Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.09.2009 12:05 - Градината на Богородица
Автор: templar Категория: Политика   
Прочетен: 7511 Коментари: 0 Гласове:
10

Последна промяна: 25.09.2009 19:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image
на ферибота от Урануполис - в далечината се вижда връх Атон. Света Гора е монашеска република със собствено управление от 976г. Шосе от сушата няма. Достъпът е само с  фериботче, което веднъж на ден обикаля полуострова. На него пътуват не повече от 120 православни поклонници, получили специално разрешително - Св. гора не е туристически обект, снимането на монаси, както и във вътрешността на храмовете не е разрешено. За жени достъпът е забранен - смята се, че в градината на Богородица няма място за други жени.  Иноверци също не се допускат. Като изключение се допускат мъже християни от други деноминации, но не повече от 10 по едно и също време). Задължително е поклонниците да носят дълги панталони и дрехи с дълъг ръкав.

image
Пристанището на Зографския манастир - оттам ни чака около час път пеша до манастира

image
Скитът "Св. Георги" - в маслиновата гора на Зограф - първата гледка, която се открива от пътеката след около 40 минути път навътре в сушата

image
Манастирът изведнъж изниква над теб с цялото си гигантско величие  и направо ти изкарва въздуха...

image
Вътрешната порта на входа на манстира.

image
Дворът на Зографския манастир - на преден план е малката църква, зад беседката  се вижда главната църква, а вдясно е трапезарията

image

image
Фрагменти от вътрешността на Зограф

image
Манастирът Ватопед на другия бряг на полуострова, погледнат от планината

image
Манастирът зум-нат. Толкова е голям, че трудно се обхваща отблизо

image
Входът на Ватопед. Манастирът има над 100 монаси. Тук веднъж годишно идва принц Чарлс, който е наследил православието от баща си - принц Филип (син на гръцкия крал) Въпреки че официално е бъдещ глава на англиканската църква, принадлежността на Чарлз към православието е публична тайна.

image
Зографският манастир погледнат от скита "Св. Георги"

image
Дворът на манастира "Св. Георги Зограф"


image
Манастирът Дохияр - неголям, но изключително красив

image
Манастирът Ксенофонт

image
Фериботът спуска трапа към пристанището на руския манастир "Св Панталеймон"  Вдясно се вижда жълтото знаме с двуглавия орел на Палeолозите, което след падането на Византия се използва от Вселенската патриаршия (и от Св. Гора като нейна духовна територия).

image
Света гора с връх Атон (2030м)

image
Залив в Света гора. Морето е чисто и бистро - няма никакви замърсители. Гъмжи от риба. От 1000 години никой не е ловувал по тези земи и живтните нямат страх.

image
Литография с план на манастира Зограф и картини от житието на св. вмчк. Георги

В Св. Гора има 20 манастира, от които един български, един руски, един сръбски и 17 гръцки. На полуострова има и много румънци, грузинци, поляци, немци, французи и други духовници от страни с православни общности. Всички светогорски манастири са духовно подчинени на Вселенската патриаршия. Освен манастирите има множество скитове (по-малки манастири), келии (отделни къщички и колиби с по 1-2 монаси), както и монаси отшелници, които живеят в пещери или в каменистата пустиня под върха и с години не говрят и не виждат други хора. Техните брятя им оставят храна в планината, която те идват да вземат, след като онези си отидат.
Летоброенето в Св. гора е от Сътворението на света - сега е 7517г.
Календара е по стар стил - с 13 дни назад от нашия
Времето е с един час назад от гръцкото - каквото е в църквата Св. София в Константинопол.
Тук се служи по византийските правила от 10-ти век - осмогласно антифонно пеене. Никъде другаде не може да се чуе и види такава служба.
Службата започва от 4 сутринта и завършва с литургия към 9. Вечерната молитва започва в 17, след нея има вечеря, а след нея - нова служба - "повечерие"
Вселенският патриарх се споменава не с високия си чин, а с монашеския си сан - Архиепископ Вартоломей.
Яде се два пъти на ден - сутрин към 10 и вечер към 19 . Храната е само постна, на празник понякога се допуска риба и млечни продукти.
На големите църковни празници има бдение - служба, която започва в 21ч. вечерта и продължава цяла нощ. По време на бдението храма е осветен само от няколко свещи и кандила и атмосферата е невероятно мистична.
Ток и топла вода няма. В някои манастири през деня се произвежда електричество с генератор.
Някога във всеки манастир е имало стотици, дори хиляди монаси (в Зограф, Ватопед, Великата лавра и другите големи манастири). На полуострова са живяли над 50 хиляди монаси. През 80-те години на 20 век намаляват до около 600. Днес са над 3000.

ВИЖТЕ ГОЛЯМ БРОЙ СНИМКИ ОТ ЗОГРАФ, МНОГО ПО-КАЧЕСТВЕНИ ОТ МОИТЕ В САЙТА НА МАРТИН МИТОВ

Още снимки от Св. Гора - исторически и съвременни

Сайт за Св. Гора и Зографския манастир

Още по темата

И още

И още

А също така тук









Гласувай:
10



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: templar
Категория: Политика
Прочетен: 3798009
Постинги: 428
Коментари: 2648
Гласове: 10559
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031