните 19 години предимно се занимават с това да се борят всеотдайно срещу истината и да насаждат морален далтонизъм.



цитирай
93. анонимен - Алеко за nakom
13.07.2008 21:29
Не бих се занимавал с теб. Безнадежден случай на мислене си.
Единствената причина, за да се хвана на безумните ти приказки, е следното ти безграмотно твърдение за "криминализираната" икономика на нацистка Германия. По времето на братовчеда ти Хитлер (Хитлер е партиен вожд на Германската национал социалистическа партия) е въведен закон за максимална печалба на всички частни предприятия - 11 %.
Останалите глупости, които си написал с апломб - не ми се коментират.
цитирай
94. gantree - @ thomas
13.07.2008 21:46
Видях от статистиката, че си прочел каквото си прочел.
Виждам и че нямаш какво да кажеш.
Надявам се, че съм отговорил ясно на цитираните въпроси.
цитирай
95. thomas - @gantree
13.07.2008 21:54
Статистиката не е толкова надеждна наука. Нямам време сега, пък и сам бях зает с това да пиша. Впрочем да ти припомням ли, че аз съм от онези, на които национализацията е взела туй-онуй? Е, не виня никого за това - струва ми се глупаво. Предпочитам да гледам какво мога да направя аз сам.
цитирай
96. gantree - @ thomas
14.07.2008 06:35
Напротив, напротив! Статистиката на блога ми си е много надеждна наука, ако питаш мен. Тази наука твърди специално за снощи, че в 20:30 часа и в 21:03 часа си прочел каквото си прочел.
цитирай
97. ianchefff - thomas,
14.07.2008 10:07
какви ги дрънкаш?
"Докоснах се до него за малко около първите демократични избори. Тогава и аз повярвах, че няма никакъв, ама просто никакъв начин "комунистите" някога да спечелят и 1% на избори!"...
Не помниш ли, че разправяше наляво и надясно как си отивал на среща, пък некви диваци ти били блокирали пътя и о, ужас, ти нямало как да се придвижиш за срещата...
Томас искам да те питам нещо:

Ти какво всъщност искаш?
Всъщност питам thomas и неговия клонинг nakom,
Ккво всъщност искате?
цитирай
98. thomas - @ianchefff
14.07.2008 10:15
Нещо май бъркаш двата щата (Калофер и Калифорния). Сега имам предвид първите избори, а онзи случай с осуетената барикада беше от времето на протестите срещу Виденов. Няма опасност да ме хванеш в лъжа - просто не употребявам.

Какво всъщност искам? Много просто. Искам да не сте агресивни диваци и да престанете да лаете по всичко, което се движи, защото с това поведение само ще отблъснете още повече хора от иначе нормалните си идеи и ще създадете трайното впечатление, че десните са маргинали, което ще им осигури за десетилетия напред подкрепа от 1-2% (колкото може би сте самите вие).
цитирай
99. ianchefff - thomas,
14.07.2008 10:38
аз не лая по всичко, което се движи.
Дори и кучетата не го правят.
Къде точно виждаш агресията в мен?
Къде виждаш агресията в този пост?
Във този пост?
Между другото и аз често се питам как така, аджеба, евреите все още като чуявт Холокоста и изтръпват, а ние забравихме какво е било?
За тебе е ясно, то не е въпрос към тебе...
цитирай
100. thomas - Е как къде!?
14.07.2008 11:18
Все искате за забранявате и ограничавате - идеи, достъп до властта - това не е ли агресия? А за евреите мисля, че и сам знаеш отговора - не че изтръпват, просто използват силата си, за да пазят евентуална бъдеща опасност колкото може по-далеч от себе си. Не че им пука за миналото.
цитирай
101. ianchefff - thomas,
14.07.2008 11:42
не говорим просто за идеи, а за точно една определена идея, показала несъстоятелността си в световен план.
Несъстоятелна най-меко казано.

Явно ти всеки ден си в състояние да генерираш поне по една смешка за деня.
Днес тя е, че на евреите не им било пукало за миналото.
цитирай
102. gantree - @ Янчев
14.07.2008 12:13
Значи, виж сега, тука тайната мисъл на Томас е ние, като противници на Холокоста и съчувстващи на евреите, да възприемем, видите ли, позицията на евреите такава, каквато в смилаем вид ни я предлага той - че "на евреите не им пука за миналото". Тоест, и на нас, като противници на това чудовищно престъпление, да не ни пука за миналото. А пък ако ни пука, значи не сме никакви демократи и противници на Холокоста, примерно. А Томас, дето не му пука, е! Е! А ние - не сме.
А той Е! :)))
`ббиръшли? :))
цитирай
103. thomas - @ianchefff
14.07.2008 12:29
Според мен днес ти печелиш с огромна преднина званието "автор на смешката на деня".

"Идея, показала несъстоятелността си в световен план". Аплодисменти, дами и господа!

Бих казал, че знаем със сигурност само едно - че комунизмът е идея, чиято реализация е претърпяла провал в световен план през 20 век. За несъстоятелността не може да се каже нищо - провалът може да се дължи на нежелание у достатъчно хора да се съгласят с нея (впрочем и аз съм от тях, но не мисля, че онези, които не мислят като мен, трябва да умират).

А иначе се сещам за една много разпространена иделя, която наистина е доказала своята тотална несъстоятелност в световен план, но си е жива и здрава и никой от вас не смята да закача. Сетихте ли се? Религията.

Ето това е нещо чудовищно, което е доказало, че е пълна измишльотина, създадено е за да манипулира и контролира хората, опровергано е от науката от начало до край, на всичко отгоре през вековете е избило много милиони хора, при това с неописуема жестокост, и продължава да го прави и днес (например при исляма). И въпреки това подобни изродски идеи никой не смее да ги закача. Защо!?
цитирай
104. gantree - @ thomas
14.07.2008 12:51
Дано Бог ти прости невежеството, Томас. А иначе аз си знам, че и от религии отбираш точно толкова, колкото и от политически идеи.

Колкото до исляма - мисля, че точно ти не бива да го нападаш. Ислямът стъпва на абсолютно същата изродска основа, като комунизма. Няма смисъл да ме опровергаваш сега с думите си, каквито и да били те. Една близка приятелка в съседство е пуснала един много добре подбран откъс от съвсем прясно издадената книга на Ориана Фалачи, "Силата на разума", ще ти го цитирам по-долу, за да е сигурно, че ще го прочетеш:

***
"... Въпреки, че е дъщеря на секуларизма, който е роден от либерализма, т.е. е против догматизма, левицата не е светска сила. Независимо как е облечена - в черно, червено, розово, зелено, бяло, левицата е религия.Тъй като черпи силата си от религиозни идеи, от религиозната вяра, че притежава единствената истина. От едната страна, доброто, от другата - злото. От едната страна светлото бъдеще, от другата - мрака. От едната страна другарите, благословените, вярващите, от другата - неверниците, неверните кучета. Левицата е църква, но не църквата, която произлезе от християнството и поради това е открита за свободната воля. Левицата е църква, религия като исляма. Както исляма, левицата никога не се извинява, никога не признава греховете си и се счита за непогрешима. Както исляма левицата иска да оформи света по свое подобие, да построи общество върху проповедите на Пророка. Както исляма левицата поробва собствените си последователи. Тя сплашва и държи в невежество дори и интелигентните си поддръжници. Както исляма тя не приема различните мнения и ви презира, наказва, унижава, ако имате различно мнение. Както исляма левицата е антилиберална, автократична, тоталитарна, дори ако се прави на демократична...
Както исляма левицата е антизападна ..."

***

... и т.н. оттук
http://libertybell.blog.bg/viewpost.php?id=211094
цитирай
105. thomas - Смешник...
14.07.2008 12:58
Бог няма как да ми прости или не прости, защото не съществува. Точно затова църквата е ползвала Инквизицията - за да се разправя с тези, които са разбрали това. И да, идеите за развитие на обществото може да са много, защото визират различни варианти за бъдещето. Но фактът, че светът не е създаден от нито един от боговете, на които различните религии карат лековерните да се кланят, или е верен, или не е - там не може да има повече от една истина. И впрочем най-силното доказателство, че Бог не съществува, се състои именно в това, че различни хора в различни епохи са си измисляли различни приказки за контролиране на масите.
цитирай
106. ianchefff - gan,
14.07.2008 13:02
след няколко прочитания го разбрах.:))

thomas,
глупостите ти за религията ги отминавам, щото не им е тук мястото.
Да те питам, колко още десетки милиони хора трябва да бъдат избити до крак заради твоята велика мисъл, че видите ли, само през 20 век комунизмът си бил имал проблем?
Колко?
Кажи, още 10, 20 милиона?
Някой те попита, да те питам и аз:
кажи ни на нас, пещерняците, пример за една едничка държава, в която комунстическата идея е цъфнала и вързала, образно казано?



цитирай
107. ianchefff - thomas,
14.07.2008 13:05
това
"фактът, че светът не е създаден от нито един от боговете"
местния партиен секретар ли ти го разказа?
цитирай
108. gantree - @ Томас :))
14.07.2008 13:07
Смешник съм, да. Разбира се. Благодаря ти за милото отношение, но виж сега, недей да оставаш с погрешни впечатления от думите ми. Аз по принцип не виждам практически смисъл и/или полза да влизам в спорове с хора, които са произлезли от маймуните, като теб. Исках само да ти обърна вниманието върху думите на тази жена, и се надявам те да те накарат поне за малко да се позамислиш. Все нещо трябва да е в състояние да те накара в един прекрасен момент малко да се позамислиш, и да отлепиш в нормалната посока. Стига вече си въздишал по "прекрасната" комунистка идея. Вече ясно се видя колко е прекрасна. Не си вече млад, че да хвърчиш насам-натам с мисълта, че времето е пред теб и че го имаш в изобилие, за да се пробваш в каквито ти хрумнат глупости.

Хайде, дано си го прочел, умната и - успешна седмица.
цитирай
109. thomas - @ianchefff
14.07.2008 13:10
(109) Не. Карл Сейгън.

(108) Нещата трябва да си имат ред. Християнството е избило много повече хора от комунизма. Предлагам да го забраним първо него, най-малкото защото е почнало поразиите много по-рано. Когато това се случи, приемам да се разглежда кандидатурата на комунизма. Съгласен?
цитирай
110. ianchefff - тц.
14.07.2008 13:15
не съм съгласен, разбира се.
Честно казано, не помня филмите на Карл Сейгън, но предполагам, че ти би го цитирал неправилно, както обикновено.
Освен това има доста други филми, които говорят обратното.
цитирай
111. thomas - Ами тогава да считаме въпроса за приключен
14.07.2008 13:21
Не може почитатели на едни безпочвени идеи, доказано виновни за избиването на милиони, да искат да забраняват други идеи, които според тях са виновни за нещо подобно! :-)
цитирай
112. анонимен - Лъчо
14.07.2008 13:21
Да се върнем на темата за насилственото преразпределение на блага - тъй като свободните държави са създадени от свободни хора, т.е. ДОБРОВОЛНО, данъците са ДОБРОВОЛНА повинност за осигуряване на колективна отбрана и сигурност, а също и ред и справедливост. В някои по - социални страни данъците са по - големи, за да се помогне на нуждаещите се, но те не се взимат насила, доколкото това става по силата на обществен договор. Единствено фашисткият комунистически режим си позволява да твърди че данъчните и МВР са репресивни органи, защото единствено при тях те са използвани за репресии над невинните, вместо да "служат и да пазят". С това мислене, томас, далеч ще стигнеш - чак до генерал - полковник в КГБ!
цитирай
113. thomas - Лъчо?
14.07.2008 13:25
Я вземи попитай - даже по-добре не у нас, ами в САЩ - дали плащането на данъци е доброволно?! :-) И после ми кажи това там фашистки или комунистически режим се явява (извинявай, ама не може и двете едновременно)? ;-)
цитирай
114. gantree - @ Томас
14.07.2008 13:26
Абсолютно не е вярно твърдението ти в коментар 111.
Не християнството, а Инквизицията имаш предвид ти, и е добре да не злоупотребяваш с понятията, които употребяваш. А ако не ги разбираш понятията - тогава просто не ги употребявай. Говори си въобще, може би по-лесно ще бъдеш разбран.

Между другото, Фернандо де лос Риос в книгата си "Религия и държава в Испания през XVI век", публикувана през 1927 година директно сравнява испанската Инквизиция със съветското ГПУ. В неговите очи Съветският съюз също като Испания по времето на Хабсбургите едва не се превръща в държава-църква, а читателите на "Нулата и безкрайността" на Артур Кьостлер ще останат изумени от много близките аналогии между сталинските процеси, на които Кьостлер е бил пряк свидетел, и процесите на Инквизицията.
цитирай
115. thomas - Добре бе, добре!
14.07.2008 13:28
Инквизицията не е част от християнството, така ли да го разбирам?! Все едно да ти твърдя, че ГПУ не е част от комунистическия режим...

Хаде стига вече сме дъвкали, че като не работим, ще съсипем капиталистическото развитие на родината си и след това комунизмът ще дойде сам...
цитирай
116. gantree - @ Томас
14.07.2008 13:38
Томас, не ставай по-смешен, отколкото си в действителност. Само на два въпроса си отговори - 1) кога възниква християнството, и 2) кога възниква Инквизицията, и може и да ти просветне защо се смея толкова много, докато те чета. :)
Душа-камбана си ти, както и всички онези като теб, дето сте произлезли от маймуните. Знам, че ти е трудно да си ги подреждаш нещата в тяхната естествена цялост, но ти обещавам да не те изоставям. Ще продължа и в бъдеще да ти помагам най-безкористно, пък дано най-сетне ти просветне нещо под шапката.

За домашно през тази седмица - темата с Ирак и въображаемата американска подкрепа на Саддам в извършването на неговите престъпления, втч. и войната му срещу Иран. Въпрос с понижена трудност - откога и за какво точно Ирак дължеше на България онези близо 3-4 милиарда долара, от които ни върна само 20% преди десетина дни?
Тел ми, плийз, поне до петък, или хайде, до края на седмицата.
цитирай
117. анонимен - Лъчо
14.07.2008 14:10
Томас, ако данъците не бяха доброволни, всички хора в САЩ щяха да хванат оръжието и да свалят правителството си

Именно комунистическият режим е фашистки, защото при него фащизмът (съществуващ при всички тоталитарни режими) е доведен до крайност и атакува собствения народ, а не чужди!
цитирай
118. ianchefff - gan,
14.07.2008 14:18
ами пращахме им риба копърка в консерви.
И тоалетна хартия, рециклирана.
И розово масло. Те, арабите много го обичат, т'ва розовкото...
А, и банани им пращахме по социалистическо.
то, затова у нас имаше само по Коледа тогава. Щото нали, братя, нямат си банани и ние им ги препращахме. Нали сме добрички.
И така се натрупаха 3, 4 милиарда...

thomas,
я кажи сега, че не помня, кои бяха държавите с развит комунистически или социалистически, имаш право на избор, строй...
цитирай
119. thomas - @gantree
14.07.2008 14:18
Сещам се за един единствен начин ти да не си произлязъл от маймуните, и той е просто още да не си произлязъл... Но ако е така, трябва да призная, че се справяш завидно добре!

Недей с въпросите за Ирак, че и аз имам няколко, всичките са от доста по-новото време и са доста по-неудобни. Както казах, хайде вече да си сядаме на задниците и да строим капитализма, че комунистите само чакат да се издъним! :-)
цитирай
120. ianchefff - ти не бягай към Ирак
14.07.2008 14:22
с неудобни въпроси, ами кажи кои са в момента държавите с развит социалистически, комунистически или тем подобен, строй.
Ей така, докато строиш капитализма, можеш да напишеш едно име...
Поне едно.
Хайде...
;-)
цитирай
121. gantree - :)))
14.07.2008 14:35
Знам го и аз този "начин", Томас, но той не е единственият. Има една съвсем скорошна теория за произхода на човека от свинете, като се има предвид, че тя се подкрепя само от онези, които са виждали Мирослав Севлиевски наживо или на снимка. Тази теория е съвсем логична, разбира се, но не е единствената. Но ти не се отчайвай, никой не е умрял атеист, така че, има надежда и за теб, да ти просветне макар и едва към края.

За Ирак - не бързай. Най-великодушно съм се съобразил с евентуалното ти нежелание да отговориш на този въпрос с понижена трудност, и съм предвидил поне няколко дни, до петък или до края на седмицата. Така че - не бързай. Има време.
цитирай
122. анонимен - Как дойде демокрацията.
15.07.2008 19:30
Ето модела, който ни "спуснаха" партийните деятели "отгоре": http://youtube.com/watch?v=n7qxobuhd8s
Който не го е гледал - да гледа и слуша внимателно.
Който го е гледал, нека го изслуша пак.
Демокрация в България?
Плурализъм у нас?
Много вода трябва да изтече още...

Асен.
цитирай
123. анонимен - 84. thomas - @Алеко 12. 07 23:21 ...
25.07.2008 17:39
84. thomas - @Алеко
12.07 23:21 $Говоря за не по-малко лудите, тръгнали да отричат онова време, в което техните родители са ги създали и самите тях. Абе що не вземете да се отречете и забраните като продукти на комунистическата система, а!?$


ЛАЙНО! Не разбираш какво говориш!

Екатерина
цитирай
124. thomas - @"Екатерина"
25.07.2008 17:58
Мислиш ли, че не разбирам? Всъщност не, ако мислеше, нямаше да говориш така... Напомняш ми за Чърчил, на когото някаква дама казала "Ако бяхте мой мъж, щях да ви сипя една отрова в чашата", а той отговорил "Ако бяхте моя жена, щях да я изпия" :-)
цитирай
125. marystaneva - 125. анонимен, Екатерина
25.07.2008 19:58
Това голямото / с големите букви / как ти се побра в устата?
Едва ли този е най-добрият начин да убедиш някого в нещо... Добре че thomas явно е достатъчно интелигентен, за да се направи, че не го е чул /прочел/.
С най-добри чувства!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: templar
Категория: Политика
Прочетен: 3797768
Постинги: 428
Коментари: 2648
Гласове: 10559
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031