Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.11.2011 15:56 - След 10-ти ноември...
Автор: templar Категория: Политика   
Прочетен: 3371 Коментари: 0 Гласове:
10

Последна промяна: 11.11.2011 14:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Продължава психо-физическото усилие за  отговор на въпроса "А сега накъде?"
Упорствам, че правилният отговор се нуждае от правилен въпрос, а правилният въпрос може да бъде зададен само след качествена и напълно безстрастна диагноза на ситуацията. Споделих некои съображения ТУК и ТУК. Почитаемият Кънев днес написа анализ, твърде добър, за да го подмина без да цитирам пасаж.

"...мантрата за "автентичната десница", която е все онеправдана и атмосферното налягане е попречило на избирателите ѝ да стигнат до урните или Ахмед Доган в село Кочан ги е изработил да гласуват за други, не-дотам-автентични-десни. И оттам - надеждата, че следващият път "ще се получи", хората ще се събудят, ще видят кой е достатъчно автентичен и пр. и пр. Вижда се, че това е заблуда...За 22 години, поради ...продължаващата зловредна и дори пагубна роля на БСП ..., "автентичен десен" за повече от милион българи е този, който бие БСП на избори. Който твърди, че е по-автентичен и пада от БСП (и не само от тях), рискува да бъде автентично смешен."
 
Ако не  бях надул "до зуко" 1-ви цигулков концерт на Чайковски в новоиздадения диск на чудовището  Васко Абаджиев* щяхте да чуете  аплодисменти за това смело и вярно съждение, което споделям. Споделям и повечето от по-нататъшните аргументи и контрааргументи на Радан, но засега бих спрял за да коментирам това:

"...поради продължаващата зловредна и дори пагубна роля на БСП ..., "автентичен десен" за повече от милион българи е този, който бие БСП на избори. Който твърди, че е по-автентичен и пада от БСП (и не само от тях), рискува да бъде автентично смешен. "

Мисля, че горното важи в още по-голяма степен за антикомунизма. Антикомунист е онзи, който бие БСП на избори. Който не може да бие БСП не е антикомунист, а просто индивид с антикомунистически възгледи. Като мен, например.

Хората в ГЕРБ нямат антикомунистически възгледи. Но те са автентични антикомунисти, защото бият БСП. А това, че прилагат комунистически похвати в начина си на управление издава, че вероятно имат комунистически манталитет. Но това не ги прави по-малки антикомунисти.

По същият начин  в периода 1941 - 1944 българските комунисти, които имат дълбоко фашистки ценностни и идеологически възгледи бяха истински антифашисти, за разлика от българските демократи, които стискаха палци на Вермахта.

Разговорът за антикомунизма като  метафизично-абстрактна ценностна компонента би бил адекватен, ако кандидатът на БСП взимаше 62 000 гласа на избори (извинявай Румене!). Тогава, в този философски академичен дебат на полето на идеите, "традиционната десница" със сигурност щеше да срази недодяланите вифаджии от ГЕРБ...

Да допуснем за момент, че БСП беше взела  62 000 гласа и изпаднала извън парламента, а  на власт беше ГЕРБ. В тази чисто хипотетична ситуация, "автентичната" десница би била изключително нужна и смислена, защото би се изправила срещу комунистическите похвати на ГЕРБ.

Само че ситуацията е друга. Комунистите са страшно силни! Милион и половина са. За 20 години изобщо не са станали по-слаби. Комунистите са обидно силни. Затова днес има нужда не от трансцендентен абстрактен антикомунизъм, а преди всичко от нещо, което спира Червената армия на Дунава. Както и да се казва, нещото,  ако удържа БСП под водата, то ще бъде автеничен и благословен от Бога антикомунизъм.

По причина, че вместо на 10 ноември да са изчезнали, днес комунистите са реален, огромен проблем, всеки антикомунизъм, който не побеждава комунисти е излишен. Той няма как да спечели симпатия, доверие, подкрепа, дори и съчувствие.
"Автенточната десница" като политическо представителство от 3-5% е излишна! Излишна е не защото е глупава, не защото ГЕРБ са хубави, а, защото е слаба, а БСП е силна.
Когато абсолютното зло е силно, в условията на демокрация 4% са равни на 0%. Злото се убива с 51% или със Закон за защита на държавата. Трети начин не е измислен. Не е измислен.

Довечера (10.11.2011) по любимата американска телевизия БиТиВи ще ни показват документален филм, от който ще научим, че Тодор Живков не само, че не е бил диктатор, а е бил напредничав държавник - визионер, който е подготвял напускане на Варшавския договор и присъединяване към НАТО... Всъщност той е измислил Евро-атлантическата интеграция и почти я е осъществил, ако не бяха тези лумпени да бутнат Берлинската стена... Манфред Вьорнер щеше да се вози не на трабанта на Мони Паси, а на Татовата Чайка. Хей поле широко, широко зелено хей!


Освен горераздразнилите ви заядки, смятам, че  за отговор на въпроса "Какво да правим след 10 ноември?" е важно да имаме прецизен отговор на въпроса "Кои  ние? " Прецизен отговор! Затова си позволявам да повторя, нещо, което е наистина важно:

Т. нар. "автентично" или "традиционно" дясно (разбирай ДСБ, СДС и кръжащите около тях хронично полу-обидени полу-съпричастни персонажи, ущипани гуспойци и недоущипани такива)  колчем се зададе малко по-важна ситуация изискваща решение, мигом се разделя на поне 2 - 3 равни части с коренно противоположни и изключващи се взаимно мнения.

Например: 

- Трябва да подкрепим Фандъкова за кмет (2009)
- Трябва да издигнем наш партиен кандидат за да отстояваме идентичност
- Трябва да издигнем кандидат, ама да не е партиен, за да се "коалираме с "гражданското общество""

- Трябва да подкрепим вота срещу ГЕРБ, защото управляват зле
- Трябва да бойкотираме вота на БСП, защото не може да сме с БСП
- Трябва да подкрепяме ГЕРБ, дори и да управляват зле, защото те единствени имат потенциал да държат БСП далеч от управлението.

- Трябва да подкрепим Плевнелиев срещу Калфин, защото Калфин е  от БСП
- Трябва да подкрепим Калфин, защото иначе цялата влест ще бъде в ръцете на ГЕРБ
- Не трябва да подкрепяме нито Плевнелиев, нито Калфин, защото никой от двамата не струва

- Трябва да има Синя коалиция
- Не трябва да има Синя коалиция, а трябва ние (ДСБ / СДС) да си участваме самостоятелно.
- Трябва да се търси широка коалиция с всички, които някога са били сини или нещо като сини, вкл. Софиянски, Бакърджиев, ВМРО, Гергьовден, Капон, разните БЗНС-та и т.н.

В момента не коменторам самите казуси. Всички изброени мнения обаче са реални - познавам живи хора, които ги защитават, свестни хора, на които държа. Важен е фактът, че по тези основни въпроси ние отдавна не сме политическа общност с общ дневен ред. И след като не сме политическа общност, то такава общност няма. А няма как несъществуваща общност да печели избори. 

(следва)

_________

*  Хайфец, Пърлман, Минц, продайте си цигулките, купете си  едно CD на гения за BGN 15  и с останалите пари се напийте от мъка! Като изтрезнеете се хванете на работа в строителството!

 



Гласувай:
11



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: templar
Категория: Политика
Прочетен: 3808561
Постинги: 428
Коментари: 2648
Гласове: 10559
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930