Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.10.2010 10:55 - Градското чедо и неговият Римски съботник
Автор: templar Категория: Политика   
Прочетен: 5900 Коментари: 0 Гласове:
10

Последна промяна: 03.10.2010 13:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Понятието "гражданско общество" идва от "гражданин", но пък "гражданин" идва от "град". Един такъв гражданин, в смисъл на човек, който е роден в град, родителите му са родени в град, техните родители са родени в град и родителите на родителите  им са родени в град, вчера почти осмисли все по-съсипаната от  креслив активизъм идея за гражданско общество.

Моят приятел от детинство, скулптурът Андрей Врабчев, поради факта, че е генетичен гражданин събрал градския опит на последните 5 - 6 поколения знае, че градът е място, в което хората живеят по-нагъсто, отколкото на село. И за да бъде този живот поносим, той трябва да бъде вкаран в рамките на редица условности.  Тези условности се казват култура и включват в себе си етиката да се съобазяваме с другите, да уважаваме тях и средата в която живеем и да полагаме усилия тя да стане по-добра и приветлива, по-красива и смислена.

В Лозенец, на края на ул. Димитър Хаджикоцев, до самия Южен парк имаше изоставени разкопки на римски мавзолей от IV век, открити през 2001г. Оттогава археологическият обект буренясваше и се беше превърнал в сметище, змиярник и сборище на клошари и помияри.
От вчера това вече не е така. София има един нов, прекрасен археологически обект. 

 
Всичко се случи от чистия ентусиазъм на Андрей.
Като всеки креслив културтрегер от гражданското общество, той можеше да събере 4-5 кибици с плакати пред общината за да протестират срещу "безхаберието"...

В неговото родословие има повече офицери (от истинските - "царските" с ордените за Храброст), отколкото средният български висшист  може да изреди. Той е расъл под  окачена на стената сабя. Знае, че когато командирът (държавата) е паднал убит от варварите, следващият по смелост и старшинство, трябва да извади сабята и да викне "След мен!" ...a aко пък въпросът не е за сабя, да извади лопатата и да викне "След мен!"...

Андрей, заедно с археологът Ивелина Кючукова (работила по разкопки в цяла Европа и учила за разкопки в университетите на половин Европа), организираха през  Фейсбук  "Римски съботник".  Дойдоха над 70 души, сред които голяма група ученици в Художествената гимназия. Кметът на Лозенец Прошко Прошков  осигури в почивния ден два общински камиона за извозване на над 6 тона боклук, храсти и пръст. Като човек от махалата се включи секретарят на Лозенец Лили Христова с гребло в ръка...  Зам. кметът на Столична община по културата Христо Ангеличин беше решил, че като не може да осигури бюджет за подобни събития, може поне да се отсрами в работата и върло въртя лопатата, така че никой да не може да го обвини в популизъм (поне никой, който през живота си не е обръщал с ръце два кубика пръст за общото благо)
 
Само за няколко часа, в условията на градинско увеселение ( с провизии, закупени от Андрей) , опасното и обрасло място стана неузнаваемо.
 
image
Преди...

image
По време...

image
По време...

image
Сега...

image

Войнът на Сердика. 
През 1994г.  гражданин на с. Мировяне каза за Пената "Направо се гордеем, че му съм братчед!"
Така и аз, направо се гордеем, че му съм приятел от преди да знам смисъла на думата...


 


Тагове:   неговият,


Гласувай:
10



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: templar
Категория: Политика
Прочетен: 3810450
Постинги: 428
Коментари: 2648
Гласове: 10559
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930