Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.08.2009 11:14 - Радио
Автор: templar Категория: Политика   
Прочетен: 2842 Коментари: 0 Гласове:
8

Последна промяна: 21.08.2009 13:32


В днешния таблоидно-телевизорен свят радиото е интелигентна медия. Ненатрапчиво, невизуално, разчитащо изцяло на словото и музиката.  Ща - не-ща прекарвам поне час всеки ден с радиото  - в колата.

През късния соц имаше едно рок предаване в сряда от 23:00 до 24:00... Тогава беше модерно водешите да се казват нещо като "Атанаска - Грънч - Михайлова" или "Иваничка - Траш- Димитрова"
 После дойде голямата политика - слушах "кръглата маса" в  час, по румънско транзисторче със слушалка от онези белите, които се завираха в ухото и бяха жълти от ушна кап.  Жицата минаваше през дрехите ми и излизаше от яката, а аз уж си бях подпрял главата с ръка...

image
Нейде тогава се либерализира радиоефира, Появиха се доста читави радиа. Отровната плесен на рекламата още не беше посяла мухъла си, а "авторски права" беше израз, които едва ли някой беше чувал.  С две думи - златния век на качественото радио.  Дори не помня точно по кое радио беше (Експрес или Витоша) и кой ден (събота или неделя) след обяд имаше предаване (не помня как се казваше) в което поне три часа пускаха стар рок, хард-рок, хеви метъл....Burn!

Тогава предаваха и  "VOA EUROPE" - там пък нощем пускаха много як джаз.

След това се пръкна Тангра, но може би чудото на радио-свободата вече беше попреминало - бях се наситил.

Винаги съм уважавал и слушал "Хоризонт" - там  музиката не пада под определено ниво, има новини, говори се за политика... сериозно и смислено радио. Дори и в най-мракобесния слугинаж на радиото през годините на комунистическия рецидив, всеки който има повече бразди в мозъка, отколкото на задника си може между редовете да разбере какво става в държавата.

През 96-97 Дарик също беше на голяма почит. После техният бос реши че е голяма работа, започна да се появява с дебели пури ала Тошо Тошев, да участва като жури в конкурси за миски, пръкна се и в някакво ново Г13. Като имаме едно на ум за мафиотско-милицонерската  връзка, радиото е приемливо, особено сред морето от денс-бозица и липсата на коментарни предавания в останалия ефир. 

След това дойде голямата свобода и слободия и качеството на радиоефира се срина драстично - всякакви дребни и по-едри шмекери добиха честоти и заляха ефира с чалга, игри - викторини, хороскопи, играчки-закачки, награди, реклами, поздравителни концерти.  Читавите радиа бидоха смазани под тежкия миризлив ботуш на простащината. Изчезнаха Свободна Европа, Класик ФМ, Тангра.... Имаше един такъв период, в който "от никъде взорът надежда не види".

Съществуваше едно особено гнусно радио, което се казваше Мила и пускаше от най-противната чалга, каквато и в РСВ-то на гара Мездра не слушат. Веднъж в изблик на лигня поздравхме в ефир наш изискан приятел - Евгени по следния "вървежен" начин:  "За Гената от Зоната да му е здрав прав и корав от целата компания дето са се събрали да пият в едно кафе в Хаджи Димитър" Песента, която водещата избра за Евгени беше "ЖП кючек".  Появи се и радио с безумното име "Мила Голд" . Мислех, че става дума за турбо-версия на Мила и с трепереща ръка го превъртах... но се оказа, че  всъщност "Мила Голд" е станция, която пуска много добра музика без реклами и спамен говор... Няколко месеца пълен кеф. След това ги нагазиха за авторски права, те си купиха 20 песни и започнаха да ги въртят безспир. Писна ми и го забравих.

Появи се Z-ROCK. Нещеш ли обаче, Буги - този добродушен питакантроп включи в сутрешния си блок какво? Хороскопи! Няма нищо по-тъпо от хороскопите и няма по-тъпи хора от онези, които четат хороскопа си във вестника. Всъщност има - онези, които го слушат по радиото. Така си поразвалихме калимерата и с Буги.

За мое огромно щастие радио Класик ФМ се появи на вълните на Алма Матер. Една абсолютна идилия - пернишките голфчета се суркат наоколо, бачкаторите с бусове размахват ръце през отворените прозорци, а аз съм се затворил херметически в климатизираната си кола, ...съм им майката на цялото българско човечество наоколо и си слушам концерт за цигулка и оркастър в ла-минор. Спокойно, приятно, с усмивка... Паралелна реалност. Два свята - единият е излишен! Да, ама и тази радост си има край... една сутрин, когато с особена наслада си пуснах радиото, от там започна да се лее мазното слово на събирателния образ на нелепо_огражданелия_селянин_трето_поколение - a.k.a. Баречко.  Класик ФМ  излъчваха сутрешния блок на БиТиВи.  Вечер пък, когато се прибирам от работа, вместо музика се пръкна предаване за култура от тези досадно-претенциозните - млад творец с мъглива сексуалност,  завърнал се от биенале разказва за новото течение в датската ърбан-литература и гостуването в "Червената къща" на нашумелия автор ХУЗ - норвежец, приел будизма, изповядващ марксизма, който написал книга "103 разказа с думата "путка", която книга се печата на рециклирана хартия и е манифест на еко-джендър движението ... Лошо Седларов, лошо!

Открих, че спасението е в европейската култура. Започнах да слушам ББС (по някакво радио предават техни емисии),  Дойче Веле - качествени новини и коментари, и RFI, където освен културния изказ в българската емисия слушах и позабравения френски език, в това число и музика. Като добавим и съседното радио JAZZ FM и света престана да е толкова черен. От живота ми изчезнаха Бареков, Цвятко Цветков, Любен Дилов, Анелия, Камелия, Курнелия (що още никоя силиконено - платинена квичаща разпоретина не си е избрала този подходящ творчески псведоним?) и рекламите на Басейн-чеверме "Миндерлъците" и "Плочки център Василев - света на плочките на горублянско шосе" 112.


Все пак: 4 въпроса:

1. Защо в най-личното време от деня - сутрин между 7 и 9, когато цяла България е наострила уши в колата, програмата на всички радиа е възможно най-тъпа в сравненние с  цялото останало денонощие?

2. Защо радио рекламите са толкова голям боклук, срам за понятието реклама и наистина ли има идиоти, които дават пари за да се излъчва тази безвкусна и бездарна досада от тяхно име и за тяхна сметка? (някой ден ще напиша по темата, ако Сула не го направи)

3. Защо избират за водещи  такива момета, които имат речник от 300 думи и когато срещнат израза "преференциално гласуване" в новините пелтечат върху него минута и половина, след което се кикотят, :  "Ми какво да направя, кви са тия изрази като от кръстословица!" Уважаеми радио баровци, не може ли като сгнявите нещо изрусено и младо да му дадете някой лев кеш, или да минете с парцалки и парфюмче, а в радиото да назначите амортизирани лелки с приемлива дикция и бръчки по лицето и мозъка ?

4. Ясно ми е, че ви натискат за авторски права, а вие по български гледате да минете тъничко - един два диска, които да се разреждат с рекламки и някак си да върви. Не може ли поне така да си настроите машинката, че едни и същи песни да не звучат по едно и също време всеки божи ден, а примерно да наредите двата диска шахматно и повторението да бъде през ден...?


В последно време слушам STAR FM - твърде прилично рок радио. Миналата седмица започнаха да повтарят песните - три дни поред по едно и също време ми пуснаха "The eye of the tiger". Жълт картон!

image


И така:

STAR FM (с жълт картон)
CLASSIC FM (извън сутрешния блок и предаването за култура)
JAZZ FM
DW
RFI
BBC

Z-Rock
Хр. Ботев - пускат добра класика
Хоризонт - можеш да попаднеш на приятни хора и добра музика
K2 (радио с политически коментари - някои дни е депесарско, но при двама-трима от водещите се ядва)
Радио 1 - има около 30-40% читавост






 




Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: templar
Категория: Политика
Прочетен: 3810548
Постинги: 428
Коментари: 2648
Гласове: 10559
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930