Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.09.2008 09:38 - За News.Corp, БиТиВи, фашизма и капитализма
Автор: templar Категория: Политика   
Прочетен: 11341 Коментари: 13 Гласове:
0

Последна промяна: 10.09.2008 14:36


Представете си следното:

На рожденият ден на Хитлер (20 април) немска телевизия да покаже симпатичен репортаж от село на немско-полската граница, където група селяни са сложили портрета му на стената и го честват, хапвайки вурстчета. Някоя немска баба с боне и престилка с къдрички си спомня:
- Мноу убав човек беше Хитлер (б.п. - говори на Ost Deutsche - наречие). Преди немаше обувки и сапун, а той като дойде намериха за всички работа отатък в  съседното село, Аушвиц, моя мъж Бог да го прости беше огняр в крематориумо и донесе обувки, сапун, детски играчки, децата много се радвая...

Не можете ли да си представите текъв репортаж? Защото в Германия няма телевизия на News.Corp.

News.Corp e типична медународна компания с американски мениджмънт и офшорно счетоводство. Тя няма причина да проповядва комунизъм и да разпространява безнравственост, но го прави по една чисто капиталистическа причина: пазарът. Всичко което може да се продаде добре, трябва да се продава, независимо дали е мерзко, пошло, неморално... Ако номерът мине, трябва да се извлече всичкия възможен келепир.

News.Corp и нейната телевизия в България БТВ знаят, че за да има пазар, трябва да хванеш за сърцето "широките народни маси", които са най-многобройни. Типичният зрител на БТВ в Америка е с основно до измъчено средно образование, потник, голямо дистанционно, бира в кутийка  и купа пуканки и има лека до средна степен на олигофрения. Цялатя програмна схема на американското БТВ е насочена към задоволяване на духовните търсения на този полу-идиот.

В България, където фермерите (тип момче- фермерче от Северна Дакота)  са кът, огромната част от "широките народни маси" живее в града и най-вече в меката на капитализма - София. Тук средният зрител е по-извисен. Поне на хартия българският БиТиВиец не е душевно болен, доколкото върху трудовата му книжка гордо се вее правоъгълен печат "припадъци - отрича". Типичните БиТиВийци са семейство фризьорка - таксиметров шофьор, живеещи в двустаен в Люлин.

Репортерите и новинарите на БТВ са обучени по американски маниер как да спечелят и задържат вниманието на средния зрител. Похватите са няколко:

- Драматизъм. Пред очите ви е мокра до кости  репортерка, клекнала над микрофон на панамския брях, която в опит да надвика тътена на куршумите извисява гласа си до кресчендо и коментира десанта на военоморските тюлени, които героично пълзят, стрелят и превързват раните си наоколо. За допълнителен съспенс, картината на моменти прекъсва или се размазва, а на екрана светка червен надпис "LIVE" (жива е демек)
Българската реалия е бедна откъм морски десанти, но хората от БТВ наваксват с каквото има. Най-често репортерката подтичва и заеквайки извисява глас : "Ето по тази горска пътека убиецът е влачил жертвата след като я е удушил със сезалово въже, от местната полиция отказаха да дадат повече инфомация, но според местни хора става дума за човек от съседното село" На екрана мига червен надпис "На живо от местопрестъплението"

- Навлизане в личното. Любим похват на БТВ е отразяването на човешки трагедии. Например нелепо загинал млад човек. Смелата репортерка нахлува в дома му и заклещва хлипащата в ступор майка на загиналия с въпроса:
- Как се чувствате?
- Много ли го обичахте?
- Какъв беше той като дете? (по възможност камерата показва черно-бяла детска снимка в едър-план)...
По този начин, зрителите (фризьорката и таксиджията) докато пийват ракийка и боцкат от доматките (сорт"биволско сърце") могат да вникнат дълбоко в емоционалния свят на героите.

- "Малък коментар" - това е рубрика, в която БТВ пита малки деца по злободневни теми. Децата дават наивни и невинни отговори, а зрителите се умиляват. Незабравими за мен са коментарите на теми като:
         Какво значи да гепиш от евросубсидиите?
         Какво вършат корумпираните хора?
         Какво представлява гей-парадът?

Малко по-нетипичен беше "малкият коментар" от събора в Бузлуджа тази година. На него деца на видима възраст 4-9 г. бяха питани "Трябва ли бабите да ходят на дискотека?" Потресаващо беше колко нецензурни бяха отговорите. В 5 от 9 отговра се съдържаше съждението, че " те са дърти", а едно русо момченце с памперс 5+ изрази мнение, че "дъртаците едвам кретат и им хлопа дъската". Над детските главици на два пъти се надвесиха  лонгури с големи лупи и слънчеви шапки и се провикнаха че "следващия път да викнат фолк певици".. Комунистите са си различен биологичен вид. Тях не ги е създал Бог, а са произлезли от маймуните. Те самите вярват, че е така.


image

"Такъв е животът - новите българи" - предаване на БТВ
източник:
www.btv.bg 

image
"Бързи пари за шампиони" - предаване на БТВ, в което зрителите участват чрез SMS-и, насърчавани от водещата Галя.
източник:
www.btv.bg

Ако се върнем на  въображаемият репортаж от немското село, снощо БиТиВи показа такъв репортаж, защото в България нещата, които в Германия са невъзможни, намират добър пазар.

Пернишкото село Калище. Под шарената сянка на крива круша група селяни пекат кебапчета на открита скара. На стената се опрени накацани от мухи портрети на Георги Димитров и Тодор Живков. 
Сладкодумна бабка със забрадка разказва:
- В гората има" партизани. Певаха песни и слезнаа в село. Носеа знамета. Викат "Не бойте се чичковци, ние че сваляме правителството"* . И додоа в селото, напраиа един голем сбир и свалиа правителството"

Нервозна стрина с вид на продавачка на марули на женския пазар коментира:
- Требва да я почитаме таа дата, защо[то] сме се освободиле от фашистко ..робство**. Аз преди това одех с царвуле (опинци ги викаме по нашио край) и на таа дата турих обувки... [сещате ли се за стихчето: "Девети септември ми даде сандалки"?].  Комунистите биле ора добри и сърдечни...

image
Тържество на комунистите. Те са ора сърдечни, произлезли от маймуните.
източник: в-к Сега
www.segabg.com

* * *

В същия ден на много места в България имаше панахиди на жертвите на 9-ти септември.  Палят се свещи, преливат се гробове, шептят се молитви за онези бащи, чиито гробове не се знаят. Репортерите на БТВ ги няма там. Защото пазарът иска друго. Пазарът иска село Калище, пернишко. Хубав край...хубави хора***...

* * *

Полейте гробовете

Под стража, до черни гробове без кръст
каторжника - мъртъв заровихме.
Напразно кънтеше коравата пръст:
Полейте гробовете!

По пътя към лагера, в летния зной
ридаехме ние - суровите.
А мъртвите викаха там без покой:
Полейте гробовете!

И всяка нощ някой ни буди от сън
със писъка тъжен на совите.
Душите на мъртвите бродят навън.
Полейте гробовете!

Земята ни - гробница цяла е тя.
Ръждясаха в нея оковите.
Излезте със свещи! Носете цветя!
Полейте гробовете!

От мъртвите бяга палачът презрен.
Треперят от страх октоподите.
Излизайте! Ражда се светлият ден!
Полейте гробовете!

Васил Зафиров. 1956, концлагер Белене

image
комунистически концлагер  с.Черна гора, старозагорско
източник:
www.epochtimes-bg.com/






___________

*
Вдъхновен от репортажа, сутринта като излизах за работа, целунах спящите си деца си по русите главици и вдъхновено им казах "Не бойте се чичковци, ние че сваляме правителството" Жена ми, която не беше мигнала цялата нощ отвори едното си око и простена: "Идиот!"
Докато карах към офиса продължих мислено сценката в пернишко-бузлуджански  стил:

Синчето ми ококори сините си очички, задърпа ме за ръкава и заскърца:
- Тате, татетатетате-е, тате..
- Какво синко?
- Как че го свялите таковата,  правителството?
- Ба ли му майката, татко..яж си там гевречето и не говори с пълна уста, да не ти отвъртим един шамар (некак си топло му го казвам).

** При управлението на Сергей с мандата на Ахмед в България е имало "Османско присъствие" и "Фашистко робство", правителството на тройната коалиция (с нито един българин от тримата) е про-българско, а чичковците, които искат да го свалят са анти-български.

*** Не мога да не си припомня репортаж на БТВ от родното село на Гоце - Косача (близо е до Калище), при избирането му. Интервюират подобна бабка, която плещи малоумия, каквито само народната мъдрост може да роди. На въпроса: "Смятате ли, че Първанов ще бъде добър президент и може да стане обединител на цялата българска нация? " бабката примига веднъж-дваж, но не загуби самообладание и рече:
- Епа как иначе, он е старши научен сътрудник!



Тагове:   капитализма,


Гласувай:
0



1. анонимен - Девети
10.09.2008 10:54
Темплар,
Гледах репортажа на БТВ. Наистина беше неправилно да не покажат двойствеността на тази дата. Какво да се лъжем? За едни е била край на борбата им и мъченията над тях, а за други начало на изтезания и години на унижения. За щастие и с едното, и с другото се свърши.
Важното е сега с усилията на всички да се направи опит за унищожение на тази пошла латиноамериканска система в общата и за противниците, и за привържениците на 9-ти септември България.
цитирай
2. mitternacht - ...
10.09.2008 10:56
Поздравления за постинга :))
Всичко както си беше ;)
цитирай
3. анонимен - Браво, браво, браво!
10.09.2008 11:19
Разкошен постинг, също като вчерашния!

Необходимо е обаче да отбележим, че политиката на франчайза бТВ е толкова на Нюз Корп, колкото пилето в КФС е от Кентъки.
Не забравяй, че о.з. др. Красимир Гергов е човек с начален старт в УБО, според клюките - гордял се навремето, че бай Тошо бил кумувал на родителите му (това последното дали е верно няма значение, първото е верно).

Има и още нещо за бТВ обаче. Тя е ТВ на властта или, в най-добрия случай на следващата. Навремето в бТВ бяха костовисти, после станаха царисти, а сега е нормално да се подмокрят от шумкарски спомени.
Толкоз.

Поздрави,
belomore.blogspot.com
цитирай
4. thehobbit - Има тук още един трагичен детайл
10.09.2008 11:19
Да, вярно е, че септември 1944 някои са сложили обувки. И за тях това е паметно събитие.

Но не уточняват от чии крака са ги свалили - на селския учител? Преди или след тейко им да го пребие до смърт? Освен кондурите какво още са взели от къщата му? Килима? Картините? Единствения вълнен костюм (добре запазен, 15 годишен, тъмно сив, еднореден)?

Защото и това е паметно събитие. За други хора.

За да бъдем общество, трябва някак си да свържем двете семейства. Това, на което са били кондурите, и това, в което са отишли. И да дадем една проста крайна оценка какво се е случило.

Освобождение на кондури или грабеж на кондури?

Знам, че има хора от двете страни, исторически. Семейно. (и в Германия има, и в Италия, и в Испания)

Но докато не наречем престъплението "Престъпление", не сме общество. Резерват сме. За туй писах тук:
http://radankanev.blogspot.com/2008/09/9.html
цитирай
5. анонимен - Hobbit
10.09.2008 11:23
По-скоро докато спрем да фаворизираме едно престъпление за сметка на друго. Ако не спрем с това, ще си останем разделени на всяка дата, а тук ще "плющим" с езици, както уместно си отбелязал. Толкоз.

Може пък да е рано...
цитирай
6. thehobbit - Moже би е рано. Да
10.09.2008 11:52
Толкова по-зле за нас.

За чехите и унгарците не е рано. И си личи.
цитирай
7. pnikolov - Те проговориха ли вече тия дечица, Бачо?
10.09.2008 11:57
Бързо се развиват. Не ще да са произлезли от маймуните...
цитирай
8. анонимен - Hobbit
10.09.2008 12:00
Не виждам да си сторил нещо, за да не е рано. Аз няма да приема твоята позиция, нито ти моята. В такива случай се постига или компромис, или двете схващания остават в някаква форма на самоизяждащо противопоставяне. Второто изяжда повече теб, не мен.
цитирай
9. анонимен - Т.нар. "помирение"
10.09.2008 13:06
Понеже Радан (Хобит) спомена за Германия и Испания, е нужно да отбележим следното:
- в Испания разделението още е факт, а общият прочит - ама въобще не съвсем. Съвсем наскоро соцправителството на Сапатеро поде нова инициатива относно безследно изчезналите в Гражданската война, вкл. за евентуални компенсации на семействата, на което Народната партия отговори със сърдито сумтене от типа "Стари рани ти отвори". Разговорът в Испания не е проведен докрай до ден днешен, вече 30 г. след смъртта на Франко. Именно последният направи монументалната гробница в долината на падналите, където са погребани воювали и от двете страни и излезе с тезата "Нека почиват заедно. Те всички загинаха за Испания (ама победихме ние, затова разговорът спира дотук)".
- в Германия знаем, че разговорът също не беше съвсем естествен, а по-скоро наложен от историята и категоричната й оценка, поради което също не е проведен докрай - пример - мемоарите на Гюрнет Грас и шумотевицата около тях. По обясними причини обаче там нещата са почти приключили де факто.

Та, може би наистина е рано, а може би не - зависи за какво.
Ако разговорът ще е между децата на онези, свалили кондурите на учителя, и неговите деца, то разговор няма да има и не ни е нужен. Разговорът трябва да е между децата на получилия кондурите и децата на учителя (т.е. именно между двете семейства, за които пише Радан), а у нас се опитват да ни наложат умишлено първия модел. Спомняте ли си "помирението", за което БСП (к) ни наду ушите в ранните 90-е - аман сакън, дайте да се помирим. Нещо като политически котарак Леополд, който повтаряше до премала "Ребята давайте жыть дружно", точно след като става ясно, че той е изял родителите на мишките.

И съвсем неуместно е наистина както фаворизирането на едно престъпление за сметка на друго, така и неглижирането на едно спрямо друго. Всяко престъпление си заслужава осъждането и възмездието, и неосъждането на едно не е оправдание за другото.
Тук трябва да припомним за "справедливото възмездие" от 9.09. до 12.09., за което съвсем скоро беше направен опит да бъде узаконено!!!

В този ред се сещам отново за една емблематична статия на Любчо Георгиевски пак от ранните 90, когато беше още млад македонски опозиционер, озаглавена "Кой со кого ке се помирува?".
На този въпрос трябва да си отговорим и ние, въпреки че леополдовците отдавна го изхвърлиха от дневния ред на обществото.

Тъй то.
belomore.blogspot.com
цитирай
10. анонимен - Беломоре
10.09.2008 13:37
Беломоре, това е разумно становище. Помирението може да бъде направено между следващото поколение, а не между поколенията на участниците. Нищо не пречи на това. За радост у нас не е имало нито нацизъм по подобие на Хитлер, нито гражданска война като в Испания, така че теоритично трябва да ни е по-лесно.
цитирай
11. blueskies - хомо неандерталикус комунистикус
10.09.2008 14:01
прав си темплар - комунистите са различен биологичен вид, произлязъл от маймуната и успял да достигне едва до неандерталец.
цитирай
12. merita - Поздрав за постинга!
10.09.2008 14:57
Поздрав за постинга!
цитирай
13. sparhawk - беше потресаващо
13.09.2008 12:13
че дадоха само веселите спомени на разни получовеци, а не си направиха труда да оценят това, че много хора почитаха загиналите си близки. И това бе съчетано с информацията, че края на света идва.
Все едно става дума за жълт вестник.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: templar
Категория: Политика
Прочетен: 3797802
Постинги: 428
Коментари: 2648
Гласове: 10559
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031