Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.03.2010 19:43 - За Турция и ЕС, за доктрината "Ататюрк", "нео-османизма" и ДПС като инструмент на турската държава.
Автор: templar Категория: Политика   
Прочетен: 6602 Коментари: 0 Гласове:
9

Последна промяна: 27.03.2010 14:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

"Турция трябва да се откаже от намеса във вътрешните работи на съседите си и да закрие т.нар. министерство "външни турци“...Турция трябва да преосмисли и своята национална доктрина "Ататюрк", ако има претенции да бъде приета в ЕС"

/Иван Костов,  април 2009 пред студенти от СУ "Св. Климент Охридски", /


"Турция да не се меси във вътрешните ни работи чрез ДПС. Доктрината "Ататюрк  е против обединена Европа"

/Иван Костов, март 2010 в-к СЕДЕМ, /


ДПС се утвърди като инструмент на влияние на турската държава във вътрепнополитическия живот на България. Анкара активно съдействаше на ДПС да монополизира вота на българските турци, отнемайки им правото на свободен и демократичен избор. Постепенно тази политика създаде гнезда на етническо разделение и напрежение в някои райони на страната. Турция подпомагаше изселническите организации през организация на гласоподаватели за участие във всички видове избори, провеждани в България. КС касира парламентарния вот в 23 изб.секции в Турция - около 18 000 гласа - грандиозна манипулация, която не може да се извърши без съдействието на турската държава.  Турски дипломати, депутати и министри участваха в митингите на ДПС. Турски политически и икономически фактори съсредоточаваха ресурси в "обръчите от фирми" около Ахмед Доган, като превърнаха ДПС в "държава в държавата".... На този фон последните два български кабинета дадоха безусловна и безрезервна подкрепа за турското членство в ЕС...

... В Турция в неравностойно отношение са поставени хората с различна вяра, все още нерешен остава въпросът с признаването на арменския геноцид, Турция продължава да има неразрешени териториални спорове с две държави - членки на ЕС - Гърция и Кипър.
Едва ли за някого е тайна, че в основата на всички тези нерешени проблеми лежи турската национална доктрина от началото на ХХ век - т.нар. доктрина "Ататюрк". Очевидно е, че с подобна доктрина, Турция няма как да се превърне в част от обединена Европа. ... Това бе разбрано и от турския политически елит след военния преврат от 1980...като започна търсенето на нов подход за европеизирането на Турция...свързващата нишка във времето, основата на която стъпват все по-често турските политици в говоренето и поведението си предизвиква отново безпокойство у европейските наблюдатели.  а именно опитите турската политика да черпи политически основания от историята и практиката на Османската империя...

Трябва да си дадем сметка, че България сама едва ли има ресурса да отстоява и наложи подобна политика. Но българският национален интерес в случая съвпада изцяло с този на Гърция и Кипър. Затова с общи усилия и координация подобна политика, включително и с участието на Румъния, може да разчита на успех. В случая подобно единодействие е един от най-големите кошмари на турската външна политика.


Из позиция на Иван Костов и Даниел Митов, в-к СЕДЕМ 24.03.2010г.


image

Карта в официален турски учебник за началните училища в окръг Истанбул. Цяла Тракия заедно с Южна България до Пловдив, част от Армения, Грузия, Кипър и Иран са включени в теритоията на неоосманската държава.



Тагове:   ДПС,   държава,   кандидатура,


Гласувай:
10



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: templar
Категория: Политика
Прочетен: 3806365
Постинги: 428
Коментари: 2648
Гласове: 10559
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930