Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.08.2009 09:17 - Огняро - интелигентска
Автор: templar Категория: Политика   
Прочетен: 3129 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 06.08.2009 19:04


Неведнъж съм изказвал скептицизъм към възторжения ентусиазъм, с който нашето гражданско общество (приемник на някогашната интелигенция) се вживява и устройва аутодафета при всяко следващо решение на Комисията за досиетата. Някога ни надуваха главите как незнамкойси комунист бил изгорен в пещите на Обществена безопасност по времето на "кръволока Цанков". И ний сега като едни същи огняри от ОБ хвърляме въглища в пещта и дуем бузи да разпалим огъня, за да е готов когато някой ДС-ар погледне нагоре да види дали ще вали, не забележи много голямата дупка преди да е влязъл наполовина в нея, когато ще бъде твърде късно... (капан за слон по М. Пух.)

Мисля, че казусът "Досиета" е един от класическите примери в които милиционерчетата ни изработиха и ни набутаха в глухия коловоз да размотаваме калчища. Първият наистина важен и може би съдбовен  въпрос на прехода - за вината и източниците на злото беше размит, удавен в навалица и  разтеглен до хилядосерийна говорилня без реално влияние върху живота, забавление за отегчени домакини и дъвка за самовлюбени адепти на гражданското общество. Темата за виновните злодей, които съсипваха живота на конкретни хора бе сведена до неперсонална, абстрактна морална оценка над някакво неясно масово "всички".
image

Ако наистина е вярно, че имената на тези "всички" в архивите на ДС са 1,5 милиона (от 8 милионна България тогава), какво значи този факт? От 8-те милиона изключете всички маргинали, които не са трябвали на ДС - цигани, неграмотни, безгласни бачкатори,  млади селяни (родени след колективизацията жители на селата) и повечето партийци, които по устав сътрудничат на ДС... Какво остава - всеки 5-ти грамотен градски българин фигурира в картотеката на ДС...

С "армия" от 280 000 да лустрираш милион и половина души и да се изправиш срещу 1,5 милиона с досиета + 1 милион партийци + техните семейства (т.е. още толкова навалица) може да се случи само в комикс за наивни малки  деца. За жалост продължаваме да живеем в ПИФ-овете. Възниква македонския въпрос: "Дека ке ги копаме?"

Има някакъв масив информация, който е грижливо прочистен от хората на Ат. Семерджиев и Любен Гоцев. Някои досиета са изчезнали, в други е добавено, извадено или подменено нещо, някои нови са се пръкнали....
И ние с Вапцаровска вяра периодично вадим от списъците по стотина имена и се упражняваме в стреляне с прашка по тези жалки използвачи на системата. Никой не рови в подробностите и не гледа кой какво точо е направил - кои от тези са клеветили хора, кои просто са били тарикати на хранилка.... предпочитаме да лаем шумно като куче по циганаска каруца, вместо да хванем за врата истинските злодеи измежду тези 100 и да ги направим мръсна дума за историята. Оправдаваме мързела си с общото "всички са маскари, щом са работили за ДС, значи за БКП, значи и за СССР..." Точно така е.
Но за 7- ми път никой не се нае да ми каже, защо тогава щадим 1 милион членове на БКП, както и всички, които примерно са служили в Гранични войски в периода 44-89? Те не са ли работили за СССР?

Няма добри ченгета. Всички са лоши. По това спор няма.

Няма добри ченгета. Всички са лоши. По това спор няма

Няма добри ченгета. Всички са лоши. По това спор няма.

Няма добри ченгета. Всички са лоши. По това спор няма

Няма добри ченгета. Всички са лоши. По това спор няма.

(написах го 5 пъти, за да не бъда разбран погрешно. Не се делят на лоши и добри, а на гадни, гнусни и злодеи - трябва да правим разлика между трите негативни категории)

Нека наистина да смачкаме злодеите на комунизма. Защото ако тръгнеме с голямата лопата за всички, които са вършили низости няма да намерим толкова голяма пещ в ОБ и няма огняр-интелигент, който да може да хвърли толкова въглища.

Най-тежката ни глупост е, че в решенията на Комисията четем грешната колона в таблицата. Четем имената на използвачите - натегачи, а пропускаме щатните офицери и оперативни работници. които са ги вербували. А те са големите гадове. Техните имена трябва да вадим, да сочим, да опишем в книги, да изтъпаним в Интернет и да заклеймим навеки.

Ако има смисъл от лустрация, тя трябва да бъде за всяка една държавна служба (до чиновник в селско кметство) и да обхване:

1. Всички щатни служители на ДС
2. Всички членове на БКП, заемали изборни длъжности в партията (няма да сме никакви антикомунисти, докато не се занимаем с тях и всички критики, че сме "отгледана" десница ще звучат основателно)

Така ще сведем бройката на лустрираните до 200 000, а обществената съпротива - до около 500 000. Това вече е "работима" политическа задача - възможна и съвсем реалистична.

Разбира се в случай, че искаме да свършим работа, а не просто да попишем статии и взаимно-изядни дискусии по вестници и блогове и да нахраним развълнуваните си избиратели със зрелища (щото хляба е у други)

Когато вадим имената от картотеката, да извадим пред скоби тези, които са донасяли за други хора, да ги отделим от останалите редови социалистически дембели и да направим нужното всички да научат, че са извършили низост. Не защото, подобно на всяко чавдарче са се клели в СССР, а защото са съсипвали съдбите на конкретни хора, което е непростимо от всяка една гледна точка, отвъд всички особености на времето. Извършили са гнусотия, която и след 2000 години ще си бъде все така гнусна, независимо кой пише учебниците по история.




Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: templar
Категория: Политика
Прочетен: 3806276
Постинги: 428
Коментари: 2648
Гласове: 10559
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930