Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.04.2009 10:01 - Памет за хората в страстната седмица
Автор: templar Категория: Политика   
Прочетен: 3262 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 15.04.2009 20:25


Утре е 16 април Велики четвъртък - годишнина от един друг 16 април, който през 1925г. пак е бил Велики четвъртък.
Атентатът в катедралата "Св. Неделя"

image

Доста побесувах тези дни, насред страстната седмица. За пореден път се дивих, чудих, блещих, тюхках и блъсках с отворена длан завършека на изисканата си осанка заради нашата повърхностна, безбожна, нечовешка, бих казал марксистка ... пълна липса на християнска етика. За липсата на историчност и родова памет много съм дуднал и днес няма да се повтарям.

По повод на атентата реших да прегледам къде кога е писано нещо. И намерих. Много неща. През последните 20 години много  народ е изписал статии, интерпелации и антрафилета. Комунизма, московщината, коминтерна и тероризма са клеймени, срещу тях е вито грозно и зловещо, наричани са как ли не, вяти са черни байраци, заклинания и черни магии, размахвани са пръсти, юмруци и тежки клетви.

Изпедепцани са какви ли не свирепи снимки на храма преди и след атентата, после фотографически портрети на усмъртените бомбаджии, увиснали на бесилото.

Наистина десетки статии във всички газети, сайтове, блогове, глогове, туитъри и прочие агит- пунктове.

Написани са книги, нАучни трудове, студии, монографии. Някакви хора са станали доценти. Само инсталации и пърформанси не са правени, но предполагам че скоро ще се появят.

Казано е всичко по темата. Без едно нещо. Най-важното от християнска гледна точка.

Няма ги имената на загиналите човеци.

В един свитък издаден през 1925г. след атентата е приложен някакъв списък. Същият списък е възпроизведен срамежливо, мързеливо и фототипно, накрая, в приложенията на две от книжките. И това е всичко за 84 години.

Атентатът в Св. Неделя е преди всичко и на първо място смърт на 213 конкретни човешки същества. Като християни, нашата първа и най-важна грижа трябва да бъде споменаването на имената им и измолване на покой за душите им.  Това ще направи нещата лични.

Всичкото ни пенявене, заклеймяване, философничане и дуене на бузи срещу комунизма, тероризма, интернационализма и другите - изми не струва и пет пари, ако преди него не сме почувствали и не сме показали християнска болка и не сме се застъпили за душите на човеците.

Затова всички тези дръзновени статии, смели антрафилета, бойки заклеймявания от последните 20 години, ние дясната общност можем да си ги... изхвърлим в коша, защото те ни изобличават в марксизъм.

"Атентатът на века. Злодейството, отнело животите на над 150 души, извършено от комунистите под давлението на коминтерна..."

За марксизма човекът е бурмичка, мат"рал някакъв, който служи като гориво за историята...статистика, бройка.

За цивилизования свят от последните 2000 години човекът е образ и подобие Божие.

Вече съм се отказал, че някой тъдява ще почита собствените си предци - къде къде по-лесно е да "гледаме напред" и да "търсим позитивното"...  Но отношението към предците е строго личен избор и нямам право да държа сметка за него никому.

Историческото отношение, политическото отношение на общността  към която принадлежа обаче, няма как да ме остави без мнение.
Докато не зарежем богомилщината, богохулщината и марксизма, ще продължаваме да бъдем посредствена паплач, негодна за големи дела, неспособна на продължително и целенасочено усилие към общо добруване.

Както вече писах в статията за паметниците, както съм писал и преди по повод гробовете и ескимоското ни отношение към мъртвите...в  белия свят отношението към паметта, имената, човеците е точно обратното на нашето. Тяхното е правилното отношение, а нашето е дивашко.

И за да не е само многословно мрънкане, използвах отвращението си от "нас" градивно.  Изнамерих, изрових и набрах списъка на убитите и ранените в кървавия Велики четвъртък на 16 април 1925г.  Не всички, но някъде около 450 имена. Вече всички можете да го прочетете в Един завет.

Моля Ви да крадете този списък и да го разнасяте по всички форуми, е-стъгди и е-мегдани в които буиствате спорейки с другите болни.

Поради нашата марксическа любов да превръщаме човека в  статистика, пръстта върху няколкостотин гроба е слегнала, изсъхнала и спечена под забравени души. Няколкостотин имена, които са викани на вечерни проверки, звучали са весело по дворове и улички, чуруликани  са от  детски гласчета на слъчевото стълбище на домовете покрай които минаваме всеки ден... повтаряйки днес, 84 години по-късно  имената, ние преливаме гробовете. Мисля си, че това ще ни направи по-силни.  В нощта срещу неделя свещеникът ще ни каже защо. Стига за миг да млъкнем с тъпите шегички за "чукането" с/без яйца и да се заслушаме в онова, което "попа мрънка под носа си".

Юнаци, лека нощ!

**
P.S. Адекватна и навременна реакция от ДСБ Затова подкрепям, гласувам и пиша за тази партия.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: templar
Категория: Политика
Прочетен: 3798122
Постинги: 428
Коментари: 2648
Гласове: 10559
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031