Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.01.2009 14:12 - Пътят към православието
Автор: templar Категория: Политика   
Прочетен: 8644 Коментари: 17 Гласове:
0



На незапознатия западен човек Православието може да изглежда като неподвижна, застинала Църква, обърната изключително към миналото. Но моето впечатление, когато в началото на петдесетте аз се докоснах за пръв път до православната традиция, беше съвсем друго; то не се промени и след четирийсетгодишното ми пребиваване в нея. Много страни на православния живот наистина могат да изглеждат малко архаични, но те не определят все още цялата картина. По-скоро обратното: казаното от сър Ърнест Баркър за дванайсетте столетия византийска история е напълно приложимо и към двайсетте века православен църковен живот: "В течение на дванайсетвековната история на Византия консерватизмът винаги е бил съчетаван с промени, а промените винаги са се сблъсквали с консерватизъм; в това се крие същността и очарованието на онова време"
...

Ако Православието действително е единствената истинска Христова Църква на земята, то защо, питах се, православната общност на Запад изглежда етнически и национално ограничена? Защо тя се интересува толкова малко от мисионерско свидетелство, защо е раздробена на "юрисдикции", и то нерядко на такива, които враждуват помежду си?

Разбира се, православните нито за миг не се съмняват в това, че те са истинската Църква. В обръщението на православните участници на асамблеята на Световния съвет на църквите в Еванстоун (1954) четем:

"И най-сетне трябва да изразим нашето дълбоко убеждение, че само светата Православна църква пази в пълнота и неповреденост вярата, предадена веднъж завинаги на светиите. И това не е поради нашите човешки заслуги, а защото Богу бе угодно да запази Своето "съкровище... в глинени съдове, та преизобилната сила да се отдава Богу, а не нам" (2 Кор. 4:7)" [19].

Струваше ми се, че между православните вероучителни положения и практиката на църковния живот има непреодолима пропаст. Ако православните наистина вярват, че те са единствената истинска Църква, то защо тогава те турят толкова препятствия по пътя на потенциалните новообърнати? В какъв смисъл Православната църква е "една", щом в Северна Америка например съществуват поне деветнайсет различни православни "юрисдикции", а само в Ню Йорк има не по-малко от тринайсет епископи? 

Гледайки емпиричната реалност на съвременното западно Православие, аз виждах очевидните "пропуски", "недостатъци", пък и самите православни не отричаха това. Но при по-дълбоко вглеждане зад всички немощи можеше да се види също и "истинската Църква в нейната историческа реалност". Етническото тесногръдие и нетърпимост на Православието, колкото и дълбоко да са вкоренени в него, все пак не определят същността на Църквата; това е изопачаване, подмяна на истинската й природа (въпреки че в православния патриотизъм има, разбира се, и немалко достойни неща). Колкото за многото православни юрисдикции на Запад, за това има особени исторически причини, и най-задълбочените православни мислители са виждали винаги в това многообразие временно, преходно, макар и "промислително устроение". Освен това, има очевидна разлика между разделенията в Англиканската църква и тези в Православието. Англиканите са общо взето единни като външна организация, но се различават принципно един от друг в своето вероучение и богослужебни практики. Православните, напротив, принадлежейки към различни юрисдикции, са непоклатимо единни в богослужението и вярата.

И ето че точно по времето, когато ме разкъсваха тези съмнения, аз получаих чудесно писмо от един английски православен свещеник, който живееше тогава в Индия, архимандрит Лазар (Мур). В него той размишляваше за Православната църква:

"С болка в душата си бих искал да Ви предупредя, че нейният външен вид [т.е. на Православната църква] е отчаяно жалък: няма почти никакво сътрудничество между националните Църкви, слабо се цени и използва нашето духовно богатство, едва-едва мъждука мисионерският и апостолският дух, малко внимание се отделя на съвременността и нуждите на нашето време, трудно е да се намери великодушие, героизъм или действителна святост. Ала ето Ви моя съвет: не гледайте видимото..."

(Митрополит Калистос. Моят път към Православието)




Гласувай:
0



1. ianchefff - ~
26.01.2009 15:59
О този твой цитат:
“И най-сетне трябва да изразим нашето дълбоко убеждение, че само светата Православна църква пази в пълнота и неповреденост вярата, предадена веднъж завинаги на светиите. И това не е поради нашите човешки заслуги, а защото Богу бе угодно да запази Своето "съкровище... в глинени съдове, та преизобилната сила да се отдава Богу, а не нам" (2 Кор. 4:7)" [19]...”

Само това е от Словото Божие: “Но това съкровище ние носим в глинени съдове, та преизобилната сила да се отдава Богу, а не нам...’

Останалото сте си го измислили. Хитро. Ей така се лъжат хората.
Толкова сте забавни. От 9 кладенеца вода ще докарате, само и само да се изкарате, че вие сте най-най-най-православните.
Питах преди време един православен свещеник, защо смятат, че са единствените и неповторимите. Той ме изгледа с презрение и заяви: Ми то още в името пише: “православна”...
Страшна логика.
цитирай
2. gantree - янч
26.01.2009 18:41
Аз ако бях, щях директно да те изпържа.
Имам предвид, ако бях на мястото на въображаемия православен свещеник.
Късметлия си, че не съм.

Извън шегата - недей да таиш тази омраза към православните.
Излишно е. Съсипваш се така.
цитирай
3. ianchefff - ган,
26.01.2009 18:47
къде точно я видя омразата?
просто е смешно това постоянно тупане в гърдите. Нищо повече не искам да кажа.
цитирай
4. raylight - Един глупав, лаишки въпрос:
26.01.2009 20:38
защо нашето е "Greek orthodox", а не "Bulgarian orthodox"?
цитирай
5. анонимен - Здравейте миряни,
26.01.2009 21:03
Добър ден отци.
Аз съм роден като православен християтин.
За съжаление. Съдба.
В момент на нужда са ми помагали католици.
Католици са ме гледали много години по 20 -на дни.
----
Вижте библиотеките на нашите храмове и библиотеките на Руската църква и на Католическата.
Съзнателно отделям Руската Православна църква от Българската.
---
Толкова сме далече - да те хване срам.
Когато пораснах се опитах да помогна да се възроди вярата в християнството. Помагах с голямо желание на Нашата права вяра.
----
Религия се гради сдобри свещеници.
Отказах се в деня , в който влезнах в Семинарията за да помагам.
----
Когато говорим за вяра - отидете в това забравено от хората място.
Бог е много високо. Там е страшно.
Не е възможно много от тези деца да запазят човешкото, да не казвам божието, в себе си.
Мизерията беше ужасна.
Избягах и повече не влезнах в църква.
Религия, която може да се отнася така нечовешки с деца не може да просперира !
Аз вярвам в Бог !
Ако имате кола вижте два адреса - Семинарията в Лозенец и Кармелитките в Овча купел или на ул. Асен Златаров.
Предупреждавам Ви - този ден няма да забравите
---
В България има хиляди врачки, билкари, познавачи, екстрасенси, бил съм при много добри.
В България има САМО няколко човека, които разбират Киприяновата молитва и могат да я практикуват.
Изберете българското !

цитирай
6. gantree - янч
26.01.2009 22:37
В думите ти за въображаемият православен свещеник, който уж те бил изгледал "с презрение". А има и друго - не виждам как коментарът ти като цяло се връзва с темата, с цитираното от о. Калистос Уеър по-горе. "Тупане в гърдите" - някакси е тъпо да наричаш така думите на отеца, ако си безпристрастен, добронамерен и ти е просто смешно, без нищо повече.
Общо взето, уважавам те, и нека да не отпочваме лош цикъл в нашите отношения. Старая се да се отнасям добронамерено и безкритично към протестантизма ти, но това изобщо не означава, че съм принципно добронамерен и безкритичен по тези въпроси.

Поздрави.
цитирай
7. gantree - @ raylight
26.01.2009 22:42
Кой е този, който казва, че "нашето" не е Bulgarian orthodox?
Не ти разбирам въпроса.
БПЦ означава Българска, а не гръцка Православна Църква.
цитирай
8. анонимен - нека да сложа дръвце в огъня на православната апология
26.01.2009 23:11
“Християните, които не са дисциплинирали себе си да четат непрекъснато, са оставени на милостта на своята среда. Те ще цитират тези идеи, които се разпространяват в нашето хуманистично общество. Ние трябва да бъдем хора, даващи популярните идеи, които се разпространяват в обществото, а не купчина начинаещи дистрибутори на използвани идеи, развити от хуманистите и демонистите.”

Гари Норт

За съжаление точно това не правият православните. Оставили подобно мислене доброволно (или поради липса на интелектуална традиция може би) на протестантите, самите те са предпочели да потънат в мистицизма на ритуала и традицията.
Питам се защо ли в протестантството праведният и добрият е заможният, а грешникът и окаяният е беден (имуществено и интелектуално), а в православието е обратното... И защо ли в православните държави демокрацията се не тачи много, а в протестантските общества е обратното.
Признавам - този въпрос ме отпраща в друга политологическа сфера - страните с люта национална кухня не могат да се похвалят с дълга демократична традиция...
и въобще още такива въпроси ме вълнуват - връзката между икономика и библейски учение, връзката с моралните стойности на политиката и т. н.

цитирай
9. анонимен - 8. анонимен -
26.01.2009 23:28
Голяма част от Православните свещеници не знаят с какво се занимават.
Не съм демонист.
С много добро отношение съм към някои.
Но те нямат нужната подготовка.
Българските отци са служители !!!
Свещенослужители - каквоа дума ? тя обяснява всичко.
---
Протестантите са обичани и имат влияние в поството защото се грижат за хората си .
Знаят как и го правят.
---
Чувал съм, че в София има квартал където всяка година си бият попа ? 1 +!
---
Забележете как се държат арменските свещеници по софийските улици.
Има ли прилика с нашите ?
цитирай
10. gantree - :)))
26.01.2009 23:37
Хахах, колко много глупости :))))
цитирай
11. ianchefff - gan,
26.01.2009 23:46
пак казвам, не съм злобен. Разбирай го както искаш. И не е "въображаем". Истински си е.
Между другото, след като не означава, че си принципно добронамерен и безкритичен по тези въпроси, защо го очакваш от мен?

Поздрави.
цитирай
12. анонимен - моля ви, не смятайте,че някой иска да ви обиди!
26.01.2009 23:57
И Темплар и Гантри са ревностни защитници на православието. За което - моите искрени уважения. Замислих се и над последното изречение на текста на Темплар - "не гледайте видимото".
Просто няма как да не се гледа видимото. Защото става: "Не ме гледай какво върша, а слушай какво ти говоря".
Може би по обективни причини, но БПЦ е заприличала на комунистическа партийна организация. Говори едно, а върши каквото й кефне.
Многобройни са ми житейските примери, които ярко демонстрират безвериети и егоизма на висши, та до нисши служители на БПЦ.
Бях потресен и от Сионий и от местните попове след възстановяването на Елешнишкия манастир. Парите на спомоществователите бяха към 120 000 лева по Костовите времена. Т.е. - скъпи пари. До възстановяването - никакъв църковен интерес. В Църквата течеше отвсякъде. Стенописите се разваляха, а по канон, те не могат да се дорисуват. Остават си повредени. А след възстановяването настана една ежба между местните селски попове, кой да води богослуженето на празника Света Богородица. Както и липса на всякакъв интерес от клира да изпрати две монахини да наглеждат реставрираното.
Така вяра не се поддържа и не се разширява.
цитирай
13. darktales - "Я да преустроим в църква с...
26.01.2009 23:59
"Я да преустроим в църква стария хамбар на Сали, че вече без това й е тесен и ще го събаря. А пък за пастор да си изберем Еднокракия Бил, понеже откакто го прегази мулето, не го бива за полска работа, ама инак знае да чете".
Сигурно по подобен начин са решавали въпроса първите пуритански общини в Нова Англия. Че е демократично, демократично е, дума да няма. Освен това очевидно е и по-удобно - докато ония в по-южния континент са чакали първо папата да учреди епископство, че после да назначи епископи, че после те да ръкоположат свещеници и т.н., на север са напредвали с големи крачки. Не че са били по-умни и по-добри, просто са били опортюнисти.
цитирай
14. анонимен - Родозащитникъ
27.01.2009 08:47
По повод Православието и първите християни в Европа - http://nkf.blog.bg/viewpost.php?id=264779

Гърците нямат нищо общо с Христовата Вяра, завещана ни от Светите Апостоли Андрей и Павел.
цитирай
15. анонимен - Темпларе, Темпларе,
27.01.2009 11:06
ама забавление си си измислил напоследък... Пускаш някакво текстче по злободневна или дори не чак толкова тема и после гледаш отстрани сеира на "коментаторите", които явно също си нямат друга работа... Факт е, че и аз доста се забавлявам тук напоследък, за което ти благодаря... :)))
цитирай
16. gantree - янч
27.01.2009 11:59
Очаквам го, защото ти го твърдиш. Най-приятелски ти писах още в началото, да не таиш тези лоши чувства. Добре, може да не е омраза, както предположих, но във всеки случай не е нещо хубаво. Ти казваш, че не е омраза, и аз ти вярвам - добре, не е. Но по-сетне съвсем ми вземаш за мезе приятелското отношение, казвайки, че "просто ти е смешно, и нищо повече", и че не таиш тези лоши чувства, които виждам в думите ти. Затова ти писах, че може и да те уважавам за много неща, но това не означава, че ще се вземаме за мезе по този начин.

За моята добронамереност и безкритичност имах предвид едно-единствено нещо - не съм си позволявал досега какъвто и да било подигравателен и недобронамерен коментар по отношение на твоя протестантизъм. Не се заблуждавай, че това е така само защото нямам какво да кажа. Напротив, имам, и то много за казване, но ако го направя, ще мина една граница в нашите отношения, отвъд която няма да могат да се върнат нещата към сегашното ни отношение един към друг. И затова ти писах - недей. Никой няма да спечели от това. Още повече, че е и незаслужено отношението ти тук по този въпрос, в този постинг, както към домакина, така и към автора на текста.

Поздрави.
цитирай
17. sparhawk - до номер 8
27.01.2009 14:40
не те ли е гнус да цитираш Гари Норт, човек, който смята, че прегрешилите библейските закони трябва да се убиват с камъни и, че религията трябва да се налага с меч?
Каквито и кривини да има православието, дори Галактион и архонт Бинев са за предпочитане пред талибан като Гари Норт. Повръща ми се от този човек.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: templar
Категория: Политика
Прочетен: 3794521
Постинги: 428
Коментари: 2648
Гласове: 10559
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031