Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.07.2008 09:20 - Сезонът на канарчетата / отговори на " защо сме таква държава?"
Автор: templar Категория: Политика   
Прочетен: 5274 Коментари: 4 Гласове:
0

Последна промяна: 15.07.2008 09:21



Филмът навежда на много въпроси, а бих казал и на отговорите към тях.

Как става така, че когато управляват комунистите винаги инфлацията скача с двуцифрени или трицифрени числа и населението става по-бедно?

Как става така, че България се превърна във всеизвестен и сочен с пръст европейски пример как НЕ ТРЯБВА да изглежда и да се упрявлява една държава? Защо днес политици от Брюксел открито съжаляват, че са приели България в ЕС, вместо Хърватска например?

Как става така, че в парламента се изнасят данни за огромните материални и имотни богатства на един политик Ахмед Доган, оказва се, че те са построени незаконно и без разрешителни, доказва се,, че никога не са декларирани и върху тях не е плащан 1 лв. данък, както и че Доган не е декларирал доходи и въпреки това не следва нищо?

Как става така, че в средата на Европа, в малка по площ държава, в общество, където всички се познават отвличания с цел откуп стават масова практика? А как става така, че жена, която е потърсила съдействие на полицията бива отвлечена при контролирана от службите акция за предаване на откуп?  Такива неща стават само в най-изостаналите страни от Латинска Америка, там където управляват наркобарони.

Как става така, че държавата засекретява одит на частна фирма (KPMG) за да скрие от българите и от европейските чиновици, че трима действащи ключови министри са разследвани за особено тежки престъпления по служба в интерес на мафиотски босове?

Как става така, че избухват складове с бомби, добственост на държавата, които постявят в риск за живота населението на столицата и нанасят материални щети на хиляди хора и няма нито една министерска оставка? Как става така, че огромен склад с хиляди тонове бомби на 8 км. от центъра на столица на държава член на Европейския съюз се охранява от трима пенсионери?

Как става така, че през последните 4 години (т.е. правителството на родения в СССР Сергей Дмитриевич) Русия ни снабдява с некачествено гориво за АЕЦ Козлодуй, което дава отклонение от нирмите на изгаряне и поставя централата в риск?

Гледайте "Сезонът на канарчетата, за да видите какви бяха вчера хората, които  ни управляват днес.

Потресаващ е! Много полезен за всички малоумници, които възхваляват комунизма заради евтиния бахур. И за пуберите с осмица в ЕГН-то също. Могат "да си го земат" и да го изгледат - хем ще се просветят, пък има и готина мацка (за това по-късно)

Вече съм писал за филма, затова ще copy/paste няколко мисли от миналата година:

* * *

По стечение на обстоятелствата не бях гледал филма досега. И направо ме смаза. 
Дълго си мислих разни мрачни неща. Как съм забравил цялата онази гадост и колко далечна ми изглежда днес...Как ежедневно по улиците се разминавам с анонимни хора, на които комунизма е разсипал живота напълно. Сринал ги е. Нямам пред вид политическите противници на режима - офицерство, "буржоазия" политически партии... а най-обикновени хора, които без никаква причина са изпитали на гърба си цялото жестоко безумие на тази диктатура на човешката утайка...

Също така всеки ден се разминавам с анонимни хора - инструменти на системата. Бивши дружинни ръководителки, партийни секретари, отрядници, ОФ-отговорници и цялата тази паплач, която е слухтяла, наставлявала, подстригвала, изпращала в концлагер... не говоря за върха на айсберга, а за хилядите квартални комунисти, твои съседи, на които като възпитан човек казваш добър ден, вместо ...
А сега си пътуват в тролея и едните и другите... и внуците на престъпниците ти обясняват за помирението и за паметника на испанската гражданска война...

Чувствам яд и на десницата, която има тежък грах към тези хора - не само жертвите, а и хилядите живи и днес хора, на които комунистите (не казвам комунизма като абстрактен строй, а конкретните комунисти като Х, У и З живущи и днес на адрес 1, 2 и 3) са съсипали живота без видима причина - от едната просташка жестокост и андрешковска завист.  Грях за всички възможности за справедливост, пропилени в името на някакви моментни прагматични целесъобразности или лекомислено нехайство...

Диктатурата на човешката низост срина всякакъв морал и е пряка причина за блатото-общество, в което баялдисваме днес.

Филмът е страхотен освен като образи и сюжет и по още (поне) една причина. Параскева Джукелова. Невероятна  актриса... и image




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Хм...
14.07.2008 11:12
Тц, филмът въобще не е № 1 и е на светлинни години от "Вампири, таласъми" и "Сирна неделя" (препоръчвам ти горещо последния, който неслучайно е апокрифен).
Причините са предимно кинематографски, а не (не)достоверността на фабулата. Кака Параскева е чудесна, но дори тя не спасява положението.
Наистина се съмнявам, че ефектът над непредубедения зрител ще бъде този, на който се надяваш. Дано бъркам.
Ще гледам довечера пак, пък белки с годините моят поглед се е променил.
цитирай
2. gothic - "Много полезен за всички м...
14.07.2008 12:00
"Много полезен за всички малоумници, които възхваляват комунизма заради евтиния бахур. И за пуберите с осмица в ЕГН-то също." Свещенна истина! Само че се опасявам, че първите не ползват нет, и биха предпочели ПланетаТВ пред "Сезонът на канарчетата". Съмнително е, че и вторите ще го гледат...А трябва, трябва.
цитирай
3. анонимен - Лъчо
14.07.2008 22:52
Е, аз съм с 8-ца в ЕГН-то, но с 15-ца в IQ-то и с 15000 в броя с книгите, не се чуствам пубер, освен когато пия бира и псувам съдията на мач :D
цитирай
4. анонимен - Крепостъ
07.10.2008 14:56
За първи път чета от видимо интелигентен човек, с консервативни убеждения, че в "българският" парламент имало "десница". Това е шокиращо и трудно мога да го проумея.
Коя от всичките левичарски партии трябва да е дясна?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: templar
Категория: Политика
Прочетен: 3806172
Постинги: 428
Коментари: 2648
Гласове: 10559
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930