Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.02.2009 11:52 - България извън глобалния свят
Автор: templar Категория: Политика   
Прочетен: 5384 Коментари: 10 Гласове:
0

Последна промяна: 05.02.2009 13:03


Гюнтер Крихбаум, председател на Комисията по Европейски въпроси в германския парламент:

 

"Имаме повод за най-дълбока загриженост. .. Не можем да приемем, че корупцията в страната продължава да се шири. Желаехме с присъединяването към ЕС борбата срещу корпупцията, също и с организираната престъпност, да се води по-енергично...

 

...Брюксел реши маналата година да блокира 220 млн. евро, в понеделник бяха замразени и още 140 млн. евро по САПАРД. ...

 

... България днес вече не изпълнява предпоставките, които бяха решаващи на 1 януари 2007 г. Оттогава вие се върнахте назад....Наистина понякога трябва да се говори с недвусмислено ясен език. ...Няма много време, образно казано, сега е 12 без 5. Когато и Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) установява, че почти 70% от кандидатстващите за евросубсидии проекти имат нередности, това показва каква огромна работа предстои.  Случаите на корупция не само да се преследват и да се повдигат обвинения, но и да се произнасят присъди. За съжаление виждаме, че делата не само вървят много мудно, но и се просрочват, докато накрая завършат може би с присъди, които могат да се разчетат и като поздравителна телеграма за рожден ден. Но не това е функцията на една правова държава. Не може малките риби да бъдат задържани, а големите да се измъкват. Искаме да видим присъди, които да отговарят на тежестта на престъплението. Бих пожелал, когато извършителите са известни, да не бъдат задържани едва след като напуснат страната и чак после да бъдат осъждани...

 

...Темпото на реформи спадна много бързо. До 2007 г. имаше продължително бягане, а накрая - спринт, но след пресичането на финалната линия бягането трябваше да продължи, а вместо това настъпи почивка и успокоение. Не искам да говаря за натиск, но мисля, че е важно и за политическите фактори тук да разберат, че с преминаването на финалната линия задачата не е изпълнена. С решението от понеделник (за замразяване на пари по САПАРД) стана ясно, че Брюксел ще продължи да праща сигнали, които трябва правилно да се разчетат. ... Не трябва да очаквате, че ще дойде например г-н Барозу и на следващия ден правителството ще бъде в нов състав. Но едно е сигурно - ако нещата са такива, каквито са в момента, ние ясно ще се застъпим за продължаване на мониторинга.
...
Никога досега не се е подхождало толкова твърдо спрямо страна-членка.

Спирането на средства явно не въздейства на правителството, което обявява, че може да покрие спрените средства с бюджетния излишък?
- Общият икономически климат в момента изобщо не е подходящ за подобно разхищение, независимо за коя държава в Европа."

* * *

Прегледах биографията на депутата Крихбаум. Той има 12-годишна политическа кариера, от която последните 7 години като член на Бундестага. Не е вчерашен и случаен човек, а опитен полити, който знае какво говори.

Какво е отношението на  европейските политици към поведението на българските им колеги, за да си позволи един немски депутат подобен остър тон? Даваме ли си сметка, колко отвратително изглежда България в очите на нормалните хора? Даваме ли си сметка, за какъв чудовищен провал на членството на страната ни в ЕС е виновно това правителство? 

Германия е най-големия вносител в общия европейски бюджет. Човекът ни казва в прав текст, че няма да позволи парите на неговите избиратели - данъкоплатци да изчезнат в джобовете на българските престъпници с активното съдействие на българскитото правителство. Не е въпрос да се потрисаме, разтрисаме или кокорчиме. Трябва просто да помислим, колко сериозни са нещата. И колко хубаво е, че вече сме в ЕС и мислейки за своите данъкоплатци европейските политици ще оказват натиск над нашите румени управници. 
 image

На целия този свински фон, българския президент живее в свой собствен свят, като от черно-бял кинопреглед през 60-те години на миналия век. Първанов е пълна международна изолация. Никой никога не го е канил на официална визита в европейска страна. Никой не го покани в Давос, при световните лидери. Вместо това Гоце обикаля Азербайджан, Виетнам, Туркменистан, а днес в Русия, за да представя на руски книжката, която е написал. "Болгария в глобальном мире" . Така се казва четивото.Там бившия шеф на КГБ Примаков си позволява да върти пръст на страната ни, защото била влязла в НАТО и това било огорчило ранимата му славянска душа. Но все пак Гоце обичал Русия и нямало да се даде лесно на американците. Това каза Примаков. Гоце зяпаше насреща му с румени уши. 

Изводите от този факт са два:

1. Освен ЕС и Русия не уважава Георги Първанов и неговата България, затова си позвлява да върти пръст и да го хока като някаъв хлапак от суворовско сиропиталище. Гоце не е цар, но е гол. Това го виждат и европейци, и руснаци, сигурно а папуасите в Нова Гвинея. Заради президента и сглобеното от него правителство, света гледа на България не като на средноголяма страна от най-проспериращата, цивилизована и авторитетна общност - Европесйкия съюз, а като някакви бавноразвиващи се момчета от Сирищник, нееднокрано уличавани квартирни кражби.

2. Руснаците наистина много ги боли за членството на България в НАТО. Трябва да оценим високо това достижение на нашата дясна политическа общност. Ударили сме ги право в сърцето.

Гоцевата  България  е извън глобалния свят. Българските социалисти ни върнаха в третия свят - при Сомалия, с чиито пирати с досада се занимават всички бели страни.


Тагове:   България,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Гоце Пырванов
05.02.2009 13:21
Пырванов :)
Мисля, че "Гоце" вече си има и фамилия...
Пырванов... Ама как му тича, а?! :)))

belomore
цитирай
2. анонимен - Кризата
05.02.2009 13:57
Вместо с Георги Първанов, нека се занимаем с икономическата криза. Уникредит Булбанк вдига лихвите по депозитите с процент, който никоя сериозна банка не би си позволила. Дали Темплар ще дискутира този факт и ще "илаборира" по темата дали Уникредит е в криза, дали г-н Хампарцумян е оставил някой лев за деня Х? А може да разчепка и състоянието на тази банка в Европа.

После може и за президента да четем, и за САПАРД. Нали?

Първан Георгиев
цитирай
3. looklikerain - Хм
05.02.2009 14:25
Не знаех, че президента си има отделно име на руский.
цитирай
4. анонимен - Георгий Пьйрванов - агент имени Гоцце
05.02.2009 14:32
Какая прелясть!
цитирай
5. haralanov - Здравейте
05.02.2009 18:36
Нещата са твърде сериозни за да се шегуваме в коментарите си.Идват Парламентарни избори,а резултатът от тях ще е съдбоносен за България.Предполагам,че комунистите ще управляват под някаква скрита форма,така че провалът да не е пак техен,а и да си запазят възможност за след още четири години.Отвратителна работа!Дано не съм прав...
цитирай
6. raylight - Много е подло
05.02.2009 22:21
към разни "хора" да се прикачват (пра)български имена или титли:

1. "Бат" Бойко.
2. "Цар" Симеон 2
3. "Гоце" Първанов (има го в аланския, т.е. съвременния иронски)
4. "Богомил" Бонев
и т.н., не се сещам за всички сега. Всичките хамелеони искат да се слеят със средата и да се направят на големите "българи" :(
цитирай
7. анонимен - Интересно?
07.02.2009 00:34
Гоцето издал книга, при това само руско издателство му я издало. Разбираемо - на руски език. Преди време исках да си купя книжката на Станишев, за да видя що за глупости е насъбрал извътре. Рекох си - щом вестник "Труд" я има, що да не мога и аз. Е, да, но не я намерих в нито една книжарница, в това число и в книжарницата, дето и беше прощъпулника.

Явно нашите политици пишат книги само за определени пазарни сегменти и малоумни елементи :)
цитирай
8. raylight - О, да,
07.02.2009 10:17
клипът с трамвая беше само за вътрешна консумация, за "консолидиране и катализиране на безумието", изобщо не е за рационално мислещи хора. Същото е и с книгата на Сер Го и с книгата на Го Тце
цитирай
9. gantree - :))
08.02.2009 15:10
Нищо й няма на Уникредит. А колкото до вдигането на лихвите по депозитите - откога това е нещо лошо? Преди хората мрънкаха, че лихвите по депозитите били ниски, а сега явно е обратното. Няма угодия. Банките винаги ще са виновни, поне от времето на Маркс е така.
цитирай
10. анонимен - Всъщност, лошото му е, че това по...
08.02.2009 20:04
Всъщност,лошото му е,че това повлича и лихвите по кредитите,айде,за това,че някой ще си остане без плазма,иди дойди,ама промишлеността страда.А се случва,щото банките са закъсали за ресурс,особено са зле с "дългите" пари.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: templar
Категория: Политика
Прочетен: 3797814
Постинги: 428
Коментари: 2648
Гласове: 10559
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031