Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.02.2010 15:30 - Качественият политически дебат
Автор: templar Категория: Политика   
Прочетен: 3401 Коментари: 0 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Участието на лидера на ДСБ Иван Костов в последното предаване „Панорама” по Националната телевизия по въпросите на икономическата политика не бива да бъде подминато без коментар. Спирам се на тази изява не защото нашият лидер се нуждае от реклама и похвали, или пък има нужда да напомням за моето уважение към него. Икономическият разговор в петъчната „Панорама” беше значимо събитие, защото вдигна летвата на политическият дебат в България.

В последно време почти сме се примирили, че родните политически разговори се въртят около кюфтетата в парламентарния бюфет, пиянските буиства и сексуалните странности на българските консерватори и националисти и сервилността пред Русия и Турция на българските социалисти и либерали. Нивото на говорене рядко надминава това в гаров ресторант от системата на РСВ и то в късните вечерни часове.  Онези държавни мъже и жени, които имат по-културен изказ пък ни бомбардират с общи фрази, чуждици  и скучни клишета от псевдо-експертния речник на неправителствения сектор – говорят за проактивност, ромско включване и  дискурс и създават общото усещане че са попаднали по върховете по нелепа случайност, най-вече в желанието да прекарват по-леко времето си, вместо да играят по трудоемките правила на капитализма.

Между кухненското и паркетното говорене решително липсва качествената политическа реч.

Днес българите имат шанса да следят политиката по света директно по големите световни телевизии и могат да сравнят говоренето на своите лидери с това на европейските им колеги. Сравнението на подвикванията из нашите парламентарни кулоари с произволно интервю на  Саркози или разговор на Тони Блеър с Дейвид Камерон пред БиБиСи е отчайващо. Да не говорим за сравнение със „златния век” в политиката – ерата Маргарет Тачър. Тъкмо висок политически дебат с европейско качество се получи в петък между Иван Костов и Михаил Миков. И ако за читателите тук умението на Костов не са тайна, то си струва да отбележим, че като един от грамотните и възпитани представители на левицата Миков допринесе за задържането на разговора по темата и даде възможност на своя опонент да разгърне всички важни тези.

Станахме свидетели на „класически” сблъсък ляво-дясно с икономически и социални аргументи. Лидерът на ДСБ показа, че за него в макроикономиката няма никакви тайни. Нито една обща приказка, мъглява формулировка или опит за измъкване. Всяка дума – едно ясно послание! Тъкмо спокойната увереност, с която говори Костов прави дори задочния му спор със световни политическо-медийни „звезди” като Президента  Обама и нашумелия шеф на Федералния  резерв Бен Бренанке да изглежда съвсем по мярка на бившия български премиер.

Иван Костов за пореден път показа, че е от хората, които имат ясна представа как да се подходят към кризата, защото не се страхува да види реалностите и има опита и умствения потенциал да ги разбере. Мисля, че всички които гледаха предаването останаха по-спокойни, че някъде в парламента има човек, мисли нещата в дълбочина. Дори както каза самия син лидер, управляващите от ГЕРБ да приемат само едно от всеки три негови предложения, то би било от безспорна полза за България. Точно в този момент този аргумент трябва да опровергае всички опасения че ДСБ подкрепя противоречивото управление на Борисов.

/в-к СЕДЕМ/




Гласувай:
9



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: templar
Категория: Политика
Прочетен: 3808831
Постинги: 428
Коментари: 2648
Гласове: 10559
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930