Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.09.2012 13:42 - Международното положение - краски и мазки
Автор: templar Категория: Политика   
Прочетен: 3130 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 21.09.2012 13:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Предишният ми пост представляваше нестройно, недоизпипано и недоредактирано представяне на наблюдения върху международното положение. Гледам обаче, че интерес към писанието не липсва. Да му се не надяваш... Явно освен компютрите на Големия брат,  които получават ерекция от текстове, в които се срещат заедно думите Осама и Обама, вероятно и някой самотен читател на блога се е излъгал да намине.
Ето още една ръкойка неопитомени наблюдения върху международното положение, което следя с интерес, любопитство и умерена  доза саркастичен цинизъм.

Русия тихомълком евакуира военния си персонал от базата в Тартус. Отказва се и от нови доставки на тежко оръжие за режима. Може би са си дали сметка, че Асад така или иначе е обречен, доколкото срещу себе си има запада и ислямистите от цял свят (подкрепящи бунтовниците).

Русия опрости 90% от дълговете на Северна Корея към СССР.

Иран официално подкрепи режима на Асад, като сключи военен пакт и изпрати висши офицери от Революционната гвардия като "военни наблюдатели". Предполага се, че всъщност има ирански войски с неизвестна численост в Сирия, самолетите с военни и оръжие дори вече не се крият, а прелитат над Ирак...

Израел проведе невиждани по мащаб учения и маневри по ливанската си граница, с участието на десетки хиляди военни, авиация и артилерия. Тренира се реакция при . атака от Ливан, инспирирана от промените в Сирия (взимане на властта от ислямистите или пък от Иран)

Турция открито подкрепя сирийските бунтовници. Поне две бунтовнически дивизии се командват от турски генералщабни офицери, изпратени от Анкара.

Турският консул в Ерусалим посети Газа и инспектира Ислямския университет, финансиран от Турция.

Изрелски безпилотни самолети атакуваха Газа и убиха двама близост до границата с Египет.

Иран, Турция и Египет обсъдиха на обща среща в Кайро положението в Сирия.  Турция (подкрепяща и подстрекаваща въстаниците) и Иран (подкрепящ режима) дадоха уклончива формулировка, че "промени са нужни, но няма да станат веднага, а трябват преговори".... символично било, че срещата се прави в Кайро, където народът вече си казвал думата.... В същото време новата власт в Кайро търпи критики от Запада, че е под влияние на ислямистите и не възпира атаките над западни посолства.

Хипотези:

Иран вижда, че решителността на Израел да настоява за атака срещу Техеран няма да остлабне. Нещо повече - възможно е Тел Авив да атакува преди президентските избори в САЩ и по този начин да постави Обама в безизходица и да го принуди да вземе позиция. А тази позиция няма как да бъде друга освен подкрепа за Израел, колкото и днес да се дърпа.
Защитната стратегия на Иран е да пренесе удара в Сирия, като направи конфликта там международен. Подкрепата за режима на Асад всъщност е фасада, под която Иран вкарва войски и оръжие в Сирия, а вероятно и в Ливан и по-този начин скъсява дистанцията с Израел и отдалечава линията на сблъсъка от собствените си граници. В същото време, поради турската подкрепа за бунтовниците, Израел ще види трудност да влезе във война на сирийска територия, провокирайки едновременно и Иран и Турция (водещите страни за шиитския и сунитския ислям).

Русия изоставя Сирия, като вероятно договаря  това отстъпление срещу някакво друго преимущество. В същото време има знаци за консолидация на Русия, Северна Корея, Иран, Китай, силите, които макари с различен дневен ред са опозиция на САЩ.

Ако един официален режим предизвика Запада, то той бива свален с военна сила. Но ако едновременно и независимо в много точки на света избухнат безредици от неопределени маси хора, противодействието е почти невъзможно. Западът няма легитимен субект, срещу който да демонстрира сила. Местните власти са под огромен натиск, с вързани ръце от местното обществено мнение. Ако се опитат да спрят безредиците губят популярност, ако не го направят - губят западната подкрепа. Така умерените сили в страните от Арабската пролет са обречени на маргинализация, а властта постепенно ще отиде в ръцете на ислямистите.
Тактиката на Ал Кайда.за тероризъм от независими клетки, които нямат централизирано управление вече е в нов етап - тя е взета на въоръжение от политическия ислям, само че вместо бомби се ползва обществен натиск от тълпата.




Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: templar
Категория: Политика
Прочетен: 3798400
Постинги: 428
Коментари: 2648
Гласове: 10559
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031