Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.01.2009 15:23 - Кризата като ВОСР
Автор: templar Категория: Политика   
Прочетен: 6900 Коментари: 13 Гласове:
0

Последна промяна: 07.01.2009 16:56


Много глупости се изговориха за настоящата "Светован финансова и икономическа криза" Звучи като ВОСР - Велика октомврийска социалистическа революция. Наистина, първите ясни сигнали за катаклизъм (революция) дойдоха през октомври 2007, а през октомври 2008 явлението бе определено от левите академични анализатори като Велико и Социалистическо...

Маркс се бил връщал на бял кон, капитализмът бил умрял, либералния икономически модел се бил сгромолясал...

Дали?

Либералният модел наистина се сгромоляса. Но това няма да върне социализма. Защото се сгромоляса не либералния икономически модел, а либералния морален модел. Общото между тях е колкото между компотите и кoмпютрите.

Либералния икономически модел постулира, че "невидимата ръка на пазара" регулира икономиката по-добре от всяка държавна намеса. Държавата трябва само да създаде правилата и да следи за тяхното спазване в условията на свободна конкуренция. 

Либералния морален модел постулира, че Бог няма, всичко е тук и сега и трябва на всяка цена да притежаваме, изядем, храносмелим и отделим всички удоволствия, радостчици и неистови наслади, които ни дават по телевизията и гланцовите списания, защото иначе е скучно, а ни предстои цяла вечност да сме умрели и изядени от червеите. Културата на забавлението и "якия купон".
* * *

По моето скромно мнение, главните причини за ВОСР са 2:

1. Консуматорската култура, рекламния напън и нагона към притежание. Налаганите чрез гигантска рекламна индустрия стериотипи, че жената трябва да е руса с големи твърди цици с крилца, а мъжа - с последен модел БМВ, лаптоп, телефон с пряка връзка с Господ и 17 метрова яхта за да вдигне самолета.

На езика на идиота от средната класа това значи  апартаментче на кредит,  две-годишна кола (нов внос), 42 инчова плазма (до излизането на 1000 инчова) италиански мебели за гъзария, джакузи винтили във ваната за разкош, природосъобразни лайна в хладилника за престиж и лайфстайл списания в барчето за лайфстайл. За децата на средната класа означава мерене на GSM-ите, дрешките от babyBenetton и пишките на татковците...

На езика на комбинаторите от  финансовия свят,  това значи облигации през борсата, върху тях опции, върху тях фючърси, върху тях хедж фондове и още куп продукти и субпродукти, накачулени един върху друг без покритие и обезпечение, плаващи върху облаците на мечтите и комплексите на wonabe-тата с плазмите от "престижните нови жилищни квартали"

С две  думи, невидимата ръка на пазара на стоки, услуги и финансови активи се изроди в съвсем видима ръка на мечти, комплекси, нагони и несъществуващи виртуални пари и печалби. Затова казвам, че фалира не либералния икономически, а либералния морален модел (искам всичко тук и сега, притежавам, следователно съм, Новия Бонукс с още по-активна формула...)

2. Причината да се срине пазара е пълната дерегулация. Нямам предвид либерализация, а дерегулация. Държавите увлечени по еуфорията и бързите печалби на идиотите абдикираха от функцията си да регулират механизмите, по които функционира пазара. (повтарям: да регулира не пазара, а наличието и спазването на правилата по които той функционира)

Не, социалистите не са прави. Не е работа на държавата да дере данъци и да преразпределя, не е работа на държавата да бъде собственик на отрасли и предприятия.

Но: Държавата трябва ясно да казва, примерно, че когато една банка е дала 100 евро като кредити, то  във всеки един момент трябва да има в мазето си в звонкове 10 евро, за да може ако 10% от хората решат изведнъж да теглят, да може да бръкне за да ги извади. Държавата трябва да забранява на банката Х да дава на идиота У кредит за мечтания дом в размер на 110% от цената, защото по този начин рискува 100% (110%) от парите на вложителите и акционерите си. Държавата трябва да поставя правила на здравия разум,  с които да защитава стабилността и устойчивостта на системата и да пази идиотите от собствената им алчност. Освен това трябва да следи изкъсо и да санкционира тежко за спазването на тези правила....

Ето това не се случи. Затова се случи друго. Но то не е ВОСР, а е спукване на балона на масовата глупост. А масовата глупост е резултат на алчността към вещомания, която пък е резултат на липсваща ценностна система. А ценностната система е липсваща, защото социализма (либерализма) наложи мнението, че всичко съществува само тук и сега, зависи от гледната точка и че в живота има значение само това, което ти се набожда на вилицата или на оная работа.

Капитализмът и пазарът си остават вълшебни механизми. Стига да функционират (1)свободно в общество от (2) рационално мотивирани личности с (3) ценностна система.

Така че на днашните пророци на новия соц трябва да припомним, че социализма се провали тотално навсякъде по света и във всичките си варианти и затова няма как да се върне.

А капитализмът се доказа като много успешен в продължение на няколко поредни десетилетия преди масовата I-pod - изация да спука гумите му. Ще вулканизираме (не балона, а гумите) и ще продължим напред, може би по-мъдри от вчера.

Навремето британските консерватори дойдоха на власт с лозунга:

"Време е за здрав разум!"

Днес техния лидер Дейвид Камерон излезе с призива:

"Време е за нова култура на спестяването"

Кредитът отново ще стане паричен мултипликатор, лост за увеличаване на ефекта от бизнеса, и в много по-малка степен инструмент за задоволяване на разхайтените мераци на потребителя.



Гласувай:
0



1. prebroitel - Добре!
07.01.2009 15:51
Добре!
цитирай
2. анонимен - Браво!
07.01.2009 16:11
Шапки долу!
Поздравления за текста!

Ще добавя само към описанието на причините за ВОСР и опита да убеди една категория иначе разумни хора (англичани, ирландци и подобни), че могат без работа да изкарат много пари (важна част от либералния морален модел е да си "играч", а не скучен лузър-предприемач ала Буденброкови) - като купиш с кредит или със сетни изсилвания на наличните си средства хиляда имота в България, Дубай, Муай Тай и т.н., дадеш ги под наем (обаче изненадааа - у Булгаристан възвръщаемостта е мало проблема), с наема покриеш вноските по ипотеката и с разликата купиш нови хиляда имота, а после продадеш някой от тях с 300 % печалба и така наново, докато накрая всички не станат като ескуайър Трелони, който търси съкровища по света от любов към спорта.

Тц. Мячь проходит мимо. Снова не получилось.
Надо бачкать. Освен ако наистина не си (вече) ескуайър Трелони.

Оттук и разните производни игри и опити за печалба от типа "от нищо нещо" - онлайн форекс игри и прочие балсами за наивни очи.

belomore
цитирай
3. анонимен - Нищо му няма на капитализма,да
07.01.2009 18:06
Ама и това дето държавата е "виновна" и може да ни "оправи" си е социализъм.
Баста, не струва, както бе рекъл пролетарския поет :)
ПП Не знам за какъв "либерален модел" говорите, но не е за модела на класическия либерализъм
цитирай
4. анонимен - До № 3
07.01.2009 18:11
Тц, прав си, не е той (класическия).

Върни се пак горе, прочети отново и ще разбереш (евентуално).
цитирай
5. анонимен - "Стига да функционират (1...
07.01.2009 20:29
"Стига да функционират (1)свободно в общество от (2) рационално мотивирани личности с (3) ценностна система." - е тук нищо не каза...

Андрей
цитирай
6. анонимен - Алеко-templar, пак ме разсмя неудържимо.
07.01.2009 22:49
Еле па за връзката между невидимата ръка по Адам Смит и "децата на средната класа", които си мерят "GSM-ите, дрешките от babyBenetton и пишките на татковците..."
Бъди здрав!
цитирай
7. raylight - Напоследък
08.01.2009 08:48
Нобелови награди по икономика се раздаваха за откритието, че мотивацията в икономиката не е рационална :(
цитирай
8. thehobbit - Мноооого добър текст
09.01.2009 15:21
Толкова хубаво казани простите неща от живота, които не можеха да доведат до друго.

И със силно етическо обяснение. Дори и да не съм 100% съгласен, трябва да предложа по-добро. А не мога :)

Браво
цитирай
9. raylight - Аз мога
09.01.2009 15:34
но не искам, защото, за да е "по - добро" е достатъчно да сменим критерия за "по - добро", а това си е cheat-ване
цитирай
10. анонимен - високо-парна-пудра
10.01.2009 18:00
Случих да видя мнението ви и за чардафон велики.
то беше-че е лумпен.
отогаз внимавам като чета пудрата тук.
цитирай
11. анонимен - добре де,
11.01.2009 01:07
Маркс е преди всичко теоретик. и е изобретил този хубав и работещ термин "фиктивен капитал". иначе текстчето рокс!
цитирай
12. анонимен - Сириус-Б
11.01.2009 02:25
"А ценностната система е липсваща, защото социализма (либерализма) наложи мнението, че всичко съществува само тук и сега, зависи от гледната точка и че в живота има значение само това, което ти се набожда на вилицата или на оная работа."
Това наистина е същината на проблема.
Приемам, че това в скобите си го свожил по погрешка. Аз бих сложил Моралния релативизъм, който е точно социалистическото ни наследство.
Колкото до балона на виртуалните печалби - и той е точно по Маркс. Точно по Маркс парите са стока, и като ги превъртиш в любимата формула на социалистите "Пари-Стока-Пари+ " а именно "Пари-Пари - Пари+" и ето ти пари от нищото. Перпетуум мобиле, значи.
А парите (истинските) просто не са стока.
цитирай
13. анонимен - Камерон критик на дерегулацията?
02.02.2009 01:01
хайде да си припомним две-три неща за британските консерватори. Не разбирам какъв е проблемът и с етиката на либерализма. Опростенчество е да се твърди, че либералното начало се изчерпвало с консуматорството. В основата на либерализма - или по-скоро на либерализмите, тъй като говорим за идеологическа фамилия, а не за някакъв монолит - стои троицата от ценности свобода, човешкия животкато висше благо и правото на личен избор (pursuit of happiness, както казва Декларацията за независимост). Впрочем именно тези са ключовите начала в нашата Конституция, сърцевината на концепцията за човешки права. Хегемонията на либерализма продължава дори след ВОСР. Не забравяйте, че и Кейнс се самоопределяше като либерал.

Димо
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: templar
Категория: Политика
Прочетен: 3798164
Постинги: 428
Коментари: 2648
Гласове: 10559
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031