Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.06.2009 09:50 - Доган казва истината
Автор: templar Категория: Политика   
Прочетен: 4213 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 25.06.2009 18:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Не мога да разбера какво толкова порочно видяха моите приятели в "кощунственото" изказване на Ахмед Доган.

Доган каза самата истина в прав текст. И тази истина не е страшна, грозна или нагла, а е съвсем закономерна. Много логична. Очевидна за всеки среднист, който не е бил освободен от физическо. Очевадна за всеки, който е служил войник.

Това, което Доган профъфли с лошата си дикция е закон в политиката.

Отделният депутат не може да разпределя публични средства. Прави го изпълнителата власт - правителството.  Отделния войник не може да печели битки - прави го командването.  Отделния работник не може да печели пазарен дял - прави го мениджмънта.

Участието на една малка до средно голяма партия в правителството зависи от договорните умения на нейния лидер.

ДПС е партия на малцинство, която си е поставила за цел да  участва в правителството, за да може да разпределя публични средства от мнозинството към малцинството. Действа като таксиметров апарат "помпа" в менте- такси.  Като лидер на една общност, Доган успява да направи така, щото турското малцинство и в по-широк смисъл мохамеданите в България:

а) да бъдат представени в изпълнителната власт и да имат инструмент да разпределят финансов ресурс към своите общности.
б) да получат двойно по-голямо представителство във властта, отколкото е реалната им процентна тежест в българското общество.

Ако се замислим малко, ще видим, че това е единствената правилна стратегия в малцинство.
Така че Доган не е крив, че си върши работата на лидер на малцинство.

Криви сме ние от мнозинството, които допускаме той да завзема територия без да среща съпротива.

Мислим ли, че турското население в обозримо бъдеще ще покаже "ценностно - дефинирана" политика. Че българските турци от гоцеделчевско ще гласуват в ляво или дясно (за Станишев или Костов) защото имат един или друг прочит на триадата "свобода, справедливост, солидарност"?

Мислим ли, че избирателното право на циганите някога ще доведе до  елемент на политически осъзнат избор? Мислим ли, че някога циганското гласуване ще доведе до цивилизовано политическо решение, а не до продаване на гласове? Вижте историята на САЩ и индианците. Вижте ескимосите в Гренландия. Вижте ЮАР.  Колко века трябват за да може една социално и образователно изостанала и изоставена етнически затворена общност да изгради някакви крехки признаци на осмислен политически избор?

Трябва да може, ще кажат някои. Щото демокрацията предполага...

Дръж ми шалката. Няма да стане.  Не днес, не утре, не и други ден. Децата ни няма да го видат. Внуците - може би. Очевидно е. Очевидно е и защо.

Само че, едно от многото несъвършенства на тази порочна, неефективна, пробита система демокрацията, която е най-щадяща за индивида и затова е единствено приемлива за белия свят (макар и с омерзение),  е, че правото на кланово - стадно-"мафиа"  поведение на турците и на търговско-неполитическо-пианско поведение на циганите са даденост и няма как да бъдат отнети. Те са необходимото зло, за да бъдат и нашите права гарантирани.

Единствения начин да се намалят вредните резултати от  не-политическото гласуване на турците и циганите е да им се противостои политически - с гласуване.
Нама друг начин. Крясъците, шествията, заканите, бунтовните песни, байрачето "Сите българи заедно" лепнато с вакуумче на предното стъкло на "капката", както и декоративните черешови топчета (стойка за бутилка вино или бъчонка ракия) не вършат работа.

Доган си играе неговата игра и го прави добре, отчитайки всички особености на политическия релеф.
Ако всички които са "не-Доган" преценяват, че влиянието, което той печели за себе си и разпределя към турския етнос е опасно, то те биха могли да предприемат  общи политически действия с цел рязко свиване на това влияние до размера на реалната тежест на малцинството в българското общество. Такива съгласувани политически действия биха били съвсем допустими по правилата на демокрацията.

Що обаче ми се струва, че в  "не-Доган" пространството няма такава нагласа?

2/3 от "не-Доган" хората са готови да продадат на Доган властови територии срещу собственото си участие в изпълнителната власт, т.е. в инструмента за разпределяне на финансов ресурс.
Останалата 1/3 си мечтае за народна партия, в която всичко - неграмотния циганин, живеещ в изоставен москвич,  отрудения берач  на тютюн в затънтено гоцеделчевско село, работника от Кремиковци и професора в БАН гледат в една посока заради общата си вяра в субсидиарността и гражданското участие... wishful thinking.

Бъркаме реалностите с теоретичните постановки на философи от преди няколко века. Кой е виновен ?   Доган ли ? 

Само един лидер последователно, трезво, реалистично, без всякакъв пост-модернистки наивитет , но и без патетично декламиране на "Даваш ли даваш Балканджи Йово" има волята да се опре на Доган с политически средства. И аз затова ще гласувам за него с N19.  http://www.otgovori.eu/ 
Вие, които няма да го направите, давате "инструмент"  на Доган.  Така че утре не ми декламирайте  с кисимовски патос "Даваш ли даваш...". Щото давате... Проблемът на България не е Доган, а Вие, които му давате...




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: templar
Категория: Политика
Прочетен: 3806007
Постинги: 428
Коментари: 2648
Гласове: 10559
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930