Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.12.2008 09:57 - Защото са .... мръсни гадни !
Автор: templar Категория: Политика   
Прочетен: 11216 Коментари: 18 Гласове:
0

Последна промяна: 04.12.2008 16:31


Мислех да пропусна като дребнотемие книжното творение на Премиера.  Но след като блогърското братство прецени, че козелът отстрелян от Гоце е новина, то значи книга - идеологически манифест, написан от лидера на основната лява партия и действащ министър председател трябва да е много по-голяма новина. Все пак, мислете си за мемоарите на премиери като Тачър, Чърчил, Аденауер...(нещо левите държавници - писатели ми бягат, ама виновен съм си аз).

Така-а-а-а. Много коментари по книгата и всички те свършват до "Ама защо е сложил Ботев и Сандански на корицата, това е непочтено"
Добре. Може. Да наречеш Ботев и Сандански социалисти и все едно да наречеш Ал. Македонски македонец - комплексарска манипулирана неистина, изсмукана от дебелите като кебапчета пръсти на мъничък мозък. Нищо, те комунистите са свикнали да ръсят абсурдни глупости. 

Помните ли учебниците по история, в които пишеше, че през септември 1923г. у нас е избухнало първото в света антифашистко въстание? А самия фашизъм като идеология е дефиниран от социалиста Мусолини в Италия през ... 1922г.  И по-малко от година по-късно на другия край на Европа избухва (бу-у-ум) антифашистко въстание....Ама Иван Костов и Кръволока Цанков са виновни за въстанието,  да знаете.


На корицата на книжлето на Сергея има три личица, чието присъствие е невиждана наглост, гавра с много трупове, обругаване на памет и разкошен пример за скотството на комунистите и техните синове. (Какъв ли клип щеше да направи сина на Станишев, ако последния имаше наклонности, предполагащи производство на поколение?) С тези тримата украинското зайче серизоно се е объркало.

Сега сериозно:

д-р Петър Дертлиев - социалдемократ, прекарал десет години в Белене, изтезаван и разпитван, принуждаван да яде лайна от другарите на Димитър Станишев (партизанин от отряда "Чавдар")

д-р Атанас Москов - социалдемократ, прекарал няколко (не знам колко точно) години в Белене, репресиран и изселван от другарите на Димитър Станишев (партизанин от отряда "Чавдар")

Не че социалдемократите са ми с нещо любими. Дори не са ми симпатични. Да сложиш на корицата на книжлето си лицата на хора, които баща ти е изтезавал да ядат лайна (описано е в спомените на д-р Дертлиев) е ... не е мъжко, накак си сергейско поведение е... Но не съм аз човекът, който ще се занимава със социалдемократите - тесни и широки . Друга ми е болчицата:

Побеснех!!!!!! 

Ето я върховната безочлива низост, мерзост и наглост на съветския суяк - содомит:

Райна поп Георгиева Футекова - Дипчева, известна като Райна Княгиня - учителка, легендарна байрактарка на Априлското въстание, от строго религиозно семейство на именит панагюрски свещеник и градски първенец - протойерей Георги Футеков. Родословието и е проследено до средата на 17-ти век (1650г.). Съпруга на бившия въстаник Васил Дипчев, кмет на Панагюрище и Народен представител от Народната партия (консерватор демек). Дипчев е от рода на митрополит Дамаскин Рилец - възрожденски духовник книжовник, завършил академията на о. Халки, член на Св. Синод на Екзархията в Цариград; Христофор Дипчев - търговец , член на Одеското настоятелство , Стефан Хистофорович Дипчев - дарител за издаването на "Критически издиряния за историята Българска" от Ю. Венелин в превод на Ботьо Петков (1853).

image
(Сиромашкият дом на социалистката Футекова в центъра на Панагюрище. Родителите и били бедни, но честни . Докато придъвквала сухите залци на примесената със сламки черна просеничена питка (когато изобщо имало нещо за ядене) , "Звездичката" четяла на лоено светилниче брошурки на Маркс и мечтаела "Да вземем имотите на чорбаджиите - изедници  и на алчните попове и да ги раздадем на народа!")

Райна и Васил Дипчеви имат петима сина:

          - Генерал Иван Дипчев - герой на три войни, кавалер на 5 ордена за храброст, проявил особена храброст при щурма на Чаталджа. Тежко ранен при атентата в "Св Неделя" След 9.9.1944г. десетилетия лежи по затвори и лагери, получава смъртна присъда, умира в концлагера Ловеч. Гробът му е неизвестен. Основният мотив е да вземат къщата му на ул. Оборище, за да настанят другари на Димитър Станишев (партизанин от отряда "Чавдар") btw Сергея мръсен също е расъл там някъде - в къщата на ген м-р. Л. Босилков, който също е пратен на друг адрес...

           - Георги  Дипчев - офицер, моряк, служи на "Дръзки" участва в потапянето на "Хамидие". Уволнен при чистката на "царските офицери" Умира скоро след войната (не дочакава затвор или лагер)

            - Владимир Дипчев  - офицер, отличава се  в щурма на Одрин, участва в три войни, кавалер на 3 ордена "за храброст". Изчезва безследно в първите дни след 9.9. 1944. Синът  му, Христо, също офицер е пратен в концлагера Богданов дол. Неговият син - Владимир е инженер, но е уволнен 3 дни след назначението си, като неблагонаджеден.

            - полк. Асен Дипчев - като ученик се записва доброволец и заминава на фронта. Отличава се при щурма на Тутраканската крепост. Награден с кръст за храброст още преди да е завършил гимназия. завършва ускорен курс на ВНВУ и отново заминава на фронта - служи на Дойранската позиция, а послед при Добро поле. След 9.9.1944г. лежи много години в различни концлагери. Като народен враг го лишават от пенсия. Децата му не получават разрешение да следват.

            - Петър Дипчев - умира като дете 

От рода Футекови са и  филологът - германист  Захари Футеков - запасен офицер, председател на дружество "Одрин" в София, построил паметника на Македоно-одринското опълчение в кв. Юч-Бунар (три кладенци), както и Петър Дипчев - биолог - ботаник  в Соф. Университет

Простотията на Станишев  е точно толкова нагла гавра, колкото ако ДПС си сложи портретче на Райна на някоя брошурка на турски език - все пак след като заколват баща и и я залавят, тя има мнокократни  "любовни отношения" с башибозуците от Сърница...

Може би Станишев намира идейна близост с ген. Коста Янков - член на БКП и организатор на атентата в "Св. Неделя", който е племенник на Райна Футекова... ами да беше сложил него на картинката бе долен ляв сергей!

Извинявайте за дантеления, кабаретен и трафаретен аристократизъм на тази фамилия, за мегаломанията да дрънка шпори по жълтите плочки на "Царя" и да няма кавьорче "Елени на водопой" на стената и чифт кални цървули под миндера. Ама тя си е една от големите български буржоазни чисто градски фамилии и единственото, което я свързва със "социалистите" е факта, че е напълно ограбена и почти изцяло унищожена от Димитър Станишев (партизанин от Чавдар) и неграмотните му вмирисани на убит козел, слезли от гората другари. Е, някакви потомци почти случайно са оцелели за да разкажат тези неща...

Така че, да не си мешаме капите, другари! Нас ни оставете. Вий си стойте при козите. Трепете ги със снайперчето ! Те бащите ви съзряваха любовно с тях,  а дядовците ви живееха  в една стая с тях и дарадонките им. За прадядовците не знаем, защото не помните (кой ще ти помни толкова отдавна - до далечната1820... :). Може би са били маймуни. Нали според Дарвин и Лисенко, ако проследим достатъчно назад родовата памет ще стигнем до маймуната... (ДиаМат)

P.S. Родът на Сергеят Станишев няма нищо общо с именития род на чорбаджи Нако Станишев от гр. Кукуш. от който са учените, политици и дипломати проф. Ал. Станишев (светило  в хирургията, убит като куче от комунистите) и д-р Константин Станишев, инж. Христо Станишев (ВМОРО) и Константин Станишев - директор на императорския лицей в Москва. Просто съвпадение на имената.





Тагове:   мръсни,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Точно!
04.12.2008 12:02
Много точно!

Ще добавя само, че доста закачливо на корицата е и присъствието на империалиста и враг на сръбските другари, кръволока от Даунинг Стр. Тони Блеър :)))
Между другото, Херсонските Станишевци, макар да нямат нищо общо с рода на чорбажди Нако от Кукуш, също произтичат от Македония - Струмишко.
Което прави някои неща още по-жалки.

belomore
цитирай
2. gantree - е, браво
04.12.2008 12:59
Само съм си мислел досега, че знам нещо за Райна Княгиня.
Много ти благодаря за тези детайли.
цитирай
3. анонимен - miko
04.12.2008 13:13
Гоце убил козела от ревност. Имал хубава козичка виторогия хитрец, а Гоце от юноша бил свикнал, след като се изпика на двора да мине през обора и да удари една патка на козичката...
цитирай
4. templar - miko - 10-тка !
04.12.2008 13:59
Ама "юноша" си е мой любим израз:)

gan,

Преди време след поредния спор тук на тема град-село се ядосах и се зарових из родословията, ходих дори в библиотека. Оказа се, че всички големи имена сред българските революционери са от дебели чорбаджийски родове, и всички до един са родени и расли в град. Бедни селяни изобщо няма.
Каравелов, Каблешков, Раковски, Левски, Бенковски, Волов, Стамболов, Заимов, Хаджи Димитър, Караджата, Бачо Киро, както и членовете на почти всички революционни комитети. С едно голямо и велико изключение -Джендо, макар че Медвен не е обикновено село, а е село до Котел известно с болярски родове от второто царство... такива са още Факия, Дебелец, Аджар, Арбанаси, Раковица...но да не газя в легендарната генеалогия. Ето я родната къща на "бедното овчарче", тя говори сама за себе си: http://medven.free.bg/images/medven_zahari_stoyanov.jpg

"Младите" и "Старите" , еволюционистите и револщционерите, "борците за народна свобода" и "чорбаджиите - изедници" принадлежат на един и същ, ограничен и доста затворен семейно - приятелски кръг - градските елити. Всичко, което се случва в историята - и хубавото и лошото го случват тези няколкостотин рода от балканските градчета
Те дори се женят само помежду си - не се мешат с бардоквите чак до 30-те години на XX век. (много добър пример е Ботьовия род от Карлово - Калофер, в чието родословие можем да стигнем до Левски, Евлоги и Христо Георгиеви, Гешови, Губиделникови, Найден Геров, Вазов, Стоян Заимов, Чалъкови, Бурмов, д-р Ст.Данев, Теодор Теодоров...Сава Огнянов и Татяна Лолова)

Сиромахомилщината, рустикалията и митът за "бедно селско семейство"(соц вариант на обама-манията) е една от най-пошлите и жалки (и най-вече нелогични)манипулации в историята, която по смешност се родее само с македонизама
цитирай
5. gantree - о не
04.12.2008 15:18
това е така, много си прав, знам го.
Само че не е този начинът. Ти го правиш по начин, който посочва с пръст и тотално отхвърля. Правиш го като да притиснеш котката в ъгъла, да опре гръб о стената. Прекрасно е да си дарен от Бога с такава плодовита среда, но не бива този Дар да те кара да извадиш ножа срещу другите. Те може и да нямат този Дар, но сигурно имат други.
Може би трябва да поговорим, повече. Така надве-натри май не става.

Апропо, днес ако отидеш в Котел, ще се втрещиш - пълно е с цигани, догоре.

Поздрави.
цитирай
6. templar - Котел - да, но най-крещящият пример
04.12.2008 16:06
е град Самоков - един от първите възрожденски центове с невероятна художествена, книжовна и духовна традиция, град с Американски колеж, с Духовна семинария.... а днес е по-зле от индиански резерват - цигани и компири.

Иначе забравих един пример емблема - Цанко Дюстабанов - племенник на Васил Априлов и Никола Палаузов, син на чорбаджи Христо Дюзът - личен приятел на Митхад Паша, оглавил габровската чета с ясното съзнание, че начинанието е обречено. Човекът, който го е завел при революционния комитет и го е убедил да приеме "назначението" е Димитър Денчев Видинлиев - племенник на чорбаджи Илия Видинли - най-лютия народен изедник в Габрово.

Интересното в случая е, че през 1856г. Христо Дюзът и Илия Видинли "предават" четата на капитан дядо Никола Филиповски (защото си дават сметка, че тази безмислена буна ще изгори Габрово) и затова комунистическата историография ги мрази. Мрази ги дотолкова, че премълчава факта, че и двамата "изедници" са участвали в гръцката завера от 1821, а после са членове на тайното общество на Раковски през 40-те (когато сетнещните "хъшове - социалисти" още са ръкоблудствали по плевните на бащите си)
цитирай
7. gantree - @ templar
04.12.2008 18:13
Трябва да прочетеш книгата на Лудвиг фон Мизес, писах за нея тук
http://gantree.blog.bg/viewpost.php?id=260262

Има там една част, статия, в която той събирателно и доста простичко е казал част от това, което аз неуспешно се опитвам да кажа - "Статусното общество и капитализмът". Препоръчвам ти я. Към нея, към думите му бих добавил само едни други неща, за които един секуларизиран евреин като него не би могъл и да подозира.

Приятна вечер.
цитирай
8. templar - ще я прочета с интерес
05.12.2008 07:36
направи ми впечетление още в твоята статия за нея, така че влезе в късия списък... Онзи ден си купих новоизлязлата книга на Свинтила "Грифинът и химерата. Българската душевност през възраждането" и сега я абсорбирам. Есетата в нея са стари - преди обръщането му към дълбоката вяра и затова са по-слаби, но има ценни неща. Интересно е да видиш еволюцията на един интелигентен до лудост и неимоверно начетен човек...

Поздрави
цитирай
9. gantree - @ templar
05.12.2008 07:49
И това, снощи си го намерих, съвсем ново
http://knigabg.com/index.php?page=book&id=16295

Свинтила, знаеш ми мнението.
цитирай
10. templar - супер!
05.12.2008 08:36
Кой знае колко още такива неща лежат в някой архив и чакат да разбият един или друг стереотип.
цитирай
11. luben - Мда
05.12.2008 12:54
няма да забравя, как още в 6 клас учителката ни по литература (беше истинска учителка, не от онази порода, дето следват сляпо указанията и учебния материал, а ни караше да мислим и говореше не малко "различни" неща) ни каза "Ами това, че еди кой си известен произхожда от бедно семейство е пълна глупост - всички известни хора от миналото произхождат от богати или т.нар. средно заможни семейства". И ни даде куп примери. Сега е лесно да се каже, но през 70-те години беше много шокиращо. Разбира се, след това внимателно прочитах на всеки "известен" биографията и след всеки прочит установявах колко беше права жената.

Каня се от известно време да открия едни материали, които имах за проф. Станишев, който е бил една забележителна личност, но не успявам.

Вероятно е известно тук, но просто се сетих, че Комунистическият манифест на Ботев е едно менте, съчинено 20-те години на 20 век и за публикувано и разпространявано като "истинско" след 1944-та...
цитирай
12. анонимен - БРАВОС
06.12.2008 10:16
НЕПЛЮЙТЕ СТАНИШЕВ, ТОВА С КОРИЦАТА Е ПЕЧАТАРСКА ГРЕШКА. ОРИГИНАЛА Е СЪС СНИМКИ НА АЗИС, ЕВГЕНИ МИНЧЕВ, ДИМ ДУХОВ, МАРТИН ОТ БИГ БРАДЪР 4, ПЕНЬО ОТ БИГ БРАДЪР 2, УРСУЛА И ВСЯ АСТАЛНАЯ КРАСНАЯ СВОЛОЧ- БЛЯДОВЕ
цитирай
13. анонимен - Интересни наблюдения
09.12.2008 15:01
относно произхода на известните поборници за свобода, Темплар ... И аз да добавя за моя род - случайно преди години открих, че Хаджи Сергий, игумена на Плаковския манастир "Св. Илия" и главен участник във Велчовата Завера е мой роднина ... по линия на дядо ми от село Руховци в Еленския Балкан. Инстинското му име е Стойко Ферманджиев и е бил братов син на моя пра-пра-пра ... дядо Марин Ферманджиев. Остава рано кръгъл сирак и моя пра-родител го взема за доотглеждане. Интересното е че, този същия дядо Марин е от най-заможните жители на селото и построява една голяма къща на центъра(още си седи т.н. Ферманджиева къща), в която на първия етаж са били дюкяните му, а на втория стаите на първото училище ... По късно пък голяма част от родата се преселва да строи новата столица София, като имам спомени, че дядо ми е работил в магазините на единия от богатите си чичовци на женския пазар в навечерието на втората световна :) Същата работа и с кума ми, който пък е от Катрафиловия род ... и те не са били случайни хора в Елена преди 1876 ;)

Поздрави.

http://turnovec.blogspot.com/
цитирай
14. templar - Никола Ферманджиев
09.12.2008 16:01
един от големите изследователи на възрожденски родове не е ли оттвоята фамилия?
А Велчовата завера е много добър пример на "късен болярски бунт" - участниците са все хора от сой, които имат претенция за "по-специален" произход ;)
цитирай
15. анонимен - За него не знам. . . Преди няколко ...
09.12.2008 16:21
За него не знам ... Преди няколко години по случай някаква годишнина на селото един журналист родом от там публикува <a href="http://catalog.libvar.bg/show_isbd.pl?id=57071&SC=avtorid&RC=7&SRV=&LANG=&CS=15771&SA=%D7%E5%F0%ED%E0%E5%E2%2C%20%CF%E5%ED%F7%EE%20%CC%E0%F0%E8%ED%EE%E2">един сборник</a>, който събирал в продължение на 30-тина години и в който имаше възможност за повечето от селото да си проследят рода доста наназад във времето. Та там открих доста интересни неща ... може би трябва да го прегледам пак и за Никола Ферманджиев, но щом на първо четене не съм открил нищо, значи по скоро нямаме нищо общо.
цитирай
16. templar - Никола Ферманджиев е може би
09.12.2008 16:39
най-сериозния изследовател на родословия на възрожденци. Книгата му "Родови хроники" е класика в жанра. Изследвал е Левски, Раковски, Хаджи Димитър, ботевите четници.... За жалост е починал през 1979 Не знам от кой род е.

Колко назад във времето?
цитирай
17. анонимен - Като цяло сборника съдържа доста ...
09.12.2008 17:32
Като цяло сборника съдържа доста синтезирани и свързани специално с Елена и Руховци извадки от трудове на Милетич(ако не се бъркам с друг изследовател с име завършващо на -ич) и от "Еленски сборник" на Стефан или Никола Бобчеви(пак не съм сигурен, книгата не ми е под ръка ...) Представят се различните версии за възникането на град Елена, на село Руховци, разни исторически факти и документи още от Османско време. Примерно, някакъв ферман с който по времето на султан Мехмед ІV (1648-1687 г.) землищата на Елена, Беброво, Златарица и Кaпиново остават вакъф на султанската майка (валиде ханъм). От това събитие произлизат редица привилегии, които получава населението на този край и го правят привлекателен за преселване. Според този факт всички пари събирани от данъци от тази кааза са отивали за поддържането на свещената джамия и училището в Юскюда река . И най-важното е , че от този момент нататък се забранява на който и да е мюсулманин да се заселва в границите на тази кааза. Привеждат се разни доказателства за преселения на родове от какви ли не краища на българското землище. Примерно, че в Елена след някакви размирици в Софийско са преместени компактни маси бунтовно население и това се обяснява с народните носии, наличието на песни за Крали Марко и топографски наименования(Крали-маркова скала) свързани пак с този герой характерен за западните краища ...

Самото село Руховци се състои от 3 отделни махали(кръстени според името на рода, който ги е основавал - Христовци, Кехайовци и Стайковци) и през време на възраждането е наброявало около 2 000 до 3000 жители . Пак в сборника се привеждат доказателства - документи и разни данъчни книжа с османски произход, че вероятно една от махалите е създадена от преселници от Чипровско , а друга от преселници от Радомирско.

За рода ми - Ферманджиеви се споменава, че се преселва в Еленска кааза(с. Руховци) някъде в края на 18-ти, началото на 19 век от село Кортен Ново-загорско . Първи идва пра-дядото на моя дядо , а неговият брат се установява първо в Твърдица но влиза в разпра с някакъв местен турчин и се налага и той бяга в Руховци за да се спаси от проблеми. Та дядо ми е наследник на брата който първи се установява в Руховци , а Хаджи Сегий е наследник на другия , който идва по-късно .

Има още доста интересни изследвания - примерно това, че в рамките на Еленска кааза има много други села и махалички, които са основани от бежанци от други краища на България още по турско. Да речем има 2 села Мийковци и Хъневци които се намират на север от град Елена . Хората от Еленския край са наричали жителите на тези махали - сърбите , поради факта , че са били преселници от Северо-западна България и са говорели специфичен диалект .... и т.н. :) Интересна книга , поне за мен.

Хайде стига, че май се улях с писанията си.
цитирай
18. анонимен - Сега се сетих и за друг богат род от ...
11.12.2008 11:21
Сега се сетих и за друг богат род от Елена - Михайловски ... от него произлизат Иларион Макариополски, Стоян Михайловски, Петко Юрданов Тодоров и Мина, онази за която Яворов е написал "Две хубави очи" :) Братята Сава, Иван и Христо Кършовски също не са от случаен род ... както и Иван Момчилов и т.н. Всички по-известни еленчани участвали активно във процесите тогава са все от чорбаджийски родове, което потвърждава тезата ти.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: templar
Категория: Политика
Прочетен: 3797858
Постинги: 428
Коментари: 2648
Гласове: 10559
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031