Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.07.2009 14:11 - УниКредит: Трудностите предстоят. АЕЦ Белене днес стимулира руската, а не нашата икономика. Дано десницата има политици, които ценят бъдещето.
Автор: templar Категория: Политика   
Прочетен: 2561 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 14.07.2009 14:12


България е страната, която в най-голяма степен от страните от Централна и Източна Европа е разхлабила фискалната си политика през последните 12 месеца, за да смекчи ефекта на глобалната финансова криза върху собствената си икономика, създавайки стимули за вътрешно търсене. За съжаление този ефект не беше цялостно абсорбиран от българската икономика, защото в края на миналата година голяма част от средствата, изхарчени от правителството през ноември и декември, бяха за проекта АЕЦ "Белене".

Това се посочва в последния икономически анализ на най -голямата банка у нас, "УниКредит Булбанк", представен във вторник от главния й икономист Кристофор Павлов.

Средствата, изразходвани за проекта АЕЦ "Белене" създават стимули за руската, а не за българската икономика, защото те са за закупуване на стоки и услуги от Русия, уточни Павлов.

В отговор на въпрос дали смята, че проектът трябва да бъде замразен на този етап, Павлов каза, че България е бедна страна и трябва разумно да използва ресурсите си. Не смятам, че голяма част от ресурсите ни трябва да се използват за проект, ползите от който са съмнителни, поясни той.

Павлов добави, че ако решението зависи от него, ще използва тези ресурси за реформи в образованието и здравеопазването.

Главният изпълнителен директор на "УниКредит Булбанк" Левон Хампарцумян заяви, че ако е изгоден, проектът може да бъде реализиран на базата на частен инвеститорски интерес, а не с публични средства.

"Най-лошото за България предстои"

Спад на Брутния вътрешен продукт от 6% през тази година и от 3% през 2010 г. очакват икономистите на "УниКредит Булбанк". Изнесените данни отчитат средномесечен спад със 17.7% на годишна база на индустриалното производство. За първите два месеца на второто тримесечие на годината този спад достига 21.1%.

"Най-лошото за България предстои и изгледите за възстановяване на икономиката в момента изглеждат неясни и сравнително отдалечени във времето", заяви Кристофор Павлов.

Индикаторите за бизнесклимата регистрират най-ниските си стойности от началото на прехода и то във всички сектори - промишленост , услуги, строителство, търговия, според анализа на банката.

Това означава, че можем да очакваме значителен спад на БВП през трето и четвърто тримесечие, прогнозира Павлов. Увеличаването на разходите за обслужване на кредитите прави невъзможно да очакваме повишаване на потребителските разходи, което да смекчи рецесията, добави той.
...

Имаме ситуация, която наистина плаче за мерки, които да позволят изход от кризата в света и България, за да започне едно устойчиво развитие, заяви при представянето на икономическата прогноза на "УниКредит Булбанк" главният изпълнителен директор на банката Левон Хампарцумян.

 

Много често се говори, че сме най-бедната страна в ЕС, но много по-малко се говори, че сме с най-ниска производителност на труда. Ако това не се промени перспективите за дългосрочно и устойчиво забогатяване също няма да се променят и ще останат съмнителни, каза Хампарцумян.

"Трябва да си вземем по един студен душ, да се изкъпем и да имаме социална отговорност", добави той

...

Според икономическия екип на "УниКредит Булбанк" печеливш ход сега е изграждане на балансиран модел на растеж на българската икономика, в който принос да има не само вътрешното търсене, но и нетният експорт. Павлов посочи, че това е свързано с промяна на стимулите в икономиката и прехвърлянето на производствени ресурси от едни сектори в други.

Той изрази оптимизъм за новото правителство, което дава заявка за справяне с корупцията и за съкращаване на публичните разходи, за реформиране на секторите на образованието и здравеопазването. Това може да се направи от политици, които повече ценят бъдещето, отколкото настоящето, а такива политици има малко не само в България, но и в света, надявам се в десноцентристката коалиция, която се очертава, да има такива политици, каза Павлов.


 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: templar
Категория: Политика
Прочетен: 3805898
Постинги: 428
Коментари: 2648
Гласове: 10559
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930