Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.01.2009 11:17 - Ще се бием на сянка
Автор: templar Категория: Политика   
Прочетен: 19637 Коментари: 41 Гласове:
0

Последна промяна: 22.01.2009 14:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Това беше първото нещо, което ми хрумна снощи, когато към 17:30 се добрах до площад "Народно събрание"

Два часа и половина след началото на протеста, зад задника и под опашката на коня на руския самодържец бяха останали не-повече от 200 души. Направи ми добро впечетление, че доста от тях имаха карикатури на Путин с ореол от газова горелка на реверите си, а това означава политизация или поне мисъл за причинно-следствени връзки...
Хора от ДСБ и СДС почти нямаше (към този час). Бяха почти само студенти. Повтарям, не -повече от 200 на брой, в едното крайче на площада. Тази тяхна малкост по никакъв начин не ми подейства подтискащо. Напротив, бях очарован и може да се каже вдъхновен от няколко важни неща, които ще споделя.

1. Красота. Това бяха 200  красиви и изящни, направо прелестни  момичета и момчета. Хубост та дрънка, пу, пу да ги насере кокошката (само не коня, под чиято опашка се бяха подслонили), да не им е уроки и прочие. 

Красиви, одухотворени, интелигентни физиономии. Не една-две, а всичките. Това е много важно.  

Протестът започна с неясни и хаотични искания от типа: "нещо да се направи за тоя изстрадал народ"
В течение на времето организаторите се усетиха, че дрънчи на кухо и станаха по - политизирани и адекватни. Вече искат оставката на Миков и промени в закона за изборите....
Тази своя битка те водят в една манипулативна, сервилна, страхлива и продажна медийна среда, която намалява КПД-то на посланията им значително.

Снощи се убедих, че този протест има една огромна сила - чисто визуалното послание. 
Показвайте си муцунките, излизайте по телевизията, накарайте да ви снимат лицата в едър план, сложете снимките си на плакатите. 
Понякога външния вид няма нужда от словесни аргументи. Сложете вашите лица, отсреща сложете Петър Димитров, Румен Петков и онези квадратните с каските. Сложете и братя Галеви ако искате. Сложете една бяла светкавица да разделя плаката на две.  Оставете хората да избират. Онези нямат шанс...

2. Дух. Въпреки, че бяха около 200, това хич не ги притесняваше. Духът беше много висок. Пееха, скандираха и се нахъсваха с такава увереност и бодряшко настроение, че чак отиваше към фарс. 200 души, които имат наглостта да си вярват в днешна България...

3. Тук идва наистина смешното. Полицейската мощ. Зад металните огради, опасли широка зона около сградата на Парламента беше струпано огромно и зловещо черно позорище от камиони, автобуси, джипове с решетки, купчини каски и щитове. Фаланги, кохорти и легиони от бронирани роботи, подредени до хоризонта и обратно... Лелей, каква огромна сила! Стените вавилонски да се разтреперят..

Гротеска. Смешка. Насрали са се от шубе и ужас. Напълно са изгубили представа за реалността, почвата под краката си и небето над нискочелите си кратуни.

1500 тежковъоръжени гладиатори с пръсти на спусъците срещу 200 усмихнати деца с блясък в очите... Същински кенеф. Мръсен гаден турски, ориенталски, депесарски, комунистически кенеф, скован от нерендосани дъски в двора на общия европейски дом. Така изглежда  България на Гоце, Сергей и Ахмед.

Има една известна епична сцена, в която персийския тиран Ксеркс обяснява на спартанците, че трябва да се предадат, защото армията му е толкова голяма, че стрелите и ще скрият слънцето.
- Тъкмо ще се бием на сянка, отговаря  "добрия"... 

image

Прочутата теракотена армия на династията Цин, която е имала за задача да пази режима от урoки.

Сега от нас зависи снощните 200 да станат 300 за да се получи приказката. Ако това стане, може би ще дойде ден, в който не техните, а нашите стрели ще скрият слънцето... а онези с руските презимена и акцъентьи ще подтичват уплашено под шпалира от щитове към потеглящия към майната си зелен трамвай. На предната врата на трамвая,  ватмана нервно ще командва "Главите между краката!" - обичайната поза, в която българските комунисти напускат властта.


Тагове:   сянка,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - auu, gorkite de4ica;)))))))))...
22.01.2009 11:36
auu, gorkite de4ica;)))))))))))))))
цитирай
2. анонимен - aman ot naivnici!
22.01.2009 11:37
aman ot naivnici!
цитирай
3. thomas - Първият позитивен ПР :-)
22.01.2009 11:38
Не мога да не ти го призная - този път целиш близо до десетката. Най-после придаде някакъв положителен облик на иначе тотално неориентирания и незнаещ какво иска (не какво не иска) протест. Разкара тъмната сянка на Костов от неговата същност, дори пропусна да споменеш самата причина за протеста (на име Ковачки) и вместо тях сложи нещо красиво - млади и до един красиви студенти и най-вече студентки. Е сега, дето се вика от чисто любопитство, броят на протестиращите може да се увеличи десеторно, все от хора, искащи да се докоснат и отъждествят с тази красота. Стъпката е в правилна посока. Впрочем, и революцията на Фидел Кастро и Че Гевара е заложила на подобни послания и вече 50 години не могат да я унищожат съвсем. Дерзайте! Само от много правене на нещо за народа да не ни направите втора Куба (и нямам предвид романтичния в туристическо значение смисъл на думата).
цитирай
4. анонимен - махатма ганди
22.01.2009 11:45
имам една идея.
нека другата сряда в 16.00 всички които искат проняна да се качат в гратският транспорт ида се возят 2 часа.
нека блокираме софия пак да видим какво ще направят управляващите
цитирай
5. анонимен - Сандо - красотата е нравствена!
22.01.2009 12:28
Да, комунягите винаги напускат така властта - тичайки към турската тоалетна... Лошото е, че никога не достигат навреме до нея. И понеже ядат много и каквото им падне, та трудно се пере, мааму стара!

Колкото до красотата... Не забравяйте, че древните гърци са използвали една и съща дума за "добро" и "красиво". И може би поради същата причина съм сигурен, че красотата непременно е нравствена и младите ни сънародници със сигурност са прави и ще победят. А ако не успеят, тежко ни и горко!
цитирай
6. анонимен - Петър
22.01.2009 12:59
Дакато чета не знам как започнах да си тананикам "мила моя майнольо, юнак до юнака..."
цитирай
7. анонимен - На сянка
22.01.2009 13:52
Добре звучи.:)
цитирай
8. sparhawk - много хубав материал
22.01.2009 13:52
поздрави!
цитирай
9. prebroitel - Леонид
22.01.2009 14:13
Примера със спартанците ме впечатли. Попадение.Дано станат 300 или 300хиляди! Дано не останат 13 в битката с вендорите(комунистите), това ЗЛО на което името, дори не трябва да се споменава.
цитирай
10. анонимен - Мда, вчера беше добре. . . аз си тр...
22.01.2009 14:19
Мда, вчера беше добре ... аз си тръгнах обаче преди 17:00, когато имаше все още поне 2-3 по 200 под опашката на коня, че трябваше и да се поработи още малко за благото на семейството :) Който е бил миналата седмица, е усетил разликата в организацията ... в сряда 14.01 нямаше уредба, нито програма, а само един скапан мегафон, от който не се чуваше нищо. Тълпа, която вика "уууу" и "оставка" от време на време и толкова. В четвъртък пак беше така, като дори и мегафон нямаше. В петък пък за сефте извадиха тон-колоните, но думата вземаха какви ли не оИгофрени... Вчера беше с 20 класи над всичко досега. Хареса ми и със сигурност ще повторя другата сряда. :) Важното е, че има развитие ... мед ти капе от душата като видиш, че макар и да са 400-600 или 1000 хората на площада за седмица време претърпяват развитие, докато онея от другата страна на барикадата не мръдват.

Поздрави!

turnovec.blogspot.com
цитирай
11. tomov8 - и аз бях там
22.01.2009 14:49
Млади, интелигентни и усмихнати хора. това е алтернативата на червения, депесарския и останалия политически боклук.
Светлината ще пробие мрака
цитирай
12. анонимен - А така!
22.01.2009 15:32
Мдааа, наистина един от най-протестопоощрителните текстове :)

И аз като Търновеца тръгнах преди 17, щото некои бизнеси имат лошото свойство да са обвързани със спазването на определени срокове...

Обаче си мисля, че ако следващата сряда протестът е направо от 17 - 17.30 (и се върне обратно под муцуната на Коня), нещата ще са доста по-добри!
И ако подемем и нещо срещу Гоце (досега неясно защо щаден от протестиращите), съвсем мило ще ми стане :)

belomore
цитирай
13. анонимен - Ами като сте такава алтернатива, ...
22.01.2009 15:36
Ами като сте такава алтернатива, само с недоволство не става..влезте в политиката и ако ви изберат, управлявайте интелигентно и усмихнато;) а после някои по-млади от вас и още по-усмихнати и интелигентни нищо чудно и вас да нарекат комунисти (ох, забравих, че тая дума не трябва даже да се споменава). Но предполагам, че повечето от вас дори няма да отидат да гласуват, защото ще кажат, че няма за кого или че така протестират...
цитирай
14. анонимен - eto, s takyv egoizym nikade niama da ...
22.01.2009 15:38
eto, s takyv egoizym nikade niama da stignete..niakoi byrzal zaradi biznes4eto si, drug - da si rabotel za semeistvoto, treti - 4e mnogo ogladnial i t.n.
цитирай
15. thomas - @14
22.01.2009 17:01
Ето това е изказване на истински комунист (да ме извини пак автора, че споменавам думата). Значи да се грижиш за бизнеса си и за това да не фалираш, е признак на егоизъм. Значи трябва всички да седим пред парламента и да викаме, а може би и да мятаме камъни и да се бием с полицаите, за да може накрая Станишев да падне. Т.е. да може накрая да победим. След което, когато властта вече е в ръцете на Вожда, от чешмите ще потекат мед от кранчето на студената и масло - от кранчето на топлата вода. И вече няма да се налага да мислим за работа, бизнес и отговорности. Това, скъпи 14, да не би да ти го обеща Костов? Или може би просто ти е обещал една топла длъжност, на която на теб лично няма да ти се налага да мислиш за бизнес, ангажименти и отговорност?
цитирай
16. анонимен - to4no taka, thomas, Kostov mi go ...
22.01.2009 17:08
to4no taka, thomas, Kostov mi go obe6ta kato istinski komunist na istinski komunist!
цитирай
17. lambo - Искам да вярвам в приказката,
22.01.2009 17:09
но Доган няма да изпусне власта. Освен ...
ако нещо не се случи с него

Комунягите са лесни, Доган е проблема
цитирай
18. анонимен - махатма ганди
22.01.2009 17:44
имам една идея.
нека другата сряда в 16.00 всички които искат проняна да се качат в гратският транспорт ида се возят 2 часа.
нека блокираме софия пак да видим какво ще направят управляващите
цитирай
19. thomas - @махатма
22.01.2009 17:47
пиши на индийски, че с българския страшно се излагаш.
цитирай
20. анонимен - @14
22.01.2009 17:47
Да, тов. 14, това е да си нормален човек.

Да си малко егоист, защото си разбрал, че, ако не се погрижиш сам за себе си, никой няма да дойде да ти даде наготово и защото си суперпич.
Да си професионалист, защото планетарно незначителното ми бизнесче трябва да бъде осъществено качествено и в срок.
Да си отговорен, защото за разлика от на дедо Йонко хайлазния син аз не мога да нахраня децата си с вера.
Да си гражданин като си платиш данъците, осигуровките, отгледаш и възпиташ децата си сам и имаш позиция.
Да си реалист и обективно да преценяваш възможното, невъзможното и необходимото.

За твоя справка:
1. Гласувам задължително, било то и с отвращение.
2. Когато е трябвало и съм преценил, че е имало смисъл, съм висял и по цял ден по площадите.

Капишши?
Или искам твърде много от теб?
Или си обикновен дуднещ заядливец - може би това е по-добрият вариант.
цитирай
21. raylight - Хубаво послание за сянката
22.01.2009 19:42
само, че спартанците са били най - големите робовладетели не само в Елада, но и в античния свят, най - жестоко са потушавали илотските възстания. При тях жените са имали най - малко права (в Елада). От друга страна стои синът на Кир Велики, освободителят на юдеите от Вавилон, Кир, който им дава пари да възстановят Соломоновия Храм и Ксеркс наистина е син на баща си. Предвид ценностните системи на спартанци и перси, задавам въпроса:
Та, кой беше лошият и кой добрият тук, пак ми кажете? ;)
цитирай
22. анонимен - Q & A
22.01.2009 21:16
Агресорът, отнемащ на хиляди мили от дома чужда земя от жителите й, пък бидейки той супер демократ, цял Напальон дори, пък бидейки те кофти пичове, винаги е лош.
Биещият се за родината на нейна земя, пък била тя и кенеф в очите на някой западнославянски боклук, винаги е добър.

Не очаквам бонус за повишена трудност.
цитирай
23. maistora - Протестите не трябва да престават
22.01.2009 23:44
Постингът е чудесен!
цитирай
24. анонимен - Не пропускай малоумния тарикат(Симо)
22.01.2009 23:57
"Така изглежда България на Гоце, Сергей и Ахмед."
Темпар, когато пишеш за хунтата, не пропускай малоумния тарикат(Симо)..
Един ден децата ти ще те питат защо си го написал така. Как ще им обясниш ?
цитирай
25. анонимен - Евала, Q & A
23.01.2009 01:29
Момчето raylight вместо да коментира статията, реши да прави "исторически" забележки на автора й.
И се оака. Ксеркс не е син на Кир, а е негов внук. Син е на Дарий. И ако вярваме на Херодот, съвсем не е бил цвете за мирисане.
А като пропъдим с досада пишман многознайковците, статията е великолепна. И аналогията с Термопилите е сполучлива, макар и хиперболизирана. Ама нали хипреболата е литературен похват!
цитирай
26. sparhawk - raylight
23.01.2009 11:10
Кир е велик владетел, но наследниците му не чак толкова. Иначе самият Александър Македонски се е поклонил на гроба на Кир.
Що се отнася до спартанците, те са си цивилизация от войни и са отговорили като такива :) Това си е тяхната земя и макар много техни обичаи да изглеждат отблъскващи, аз ги подкрепям и срещу перси, и срещу атиняни, тъй като те винаги са пазели тяхното си, а не са ламтели да владеят цяла Гърция или целия свят.
Макар, че любимият ми владетел евър е Александър Македонски. Ма то щото ми е адаш :)
цитирай
27. raylight - Replica
23.01.2009 12:26
Явно не съм бил разбран добре. Това, което казах като теза не може да се опровергае от грешката ми (син вместо внук) и то е следното:

Т Ценностната система на Спарта е по - далече от съвременната Европейска (Християнска) от тази на персите, защото:

1. Спартанците са най - големите робовладетели и най - жестоките.

2. Спарта е враг на Атина и Атинската демокрация.

3. Спартанското общество е едно обезправено общество.

4. Персите имат ценностна система, много по - близка до Християнската (питайте евереите)

5. Няма значение, че са добри воини - и османските турци са били добри воини.

6. Няма значение, че са защитавали своя земя от гледна точка на света, защото една евентуална победа на Спарта над Атина би навредила на прехвалената "гръко-римска цивилизация".

Последно: Спартанците са били прави да защитят земите си, но по никакъв начин това не може да ги направи "добри срещу лоши" и да ми крещят "За свободата", след като са най - големите тирани в региона си.

П.С. Моля, спорете с мен аргументирано. Всякакви аргументи ad hominem и прочие боклуци излагат единствено вас. Не съдете, за да не бъдете съдени!
цитирай
28. thomas - @raylight
23.01.2009 13:04
Впрочем ти им спретна добър капан с тези спартанци. Веднага се юрнаха да си защитават позицията, обаче от нея излезе, че във войната между САЩ и Ирак непременно трябва да са на страната на Ирак, защото определено Саддам Хюсеин разполагаше с много по-малко ресурси от Буш (направо си бяха като 300 спартанци), освен това пазеха собствената си територия. Щрак капанчето! :-)
цитирай
29. анонимен - raylight, ти самият се опитваш да съдиш.
23.01.2009 13:05
Има статия в блог. Авторът й картинно прави аналогия с Термопилите. Статията не е на историческа тема. А е на БГ политическа. И "историческата" ти намеса е като муха в супата. Използването на "добрите" от Темплар е шега - така децата си говорят (добрите и лошите). Ти по някакви си причини реши да въдворяваш "исторически" ред и да разменяш местата на "добрите" и "лошите". Какво значение има това спрямо статията. На всичкото отгоре продължаваш да се оплиташ и за "добрите": Атина - добра; Спарта-лоша. Да, ама Атина е била съюзник на Спарта във войната срещу Ксеркс. А сега ми каже - кой е добрият?
Абе, на кого му пука.
Долу БКП!
цитирай
30. анонимен - thomas, за разлика от raylight знаеш какво правиш!
23.01.2009 13:31
Пробваш една историческа аналогия, та да докажеш колко са "добри" Садамовците и колко са "лоши" американизираните "Темпларовци.
Ама и тази ти аналогия е изкуфяла, като на raylight "историческите" намеси. Обединените гръцки градове-държави побеждават във войната срещу персите. Нищо, че са били значително по-малобройни от персите. Докато Садам се сгуши в една дупка, като подплашено животинче. За разлика от Леонид, който си приема достойно смъртта в неравностойна битка.
Та, да си дойдем на думата:
Долу БКП!
цитирай
31. gantree - !!!
23.01.2009 13:45
Какви спартанци и перси, Боже Господи!
Момчета, същите тези деца с красиви лица за пореден път показаха колко ни е тъпо и трагично бъдещето. Бъдещето са те, не ние. Тези тъпи деца с красиви лица излязоха същи байганьовци, без изобщо да броя агиткаджиите и запалянковците, които си направиха битката с полицията на 14 януари. "Всички са маскари" - тази безумна байганьовщина от самото начало, та до днес е в устата на тези деца с красиви лица. Да, нека да си сложат красивите лица на плакати, както пише и Темплар, нека. Да си ги сложат, та всички да видят колко безумно тъпо ни е бъдещето - почти като настоящето, само че по-одухотворено тъпо. Красива тъпота - биха ги, влачиха ги като кучета по земята и по районните арести, умря възрастен човек от протестите и те така и не разбраха защо, защо им се случи всичко това. Така и не разбраха, че протестът им е сто процента политически, и продължиха да врещят, че всички са маскари. Бай Ганьо тържествува тези дни на най-централния софийски площад. То бива, бива толкова да си тъп, но тези красиви студенти и зелени майки с деца забиха колчето твърде далеч. Дано не станат триста, или повече. Дано да си останат само толкова, тези тъпи байганьовци.
цитирай
32. анонимен - gantree
23.01.2009 14:29
Ами за това написах преди време - "До следващия живот!". И аз съм отчаян доста отдавна от случващото се.
И въпреки това, написаното от Темплар ми хареса. Всеки от нас трябва да има самозащитна реакция и да храни илюзии. И да се кефи на добре подредени слова. На мен - това ми е останало.
Иначе - До следващия живот!
P.S. Моля те, само недей, като raylight, да ми обясняваш подробно, че следващ живот няма. Знам си го.
цитирай
33. infierno - Протести без действия
23.01.2009 17:05
Българите цял живот протестират, но си оставят само с този простест. От тези протести няма никва файда освен за група хора който печелят дивидент, като продават патриотизъм и български знамена пред парламента (нищо лошо в това, един да се окаже по умен и да се откроява от тълпата). Били сме били в период на промени лошото е че тези промени не свършват и все нови и нови промени се правят. Лошото е че много малко може да се направи в този случай. И след 1000000000000000000000 протести без да има промяна, едвали има някаква полза.
цитирай
34. tomov8 - Долу БКП и спартанците:)
23.01.2009 17:26
Това разбра дотук от коментара:)
А иначе до горния пост - дано скоро започнат на протестите да продават и палки, щитове, каски, противогази, бронежилетки.
На 28-ми пак сме там и TONIGHT WE WILL DINER IN HELL!!!!
цитирай
35. анонимен - tomov8
23.01.2009 17:47
Докато не осмислиш какво означава "Долу БКП", винаги ще вдигаш наздравици за "малкия човек".
Докато не разбираш "посланието" на среднодъртия Томас за "спартанците и персите" и в следващия си живот ще продължаваш да вдигаш наздравици за "малкия човек".
цитирай
36. haralanov - А междувременно...
23.01.2009 20:12
Гоце бавно и внимателно ни даде на курбан на Кремъл!Който не вярва-след време ще го разбере!
цитирай
37. raylight - Бог обръща специално внимание
24.01.2009 12:41
на анонимните блогохолици!
цитирай
38. анонимен - борете се деца
24.01.2009 17:58
във ВАС е надеждата
цитирай
39. raylight - А може би
25.01.2009 09:26
във ВКС?
цитирай
40. tomov8 - До анонимен
26.01.2009 12:18
По-добре известен пияница, отколкото АНОНИМЕН алкохолик
цитирай
41. анонимен - МНОГО ДОБРА СТАТИЯ!
05.02.2009 19:28
МНОГО ДОБРА СТАТИЯ!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: templar
Категория: Политика
Прочетен: 3794462
Постинги: 428
Коментари: 2648
Гласове: 10559
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031