Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.01.2009 09:48 - (Полу)оптимистично
Автор: templar Категория: Политика   
Прочетен: 29105 Коментари: 38 Гласове:
0

Последна промяна: 05.01.2009 13:18


Има два типа хора: едните на 1 януари ходят на Новогодишен концерт, а другите - на зиг-заг... ;)

Празничният новогодишен концерт в зала 1 на НДК има  22 -годишна традиция като част от Новогодишния музикален фестивал, основан от великолепния, рано отишъл си диригент  Емил Чакъров - ученик на Караян.

От 1986 по традиция в къщи гледаме обедния концерт на виенските филхармоници (обикновено по пижама, над чиния с баклава). Вечерта всички си обличаме хубави дрехи, изпокарваме се на тема мотане и закъснение и отиваме на Новогодишния концерт, който пак по традиция представлява музикална закачка с виенския. На този концерт виждаме много от семейните си приятели и си пожелаваме разни банални и приятни неща.

Новогодишният концерт е едно твърде демократично светско събитие. Зала 1 събира няколко хиляди души, билетите са на достъпна цена, а програмата е лежерна и весела.  По тази причина в залата можете да видите както графини - белоемигрантки с перлени огърлици, ветрила и бинокълчета, така и будни младежи, демонстриращи пуловерчетата, които току-що са получили в дар от любимите си . Като цяло цари празнично и добронамерено настроение. 

През последните години, както повечето неща и Новогодишния концерт деградира и плати дан на простотийката. В какво се изразяваше тя:

- Турбо-мега-екстрийм гнусния новогодишен базар по всички етажи и коридори на НДК съжителстваше с музикалния фестивал. За да се добереш до мястото си в залата трябваше дълго да се провираш между сергии с дамски "пликчета", страховити ножове (на Рамбо, Конан, Хон-гил-дон и Петко воевода), безмислена глинено-пластмасова кич (напр. чашки с надпис "сам дойдох" или "сипи още по едно") и магнитни пирамиди против уроки (разсекретена технология на руските военни). Освен да шокира с грозотата си, този базар предразполагаше част от по-либералните любители на музиката да "напазарят" от въпросните артикули преди концерта и весело да шумкат с пликчета по време на самото събитие.

- Друг непосредствен ефект от съжителството на пазар и опера е мултикултурния диалог между поп-фолка и арията на Кавардоси - все пак на този базар всяка втора сергия е за CD-та. Нали знаете в симфониите, че има едни такива непонятни полу-паузи , моменти, в които всички мълчат, само една флигорна едва-едва тананика някъде, за да ни подготви за следващото Tempo di valse ma non troppo. Та точно в този тихичък миг най-често някъде от коридора се чува "Щом се пее и се пие, то е ясно че сме ние..."

- Поради базара и пълната галиматия в сградата, обикновено не работят гардеробите. Това означава, че всеки държи в скута си дебелото си зимно палто, ръкавици, шал и капела. Мокро, потно, а при шушляковите и промазани материи - и шумно. Често избухват спорове заради заети от палта (и пликчета с покупки)  места.

- Любовта на българина към иновациите и високите технологии е по-силна от майчината обич. Освен това повечето българи са много важни персони, които по всяко време могат да бъдат потърсени от Папата, Буш, Путин или Слави Трифонов. Затова рядко изключват последния-модел-ГСМ-и с грижливо подбрани мелодии. Така последните стават част от Новогодишния концерт. 

- В добавка можем да споменем, че ВЦ-тата на НДК се намират в мазето под партера. Само или почти само.

- И за капак - неизчистен сняг, лед и кебапчийници с дървени маси и греяно вино  при почти нулево улично осветление дебнат извън сградата...


Е, тази година не беше така:

Основанията за крехкия оптимизъм започнаха от Новогодишната нощ. Звуково-светлинните ефекти бяха културни - ограничени във времето 23:22- 0:30. При това шарените фойерверки имаха очевиден превес над пукотевицата с бренеке и дребно джепане. Т.е. приличаше повече на Лайпциг, отколкото на Косовска Митровица.

Намаше базар. Нямаше хот-доци, нямаше поп-фолк мелодии, дамски гащички (пликчета) и щандове с кожени колани и ръкавици.

Гардеробът работеше и то с достатъчно гардеробиерки, които си вършеха работата чевръсто.

Нямаше шумкащи найлонови пликчета (чантички).

На никой (всъщност само на един) от 4-те хиляди не му звънна ГСМ-а за да се поздрави с калеко си Тйеньо от Чучувени (Долно Ч).

Саката преобладаваха над пуловерчетата.

Бонус: Нямаше рекламни табла в залата, които да ни напомнят, че концерта се провежда с помощта на Мтел, Дарик Радио, кренвирши "Тандем" и прочие.


Освен това:

Тъй като по Гоцевата воля тази година беше Г. на Русия в Б., програмата беше от руски композитори. Обожавам руските композитори. (както и чешките). Великолепни неща, изпълнени прекрасно. Мехлем за душата.

Обаче:

Накрая гоцетата съсипаха всичко. Обяснявам:

По традиция, Новогодишния концерт завършва с бисове. Вторият или третият бис е Радецки Марш, на който залата става на крака и пляска (така правят във Виена, така правим и тук, нали сме пусти имитатори-позьори и пишман-аристократи :)

Не и тази година. Тази година беше година на Р в Б. Затова бисът беше...
беше...
беше...

Ка-
      лин-
              ка-
калин-
             какалин-
камая....

Вярно, можеше и да е по-зле. Например "Катюша"... Все пак гоцетата намериха начин да съсипят еуфорията от едно почти съвършено приятно прекарване.

Поуки:

Преди точно 1200 години кан Крум превзел София. Дотогава една от перлите на византийската цивилизация, Сердика била оплячкосана от монголо-турко-ирано-алтайско-унугондурските орди, които убили мъжете, зачели жените, изяли децата, изкоренили лозите, рязали ръцете и носовете на своите, отрязали главата на Василевса, направили от черепа му чаша, извадили двулитрово пластмасово шише от лимонада, пълно с мътно домашно червено, наляли в главата, викнали "Ха наздраве баджанак!" и пили (от главата) докато паднали под масата. (Според един апокрифен ръкопис от поволожието, докато пили вино колобрите бъркали с голи ръце до лакет в каца с корнишони и хрупали възкиселите огурци за мезе)

Хронистът е доста изразителен по отношение  на тези събития:

" и погина цялата християнска красота"

По-после обаче, бавно и полека уногундурите, кутлигурите и другите багатур-багаини се очовечват, започват неусетно да възприемат културата на победената от тях византийска цивилизация и някак си успяват да докретат до 09.09.1944, когато чукундурите (друго индо-тюрко-ирано-алтайско племе, произлезли от маймуните) ще постъпят с тях по същия начин, както те постъпили с гражданите на Новият Рим

Вчера се видя, че въпреки демографския щурм към София и обременяващите 50 - години че и повече, бавно и полека културата на пуловера дава път на бялата риза с колосана яка.

Накрая за да не е сладникаво, ни бе услужливо напомнено, че свободата е на върха на копието, за нея трябва да се воюва всеки ден и да се отвоюва територия за нормалността. Защото ако си позволим да се отпуснем и заблеем,  винаги ще се намери някое Гоце ,  да изкара я "Калинка" я  "Катюша" и да ни развали настроението.

Това ще правим и тази година. Всеки ден. Ще воюваме за нормалност - тъпо, упорито, с телешка кротост, ден след ден.  Без надежда и без страх. С вяра! Ще си връщаме България педя по педя.

Честита Нова Година!

image
Емил Чакъров (1948-1991)


image
 Новогодишния концерт на виенските филхармоници


image
Празничен новогодишен концерт в зала 1 на НДК



Тагове:   Оптимистично,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - hi
05.01.2009 12:18
За много години здраве и живот! С вяра, без страх от гоцетата и надежда за по-добро бъдеще за нас, за децата ни!
цитирай
2. thehobbit - Педя по педя...
05.01.2009 12:55
Добре казано!

Честито Рождество, Templar
цитирай
3. анонимен - ЧНГ
05.01.2009 12:58
Не е истина... Направо ме разби с таз' Калинка...
Мдааа...

Не мога да отрека и още нещо положително тази година - извън самата НГ (когато бях извън София, та се задоволихме семейно сал с ТВ Виенската филхармония), имаше значително по-малко фойерверки и прочее гърмежи. Особено приятно впечатление ми направи фактът, че този път Коледа не бе приета като генерална репетиция за голямото новогодишно пуцане, както се случваше последните няколко години, след възшествието на (де факто) безмитния китайски внос на пироматериали у рОдината.

Но както и да е - Честита Нова Година! Сурва, сурва, весела, щастлива и, преди всичко - здрава!

belomore
цитирай
4. анонимен - Bully
05.01.2009 15:36
Българите възприели византийската култура? Колобри, багатури?

Руско-съветската исторична школа си казва думата...
цитирай
5. komitata - Направо не мога да повярвам
05.01.2009 15:56
Че не е имало празничен "базар" в НДК. Че най-накрая търговците са били поизбутани от храма на културата.
цитирай
6. raylight - Темпларе
05.01.2009 19:34
Специално за този пост искам да разкритикувам емоционалното ти отношение към историята на България. Всички археологически и изворови данни (особено арменски, арабски, сирийски и персийски, както и латински) обрисуват българите като културен търговски и занаятчийски народ - битово те са късни сармати със земеделие на значително по - високо ниво от това на славяните например(истинските номади, изтощаващи земята от две реколти), с металолеене, стъклолеене, златарство, скотовъдство, градостроителство и т.н., която съвкупност ги нарежда сред цивилизованите народи (българи и алани са приблизително едно и също). Нещо повече осъзнаването им като българи е най - близкото до съвременната представа за нация, което има в средновековието. Мога да напиша няколко книги по въпроса, но нямам време за това и само ще ти кажа няколко града - Плиска, Преслав, Биляр, Болгар, Саркел, Бакат, потърси ги, ако се интересуваш от историята си (а всеки консерватор е привързан към корените си, а тези корени не са от пет века или пет поколения).

Като изключим тази част, постът ти ми хареса, поздрави :)

П.С. ВДъхнови ме да напиша специален пост, в който да обсъдя истинския смисъл на думата "цивилизованост", очаквай още тази седмица :D
цитирай
7. templar - raylight,
05.01.2009 19:53
Не знам точно какъв тип логическа заблуда е това, но често се случва: Пиша за нещо, като украсявам основната теза с весели, не съвсем сериозни насмешливи примери и някой мой читател вместо да коментира основната теза се вкопчва със зъби и нокти в някое невинно словосъчетание и започва да повтаря "Митя, тьй не прав!"

Както вече писах преди няколко дни, не се интересувам от старата история на българите. Изобщо за мен интересни са нещата след християнството. Варварските времена са ми напълно безразлични - ако ще и най-големите тарикати с 29 сантиметрови ... колчани за стрели да сме били, за мен това е равно на нула.
Може би един ден ще ми стане интересно и ще се заровя по темата.

Иначе съм ходил в Плиска и Преслав по няколко пъти и съм много много впечатлен от мащаба и размаха, особено на Плиска.

Все пак Константиновата империя си е друг филм...

Поздрави.
цитирай
8. анонимен - Статията Ви звучи оптимистично, ...
05.01.2009 20:19
Статията Ви звучи оптимистично, въпреки че днещните българи -чалгари или не -са изчезващ вид. Колкото до прабългарите - съгласявам се налълно с осмиването на божидардимитровщината.
цитирай
9. raylight - Относно Християнството и варварството
05.01.2009 22:06
един въпрос - кой владетел и на коя държава освобождава евреите от Вавилон и им дарява пари наново да построят Соломоновия храм? Какво общо иа с това с храмовете (т.нар. капища) в България, както и с намерената будистка статуетка от ПБЦ в Мадара?

П.С. Относно варварите и цивилизацията, ще има разтърсващо - шокиращ пост от моя страна. Що се отнася до стръвта - много е примамлива, дори аз захапах :)))
цитирай
10. gantree - @ raylight
05.01.2009 23:21
Не си падам много по излишните емоции от историята на тема "какви сме били, а сега какви сме станали", но описанието ти за българите:
1) изобщо не засяга примера с Крум и унищожаването на Сердика през 809 г., и
2) какво градостроителство изобщо приписваш на българите отпреди населването им на византийска земя? Плиска, Преслав и пр. показват именно това, което пише и Темплар, и което анонимен 4 каламбурва уж в сметката на "руско-съветска исторична школа". "Руско-съветска школа" е точно онова, което Темплар взема за подбив по-горе.

Допреди идването на Аспарух "високото ниво" на българите се е изразявало в преносими поселища - шатри плюс обоз. Споменаваш Саркел, неясно защо. Саркел е хазарската "Белокаменна крепост", наричан "Белая Вежа" от руснаците. Построен е от хазарите на брега на река Дон в периода 834 - 837 година, или малко над сто и петдесет години от смъртта на Кубрат и установяването на Аспаруховите българи тук. Защо го приписваш на българите, не става ясно. Бакат - това е "град" в античната област Согдиана, намираща се на север от Бактрия в днешната територия на северен Афганистан и Узбекистан. Потомци на согдийците и бактрийците са днешните таджики, а след III век там се настаняват оногурите - и сигурно това те подвежда. При всички положения обаче Бакат няма нищо общо с нас. Биляр е строен от волжките българи, и няма абсолютно нищо общо с величествената архитектура на разрушената от Крум крепост Сердика. И какво остана от примера ти - Плиска и Преслав, строени върху основите и по примера на Византия.

Въпросът ти за Набуко и евреите от коментар 9 не го разбрах.

Поздрави.
цитирай
11. usandthem - е сега,ако се окаже,
05.01.2009 23:50
че сме освободили евреите от Вавилон,па сме им дали и пари да си построят наново храма,наистина ще е разстърстващо!Па какви лихви можем да сметнем-кой сега е номер едно?! Templar,добре казано за тези ,които знаят колко много самоирония и хумор влагаш във всеки свой пост и предизвикателно и дразнещо за останалите.Битката с pull-overite ще е дълга и епична!:)))
цитирай
12. raylight - Какви сме били и какви сме станали
05.01.2009 23:56
е въпрос с 60 г давност, не с 2600 г.
За канасювиги Крум - защо е обсадил Сердика, защо вадите тази акция от контекста и? Какво се случва преди това - Никифор Геник решава да унищожи българската държава НАРУШАВАЙКИ ДОГОВОР с България . Заетият с аварите Крум предлага неколкократно мир на византийския варварин, който отказва, разбива две армии и превзима Плиска, където масово избива хора и измъчва хора, цялата му войска е била от опортюнисти, дошли с идеята да ограбят и плячкосат българската хазна. След това разорение и опустошение, след кланета и пожари, каква да бъде реакцията на Крум на този тероризъм?
цитирай
13. raylight - USA и прочие
05.01.2009 23:58
имаш Гугъл, направи малко проучване за какво говоря. Линията на най - малкото съпротивление на мисълта не е най - добрата линия на писане на коментари (знам го от личен опит)
цитирай
14. raylight - Последен пост не по темата
06.01.2009 00:04
Не знам кой е заблудил хората, че "византийци" = "цивилизовани", цялата им история с малки изключения убеждава точно в обратното.

" секи ден. Ще воюваме за нормалност - тъпо, упорито, с телешка кротост, ден след ден"
Това характеризира (както в положителен, така и в отрицателен аспект) сърцето на българския манталитет според мен, някои апокрифи, историци и турски народни поговорки :)
цитирай
15. usandthem - raylight
06.01.2009 00:15
по-кротко пич и не толкова високопарно.Сега може и да ти се струва,че всичко ти е ясно и че можеш да раздаваш съвети,но след време( да ти даде Господ дълъг живот) ще разбереш,че да се вземаш твърде на сериозно,не е най-добрият подход-знам го от личен опит.Peace.
цитирай
16. gantree - @ raylight
06.01.2009 00:32
Коментар 12, предполагам, е адресиран до мен.
Не казваш нищо по същество. Не отговаряш по никакъв начин на казаното от мен за Саркел, Бакат, Биляр и прочие, следователно признаваш, че си писал неверни неща, които възприемаш като опровергани.

За Крум - какво е това "канасювиги", което си турил пред името на човека? Какво си мислиш, че означава това, някаква титла, равнозначна или може би по-висока от императорската във Втория Рим? И какво се опитваш да ми обясниш за Никифор, че "варваринът" е бил той, а не българския дивак? За твое сведение, Крум е превзел Сердика с обещание да пощади и освободи гарнизона и населението, които след предаването на крепостта избива до крак. По същият начин дивакът Калоян постъпва с гарнизона и населението на Пловдив през лятото на 1206-а. Колкото до "българската хазна" по крумово време - това са пълни глупости, въпросната "хазна" е била нищо в сравнение с богатството и великолепието на Константинопол. Отишъл Никифор да оплячкоса на диваците цървулите, някаква си нищожна в сравнение с византийските крепости селска мах`ла.

Къде останаха градоустройствените превъзходства на българите, които се опитваше да опишеш? Примери ли не ти останаха? Т.нар. "златен век" в България е много, много след времето на дивака Крум, по времето на цар Симеон, след покръстването на българите. Симеон обаче няма нищо общо с дивака Крум - израснал е в Константинопол, и е получил най-доброто за времето си образование във Византия. Едва тогава България тръгва към цивилизацията, за твое сведение, а не по времето на крумовите "извадени от контекста" диващини. И от кой контекст по-точно е изваден примера със Сердика, от твоя ли? Да не би да е трябвало да се допита до теб домакина, преди да напише нещо за Крум?

И последно, като ще коментираш историята, поне научи нещо, че иначе не е интересно да се спори с човек, който не може да си подкрепи думите с факти. И го зарежи "българския манталитет", очевидно не го познаваш добре.

Поздрави.
цитирай
17. templar - бах мааму:)
06.01.2009 08:51
Тръгнахме от новогодишния концерт, а къде стигнахме...

Историята е най-манипулираната, идеологизирана и фалшифицирана нАука. И за тая болка няма билка. Все пак се опитваш от няколко откъслечни източника да извчлечеш представа за цяло съвремие.

Представете си, че след 2000 години от нас са останали само графитите на пуберите по стената на 7-мо училище, половин брой на списание блясък със статия на Кристина Патрашкова (интервщс Азис) и онази къща Охлюв на панорамния път...

Тогава някой историк ще твърди, че българите са циганската етническа група, носили са сутиени и обеци, живели са в къщи-охлюви (вероятно култ към богинята - охлюв) и са имали богат фолклор за борба с политиците (лоши духове, които мърсуват по Коледа)...а император им е бил ЕМИНЕМ, както пише на една антична колона...

Мисълта ми е, че Лили Иванова знае повече от всички историци, които само интерпретират отделни артефакти.

Не бих отишъл в крайността на Gantree да чета само източниците, макар че неговият подход определено е по-правилен, отколкото четенето на нечии фантасмагории изсмукани от тези източници.

Да правим разлика между исторически и историчарски (по аналогия с македонската "школа") подход:

Историкът вижда артефактите и на база на данните от тях гради хипотеза.

Историчарят фантазира легенда за величие и търси артефакти, които да паснат на тезата му... Например: Индианците Панаре имат обичай да сушат червени чушки, като ги връзват на "плитки" по къщите си. Българите също имат такъв обичай. Следователно Индианците Панаре и българите имат общ корен, някъде преди преселението...
цитирай
18. raylight - Отговори до Гантрий
06.01.2009 09:11
1. 80 % от населението на Хазарския хаганат е от т.нар. Салтово - Маяцка култура - алани и българи. Саркел Е построен от българи, както показват последните археологичеески проучвания, които също така показаха, че целият Кримски полуостров е населен плътно с алано-болгари, даваха го дори по телевизията за незапознатите (30 000 км последите на българите с Пламен Петков).
2. Плиска и Преслав показват прилика със средноазиатски градове (най – вече персийски), с древни гръцки градове и донякъде с римското строителство и ПО НИКАКЪВ НАЧИН не са византийски строеж от онова време, само пълен лаик би твърдял подобно нещо. Те са проява на САМОСТОЯТЕЛНА СТРОИТЕЛНА ТРАДИЦИЯ според всички археологически проучвания досега, въпреки, че в тях се наблюдават и някои заемки (петоъгълните кули напр.) – Захарий Ритор в прав текст казва „Българите имат градове”.
3. Имало е град Булгар в Дагестан, ако не знаеш, много преди Кубрат да се роди.
4. Бакат е градът на оногурите, директно казано в извора. Не мисля, че има какво да се спори, освен ако не приемаш, че оногурите не са българи?
5. За твое сведение Крум РЕАГИРА на НАРУШАВАНЕ НА ДОГОВОР – нещо, което византийцитре ПРАВЯТ НЕПРЕКЪСНАТО и ВСЯКО ИЗВАЖДАНЕ НА ПРЕВЗИМАНЕТО НА СЕРДИКА ОТ КОНТЕКСТА EГРУБО ЛОГИЧЕСКО ИЗАКВАНЕ ВЪРХУ ТЕМАТА.
6. Защо вярваш на византийски хроники така БУКВАЛНО, сега ще ми кажеш и че Аспарух е победил случайно, през 681? Българите нямат политика по убиване на цивилно население, само го разместват насам – натам. Защо мислиш Никифор тръгва на поход – защото една голяма област в Македония ДОБРОВОЛНО се присъединява към България – кой гради такъв имидж с клане на цивилни? Клане на цивилни е имало и е било В ПЛИСКА. Какви са архологическите доказателства за убиване на цивилни в Сердика, какво казват поне още два източника – едни латински и едни източни, можеш ли да го засечеш като го твърдиш така?
7. Нямаш НИКАКВА представа какво означава цивилизованост, и ако си мислиш, че тя означава да знаем коя е вилицата за салата и какво да облечем за официална вечеря, МНОГО СЕ ЛЪЖЕШ. Специално ще напиша един пост, в който ще дам алтернатива на повърхностните, плитки определения на думата и ще обясня, че цивилизоваността не е имитиране на благоприличие, а благост, от която благоприличието естествено следва и приема различни форми, но дотук с прельдията.
П.С. Почети (за 10 години) няколкостотин труда за българите, интепретирай данните и ще седнем на по бира да спорим цял ден за манталитет, за цивилизованост и т.н. Само ще ти кажа, че идентификацията ми е специалност.
цитирай
19. raylight - Последно
06.01.2009 09:22
А за Тервел - спасителят на Християнския Свят и неговото спазване на договора с Византия, довело до разгрома на много над 100 000 араби? Какво означава това за цивилизоваността, след като на "езически" владетел се дава титлата "кесар" (безпрецедентно дотогава)?
П.С. Ако не обичате предците си, поне обичайте логиката и истината
цитирай
20. sparhawk - да не говорим
06.01.2009 10:34
за това, че Тервел е бил шокиран от християнската цивилизованост на носоотрязания Юстиниан ІІ, който удавя Костантинопол в кръв. Аз не издигам в култ нашата родина и не вярвам, че още от времената на Атлантида и Лемурия ционистите заговорничат срещу неговото величие, но не бих го омаловажавал за сметка на една доста развратна и агресивна империя. Даже според мен първата ни държава, която е доста по-самобитна, далеч превъзходи второто царство, направено като копие на византийската империя.
Но понеже това е хубава тема - поздравления за веселия коментар на templar. Аз не ходя на концерти, а на кино (народен съм си), но да му кажа - шушкането с пликчета дразни и там, а сега се сещам за това как като маниак на терминатора (пак народно забавление, знам), отидох на третата част на филма и зад мен един представител на "пазарисите" (напомням на автора на блога сполучливата му класация на почитатели на операта, на пратера и пазариси) изстреля зад гърба ми:
- Еий, що си дадах парити зъ тъз глупуст, требаше да си купа прижола.
Класика.
цитирай
21. templar - може би имате предвид
06.01.2009 10:58
Св Тривелий?
цитирай
22. gantree - @ templar
06.01.2009 13:29
Трябва да прочетеш Честъртън, Темпларе. По-специално "Вечният човек", макар че от "Ортодоксия" ще останеш далеч повече очарован. Защо пиша това - тъкмо заради това, което наричаш "крайността на Гантри", в която не би отишъл. Като я прочетеш, имам предвид "Вечният човек", не само ще отидеш, ами и даже ще тичаш към това, което възприемаш като "крайност". Книгата се намира още, ако ти е трудно да я намериш, ще ти помогна. От нея имам предвид за случая размишленията му по повод предразсъдъка за т.нар "пещерен човек" и свързаните с този предразсъдък исторически анализи и изследвания. Няма да се разпростирам, защото може да сгреша. Трябва да се прочете, аз не мога да го изкажа по онзи начин.
цитирай
23. templar - твоят подход е единствено правилния
06.01.2009 13:43
когато става въпрос за конкретна, тясно дефинирана тематика. По темите, които ме интересуват наистина задължително чета източника, най-малкото защото не смятам Х, У или З журналя и списувачи за по-умни от мен.

Проблемът е, че когато говорим за обща историческа култура по широк кръг теми, няма как да се запознаем с източниците - просто 10 живота няма да ни стигнат и сме принудени да се опрем на обобщенията на някой, за когото това е било "основна тема на интерес" и го е сдъвкал за наше улеснение. За жалост обаче в българската историография има Златарски, Мутафчиев, Дуйчев и Ников (ако броим С. Радев, което не бива) но аз въпреки респекта си към тях не им вярвам, достатъчно...

Така че "не бих отишъл в крайностите на gantree", може би следва да бъде "не бих имал време и възможност"...

Има и друго, за да се разбере един източник, трябва да познаваме добре контекста - културен, политически, научен, религиозен... а това изисква допълнителни няколко вагона източници...
цитирай
24. gantree - @ raylight
06.01.2009 14:04
По точка първа, за Саркел - какви са тия "последни археологически проучвания" на Саркел, за които в момента лъжеш? Върху останките на Саркел в момента се намира огромен язовир, построен през 1952 година, т. нар. Цимлянско водохранилище. Какви проучвания на Саркел коментираш ти, някакви подводни ли, или някаква друга веселба ти се върти из ума? Поне като ще лъжеш, бъди малко по-атрактивен. :)) Пламен Петков и неговите простотии не ми ги давай като източник, за да не влезем яко в една друга тема. За Саркел обаче няма да се разберем. Няма никакви "последни археологически проучвания", които да потвърждават веселата ти теза за първата столица на хазарите.

Плиска и Преслав, това по твоята точка две, предлагам да не анализираме, тъй като твоето твърдение за големите архитектурни заложби и изяви на българите касаеше десетилетията и столетията ПРЕДИ Крум.

Градът Болгар, от твоята точка три, не съм коментирал изобщо. Изчаквам те да го представиш като величествен първоизточник на античната българска архитектура, и тогава ше можем да поговорим.

Бакат е под властта на оногурите от III до V век, и е напълно безсмислено да се твърди, че това е български град. Бакат е бил изключително оживен търговски център както преди оногурите, така и след тяхното измитане на северозапад, и е бил построен и населен със согдийци и бактрийци до разпадането на Персия и покоряването й от арабите. Колкото до оногурите - това е просто едно от имената на голямата и доста неясна маса тюрки, от която произлизат много народи. Да се твърди, че всичките племена в тази група са български е безсмислено, но аз лично нямам нищо против ти да твърдиш такива неща. Гледам, че и аланите с много лека ръка определяш като българско племе, което е просто виц, но - нямам нищо против. Темата ни е съвсем друга, за архитектурата на техните шатри и конски обози.

За Крум, по точка пет - отново не си разбрал. Крум не реагира на никакво нарушаване на никакъв договор, а на нещо съвсем различно - на отказа на Византия да му предаде десетки хиляди бегълци. Имало е цели села, които са преминавали Балкана с едничката цел да избягат от "рая", който ти се опитваш да опишеш, в "ада" на византийците. Тогавашните опити за преминаване на Стара планина са били нещо изключително трудно, и нерядко завършващо трагично начинание. Отказът на Византия да предаде бегълците е бил продиктуван от напълно реалната им представа какви ужасни неща ще се случат с тези хора, ако те бъдат предадени обратно на Крум. Вследствие на именно този отказ Крум обсажда Сердика през 809-а, мами населението, превзема града и го срива из основи, за да покаже ясно на Византия, че исканията му трябва да се изпълняват.

По точка шест не виждам какво ме питаш. Вярвам на фактите, описани от съвременниците на тогавашните събития. За теб чаша от човешки череп може и да е етикет за цивилизованост и възвишеност на духа, но за мен не е. За мен това е варварство, от най-чист вид.

За Тервел не виждам защо си писал. Тервел е едно от най-светлите имена в нашата история, и аз лично се възхищавам на всичко онова, което е сторил. Византийците са го почитали изключително много, но ние тук не си говорим за Тервел. Говорим си за Крум и неговите варварски престъпления.

Поздрави.
цитирай
25. gantree - @ templar 23
06.01.2009 14:15
Десет живота да, може и да стигнат. Но иначе, аз и не твърдя, че знанията ми са енциклопедични, ти също. Има неща, които са ми направили поразително впечатление, и се заравям в тях, за да ги разбера като мотивация. Най-вече мотивацията ме интересува, тъй като тя най-ясно показва стереотипите в мисленето от онова време. За източниците - има как да се запознаем, стига да искаме. От обобщения вече ми е втръснало. В момента, например, чета това
http://knigabg.com/index.php?page=book&id=5308
нещо невероятно е.

Поздрави.
цитирай
26. templar - Звучи много интересно. А пише ли дали Крали Марко или Скендербег са българи, сърби или македонци? ;)
06.01.2009 14:41
Много се ядосвам, че не са издадени източниците. Например пълни издания на църковни и еснафски кондики, данъчни регистри, орденски регистри... има толкова много материя, която човек може да види само в оригинал в НБКМ, а кому е нужна тази разсипия?

Иначе аз чета Пътят от Амин Маалуф, който "откраднах" от теб и много се кефя. Разказва как е изследвал родовата си история - стъпка по стъпка с всички перипетии, съмнения и най-вече емоциите докато е възстановявал пъзела на рода си. Темата при мен удра в 10-тката и като чета си казвам "да, точно така, ей, гледай точно същото е..." Преписвам си цели абзаци в тефтера
цитирай
27. gantree - @ templar
06.01.2009 15:02
Ах ти, куче крадящо :)))))
Амин Маалуф е с превъзходен дар-слово, истинско удоволствие е да се чете, стига да е преведен от човек с близко до неговото въображение. Ако е първото негово, което четеш, вероятно ще се запалиш и по другите, които са издадени. "Пътят", разглеждах я дълго, но не я взех. Не искам да чета за ливанско-палестинските перипетии, и не споделям тяхната гледна точка за 99% от събитията през последните десетилетия.

От другите му книги, всичките са за препоръчване. "Скалата на Таниос" няма да намериш, аз я издирвах близо месец, и взех последните три бройки от тиража, две подарих. Трябва да ми направиш много сърцераздирателно предложение, за да ти заема моя екземпляр. "Странстванията на Валтасар" се намира, и също ще те грабне много силно. "Самарканд", за съжаление, още не е преведена, а като гледам сюжета й, сигурно е най-доброто от него.

За документите на венецианците може много да се говори. Такива неща има вътре, че са дори невъобразими - султански писма, договори за сключване на съюзи и търговски права, нотариални актове за продажба на българи в Крит, договори с Добротица, един съдебен акт за един българин, убил двама венецианци ... чудеса има. А и другите издания от колекцията им са много интересни.

Поздрави.
цитирай
28. templar - всъщност това, което разказа за Валтасар
06.01.2009 16:03
ме заинтригува и когато попитах една руса служителка на средноголяма книжарница за нещо от този автор и тя много искрено се опули от името му, чашата преля и си казах "След като това тъповато парче не го е чувала, значи още по-сигурно е моят човек...:) "

Иначе "Пътят" е "лична драма" :) - няма почти нищо политическо. Просто личния път на един родоизследовател, който след като старците му са си отишли се пляска по челото че не ги е питал куп неща приживе, изравя от един сандък двадесетина стогодишни писма и десетина избелели снимки без опис и се впуска да реди пъзел по слухове, разховори с далечни братовчеди, ровене в архиви на гробища, стари вестници, пътуване до Хавана...

С радост ще прочета и другите, само че още кретам на тази със скорост 4- 6 страници / ден. После ще видим. И аз не бях чел роман от години, но "Пътят" не е точно роман.
цитирай
29. raylight - Към Гантрий
06.01.2009 19:46
ще отговоря на последния ти (Ви) пост, след като го изчишстиш/те от логически заблуди от типа argumentum ad hominem. Не смятам отново да слизам до това ниво, след като именно срещу това се боря. Не съществува човек, достоен да ми отправя обиди, тъй като самите обиди не са достойни.
цитирай
30. gantree - @ templar
06.01.2009 21:18
Е, ако е така (за "Пътят") ще си я взема още в следващите дни. "Странстванията на Валтасар" е на ИК "Прозорец", от 2004-а, "Лъв Африкански" е на "Меридиани" от същата година, а "Скалата на Таниос" е издадена 1998-а от "Лаков Прес". Писана е по истинска история: убийството на един патриарх, извършено през XIX век от "някой си" Абу Кишк Маалуф - вероятно негов далечен роднина. Избягал в Кипър заедно със сина си, и бил върнат с измама в родината си от емира на друзите, за да бъде екзекутиран.

Поздрави.
цитирай
31. gantree - @ raylight
06.01.2009 21:18
Добре, не слизай на моето ниво, нямам нищо против да си останеш по-нависоко или където и да било там си се представяш, че стоиш. Не съм искал да те обиждам, иначе щеше ясно да си проличи. Малко по-остро се отнесох само заради арогантната убеденост, с която пишеш тези тотално неверни неща, особено за Саркел. Бих ти препоръчал да си намериш "Тринадесетото племе" на Артур Кьостлер, там пише много за Саркел, или пък да прочетеш ръкописа на Ахмед Ибн Фадлан, "Пътешествие до Волжска България", има го качен в нета тук
http://groznijat.tripod.com/fadlan/fadl_index.html
Ибн Фадлан е по-известен след филма "Тринадесетия воин", с Бандерас в ролята на Фадлан. Като не вярваш на византийски източници, тогава сигурно ще повярваш на този автентичен арабски ръкопис от началото на X век. И когато решиш пак да баламосваш някого някъде за тия неща, ще можеш да бъдеш с поне една идея по-убедителен. Например, предлагам ти да твърдиш, че Ибн Фадлан е бил изпратен при българите, за да предотврати завладяването на Багдад и цяла Персия от величествените и героични български воини от бреговете на Волга. Една такава теза би звучала удивително, ако я развиеш. Успех.
цитирай
32. raylight - Ето, отново
06.01.2009 22:09
и в този пост argumentum ad hominem - http://raylight.blog.bg/viewpost.php?id=258091

Аз аз специално се постарах в моя пост да не влагам такива. Не казах "твоето ниво", казах "това ниво", нали? Нещо повече, убеден съм, че "твоето ниво" и "това ниво" в общия случай не съвпадат. Няма да да вляза в това говорене, просто няма, самоубеждавай се как си ме оборил и какъв победител си в спор, в който няма да участвам, докато не се постави на рационално ниво ;)
цитирай
33. gantree - @ raylight
06.01.2009 23:14
Не знам в какво "говорене" няма да влезеш. Аз лично продължавам да се удивлявам на упоритостта ти, дори разговорът извън може би ненужните ми иронии определяш като "нерационален". Добре, нека да го "поставим на рационално ниво" - дай ми някакви източници, от които се виждат "резултатите от последните археологически проучвания", по твоите думи, за построяването на Саркел. Тази първа столица на хазарите съвсем умишлено и целенасочено е "потопена" и скрита от света от руско-съветските власти с построяването на този язовир през 1952 година върху останките й, руско-съветската "историческа наука" десетилетия наред отрича фактите от периода IX - X век, а ти директно го определяш като "български" град в коментарите си, без абсолютно никакво доказателство в подкрепа на твърдението ти. И на всичкото отгоре не аз, а ти наричаш разговора "нерационален". Добре тогава, вкарай рационалност в него - дай някакви факти от тези несъществуващи "последни археологически проучвания".

Давай смело, нека да стане наистина весело.
цитирай
34. raylight - Проблемът не е
08.01.2009 09:08
дали моите твърдения са верни или не, проблемът е, че в желанието си да ги оспориш, ти използваш и неприемливи за мен инструменти като argumentum ad hominem.
цитирай
35. анонимен - Казаха ми че съм Българин.
09.01.2009 03:58
Ния сме последните остатъци от унищожителните и рушащи орди на Атила в Европа.За това сме такива. И за това искат да ни унищожат или разселят от тая територия.
цитирай
36. gantree - @ raylight 34
09.01.2009 12:32
Това, в коментар 34, не можеш да го кажеш ти. Дали твоите твърдения са верни или не са - това НА МЕН не ми е проблем, а не на теб. Не аз съм този, който лъже и пише такива неверни неща. Също така според мен е далеч по-неприемливо да се лъже, отколкото да се опровергае лъжеца.
Нали схващаш малката, но изключително важна разлика?

Поздрави.
цитирай
37. raylight - Gantree
10.01.2009 09:58
Ти съзнателно ме обвиняваш в преднамерена лъжа, така ли?! Ти въобще четеш ли това, което пишеш ?!
А какво означава тази фраза "това НА МЕН не ми е проблем, а не на теб"? Ако на теб не ти е проблем, а на мен не ми е проблем, чий проблем е тогава?

Като изключим разгорещените обиди, които си разменяме, трябва да се извиня за грешката си. Това, което съм гледал не е за Саркел, а за Судак. Източникът е Владимир Майко, пуснато по телевизията в поредицата на Пламен Петков 4-и епизод. Твърдението е, че Судак е основан през 7-и век от нас, а самият Кримски полуостров е плътно заселен с българи. Това са т.нар новообявени (дори не са нови) открития.

За Саркел отделно ще потърся източник, защото отдавна съм го чел (не за съвременни проучвания, които се отнасяха до Судак) и може и да съм се заблудил.
Поздрави.
цитирай
38. анонимен - пишете ясно, кратко,свързано
10.01.2009 18:38
още една педя земя-лумпена Чардафон.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: templar
Категория: Политика
Прочетен: 3797992
Постинги: 428
Коментари: 2648
Гласове: 10559
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031