Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.11.2008 10:07 - Полупреход
Автор: templar Категория: Политика   
Прочетен: 9447 Коментари: 30 Гласове:
0

Последна промяна: 13.11.2008 08:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
(Първоначалното заглавие беше "Преход". После кафене.нет и в-к дневник препечатаха статията под заглавието "Полупреход", което ми хареса и затова го възприех)

Днес е годишнина от символичното начало на българския преход. 

По този случай мащабна плеяда изхабени халтурчици ще се упражнят да правят тъпи смешки и пошли скечове и да ни обясняват (между два SMS-a за играта Х), че символа на прехода са мутрите, корупцията и бедността. Десетки хиляди зрители ще кимат разбъращо като куче от задано стъкло на москвич и ще пускат SMS-и с надеждата за наградата от 300 лева...

19 години след началото на прехода, прочитът на случилото се безпощадно показва няколко неща.
Не само в България, а и в повечето страни от Източна Европа този преход беше (полу-)режисиран. Или поне неговото начало със сигурност беше режисирано. Режисурата се състоеше в това, да не бъде допуснато създаване на истинска  опозиция. Репресираната от комунистическия режим, истинската преддеветосептемврийска "гнила буржоазия"  не трябваше да хване ръка в началото на прехода. Вместо нея, начело бързо излязоха перестройчиците - дисиденти вътрешни за структурите на комунистическата система. Комунизма започна да се разгражда от бивши комунисти на осбено мнение и от децата на настоящи (към онзи момент) комунисти. Българския антикомунизъм започна с уговорката, че да скандираш "долу БКП!" е политически некоректно, екстремизъм, рзрши.

Въпреки слабото си и смешно начало, преходът скоро доби естествения за всички (без изключение) развитите демокрации двуполюсен политически модел. И този модел започна бавно и полека да подменя гнилото начало с все по-нормално функционираща политичесла структура.

Затова втория погром върху прехода, вече съвсем умишлен и дирижиран от ДС и производната и мафия беше успешното разбиване на двуполюсния модел и заменянето му с хаотична и непредвидима политическа пихтия. Този удар беше фатален, защото направи качеството в политиката невъзможна мисия. В отсъствието на двуполюсен модел политическите обрати са непредвидими. А в отсъствие на предвидимост, с политика се захващат предимно авантюристи. Това е най-голямото зло на Българската политика  - отсъствието на смислен и стабилен елит, на хора, които знаят, че влизайки в "голямата политика" (парламента) ще стоят там 20 години и да работята (поне) в такава перспектива. 

Без двуполюсен модел, символите на българската политика неизменно ще бъдат Жорж Ганчев, Яне Янев, Весела Драганова и Бойко Борисов - хора довяни и отвяни от екрана по силата на неведомите пътища Божи...
Дори възпошлият избор на Обама има едно основно предимство пред всеки български избор - че е направен в рамките на традиционната, стабилна и утвърдена рамка на двуполюсния модел Демократи-Републиканци. Обама не е кацнал от Марс, а е преминал през селекция с проверена вековна политическа традиция.

Въпреки тези два недостатъка , българския преход има няколко, малко на брой, но много съществени предимства и постижения, случили се въпреки робските тежнения  на широките народни маси към евтиния салам "кучешка радост"  и идеологията на ракийката-салатката (новата форма на марксизма-ленинизма):

- Преходът донесе лична физическа свобода.
До 9-10 ноември 1989г. границите на България бяха оградени с бодлива тел. Това беше сторено не за да не влезе някой враг, а за да не могат българите да напуснат страната си.  Онези, които опитваха да го направят, биваха застрелвани от собствената си армия.  Този факт е достатъчен, за да смаже всяко тъпо умиление по  картата за почивка във ведомствено бунгало в Ахтопол. 
Преходът отвори бодливата тел и спря стрелбата по границата. И този доволен от социализма народ се втурна като изоглавен презглава да бяга към тъпите американци, мързеливи гърци и педерастващи французи (защо ли никой не побягна към Русия - страна с впечатляваща литературна и музикална култура?). Напливът навън беше толкова голям, че злия запад се принуди да затвори границите си. Вече не ни спираха бодливата тел и шмайзерите, а дългите, денонощни унизителни опашки пред визовите отдели на посолствата. 
Днес и опашките за визи са забравено минало. Българинът, който само преди 19 години не можеше да отиде до гр. Малко Търново в собствената си страна без разрешение от Народната милиция, днес минава всяка държавна граница с усмивка и размахване  на личната си карта. 

- Надежда за правила. По щастливо стечение на обстоятелствата и с усилията на малко на брой много мразени хора, България е член на ЕС и ще-не-ще, с огромна съпротива на цялата държавна администрация и подопечния и народ ще и бъде наложено стъпка по стъпка да приема правилата, валидни в останалите европейски държави. А когато това се случи, ще бъде много по-голяма революция от избора на Обама...

Преходът успя в много неща, частично успя в други неща, поиздъни се в трети неща... и тотално и чудовищно се провали в едно единствено нещо:

Справедливост. 
Нито едно правителство, нито един парламент, нито една политическа воля  - иначе  толкова различни в икономическите и външнополитически успехи и неудачи, не можа да накара държавата да наложи справедливост, правосъдие и усещане за законност, което да се споделя от гражданите на страната. 
Липсата на справедливост и набралия 19 - годишна устойчива традиция отказ от правосъдие е дълбокия  проблем на българското общество, на българската политика и на България днес. 

За държавният отказ от правосъдие съществува политически консенсус. Затова и надеждата за европейски правила  е само желание, а не реален факт.  Следователно преходът не е завършил. Поне половината от него тепърва предстои.



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - да бъдеш първи във класация - никак не е зле"" - част от златен български хит.
10.11.2008 10:07
да бъдеш първи във класация - никак не е зле"" - част от златен български хит.

разликата между нас, изброените и теб, е че и срещу нас да бягаш, пак ще толкова тъп/а , че няма да влезеш в нито една класация.

а сега - по пътя, по пътя... и все ще стигнеш до кенефа, където ти е мястото.

андърстенд ми, или да ти го начукам още веднъж?
цитирай
2. анонимен - Направо ми е жал за хора като теб,който си нямат друга работа освен да се заяждат....Май,от отчаяние,че никой нормален и уважаващ себе си човек не би ти обърнал
10.11.2008 10:19
Направо ми е жал за хора като теб,който си нямат друга работа освен да се заяждат....Май,от отчаяние,че никой нормален и уважаващ себе си човек не би ти обърнал и капчица внимание си истрещял тотално...
цитирай
3. ianchefff - анонимен 1,
10.11.2008 10:34
то, че си гепил целия твой коментар от пост на sowhat е ясно, ама що поне не кажеш, че е така?
Явно мозъкът ти е съвсем нищожен, за да се осъзнаеш.
Ей, аман от боклуци в тая държава, леле...
цитирай
4. sowhat - янчо
10.11.2008 10:46
на радамес акъла просто му е толку, с две гънки - да ходи и да ака. другото е бяло петно , не му се сърдете.

темплар поста ти е чудесен!
цитирай
5. teodor - Преход ?
10.11.2008 10:46
Споделям почти всичко написано в този пост.
Считам за ненужно лъхащото понякога от други твои изяви "аристократично" високомерие.
По отношение на прехода - както се вижда от коментарите на първите двама анонимчици, прехода не само не е завършил, но сме и много далеч от края му и което е по-лошо - няма надежда в обозримото бъдеще.
цитирай
6. watchtowerman - Основният въпрос,
10.11.2008 10:48
който решава всяка обществено-политическа система е този за Властта, чрез която придобива собствеността върху държавата. "Преходът" ще е реален, ако са се сменили ползващите Властта.
Все пак "Преходът" има своето изпълнение като смисъл...Ще си послужа с пример.
По "Живковото" време в България бяха построени 98 резиденции. В тях не отсядаха работници, селяни и интелигенция. Резиденциите бяха Държавна собственост, чрез която се обслужваше номенклатурата на Властта. Днес резиденциите на кого са? Не на държавата, разбира се. Те вече са частна собственост, както всичко, което беше държавна, юридически - обществена, собственост. Е, това юридическо прехвърляне на държавната собственост в частно владение, е съдържанието и смисълът на "Прехода". Смени се Правото на собственост, но не и ползвателите.
цитирай
7. sparhawk - хубав е материалът
10.11.2008 10:58
като цяло съм съгласен с изводите в него.
цитирай
8. santov - Точно, ясно и много смислено!
10.11.2008 13:26
Благодаря и моите уважения!
цитирай
9. patilan - Ехх този преход!
10.11.2008 13:29
Този така коментиран преход всъщност е приключил!


watchtowerman добре обясни в какво се състой:

Преходът се състой в транформацията на политическа власт (преди 10 ноември) в икономическа. Защото в условията на пазарна икономика и (псевдо)демокрация, имено хората които притежават и управляват икономиката, то те управляват и държавата.
Не е трудно да се досетите че това се дирежира от политическите лидери преди 10и. Сега те са икономически лидери, а за политици се слагат разни свръх амбициозни парашутисти, които за 4 години трябва заработи и да осигури и внуците си.

А този процес е 90% приключил, просто защото по-голямата част от икономиката е приватизирана.

Защо обаче всичко протече така е друг въпрос. Но в такива теми обичам да цитирам Ж.Ж. Русо:
'Всеки народ заслужава съдбата си!'
цитирай
10. vmir - Съгласен съм с постинга, но искам да обърна внимание,
10.11.2008 13:39
че понятието “справедливост” все още е доста спорно, благодарение на смисъла, който повече от век му се приписва от ляво. Аз лично нямам съмнения, че освен от международната конюнктура, възходът на една държава е в пряка зависмост и от доверието в нея чрез справедливостта, която тя може да гарантира на всеки от гражданите си. Но, докато под “справедливост” половината разбират едно, а другата половина – противоположното, докато политиката се базира на консесус между политически “субекти”, а не на консенсус върху понятията, твърде много хора ще си пестят усилията всячески, за да не бъдат прецакани. И, след като дефицитът от усилия поддържа дефицитът от средства за съществуване, същите хора на свой ред ще трябва да прецакват останалите, за да си осигурят нивото на потребление.
цитирай
11. анонимен - Браво!
10.11.2008 15:45
Добре казано. Добра подборка на приоритетните неща. Поздравления!
цитирай
12. gantree - :)))
10.11.2008 15:59
За "вторият погром" не си прав. Премълчаваш толкова много. Защо?
Ти си знаеш. Както и да е.
Да живей Царя. И отечеството. Селяните да го духат.
цитирай
13. templar - за кое не съм прав?
10.11.2008 16:19
Иначе поздрава го приемам, макар и да бих го изразил по-политически_коректно :) Противоположният поздрав би бил : Да живее президента! И международното положение! Грабете братя буци, бийте гражданята!

Прекалено актуален и реалистичен ми звучи...особено по отношение на международното положение... :)
цитирай
14. анонимен - Много добър пост
10.11.2008 18:30
Особено за разбиването на двуполюсния модел, резултат от намесата на Сакскуборгготски. Все пак въпреки всичките безумия, днес в България съществуват основната свобода да можеш да си вдигнеш чукалата и да идеш някъде където законът властва ако си такъв сноб, че ти пречи мутри да се стрелят по улиците.
цитирай
15. usandthem - Преход?!!
10.11.2008 18:47
на мен ми прилича повече на Перестройка!
цитирай
16. gantree - @ templar
10.11.2008 19:28
Повтарям, за яснота - за "вторият погром" не си прав. Премълчаваш толкова много. За кое не съм прав? - питаш в отговор, и сега аз трябва да седна и вместо теб да заобяснявам това, което си премълчал. И после ще следва, евентуално, някакъв друг въпрос, плюс жарка защита за Величеството и гражданското общество, олицетворяващи гражданята и т.нар. "аристокрация от жълтите плочки", и накрая просто ще съжалявам, че изобщо съм се обадил, безуспешно опитвайки се нещо да ти кажа.

Апропо, какво чак толкова се е случило на 10 ноември? Просто БКП сменя генералните си секретари, и на мястото на Тодор Живков идва Петър Младенов.
Нищо повече.

Ако преходът изобщо е започвал, това стана доста по-късно - в началото на 1997 година. По времето на онова, което наричаш "втория погром".
цитирай
17. ianchefff - ????
10.11.2008 21:41
"...Репресираната от комунистическия режим, истинската преддеветосептемврийска "гнила буржоазия" не трябваше да хване ръка в началото на прехода..." ???

Преддеветосептемврийската буржоазия на 10 ноември на колко години трябва да е била, че тя да се заеме с т.нар. преход, templar?
Или нещо не съм разбрал?
цитирай
18. gantree - янч
10.11.2008 22:13
Ясно е, че не си разбрал. Сложно е. Не виждаш ли?
цитирай
19. анонимен - мисля, че терминът е "двуп...
10.11.2008 22:31
мисля, че терминът е "двупартиен модел", а не "двуполюсен", поправете ме ако греша.

templar ще се радвам да напишеш статия коментар на книгата "Елитът на прехода" на Петя Пачкова.
цитирай
20. templar - нещо не се разбираме
11.11.2008 09:04
Не виждам защо споменаваш 1997 - ако в перриода 97-01 се постигнаха серизони успехи, това се дължеше на 2 неща: 1) любимецът на народа и неговия проклет нрав; 2) класическия двуполюсен модел, при който беше ясно кой е на власт и кой е опозиция.

Двуполюсният модел биде разбит от Н.В. през 2001г., когато при добре планирана акция на бившите служби и след споразумение с него той реши да благоволи и да снизходи до своя верен. от Бога даден му народ и да го оправи за 800 д., при това с нов морал.

Разбиването на двуполюсния модел от 2001г. е най-голямото безобразие на Н.В. Тъкмо то отвори път на вълната от популизъм, която започна с НДСВ, премина през Атака, отиде в Бойко Борисов и усилено върви към българският Обама - декоративният заек - педераст, който в изблик на преголяма толерантност и шороко_скроеност един ден неизбежно ще си изберем, ако дотогава някой гаджал с крив нож не ни е заклал докато спим върху матраци Тед пред голямата си плазма... (аргументът за избора на зайчето е неумолим - много е сладичко и миличко, за разлика от дебелите оядени крадливи политици)

Та това разбирам аз под "втория погром" над прехода.

Това няма нищо общо с твърдите ми убеждения на монархист. Както предполагам и твоята привързаност към републиката не се влияе от Гоце и Обама...

Парадокса е, че гласувалите за НДСВ за да ги "оправи" бяха републикански настроени в голямата си част, докато истинските монархисти почти без изключение гласуваха за СДС (2001). Имам поглед върху "царските офицери", които са се клели в царя като институция и лично в Симеон II - единици сред хилядите се поведоха по партия НДСВ регистрирана по ЗПП на Република България...нито един не стана неин член...
цитирай
21. lambo - Пропускаш ролята на МИТ за разбиване на 2-полюсния модел
11.11.2008 10:03
Именно Турското разузнаване (МИТ),
бе в основата на довличането в БГ на дедо Хазар(т)

Иначе СДС печелеше изборите през 2001 г. без усилие. И ДПС окончателно в аут ...

Но и при периодична смяна на СДС с БСП, ДПС пак бе аут. А в момента ДПС е най-силната партия в БГ, която се е устремила към едно-партийна система.
Само някакво чудо може да ги спре.
цитирай
22. ahmeddogan - чудесно
11.11.2008 11:00
от година на година анализите по тематиката са все по-задълбочени, както и откриваме за себе си нови и непознати за нас танкисти-експлоръри:)
цитирай
23. анонимен - Царските офицери?
11.11.2008 11:14
Какви царски офицери, какви 5 лева, ало?
Нима е възможно още да има такива нафталинени схващания?

Gute Nacht
цитирай
24. gantree - @ templar 20
11.11.2008 13:35
Не се разбираме, да. И то е, защото продължаваш да премълчаваш толкова много. На мястото на премълчаното просто ми повтаряш още веднъж вече казаните от теб неща.

За двуполюсен модел в периода 1997 - 2001 година е доста пресилено да се говори. ОДС беше коалиция, в която имаше дори социалдемократическа партия. Третият полюс, патриотарско-националистическия, беше представен в доста карикатурен вид от ВМРО, като част от ОДС. Имаше и четвърти полюс, за който като че ли си забравил - БББ, Български бизнес блок. Популизъм, та знае ли се. Двеста-процентов. Дори няма да споменавам коалицията ОНС, в която се беше пригушил Доган. Толкова за двуполюсната илюзия, която описваш. Не за нея ми е думата.

Думата ми е за това, което премълчаваш. Илюзията за двуполюсен модел - не двупартиен, както вметва една девойка по-горе, а двуполюсен - та тази илюзия беше разбита, както казваш ти, "... от Н.В. през 2001г., когато при добре планирана акция на бившите служби и след споразумение с него ..." и т.н. И още допълваш "... Разбиването на двуполюсния модел от 2001г. е най-голямото безобразие на Н.В." Дотук съм съгласен, вярно е. Само че КАК и с чия още помощ стана възможна "добре планираната акция", за която говориш? Сакскобургготски дойде на власт най-вече с подкрепата на онази, "... репресираната от комунистическия режим, истинската преддеветосептемврийска "гнила буржоазия". Те го избраха, и те му целуваха ръцете по улиците на София, а не аз. Аз участвах в кампанията срещу него, и се занимавах с един куп по-късно оказали се безполезни неща. Оказаха се безполезни нещата не защото съм чак толкова голям некадърник и галфон в правенето, а защото се оказа непобедима култовата коленопреклонна простащина на умиляващите се пред "малкия" пенсионер "Симеончо". Това нямало нищо общо с твърдите ти убеждения на монархист - как ли пък не :))) Разбира се, аз съм далеч от идеята да те правя и да те разглеждам съотговорен, заедно с този царствен идиот, за стореното. Но поне не ги премълчавай тези неща. Не ми представяй въпросната дантелена буржоазия цялата в бяло, а само царят им като галфон, недей. Тъпо е, някакси. И не е вярно, което е най-важното.

Иначе, с другите неща съм съгласен. Поздрави.
цитирай
25. templar - двуполюсен v.s. двупартиен
11.11.2008 14:17
Двупартиен модел - САЩ Демократи срещу Републиканци
Двуполюсен модел - Германия ХДС-ХСС срещу Социалдемократи и зелени.

Това, че 1997 формално имахме коалиции, няма никакво значение - чист двуполюсен модел беше, - коалициите бяха СДС+ срешу БСП+.
Освен ако не мислиш, че БСДП на бай Данчо Нихризов и ПК. Екогластност на Стефан Гайтанджиев носят някакъв електорален потенциал. БББ е по-скоро като либерал-демократите на Чарлз Кенеди в Англия, които са в парламента но ни-най-малко не влияят на устойчивия двупулюсен (там практически двупартиен модел).

За "дантелената буржоазия" вече казах и мога много да споря дали е подкрепила НДСВ - според мен категорично не. Поне аз, бидейки причислен (от "феновете" си тук) към тази прослойка и плувайки в море от жълти плочки, не мога да кажа, че познавам "буржоа", който е гласувал за НДСВ. Общо взето става дума за доста тънка прослойка от 3 - 4 хиляди души абонати на зала "България", които 90% гласуват за ДСБ и 10 % не гласуват, защото са в чужбина по някакъв повод (нали са реститути - паралии, мамка им фашистка)

Посрещането на Мария Луиза и Симеон през 1996 няма много общо с посрещането 2001 - осъществиха го съвсем различни по социален произход и политически опит хора. Това се видя съвсем ясно от листите и кадровите решения на НДСВ....

Като монархист аз също участвах и продължавам да участвам в кампанията срещу НДСВ, най-малкото, защото гражданинът на Републиката и предишен Министър-председател на Републиката и кавалер на най-висшия орден на Републиката - Стара Планина - Симеон Борисов Сакскобургготски през 2001-2008 направи толкова зло на монархията, колкото Вълко Червенков и Антон Югов взети заедно...

Няма никакво основание да се мешат двете неща.

Аз съм монархист принципно. Предпочитам английската монархия пред българската Република, но предпочитам и Бутан-ската монархия пред американската република. Аз съм противник на републиката в по-голяма степен, отколкото съм привърженик на монархията. Да, монархията не е идеална, но по-добра няма открита (няма открита!)
Това е мое убеждение, с което не съм се родил, а се породи и разви най-вече през последните няколко години, (преди бях по-скоро неутрален по темата)..

Във всеки случай, това е мое убеждение, а темата е доста дъвкана и няма смисъл да седна да обяснявам защо съм за монархия, а ти да ми казваш примерно, че Гоце и Обама ще ги сменим след някоя и друга годинка, а изкуфелия монарх ще си го носим доживот... дъвкано е и всеки е наясно за себе си.

Колкото до напоследък зачестилите опредления "аристокрация", "дантелена буржоазия"... не знам аз какви иронични епитети да използвам насреща, затова ще си затрая, но тези ми се струват като извадени от в-к Работник от 40-те...

P.S. Само определенията "зози" и "суинги" нещо ми се губят :)))
цитирай
26. gantree - @ templar
11.11.2008 14:44
Както вече уточних, изобщо нямам намерение да те турям сред съотговорните, поради монархистката ти привързаност или поради друго, каквото и да било. Следователно, не става дума за теб в лично качество из думите ми по никакъв начин. Няма нужда да ми обясняваш какво ти е на душата, на което аз да отговарям какво ми е на моята и прочие - няма такъв разговор тук. Това, като се видим в следващото десетилетие - може, иначе не. Тук ти говориш за други неща, и аз също. Нека да не ги бъркаме с наЗе си.

Срещу "дантелената" ми буржоазия можеш да използваш каквито си муниции решиш, нямам претенции. Шопската ми глава е доволно твърда, но се страхувам, че пак ще се отделим от темата. А темата е не точно в "дантелената буржоазия", а в нейните според теб незадоволени претенции. Аз твърдя, че те бяха задоволени. Неговото величество ги презадоволи, та дори им каза прочутото "аз съм премиер само на тези, дето са ми гласували". На другите не, и не беше. Мисля, че няма широко поле за спор кои бяха онези през пролетта и лятото на 2001-а, които толкова въодушевено обясняваха как царят е пострадал от комунистите, как няма по-антикомунистка партия от неговата и как ние ще си затвърдим посоката, ще премахнем "крадливия Костов", дето бил преподавател по политикономия на социализма, как ще му се преразгледа крадливата приватизация и как трябва да предотвратим, избирайки автентичния ни преддеветосептемврийски бисер, по-нататъшната разруха на Отечеството, докарана от Костов. Ти ако си ги забравил тези неща, и ако си забравил кои бяха неговите апологети - аз не съм.

През 1997-а нямаше двуполюсен модел, какво вече поясних. Не може и в двата полюса да има соц. Не беше и двупартиен, поради множеството представени в тогавашното НС коалиции. Дори БСП бяха в коалиция. И ОДС, и ОНС и кой ли не беше. Само БББ май не беше в коалиция с нищо и никого, той тогава жънеше яки мажоритарни проценти.

Мяркам и още едно твое изречение, за финал - "Поне аз, бидейки причислен (от феновете си тук) към тази прослойка ..." и т.н. Не е съвсем коректно към феновете. Не те са те причислили където и да било. Ти сам постоянно правиш това, и си дори горд от това. Дали си или не си - това е съвсем отделен въпрос. Както ти харесва, така да бъде.

Поздрави.
цитирай
27. templar - ОК
11.11.2008 14:54
Не се гордея с нищо, освен с постигнатото от мен - лично, но пък не мога да се срамувам, че преди мен са ползвали дантелени чаршафи за битови цели и не са ходели след гъза на кравите... ако комунистите 50 - години се опитваха да внушават, че ако не си от бедно селско семейство си второ качество човек , то преходът, който отне бахура на идиотите, на мен ми върна правото да размахвам дантелите (пък били те и европейска най-долна конфекция за времето си) пред всеки, който се опита да ми размахва шаяците и каскета си (Golf II :)... и затова си го тача тоя гаден преход с всичките му недоразумения (като Цар - Министър-председател на Република, Съветски гражданин - син на партизанин, въвеждащ 10% плосък данък и Възродител - лидер на възродените турци...)
цитирай
28. gantree - @ templar
11.11.2008 16:00
Не искам да ти отнемам правото да размахваш дантели. Нямам нищо против. Гордей се с каквото искаш. Само не премълчавай големите заслуги на "дантелената" ни преддеветосептемврийска буржоазия за морето от лайна, в което сме затънали понастоящем. Аз това сигурно никога няма да мога да им го простя. Не съм тормозил никого за това, но има хора от тях, които и до днес ме гледат с неудобство.
цитирай
29. luben - Така си е
11.11.2008 18:30
имаше надежда за демокрация със закони и правосъдие, а остана само свобода на словото и пътуването. И то не е малко. Да се поживее в чужбина, както са го правили нашите дядовци значи и да се види и "докосне" онова (съответно да се разбере и осмисли), за което много се говори, но ... теоретично.

Мисля си, че въпреки всичките кусури на прехода, въпреки идиотщините днес ... духът на истината и свободата се развива и българският дух, макар и често извъртан с отвратителни комунистически и националистически хватки, все пак пробива сигурно своя път. Или просто си мисля глуповато оптимистично :) Почти винаги е така след поредното отсъствие от любимите родни картинки :)

Поздрави на следващото поколение :) Как е то, между другото? (освен ревящо)
цитирай
30. анонимен - Алеко за templar
11.11.2008 20:38
Коментарът е добър.
Забелязвам, че си доста търпелив. Най-вече към gantree. Който доста невъзпитано се намъква в дома ти и по някаква си своя причина репликира. То да беше смислено, с халва да го почерпиш. Ама, завалията плещи глупости - като например разсъжденията му за многополюсността на управлението 1997-2001. То не бяха социалдемократи, то не бяха македонисти-революционери...А нещата тогава си бяха прости и ясни. Комунисти и некомунисти.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: templar
Категория: Политика
Прочетен: 3798155
Постинги: 428
Коментари: 2648
Гласове: 10559
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031